2007-10-22 7 浏览
這間apm的日本麵店和隔鄰的壽司店總是排著長龍,早幾晚來這兒吃飯,試一試。我想是因為價錢幾平,食物都算ok吧。一個餐,有迷你天婦羅飯(其實都不算太少),加牛肉烏冬,還有飲品,都只是$4x 多元,另外點了個芝士年糕,還有炸薯餅,價錢都很平,味道亦很不錯。這兒的服務都幾好,我想這些都是排長龍的原因吧。
我想是因為價錢幾平,食物都算ok吧。
2007-10-08 10 浏览
我是常客。大約兩年前,這裡烏冬的口感是更彈牙的,(小食更是便宜...$5有交易)不過人客越多水準就越見下降,現在的烏冬只是比$3包的即煮烏冬好一點。不過,$10 還想怎樣?日本料理來說真的很便宜!千萬不要吃麻婆豆腐撈烏冬,咸得要命。
千萬不要吃麻婆豆腐撈烏冬,咸得要命。
2007-10-03 3 浏览
食lunch同dinner就多d人排隊係因為鋪面太細坐得廿幾人不過都ok受歡迎如果唔係太多人一齊排其實都唔太耐得閒同朋友傾下等下就好快到次次都會食烏冬同牛肉薯餅!! 汽水都係+$5冷烏冬係赤丸必食牛肉薯餅太好食啦!我份人都幾大食但係食大烏冬同薯餅就ok飽又過癮又抵食XD烏冬無咩意見味道可以自己配搭加料牛肉薯餅ok熱氣如果菜多少少就更好啦服務都唔錯我朋友淨係食左$10 -____-
食lunch同dinner就多d人排隊
係因為鋪面太細坐得廿幾人
不過都ok受歡迎
如果唔係太多人一齊排其實都唔太耐
得閒同朋友傾下等下就好快到

次次都會食烏冬同牛肉薯餅!! 汽水都係+$5
冷烏冬係赤丸必食牛肉薯餅太好食啦!
我份人都幾大食但係食大烏冬同薯餅就ok飽
又過癮又抵食XD

烏冬無咩意見味道可以自己配搭加料
牛肉薯餅ok熱氣如果菜多少少就更好啦
服務都唔錯

我朋友淨係食左$10 -____-
2007-09-30 1 浏览
好耐之前食過,今日再食,嘩..好似難食0左好多wor.個湯烏冬無味既,$10係好平,但係真係好唔得. 個腸係一般的腸,佢加0左少少tomato sauce and mustard 係上面,並無為佢加分,都係腸味. 再食個海繰,無味.哈哈..唔會有下次喇.
好耐之前食過,今日再食,嘩..好似難食0左好多wor.

哈哈..唔會有下次喇.
六時多來已經要排隊,幸好只等了一會,服務還算可以,上菜也頗快,和女友點了吉列豬扒,炸雞粒,牛肉薯餅,厚玉子和兩個冷烏冬。雞粒和玉子只是普通貨,不試也罷,吉列豬扒也尚算可以吧!鳥冬口感特別,配上適量的紫菜和蔥粒,實在一流,薯餅也是美味必試的選擇。食到一半先補返影張相

食到一半先補返影張相
2007-09-05 6 浏览
每次去赤丸都是食冷烏冬,這次想試試它的天婦羅!一行三人點了,滑蛋豬扒烏冬(不過不失吧!)然後點了芝士雞扒烏冬(待應漏了單,等到大家差不多食完時才上)和八爪魚丸,再點了個天婦羅井套餐(入面有炸蝦,炸蘿蔔,炸茄子和炸魚.全部都是熱辣辣,吃得真的很爽,沒有多餘的炸粉,很美味,值得推薦!還有一碗細熱烏冬,不過總覺得冷的好吃過熱的!因為吃完那碗天婦羅飯後已經很飽了,再加上烏冬已經浸得變淋了,都是即吃比較好!其實真的都不知道那碗細熱烏冬原來是不細的!如果下次再吃的話,兩個人一起食會比較好,再另叫多一個小食便已經很足夠了!而八爪魚丸很普通,裏入雖然是很八爪魚粒,但總覺得不太好食,下次都是叫回牛肉薯餅和炸豬扒了!
每次去赤丸都是食冷烏冬,這次想試試它的天婦羅!

