2019-04-07 268 浏览
今日和太太往紅磡讚好台灣食晚餐, 我們點了滷肉鹽酥雞飯, 蕃茄湯肉燥綜合湯面、酥炸花枝丸、麻醬生菜、凍珍珠奶茶和熱蜂蜜lemon。滷肉鹽酥雞飯滷肉半肥瘦食落有油花, 肥而不膩, 鹽酥雞炸得金黃, 炸得乾身惹味, 配菜有滷水蛋, 生菜和豆角, 滷水蛋蛋味好香, 生菜和豆角食落爽口美味, 飯食落軟綿, 配上滷水汁食落醒胃, 整份滷肉鹽酥雞飯材料足料, 食落美味;酥炸花枝丸炸得金黃, 花枝丸食落彈牙, 配上香料, 食落醒胃;麻醬生菜麻醬食落開胃, 醬汁味道適中, 菜食落新鮮爽口;最後凍珍珠奶茶茶味香濃, 甜度適中, 珍珠食落大小適中均勻, 口感美味。餐廳食物美味, 份量十足, 價錢合理, 我和太太食了一頓高質台灣美食。
凍珍珠奶茶
酥炸花枝丸
滷肉鹽酥雞飯
麻醬生菜
2019-04-07
2019-04-06 468 浏览
成日行過總係見佢排哂隊,門口又裝修得好靚,就決定得閒要試下佢,即係今日😂諗住12點黎應該未係太多人掛,錯左,門口都排左十個八個人,好彩人流都叫快,等左十分鐘左右都入到去。有樣唔好就係佢一定要人齊哂先可以入座,我話我男朋友仲有兩分鐘就到都唔得,唯有再等下一張。有點餐紙亦有個靚menu,第一次黎可以黎下menu再決定,比起阿元來了、六両三其他台灣食堂,佢的確多好多選擇。好似我想食滷肉飯又想食鹽🧂酥雞,喺阿元就要叫兩樣,佢就可以叫口滷肉鹽酥雞飯就滿足到😛🤘🏼

涼拌滷豆腐
涼拌滷豆腐
洛神花茶
紅燒牛肉乾拌麵
2019-04-03 215 浏览
每次到紅磡睇演唱會,幾乎都會過來食野裝修過後,環境好了很多,地方也大了食物類種多,價錢經濟,重點係不用加一最愛這裡的乾伴麵口水香辣豐盛牛肉乾伴麵有牛腩,牛筋,花枝丸,貢丸等等牛腩夠軟淋,且入味麻醬夠香濃,口水香辣帶少許微辣麵條掛汁力強,每次來食都沒有失望甘梅脆薯炸得香口,食起來不會太油腻配上梅粉同吃,更加滋味路邊攤拼盤有鹽酥雞,台式香腸,花枝丸鹽酥雞外酥內軟,好食胚芽奶茶就係好正宗台式奶茶味,唔會太甜
每次到紅磡睇演唱會,幾乎都會過來食野
裝修過後,環境好了很多,地方也大了

