2023-10-15 1660 浏览
-貴德宮私房素宴 🥬一向都係食肉獸既我 係朋友既誠意推介下去左呢間位於灣仔既素菜私房菜試試🥬餐廳位置近電車站 好易就搵到上去環境古色古香 每眼枱都有屏風做間隔私隱度高 而家座位空間都好闊落舒適~私房菜特別在於菜單會係廚師預先設計唔洗自己揀食咩 一坐低就可以直接上菜當晚總共食左11道菜 第一次食素菜都覺得幾滿足呢💚🥬鰻月花卷千色拼盤前菜拼盤內容物非常豐富 分別有:+ 涼拌粉皮 - 用麻醬將珊瑚草 青瓜 柚子 木耳 豆乾撈勻+ 荷蘭蕃茄配皮蛋 甜甜鹹鹹的+ 壽司卷 :卷有醃蘿蔔 素鰻魚 口感較為鬆軟🥬翠映芙蓉餃橙色餃子皮係用左甘荀造 包住白菜餡料 配搭西蘭花湯 整體顏色鮮艷 係健康既味道~🥬月光寶盒其實係炸芋頭 芋蓉入面有素叉燒 + 翠玉瓜粒 + 薄荷碎點上冰梅醬 食落唔會好膩 芋頭味最為突出 仲幾有口感🥬照燒釀水果椒其實係水果椒入面釀有素紅肉(aka 素火腿) 配柚子醬素紅肉口感上都真係幾似食真肉 食落酸酸甜甜的🥬芝士焗黄金茄子用上泰國茄子 小小圓圓一粒 食落脆口 本身帶有微澀味用菇皇醬同鹹蛋黃做調味 再淋上芝士黎焗 都幾香口🥬花好月圓賣相係好似一粒大湯圓 其實係用水晶皮做既餃子煙韌微
貴德宮私房素宴 🥬

一向都係食肉獸既我 係朋友既誠意推介下
去左呢間位於灣仔既素菜私房菜試試🥬
餐廳位置近電車站 好易就搵到上去
環境古色古香 每眼枱都有屏風做間隔
私隱度高 而家座位空間都好闊落舒適~
私房菜特別在於菜單會係廚師預先設計

