2025-01-21
曾經喺貴德宮食過2次晚餐,事隔多年,今次同朋友喺周六食午餐($268,免加一)。訂位時,餐廳先提供餐單,有2款選擇,部分食物重疊,而朋友揀咗午餐(B)。入座後,餐廳提供小食 -- 蝦子花生,鬆脆可口海珊瑚千色拼盤:有珊瑚草、青瓜、蕃茄、皮蛋、壽司卷、素燻蹄、柚子粒,仲有配壽司的子薑同wasabi;呢個係開胃菜/前菜,份量唔大,味道、食材豐富,我比較喜歡沙律,醬汁酸甜、開胃;葷食的朋友睇到素燻蹄好開心,讚造型神似杏汁海膽豆腐:一片嫩豆腐上唧咗南瓜蓉,再以一小片秋葵點綴;整體味道淡中帶䶢甜,富層次;豆腐欠黃豆味,幸有由南瓜帶出的微甜,神來之筆係䶢䶢地又充滿杏仁香的杏汁,佢似白汁豬肺湯的湯底;呢款前菜屬於溫熱食,適合冬日,感覺滋補私房蘿蔔糕:因為入面有素臘肉而冇試,但朋友驚嘆:點可能做到咁似臘肉,䶢香十足?蘿蔔糕質地軟糯,挾起時會有少少散,唔係「死實」的糕點,質感唔錯有機磨菇芝堡:由大啡菇(中型冬菇大小)扮麵包,饀料有素芝士、素火腿、青瓜同蕃茄;伴碟有沙律醬同芥末;菇味淡,唔突出,但迷你漢堡的造型幾別緻、有趣蓮藕養生湯:湯料有蓮藕、粟米、紅蘿蔔同豆(好似係眉豆);湯濃味鮮甜,以4人計,每人飲
入座後,餐廳提供小食 -- 蝦子花生,鬆脆可口
蓮藕養生湯:湯料有蓮藕、粟米、紅蘿蔔同豆(好似係眉豆);湯濃味鮮甜,以4人計,每人飲到2-3碗,好好味
鴻運甘竹卷:甘竹卷以紫菜同腐皮捲成,上面有荔蓉,個卷本身味道唔重,主要靠冬蔭功湯的微辣調味,而湯汁/醬料入面有豆芽/苜蓿芽
咸魚雞粒炒飯:炒飯幾香,炒得乾身,朋友食到停唔到口;配料簡單,只得椰菜同素肉
蟲草花油揚扒豆苗:有蟲草花、豆苖同油揚;豆苗嫩滑,好食但有少少油膩,可能係製作時泡油較多,又或油掦的油分高;雖然睇落清淡,但食多幾啖會因油分重而產生飽感
石榴桃粒果凍:壓軸甜品;係啫喱,有石榴同桃的果味,屬於清爽無負擔的甜品
整體嚟講,餐廳座位有私穩,檯與檯之間有屏風間隔;侍應有禮,上食物時會簡單地對照餐牌講出食物名稱,當我哋問多少少關於食材的問題時,對方亦樂於回應;菜式似多國混合菜,雖然睇落係中式,但當中亦有日式元素,甚至泰菜的味道。我哋一行4人用餐,大部分食物以人頭計,如壽司卷、素燻蹄同皮蛋蕃茄等都係1人1份,而湯、菜、炒飯就會係一整碟上菜。個人口味而言,我唔係太鍾意中式素肉,覺得食物過度加工,所以會錯過部分食物/菜式,但如果對素食比較包容又或間中食素人士,呢間餐廳會係必食之選,因為佢價錢公道、環境、服務唔錯,食物份量足亦有水準,更滿足到一般人對肉食的渴望添!