2008-06-10 14 浏览
昨天和友人牛餐時來apm的赤丸.已見外面排晒隊。但服務員效率好好,在排隊時已幫你下單,等左大約15分鍾就有得食裹面不大,大約25個位左右,幾迫我同友人叫左2個大冷烏冬 $17 再加吉列豬扒 炸雞翼 玉子 牛肉薯餅小食全部~ $65炸得好香好脆,但太多油烏冬尚算ok 但不夠彈牙總算不過不失!但其他飯.烏冬餐比較唔抵食,可以自助針水每人消費大約 $45
昨天和友人牛餐時來apm的赤丸.已見外面排晒隊。
裹面不大,大約25個位左右,幾迫
我同友人叫左2個大冷烏冬 $17
再加吉列豬扒 炸雞翼 玉子 牛肉薯餅
小食全部~ $65
炸得好香好脆,但太多油
烏冬尚算ok 但不夠彈牙
總算不過不失!

但其他飯.烏冬餐比較唔抵食,可以自助針水
每人消費大約 $45
2008-06-08 12 浏览
今日行過見到今次無上之咁多人排隊,去試試吧,原來裏面座位不多,還是半自助形式(自己斟水),我叫了香葱雞扒烏冬、炸魚餅、天婦羅茄子及餃子,三十幾蚊一碗的烏冬算係咁,但餃子、烏冬略油膩,怕油膩的我覺得麻麻,因為價錢合理,如果要求唔高,其實算不過不失...
試了它的咖哩冷烏冬,味道淡淡的,吃了一半才覺得咖哩味,正恰到好處,但要留意它的麵身較幼,與店內的普通烏冬不同但煎炸小位好似過火位,好油,但都唔夠脆所以其實不太飽,但因為太油膩,滯住滯住要去吃糖水中和一下都會畀"好",因為冷烏冬真係正
但煎炸小位好似過火位,好油,但都唔夠脆
所以其實不太飽,但因為太油膩,滯住滯住
要去吃糖水中和一下

都會畀"好",因為冷烏冬真係正
  • 冷烏冬
2008-06-04
很久沒有打食評了...是日沒有帶相機 所以沒有照片看來了這間店都有一段時間 一來價錢比較大眾化二來食物方面的選擇都很多...這間店在其他地區都有分店的...位於APM 內的水準很平均每次去到食也是一樣的美味"是日跟了媽媽,弟弟一起去,已經排了一條長長的人龍了..等了一會 各自叫東西我: 吉列牛肉薯餅 和一客冷烏冬媽媽:滑蛋蜆肉飯 SET弟弟:一客熱烏冬和一客吉列雞扒本人每次去都會只叫這兩樣例牌...因為我覺得冷烏冬比起熱烏冬更加美味加上附上的蔥花和芥末 味道非常配如果再加上少許辣椒油的話,更勝一籌。牛肉薯餅: 外脆內軟 ,十分鬆化加上淡淡的牛肉香。雖然牛肉的份量都不會太多吧媽媽的滑蛋蜆肉飯 味道亦都不錯,蜆肉十分鮮甜肥美加上洋蔥的香味令到飯馬上升華吉列雞扒 :賣相不錯,但略嫌不嫩整體上算不錯,每次都可以保持水準,這點值得一讚。服務方面亦可以接受吧"P.S 下次來的時間我會帶相機
很久沒有打食評了...
是日沒有帶相機 所以沒有照片看
來了這間店都有一段時間 一來價錢比較大眾化
二來食物方面的選擇都很多...
這間店在其他地區都有分店的...
位於APM 內的水準很平均
每次去到食也是一樣的美味"

