等於去九記會啞爽腩,唔會啞咖哩腩既同一道理`你去啞佢最差既天婦羅露筍~~梗係食到你一肚氣啦~~你試下食炸ke子同牛肉餅如果都唔好味既咁你就話我啦~
等於去九記會啞爽腩,唔會啞咖哩腩既同一道理`

你去啞佢最差既天婦羅露筍~~
梗係食到你一肚氣啦~~

你試下食炸ke子同牛肉餅
如果都唔好味既咁你就話我啦~
2005-05-12 5 浏览
果日去apm, 見呢間野幾平, 就入去食野啦。叫左個泠麵,露筍天富羅, 厚燒玉子冇樣好!!又細碟~!玉子得個甜字,一d上湯味都冇..露筍仲lum 架tim....
果日去apm, 見呢間野幾平, 就入去食野啦。
叫左個泠麵,露筍天富羅, 厚燒玉子
冇樣好!!又細碟~!
玉子得個甜字,一d上湯味都冇..
露筍仲lum 架tim....
2005-05-12 4 浏览
今日好開心~~~終於去左apm~~食我想去好耐既赤丸製麵所~成2點先去到~~都要等3個字~~我地三個去到~~叫左兩碗特大冷烏冬~三件吉列牛肉薯蓉餅天婦羅冬菰,ke子同煎餃子~~烏冬簡直係我食過前所未有的彈牙~非常咽un~~十分有口感~~很q~!!~~只係15蚊碗吉列牛肉薯蓉餅就聽d fd講都話好正~叫我一定要試~試過真係正~~又大件~都係7蚊咋天婦羅炸得剛剛好~~食得出唔係用萬年油炸~而且炸漿調得岩岩好,唔太厚唔太薄~~非常crispy~餃子就無乜特別~~都係普通~~~但10蚊都ok啦~~太正~~
今日好開心~~~

終於去左apm~~
食我想去好耐既赤丸製麵所~
成2點先去到~~都要等3個字~~
我地三個去到~~叫左兩碗特大冷烏冬~三件吉列牛肉薯蓉餅

天婦羅冬菰,ke子同煎餃子~~

烏冬簡直係我食過前所未有的彈牙~
非常咽un~~十分有口感~~很q~!!~~只係15蚊碗

吉列牛肉薯蓉餅就聽d fd講都話好正~

叫我一定要試~試過真係正~~又大件~都係7蚊咋

天婦羅炸得剛剛好~~食得出唔係用萬年油炸~

而且炸漿調得岩岩好,唔太厚唔太薄~~非常crispy~

餃子就無乜特別~~都係普通~~~但10蚊都ok啦~~

太正~~
2005-05-12 0 浏览
我非常之認同你果句排骨互不相干…但係呢, 果d香口膠烏冬其實係正宗日本烏冬…
我非常之認同你果句排骨互不相干…

但係呢, 果d香口膠烏冬其實係正宗日本烏冬…
2005-05-11 5 浏览
喺媽媽節終於同爸爸媽媽食咗想試好久﹑係APM嘅赤丸製麵所﹗一向都有很多潮人係出面排隊﹐但今次竟然喜出望外的只等了15分鐘己可以”攝“入好有日本地道風情嘅纖體Bar位上...真係月巴啲都唔坐唔落. 很不足的是服務生﹐向一位服務生招了2次手﹐等了一會﹐她才叫了Bar桌的那位態度不太從容的服務生給我們幾杯水。要她們收下已點好的菜單當然需附上更大的耐心, 幸好上菜的時間算是十分快。在它鋪滿店頂的烏冬噱頭驅使之下﹐我們點了2個撈烏冬, 1個天婦羅飯...那個撈烏冬真係似水煮烏冬﹐唔落七味粉我不知在吃什麼﹐吉烈豬豬太焾了,我的外脆內軟的想望完全幻滅了..。但額外叫的吉烈牛肉薯餅很有水準﹐外面很脆﹐薯仔很粉很入味。媽媽點的Tempura飯反而更有驚喜﹐很大碗﹐有6種天婦羅也很多YUM! 飯不算超水準﹐但也算得上值回票價. 總結﹕比想像中差, 但以這樣的價錢﹐也算on-the-list啦﹗我打算下一次只叫$10一客的冷烏冬加錢食天婦羅或者試那個賣相不錯的咖喱牛肉烏冬呢﹗

