2019-02-02 329 浏览
今日同舊同事食飯,佢話今次地方佢選啵。今次間雞煲就係沙田石門的京端廣場一期,離馬鐵石門站不遠,舊同事帶路下,不用十分鐘就到。原本約左9pm 但師奶朋友見到9:30半就配料半價,咁就等一等,食平D啦。間餐廳唔算大,大約十零張枱,地方都好乾淨。入座立刻叫野飲先,一個咸檸七$32,一個水蜜桃梳打$32,舊同事話梳打唔算太甜,又大大杯,都值回票價。到點菜時間,佢話要滋補一下,所以叫花雕藥膳雞煲$158黎到聞到個湯底好香藥材味,湯內有不少龍眼肉,杞子,而花雕味都好濃。首先當然要等湯滾再放雞啦!兩個女人叫半隻雞剛剛好。雞件好多肉,一見淥到熟就食,超滑!打邊爐當然要叫菜,樣樣都想食,得兩個人又叫唔到太多,咁叫雜菜籃$68啦。有幾款菜,啱哂。雖然夜,但都好新鮮下。見到隔離枱的手工丸好似幾好食,大大粒。即刻叫碟食。手工四寶丸$85,有四款丸,每款兩粒。有墨魚丸、蝦丸、鯪魚丸、黑墨丸。四款都好食加彈牙,鯪魚丸最好味,加上藥膳湯底竟然好夾,因為其實一向覺得鯪魚丸最普通,今次改觀哂。我再叫多碟順德撈魚皮$58。舊同事最初唔敢食,驚啵。我就叫得當然唔會唔食啦,一放低即刻再撈一撈佢,熟的魚皮沾滿碟底麻油香料,加埋

間餐廳唔算大,大約十零張枱,地方都好乾淨。

咸檸七
水蜜桃梳打
到點菜時間,佢話要滋補一下,所以叫花雕藥膳雞煲$158
花雕藥膳雞煲
花雕雞件
兩個女人叫半隻雞剛剛好。雞件好多肉,一見淥到熟就食,超滑!
雜菜籃
手工四寶丸

我再叫多碟順德撈魚皮$58。舊同事最初唔敢食,驚啵。我就叫得當然唔會唔食啦,一放低即刻再撈一撈佢,熟的魚皮沾滿碟底麻油香料,加埋蔥花芝麻食,舊同事見我不停口,佢夾一口又話原來味道又唔錯,幾爽口。
順德撈魚皮

總結:因爲食9:30pm後,食完差不多十一點了,因為怕沒有巴士回家,餐廳職員立刻熱心地指點我揾車站,超nice,立即加哂分,下次再約朋友黎食。
咸檸七
水蜜桃梳打
花雕藥膳雞煲
花雕雞件
雜菜籃
順德撈魚皮
2019-02-01 841 浏览
每逢冬季總離不開打邊爐、雞煲,前幾晚放工後就近近地在沙田石門京瑞廣場的豐鍋,來個雞煲邊爐一條龍。小店面積不大,座位不多,想不到原來平日晚上十分旺場,這晚等了20分鐘才有位。餐牌選擇繁多,配料種類夠多元化。豐鍋招牌麻辣雞煲 $168因為我本身吃不了太辣,所以就選了走辣,一上枱已是熱氣騰騰,香氣撲鼻。店員亦會代勞即席加熱後再快炒,炒大約幾分鐘就完成。醬汁濃郁,相當惹味,吃完之後頓感抗寒又暖身,亦不會感到特別口渴。雞件切得稍為過碎,但肉質嫩滑,吸收了雞煲湯底的精華,十分入味。KO 完一整個雞煲就可加湯開始打邊爐,湯底依然濃郁,不會淡而無味。頂級安格斯牛 (小) $178牛肉色澤嫩紅,切得大小均一,脂肪比例平均,肥瘦勻稱。平時我都不算特別喜歡吃牛肉,但難得今次的安格斯牛算是高質,肉味濃郁,肉質細嫩富油香。就算不小心放在鍋內過久,也不會令牛肉變得過韌。即炸魚皮 $38炸起來鬆化酥脆,不會過於乾硬,令人吃到停不了口。大話七 $32大話七即是一大杯七喜加話梅,味道酸酸甜甜,可口清爽。龍鳳檸樂 $32除了鹹檸檬平衡汽水甜味,還加入新鮮檸檬增添清新香味。藍蝶雪梨 $38浪漫的紫藍漸變色極盡夢幻瑰麗,混合

