2009-05-22 19 浏览
在富瑤「包脆清明鵝」宴上出現的燒鴨腳紮,是某日到西苑飲茶時發現的,問問老闆不如與富瑤的雞錢雞組合成經典粵式燒味雙拼吧,打過價又計算過富瑤那邊太空爐運作,應該可行的,就順利成章的成為是夜主角之一。鴨腳紮做法同得龍大同小異,然而賣相上,這裡是對半開刀的,鴨腳較現時出面吃到的內地米鴨厚身,是品種問題吧,滷得夠味,卷上調過味的鴨腸同鳳肝同大哥叉燒來吃,各款材料獨立調味,既有鳳肝的香潤亦有叉燒的油潤,用料很高級,鴨蹼肉厚亦好吃,如果好似蓮香居咁退埋骨,而蜜汁調度上做到得龍咁濃厚,就更有老香江風味了。每隻鴨腳紮賣五十元,唔平的,但本地肯做此品酒家不多,做得好吃的就更難得,除了得龍、除了益新外,好此道者西苑也是必然之選。

一席起七隻,每人分得半隻,又香又濃潤的老派燒味,是美味的回憶。
2009-05-11
  • 燒鴨腳紮
2009-03-30 85 浏览
細佬又要準備過返去加拿大繼續讀書,臨走前我提議不如去食返餐,細佬同阿媽提議我食粵菜,我決定去試呢間 - 西苑 - 銅鑼灣利園二期 (即嘉蘭中心),雖然呢間係第一次去,但佢有一間分店喺太古城,水準亦都有返咁上下。訂了7:30枱,但係我地只係過咗兩分鐘,佢地已經打電話嚟摧,原來佢地真係好多客,好旺場。知客比咗一張頗大嘅六人枱我地,但係一座低,佢地已經拿拿聲擺好餐具,仲好似想我地即刻決定點咩菜,不過我地當然唔會理會佢,雖然佢地個個伙記都好想我地快啲點菜。今晚有兩個四人嘅set menu,其中一個有我細佬好喜歡食嘅片皮鴨($788),二話不說阿媽同阿爸已經決定要呢個,但係後來部長說餐入面嘅片皮鴨同埋另一個餸已經冇得供應....你話有冇搞錯,7:30已經賣哂,咁夠竟幾早嚟至有得食呢,淨係佢地跟本就唔想我地叫咁平嘅嘢呢.1. 西苑大哥义燒 > 賣相本來唔係好好,表面好似燒得過火,又冇咩肥肉,點知一咬落去就不得了,肉質鬆軟,少少脆面,夠蜜味,而且個師傅應該係考究過切嘅size,因為雖然係厚切,但係仍然係唔覺大舊,因為夠鬆,仲有"大哥义燒"呢個名係Registered添,真夠誇張2. 土伏苓五

2. 土伏苓五指毛桃煲老鷄 > 呢個湯一飲就知係落足了嘅老火湯,唔多味精,之後亦無需大量飲水,夠火候

3. 馬拉盞牛肉通菜爽 > 牛肉係落咗鬆肉粉,但係又落得啱啱好,炒出嚟仍然有好香嘅牛肉味,啲菜作然好爽,而且係有少少辣,非常惹味,食到唔停得口,因為太好食,連最後一舊牛肉都清埋