2005-05-10 0 浏览
去到就覺得原來十蚊烏冬都可以好好食!自由度大,可以自己配野食我同男友兩個人去食叫左4碟野都係六十蚊到茄子天婦羅大大件,d烏冬好有口感!!!之後再食左幾次個質素都冇乜出入~抵食!!
去到就覺得原來十蚊烏冬都可以好好食!
自由度大,可以自己配野食
我同男友兩個人去食叫左4碟野都係六十蚊到
茄子天婦羅大大件,d烏冬好有口感!!!
之後再食左幾次個質素都冇乜出入~
抵食!!
2005-05-09 2 浏览
母親節正日,由於和母親大人提早慶祝了,今天變了和女友四圍出動搵食的日子。見人氣商場APM有免費泊車優惠,就去果度搵食!果然係大日子,十二點半去到已經要等位,不過好彩十分鐘左右已經有。全店坐位不過三十個左右,大部份是bar檯位,但是看不到師傅炮製食物的。全店只賣烏冬及飯,兩個人好像餓狗一樣,叫了很多食物:天婦羅(露,魷魚,茄瓜,冬菇),這裡的天婦羅是逐件計的,價錢$5-$10。炸漿太厚了而且沒有味道,店方亦沒有提供點天婦羅的汁,幸材料新鮮可補不足。餃子($10四隻) - 高質素,即煎的熱辣辣程度及封存的肉汁都為之驚喜。薯蓉牛肉餅($7) - 亦是熱辣辣的小食。小心,這個頗飽肚的!燒排骨($10) - 賣相嚇人,只有兩舊細細的排骨,互不相干的躺在碟上。鴨胸湯烏冬($30) - 加上了黑椒粒的煙鴨胸味道不錯,但浸湯後始終失色了一點,而且切得略厚。主角烏冬十分煙韌,女友更說吃不消,吃完後覺得好似o趙完香口膠咁。是否這就是正宗的烏冬?冷烏冬加大($15) - 冷烏冬第一次食,麵條橫切面呈四方形,麵質真的煙韌彈牙,有很實在的口感。浸一浸冷麵汁和醮少少wasabi食,非常清新。份量果然係加大,$15
見人氣商場APM有免費泊車優惠,就去果度搵食!
全店只賣烏冬及飯,兩個人好像餓狗一樣,叫了很多食物:
冷烏冬加大($15) - 冷烏冬第一次食,麵條橫切面呈四方形,麵質真的煙韌彈牙,有很實在的口感。浸一浸冷麵汁和醮少少wasabi食,非常清新。份量果然係加大,$15超值!!
鄰座坐了一對日本人,說不定這裡的正是地道的日本烏冬呢!
不設加一,埋單$99。
2005-05-08 0 浏览
但夜晚十點想去食,見到排隊排到打晒蛇餅。。。打退堂鼓,去左foodcourt。。。
但夜晚十點想去食,見到排隊排到打晒蛇餅。。。
打退堂鼓,去左foodcourt。。。
2005-05-03 0 浏览
烏冬做得好彈牙同好滑,讚!!冷烏冬好食過熱烏冬,小食方面,炸豬扒唔得,薄得黎又無豬肉味,肉汁更加欠奉,炸雞扒好細件,一般貨色,煎肉腸好明顯唔係煎出黎,但係都唔錯,最正係個牛肉薯餅,呢個大家一定唔可以錯過!!兩個人食呢多野都係$54,唔洗加一,超值!!期待佢開多幾間分店,唔洗等晒大隊!!
烏冬做得好彈牙同好滑,讚!!
兩個人食呢多野都係$54,唔洗加一,超值!!
期待佢開多幾間分店,唔洗等晒大隊!!
2005-05-02 5 浏览
我尋日又去食,今次食鴨胸湯烏冬,bf食天婦羅湯烏冬,再加雞奕同餃子,先講餃子,普通貨啦,雞奕就辣辣哋,都ok嘅,不過D湯烏冬道,味千好食一倍有多,天婦羅蝦就普通,之但係又夠味.
2005-05-02 0 浏览
前一天, 排了一個小時, 試了這間人氣店, 烏冬略嫌硬了一些, 可能我吃的是冷烏冬有關, 另外, 天婦羅只$10一隻, 雖然粉厚了一些, 算不錯了。而最差的是餃子, 皮太厚, 又沒有餃子醋提供。
2005-04-29 4 浏览
昨天試過APM 呢間新舖食手打烏冬. 雖然要等45 分鐘,企到腳都支力埋, 但係都說是還不錯吧!值得一讚既係呢間店既市場定位不錯, 識得係人流最旺最近既地方, 做一門冇咩人開的烏冬專門店, 而且仲可以賣到咁平, d烏冬都幾有口感, 不錯!推介吉烈炸牛肉薯餅, 咖哩撈烏冬, 滑蛋豬扒撈烏冬, 好入味, 烏冬好粗好有口感建議有興趣幫襯既人, 最好係中午, 平日時份試食, 唔係肯定唔止要等45mins.另冷烏冬不設外賣, 因只售$10 一份..堂食就任食唔嬲!
昨天試過APM 呢間新舖食手打烏冬. 雖然要等45 分鐘,
企到腳都支力埋, 但係都說是還不錯吧!