餐牌選擇繁多,配料種類夠多元化。

豐鍋招牌麻辣雞煲 $168
豐鍋招牌麻辣雞煲

店員亦會代勞即席加熱後再快炒,炒大約幾分鐘就完成。

頂級安格斯牛 (小) $178
牛肉色澤嫩紅,切得大小均一,脂肪比例平均,肥瘦勻稱。

頂級安格斯牛 (小)

就算不小心放在鍋內過久,也不會令牛肉變得過韌。

即炸魚皮 $38
炸起來鬆化酥脆,不會過於乾硬,令人吃到停不了口。

大話七 $32
大話七即是一大杯七喜加話梅,味道酸酸甜甜,可口清爽。
大話七

龍鳳檸樂 $32
除了鹹檸檬平衡汽水甜味,還加入新鮮檸檬增添清新香味。
龍鳳檸樂

藍蝶雪梨 $38
浪漫的紫藍漸變色極盡夢幻瑰麗,混合消熱又滋補的雪梨,天然清甜,整體不會過甜。
藍蝶雪梨
2019-01-29
2019-01-30 105 浏览
店鋪位於一樓,上扶手電梯之後轉左再轉左就會見到,其實位置唔係咁顯眼,店舖唔太大,但勝在四四正正,我地喺平日夜晚7點鐘到,已經幾乎坐滿,好彩仲有一張二人檯俾我地,真係剛剛好,因為過一陣已經有好多人排隊。本身我對佢既招牌麻辣雞煲好有興趣,可惜呢幾日皮膚又差左,所以決定叫花雕藥膳雞煲補補佢,估唔到,好有驚喜,配料方面我地叫左頂級雪花肥牛、即炸紫菜響鈴同皇帝菜,另外叫多杯玫瑰特飲同大話七。花雕藥膳雞煲(半隻),黎到既時候湯同雞分開上,等湯滾起就可以放雞,大約十分鐘就食得,雞肉都嫩滑,熟度剛剛好,店員都會過黎提醒我地,如果太熟既話啲雞肉會鞋口,另外個花雕藥膳湯都幾足料,有好多藥材,食到最後個湯先係精華,非常濃郁,真係好正!!頂級雪花肥牛(小)望上去啲雪花都幾均勻,食落口仲好重牛味,淥幾下就食得,我無落任何調味料都好好食。即炸紫菜響鈴我通常食響鈴都係普通響鈴,第一次食包住紫菜既響鈴,又幾好食喎,而且佢即炸,好脆身,相比同平時就咁食既響鈴,包住紫菜既響鈴係好味啲。皇帝菜都幾新鮮,啲菜放落湯度淥一陣就已經吸左好多湯汁,連埋一齊食好好味。玫瑰特飲、大話七玫瑰特飲係有玫瑰同柚子,飲落幾清新幾好飲; 大話七

頂級雪花肥牛(小)

即炸紫菜響鈴

玫瑰特飲、大話七
玫瑰特飲係有玫瑰同柚子,飲落幾清新幾好飲;
大話七應該係七喜加梅,七喜既甜加梅既酸,打邊爐配佢又係一流。
兩杯都大大杯,好正!!

總括黎講,餐廳裝修望落去幾舒服,職員好有笑容同好好禮貌,我地都食得好開心;價錢方面雖然小貴,但食物質素都唔錯,下次有機會都會再去食過,希望呢間小店可以一路keep住啦!
2019-01-24
  • 即炸紫菜響鈴
  • 花雕藥膳雞煲
  • 皇帝菜
  • 頂級雪花肥牛
2019-01-28 82 浏览
請原諒我,因為我最近短時間食左以馬鞍山為中心的雞煲,所以感受好深,當中包括大埔八妹、馬鞍山煌極。石門租金幾多我真的不知道,所以我說不出合理不合理,但呢個價錢選擇真的很多,而且邊個諗用會凹入去ge櫈?大邊爐係不停向前夾野,個個坐半邊,包括我,點會舒服,這是最失敗地方。當然我係因為Facebook 廣告見到爆芝響鈴受吸引,再加上沙田區係少雞煲,所以決定一試。入鋪前是有期待,可惜⋯ 首先,第一次去,一如以往,就算只係2人,價錢不是考慮,但會首選點單紙餐廳推介,而且會選最貴的。當中包括 : 半隻麻辣雞煲 、餃餃陣、極上牛花𦟌、爆芝紫菜響鈴、生根、鴨血、牛柏葉。以下評論係沒有加入價錢考慮雞煲 OK . 合理選擇,但比八妹更口渴、更麻,所以我飲左大檸樂+可樂+雪碧,而且食完雞之後基本上之後食都無特別,去到尾我只係覺得比煌極好少少。到左最期待的爆芝響鈴,哈哈,食完之後完全明白新餐廳係需要gimmick ,但爆芝就⋯可能我太有期望,最後只是接近淋的響鈴+未溶的芝士+濕左紫菜一起放入口,再配埋雞煲汁,係可以接受,但只食響鈴會更好,因為響鈴係幾好,比其餘2間好,不過,如果係吸客,真係一次。其餘的只是基本野