+ 荷蘭蕃茄配皮蛋 甜甜鹹鹹的
+ 壽司卷 :卷有醃蘿蔔 素鰻魚 口感較為鬆軟

🥬翠映芙蓉餃
橙色餃子皮係用左甘荀造 包住白菜餡料
配搭西蘭花湯 整體顏色鮮艷 係健康既味道~

🥬月光寶盒

🥬粉葛牛大力養生湯
個人幾中意飲呢個湯 飲得出係好足料 有媽媽既味道
入面有粉葛 牛大力 茶樹菇 赤小豆 扁豆 等等

🥬椰香咖喱素雜錦
呢個咖喱係幾有驚喜 當中素牛丸最為出色 像真度極高!
配料其實仲有豆卜 菜花 薯仔 素干貝燒 可以配埋法包食

🥬紫蘿花錦繡
素食版既咕嚕肉 不過就用左麵筋代替豬肉
並加入子薑 紅椒 荔枝肉 鮮百合 素竹輪 白薑片 做配料

🥬白玉靈菇扒菜苗
估唔到係中式餐廳都會有味噌湯菠菜苗 唔怕過鹹/澀味
仲有八靈菇 雪耳 杞子 增添爽脆口感 ~

🥬甜品:合桃露 + 石榴桃粒凍
合桃露明顯食到原材料既味道 而且好濃稠
而石榴桃粒凍就一粒啫喱既狀態 好清甜~
2023-10-05
2023-10-08 2716 浏览
餐廳裝潢古色古香,餐枱一張張分隔好,私隱度高,可以好好同朋友邊享受美食邊傾計。食物方面,菜單由廚師預先設計好,有啲菜名幾特別,整個套餐有11道菜。 鰻月花卷千色拼盤呢個前菜分別有卷物、涼拌粉皮及蕃茄拼皮蛋。卷物餡料用素鰻魚及醃蘿蔔,素鰻魚質感幾鬆軟,而涼拌配料有青瓜、柚子、珊瑚草粒粒、素鰻魚等,口感好豐富。😛 翠映芙蓉餃顏色好鮮豔,餃子係白菜餡,而餃子皮用甘筍汁做,再將餃子放入西蘭花湯。 月光寶盒呢個名好有趣,其實係炸芋盒,炸到外脆內軟,芋蓉好軟滑,好食。😊 照燒釀水果椒用素紅肉釀入彩椒,再配上酸甜柚子醬。 芝士焗黄金茄子用泰國迷你茄子烹調,面頭鋪滿芝士,同時帶點鹹蛋黃及菇嘅味道。 花好月圓非常有詩意嘅菜名,賣相有啲似特大湯圓,外層嘅皮比較厚身,入面餡料幾多,有菇同菜粒,配搭甜甜地嘅桂花汁又幾特別。 粉葛牛大力養生湯粉葛湯幾足料,仲有茶樹菇、赤小豆等,飲落帶少少辛味嘅後勁,好暖身。 椰香咖喱素雜錦配料好豐富,有豆卜、素牛丸、薯仔等,素牛丸像真度好高,而咖哩味道好濃郁,椰香味幾出,好食。👍 紫蘿花錦繡呢道菜有啲似無肉版本嘅咕嚕肉,取而代之用咗麵筋,食落帶點薑味。 白玉靈菇扒菜苗菠菜苗及白

鰻月花卷千色拼盤

翠映芙蓉餃

月光寶盒

照燒釀水果椒
用素紅肉釀入彩椒,再配上酸甜柚子醬。

芝士焗黄金茄子

花好月圓

粉葛牛大力養生湯

椰香咖喱素雜錦

紫蘿花錦繡

白玉靈菇扒菜苗
菠菜苗及白靈菇好爽脆,醬汁用味噌調味,又幾特別喎。

最後仲有自家製果凍及合桃露做甜品

整體食物質素唔錯,感覺幾健康,另外菜式名亦夠特別,個人幾喜歡月光寶盒及咖哩。😉
2023-10-05
2023-09-17 1213 浏览
素食款式特別,不需要扮肉的材式,就是素得起的配搭,食得出是用心機做的小菜,令常吃素食的人都有新鮮感!中式餐廳,每張枱都有屏風相隔,食得自在,可以慢慢坐慢慢品賞食物
2023-09-17
2023-07-07 1854 浏览
位置方便,有電梯直達 👍👍👍環境舒適整齊,枱與枱之間有屏風間隔,仲有摺凳方便擺嘢 👍👍👍招呼好好,好多細心位,成日留意個茶壺駛唔駛加水 👍👍👍所有菜式好精緻,擺盤,味道,食材 😋😋😋完全感受到廚師用心製作,價錢合理 👍👍👍最緊要我家兩位小朋友邊食邊讚,我就安心 + 放心了 😏😏😏下次會試晚餐 🤭🤭🤭
位置方便,有電梯直達 👍👍👍
招呼好好,好多細心位,成日留意個茶壺駛唔駛加水 👍👍👍
所有菜式好精緻,擺盤,味道,食材 😋😋😋
完全感受到廚師用心製作,價錢合理 👍👍👍
最緊要我家兩位小朋友邊食邊讚,我就安心 + 放心了 😏😏😏
下次會試晚餐 🤭🤭🤭

2023-07-02
2023-05-18 2222 浏览
朋友於Openrice 訂座,有三個月沒來,可以再次來臨非常開心,味道不變非常好味,款式跟上次有點不同,餐廳員工服務還是這麼熱情,-般我都係晚上來,晚上氣氛很好,但中午比晚上安靜些,正好跟朋友聊天感覺特別舒。有個菜式是粒荔枝,這個要推介一下比大家。
2023-05-18
柚子味噌花錦繡
椰香咖喱素雜錦
白玉靈菇扒菜苗
2023-03-29 2000 浏览
不要以為素菜就只是清淡無味、缺乏層次的食物。在香港,有一家素食餐館經過三十年的砥礪和堅持,成為了無數食客心中的素食殿堂—貴德宮私房素宴。中國素食的歷史源遠流長,早在秦漢時期,就有僧道修行者實踐素食。而中國的宗教文化,如佛教、道教等,更讓素食烹飪技藝不斷發展,形成了各具特色的素食菜式。時至今日,素食菜式與時俱進,演化出精緻如fine dining、素肉漢堡、素食自助餐等等。走進貴德宮,你會驚訝於這裡的菜式之豐富和精緻。從前菜的精美前菜、主食、小炒和甜品,每一道菜都充滿驚喜。若要揀選一道最值得稱讚的菜式,我會選大家看到都會掉眼鏡的平凡菜式-炒青菜!無論是第一次來品嚐的豆胚,還是這次的芥蘭苗,都讓人感受到鮮嫩而美味,作為城市人的我們實在難以吃到。能夠嚐到如此優質的蔬菜,真是難得一見!當然,貴德宮的其他菜式也同樣美味。每一道菜都展示了廚師的巧手技藝,卻並未過分雕琢。貴德宮的素食不僅令人滿足,更是對中式素食歷史文化的傳承與發揚。期待再來品嚐其他新菜式。