食物類種多,價錢經濟,重點係不用加一

最愛這裡的乾伴麵
口水香辣豐盛牛肉乾伴麵
有牛腩,牛筋,花枝丸,貢丸等等
牛腩夠軟淋,且入味

麻醬夠香濃,口水香辣帶少許微辣
麵條掛汁力強,每次來食都沒有失望

甘梅脆薯
炸得香口,食起來不會太油腻
配上梅粉同吃,更加滋味

路邊攤拼盤
有鹽酥雞,台式香腸,花枝丸
鹽酥雞外酥內軟,好食

胚芽奶茶
就係好正宗台式奶茶味,唔會太甜

2019-04-03 116 浏览
Ordered a taiwanese minced pork rice bento.Added $10 extra for a special drink which was a traditional pearl milk tea. The pearls were nice n firm giving a good bite and there was plenty of them. The tea was smooth too.The rice was really nice, with the pork being tender and the sauce going really well with the rice
2019-04-02 124 浏览
滷肉香酥排骨飯 ($48)主食的定價只在 $45-$6x...難怪見到店鋪外賣單不斷... 友人點左 每次去台灣都必食的滷肉飯..一上台就已經充滿驚!喜!小店來自台中的...廚師細心地專登用台中的地圖模去設計 飯的外型 😱😱😱wow...不過食物的內涵都是很重要的! 飯粒選用一級台灣珍珠米🍚🍚...飯米大細平均..吸收哂滷肉精華..每粒都漲卜卜...正!排骨肥瘦適中... yummy 😋肉燥鹽酥雞乾拌麵 ($54)細心將鹽酥雞同拌麵分開上枱...大大雞粒...外脆內熱又juicy 💦💦!!! 肉燥肉味香濃與乾拌麵天作之合的配撘....巧巧痴唷!值得一提的是麵條爽滑彈牙🦷...吾會一拌一夾斷哂...🍜🍜酥炸花枝丸($25)新鮮炸起的花枝丸...熱呼呼到要等待冷卻下來才放到入口... 色澤金黃又香噴噴的...熱氣?又!如!何!😼😼香滑牛筋🐂 ($38)性價比超高的!只係38蚊...但有大碗牛筯!!真心...而家出去求奇一間排檔都未必得了..係咪咪!牛筯🐮入味又香滑...仲加左生菜薦底...生菜🥬吸收哂d精華...不得了!必點❗❗蘋果西打 (跟餐價$10)去過台灣的朋友相信不會陌生了....

滷肉香酥排骨飯 ($48)

肉燥鹽酥雞乾拌麵 ($54)

酥炸花枝丸($25)

香滑牛筋🐂 ($38)

蘋果西打 (跟餐價$10)
去過台灣的朋友相信不會陌生了.... 本身無雪凍的,但有凍冰冰的冰底提供...爽!

冰珍珠奶茶 (跟餐價$10)
我最淋之之個款的珍珠...珍珠超Q彈有口感... 甜度又剛好...絕對沒有因為跟餐而慳皮 ❌
吾使周街排隊...坐得舒舒服服都可以飲到有水準的珍珠奶茶唷!
2019-03-28 97 浏览
裝修之後日日都排長龍,今日見早早地唔使排隊即刻去試下。價錢比未裝修之前貴左少少,但好坐左勁多,環境都舒適,都算抵食。首先叫了個鹽酥雞肉燥飯。我好喜歡有豆腐菜甫菜同滷蛋做前菜。雞不會太咸,炸得酥脆,不會太乾,很不錯。肉燥正正常常,份量足夠,味道不會太燶。唯一有點敗筆係個飯,有點太淋太多水了,要改進下。友人叫了一個紅燒牛肉麵,友人大呼好好食,湯底帶少少甜味,葱段都好香,牛肉入味唔鞋,不過友人當晚要飲好多水,唔知會唔會有味精。先生開動左先記得影相蕃茄牛腩麵,個湯底好濃好好味,又係帶有微甜,配葱好好飲。d牛都幾大件,入味唔鞋好淋,高分高分!覺得麵真心好食高質。加台式飲品加10蚊也可以接受。平均六七十蚊一個人晚餐好合理!
裝修之後日日都排長龍,今日見早早地唔使排隊即刻去試下。

首先叫了個鹽酥雞肉燥飯。
我好喜歡有豆腐菜甫菜同滷蛋做前菜。

先生開動左先記得影相

• 紅燒牛肉湯麵
2019-03-27 94 浏览
以前已經食過呢間幾次, 但因為座位好迫, 已經少左黎但而家裝修後, 變左兩個鋪位, 我真係有D 掛住佢既牛肉麵, 於是返黎幫襯雖然係門口有人排隊, 但都郁得好快紅燒牛筋腩湯麵送黎, 湯底係偏重味,  牛肉非常軟腍無筋, 牛筋煙韌得黎又有咬口麵條幼身, 唔會煮得太腍, 軟硬度剛好肉躁鹽酥雞湯麵, 轉左新竹米粉, 米粉又細又軟, 好好食, 吸收牛肉湯精華配返紅燒牛肉湯, 但同牛筋腩湯麵既湯有D 唔同, 比較淡味D鹽酥雞炸得鬆脆可口, 但如果有得揀辣度就更好五味茄子, 表面放左D 木魚, 茄子雖然油炸過, 但入口唔覺油涼拌滷豆腐, 幾迷你, 滷得唔夠入味, 不過味道OK飲品方面, 選擇多蜂蜜柚子茶, 味道正常, 有少少柚子渣小麥胚芽奶茶, 甜度適中, 珍珠都幾彈牙
以前已經食過呢間幾次, 但因為座位好迫, 已經少左黎
雖然係門口有人排隊, 但都郁得好快