入鋪前是有期待,可惜⋯

以下評論係沒有加入價錢考慮

其餘的只是基本野,因為唔比較價錢。

但如果考慮埋價錢,

牛花𦟌OK ,$338 再加一,有30塊簿,估計半磅咁

生根 、鴨血、牛柏葉 都係正常野,價錢無咩感覺。

餃餃陣就 ⋯$85 加一,由魚皮餃 、韮菜餃、雲吞、麻辣雲吞 各2粒組成,價錢會令人有期待會食到好食少少的餃,點知普通到唔普通,好過煌極咁,但煌極價係平,自然唔會care 質素。

飲品價錢同八妹一樣,煌極叫平。

當然到賣單,$964 二人。 我只係諗起前2日食大埔八妹又大牛又海鮮⋯十幾樣先連加一先$778,而且呢個價去we go mall 可以食 養心殿 , 養心殿貴但好食咪值。

總結:其實味道係可以,無一樣唔可以入口,只係普通,但我住馬鞍山想食雞煲平會選煌極,想食好少少真係令我更會去大埔八妹,如果去到呢個價已經去左尖咀中環食了,最少我俾多200-300 有景睇。
預期賺盡賺一次,不如諗下點令人一想食雞煲就黎,租埋隔離吉舖,反正沙田無雞煲食,最近要去到大圍、大坑口、馬鞍山。

P.S. 寫評論前發現最後9:30 有50% off , 就已經知道成本有幾高。

2019-01-28
2019-01-23 151 浏览
本身專登黎石門食陳X記,點知點多人排隊!唔緊要,京瑞商場一同二期都有好多其他野食,離遠見到呢間豐鍋係食雞煲,禁岩天氣又涼返,勾起左我想食雞煲既意慾😆所以就決定試一試! 店鋪位置雖不顯眼,空間不大,大概只有三十個座位左右,但係人氣依然好旺,上到去門口已經有幾個人等緊位,幸好我地都係等左十五分鐘左右就可以入座😄 我地嗌左一個招牌雞煲(半隻) $168因為病緊所以只能走辣😕但係唔辣既雞煲依然好惹味!值得一讚係雞件好多都係雞脾位,舊舊都好多肉,唔會食到好大舊脂肪👍🏻雞肉好入味,但又唔會覺得好咸,肉質尚算嫩滑,食完雞煲之後無口乾,調味控制得好👍🏻,不錯☺️食完雞煲之後就加湯打邊爐。嗌左炸魚皮、頂級安格斯牛(小)、即炸爆芝紫菜響鈴同埋娃娃菜。炸魚皮係自家制,同出面一般嘅火鍋店唔同,係一大片既魚皮,好特別😧烚幾秒食脆卜卜,好似食緊厚身既薯片咁,口感不錯,好味👍🏻安格斯牛油脂分布平均,脂肪相對較少,食落唔會感到肥膩,口感好軟稔嫩滑🤤👍🏻食完好想再encore!呢個響鈴真係勁吸引😍紫菜同芝士都係好滋味既野🥰,配埋落響鈴度真係第一次見,食完後好驚喜,估唔到味道都幾夾😆,不過就可能因爲淋左既紫菜會

我地嗌左一個招牌雞煲(半隻) $168
因為病緊所以只能走辣😕但係唔辣既雞煲依然好惹味!
招牌麻辣雞煲

炸魚皮

頂級安格斯牛

呢個響鈴真係勁吸引😍紫菜同芝士都係好滋味既野🥰,配埋落響鈴度真係第一次見,食完後好驚喜,估唔到味道都幾夾😆,不過就可能因爲淋左既紫菜會有少少韌,所以響鈴食落有少少難咬,不過新奇得黎又幾好味,一定要試下👍🏻😄
炸爆芝紫菜響鈴

