2005-04-01 6 浏览
睇食評話依度D烏冬好食,就同男友專程放工去依度試下,七點咁早已經有人排隊,到我地肚餓再去排既時候己經七點半,我地都等左幾耐呀!八點先入得去.因我地唔係咁肚餓既關係只叫左三樣野.凍烏冬($10)---平,都幾特別,唔錯,夠彈牙,但如果有得可以加餸咁好啦!好似鰻魚凍烏冬,天婦羅凍烏冬等等,唔駛咁"斎".鰻魚飯($30)---有前菜同麵鼓湯送,反而我覺得依兩樣仲好食個飯,麵鼓湯o岩o岩好,唔會太咸,前菜就好似酸羅白咁,o岩我口味,d鰻魚飯我就覺得一般,同埋份量都幾小,男仔未必夠食.燒排骨($10)---好食,有兩件,d茄汁酸酸地,好開胃.依間店最好就係d小食,平平地,雖然唔多,得一兩件,但可以比d兩三人去既人試到多d款既野食.坐位都幾迫架!而服務唔錯,佢地執野都好快手,所以唔坐得耐,但唔收加一,都算係咁啦!
燒排骨($10)---好食,有兩件,d茄汁酸酸地,好開胃.
2005-04-01 10 浏览
琴日睇左東方日報個副刊, 係介紹哩間野, 食烏冬.....之後就黎openrice 度睇下....點知d 人都讚wo....小妹剛巧係apm隔離返工, 一去就到....咪試下囉~ 2個人去~1)凍烏冬($10) - 哩個烏冬好正, 好有咬口....好彈牙!!超正....同平時個d烏冬唔同!!!價錢又抵wo, 只係10蚊雞, 加大都只係15蚊, 好平!!份量都唔少,夠一個女仔食~男仔可能唔夠~2)燒玉子($7) - 初初以為係燒玉子豆腐, 原來係用黎整壽司個d玉子....太甜, 小妹唔多鍾意!!!有三大條, 7蚊都抵, 但唔鍾意甜~唔夾...唔可以羅黎送烏冬~3)牛肉薯餅($7) - 雖然得一件, 但好大件既!!味道都一般,唔算太唔好, 但唔夠粉,鬆鬆散散...5)滑蛋蟹肉烏冬($25) - 個賣相非常好,個滑蛋好掂,完全係汁黎, 唔係湯黎ga, d蟹肉碎都ok啦...當然唔可以要求太多蟹肉啦, 賣得咁平呀!!!不過d烏冬無凍咁彈牙~ ~不過環境方面, 都幾迫, 因為好細.....而且都幾多人等位, d 野食都黎得幾快~ ~等位都唔洗等太耐.....遲d就唔知啦, 依家都咁多人lo!!!

2005-03-31 2 浏览
前日特登去行APM,睇下有咩好食,見呢度有日本來料既烏冬就諗住試下啦。叫左兩個熱烏冬,炸牛肉薯餅,茄子天婦羅,餃子同露荀天婦羅。兩碗烏冬都煮得過淋,唔知係偶一失手定點,但肯定令我好失望。餃子係叮叮貨式,無特別,而牛肉薯餅亦係第二個失望之作,件頭大但入口好粉,但無薯仔味。茄子天婦羅無特別,反而露荀就幾嫩同清爽。埋單只係$71,真係幾抵,可惜唔會吸引我再黎。另外,我發覺呢個集團既員工培訓真係要徹底改善,當晚坐我隔離既一家三口發覺漏左單,但個女仔同佢地re confirm三次都未黎到個o岩既烏冬,跟住佢地發現上面冷氣滴水然後向個女經理投訴,點知女經理話係商場冷氣唔夠大,佢地都無辨法,但無話幫佢地轉位又無嘗試搵野都抹下個冷氣口,比著我實唔會就咁算。尋晚去食始創間和花亭,佢地既女經理連自己公司既出品都唔清楚,同個壽司師傳落order時,竟然話紅色o個D魚,加d蝦,圓碌碌咁既,個師傳諗到頭都大埋都唔知佢講乜,之前幾次去第二間和花亭都漏左好多次單,唉,既然開得咁多間餐廳就做好d員工培訓啦。
(非会员)
2005-03-30 5 浏览
烏東冷食好好味, 又不設加一, 好抵食。($10)但燒排骨就一般, 不試乜吧!($10)燒玉子, 幾好味($7)海澡, 一般($5)
烏東冷食好好味, 又不設加一, 好抵食。($10)
但燒排骨就一般, 不試乜吧!($10)
燒玉子, 幾好味($7)
海澡, 一般($5)
(非会员)
2005-03-30 6 浏览
當我24號係互聯網上睇到有人講呢間店之後,我即刻諗返起我去日本個陣時成日去食個間100yen烏冬店....之後我25號晚即刻同女友去試下~~!!去到之後,原來係要排隊...之後好快已經有位坐(個格局係好似坐係回轉壽司枱咁,而個侍應就係入面落order/執碗筷..不過坐得過都幾迫)....之後枱面有d冰水比你自己倒黎飲..全部係以自助形式...我同女友叫左五樣野食:1.)牛肉飯定食($30)~牛肉飯+麵豉湯+咸菜,個咸菜應該係蘿蔔黎既,好好味...正...個湯就普普通通...個牛肉飯就真係...用o.k.形容啦...唔可以話差,又唔見得好好...不過我覺得"吉野家"好食個佢多多聲囉...2.)吉列牛肉薯餅($7)~我女友第一次食呢d野,佢話好好食..不過我就覺得好難食..同我係日本食個d差好遠好遠...係d薯蓉同牛肉都同日本個d完全唔同..我個陣時係日本晚晚都要食過佢先至開心..真係好正呀~~!!不過宜家...唉....3.)鰻魚飯套餐($35)~鰻魚飯+迷你湯烏冬+咸菜,女友話d鰻魚好正...燒得好岩..好好味..不過d飯就差左d..唔似係日本珍珠米咁..之後個迷你烏冬佢一食第一啖,佢
我同女友叫左五樣野食:
3.)鰻魚飯套餐($35)~鰻魚飯+迷你湯烏冬+咸菜,女友話d鰻魚好正...燒得好岩..好好味..不過d飯就差左d..唔似係日本珍珠米咁..之後個迷你烏冬佢一食第一啖,佢已經即刻話超正..佢個開心樣已經可以話比我聽佢好滿足...佢話未試過食咁好食既烏冬...雖然個烏冬得上湯,少少蔥同少少炸天婦羅出面個d炸左既麵粉做配料,但係已經非常之好味...出面無一間好食個佢...
