2010-05-26 19 浏览
裝修很可愛像燈籠一样.. 有食物紙自己字寫,桌上有好多調味料還有一瓶大大支的水任添.雞扒udon + 天婦羅飯 :姐姐說雞扒udon 太油了,下過udon QQ 的好吃! 湯底很油..天婦羅飯的天婦羅有蝦,蘿卜和green pepper,全部都炸的很好!飯上有汁,應該是天婦羅汁吧!牛肉udon + 天婦羅飯:牛肉udon的牛肉很硬...但不油,湯底不錯, 天婦羅飯用多說了%40+ 也值得吃....好飽噢!

%40+ 也值得吃....好飽噢!
下:雞扒udon + 天婦羅飯 上:牛肉udon + 天婦羅飯
對我來說青衣城沒啥特別好吃,想在大型商場找個十元一碗炭水化合物再吃得你飽飽的,赤丸製麵所簡直就是不二之選下午茶時間Order了一個冷烏冬,司華力腸和兩件關東煮,其主打的烏冬,十元一客都能有"彈牙"的口感,的確已經不錯,惜冷烏冬汁奇淡,建議可以煮濃一點因為價錢實在太便宜,難怪一直以來生意長做長有。
對我來說青衣城沒啥特別好吃,
想在大型商場找個十元一碗炭水化合物再吃得你飽飽的,
赤丸製麵所簡直就是不二之選

下午茶時間Order了一個冷烏冬,司華力腸兩件關東煮,
其主打的烏冬,十元一客都能有"彈牙"的口感,的確已經不錯,
惜冷烏冬汁奇淡,建議可以煮濃一點

因為價錢實在太便宜,難怪一直以來生意長做長有。
豚肉湯烏冬+天婦羅飯 46元**豚肉湯烏冬幸好D肥肉不太多呀,,幾好味~但係個湯底好多油呀 TOO MUCH........烏冬仍是很彈牙~好味好味!水準仍能夠保持~**天婦羅飯唔好見好似細細碗,其實份量都唔少~d天婦羅炸得很好呀~!大大隻蝦呀,爽口~正呀,好鮮味呢,加埋吉烈汁,真係一流呀!yeah~食完之後當然會口乾..可以自行扲桌上的水壺沖水飲~但係個壺真係重左d = =如果有更多的套餐,咁就更好呢~今次坐卡位,都不錯的~~唔駛比鄰座的客人因為講野大聲..,而嘈住晒..>0<有個肥肥地的女WAITER服務態度不錯呢~
豚肉湯烏冬+天婦羅飯 46元
**豚肉湯烏冬
幸好D肥肉不太多呀,,幾好味~
但係個湯底好多油呀
TOO MUCH........
烏冬仍是很彈牙~好味好味!水準仍能夠保持~

**天婦羅飯
唔好見好似細細碗,其實份量都唔少~
d天婦羅炸得很好呀~!
大大隻蝦呀,爽口~正呀,好鮮味呢,
加埋吉烈汁,真係一流呀!yeah~
食完之後當然會口乾..
可以自行扲桌上的水壺沖水飲~
但係個壺真係重左d = =

如果有更多的套餐,咁就更好呢~

有個肥肥地的女WAITER服務態度不錯呢~

豚肉湯烏冬,湯底too oily
天婦羅蝦飯
收據
天婦羅蝦飯
  • 天婦羅飯
2010-01-05 4 浏览
嗰日去青衣諗住去Sanrio村嘅.. 點知太多人啦 >< 唯有食左野先排隊啦 : (見倒赤丸間野好似個燈籠.. 又係食日本野嘅就入左去了 枱上面啲調味料好夠 : ) 有七味粉啊 : DD啲野食都唔係等左好耐 : )章魚燒熱辣辣見倒啲木魚郁吓郁吓.. 啲章魚有2粒 : DDD 不過如果外層再脆啲仲好食 :3茄子天婦羅啲粉唔算太厚 : ) 食落脆嘅唔淋.. 3件ok大舊10幾蚊都算抵吖~咖哩天婦羅烏冬烏冬啲湯好夠濃..不過飲落有少少似咖哩湯包 : ( 我諗日式湯底會整得好啲 ._. 仲有烏冬也太粉了 ._.天婦羅 見倒隻蝦好大舊..以為全部都係天婦羅粉.. 原來唔係啊 : ))) 仲有冬菇,茄子,南瓜天婦羅都好好食 : )赤丸真係唔錯嫁~ 可惜喺香港島一間分店都無 /._.\
見倒赤丸間野好似個燈籠.. 又係食日本野嘅就入左去了