好多火鍋店既配料都好普通,但呢度好多野都係自家制,好有新鮮感👍🏻味道都好好,見到佢手打丸類好似都好正咁,因為太飽所以無嗌🤣,下次要再黎試下😚想讚一讚係店員超有禮貌,好好笑容,食都食得開心啲👍🏻
招牌麻辣雞煲
炸魚皮
頂級安格斯牛
炸爆芝紫菜響鈴
2019-01-23 628 浏览
我未搬屋時沙田第一城附近餐廳選擇奇少,又唔好食,即使石門站開左好幾年一樣唔見有喜色。點知我一搬走,呢度就不停開新餐廳🙄!聽人講有好幾間都唔錯添噃。今晚我同媽咪趁返嚟辦年貨,就專登嚟石門試新野。呢間雞煲打邊爐都係新開嘅,地方唔算大,但乾淨企理,我地點左個麻辣雞煲 (半隻) ,店員不停推介我地食辣啲, 但我因為病左幾日, 所以忍痛要少辣。然後就點左幾樣招牌野就算。果然,佢地嘅雞煲夠哂香辣但唔會好鹹😍😋。雞肉都幾多同厚,乾葱多所以個汁好香甜。食到咁上下加番少少水,媽咪好欣賞個西班牙黑豚豬腩片,係辣汁度煮完之後都仲好爽脆,但一啲都唔覺油膩喎。佢地個手工五寶丸真材實料又大粒,賣相好得體,必點👍。另外要贊嘅係杯龍鳳檸樂,大杯得嚟龍鳳檸又夠味,食多多辣野都唔怕!🤭呀,差啲唔記得個順德撈魚皮添,爽滑彈牙,連最初唔敢食嘅媽咪,最後都食到冇停手😏。反而最後我地覺得有少少對唔住個菜藍, 佢明明好翠綠好新鮮, 但因為我地到尾聲已經好飽, 所以只能KO半藍囉😅。最近因為年近歲晚, 所以幫趁滿額仲有利是封送添, 個樣都幾靚架😁。

佢地個手工五寶丸真材實料又大粒,賣相好得體,必點👍。

2019-01-21
2019-01-22 64 浏览
自從朋友帶我到石門後,今日知我喜愛打邊爐又介紹新開的 《豐鍋》啦! 在京瑞廣場一期1樓 —- 店內很多很多人,等了一會兒便入座。 這個出名在雞煲當然不放過! 從朋友得知,上次他點全雞有二多公斤重,好重稱呢!而我今次點了半隻,又肥又美呢!花鵰藥膳雞煲 HKD 158 (半隻)雞隻預早已用花鵰浸了一段時間,食起來時感到花鵰特別入味!雞肉嫩夠juicy , 肉多皮少。連盤內花鵰也倒進湯內😌西班牙頂級黑豚豬梅肉 HKD 105,頂級豬梅肉精美的鋪滿了碟上~肉質較少脂肪有咬口,肉濃味輕輕不穌。 雜菜籃 HKD 68 包羅萬有菜籃!內裡塞得滿滿的! 👍🏻又健康 大話七 HKD 32帶略酸七喜,好開胃椰!即炸魚皮 HKD 38 炸到脆卜卜,放湯式即食也可,最好送酒!

花鵰藥膳雞煲 HKD 158 (半隻)

肉質較少脂肪有咬口,肉濃味輕輕不穌。

雜菜籃 HKD 68
包羅萬有菜籃!內裡塞得滿滿的! 👍🏻
又健康

大話七 HKD 32
帶略酸七喜,好開胃椰!

即炸魚皮 HKD 38
炸到脆卜卜,放湯式即食也可,最好送酒!

