OK
2010-07-04 37 浏览
第2次黎呢度吃, 我個fd 話ok喎呢間, 我覺得有d o 有d 唔o 啦.呢度o既撈麵就麻麻地啦, 有簡水味, 唔夠爽.魚角,墨丸好味.呢次d 魚旦就冇上次咁好彈牙啦,唔知係咪c傅失手.值得推介o既係d 辣椒油, 小小辣, 又好香, 我加左一大斤.

呢度o既撈麵就麻麻地啦, 有簡水味, 唔夠爽.

魚角,墨丸好味.

呢次d 魚旦就冇上次咁好彈牙啦,唔知係咪c傅失手.

2010-07-04
呢間我都幾常去, 已經幫襯左佢十幾年, 因為佢d魚蛋同魚片頭一向都唔錯, 唔係"死彈"而係有魚味o既, 所以久唔久都會食下佢個魚片頭河, 再加一支支裝忌廉, 一條油菜, 平平地一餐食得好滿足。但今日一件事令我非常之唔愉快。話說我食完, 俾晒錢, 出到店外 見佢有o的魚片同魚片頭放左響玻璃檳入面, 炸得好靚, 我就拎左部DC 仔出黎諗住影低佢, 影埋個招牌, 諗住 POST 上自己個 blog 度推介下,; 點知我只係影左一張之嘛, 就有個操大陸口音o既阿嬸侍應走出黎大聲呼喝我:「喂!你影咩呀響度?」我答佢:「我剛剛響裡面食完野,諗住影d相放上網介紹下」; 跟住個阿嬸就走番入舖, 我以為冇事喇咪唔影囉, 走囉; 點知走左唔夠幾步路, 剛才鬧我個阿嬸仲拉多兩個阿嬸出黎企響門口, 用手指住我,大聲喝我:「喂!你影d相黎做咩呀?」我答佢:我頭先響你地度食左野俾左錢,唔係行過冇幫襯又影你地相架。個阿嬸又再用手指住我,好大聲嗌:「你頭先係唔係影我地d魚片頭呀?你影黎做咩呀?」我心諗,之前咪答過你地我影黎po上網介紹囉,唔通我影左你地d魚片頭就會識得整黎搶你生意咩?當街咁手指指指住我黎鬧,咩事呀..

但今日一件事令我非常之唔愉快。

「喂!你影d相黎做咩呀?」

我心諗,之前咪答過你地我影黎po上網介紹囉,唔通我影左你地d魚片頭就會識得整黎搶你生意咩?當街咁手指指指住我黎鬧,咩事呀......

而且,我覺得,而家d食客好多都會影相架啦,你如果唔鍾意d客影你地相,你咪貼張野出黎「請勿攝影」囉,唔駛好似當我係賊食左霸王餐咁追出黎手指指咁鬧d客呀嘛。

如果你地d野唔好食,我影都費事啦。

因為呢件事,我對呢間老店印象大跌。真係好唔開心囉。影左你一張相咋,我唔係賊呀!!!!
2010-03-24
2010-02-03 15 浏览
早前因為胃口欠佳, 所以去了許榮記吃東西. 平日的中午人流不多, 店子只有半滿. 不想用腦之下, 選了穩陣的魚旦河. 魚旦滿有魚味, 也算彈牙, 河粉也算滑溜也算滑. 一碗吃完剛剛好, 不太飽又不餓.有質素的店子, 即使招呼一般, 也絕對可以接受的.
早前因為胃口欠佳, 所以去了許榮記吃東西.

有質素的店子, 即使招呼一般, 也絕對可以接受的.
魚旦河
2010-01-11
魚旦河
2009-07-22 46 浏览
前幾日去開果頭, 入了去吃牛什河. 老爸老媽則選了魚旦米同片頭米. 牛腸很肥, 牛肚偏韌, 牛蒡又硬又乾, 實在一句: 好難食! 反而魚旦米和片頭米仍然不錯, 又有魚味, 米線也算滑.下次都係食番魚旦同片頭好d!
下次都係食番魚旦同片頭好d!
2009-07-18
  • 魚旦米和片頭米
2008-10-08 55 浏览
星期日同皇子去完模型街買野,又飽飽地喎;所以就走去吃碗粉麵先。要左一碗魚蛋河、一碗香菇貢丸河、一碟腐乳通菜,點知個d魚蛋既然吃落好似棉花糖咁軟,其他都係咁普通~~人地話好正架,我就可能唔識珍賞卦~~我只覺得一般啫~~~
要左一碗魚蛋河、一碗香菇貢丸河、一碟腐乳通菜,
點知個d魚蛋既然吃落好似棉花糖咁軟,其他都係咁普通~~
人地話好正架,我就可能唔識珍賞卦~~我只覺得一般啫~~~
2008-09-18 24 浏览
老公說看這家餐廳的食評不錯,上個星期天便一起去試試看。我們叫了一碗魚蛋、墨丸雙拼米、一碗魚餃、貢丸湯飯,一碗淨魚片頭和一碟油菜。除了魚片頭之外,其他的其實跟一般粉麵餐廳差不多,魚蛋也不是象餐廳門口貼的宣傳報所說「很彈牙」,而且整體味道略嫌鹹了一點(因為吃完不久感覺挺口渴)。順便要稱讚一下魚片頭,口感不錯,而且魚的味道很出,可以試一試!至於服務方面,每間茶餐廳都差不多,沒有甚持別投訴或讚賞。