4. 中式煎牛柳 > 亦都係落咗鬆肉粉,不過雖然肉質好嫩,但係表面就好似唔係點煎過,冇咩濃,唔係太香,洋蔥都係一睇就知未爆香,唔知係咪太趕時間呢

5. 西苑粉絲蟹煲 > 蟹有好多膏,一食就知係靚蟹,但係煲得過咗時,啲粉絲好乾了,又太多黑椒,蓋過哂啲蟹嘅鮮味,最敗筆嘅一個餸

總結:值得帶朋友一試,粵菜嘅一個好選擇,四餸一湯四個人$700,平均每人$175,一個餸平均$90,唔算便宜,但論質素論份量都算合理,最緊要好食嘛....
西苑大哥义燒
西苑大哥义燒
土伏苓五指毛桃煲老鷄
馬拉盞牛肉通菜爽
2009-03-30 21 浏览
其實呢餐飯都食咗有兩個幾月,不過懶惰的我無上來寫返個食評,好啦,今日的起個心肝寫返哂d食評先!!!!呢餐係朋友既生日飯,因為有男有女一行8,9個人,咁就選食中餐.是晚食咗7個菜,1甜品,共8款野因為朋友生日無理由"食7"架?好啦入正題先,且看以下介紹.1.大哥叉燒呢個叉燒一定要食,其實我之前已食過太古城個間西苑,個叉燒好得,所以今次點都要再叫來吃.原來個叉燒既名係注册咗個woo,真係唔睇過menu唔知囉.再講返個叉燒先,新鮮熱辣,肥瘦適中,蜜汁既味唔會搶哂肉味,你知一般燒臘鋪係整到成pat醬撻落d肉度,以求掩飾佢用冰鮮豬作材料.所以一定要食.2.薑蔥炒海參唔知大家會唔會同我諗既一樣呢,通常食海參係成條條上,仲一定mix埋d好juicy既汁.不過經過今次又有新睇法,原來海參都可以切片炒,仲可以唔洗咁多汁獻.如果鐘意食花膠呀,海參呀,就不妨一試.3.粉絲蟹煲係一個惹味既菜式,d粉絲混合咗蟹羔同黑椒既香味,香噴噴.但係我上次食過"漁喜"果個蟹煲就做得仲出色過佢.4.砵酒焗澳洲蠔我本人強列推介,個蠔大大隻,面頭有d酸酸甜甜既砵酒汁,再加上新鮮生菜同米通夾住黎食,簡直就只有一個字形容,"正".一

好啦入正題先,且看以下介紹.

1.大哥叉燒

2.薑蔥炒海參

3.粉絲蟹煲

4.砵酒焗澳洲蠔

我本人強列推介,個蠔大大隻,面頭有d酸酸甜甜既砵酒汁,再加上新鮮生菜同米通夾住黎食,簡直就只有一個字形容,"正".一定千期要即上即食,就算熱都要食,唔好攤凍.三十八蚊隻,物超所值.

5.蝦醬炸排骨

香口食物,不過不失.

6.荷葉蒸雞

用荷葉云耳紅棗墊底蒸,味道略鹹,可能此終係冰鮮雞既關係,唔係太好食.

7.生炒粫米飯

飯粒分明,味道不俗,如果再多少少臘味會仲好食d.

8.蛋白生磨杏仁茶

本來order咗馳名既杏汁雪影包,點知全部售罄,所以奉勸各位要訂定先好,三個為一碟,段碟計.好彩我都做足功課,上openrice呢度聽人話無果個包可以食吓呢個杏仁茶,果然無介紹錯,食落有杏仁香,質地濃淡適中,不會杰到似飲生粉水咁 (之前係太古城食個間"鐘菜"就係咁),又不會稀到似飲水.

另一想試就係西苑馳名既"爵士湯",睇佢個menu介紹好鬼足料咁,有花膠,海螺..........(記唔哂)而且openrice 既人個個都推介呢個湯,不過因為無訂定,所以都係飲唔到,仲要當日係咩野湯水,燉湯都無,只有是日例湯番茄薯仔湯,咁樣我地梗無order湯啦,番茄薯仔湯,我唔洗係西苑飲啦.
庆祝纪念
生日
  • 大哥叉燒
  • 砵酒焗澳洲蠔
  • 蛋白生磨杏仁茶
2009-03-24 54 浏览
我好耐都沒有到過銅鑼灣飲茶了,這次媽咪帶我去依間酒樓話係食懷舊食物,咁一定去試下啦..!! 一去到見到豬潤腸粉... 我揾左好耐囉!! 仲有上湯粉菓,蛋煎糯米雞!! 真係好好味!! 見到隔離枱嗰個叉燒,厚厚的肉,真的好吸引,真係忍唔住叫左一份....!!食落口,肉厚,多汁,不過貴左d, 一碟成HKD 68.00服務上都算OK,我下午2點半到都等左一陣位,侍應好親切,不過因為要擺酒,所以唔坐得耐!!如果想去,飲早茶會好D。整體上都好好,不過真係貴左D, 我兩個人總共HKD 270,都係食點心,茶芥都HKD12/位。
食落口,肉厚,多汁,不過貴左d, 一碟成HKD 68.00