紅燒牛筋腩湯麵送黎, 湯底係偏重味,
牛肉非常軟腍無筋, 牛筋煙韌得黎又有咬口
麵條幼身, 唔會煮得太腍, 軟硬度剛好

鹽酥雞炸得鬆脆可口, 但如果有得揀辣度就更好

涼拌滷豆腐, 幾迷你, 滷得唔夠入味, 不過味道OK

飲品方面, 選擇多
蜂蜜柚子茶, 味道正常, 有少少柚子渣
小麥胚芽奶茶, 甜度適中, 珍珠都幾彈牙
2019-03-26 52 浏览
-話說今日中午同朋友食完呢間台灣野send相比男朋友睇佢話”點解個飯咁似台灣個地型既🤔?”我話”下?多左lah🙄!”然後再望真d, 係喎 真係好似,果然有創意🤪-1️⃣逢甲鹽酥雞便當 + 熱檸檬紅茶$48 好味指數:7/10鹽酥雞都幾嫩滑 不會話乾而難咬滷肉飯好正 會忍唔住不停”筆”入口仲有d小菜 生菜 長豆 菜鋪 同半粒滷水蛋好豐富😋😋😋2️⃣夜市小香腸便當 + 蜂蜜檸檬 $52 + $5 好味指數:6.5/10小香腸勁好咬 雖然味道清淡左少少但係你會覺得食佢唔會有罪惡感而且唔油膩 都幾正😋😋味道: 7/10🍽賣相: 7.5/10💰價格: 7.5/10💎CP值: 7.5/10⚖️人均:$50↩️回頭值: 90%ig:hkfood_station
話說今日中午同朋友食完呢間台灣野
send相比男朋友睇
佢話”點解個飯咁似台灣個地型既🤔?”
我話”下?多左lah🙄!”
然後再望真d, 係喎 真係好似,果然有創意🤪
鹽酥雞都幾嫩滑 不會話乾而難咬

⚖️人均:$50
↩️回頭值: 90%

ig:hkfood_station
2019-03-21 77 浏览
經過總會見到呢間嘢人龍不盡,見有日無咩人排當然要去試下佢咩料子!入到去以木色為主,感覺好舒服好乾淨。點完餐就乖乖等食啦,見到都好多人陸陸續續係門口排隊,慶幸自己行快一步。有運行哈哈好喇我地叫咗碗牛肉麵,湯底唔算好正宗,感覺係有味精,唔係台灣個啲真係用時間煲出來個種。麵身一般,唔算有咬口。朋友叫咗肉燥拌麵,偏多油,唔太吸引。豬扒炸到有點乾身,唔多汁。小食台灣腸就係水準,切到細細塊好易入口。嘢飲方面不過不失。整體黎講好普通,真心唔明點解咁多人排隊。。奇怪奇怪。。

入到去以木色為主,感覺好舒服好乾淨。

小食台灣腸就係水準,切到細細塊好易入口。

嘢飲方面不過不失。

整體黎講好普通,真心唔明點解咁多人排隊。。
奇怪奇怪。。
  • 夜市小香腸
2019-03-16 130 浏览
我地去到排第一個 之後問職員係邊到排 佢話出面 之後我地再問多次 佢又答多次出面 (望都冇望過我地,好冇禮貌) 咁我地就係門口右手邊排啦 之後排左十分鐘 突然有一個員工話要排左手邊 叫我地再排過 (果時我地後面仲有4-5個人排緊)咁我地心有不憤 同佢理論 佢就當我地透明 仲要係我地面前叫排左係另一邊嘅人入去 明明佢睇著果啲人岩岩黎 最後我地當然冇食到走左 我平時唔會寫食評 但真係吞唔落呢啖氣 千其唔好去受氣 唔好去食!俾錢買難受 野食幾好食都係冇用!

