2018-10-02 5065 浏览
今晚一家4大兩小去晚膳,叫咗個4人餐再散叫小菜。其中餐有個爵士湯,大家齊齊食湯渣時,老公發現咗隻中型甲甴WTH!霎時間胃口全無!樓面say曬sorry清走湯同湯渣,話換西洋菜腎湯。但又無話補番差價,爵士湯貴d嘎嘛!都算,轉過頭又話得豬肺湯我明所有餐廳廚房都有甲甴,但成隻上真係震撼過煙火匯演。又唔係屋村酒樓價錢,衛生可唔可以好少少?最後當然無比折頭,可能係我地無嘈佢地或影相留證據。番屋企拿拿聲食益生菌免得肚痛。
今晚一家4大兩小去晚膳,叫咗個4人餐再散叫小菜。
其中餐有個爵士湯,大家齊齊食湯渣時,老公發現咗隻中型甲甴
WTH!
霎時間胃口全無!
樓面say曬sorry清走湯同湯渣,話換西洋菜腎湯。
但又無話補番差價,爵士湯貴d嘎嘛!
都算,轉過頭又話得豬肺湯

我明所有餐廳廚房都有甲甴,但成隻上真係震撼過煙火匯演。
又唔係屋村酒樓價錢,衛生可唔可以好少少?
最後當然無比折頭,可能係我地無嘈佢地或影相留證據。
番屋企拿拿聲食益生菌免得肚痛。

2018-10-01
2018-06-14 6666 浏览
主要係個中年阿叔態度非常之差佢上菜嗰時我梗係順手叫佢加水啦佢就好噪咁話你等等先啦好冇同埋大大聲咁話啲內地同胞真係好煩其實 你喺啲本地人面前話其他啲客麻煩畀人哋印像都唔好其他人服務都ok嘅不過我印像中佢啲嘢食都算唔錯今次真係中伏了個xo醬 炒蘿蔔糕真係勁唔掂完全冇蘿蔔味炒到變曬形咁樣反而佢嘅燒味都幾好食叉燒半肥瘦入口鬆化燒鵝都算唔錯但係個套餐好騎呢咁樣竟然有番茄炒蛋仲要係用個大碗上亦都不附上白飯反而個蝦籽伊麵有驚喜個金錢肚堅唔好食咁嘅嘢食同咁嘅態度真係唔會再返嚟
主要係個中年阿叔態度非常之差
反而個蝦籽伊麵有驚喜
個金錢肚堅唔好食
咁嘅嘢食同咁嘅態度真係唔會再返嚟

2018-01-07 9943 浏览
朋友話這間酒樓食物有水準,好彩訂左位,原來幾多人,點心也有好多選擇!芋角炸到金黃,香脆,入面芋頭蓉粉身,好香,有豬肉,味道剛好蝦餃晶瑩,入面啖啖蝦,爽口好味,有些菜粒更香。春風得意腸,春卷香口又脆,腸粉滑身,馬拉糕好深啡色,好味夠軟身,叉燒包也是軟綿綿的,入面叉燒唔肥。雪山叉燒包好味,面層甜甜地的,入面叉燒香甜,咸水角也幾軟身,香口,感覺唔熱氣,好味。燒賣好大隻蝦呀,入面也是蝦,爽口又唔肥薄撑係半煎炸,金黃金色的,好香脆,用料足,有好多海鮮,好多蝦的。炸魷魚酥,也是炸到金黃色,好鬆脆,正呀九肚魚又是炸到金黄色,入面超熱又滑又香,外面粉薄脆口。蒸蘿蔔糕好足料,好多蘿蔔絲,葱,蝦米,蘿蔔,也是好好味整體服務好,食物有水準!!