2019-01-21 389 浏览
上兩個星約了好友去石門,仲記得上個月中和好友去過石門食第二個聖誕晚餐後閒逛呢個商場見到呢間店試業,就決定呢個月再去石門食好西,因為呢區實在太多美食了(*^ω^*) 呢間小店的座位算係舒服,到我們食到尾聲時仲全店滿座~~~ 雖然呢間小店叫的食物配料價錢略高,但花雕藥膳雞煲價錢幾抵,加上我和好友都怕辣,所以決定食花雕藥膳雞煲(半隻)~~~ 我點了大話七,係柑桔包住話梅配七喜,好友就點了龍鳳檸樂,感覺大中杯,唔怕唔夠飲~~~ 花雕藥膳雞煲,上枱時花雕酒和雞排得幾好睇~~~ 仲記得在2010年在一間一人一鍋的火煱店晚會食花雕醉雞煲搞到有點醉的感覺,好在今次食落唔會醉~~~ 藥膳湯底有濃郁的當歸味,令我諗起十幾年前去小肥羊食火鍋,雖然呢個湯底味飲落不及我吃過的小肥羊咁重藥膳味,但感覺總算不錯~~~ 個湯底有圓肉(龍眼肉)可以夾來食~~~ 順德撈魚皮,魚皮既爽又彈牙,而且仲有淡淡的麻油味~~~ 餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃、麻辣雲吞),雖然我和好友唔食辣,但個麻辣雲吞真的值得一試~~~ 頂級安格斯牛(小)~~~ 手工四寶丸(蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸),個人覺得味道不錯~

呢間小店的座位算係舒服,到我們食到尾聲時仲全店滿座~~~

花雕藥膳雞煲,上枱時花雕酒和雞排得幾好睇~~~

個湯底有圓肉(龍眼肉)可以夾來食~~~

順德撈魚皮,魚皮既爽又彈牙,而且仲有淡淡的麻油味~~~

頂級安格斯牛(小)~~~

手工四寶丸(蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸),個人覺得味道不錯~~~

2019-01-10
2019-01-21 190 浏览

呢間小店的座位算係舒服,到我們食到尾聲時仲全店滿座~~~

花雕藥膳雞煲,上枱時花雕酒和雞排得幾好睇~~~

個湯底有圓肉(龍眼肉)可以夾來食~~~

順德撈魚皮,魚皮既爽又彈牙,而且仲有淡淡的麻油味~~~

頂級安格斯牛(小)~~~

2019-01-10
2019-01-18 500 浏览
今晚在附近石門區一間新開張還不到一個月的雞煲火鍋店訂了位,依時到達,卻全店滿座,要等上廿多分鐘才有位置,有些沒有訂位的客人就只有望門輕歎了,在這區新店能有這麼多客人是不容易的。服務員以女士為主,都很有禮貌,服務態度很好。雞煲火鍋店一如區內其他食店般店舖面積不大,只有大約三十多個座位,但又不見得太擠迫,不過醬料區及飲品櫃就不及任食火鍋店般大。我們是聽朋友推介而來食雞煲的,所以坐下來就點了個豐鍋招牌麻辣雞煲半隻($168),不過因為不嗜辣,所以只可要走辣,無緣嘗試麻辣的味道了。等了一會服務員就端上招牌雞煲來。雞煲需再加熱多5分鐘,份量也不少,除了雞件之外,還有香芹、洋蔥、蔥頭、薑、和蒜等,雖然走辣,但仍聞到香噴噴,食落十分惹味,雞肉尤其是雞翼及雞腿,肉質嫩滑入味。飲品我們要了鹹檸七($32),夠大杯又有幾件鹹檸檬,鹹鹹地味道不錯。雞煲食得差不多就加湯變成火鍋,頂級安格斯牛(小)($178)看上去油脂均勻,食落還很有牛味,只要灼幾下就可以食,肉質嫩滑,不需要蘸些甚麼,味道已經足夠。雖然牛肉下面是椰菜絲,但份量也算足夠。手工四寶丸($85)有黑墨丸、鯪魚丸、蝦丸及墨魚丸各兩粒,味道都很鮮甜爽滑

飲品櫃

鹹檸七

雞煲食得差不多就加湯變成火鍋頂級安格斯牛(小)($178)看上去油脂均勻,食落還很有牛味,只要灼幾下就可以食,肉質嫩滑,不需要蘸些甚麼,味道已經足夠。雖然牛肉下面是椰菜絲,但份量也算足夠。
頂級安格斯牛(小)

