2024-10-17 314 浏览
今天 中午, 我們去到旺角廣華街許榮記飲食專家(旺角) 午餐。我們點了潮州牛雜麵 ,配一碟芥蘭 和一杯凍檸茶。 我的選擇是幼麵, 有牛肚 、牛蒡、 牛腸, 各样都十分爽口,又入味。朋友叫了自家製西洋菜肉餃麵, 配一碟生菜 和熱檸茶。 服務員說西洋菜肉餃是自己包的, 可以加些辣油和醬料 ,會更好味。朋友覺得好味道,暖心又舒適。這裡的服務特別好, 我們叫套餐 ,忘記了叫飲品 ,服務員便會提醒我們 。店員總是面帶微笑,熱情地為我們介紹菜單,讓我們的用餐體驗更加愉快。

2024-10-17
  • 潮州牛雜麵
2024-10-15 300 浏览
網上看到這粉麵店,原本打算來試試這招牌崩沙腩。但可惜,因太受歡迎,崩沙腩已賣光了。看看餐牌,原來這裡有很多款式的食物呢!晚餐有中式小炒,配有餐湯和飲品,價錢也不用$70。晚餐:豉椒涼瓜茄子牛柳($69)這小菜以茄子、三色椒、洋蔥、豆鼓為配料,與牛柳一起炒,十分惹味而且有豐富的營養價值。牛柳份量也不少。一口西多士($35)即叫即製的西多士,煉奶鋪滿每一件熱辣辣的西多,一口咬下去,能感受到內部柔軟的麵包與煉奶、花生醬交融,滋味豐富。這店舖的店員服務親切、友善。

晚餐:豉椒涼瓜茄子牛柳($69)

一口西多士($35)

這店舖的店員服務親切、友善。

2024-09-08 336 浏览
牛筋粗面,🍜麵條口感真心不錯,面身爽滑,完全沒有鹼水味。就算不吃主食,也可以叫一碗純肉!崩沙腩淨食 ,😚牛腩一層肥一層瘦,肥而不膩,而且燜得又淋又好味,就連老人家都可以點來吃😉香煎片頭拼墨魚卷,外脆內軟,🥢口感彈牙。腐乳通菜有特色,🥬清脆的通菜配上腐乳,添上濃郁口感。老闆娘待客熱情,總會細心詢問食客需求,是否需要蔥花、辣還不辣等,實在難得✨堂食or takeaway 外賣都好快手。#旺角美食 #mongkok
牛筋粗面,🍜麵條口感真心不錯,面身爽滑,完全沒有鹼水味。

#旺角美食 #mongkok
(*˘︶˘*).。.許榮記:*♡簡單就是美味超喜歡旺角道地老字號的潮州麵店許榮記。無論做牛腩雲吞或是魚蛋也很出色。有傳統味道也很有水準。崩沙腩牛筋河, 一睇就知是靚腩位,崩沙腩軟腍入味搭配的牛筋Q彈有嚼勁,簡單每啖也都是滿足。個人很喜歡招牌豬手撈豬手炆得軟爛,肥而不膩,秘製炆豬手汁鹹香入味,配上蛋香滿而爽口的粗麵,是我愛的Comfort Food。小食十分推薦紫菜四寶丸墨魚丸、牛丸、魚蛋、雲吞各有特色,雲吞蝦肉鮮香,墨丸也爽彈。想香口一點十分推薦三角魚片拼蝦條魚片鮮嫩,蝦條彈牙,兩者搭配起來口感層次豐富,蘸上店家特製的辣醬更添惹味。還有還有炸魚皮,每次食魚蛋麵都會叫的,大愛。許榮記旺角廣華街15號明威閣地下L舖
(*˘︶˘*).。.許榮記:*♡