枱上面啲調味料好夠 : ) 有七味粉啊 : DD
啲野食都唔係等左好耐 : )

茄子天婦羅

咖哩天婦羅烏冬

烏冬
天婦羅

赤丸真係唔錯嫁~
可惜喺香港島一間分店都無 /._.\
茄子天婦羅
咖哩天婦羅烏冬
2010-01-01
2009-11-29 1 浏览
朝早出去柴灣Y2拎獎,然後下晝就去disneyland玩了一整天........同男朋友諗去邊到食好,最後見好耐冇食,見近,就去左青衣食烏冬了......熱湯烏冬($15)呢個我食既!!!次次食都係叫d連"食送既"烏冬食今次就一於試下淨烏冬再叫其他小食食先~個烏冬好懷念呀,好彈牙........唔會太lum~正稻庭風冷烏冬($18)男朋友食既!!!不過我都有食一啖,我真係麻麻食凍野,會牙痛不過都幾得意呀,將d麵放落d汁到點一點,就放落口~吉列豬扒($18)其實點解我會嗌豬扒而唔直接叫豬扒烏冬呢?因為我見豬扒鳥冬要$36,淨熱烏冬$15,豬扒$18,加埋先$33咁樣就有如另外,但係仲平左$3!!!!!!!豬扒烏冬佢放埋d豬扒上面,會lum哂架!!!咁樣就唔好味架喇.....咁樣叫我唔覺得反而少左喎!!!!份量可能一樣甚至多左添!!!!!!!豬扒我覺得好正呀,可能係因為新鮮炸起啦,係辣口架~咖哩薯餅($8)男朋友食既,佢話算okay~冇乜特別之處~咪就係普通薯餅,不過真係有咖哩味咁香辣雞米花($15)呢個真係麻麻.........我覺得唔建議一試,唔點汁就好淡,d汁又麻麻,整體就係麻麻=.

($15)
呢個我食既!!!次次食都係叫d連"食送既"烏冬食
今次就一於試下淨烏冬再叫其他小食食先~
個烏冬好懷念呀,好彈牙........唔會太lum~正

稻庭風冷烏冬
($18)
男朋友食既!!!不過我都有食一啖,我真係麻麻食凍野,會牙痛
不過都幾得意呀,將d麵放落d汁到點一點,就放落口~

吉列豬扒
($18)
其實點解我會嗌豬扒而唔直接叫豬扒烏冬呢?
豬扒我覺得好正呀,可能係因為新鮮炸起啦,係辣口架~

咖哩薯餅
($8)

香辣雞米花
($15)
呢個真係麻麻.........我覺得唔建議一試,唔點汁就好淡,d汁又麻麻,整體就係麻麻=.=

凍芒果茶
($10)
冇叫錯呀!!!!!凍芒果汁真係好好飲呀~大家可以叫來飲下~正!!!!
2009-11-21
叫了一份套餐 :::細天婦羅烏冬 加 豚肉飯,真係幾大份~~可以自己加醬汁,仲可以加curry粉,綠茶粉,真係幾新鮮的feel好似自己DIY一樣製成品可惜d綠茶粉..似鹽多d,無綠茶味ge講返天婦羅烏冬,d烏冬真係幾彈牙,好正呀但我唔太鐘意天婦羅蝦放在麵中,雖然賣相幾可愛.但天婦羅蝦最頂個部份會軟化>0<搞到碗烏冬的湯底好多油..好like呢道的天婦羅蝦~<唔計泡在湯中..>d蝦又夠新鮮,有時食落仲新鮮到卜卜聲tim呀又大大件呀,好有鮮蝦味 豚肉飯~d豚肉幾薄~又幾好味,份量幾適中,多左洋蔥~可以更滋味呢,整體都不錯!!係底部d飯乾左少少...還叫了當時promote 的天婦羅茄子 5元3件~真係好大件呀,不過次次天婦羅的茄子..一定會有好多油.........不過算啦..>0<mum 點了自由配搭的烏冬,選了 日式魚片都幾好味~共4片~記得加左10元!!好多時都要等位呀...幸好今日又係早左到~環境都不錯的~又係鄰座的小朋友好嘈..>00<明明有野食..但又大哭..........*口*|||唉
叫了一份套餐 :::細天婦羅烏冬 加 豚肉飯,
真係幾大份~~
好似自己DIY一樣製成品
可惜d綠茶粉..似鹽多d,無綠茶味ge

講返天婦羅烏冬,d烏冬真係幾彈牙,好正呀
但我唔太鐘意天婦羅蝦放在麵中,雖然賣相幾可愛.
但天婦羅蝦最頂個部份會軟化>0<
搞到碗烏冬的湯底好多油..
好like呢道的天婦羅蝦~<唔計泡在湯中..>
d蝦又夠新鮮,有時食落仲新鮮到卜卜聲tim呀

又大大件呀,好有鮮蝦味

豚肉飯~d豚肉幾薄~又幾好味,份量幾適中,
多左洋蔥~可以更滋味呢,整體都不錯!!
係底部d飯乾左少少...