叉燒
豬潤腸粉
2009-03-21
叉燒
豬潤腸粉
  • 蜜汁叉燒
2009-01-24 29 浏览
薑餅人家族一行八人一起提早在星期五晚去吃團年飯, 薑餅人妹妹選了在西苑用膳, 怎知是夜服務太差, 令我們決定不會再來吃飯及取消原本已訂了初二來這裏的開年飯。雖然服務欠佳, 但食物質素其實不錯的, 真可惜。。。首先説説食物吧, 之後再略談可惡的服務態度吧!西苑大哥叉燒不愧為招牌菜, 肉質鬆軟, 蜜香色亮, 肥瘦相隔, 某些叉燒位更是由三粒肉組成, 我最愛是燒得略焦的叉燒頭。乳豬就相對地顯得普通, 不作詳評。蝦籽扒柚皮炆得入味不澀, 蝦籽汁濃香不膩。爵士湯入口鮮甜得有點過分, 湯料十足, 有蜜瓜, 花膠, 雞腳, 螺肉等, 真的想多喝一點。魚湯浸矮腳白菜清甜, 白菜煮得入味淋甜。另一味菜是啫啫唐生菜煲則惹味, 醬汁不過咸。西苑一品鍋有花膠,海參, 花菇, 鵝掌, 帶子和蝦球。 材料大體有分量, 但味道好像欠缺了些什麼似的, 未算有深刻印象。原叫了鹽焗雞,但是夜缺貨, 所以轉了荷葉蒸雞。 雞肉嫩滑彈牙, 有花雕香, 也有淡淡的荷葉清香, 配料有紅棗, 雲耳和臘腸。侍應推介炆斑翅, 便來一客吧! 用火腩, 枝竹去炆, 斑肉不鞋不韌, 但最愛還是煙韌彈牙的厚魚皮啊!甜品要了雪山杏汁包, 熱

雖然服務欠佳, 但食物質素其實不錯的, 真可惜。。。
首先説説食物吧, 之後再略談可惡的服務態度吧!

乳豬就相對地顯得普通, 不作詳評。
蝦籽扒柚皮炆得入味不澀, 蝦籽汁濃香不膩

爵士湯入口鮮甜得有點過分
魚湯浸矮腳白菜清甜, 白菜煮得入味淋甜。
另一味菜是啫啫唐生菜煲則惹味, 醬汁不過咸。

甜品要了雪山杏汁包, 熱辣辣, 外皮帶點咸, 內杏汁香濃流心, 很愛吃~~

是夜客人很多, 侍應面無表情兼有時面露不悅, 多番摧我們結賬, 當我們表示杏汁包還未到時, 又零回應,完全沒有和我們交代一下, 後來杏汁包終於來到時, 男侍應用類似呼喝的口吻對我們説:“你們只是欠杏汁包咋, 沒有再欠什麼了?”嘩, 前世欠咗佢咩, 訂位時已問有無時限結賬, 侍應當時已清楚表明沒有。 怎知男侍應剛剛問完, 又來一位女侍應的“關心”慰問, 真是多謝關心

估不到一間不算低級的酒樓竟有如此惡劣的服務, 太過分!!!!!食物怎好也扣晒分!

叉燒拼乳豬
蝦籽扒柚皮
荷葉蒸雞
雪山杏汁包
2009-01-04 32 浏览
中學同學小型聚會,四個十年不見的女孩子,選了這家中式餐館開飯。 燒味雙併 (叉燒併燒腩)﹕燒腩是有層次的部份,皮也脆,本是不俗的。可惜遇上更強的伴侶,"西苑大哥叉燒"蜜汁味很香,而且內裡肉質嫩滑,很 juicy,差點停唔到口,絕對推介! 爵士燉湯﹕不是爵士也能點的爵士燉湯,老實說,不知其名從何而來。材料有海底椰、螺頭等,可選半煲或一煲。我們本來問侍應半煲夠不夠四個人飲,侍應姨姨以極其誇張的表情回應﹕"梗係唔夠啦!",於是我們點了一煲。後來獲通知只剩半煲,我們要了。上檯後,才發現原來半煲份量可分 7 - 8 碗 (如圖示的滿度),回想之前侍應姨姨的誇張演譯法,唔...... 千頁豆腐﹕賣相不夠"千葉",但也不必太計較吧?! 除了豆腐很滑之外,沒有什麼特別的評價了...... 啫啫唐生菜﹕水準之作,也算香口。以這個價錢,綜觀食品質素、環境、服務,可說相當合理。