一行三人點了,滑蛋豬扒烏冬(不過不失吧!)
然後點了芝士雞扒烏冬(待應漏了單,等到大家差不多食
完時才上)和八爪魚丸,再點了個天婦羅井套餐(入面
有炸蝦,炸蘿蔔,炸茄子和炸魚.全部都是熱辣辣,吃得
真的很爽,沒有多餘的炸粉,很美味,值得推薦!還有一
碗細熱烏冬,不過總覺得冷的好吃過熱的!因為吃完那
碗天婦羅飯後已經很飽了,再加上烏冬已經浸得變淋了,
都是即吃比較好!其實真的都不知道那碗細熱烏冬原來
是不細的!如果下次再吃的話,兩個人一起食會比較好,
再另叫多一個小食便已經很足夠了!而八爪魚丸很普通,
裏入雖然是很八爪魚粒,但總覺得不太好食,下次都是
叫回牛肉薯餅和炸豬扒了!

2007-09-05
每次去APM也會選擇來赤丸,皆因食物水準不俗,而且價錢便宜。每次例牌食冷烏冬,烏冬據稱是手打的,果然好彈牙,甚有口感,隨烏冬附上湯汁、蔥花、紫菜同wasabi,我習慣加入大量wasabi來食,喜歡那煙un口感加上攻鼻感覺,食落味道一流。有一次妹妹建議再加入海苔菜(另叫好似$10),食下更是美味加倍。當然只吃烏冬是不夠喉的,必會叫小食同吃。小食也試過數款,包括:牛肉薯餅、吉列豬扒、雞扒及雞軟骨。當中最好味的是牛肉薯餅,外皮很脆,吃下熱辣辣,非常香口。薯餅內大多是薯蓉,只有不多牛肉碎,好有薯味,好好食,是我必叫之選。而吉列豬扒、雞扒及雞軟骨只是普通貨式,可以不試。我會為烏冬和牛肉薯餅再來。

我會為烏冬和牛肉薯餅再來。
我好鍾意食冷麵, 呢間赤丸開左無耐就去試下, 發覺咁多人排隊原來真係有原因, 烏冬據稱是手打的, 不論如何, 口感十分煙un, 無得彈, 再加上冰凍的冷麵湯, 味道真係好好, 唔太濃也唔太甜, 我前後去過4-5次, 每次都只係食冷烏冬, 但今次的冷烏冬的質料感覺不如當初, 最重要係個湯, 一d都唔夠凍, 可能炒檔, d湯黎唔切去雪凍佢, 所以就唔多夠凍, 令到成個烏冬味道下降, 可惜...不過每次除左食冷烏冬, 都一定會叫小食, 雖然每樣都係煎煎炸炸, 但真係整得好香口, 又平又抵食!!我同我女朋友每次一人一個冷烏冬, 兩至三個小食已經夠晒$70一定有找~赤丸, 一定要食!!!

赤丸, 一定要食!!!
2007-09-04 1 浏览
食方面OK 平價有如此這般的美食算是不錯食過咁多次都知佢出面少位又唔咩STAFF對上一次食同行2人坐近廚房食物冇問題但個度D人就好有問題由其係個WAITRESS我完全聽到佢同入面D人講咩野唔係刻意偷聽係佢講得好大聲內容係講出面排隊位女客人點好叫入面廚房D人去睇下OR 品評真係想快D走言談粗俗望左個邊幾次班人都冇咩反應已經少人服務但仲有時間傾私事比個叻佢
食方面OK 平價有如此這般的美食算是不錯