還叫了當時promote 的天婦羅茄子 5元3件~
不過算啦..>0<

mum 點了自由配搭的烏冬,選了
日式魚片
都幾好味~共4片~記得加左10元!!

好多時都要等位呀...幸好今日又係早左到~
環境都不錯的~又係鄰座的小朋友好嘈..>00<
2009-09-17
豚肉飯
好味的茄子~大大件
2009-09-08
諗起好耐無去食, 今晚再去食下...可惜, 大失所望... 已經無左之前既menu, 無晒一個烏冬再自己揀一樣配料諗住試下關東煮 + 烏冬, 份量可以細d點知烏冬完全唔合格 --- 因為唔熟!!!食第一啖已經覺得硬硬地, 俾男友試一啖, 佢都覺得有d怪既口感同waiter講要換, 佢竟然一臉愕然話「下, 我地d烏冬係爽口架喎」真係好bear...爽口關唔熟咩事... 我仍然叫佢換過一碗, 佢就好似入去同高層講聲, 之後有個好態度d既女仔黎, 道左歉就話整過碗俾我點知第二碗都差唔多!!! 我已經無心情再換一碗, 唯有咬勁耐先吞! 絕對唔會再去食!!!
諗起好耐無去食, 今晚再去食下...可惜, 大失所望...

已經無左之前既menu, 無晒一個烏冬再自己揀一樣配料

諗住試下關東煮 + 烏冬, 份量可以細d
點知烏冬完全唔合格 --- 因為唔熟!!!

真係好bear...爽口關唔熟咩事...

點知第二碗都差唔多!!!

我已經無心情再換一碗, 唯有咬勁耐先吞!

絕對唔會再去食!!!
2009-09-07
2009-08-31 11 浏览
話說某次老豆同媽咪去左青衣城間赤丸食,n年前去過一次覺得唔好食, 所以冇再去~~點知今次佢地食完後大讚好味!連老豆食野咁奄尖 既人都話正 !!佢就推介 蕃茄湯底手打烏冬正!咁今日就同媽咪去試下,佢話可能換左師傅~~所以味道好左!一於去試啦 ~~不過去到蕃茄湯底得一款既, 仲要係配牛肉..唔想食牛肉呀, 點解唔比人自選湯底呢..最尾叫左日式叉燒手打烏冬~~唉 !不過真係好失望..個烏冬又唔係特別好味, d叉燒肉質又"鞋",脂肪位又多.....哈!!比媽咪串話叫左你食蕃茄底湯啦...不過諗諗下,就算蕃茄湯底好味, 姐係唔係個烏冬正,係個湯底正姐.....手打烏冬得個湯底姐,主菜唔正有咩用呢 !?跟住另外叫左玉子(甜蛋),拎過黎個時賣相真的好麻麻..味道都係麻麻....$13/3塊,貴左d wo....最好味應該都係個吉列豬扒, 熱辣辣~~炸粉唔算厚 !都幾香口 ~媽咪就叫左冷麵, 佢就話唔錯...不過我都係冇咩興趣再試了
話說某次老豆同媽咪去左青衣城間赤丸食,

咁今日就同媽咪去試下,佢話可能換左師傅~~所以味道好左!
一於去試啦 ~~

不過去到蕃茄湯底得一款既, 仲要係配牛肉..
唔想食牛肉呀, 點解唔比人自選湯底呢..
最尾叫左日式叉燒手打烏冬~~唉 !不過真係好失望..
哈!!比媽咪串話叫左你食蕃茄底湯啦...不過諗諗下,
手打烏冬得個湯底姐,主菜唔正有咩用呢 !?

跟住另外叫左玉子(甜蛋),拎過黎個時賣相真的好麻麻..
味道都係麻麻....$13/3塊,貴左d wo....