啫啫唐生菜﹕水準之作,也算香口。

以這個價錢,綜觀食品質素、環境、服務,可說相當合理。
西苑大哥叉燒非常 good!!!
半煲份量可分 7-8 碗
西苑大哥叉燒非常 good!!!
  • 西苑大哥叉燒
2008-12-29 21 浏览
已經唔係第一次喺呢度飲茶,但係多數會喺星期六十一點半左右,因為人少啲唔駛等位。佢哋啲點心水準穩定,通常會叫呢幾味:鮑汁鳳爪 (個汁好正但一定要熱食,如果唔係會漿埋一舊)蝦餃 (蝦好爽但無甜味)牛肉球 (若再鬆一啲會無咁硬口)燒賣 (穩定水準)芋角 (好正!炸得好鬆脆)燒腩仔 (啲皮好脆,但凍咗啲肉會變硬)蛋白杏仁茶 (必食,好正!)另外前日多叫咗一碟蟹肉炒新竹米粉,但頗貴,要$148。不過炒功一流,啲米粉咁幼都可以炒到一條條而唔會秥埋一舊。我哋兩個人次次都食到超飽,以後會叫少兩碟,埋單計都成七百蚊,以一般飲茶嚟計真係好鬼貴,不過間唔中都OK啦!服務方面,因為人少既關係,都幾週到,但坐滿就會顯得人手不足喇。以咁既價錢都會激死嫁!

佢哋啲點心水準穩定,通常會叫呢幾味:
鮑汁鳳爪 (個汁好正但一定要熱食,如果唔係會漿埋一舊)
蝦餃 (蝦好爽但無甜味)
牛肉球 (若再鬆一啲會無咁硬口)
燒賣 (穩定水準)
芋角 (好正!炸得好鬆脆)

燒腩仔 (啲皮好脆,但凍咗啲肉會變硬)
蛋白杏仁茶 (必食,好正!)

1K
2008-12-28 22 浏览
又係咁, 住銅鑼灣咁耐, 都係今日才上來幫襯!齋係銅鑼灣, 都不少餐廳我係未去過的, 我真的緲小啊...都係午餐和家人食飯, 飲茶啫.12點來到, 都好多人, 但妹已坐下了.點心叫了幾款, 媽要豬潤燒賣, 也叫了, 豬潤好味, 燒賣也不太肥, ok了...妹不太舒服, 叫了泥孟粥, 都ok.另有皮蛋瘦, 班腩, 或牛肉粥等.唔知道點解她要泥鯭?食左肚痛快d好?都幾足料架.媽又想食义燒飯, o岩啦, 一試 "大哥义燒" 啦.好快上, 係半肥瘦, 好蜜, 見相.一咬, 幾淋, 冇筋, 汁多, 甜咸剛好, 正!其他點心如牛肉球等也是ok 的.係蘿蔔糕size 細了點.服務ok.5人食了約六百, 略貴.
又係咁, 住銅鑼灣咁耐, 都係今日才上來幫襯!
齋係銅鑼灣, 都不少餐廳我係未去過的, 我真的緲小啊...

都係午餐和家人食飯, 飲茶啫.
12點來到, 都好多人, 但妹已坐下了.
妹不太舒服, 叫了泥孟粥, 都ok.
另有皮蛋瘦, 班腩, 或牛肉粥等.
唔知道點解她要泥鯭?
食左肚痛快d好?
都幾足料架.

媽又想食义燒飯, o岩啦, 一試 "大哥义燒" 啦.
好快上, 係半肥瘦, 好蜜, 見相.
一咬, 幾淋, 冇筋, 汁多, 甜咸剛好, 正!

其他點心如牛肉球等也是ok 的.
係蘿蔔糕size 細了點.
服務ok.

