2011-05-22
雖然我是青衣人,每日都經青衣城,但我第一次幫襯這間鋪時是幾年前剛開張時,條人龍誇張到不得了。不過個次吃過後給我的印象很差,徐烏冬及格外,其餘D配菜,湯底都唔得,跟着無去過。近日青衣城好多鋪裝修,無乜地方好揀,老公提出到這間食,既然唔駛排隊就俾多次機會佢。我們叫咗天婦羅軟殼蟹、燒靖魚烏冬和一個新出$95的蝦皇拉麵。本身對此鋪印象麻麻,一坐下見到放在枱面兩隻杯就唔開胃,呢度崩一忽個度崩一忽,跟着我就換隔離枱較好樣個隻杯用,兩個人共用一杯好了。天婦羅軟殼蟹:過不失,但應該配番個正確的名,炸軟殼蟹就是了,不用俾人說誤導。燒靖魚烏冬:味道ok,烏冬彈牙,但將燒過的靖魚放進湯裏,浸咗一輪,就吃不到燒的那種滋味了,應該將靖魚分碟上。$95的蝦皇拉麵:湯的顏色對版,湯有蝦味,賣相吸引,辣椒醬的辣味特別,不嗆口,一入口幾辣,但又不會辣到條脷好唔舒服。蝦湯伴均牛油和辣醬更好味。可惜!好可惜!主角蝦皇真喺唔得,size尚可接受,但並非鮮蝦,D肉仲霉霉哋,點解個主角會咁?碗麵$95嗰喎。這碗拉麵若配番質素好D嘅蝦都值$70。總括來說,俾我第一次食好得多了。
總括來說,俾我第一次食好得多了。