媽咪就叫左冷麵, 佢就話唔錯...不過我都係冇咩興趣再試了
日式叉燒手打烏冬
玉子 (甜蛋)
炸吉列豬扒
麻醬冷麵
2009-08-16
2009-08-18 7 浏览
尋晚終於一試呢間妹子讚不絕口嘅舖,但係我只想贈佢地"不知所謂"4個字!點咗:牛肉湯烏冬套餐(跟細天婦羅飯) - 妹子點嘅,我冇食,唔知咩味,但係賣相唔多開胃,碗烏冬白sai sai,狀似無呢味道。玉子肉燥撈烏冬 - 唔好食!一D都唔好食!得嗰"咸"字,其他乜味都冇;隻蛋"像膠度"甚高,我直頭懷疑自己食緊window display嗰d,食到我咀mark mark!咖哩薯餅 - 聞落好得,但係連我呢d一向口味偏淡嘅都話佢食落冇味!香辣雞米花 - 味就冇謂講啦,睇完上面嘅評價都唔荒好得去邊!但係估唔到佢黑到咁!!第一舊,我懷疑自己點嘅係"香辣粉米花",淨得粉漿其他乜叉都冇;第二舊,佢地個小食應該改名"香辣雞皮/油米花",我淨係食到雞皮/油,食到我想死!仲要埋單107!2個人食又食唔飽,仲要好似俾人整蠱咁,都成50落樓,真係食m記都好過佢!

點咗:

2009-08-17
  • 嫌錢腥,食得太多好嘢想食下垃圾嘅就不妨試下,包保樣樣合你心意!
2009-08-10 10 浏览
昨晚7:45 去青衣城,經過這間店舖, 見條隊無咁多人排, 就好快決定等, 結果等了10多分鐘已經有位, 好過去其他餐廳 。 坐到埋去, 見點菜牌上好似多左 d 新野, 可能我已經兩年無去, 去親都係吃午餐, 今次試一下晚餐如何 ? 點了咖喱豚肉烏冬, 小朋友叫了一個天婦羅拉麵, 一個關東煮 加一碟煎餃子, 咖喱豚肉烏冬汁可以接受, 但烏冬頗為堅韌, 要咬幾啖先至呑, 賣相普通。 煎餃子, 味道同兩年前無走過, size 差唔多, 無乜特別; 天婦羅拉麵, 賣相得個 "清" 字同份量少得可憐, 兩隻蝦 sz 頗大, 味道可以, 但炸粉多, 小朋友平時最喜愛吃, 但吃了一隻就話夠, 因為個炸粉見到食到都好快飽 。關東煮, 非常失望, 一個清淡, 份量不多, 無記錯一碗為 34元. 有8樣野, 每樣一件, 部份個樣差不多, 都係魚蛋類別, 只不過裡面好似加多一條頭角物体為之一樣食品, 魚蛋一粒, 另一塊魚蛋是片裝, 混了好似葱物体又是另一樣食物, 感覺是 "物以罕為貴", 兩大一小為 HKD126.00 ; 食完係無驚喜, 無感覺, 份量少唔抵食 。看來又要抖抖, 寧願幫襯快餐滿足感大一點 。
2009-08-09
2009-07-28 6 浏览
一心打算去影 IQ 博士 , 去到好多人在排隊 , 只好打消這個念頭 , 後來和朋友去赤丸吃 lunch , 這間店在香港已經開了一段時間 , 今次也是第一次來 . 看看 menu, 選擇不多 , 又沒有 set lunch . 我叫了個咖哩豚肉拉麵 40 多元 , 貴不貴見人見智 . 朋友就叫了烏冬 , 看起來不太吸引 , 她說烏冬是沒有味道只是料才有 , 不過 , 味道也 ok . 我的咖哩豚肉拉麵 , 湯底味道適中 , 拉麵有些 "林" , 不夠爽口 , 普通 . 份量就好多, 吃一豌已經好飽 , 不用吃其他 . 服務一般般 , 水又放在檯上自己添 , 其實和快餐店差不多 , 不會有什麼要求 .

2009-07-26
2009-07-03 11 浏览
今日同我fd一齊去食赤丸見到熱烏冬同凍烏冬冇分大細size, 得返一個size咁我地食開凍大烏冬, 原本價錢$17, 而家新既凍烏冬就$18諗住都係貴一蚊唔差幾多點知黎到見到d凍烏冬變幼左!!!份量仲少左!!!!變幼既烏冬口感差左好多, 一d都唔入口, 食得好唔開心我同我fd都覺得好唔抵!!!! 唔飽之餘, 仲要貴左單單係呢點已經令我唔想再黎赤丸食連最大賣點既烏冬都變成咁, 真係自己煮都冇咁激氣.....對赤丸好失望!!!!
今日同我fd一齊去食赤丸
見到熱烏冬同凍烏冬冇分大細size, 得返一個size
諗住都係貴一蚊唔差幾多