5人食了約六百, 略貴.
大哥义燒, 正, 食得過
雞肉餃, 好靚吓
可柯打粥
大哥义燒, 正, 食得過
雞肉餃, 好靚吓
可柯打粥
2008-11-19 35 浏览
浪蕩 OR 多時, 不時見大小食友飯局的貼文, 一直希望參與其中; 無意中見到惡男公子牽頭搞一局西苑粵菜宴, 時間地點皆合, 即刻報名! 西苑乃小女子云云 wish list 食店中的一員, 尤其想試爵士湯和杏汁包, 但總是不敢去, 名人飯堂喎, 會不會很貴呢? 店員會不會白鴿眼呢? 兼且我第一次參加食友的聚會, 所以有點緊張的說...準八時到達, 筵開三席, 不少食友已就坐, 互相介紹之下, 終於得見好些久仰了的食友之真身! 有禮有禮...大家一面交流飲食心得, 吃著食友帶來的手信時, 一道道精美工夫粵菜陸續上埸!(打字打的慢, 詳細的描述交給妙筆生花的食友好了, 小的寫一寫自己的感受就好 )前菜:仁稔 - 第一次吃這種「鹹濕」涼果, 但原來入口有種甘甜的味道, 而且甚為多汁, 挺喜歡小吃:松露燒野菌 - 不大吃得出松露味, 但仍香口鮮嫩, 幾開胃的, 不過還有另幾款小吃, 它只好靠邊站喇 原本餐單上的「秘製金錢雞」因三聚氰胺影響沒得吃, 以招牌化皮乳豬代替 - 燒得皮脆而不太肥, 還有少少我喜歡的肉地...只是, 更好的還在後頭...燒鵝肝腸 - 不就是它了! 以鵝肝製成的膶腸

前菜:

小吃:
燒鵝肝腸 - 不就是它了! 以鵝肝製成的膶腸都是第一次吃 (好貴氣喔) 以焗的方式製成 (聽公子講是在燒味爐裡烤的), 外皮香脆內裡滲出鵝油的甘美, 迅即被搶吃一空! 店家也有這款鵝肝腸外售, 只是家裡的爐火候做不出這種效果了。
大哥叉燒 - 這個要乘 2
! 這裡鬆軟香嫩的梅頭肉是靚叉燒的先決條件, 加埋半肥瘦就更加無以尚之; 燒工也真的有水準, 我照片拍的醜也可見燒得很均勻了吧! 反而叉燒的味道不太濃, 難道是先吃了鵝肝腸的影響? 個人還是較喜歡再興重一點的味道, 不過這裡的叉燒我絕對同意是必吃之物。

湯:
馳名爵士湯 - 大家做住一晚爵士咁多 (據說這湯當初是為鄧肇堅爵士特製的, 故名), 湯極度濃郁鮮甜, 侍者奉上湯料之後大家在研究, 認為店家一定有些秘製材料沒有拿出來 (其實還嘗到淡淡果香, 因材料中有蜜瓜); 但單看雞腳、螺頭、豬肉等材料足火慢熬就知有幾滋補了。
主菜:
古法醬燒琵琶鴨 - 跟乳豬一樣, 鴨皮才是精華, 我挑了一件多膏一些的, 肥美到呢...呵呵呵
紅酒燴連皮鮮牛尾 - 重點是連皮, 坊間罕有, 要跟店家特別安排才有得吃, 今次我們有福了, 所以我也不惜破戒吃了一件。自問對牛興趣不大, 但這個比較接近西式做法的牛尾, 在吃傳統粵菜的地方出現, 的確很有特色。旁邊的阿四甚為欣賞, 連盡三四件; 牛尾汁更是精華, 有食友已搶著拿回家撈麵去!
古法炆老虎斑尾 - 幾尾斑尾超巨型, 只是輕輕的拖過油, 所以可以保留魚肉的嫩滑質感, 而不會出現一般食肆中吃到的, 炸到一舊舊粉團的硬實魚尾。以斑尾來說, 是我 so far 吃到最有水準的一次。
粵式枝竹扣羊腩 - 精粹也是皮多肉少, 汁也是妙絕, 沒有一味的濃味, 所以羊肉竟然吃到點點的鮮味呢~~只是大家已開始留力
荷塘芥藍炒肚尖 - 肚尖是罕有之物, 能吃到真是多得公子的天大面子; 非常爽而不腥, 但此時大家已有大半飽, 而且都在等著高潮位 - 杏汁包和蛋散, 故只能淺嘗
炒鴿鬆伴生菜包 - 鴿鬆幼細香口, 正! 伴吃的生菜塊塊青綠爽嫩, 有誠意。
蟹粉扒豆腐 - 有食友認為酒味有點重, 吃此味還是去上海鋪較好, 但更重要的其實是因為當造 - 大閘蟹的季節, 此其時也。我就覺得好好味了。
魚湯浸豆苗 - 經過一輪重量級美食的轟炸之後, 此味變成了久旱中的甘露, 清清的, 只是上面的百頁油味稍嫌重了一點。