是日跟了媽媽,弟弟一起去,已經排了一條長長的人龍了..
等了一會 各自叫東西
我: 吉列牛肉薯餅 和一客冷烏冬
媽媽:滑蛋蜆肉飯 SET
弟弟:一客熱烏冬和一客吉列雞扒
本人每次去都會只叫這兩樣例牌...
因為我覺得冷烏冬比起熱烏冬更加美味
加上附上的蔥花和芥末 味道非常配
如果再加上少許辣椒油的話,更勝一籌。
吉列雞扒 :賣相不錯,但略嫌不嫩
整體上算不錯,每次都可以保持水準,這點值得一讚。
服務方面亦可以接受吧"
P.S 下次來的時間我會帶相機
2008-05-31 3 浏览
今日出開觀塘,見有時間便去了 APM 的赤丸製麵所食烏冬,一丁友,等了十五分鐘便可以入座,見到大部份人都點了十元的冷烏冬再加幾個小食 share,但一丁友,沒有共享的心情,便簡單點了滑蛋豬扒撈烏冬($36)及厚燒玉子($12)近來非常喜歡食玉子,雖然材料只是煎蛋,但甜甜的味道、厚厚又鬆化的口感,真係好吸引,心目中暫以魚一丁的玉子製作得最精美,赤丸的玉子以價錢計算是合格有餘了,可以一試手打烏冬麵質新鮮,唯不算太彈牙,伴以滑蛋汁撈其實沒甚特別,但那豬扒的咬感完全出乎意料之外,滿以為是脆口的,卻剛剛相反,煙煙靱靱的,非常特別,推介!簡單的一餐日式烏冬,加了小食還不到五十元,看看 apm food court 的平均消費比這裡還高 (質素亦只是一般),如果有時間的話,赤丸製麵所會是我 apm 云云食肆中的的頭幾位!

滑蛋豬扒撈烏冬
滑蛋豬扒撈烏冬
  • 滑蛋豬扒
2008-05-30 23 浏览
五月廿七日(二)今日下晝連見兩份工,見完工想見見老婆~ 感覺到其中一份機會應該都大,所以食番餐好慶祝下,因為老婆有D病,所以揀左觀塘赤丸近近地~ 閒日去到唔算太多人,大約十幾人等緊,唔使太耐就入座~Order:鴨胸滑蛋撈烏冬晚餐、細熱湯烏冬、厚燒玉子X2、鹵水蛋~鴨胸滑蛋撈烏冬晚餐($54)包括:鴨胸滑蛋撈烏冬、是日 咖哩/ 沙律/ 丼 &飲品鴨胸滑蛋撈烏冬本來想睇下仲有無滑蛋鰻魚,但已經無得賣,所以叫了新的鴨胸。一向對鴨胸的感覺都是一般,因為想吃撈烏冬才選,想不到味道比之前吃過的胸都要好~ 鴨胸佢煮至半熟,可能因為咁唔會韌而且仲幾滑添,唔會似之前食過既肉質較實,配合埋滑蛋同烏冬非常美味~天婦羅炸蝦丼丼者,小碗也。估唔到跟餐連埋既都唔差,尼度天婦羅炸蝦其實算唔錯,炸得乾身蝦肉唔會無味,用料亦OK,比起炸豬扒或雞扒為佳。今次尼隻雖然跟餐但亦同之前水平相若,好食~ 而丼中亦有較小見既天婦羅紅蘿白,味道都幾特別~ 天婦羅青椒因為老婆同我都唔愛,所以放棄左~ 個飯黎講就無汁只得紅色應該係僵絲黎餸飯,個人唔太鐘意~厚燒玉子(@$12)同平常一樣夠厚有口感同食到蛋既香甜,因為老婆病左唔叫炸野叫左兩
五月廿七日(二)