點知黎到見到d凍烏冬變幼左!!!份量仲少左!!!!
變幼既烏冬口感差左好多, 一d都唔入口, 食得好唔開心

我同我fd都覺得好唔抵!!!! 唔飽之餘, 仲要貴左

單單係呢點已經令我唔想再黎赤丸食

連最大賣點既烏冬都變成咁, 真係自己煮都冇咁激氣.....
對赤丸好失望!!!!
日期:2009-06-30 在"赤丸製麺所"(青衣城分店)買了"香蔥蛋雞扒湯烏冬"($38)。香蔥蛋雞扒烏冬和湯是分開盛載的。"赤丸製麺所"是本地一家日本讚岐うどん專門店,始於2005年。這店的日本讚岐うどん採用日本北海道麵粉製成,每日新鮮製造。うどん(u-do-n),中文譯作"烏冬",是一種以麵粉製造的日本麵,粗幼方面有特別的規定。根據現行日本農林規格,うどん圓面直徑要在1.7毫米以上,角面寬度要在1.7毫米以上;以下的則為"涼麵[ ひやむぎ ](hi-ya-mu-gi)。讚岐国[ さぬきのくに ](sa-nu-ki-no-ku-ni),日本古代的"令制国"之一,屬南海道,又稱讚州[ さんしゅう ](sa-n-shu-u)。讚岐国的領域大約為現在的"香川県"。相傳唐朝"空海(弘法大師,日本佛教真言宗開山祖師)"把うどん的製法帶到讚岐国,拯救了當地的貧民,但此說法無從考證。人們認為讚岐国就是うどん的發祥地。香蔥蛋雞扒湯烏冬---內有烏冬、烤雞扒、煎太陽蛋和青蔥粒。雞扒肉質嫩滑,充滿炭燒香和蜜糖甜味。烏冬滑溜彈牙。湯頭本身較清淡,加上雞扒的醬汁後味道香甜,蔥味十足。
日期:2009-06-30

2009-06-30
2009-06-14 6 浏览
個環境都OK既但食物質素真係離晒大譜雖然唔算係貴,但俾咁既錢,大把地方既野食都好過佢多多聲叫左個泡菜雞扒湯烏冬,天婦羅南瓜,仲有個雞蛋辣豚肉飯個湯烏冬都唔知佢點整,整到咁似公仔麵湯底咁塊雞扒,隨便有d汁黏住就叫做"煮左"個南瓜,我淨係食到d粉味,油膩味個雞蛋辣豚肉飯,個蛋一望就知係麥當勞級數,d豚肉,無調味,飛飛水熟左就上咁嬲到我都唔記得影相差到離晒譜我唔會再食呢間野,其他分店都唔會再試
個環境都OK既
但食物質素真係離晒大譜
雖然唔算係貴,但俾咁既錢,大把地方既野食都好過佢多多聲

叫左個泡菜雞扒湯烏冬,天婦羅南瓜,仲有個雞蛋辣豚肉飯
個湯烏冬都唔知佢點整,整到咁似公仔麵湯底咁
塊雞扒,隨便有d汁黏住就叫做"煮左"
個南瓜,我淨係食到d粉味,油膩味

嬲到我都唔記得影相
差到離晒譜
我唔會再食呢間野,其他分店都唔會再試
2009-06-13
2009-04-16 4 浏览
由於嫌惡家中的茶餐廳外賣,為了排解肚餓便出來青衣城覓食,在其他地方都爆滿之下,就決定吃貴一點,去赤丸吃。左選右擇之下,還是決定叫一個細熱湯烏冬($12)加小食,適逢特價,叫了咖哩薯餅($8)和天婦羅茄子($5),怕自己不夠吃便加多一個吉列雞扒 ($16)四樣的共同優點是夠熱,全部食物送上來都是燙口的,對於炸物來說,這是很重要的條件。烏冬煙韌彈牙,湯底應該是麵豉湯,以這個價錢,整體來說不錯。茄子很香甜,炸得幾香口。咖哩薯餅的咖哩味不重,不過薯味都ok。唯獨吉列雞扒不值得order,外面層麵包糠比雞肉厚,沒甚麼雞味,仍不見得有特別調味過,$16一客真是不抵吃。總計 $41,沒收加一是一個買點,服務不過不失,環境普普通通,應該會再來的。

烏冬煙韌彈牙,湯底應該是麵豉湯,以這個價錢,整體來說不錯。
茄子很香甜,炸得幾香口。
咖哩薯餅的咖哩味不重,不過薯味都ok。

天婦羅茄子
咖哩薯餅