手工四寶丸($85)有黑墨丸、鯪魚丸、蝦丸及墨魚丸各兩粒,味道都很鮮甜爽滑,特別是黑墨丸裡面還有墨魚粒,煙韌有嚼口。

黑墨丸

即炸爆芝紫菜響鈴($42)都頗為特別,外面是一大塊腐皮,裡面有一塊紫菜包著些芝士,只要稍為一灼,腐皮變成軟身就可以食。腐皮吸收了湯汁,與紫菜及芝士一起食,又與一般的響鈴不同。
即炸爆芝紫菜響鈴

即炸魚皮($38)夠鬆脆,上面有些蒜鹽,即食或放入火鍋都可以。我們就選擇即食,鄰枱見了也立刻加單。
即炸魚皮

最後還要了皇帝菜($38),十分新鮮脆嫩,放入火鍋中一會就可以食,是不錯的選擇。
皇帝菜

豐富而味美的一餐,難怪開業不久已有不少的捧場客。
黑墨丸
即炸爆芝紫菜響鈴
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲
  • 頂級安格斯牛
2019-01-14 107 浏览
係附近返教會,咁諗下食咩好啦!行去一期發現又開左好多新餐廳,呢間係好角落位置,唔係特登周圍行哂所有餐廳應該都唔會發現到。但佢好抵,一個lunch set 有足料湯,有一碟烚菜,一碗飯,一個送,仲有餐飲,重點係真係味道不錯,唔會好重口味,感覺健康,侍應都幾有禮貌呀!
2019-01-14 300 浏览
近期石門京瑞廣場增添不少食店,馬鞍山附近終於有點選擇。今天朋友約我到京瑞一期豐鍋,這店晚市是雞煲火鍋專門店,午市有套餐供應,其中最吸引我的是籠仔荷葉金銀蒜蒸龍躉$78,朋友則選了沙薑雞 $58,套餐附送青菜及老火靚湯,沒有味精的痕跡,飲後沒有口渴感。 沙薑雞先到,留意到沙薑是新鮮的,坊間少見,雞肉亦嫩滑,怪不得是朋友心水之選。 等了約十多分鐘,店員端上籠仔荷葉金銀蒜蒸龍躉飯,份量十足,多件厚切龍躉,肉質滑溜,充滿蒜香,飯粒盡吸魚鮮精華,套餐還連菜及湯,CP 值高。 店子午餐主打住家菜式,少鹽少油少糖,晚上則提供雞煲火鍋,睇餐牌很吸引,雞煲有多款辣度選擇,包括走辣,原來方便不吃辣朋友,可以嚐到麻香,真貼心。多款火鍋湯底外還有手工火鍋配料,包括手打蝦丸、墨魚丸,自家製雲吞、餃子,更特別是即炸響鈴及魚皮,下次要約多幾位朋友來試試先。 原來店子將會在農曆年前後推出雞煲外賣速遞服務,以後大班朋友或親戚聚會,可以在家中慢慢品嚐雞煲及手工火鍋,太方便了。

籠仔荷葉金銀蒜蒸龍躉飯套餐
题外话/补充资料: 注:鄰近石門站,京瑞廣場提供時租停車泊位
2019-01-09
2019-01-08 873 浏览
今日同同事來石門附近見客,見到個新開的餐廳叫《豐鍋》,專食雞煲。作為雞煲控的我們,就去一試佢的雞煲有無料到。我們8點到,接近全full,我們都等左1x分鐘才有位。二個人叫左半隻招牌麻辣雞煲小辣$168餐廳超好,有不辣和5種不同的辣度,連麻度都有得揀,照顧不同人的需要。雞煲加熱時已經聞到好香濃, 我們流哂口水,小辣小麻味道剛剛好,非常惹味。有大量的洋蔥,芫荽,辣椒乾👍🏻最最重要肉質好嫩滑,好鮮味,平時雞煲好易煮到雞肉好乾身,但呢度就異常地嫩滑,好出色。我們秒速就食完全部雞。之後,換左個湯底再打邊爐我們揀左香濃豬骨煲$118一上菜,就知點解佢價值$118我第一次見到個湯底甘足料!有3大舊豬骨去淆制而成👍🏻加上少少胡椒味,根本可以直接當例湯飲。老闆推薦左幾款招牌菜✅即炸爆芝紫菜響鈴(3件)$42第一次見呢個響鈴,芝士加紫菜簡直係perfect match! 仲要即叫即炸,好新鮮,咬落去脆卜卜,真係好好食!煮5秒,芝士會慢慢溶出,好正,必試!✅手工5寶丸(10粒)$98黑松露墨魚丸,墨魚丸,蝦丸,黑墨丸,鯪魚丸各2粒。全部都係手打自家制,每粒大大粒,一粒等於平時兩粒,超級足料。最愛蝦丸,真係啖
作為雞煲控的我們,就去一試佢的雞煲有無料到。

我們8點到,接近全full,我們都等左1x分鐘才有位。

二個人叫左半隻招牌麻辣雞煲小辣$168

香濃豬骨煲

之後,換左個湯底再打邊爐
我們揀左香濃豬骨煲$118

一上菜,就知點解佢價值$118
我第一次見到個湯底甘足料!