鴨胸滑蛋撈烏冬晚餐($54)
包括:鴨胸滑蛋撈烏冬、是日 咖哩/ 沙律/ 丼 &飲品

天婦羅炸蝦丼

厚燒玉子(@$12)
同平常一樣夠厚有口感同食到蛋既香甜,因為老婆病左唔叫炸野叫左兩份~ 雖然好吃但吃到一半時覺得太飽,畢竟是蛋造的~ 下次還是叫一份較好~

鹵水蛋($6)
記得第一次到赤丸食時叫了這個覺得很好味,今次可能吃得較小,沒太大感覺~

熱湯烏冬($10)
大碗加了$2,細碗維持原價當然叫細~ ~",烏冬亦都保持一貫彈呀,不錯~

小食中原來三款也是蛋~ ~" 怪不得吃得這麼飽,下次落單時要計劃好D先~
晚餐一個主菜、一個配菜加飲品都係$4X-$5X確係比散叫抵~
鹵水蛋
鹵水蛋
呢間店聽說很出名, 好鬼多人排隊, 所以今日專登早D黎試, 大約12:10到, 真係唔使排隊, 嘩, 入左去唔夠受5mins出面就開始排隊lu, 好彩^^呢間店ge價格ok平同d烏冬係人手打制ge, 所以都幾吸引嫁~~~我點了滑蛋雞扒撈烏冬餐, 包括滑蛋雞扒撈烏冬, 3隻餃子, 一罐汽水, 都係$38咋~~~先說滑蛋豬扒撈烏冬, d烏冬不算特別好味, d汁都幾濃味, 但d雞扒個吉列脆皮吃落太淋, 所以唔太好食, 總括而言, d野都幾普通, 不過勝在平lor!!d waiter放低兩個杯, 我地要自己針水, 不過都幾好, 中意飲幾多就自己針, 唔使等d waiter!!

• 烏冬
2008-05-11 14 浏览
今餐係我落機後同honey食既第一餐~ 咁多個月冇得見終於見到面, 我唔洗再食麵啦~ hee 食烏冬!!我地叫左吉列豬扒烏冬, 蟹肉烏冬同餃子一碟~ 除左蟹肉真係少到好似隱左形之外~其餘既都好好食! d烏冬真係煙un~ 個湯清得黎好夠味~ 諗起都想再食~排隊都要試呀!
今餐係我落機後同honey食既第一餐~
排隊都要試呀!

2008-05-02 1 浏览
這間烏冬店, 早一兩年前食過, 不過不在apm, 在觀塘另外一處記得之前所以能吸引我們二人的, 只有兩個原因, 價格特平和人手打制印像中兩年前光顧時, 最出名的是10元的淨烏冬, 但是座位不多, 人很濟, 人龍排到老遠的地方今次重臨apm的赤九, 看到淨烏冬己經漲價到$18, 看看餐單上其他的食品, 價格還是可以我們二人點了滑蛋豬扒撈烏冬, 天婦羅飯和一客牛肉薯餅先說滑蛋豬扒撈烏冬, 38元, 份量略嫌少, 烏各面質老實說不太懂吃, 但也不算特別好味就是了; 但豬扒吃上去太「林」, 欠缺了炸豬扒應有的口感再說天婦羅飯, $36, 就是天婦應有的口感, 但值得讚的是, 兩尾炸蝦吃上去口感很好, 鮮味得很, 吃完只想多吃兩尾蘿餅普通, $14, 份量算是中等

我們二人點了滑蛋豬扒撈烏冬, 天婦羅飯和一客牛肉薯餅

蘿餅普通, $14, 份量算是中等
2008-04-26 7 浏览
今日睇完戲, 去左呢間聞名已久既赤丸聽人講呢間野d 烏冬抵食又好味不過一試之後, 都係食完不如聞名食物方面叫左細湯烏冬,芝麻烏冬,吉列豬扒,茄子天富螺,同埋好似海苔,炸芝士雜菌球咁既野味道都算可以, 不過不失不過d 炸野就真係唔得, d 油多到得人驚因為d 油多到返光,女朋友用紙巾對住碟炸芝士雜菌球吸左幾下, 張紙巾變成油紙...吉列豬扒炸粉好厚食到成肚油, 好唔舒服烏冬就幾好食, 幾有口感環境方面都幾乾淨, 不過地方非常窄, 張抬好細我地叫左六樣野, 佢分開每樣一細碟咁上但係張枱細到放唔到, 搞到我都唔知點食好結果迫住快快口各食左半碟, 然後左夾右夾咁放晒係兩隻碟到, 咁先可以放到烏冬,食到野環境好差, 完全唔合格, 差過food court食得好唔自在服務方面基本上係無服務可言, 好似去左food court放低兩個杯, 水就自己傾啦要食野就自己係紙到畫低啦食物到左, 遞左俾你, 自己諗辦法放, 自己搞掂啦埋單自己攞埋張紙出去埋啦坐隔壁個女仔想叫野食,但係叫左好耐都無人理, 因為店員傾緊計自助形式, 無服務, 店員傾計多過做野價錢兩個人食左差唔多90食既野唔係好值感覺好似叫左好多野
今日睇完戲, 去左呢間聞名已久既赤丸
聽人講呢間野d 烏冬抵食又好味
不過一試之後, 都係食完不如聞名