簡單就是美味
超喜歡旺角道地老字號的潮州麵店許榮記。
無論做牛腩雲吞或是魚蛋也很出色。
有傳統味道也很有水準。
崩沙腩牛筋河, 一睇就知是靚腩位,

崩沙腩軟腍入味

搭配的牛筋Q彈有嚼勁,簡單每啖也都是滿足。
個人很喜歡招牌豬手撈

豬手炆得軟爛,肥而不膩,

秘製炆豬手汁鹹香入味,

配上蛋香滿而爽口的粗麵,是我愛的Comfort Food。
小食十分推薦紫菜四寶丸

墨魚丸、牛丸、魚蛋、雲吞各有特色,

雲吞蝦肉鮮香,墨丸也爽彈。

想香口一點十分推薦三角魚片拼蝦條
魚片鮮嫩,蝦條彈牙,

兩者搭配起來口感層次豐富,

蘸上店家特製的辣醬更添惹味。

還有還有炸魚皮,

每次食魚蛋麵都會叫的,大愛。

許榮記
旺角廣華街15號明威閣地下L舖
2024-08-23 320 浏览
走進位於旺角廣華街的這間小店,簡約的裝潢營造出溫馨舒適的用餐氛圍。店員熱情友好,細心地向我們介紹了店內的特色菜餚。首先我們點了店內主打的 崩沙腩粗麵 和 貢丸西洋菜水餃米粉 。粗麵煮得恰到好處,麵條有著適中的彈牙口感,配上鮮嫩可口的崩沙腩,十分美味。水餃皮薄餡多,餡料新鮮可口,與清爽的西洋菜搭配十分和諧。另外,我們點了一份芥蘭 ,醬汁分開上,十分貼心。還有一份香煎墨魚卷,外皮酥脆,內餡鮮嫩,入口即化,令人回味無窮。值得一提的是,店員十分貼心,會主動提醒食客利用只飲管飲可樂時小心噴泡,弄濕自己。總的來說,這家小店食物素質不錯,環境舒適,服務周到,給人一種溫馨細膩的用餐體驗。下次再來此地,我一定會品嘗其他特色菜餚。

2024-08-20 345 浏览
旺角廣華街位置好容易搵😊係附近做野方便👏👏👏魚湯炸魚皮、崩沙腩、西洋菜餃,別具創意。牛腩肉質軟嫩, 西洋菜~層次豐富,別有風味。仲有墨魚蝦餅,用咗蝦滑幾好味除此之外,店家嘅肉類烹調也頗有心得,又唔會太過肥膩,又保持軟嫩嘅口感,崩沙腩、好淋嘅豬手,骨膠原豐富👏👍整體嚟講,老字號粉麵唔單止保留左經典粉麵嘅傳統,仲將佢同創新元素巧妙融合,值得一訪,價錢都相當親民🏷️許榮記飲食專家📍旺角廣華街13號廣輝大廈16號地下L號舖
旺角廣華街位置好容易搵😊係附近做野方便👏👏👏

🏷️許榮記飲食專家
📍旺角廣華街13號廣輝大廈16號地下L號舖

2024-08-10 325 浏览
位於旺角廣華街的「許榮記」,係一間始創於1992年的老字號,主打潮式牛腩牛雜及馳名豬手崩沙腩牛筋湯幼麵餐廳招牌崩沙腩,份量充足,肥瘦適中,肉質香軟,牛味都幾濃郁!牛筋好淋同入味,骨膠原感覺豐富~爽口彈牙的幼麵吸收晒腩汁嘅精華自家製韭菜餃魚蛋河粉餐廳自家製韭菜餃,餃子皮薄而且滑溜,內餡係韭菜豬肉,頗足料!魚蛋有三粒,新鮮彈牙,味道唔錯。河粉幼滑可口,好吸湯紫菜湯清湯配上紫菜,養顏又健康熱奶茶經典港式熱奶茶,入口絲滑