芋角炸到金黃,香脆,入面芋頭蓉粉身,好香,有豬肉,味道剛好

蝦餃晶瑩,入面啖啖蝦,爽口好味,有些菜粒更香。

燒賣好大隻蝦呀,入面也是蝦,爽口又唔肥

炸魷魚酥,也是炸到金黃色,好鬆脆,正呀

九肚魚又是炸到金黄色,入面超熱又滑又香,外面粉薄脆口。

蒸蘿蔔糕好足料,好多蘿蔔絲,葱,蝦米,蘿蔔,也是好好味

整體服務好,食物有水準!!
2017-12-24
午餐
2017-12-30 6359 浏览
閨蜜慶生,推薦西苑,當日是星期一,入坐率大概五成,朋友都來食過幾次,知道該點哪樣,結果~ 爵士湯,冇~ 菜湯 要兩盅得一盅~ 真係咁好賣?😆 食食下,清湯腩有頭髮😣 ~ 生炒糯米飯加大走青, 炒咗三次先至 係加大同走青 😂😂😂 其實食物質素係幾好嘅 (有啲), 不過唔夠人手 加豬隊友 😆😆😆 咁就夠上西天了~大哥叉燒厚切肉質是軟 但肉味不突出比較普通。😆啫啫芥蘭夠鑊氣 🤗花膠銀杏腐竹豬肺湯 ~ 感覺滋補 😍陳腎西洋菜湯清甜~ 😀豉油雞嘅豉油, 調配得好,鮮甜不太咸,雞係有啲肥,肉質嫩滑 😚😚生炒糯米飯~ 炒得鬆軟, 飯粒粒分明👍, 臘味份量很多, 有點太足料了 😆😆飢Point : 7/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
大哥叉燒厚切肉質是軟 但肉味不突出比較普通。😆

啫啫芥蘭夠鑊氣 🤗

花膠銀杏腐竹豬肺湯 ~ 感覺滋補 😍

陳腎西洋菜湯清甜~ 😀

飢Point : 7/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩

Going to West Villa is like a ritual. Got to be eat there at least 2 to 3 times per month.Best quality dim sum, especially the shrimp ha cao, and char siu steamed rolls, my favorites!The char siu pork there is the best i had in HK. Roasted pigeon is prime too! They kind of master all the traditional HK dishes! Busy but friendly staff!The prices there are a bit above average but the quality justifies.Must try!
Busy but friendly staff!
Must try!
2017-10-07 5240 浏览
聽聞西苑d野好食,之前就同屋企人黎食個lunch。其實總括黎講,食物就真係好好味,叫左豉油鵝腸,鵝掌闊麵,同菠蘿叉燒包,全部都好好食。但我想講既,係d服務質素。Book左1pm枱(我地冇遲到),一路等左45mins先比到枱我地,反而d人book 1:30/1:45可以入先,因為見到係熟客打哂招乎咁。我地問d 待應點解會咁,個女人夠膽死話因為人地早d到^^ 咁我book黎做乜 loll 所以如果唔介意等下既咪ok
2017-09-17 4162 浏览
今晚訂咗兩位晚飯,坐低後5分鐘冇人問開甚麼茶。😰😰兩個人叫咗3個餸,頭2個大約20-25分鐘到👌🏼👍🏼。等到40分鐘叫部長跟第3個,回覆已跟進。期間叫部長幫茶加水,點知茶壺一去無回頭,到60分鐘最後個餸都未到。埋單走人,以後唔會再去西苑。👎🏻👎🏻👎🏻第三個餸只係「薑蔥鮑魚煲」
今晚訂咗兩位晚飯,坐低後5分鐘冇人問開甚麼茶。😰😰
第三個餸只係「薑蔥鮑魚煲」
2017-08-14 4081 浏览
西苑的東西好好食好爽口爵士湯好入味呢汁非常好飲濃味呢這間唔貴又好味和朋友一起去4 個人吃了大約千多元 點了好多菜Very delicious !!!在銅鑼灣利園一期 環境大會再去的
  • 豬手面
西苑是我公司聚會的熱門地方,一大班同事十幾二十個到來,雖然明知是高價的酒樓價錢較貴,但食物美味,外藉老闆十分喜愛,但每次都覺得付出這種價錢所得到的服務比起很多街坊酒樓還要差,我們兩張大枱坐在較為角落的位置有種叫天不應叫天不聞的感覺,希望他們能夠好好檢討。我們大家一致公認了大哥义燒是及燒腩仔是必食的,义燒是厚切的,入口有鬆化的感覺,太好味,連拍照的機會也沒有就整碟被KO了😂較為有驚喜的是炸魷魚,$98一碟,大大碟,比起$78一碟的拍黃瓜感覺抵食很多。
前菜
拍黃瓜
炸魷魚
釀雞翼
2017-06-19 2528 浏览
西苑最有名是叉燒。我敢肯定,你試過後,就不再喜歡食其他地方的叉燒了。。。。除了叉燒,其他燒味亦岀色,我沒有辦法去形容,所以請自己去試吧。其實菜色則非常普通了。特別那個海參豆腐鍋,海參找不到。。將所有粒狀的海參加起來,也不夠手指尾長。。非常失望。。價值仲要貴。。另外,叫了個大良炒鮮奶。。口感麻麻,不叫也吧。。煲仔飯。正,本人至愛。。雖然價錢貴,要360。但真的很好味。。必食推介。服務來說,太古城分店比利苑分店較差,但還可接受。沒有太不滿的地方。。