4.)天婦羅鮮菇($5)~用一隻好肥大既鮮菇加d天婦羅麵粉炸..好普通...我仲覺得好唔抵...$5先至得一隻..我仲以為有兩至三隻..
5.)普通湯烏冬($10)~女友食左個迷你,無理由我唔食返個呀~~!!而且我黎呢度就係為左試下佢個烏冬同我係日本食個陣時係唔係一樣咁好味..所以叫左個普通size既湯烏冬..嘩..我一食落去,正..完全一樣..同我係日本食個陣時一樣...好正..."無野好講,好食到爆晒廠~~!!"....各位如果去呢度食既話,一定要食佢地既烏冬...
總括黎講佢d野好都好好食,價錢又抵...不過要食都係食佢地d烏冬好d,飯就...唉...不過如果有d朋友想試晒兩樣野,就食佢地個套餐,唔好食定食啦..雖然多$5同無左個湯,但係個烏冬一定可以令你覺得係值得既~~!!
(小弟31號晚會再去試過,到時再返黎報告一下有咩野新野先~~!!)
2005-03-30 4 浏览
雖然有keep 住黎openrice 睇食評,但自己都己經有四個月沒出過食評了。初到APM ,原先希望跟女友行行街,但見好多鋪頭都coming soon,不過食店倒係開了不少,路過見赤丸價錢幾抵,抱住一試無妨心態入內試試。全店採大半自助形式,店員禮貌服務週到,侍應少了點,不過不收加一且價錢相宜就令人可以原諒。一向認為要食出烏冬既質素必係凍食無疑,但冷烏冬一向較貴且份量少,甚少食得過足口癮。見此處的只售$10,要了一個加大的亦只係$15而己,係前所未見的抵食。竹席上放滿烏冬,份量強勁,入口煙un 有口感,並非坊間部份的假手打烏冬可相比;本人尤愛其沾烏冬的鼓油,味道帶甜的,加入芥末及蔥後更覺好味,尖咀富久保的鼓油就太咸了,此處的有令人一飲而盡的衝動。蟹肉滑蛋烏冬($25)落足料制造,賣相討好之餘,杰杰的湯底由蛋汁跟蟹肉煮成,跟爽滑的烏冬同吃口感討好,跟女友share食至碗底見天,但無可否認放湯熱食的烏冬係不及凍食的爽口。小食牛肉炸薯餅($7)一客有一大件足夠二人share,即叫即炸當然好難失手,餅裏的係咸牛肉,過過口癮亦屬佳品。完餐後取單出外付帳亦只係$47,兩口子食得比預期的飽亦甚滿意。

2005-03-28 6 浏览
10蚊一個冷烏冬或者熱烏冬去邊度搵?!食落都唔唔錯既,特別係冷烏冬,都好彈牙!另外再加天婦羅或者其他小食都係10蚊左右,又真係幾抵食喎!熱食o個個烏冬就煮得淋左一D,不過10蚊一碗都已經交足功課。另外食o左厚燒玉子,味道OK,7蚊有3大件。仲有吉列雞扒,又係7蚊,油o左少少,但新鮮炸起,夠晒熱,肉都算嫩,但個炸粉厚左少少。服務就絕對係食完就想你快D走o個隻,食完每一樣食物唔夠半分鐘就會有人幫你收o左佢,不過都係有禮貌o個隻,會先問你要唔要先收,而且佢只係收咁既價錢,都唔好意思阻人做下一轉生意,所以呢方面絕對可以接受。2個人食o左都只係34 蚊(唔收加一),仲抵過去快餐店食Tea!(雖然我地呢餐都係當tea食)