班人都冇咩反應

已經少人服務
但仲有時間傾私事
比個叻佢
一向都好鐘意幫趁赤丸,平靚正。幾個月冇來了,昨日再來,食物雖然冇乜變,但服務就差了很多。鋪頭雖然不大,但人手極少,尤其是那個穿套裝的女(我猜是)經理,每次叫她,問都不問你想點就叫你等一陣轉頭幫你,人手咁少,一轉頭已經幾分鐘。我地3個人叫左一d小食,3個烏冬,都等了很久,才來了2個烏冬,睇單原來佢\地入少左一個,但睇返tick那張單的確是3個的,即時再加。等等等等等等到d friend都差不多食完,我的烏冬還未到,舉手叫人cancel,因為朋友趕車。那女經理經過我叫唔該,佢\一另轉頭,很不耐煩的一個黑面向過來,又在半秒後造個假禮貌樣出來,我叫佢\cancel個烏冬,佢\又唔理我要求,話即幫我跟,一轉頭又拿來了,奈何我的朋友已經食完,我只好狼吞虎嚥啃了這烏冬。這樣的服務,我沒有比貼士,再來一個黑面。呻完了,想講的是,以後不再來。PS如果這位經理有看這段文字的話,告訴你,客人要的不是假禮貌,因為你的面部表情已出賣了你對客人的不滿
一向都好鐘意幫趁赤丸,平靚正。
幾個月冇來了,昨日再來,食物雖然冇乜變,但服務就差了很多。
這樣的服務,我沒有比貼士,再來一個黑面。
呻完了,想講的是,以後不再來。
2007-08-16 5 浏览
I don't understand why there's such a long queue, probably just between of cheap price, the food is aweful; the fried pork chop is very "lum" and not crispy at all. The udon is also very "lum", you cannot even pick it up as it'll break before it reaches your mouth!
2007-08-15 0 浏览
價錢響apm來講算係平。個薯餅好食又平,係d冷麵比較鹹,味精重左少少坐位較迫,而且成日排長龍,搞到我唔想入去食不過佢係apm入面開得比較夜既食肆,成2點先收。
價錢響apm來講算係平。
個薯餅好食又平,係d冷麵比較鹹,味精重左少少
坐位較迫,而且成日排長龍,搞到我唔想入去食
不過佢係apm入面開得比較夜既食肆,成2點先收。
2007-08-14 6 浏览
友人離開香港前的聚餐,我提意到赤丸一試,因着到這裡的食評著實太吸引!我們一行三人,點了八九樣菜,埋單竟是驚人的$120!我們點了兩個細冷烏東,一個大熱烏東,牛肉薯餅,餃子,雞粒,煎魚餅,吉列豬扖,南瓜天婦羅,每人還有一罐汽水.我們盡了最大的力量,可是還是剩下一些烏東吃不完.雖然食物算不上高檔貨,但間中食一些平東西,可以像吃自助餐一樣隨便叫,盡情吃也很是過隱呢~是日我和朋友都吃得很盡興呢,而且一點也不感到肉痛!p.s.不過它唯一的缺點就是,要排隊,有心人請預早排隊!

我們一行三人,點了八九樣菜,埋單竟是驚人的$120!

是日我和朋友都吃得很盡興呢,而且一點也不感到肉痛!
p.s.不過它唯一的缺點就是,要排隊,有心人請預早排隊!
2007-08-12 1 浏览
昨天和友人的午餐要了一份吉列豬扒和冷烏冬吉列豬扒炸得不夠乾身,上台是濕濕油油的有點扣分烏冬還算爽口彈牙,雖口感不及富久保的豐富但畢竟一分錢一分貨,這是可以理解的友人則覺得這兒的koroke不錯再來一罐可樂,便宜又滿足的一餐雖沒如傳聞所說般美味不過將貨就價的話,是可以一試的跟友人去的時候等了15-20分鐘離開的時候人籠比我們在等的時候還要長如果想坐得舒服點兒又不用等候的話就請移玉步囉
昨天和友人的午餐
要了一份吉列豬扒和冷烏冬
吉列豬扒炸得不夠乾身,上台是濕濕油油的
有點扣分

烏冬還算爽口彈牙,雖口感不及富久保的豐富
但畢竟一分錢一分貨,這是可以理解的

友人則覺得這兒的koroke不錯

再來一罐可樂,便宜又滿足的一餐

雖沒如傳聞所說般美味
不過將貨就價的話,是可以一試的

跟友人去的時候等了15-20分鐘
離開的時候人籠比我們在等的時候還要長
如果想坐得舒服點兒又不用等候的話
就請移玉步囉
2007-08-04 6 浏览
早前我與男友到APM行到累了,便黎呢度打算醫下肚,抖下見到d拉面咁平..都諗住吾會好食只係想填下肚我地叫左:冷拉面($10)湯拉面($10)咖哩牛肉薯餅($8)雞塊(吾記得)冷拉面:好彈牙..加埋d汁同蔥花,紫菜黎食感覺好清新!雖然睇落細細份..但係食完我竟然飽..自問係幾大食既人.湯拉面:冇冷拉面咁彈牙,但係幾煙韌,D湯係面豉湯.好似有D味精.食落暖笠笠咖哩牛肉薯餅:幾大塊.味道幾好雞塊:係M記個D(開頭個waitress已經講明)我地係咁落佢地d吉列汁同埋調味料.真係幾special同埋幾好味.我係其他地方未見過另外..上菜都上得幾慢.個個時間都吾算係多人環境方面,個度都幾細..幾狹窄 overall黎講好好食.經過一定會再食
早前我與男友到APM
行到累了,便黎呢度打算醫下肚,抖下
見到d拉面咁平..都諗住吾會好食
只係想填下肚
我地叫左:
冷拉面($10)
湯拉面($10)
咖哩牛肉薯餅($8)
雞塊(吾記得)

冷拉面:好彈牙..加埋d汁同蔥花,紫菜黎食

咖哩牛肉薯餅:幾大塊.味道幾好

雞塊:係M記個D(開頭個waitress已經講明)

另外..上菜都上得幾慢.個個時間都吾算係多人
環境方面,個度都幾細..幾狹窄

overall黎講好好食.經過一定會再食