單尾:
龍蝦海鮮貴妃湯伴炸鍋巴 - 金黃的龍蝦湯配上同樣金黃的鍋巴, 單看已是無敵的視覺享受, 只是...我要留肚食甜品! (老實說它也是很不錯的, 尤愛那以白飯炸兩遍製成的鍋巴)

甜品甜品才是高潮所在! Herbert 兄已急不及待為我們拿來了甜品, 唔該哂!
金沙蛋散 - 這裡的做法我挺喜歡, 是乾身以春卷皮炸成的版本, 跟平時多見的糖漿版大異其趣, 加上椰絲花生末, 有點像鳳凰卷的餡料, 我甚至直接把它「筆」來吃。
杞圓菊花糕 - 這是臨埸新加的, 像吃固體菊花茶, 正好清熱, 公子真夠細心。
生果盤 - 主角出場前, 先清清味蕾, 各式鮮果絕不欺場, 新鮮味美。
雪影杏汁包 - 萬眾期待的一刻終於來臨了! 熱辣辣軟綿綿的墨西哥包, 包著是生磨的杏汁餡, 軟軟的像吃熱的杏仁豆腐, 口腔立時滲出清香的杏仁味, 養顏卻又不太甜, 真的不枉此行呀!

多謝公子等搞手的精心安排, 總廚張師傅和他的大廚團隊, 沒有你們的籌謀, 我們哪有如此好口福? 還有眾新相識或還未認識的食友帶來的美酒, 真箇令小女子飲飽食醉, 滿足非常! 有機會再一起大吃一番!
正點鵝肝腸
  • 燒鵝肝腸
  • 叉燒
  • 雪影杏汁包
2008-11-19 92 浏览
兩年多前KC在這裡設下三圍宴席,時隔兩個寒暑,故地重遊別有一番新感受。裝潢帶著「老上海」的古典氣派,包下廂房,三圍十四人大檯擺設好酒杯及靚碗碟,並預留了位置用作分湯、餸之用,不管是平民還是富豪名人,配置及環境亦一視同仁,很難得,而菜價及開瓶方面由師傅打點好了,大家帶來的聯合國佳釀可以盡情發揮!餐前佐膳小吃,不要炸花生、炸焦糖杏脯,以簡單開胃的小吃「仁稔」作序,五月至八月當造的果子,先以豉油浸熟並去掉瀝味,浸以蜜糖調味並起防腐之用,淡淡果香帶著爽甜口感,每次來也會吃個「碟碟」不休!日前TVB報導過後,是日西苑即見傳媒效應,店內每檯總有一碟招牌大哥叉燒,比較起乳豬及琵琶鴨,叉燒所需技巧遠不如前者,但見「大哥」呼聲不絕於耳,前後每檯追加兩碟,這裡的用料極佳,取豬脊的半肥瘦位置醃後「上皮」,掛爐燒焗...師兄問叉燒是煮後再燒麼?其實原理與海景軒的燒牛肋肉大同小異,靠烤爐對流傳熱慢慢地將叉燒焗熟,難得西苑火候拿捏得宜,令厚切叉燒般肉質保持鬆嫩豐腴,口味方面平宜近人,一碟不夠滿足食友強烈要求要追加...燒鵝肝腸不獨這裡專美,鏞記也有售,但師傅卻想到將汕頭鵝肝腸蒸後入爐烤焗,豬腸衣經烤焗後口感卜脆,
燒鵝肝腸不獨這裡專美,鏞記也有售,但師傅卻想到將汕頭鵝肝腸蒸後入爐烤焗,豬腸衣經烤焗後口感卜脆,肚內鵝肝及肥豬肉受熱後肥美流油,秋冬天一口豐潤濃郁烤鵝肝腸作小吃,味道比蒸的版本更高級,也真佩服師傅諗頭及控制火候的手腕!
招牌化皮豬,雖然機件轉變,但聽聲搶火做出化皮豬技術卻保持水準,是日片皮烤豬用的是中豬,因為脂肪重了一點,於是在皮下落刀去掉肥厚油脂,並以小片荷葉餅盛著皮脆金豬片,「user friendly」外,皮下一層甘腴油脂滲在餅中,清脆利落又美味高級吃法。

