2019-06-17
台灣🇹🇼一向係香港人喜愛嘅旅遊地點之一,有d朋友更加會兩日一夜「快閃台灣」💫💨,因為當地好食好玩。每次去台灣,我都一定會狂掃夜市食餐飽,最近癮起,即刻搵埋好姊妹👭去食台灣野!·餐廳面積唔算好大,但坐得幾舒服😌,唔會太迫,而食物飲品選擇都幾多📋。我哋每人叫咗一款麵同飲品,再叫多個小食拼盤一齊食,夠晒飽!·🔸 豐盛牛肉麵($69)食親台灣野,我好多時會選擇食牛肉麵🐂🍜!今次叫咗個雜錦牛肉麵,包括金錢牛鍵、牛腩、牛筋、花枝丸、貢丸。湯底好濃味、配料豐富,每款配料都入晒味。個人覺得牛筋、牛腩🐂最正,牛味重又夠軟腍。花枝丸🍡都出色,大大粒又彈牙,而麵條烹煮嘅時間亦都適中,爽口、唔會太腍導致麵條容易斷開,值得再食!👍🏻·🔸 紅燒綜合湯麵($66)而朋友就揀咗另一款雜錦湯麵🍜,包括肉燥、牛筋、軟骨、大腸、滷蛋,同樣係好豐富。我試咗大腸,夠乾淨、唔會有污糟物嘅怪味,可以放心食,值得試下!·🔸 路邊攤拼盤($42)除咗小食,我哋都想試多d小食,所以叫咗個拼盤,有鹽酥雞🐥、小香腸、花枝丸。台灣小食必叫鹽酥雞,炸得好香脆,好味!花枝丸都同樣出色,同放湯嗰款係兩種唔同嘅風味,吸引!😉·🔸 熱珍珠奶茶(跟餐 $
🔸 豐盛牛肉麵($69)
🔸 紅燒綜合湯麵($66)
🔸 路邊攤拼盤($42)
🔸 熱珍珠奶茶(跟餐 $10)
🔸 熱香芋奶茶(跟餐 $10)
滿足嘅一餐,食物質素唔錯,值得一提係托盤上嘅字,「敵不動,筷子先動」,有意思!😂