至於服務方面,每間茶餐廳都差不多,沒有甚持別投訴或讚賞。
  • 魚片頭
2008-08-16 41 浏览
上星期三(13/8)專登去許榮記幫襯,兩個人叫咗個牛筋腩飯、魚片頭河、油菜同熱奶茶。牛腩似清湯腩,偏淋冇咁有質感,而牛筋好膠。不過,個汁怪怪地…(起初以為係湯?!)魚片頭唔係好彈牙,但好鬆軟,亦好入味。正喎!油菜係腐乳通菜,好舊式、味道一般,冇特別。奶茶真係意外收穫,茶味奶味齊全,絕對想像唔到係出自傳統粉麵舖…

魚片頭唔係好彈牙,但好鬆軟,亦好入味。正喎!

油菜係腐乳通菜,好舊式、味道一般,冇特別。

牛筋腩飯
正斗魚片頭河&一般油菜
香滑奶茶
正斗魚片頭河&一般油菜
香滑奶茶
  • 魚片頭河
2008-06-17 39 浏览
已經很久未有幫襯這食店了,下午五點多想去肥姐食卥味,見有長龍,惟有另找別處.柯打了魚旦麵,五分鐘有得食,碗很大,湯很多,見有魚旦五粒,魚片兩件,麵很少,給淹浸在淡白色的湯內,差不多看不見.先吃魚片,炸得很香,魚味豐富,亦很多味精.魚旦不爽,而是滑,很鬆是機打的,所以像軟雪糕般充滿了空氣,沒有甚麼魚味,麵是最差的一環,份量少,很重梘水味,簡直乸口,除了爽之外,一無是處.湯底有魚味,因為腥味很重,胡椒粉雖然很多也去不了.每個項目都很多味精,有敏感症的,請自重.十八元一碗,食大量味精的話,我不會再來了.可幸收銀的小姐是相當有禮貌的.
已經很久未有幫襯這食店了,下午五點多想去肥姐食卥味
,見有長龍
,惟有另找別處.
先吃魚片,炸得很香,魚味豐富,亦很多味精
湯底有魚味,因為腥味很重,胡椒粉雖然很多也去不了
每個項目都很多味精,有敏感症的,請自重
十八元一碗,食大量味精的話,我不會再來了.

可幸收銀的小姐是相當有禮貌的.
  • 沒有
2008-04-13 28 浏览
尋晚師傅想搵間茶餐廳之類地方食晚飯, 咁行到呢頭, 就突然醒起呢度, 於是入去食餐飯!坐底一陣睇下食咩好, 師傅決定要個黑椒牛扒飯, 點知個伙記話冇, 佢話廚房收左工, 幾失望情況下唯有轉另一樣野食啦, 最後叫左一碗淨雲吞!淨雲吞好快就到, 先試下個湯底先, 湯底好清, 冇咩味精, 又冇鹼水味, 幾好; 淨雲吞一碗有八粒, 係八小粒, 雲吞皮都幾薄幾滑, 但個餡就一般喇, 蝦肉少而豬肉多, 加上幾實下, 一d都唔爽口, 完全唔吸引, 好勉強先食晒成碗, 差囉!總括黎講今次食物質素算唔合格, 環境都舒服, 冷氣又夠, 價錢就唔貴, 淨雲吞都係十八蚊, 不過就唔算好味! 所以師傅下次再去, 就一定唔會再食雲吞, 就呢碗雲吞黎講, 喊臉係要比, 希望佢地會改良下啦!