琵琶鴨向來是西苑掛頭牌名物,卻不知它的知名度遠不如大哥叉燒,當太興可以自動化燒叉燒時,琵琶鴨卻遲遲未有program可以自動波燒出來,吃的是處理功夫與師傅手藝。琵琶鴨重點是要酥香入骨,比較起燒鴨,它的功序就要花上更多功夫,是日燒鴨以Y叉定著形燒,形似中樂的琵琶,背脊位置美味,皮薄酥脆,骨雖硬了一點但夠入味,啜了又啜,加上金蒜作用,確是惹味出色之作!一味乳豬再加一味琵琶鴨,西苑經歷多次金融動盪仍屹倒不無原因。
古法炆斑尾,是夜最貴的菜式,每條正價的話連工包料一千元,聽賣魚金毛兄話近三斤斑尾成本都要上五~六百元,貴在供應商原條送來,去頭切尾後,剩下腩、尾部份不多,情況就似買榴槤,殼重過肉。吩咐了師傅不要死炸版本,簡單點要了拉油後用上燒腩、蒜子等材料來紋,皮膠質不算好厚但口感黏糯,但肉厚,片片斑肉嫩腍又不失微微纖維彈性,比較起早前在梓桐堂的腥腍無「肉性」養斑尾,這個很美味,亦貴得有理,有朋友比較喜歡海景軒的斑腩,自己就比較喜歡大斑斑尾~
古法炆連皮牛尾,兩年前來未能一嚐上世紀名物,只能抱憾而回,是夜,謝謝張師傅預早兩星期跟供應酒店批發商取貨,留下兩條每尾近八斤的牛尾,才能再嚐此廿世紀古法菜。
毛聳聳的連皮牛尾,變為檯上佳餚,當中過程也可寫上千字故仔,不贅了。連皮牛尾本身膠質豐腴,不須下粉收欠,紅酒、高湯、雜菜炒的甜美汁底味道,比起鏞記老派以柱候醬炆的做法口味平宜近人,尾脂般厚的部份黏糯豐腴,紅酒汁已將羶味辟開,難得是薄的部份亦保持嫩餸不散效果,肉的部份炆焗得很鬆腍,除汁收得不夠濃杰外,也沒什麼可挑剔了;比較起只得牛尾肉的吃高級很多,尤其是廿一世紀「新鮮」食材賣少見少情況下...
粵式枝竹扣羊腩,入秋後蛇、甲魚以外,就數到羊腩煲了,小店有賣、大排檔都有賣,酒家與酒店都有賣,西苑方面亦是掛牌重頭作。砂鍋上,份量足夠十幾人用,將兩隻黑草羊斬件後與雙冬(冬筍、冬菇)、枝竹、十餘款香料,與及腐乳醬的鹹與甘蔗的甜調出濃甜廣式汁醬共冶一鍋,味道自然不會差!
皮的部份豐腴,香料恰如其分地將羊肉本身雜羶味去掉,厚肉部份雖然稍韌,但炆得夠身醇厚汁味盡其中,再吃一件薄身的皮連肉位置,鬆腍美味,惟一不足是因為宴席關係,沒能將煤氣爐置於轉盤上,是以汁吃到最後仍是比較「水」,當然從另一角度看,是原汁原味無打芡的高級做法。
荷塘炒肚尖,想吃真正的肚尖而非客家好廚的欺場作,碟上芥藍菜與荷塘扯不上關係,但非主角不去諗了;肚尖不過是下欄物但口感奇佳,一塊豬肚可用的部份不多,難得取下足夠三圍分享的肚尖,比較起外省薄切,粵菜師傅好以挑花,炒成爽嫩有彈性小品,在幾味濃膩菜後,不客吃地吃了又吃!
蟹粉扒豆腐,師傅客氣地下了很多生拆的蟹粉炒成,大量蟹肉連蟹稿炒成金黃蟹粉將軟豆腐舖得滿滿的,幾有誠意,味道方面很「甜」,太飽了只能淺嚐。跟師傅傾過,金蠔不是時候,於是改叫炒鴿鬆,是考功夫的粵菜,一碟用上兩隻肉鴿,起肉切成黃豆般大的肉鬆,下入筍粒、菇粒炒至乾爽,鴿肉鬆嫩不油,配起鮮甜生菜是幾好味的,鴿頭、鴿翼炸過作伴碟,很精緻。