2019-03-16
午餐
2019-03-12 203 浏览
成日行過經過呢間餐廳都聞到勁香,又見到出面勁多人排隊!成日都好想食又懶得排隊 哈哈今次特登同朋友早d黎,避開排隊潮!我地叫一人叫左一個餐加杯珍珠奶茶同小食。個人覺得杯珍珠奶茶就麻麻,但係我個排骨湯麵就真係勁香!!!一上菜就逼不及待想快d試下個排骨啦!而個湯麵個湯底同麵都唔錯,我都幾滿意!而我地叫左個皮蛋豆腐,個味道都唔錯,再加上柴魚乾係上面,就更加香🤤🤤而朋友叫既肉燥飯都幾好味,不過我食過更好味既,所以我唔會迷上佢呢個飯,哈哈
今次特登同朋友早d黎,避開排隊潮!
我地叫一人叫左一個餐加杯珍珠奶茶同小食。
2019-03-11 200 浏览
見咗有一間鋪變兩間鋪,即管去試吓。雖然未至於有幾十人排隊,但都算係長時間滿座,大部份時間都有一兩枱客等緊。有部份店員講國語,好似自己身處台灣食店咁,感覺良好。以一間小店唻講,都算多食品可以選擇。滷肉鹽酥雞飯,滷肉比起台灣食嘅偏瘦,雞塊有點似普通炸雞,不過不失,份量剛剛好。牛筋腩麵,牛肉腍,但牛筋偏硬,而湯底唔似台灣嘅「色淡而濃味」,所以較台灣食嘅遜色,整體都可以接受。蕃茄湯牛肉麵,湯底較杰身,可以掛麵,喜歡蕃茄湯口味應該滿意。
見咗有一間鋪變兩間鋪,即管去試吓。

以一間小店唻講,都算多食品可以選擇。

2019-03-02
2019-03-10 137 浏览
同女朋友嚟到紅磡搵嘢食,見到呢間台灣嘢門面靚靚,入面好多人食緊,雖然要排隊但唔使等好耐~叫了一份鮮蕃茄牛肉湯麵、口水香辣排骨乾拌麵和一份街頭小吃拼盤。蕃茄牛肉湯麵的蕃茄湯夠熱、濃郁,牛肉可以,麵條彈牙。口水香辣排骨乾拌面嘅口水味夠麻夠辣,排骨亦炸得外脆內軟,有驚喜。不過小吃拼盤、滷蛋同飲品沒有特別。
蕃茄牛肉湯麵的蕃茄湯夠熱、濃郁,牛肉可以,麵條彈牙。
2019-03-08 185 浏览
咁啱睇演唱會,就行咗去黃埔搵食。經過呢條街有好多餐廳,行過見到讚好台灣好多人排隊呢⋯⋯見到咁到咁多人排隊都無諗住揀呢間食呢。但行咗成條街都唔知食咩好,點知返轉頭人龍少咗好多,一於試吓啦!太好啦,排咗5分鐘都唔洗就有位啦。睇咗一陣張點菜紙,始終係第一次嚟呢間店,唔太清楚係有啲咩食,個店員好好就俾咗本菜牌我哋睇。我哋揀咗牛筋腩麵、蕃茄肉燥三寶湯麵。跟餐加$10就有嘢飲,我哋叫咗凍蜂蜜檸檬🍋同蜂蜜綠茶。牛筋腩麵個湯底好好味,番茄湯又唔會太甜酸酸地好開胃,而且個麵好Q好彈牙鍾意食台灣野嘅朋友一定要黎試吓,食完或者會愛上呢一間店
咁啱睇演唱會,就行咗去黃埔搵食。

鍾意食台灣野嘅朋友一定要黎試吓,食完或者會愛上呢一間店
紅燒牛筋腩麵
蕃茄肉燥三寶湯麵
2019-03-01
紅燒牛筋腩麵
蕃茄肉燥三寶湯麵
2019-03-07 244 浏览
原來依間舖已經開咗幾年 最近重新裝修餐廳環境裝修後 俾人一種好柔和舒適嘅感覺下午茶餐牌首先係揀一款主食 再揀三款小食同一杯野飲嗌咗下午茶麻辣擔擔麵餐雖然份量唔算多 但好好味!個麵好香麻辣味但隻辣唔會話係辣到食唔到個隻辣度適中配嘅小食 我揀咗滷蛋 木魚炸豆腐同逢甲鹽酥雞👍🏻👍🏻三個都好好食唯獨是舊豆腐有d凍 搞到有d美中不足整體而言 CP值高但杯凍香芋奶茶冇咩特別 跟餐要加$6若再加珍珠 要加多$4 唔抵
原來依間舖已經開咗幾年 最近重新裝修
餐廳環境裝修後 俾人一種好柔和舒適嘅感覺

下午茶餐牌
首先係揀一款主食 再揀三款小食同一杯野飲

嗌咗下午茶麻辣擔擔麵餐
雖然份量唔算多 但好好味!

個麵好香麻辣味
但隻辣唔會話係辣到食唔到個隻