崩沙腩牛筋湯幼麵

自家製韭菜餃魚蛋河粉

紫菜湯

清湯配上紫菜,養顏又健康

熱奶茶

經典港式熱奶茶,入口絲滑
午餐
2024-08-08 235 浏览
係油麻地地鐵站步行約數分鐘便到達。老字號茶餐廳,原來開咗32年啦 質素保證!餐廳員工相當親切友善地介紹餐牌,有啲咩係好食既!牛筋西洋菜餃米粉 $54米粉是用新竹米粉 西洋菜餃子🥟因為是新鮮製作,所以要耐心等候💪🏽牛筋分量很多 而且牛筋是偏軟腍腍的。湯底是牛腩湯底,非常清甜😃凍奶茶凍奶茶茶味較濃 好飲👍🏻香煎片頭拼墨魚卷$40有新鮮炸起的鮮蝦卷及魚片頭。魚片頭係粉漿整得薄薄的一片 有新鮮魚味 好香口啊🙃👍🏻鮮蝦卷新鮮炸起 好脆口啊 肉質彈牙 用新鮮蝦肉及粟米製成

係油麻地地鐵站步行約數分鐘便到達。

老字號茶餐廳,原來開咗32年啦 質素保證!

餐廳員工相當親切友善地介紹餐牌,有啲咩係

好食既!

牛筋西洋菜餃米粉 $54

米粉是用新竹米粉

西洋菜餃子🥟因為是新鮮製作,

所以要耐心等候💪🏽

牛筋分量很多 而且牛筋是偏軟腍腍的。

湯底是牛腩湯底,非常清甜😃

凍奶茶

凍奶茶茶味較濃 好飲👍🏻

香煎片頭拼墨魚卷$40

有新鮮炸起的鮮蝦卷及魚片頭。

魚片頭係粉漿整得薄薄的一片 有新鮮魚味

好香口啊🙃👍🏻

鮮蝦卷新鮮炸起 好脆口啊 肉質彈牙 用新鮮蝦肉及粟米製成

2024-08-01 287 浏览
旺角粉麵店林立,有平價填飽肚 既先達代表。許榮記見好多youtuber 都有介紹,所以今日特意來試。地址位於廣華街,算係方便的市中心,不難找。老闆態度好,香港少有,特意介紹崩沙腩。 +$10。$63 崩沙腩麵 沒有令我失望。牛腩爽口,彈牙,牛味充足。麵底有嚼口,爽彈,同舊牛腩好夾。略嫌湯底太咸,但食得出足料。座位闊落,座得舒服,晚上8點鐘附近餐廳豪無人氣,許榮記都keep 住有客,實屬難得。$60 係香港食到有質素既麵,都係好難
旺角粉麵店林立,有平價填飽肚 既先達代表。

許榮記見好多youtuber 都有介紹,所以今日特意來試。

地址位於廣華街,算係方便的市中心,不難找。

老闆態度好,香港少有
,特意介紹崩沙腩。 +$10。

$63 崩沙腩麵 沒有令我失望。
牛腩爽口,彈牙,牛味充足。
麵底有嚼口,爽彈,同舊牛腩好夾。

略嫌湯底太咸,但食得出足料。

$60 係香港食到有質素既麵,都係好難

2024-04-12 910 浏览
呢間野我由幾歲開始已經食緊果陣鋪位係而家錢大媽果個位,記得果陣時佢最出名既係魚皮,每次等待既係佢個魚皮😂,近排知佢有其他youtuber介紹過。我大佬睇完都想去試,所以就去左試首先叫左個牛腩牛丸米,可能本身又生意唔差再加有youtuber介紹下,魚片果啲無晒🫠🫠,但佢牛腩其實真心唔錯,有牛味又唔痴牙有少少肥膏,一絕🥰之後叫左個叉燒炒蛋飯,可能係煎蛋飯我唔記得😂,如果炒蛋就點睇都唔似,正常野囉無特別小食叫左個雞翼,呢個真心有驚喜,勁入味啲雞翼又唔係細細隻,但如果麻麻濃味野既可以考慮叫唔叫,因為都真心幾濃味但我就覺得好食😗😗都係果句,一定會再返黎食😀😀下次要食魚皮!!!!!