老闆推薦左幾款招牌菜
即炸爆芝紫菜響鈴(3件)

✅即炸爆芝紫菜響鈴(3件)$42
煮5秒,芝士會慢慢溶出,好正,必試!

✅手工5寶丸(10粒)$98
黑松露墨魚丸,墨魚丸,蝦丸,黑墨丸,鯪魚丸各2粒。
最愛蝦丸,真係啖啖蝦肉,好正。
黑松露墨魚丸,好香黑松露味配新鮮墨魚,真係好彈牙。

✅頂級安格斯牛(小)$178
好重牛味,每件牛肉仲界咗一下起花
,絕對不是雪藏貨,好正!
白鱔片

✅白鱔片$96
好有驚喜,鱔片大塊到我以爲來錯脆魚鯇,問完店員先知真係鱔片。真係好少餐廳會比甘大片甘多,好開心。
冬天必食,好鮮甜,食材新鮮,好有心!

西班牙頂級黑腩豬梅肉

✅西班牙頂級黑腩豬梅肉$105
薄切,好好味,而且唔會好鞋!分量又多👍🏻

雞煲必定叫一杯大檸茶👍🏻😂

半隻招牌麻辣雞煲小辣

總括來講:臥虎藏龍的一間超高質雞煲火鍋,好少見可以甘嫩滑的雞煲,又惹味。
可見店主超有心思,食材好新鮮,又足料,而且好多自家製嘅的火鍋材料,好有heart的小店,暫時係我食過最好味的雞煲,所以好想分享。

2019-01-03
香濃豬骨煲
即炸爆芝紫菜響鈴(3件)
白鱔片
西班牙頂級黑腩豬梅肉
  • 招牌麻辣雞煲
2018-12-20 845 浏览
在石門區返工,見到京瑞一期開左間雞煲火鍋,由於本人非常喜歡吃雞煲就當然立刻約同事們去試下啦🥳店員安排我地4人入坐卡位,感覺好舒服寬躺,立即加分👍🏻坐下就立即點菜,先來個招牌麻辣雞煲小辣先,聞到已經流哂口水,辣味麻味都剛剛好非常惹味,雞肉鮮味又唔鞋口食完雞煲再試下手切牛肉和手打丸,果然有驚喜,手切牛食得出唔係雪藏貨,好有牛肉味黑松露墨魚丸,好香黑松露味其他配菜都食出食材新鮮,下次要帶屋企人來再來試其他野先

黑松露墨魚丸,好香黑松露味
其他配菜都食出食材新鮮,下次要帶屋企人來再來試其他野先
2018-12-18 612 浏览
石門商場有驚喜,放工同朋友去食飯,經過見到有新開火鍋店(有9折)係我最鐘意嘅雞煲有折自然吸引咗我入去鋪仔細細,但坐位寬闊舒服!先點雞煲睇下有冇中伏,雞煲味勁香,如果食得麻辣可以揀中辣,雞煲太出色真係估佢唔到最欣賞手切牛手打四寶丸手包麻辣雲吞爆芝響鈴(即炸皮脆又唔厚,唔似其他店食一舊就頂住個肚),價錢公道食物質素高第2日去咗食午餐,我會推薦肉餅,勁抵食,一定要試有湯有菜有飯有野飲,$52仲想點,抵
)係我最鐘意嘅雞煲
有折自然吸引咗我入去
鋪仔細細,但坐位寬闊舒服!
真係估佢唔到

最欣賞手切牛
手打四寶丸
手包麻辣雲吞
爆芝響鈴
(即炸皮脆又唔厚,唔似其他店食一舊就頂住個肚
),價錢公道食物質素高

第2日去咗食午餐,我會推薦肉餅,勁抵食,一定要試
有湯有菜有飯有野飲,$52仲想點,抵