2023-01-20
2023-03-26 1465 浏览
由廚師親自設計套餐菜單,隨機安排齊人就上菜非常創新嘅素食用餐概念, 令人意想不到嘅美食體驗,絕對值得一試聽聞差唔多每次去食啲嘢食都會有少少唔同架好期待下一次!!!
2023-03-13 1317 浏览
朋友相約午膳,才知灣仔有間素食私房菜。本身對素食感覺還好,沒有期望下初嘗這間菜館。環境乾淨,地方寬頻,我們坐的枱都有屏風相隔,私隱度高,感覺舒適,職員友善。到了不用點菜直接上頭盤了,涼拌菜、素卷物、鍋巴、焗蛋等,感覺較熱氣,主菜有咖喱、素肉丸,甜品是南瓜mousse, 可惜沒有一樣印象深刻,整體算不過不失。打正私房菜旗號,人均成$250,就真係貴了。
2023-03-09
2023-03-07 1050 浏览
第一次到訪貴德宮,朋友介紹金牌老店,店內環境幽靜,食物水準一流,很少食素的我,食物出品跟以前我所食素的感覺完全不一樣,員工服務周到,值得推薦。好開心❤今天有個很愉快的素之旅。
  • 海珊瑚千色拼盤
2023-02-19 1310 浏览
第一次到貴德宮。今天晚上,大部份的素菜都沒有什麼特色,份量太少,如果食物是精緻也沒有問題,可惜不是,而且味道一般,感覺全部都是微波爐番熱。鮮磨合桃露,一點都不覺得是鮮磨,沒有合桃味,好像是開粉。比起其他的私房素菜,真是相差太大。價錢也不便宜。越食越不開心。我們一行6人,以這樣的價錢,都可以去吃其他的美食。我完全不明白,為什麼之前的食評寫得這麼好呢?之前我也有朋友到過這裡吃素菜,今天他們說:以前的素食比較好吃。唯一的好處,只是地方舒適,私隱度高。服務態度ok。

唯一的好處,只是地方舒適,私隱度高。服務態度ok。
2022-12-24 1790 浏览
因為係朋友訂位,所以我冇Menu,上菜嘅時候其實我係完全唔知咩嚟嘅,而家我都應該俾唔到名,但係唔緊要,我都照寫嘅原因係食過返尋味,基本上每日送我都覺得好好食同埋好特別我哋嘅食飯係每位三百幾蚊,然後佢就會幫我哋寫菜,頭盤湯水主菜主食甜品樣樣都齊,呢個價錢呢個味道簡直超值。
2022-12-10 1526 浏览
素食私房菜來講,我最鍾意食就系貴德宫。間餐廳裝修都系傾向古色古香,而且服務態度相當好!夜晚同lunch 都有食過,比較鐘意過嚟食lunch,因為無咁多人,又平啲!以呢個價錢,食到呢個質素,真係物超所值!紫霞金元寶小木耳千色併盤香芒蝦卷芝士焗果燒撻紫蘿花錦繡荷葉冬瓜養生濃湯咖喱素雜錦照燒釀藕餅油揚蟲草花扒菜苗
奉送黃油法飽。有營藜麥飯玖瑰水晶糕
午餐每位$228@免加一茶芥,只收現金💕來之前,職員會俾個菜單你。佢個presentation 真係好精緻,最鐘意飲佢啲燉湯,真係好夠火候!個拼盤都好出色,個汁調得好好!香芒蝦卷都整得好味,炸到好脆又唔漏。