另外,叫了個大良炒鮮奶。。口感麻麻,不叫也吧。。

2017-06-15 1966 浏览
通常我同親戚朋友都去太古分店多,多野行啲。第一次光顧銅鑼灣分店食物: 樣樣都幾好食,今次叫套餐,同一個套餐係太古都食過,食物味道無變,幾好味,淨係食野係幾好既。服務:太古分店員工親戚啲,銅鑼灣都無咩特別,但有比較之下覺得太古好啲,下次都唔會去番銅鑼灣分店。環境:銅鑼灣好啲,感覺新啲,裝修都好啲,係個廁所裝修就差啲,一間收800蚊一位既餐廳應該各方面質素都要統一。抵食:近兩年應該加左價,幅度都唔細,不過野食係好食既,但我覺得加多個豆苗就岩岩好。印象中太古個套餐好似曾經有,唔記得有冇記錯。建議:統一服務質素,如對客微笑,統一對答用詞等。2人套餐加埋一收得800幾至1000位,套餐中間加多個炒菜或者恰菜會好過兩項甜品。
通常我同親戚朋友都去太古分店多,多野行啲。
第一次光顧銅鑼灣分店
印象中太古個套餐好似曾經有,唔記得有冇記錯。
建議:統一服務質素,如對客微笑,統一對答用詞等。

叉燒海節
蝦蛋白
鮑魚
撈麵
2017-03-13 4166 浏览
以往來過飲茶,覺得食物不錯,加上環境都可以,所以來試試晚飯如何。點咗以下餸菜:1. 例湯2. 叉燒拼燒腩仔3. 糖醋排骨4. 咸肉浸津白5. 三色蒸水蛋6. 臘味煲仔飯食完之後覺得...可能稻香都好食過呢度。叉燒拼燒腩仔得6舊叉燒,超瘦,不夠熱,燒腩仔太鹹。津白d鹹肉都係超鹹。蒸水蛋正常。煲仔飯 - 臘味個樣好差,好乾,無香味,分飯時無分埋飯焦,我地問佢時話分曬,到買單走時先問我地飯焦要唔要包走😡糖水 - 芋頭西米露 - 室溫嘅,一d芋頭味都無,超難食埋單要$1600 - 以後都唔嚟!