2008-03-05 39 浏览
早一排路經此地, 忽然間見到呢間食店, 由於師傅從來都未食過, 但就知呢間食店幾出名, 心癮起, 決定入去食碗粉頂下癮!入到去地方唔算大, 不過環境就幾清潔乾淨, 坐底即刻叫碗紫菜魚蛋米!紫菜魚蛋米紫菜都幾多, 湯底即刻變成紫菜湯, 正呀; 而魚蛋一碗有五粒, 魚蛋食落非常彈牙爽口, 都幾大粒, 不過魚蛋始終都有少少骨碎入面, 都可以接受! 總括黎講食物質素幾好, 環境都舒服, 冷氣充足, 價錢相宜, 一碗紫菜魚蛋米都係賣廿蚊, 抵食呀! 今次師傅忽然心癮起, 試過後下次都會再去, 再試下佢其他野食!

2008-02-29 21 浏览
上次坐係明園食煲仔飯,眼見此店人流不絕,早想找機會試一下.踫上有事出旺角,便找個藉口跑過來.午餐時已經有一碗魚蛋粉打底,又唔想食咁飽,只好叫了一碟豬手撈粗加油菜配腩汁.豬手份量不多,三小件平舖麵上,聞落幾重南乳味,撥開豬手,加幾滴辣椒油,再溝好豬手汁,然後一啖咬落去.點知........唔多對路,鹼水味開始散發出,雖不至於過重,但可以更好的為何不進一步?豬手炆得是夠火喉,味如果可以更濃烈些是較合我口味,但仍是豬腳貨色,如果要食真豬手,箇真的要去粉嶺的群記不可.油菜普通不過,不提也罷.
上次坐係明園食煲仔飯,眼見此店人流不絕,早想找機會試一下.
踫上有事出旺角,便找個藉口跑過來.
油菜普通不過,不提也罷.
2008-02-16 29 浏览
自小住係旺角附近,好多時陪阿媽去旺角買,就會順便當下午茶食許榮記,每次去食,一定聽阿媽話食片頭河,魚蛋河,因為佢話好食....一食落,就已經知龍與鳳,手打魚蛋食落非常彈牙,又大粒,加埋清清地既河粉係下午茶既精選!!食手打魚蛋最忌就係去唔晒d骨,有d骨碎係入面,我可以向你地保證,我食左廿年許榮記,我冇一次食到入面係有任何問題@@不過我就唔太欣賞佢地既飲品,因為都係一般茶餐廳水準,所以每次同媽咪都係飲可樂算數...依家許榮記已經擴大了,想當年,同媽咪一齊坐係後巷搭成既鋪頭食,可想而知,許榮記有一定既吸引力....
自小住係旺角附近,好多時陪阿媽去旺角買[食送],就會順便當下午茶食許榮記,每次去食,一定聽阿媽話食片頭河,魚蛋河,因為佢話好食....

2007-10-16 13 浏览
宿醉未消的早上,腳步浮浮,浮到去許榮記,早上十點多,已經有魚蛋河吃.記得十年八年前曾前來過,印像說不上有,今次"重來",來一碗魚蛋拼魚片頭河.魚蛋吃落都幾彈牙,魚味夠濃,至於魚片頭呢,四四正正,可能是早上前來之關係,外層夠香脆.湯底真的很淡,又是要加些辣油,才能送到河粉下肚.如果叫碗牛腩河,再來碗淨魚蛋,效果應會好一點.在旺角,吃牛丸就樂園,吃潮式魚蛋的話,許榮記算是旺角之選.

在旺角,吃牛丸就樂園,吃潮式魚蛋的話,許榮記算是旺角之選.
竟a記飲食專家
2007-08-12 42 浏览
以前都o係呢間食過, 見剛剛病完, 唔想食肥膩o野, 於是又係叫o左魚片頭河同油菜. 油菜都仍然冇乜特別. 魚片頭仍舊炸得金黃色, 但魚味少了, 比上次已經退步! 下次再幫襯都唔會係片頭河, 要試下牛腩牛雜先!!!!
2007-06-18 22 浏览
雖然呢到最出名係魚蛋,但每次去呢到都係食牛腩,因為我覺得呢到d牛腩唔"un",而且仲好有牛味...有一次我叫左個例牌,點知上嘅時候有舊牛筋係到(因本人一向都唔鍾意食,每次係第二d地方唔係比左老公食就係唔食),但今次正想夾比老公食之際發覺夾嘅時候同平時個d唔到,於是自己試吓啦...嘩~~食落覺得非常之好食,好"淋",而且d牛腩汁入哂去舊牛筋到......以後食牛筋都只會去呢到食。