紫霞金元寶
咖喱素雜錦
照燒釀藕餅
油揚蟲草花扒菜苗

奉送
黃油法飽。有營藜麥飯
玖瑰水晶糕

午餐每位$228@
免加一茶芥,只收現金💕
  • 海珊瑚千色拼盤
2022-10-24 1422 浏览
很久未嘗过一間食肆的每一碟菜,不論薰衣草茶,前菜,湯,主菜以至甜品都讓大家驚喜萬分,讚嘆不已!侍應有礼待客性價比高,午餐每位$228,8餸1湯1甜品。 全部菜式㕑師發辦。我們一行六人,全非素菜爱好者,但每一道菜也讓我們回味無窮。最特別是入座即奉上一壺薰衣草茶,淡淡幽香,前菜是絹豆腐千色拼盤,一向不喜歡吃青瓜的我,竟然也吃了不少,跟著來了一客熱騰騰的甘荀蕃薯元寶,和風天婦羅,芝士焗日本年糕,香花錦繡均令我們食指大動,瞬間便KO了。飽了8成,日式咖哩也实在太好吃,形似味亦似的魚旦牛丸,大家亦不忍不吃,蒜蓉包醮上咖哩汁,一絕。素干背西京燒,雖然口感不似但賣相佳亦形似,沒有被扣分。記得还黎麥飯和青菜,但只能淺嘗。最後是白桃樱花糕,味道清甜,為我們的午宴畫上完美的句号。

侍應有礼待客

我們一行六人,全非素菜爱好者,但每一道菜也讓我們回味無窮。

• 芝士焗日本年糕
  • 甘筍蕃薯元寶
  • 絹豆腐千色拼盤
2022-09-25 1582 浏览
素食界既omakase (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)應該前後食過4次啦每次都覺得有驚喜好食既😋呢度係按人頭收費試過有一有BB, 兩歲幾佔座位 不過就唔駛收人頭費每次食完都係抱腹走因為份量真係好多一坐低齊人店員就會問係咪上得菜之後就會逐款菜式上食完一道先再下一度我覺得咁樣幾好好過一堆菜湧晒出黎呢度無菜單(我無見過😂)不過食過幾次都知佢大概有咩首先會有碟涼拌小食有三文魚 加堆wasabi 真係同真魚生差唔多感覺之後就一d小菜香芒炸蝦卷同蘑菇漢堡都幾得意食完一輪 後段會上咖喱配法包炒菜菜配藜麥飯最後上一碟浸時蔬其實上到咖哩都已經好飽最最後就兩個甜品~咁就完滿一餐啦.呢晚係生日飯 我地帶左大蛋糕🎂食完係飽到第2日自動唔駛食早餐飲水都好夠168斷食成功😂題外話:未正式上菜前有魚皮花生 因為我地未齊人 就食住花生等原來可以免費refill 🤭.#唯有食是最治癒的
素食界既omakase (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
應該前後食過4次啦
每次都覺得有驚喜好食既😋
呢度係按人頭收費
試過有一有BB, 兩歲幾
佔座位 不過就唔駛收人頭費
每次食完都係抱腹走
因為份量真係好多
一坐低齊人店員就會問係咪上得菜
之後就會逐款菜式上
食完一道先再下一度
我覺得咁樣幾好
好過一堆菜湧晒出黎
呢度無菜單(我無見過😂)
不過食過幾次都知佢大概有咩
168斷食成功😂
原來可以免費refill 🤭
#唯有食是最治癒的
2022-09-03 1088 浏览
A real palace for veggie lover. Good price with 9 dishes, 1 soup & 1 dessert. And you will be surprised by the creative of the cuisine. They really look & taste like meat. Personally i recommend to try with their gilled eggplant that mixed with veggie meat, Curry meat balls with bread, Fried sweet and sour  mushroom balls. They are very tasty and the dish portion is large.  Each table is well isolated and definitely a right place for people for 4 & above.  The waitress will introduce each dishes patiently for the guest.
2022-08-06
庆祝纪念
生日
  • gilled eggplant that mixed with veggie meat
  • Curry meat balls with bread
  • Fried sweet and sour mush