食物方面
味道都算可以, 不過不失
不過d 炸野就真係唔得, d 油多到得人驚
吉列豬扒炸粉好厚
食到成肚油, 好唔舒服
烏冬就幾好食, 幾有口感

環境方面
都幾乾淨, 不過地方非常窄, 張抬好細
我地叫左六樣野, 佢分開每樣一細碟咁上
但係張枱細到放唔到, 搞到我都唔知點食好
環境好差, 完全唔合格, 差過food court
食得好唔自在

服務方面
基本上係無服務可言, 好似去左food court
放低兩個杯, 水就自己傾啦
要食野就自己係紙到畫低啦
食物到左, 遞左俾你, 自己諗辦法放, 自己搞掂啦
埋單自己攞埋張紙出去埋啦
自助形式, 無服務, 店員傾計多過做野

價錢
兩個人食左差唔多90
食既野唔係好值
感覺好似叫左好多野, 但每碟份量好少
食完唔係好覺飽
呢個價錢去味千好過, 起碼有人理, 有杯熱茶飲下

整體而言, 感覺新鮮, 味道可以
不過環境好擠迫, 無服務
2008-04-19 4 浏览
平日, 人頭湧湧, 星期五, 下午2時多到, 見人不多, 沽且試一試.點了雞丸烏冬+丼. 雞丸味道普通, 把雞肉攪碎造成, 我連是不是雞肉都吃不出~_~, 也太咸了. 丼有蛋等, 也是非常普通.真不知道平時中午為甚麼那麼多人排隊...
真不知道平時中午為甚麼那麼多人排隊...
2008-04-15 3 浏览
四月十二日(六)因為老婆要返PARTIME,所以睇完戲無耐就返左觀塘APM,途中o念好去赤丸度買外賣食,老婆想食燒玉子、大湯烏冬及雞翼,原本o念住加多個大板王將天津飯套餐。但原來可放食物位置有限,只在王將多買一客餃子便算~買外賣時發覺$10/$17碗的湯烏冬和凍食烏冬只限堂食! 由於本人愛吃撈烏冬,所以點了親子滑蛋撈烏冬配燒玉子。雞翼則在KFC買,另加王將餃子一客~親子滑蛋撈烏冬($33)對上次食赤丸時老婆試了這款,發覺味道出奇地MATCH,而且雞肉和蛋的份量不了,比較好吃和抵吃! 是次亦保持水準,非常美味~! 但不明白為甚麼赤丸沒有滑蛋牛肉撈烏冬/飯這個配搭,有的話應該也不錯~厚燒玉子($12)三大舊,的確很厚,食落口感非常充實,蛋味香甜,非常美味~! 我和老婆每次到赤丸必叫~!四月十三日(日)老婆這天也想吃赤丸,於是買了外賣海藻湯烏冬和厚燒玉子,補償昨天吃不到湯烏冬。原來外賣只須等一會兒,比一些快餐店還快!總括來說,個人認為赤丸最值得吃的款式是親子滑蛋烏冬和燒玉子,其他很多的小食有些其實很普通,其他較好的還有天掃羅炸蝦、炸豬扒(不是吉烈)等...
四月十二日(六)

親子滑蛋撈烏冬($33)

厚燒玉子($12)

四月十三日(日)

2008-04-03
四月三日(星期四)同老公番左黎喇!!又由日本食番黎香港!今次終於到呢度喇!諗住試下tea set,不過佢個tea set唔係咁吸引!似乎其他udon好似好d咁!我地本身點左凍udon,仲加埋炸物,點知又見到個dinna set,六點已經有dinna食!係U+W+DU係udon,老公要左個滑蛋鴨胸撈烏冬,都唔錯呀d udon不過d鴨胸咸左dd!W係個mini咖哩雞絲飯,都唔錯,不過個d雞絲冇mud味!D係coke!另外加左個炸魚餅,都唔錯呀!!佢地d udon 煙煙unun好好食架!不過好似加左價wor!
四月三日(星期四)

同老公番左黎喇!!又由日本食番黎香港!今次終於到呢度喇!