點咗以下餸菜:
1. 例湯
2. 叉燒拼燒腩仔
3. 糖醋排骨
4. 咸肉浸津白
5. 三色蒸水蛋
6. 臘味煲仔飯

食完之後覺得...可能稻香都好食過呢度。

叉燒拼燒腩仔得6舊叉燒,超瘦,不夠熱,燒腩仔太鹹。

津白d鹹肉都係超鹹。蒸水蛋正常。

糖水 - 芋頭西米露 - 室溫嘅,一d芋頭味都無,超難食

埋單要$1600 - 以後都唔嚟!
2016-12-15 7782 浏览
懷舊菜啱晒我「河車」!今晚由頭到晚都咁好味!美味的冬至飯局!大滿足!🙏🏻🙏🏻🙏🏻😘今晚「乳豬」皮脆肉嫩係我回港以來最美味!爵士湯足料夠火喉!鮮甜!每道菜都各有特色、令人回味!正!😋😋😋是晚菜單:- 大哥厚切叉燒 - 古法金錢雞- 香煎鵝肝腸- 半世紀花膠爵士靚湯 - 天下第一碌燒全豬 - 鬼馬焗魚腸- 原隻順德碌鵝- 豉油王煎海中蝦- 古法羊腩煲- 魚湯手功素千層- 秋日生啫唐生菜- 經典龍蝦海鮮湯泡飯- 花旗參燉棗皇- 九層芝麻糕- 雪影杏汁包
今晚「乳豬」皮脆肉嫩係我回港以來最美味!
爵士湯足料夠火喉!鮮甜!
每道菜都各有特色、令人回味!正!😋😋😋
是晚菜單:
- 花旗參燉棗皇
- 九層芝麻糕
- 雪影杏汁包
2016-10-04 7633 浏览
舒服好味晚餐,一行四人,其中一位朋友是熟客,招呼超殷勤細心,四味菜都好好味,鼓油雞少少甜,但非常香而且仍保持到雞的鮮味;蟹煲好正,粉絲夠乾但不硬,蟹膏分佈夠散,啖啖有膏,夠惹味;蒸肉餅彈牙,鹹淡適中, 土魷馬蹄分佈均勻,口感好好;唐生菜略為濃味,整體都非常滿意!
;蟹煲好正,粉絲夠乾但不硬,蟹膏分佈夠散,啖啖有膏,夠惹味
;蒸肉餅彈牙,鹹淡適中, 土魷馬蹄分佈均勻,口感好好
;唐生菜略為濃味,整體都非常滿意!
砂鍋鼓油雞
粉絲蟹煲
啫啫生菜
土魷蒸肉餅
2016-07-25 10903 浏览
星期日的晚餐賓賓姐姐放假, 我們一家人出去晚飯, 選在附近銅鑼灣利園的西苑酒家,  這間酒樓裝修高雅大方, 地方寬闊, 樓底高, 燈飾靚又光猛, 適合晚飯宴會. 交通方便, 並設有停車埸, 免費泊車兩小時.侍應招呼好, 水滾茶靚. 開茶之後,  我們速速看餐牌便落單了.明爐燒味雙拼 (叉燒拼燒肉)我們每次晚飯, 都極欣賞西苑的大哥叉燒, 因為叉燒肉香, 肥瘦適中, 肉質鬆軟, 調味很好, 很惹味. 燒肉外皮紅卜卜, 賣相很好, 調味也好, 皮燒得香脆鬆化. 這個組合, 頂不錯.原盅杏汁花膠燉白肺,  湯料算多, 有豬肺, 花膠, 響螺, 雞腳, 銀杏, 白果.  湯入口算清甜, 但杏汁味不夠濃. 花膠稀少. 我們四個人一盅, 每人只有一碗.  算是貴而少.生炆龍躉腩  炆得林, 很入味, 烹調時間掌握得好.有窩仔上枱, 保持熱量, 少骨也沒有腥味. 用大蒜, 薑蔥炆, 好鑊氣, 惹味而不油, 很好, 真滋味 !薑蔥焗澳洲石蠔, 石蠔肥美,  但不算大隻, 肉質好鮮味, 薑蔥大蒜夠多, 爆得香, 出品滾熱辣 !!  不錯.惠州梅菜蒸菜心, 菜心新鮮爽嫩, 惠州梅菜不太鹹, 這個配搭得宜,
星期日的晚餐

明爐燒味雙拼 (叉燒拼燒肉)
燒肉外皮紅卜卜, 賣相很好, 調味也好, 皮燒得香脆鬆化.

這個組合, 頂不錯.
原盅杏汁花膠燉白肺,
生炆龍躉腩  炆得林, 很入味, 烹調時間掌握得好.
惠州梅菜蒸菜心, 菜心新鮮爽嫩, 惠州梅菜不太鹹, 這個配搭得宜, 比較只用蒜蓉炒菜, 更出色!
飯後酒樓甜品:  木瓜雪耳糖水,  食感甜潤, 是夏季佳品, 味道夠清!
食品和調味OK, 會再來 !
  • 薑蔥焗澳洲石蠔