都係果句,一定會再返黎食😀😀
下次要食魚皮!!!!!
  • 炸魚皮
2023-12-11 1046 浏览
今日經過旺角,試咗呢間旺角小店的魚蛋牛腩粉,真的比較失望!!! 牛腩肉質比較硬,小朋友唔係好咬到….魚蛋味道還可以,只是不太夠魚味,亦唔夠彈牙….叫咗炸魚皮(大),但魚皮完全唔脆,又有些 ‘溢’ 味….其實如果擺得太耐就唔應該拿出嚟賣呀,其中一位大嬸服務員和收銀阿伯態度差,完全無禮貌,唔理會食客的意見,覺得自己完全冇問題,可能是家族生意,所以唔在意食客的意見,自己做自己,希望佢一直生意興隆,我哋都就真的無下次!
2023-12-11
  • 推薦菜式:有”溢”味的炸魚皮
2023-12-05 826 浏览
近期要去廣華醫院做啲嘢,就喺附近搵啲粉麵食吓,入咗呢間許榮記我哋兩個人每人叫咗一個牛腩河,我就叫咗牛肚牛筋米粉,一碗淨魚片魚蛋,一碟腐乳通菜牛肚入味但牛筋我嫌佢唔夠淋,如果再腍啲就更加好食😬😬個人口味😆魚片同腐乳通菜正常,味道同一般懷舊式嘅粉面譜冇分別,但座位間隔有卡位都舒適都好坐其實佢牛嘅部位有好多款選擇,不過我就鍾意食牛肚同牛筋,下次經開呢度做嘢,我就會試吓佢啲牛腩同雲吞😬😬同埋其實佢叫一碗粉麵都可以有嘢飲跟套餐都幾好

2023-11-29
2023-04-05 1398 浏览
很少經開旺角這個位置,剛巧友人話不如試試這間,我都覺得ok, 便決定入座。本來想點一個牛筋扎肉湯河,但職員話賣晒。之後職員推薦我們不如叫一碗「淨潮汕扎肉」,另外叫一碗牛筋河粉。我都ok! 友人便加$10,由牛筋牛腩飯升級做「牛坑腩」。加再一碟菜心!我想講個牛筋好入味。好腍,好好👍🏻食! 個牛坑腩都同樣出色,好味道!菜心都是腍甜,不錯👍🏻!可是,唯一最失敗是職員推薦的新產品「潮汕扎肉」,口感其實沒問題,但最不好是太多肥豬肉混入在肉內,令人食到覺得好肥膩,食了兩件都不想再食下去。當然,我哋都不想浪費食物。於是乎,我便倒左一些「醋」,用來沾個肉,盡量減低肥膩嘅感覺。

2022-06-04 1651 浏览
端午節到油麻地吃飯,一直想試試這家豬手,本以為是大排檔茶記,結果飯店環境還挺寬鬆!其實我更喜歡大排檔,不過夏天這樣的環境更舒服!服務很好,有耐心。豬手膠原蛋白滿滿,一口西多士很好吃,如果再多點煉乳就更好了!咖哩豬排相比較面稍微遜色,但是這家價格真的很平!!
2022-05-10 1230 浏览
許榮記粉麵專家大家行開旺角東附近,係郵局對面,不妨行去試下一間粉麵鋪~可能有驚喜~🤤🤤豬手飯叫之前乳豬係度諗,粉麵專家整豬手飯唔知會唔會麻麻地呢~答案係唔會既,首先好食既,豬手份量多,唔會只有骨無肉,咬落去都啖肉,飯都好多,可以為一眾上班族注入滿滿能量🤣🤣🤣乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷牛筋腩麵重點係呢度既牛腩同外面唔同係佢用係瘦腩,同一般食牛腩飯用既牛腩完全唔一樣,好似食既豬咁,但有濃濃牛肉味,牛筋好滑,有𡁻口,麵量比一般麵家多。乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷
許榮記粉麵專家

豬手飯