係U+W+D

W係個mini咖哩雞絲飯,都唔錯,不過個d雞絲冇mud味!

D係coke!

另外加左個炸魚餅,都唔錯呀!!

2008-04-01 3 浏览
一而再再而三要延期既bbq最後都因為落雨而取消。令我最嬲既唔係無得玩,而係有人8點幾已經決定cancel,但直至11點先去通知人,仲要唔係個個都通知!!我要上左車,經第3人口中先知道!!激死我!!朋友仔有免費《我的最愛》戲飛,而佢又未食過呢間,所以決定黎APM。要左2個冷烏冬、牛肉薯餅、茄子帆立貝魷魚tempura。烏冬彈牙、薯餅外面香脆內裡濕潤、天婦羅的粉漿也頗薄。然而,很多餐具不是脫色就是很殘舊的樣子,店鋪是時候換上新餐具!

要左2個冷烏冬、牛肉薯餅、茄子帆立貝魷魚tempura。
烏冬彈牙、薯餅外面香脆內裡濕潤、天婦羅的粉漿也頗薄。

2008-03-30 4 浏览
之前食過青衣果間, 女友唔講都唔記得星期六去九龍灣考試, 所以要plan定食咩, 見到咁多人食e間, 仲講到咁好食, 加上女友咁喜歡食烏冬, 咁就去試吓啦點知....我叫左名為XX辣牛肉湯烏冬1. 唔好食2. 麵: 咬落去個芯, 粉既...咁我去吉之島買個烏冬番去自己6好過啦3. 湯, 勁呀, 一放上枱, d香味同麻油味既出前一丁冇乜分別, 飲落去, 仲勁, 真係同麻油味既出前一丁冇分別, 味道, 唔敢講...4. 牛肉, 正呀, 同$48/位既任食邊爐有得fight, 一樣咁鞋女友叫左個吉列豬排湯烏冬(我冇乜點食)1. 都係唔好食2. 麵, 同上3. 湯, 差唔多4, 豬排, 完全唔名點解佢地可以俾一塊剛剛炸完既豬排放入湯度浸住, 唔通慳番隻碟? 其次, 豬排一d都唔吉"裂", 仲好煙"un"添, 我心諗"係大快活果皮..."兩個人一齊叫左個"牛薯餅", 都可算係個完未既感嘆號"!"1. 賣相, 一流2, 皮, 炸得ok, 個邊就特別厚左d (女友話, 有陣油溢味, 此乃番炸)3, 內涵, 正, 有薯仔味, 不過d牛味黎得未...個比例大概係9比1, perfect!總括黎講, 非常
之前食過青衣果間, 女友唔講都唔記得
加上女友咁喜歡食烏冬, 咁就去試吓啦

點知....
我叫左名為XX辣牛肉湯烏冬
1. 唔好食

女友叫左個吉列豬排湯烏冬(我冇乜點食)
1. 都係唔好食
2. 麵, 同上
3. 湯, 差唔多

兩個人一齊叫左個"牛薯餅", 都可算係個完未既感嘆號"!"
1. 賣相, 一流

總括黎講, 非常唔抵死, 又唔係平, 食到快餐質素, 食到尾升真係越食越熱, 好想講^$%^#@$^#*

E次係我第一次寫食評, 之前都跟過e度d食評食唔少,
味道一半一半, 之所以今次係第一次, 因為真係講得要俾人大家知e間係點好食法...

黎緊我會去TST既萬豚屋, 之前食過一次, 好x5食, 第二次去, 等我話俾大家知點好食啦~ (下次我會影埋相)