另冷烏冬不設外賣, 因只售$10 一份..堂食就任食唔嬲!
2005-04-28 6 浏览
聞說這裏的烏冬不錯,於是慕名前來一試。可惜未到晚上七點就已經門庭若巿。我還算走運,七點過後人們從四方八面湧過來,大概當中有不少人也是慕名而來的。幸好花時間等位是有回報的,赤丸的食物也真的不錯。雖然餐牌的選擇不多,但已經花了五分鐘去選,因為每款食物都好像很美味。其實選擇不多還好,反正十道菜、一百道菜,其實分別不大:就是永遠都不會試盡所有餐牌的食物。幾經幸苦,我和友人點了冷烏冬、吉列豬扒蛋撈烏冬、牛肉薯餅、天婦羅肉豆和炸雞翼。說實話,那裏的烏冬有多好,我是分不出的。倒是湯底的味道不錯,不論是冷烏冬還是撈烏冬。若說烏冬是水準之作,那小食更是超水準。除了炸雞翼沒甚特別外,熱辣辣的牛肉薯餅和天婦羅,都令人回味無窮。看著枱上那五隻碗碟,才不過是六十二,哈哈,實在是滿足得很。
聞說這裏的烏冬不錯,於是慕名前來一試。

看著枱上那五隻碗碟,才不過是六十二,哈哈,實在是滿足得很。
2005-04-27 8 浏览
上星期六同男友去左果度食lunch, 雖然12:00pm去到等左30分鐘至有位, 但仍然覺得值得.我地叫左一客吉列豬扒飯定食, 凍烏冬, 要左天婦羅茄子,冬菇, 吉列雞扒, 牛肉薯餅各一客, 一共$86, 飽到嘔咁滯. 所有炸物做得香口唔太肥膩, 好好食! 但吉列豬扒飯就d扒林左d, 可能焗得耐左掛. 最值得一提既係牛肉薯餅, 脆脆既薯仔外殼內有熱辣辣既牛肉茸, 真係好好好味啊! 凍烏冬夠凍好彈牙, 真係食極都唔厭!下次再去APM, 一定會再去試!!!

下次再去APM, 一定會再去試!!!

2005-04-27 5 浏览
前言: 我男朋友早幾日睇左本雜誌話有間店舖D 烏冬好好食,仲好抵食tim~身為烏冬狂迷既我,就梗係急不及待一有時間就同男朋友去試0下啦~ ^^0係25/4我同佢就專登去左apm 度食喇~排隊大約排左45mins 度,就有位喇~ 我地一共叫左...冷烏冬(加大) = 好好味呀!! 烏冬好彈牙又好煙"un"。冷烏冬既湯又清清地咁,可以加晒Wasabi 一齊食~ 又有另一個味道~ 真係好好食呀!!!!!! ^^ 吉列豬扒滑蛋撈烏冬= 話明吉列豬扒,我就會即刻諗到佢既豬扒應該係脆嫁嘛,但係... 佢已經比滑蛋整到"淋"晒了.... 豬扒就咁食都已經幾好味(雖然已經"淋"左...) 但係如果點埋D 豬扒汁食又有另一番滋味~ 不過呢個都唔算好差,但係同冷烏冬比較既話,我就鐘意食冷烏冬多D 喇~~炸餃子= 呢個就一般啦,冇我想像中咁好~ ^^"天婦羅冬菇+ 天婦羅蓮藕= 服務員同我地講,有個客人話天婦羅點左冷烏冬既湯食仲好味喎,因為天婦羅本身係冇味嫁嘛~ 叫我同男朋友試0下~ ^^ 我地照佢既食法試0下啦~ 又真係幾好食啵~ ^^另外,值得加許既仲有1) 服務員態度好好。(2) D 野食0黎得幾快。

0係25/4我同佢就專登去左apm 度食喇~

炸餃子= 呢個就一般啦,冇我想像中咁好~ ^^"

另外,值得加許既仲有:
(1) 服務員態度好好。
(2) D 野食0黎得幾快。
(3) 到咁上下服務員又會同你跟一跟張單,問係D 野食0黎齊未...

>> 我一定會再去!!