單尾的龍蝦海鮮貴妃飯,湯底是清甜的龍蝦湯,特式是鍋巴撞入湯時會起「澎澎」聲的煙幕,很得意,當大家吃得飽飽時,這個經兩次油炸成的鬆化米通,確是清新的包尾精品!
甜品方面,雪影杏汁流沙包仍是高水準之作,外皮鬆香而清新杏香的流沙餡亦很美味,這水準出面吃不到的。由燒味(味部)開始,到美味的古法炆扣系列,最後由點心部高水準包點、甜品作結,除了滿意還是滿意。只能說句,每次來西苑無論是平、貴的佳餚,師傅及老闆對會真心的希望客人吃得滿意,這就是西苑多年來的經營方針,是自己最喜歡的傳統粵菜府之一。
能同一眾喜歡吃又會欣賞古法菜的食友一嚐多款紮實傳統粵菜,是難得的,謝謝大家參與,下次再尋另一些好東西!
酥香入骨的琵琶鴨,最佳吃法是連骨吃,背脊尤為美味
真正的連皮燴牛尾,最精采自然是膠質豐腴的皮位啦!
真正海斑做的炆斑尾,肉質細嫩又帶著應有的纖維彈性,實在難得!
這裡的點心亦是超出色!
酥香入骨的琵琶鴨,最佳吃法是連骨吃,背脊尤為美味
真正的連皮燴牛尾,最精采自然是膠質豐腴的皮位啦!
這裡的點心亦是超出色!
  • 燒味系列
  • 古法系列
  • 點心系列
走了兩年的路後,腳步又再踏進西苑,一間數十年歷史的名人富豪飯堂,新紀元後,菜式還是老樣子地「老土」,鎮店名物大哥叉燒、琵琶鴨、爵士湯仍舊出色,也好,幾味「老土」傳統菜風味依然,值得再嚐,很多富豪就係咁一食就幾十年...隨口說了一些傳統菜,連皮牛尾、炆大虎斑尾做得來嗎?大廚張師傅笑言學師時的技術也要派上用場了,對啦,老派技術都給拿出來,飯局才夠精彩呢!最後的一次洽談,寫下了一個有趣菜單,菜式雖然吸引,但吃米知價,這個菜單連加一起碼要五千五元,他笑說想不到仍有後生一輩欣賞他入行時的老派口味,知音難求,就以成本價讓大家品嚐由上世紀積累下來的古法名菜,跟手就打了個電話叫供應商留下兩條近十斤重牛尾、兩條虎斑尾,寫下兩圍菜(後增至三圍),就這裡打開了別開生面的古法.名菜宴...銅鑼灣西苑酒家出席人數:40人價錢:$280/位小吃:松露燒野菌.大哥叉燒.燒鵝肝腸.招牌乳豬湯:馳名爵士湯(四至六人份量二百八十元)主菜:古法醬燒琵琶鴨(二百九十八元/四人用/預訂)紅酒燴連皮鮮牛尾(例約三百元/十天前預訂)古法炆老虎斑尾(約八百至壹千元/預訂)粵式枝竹扣羊腩荷塘芥藍炒肚尖(預訂)炒鴿鬆伴生菜包蟹粉扒豆腐魚

銅鑼灣西苑酒家
出席人數:40人
價錢:$280/位
小吃:
松露燒野菌.大哥叉燒.燒鵝肝腸.招牌乳豬
湯:
馳名爵士湯(四至六人份量二百八十元)
主菜:
古法醬燒琵琶鴨(二百九十八元/四人用/預訂)
紅酒燴連皮鮮牛尾(例約三百元/十天前預訂)
古法炆老虎斑尾(約八百至壹千元/預訂)
粵式枝竹扣羊腩
荷塘芥藍炒肚尖(預訂)
炒鴿鬆伴生菜包
蟹粉扒豆腐
魚湯浸豆苗
單尾:
龍蝦海鮮貴妃湯伴炸鍋巴
甜品
雪影杏汁包.金沙蛋散
(每席約五千五百元連加一茶芥/十二位用)
P.S說西苑,幾年間與張師傅的對談,從他身上體會到廿一世紀粵菜的新方向,他做菜認真外,管理及市場策劃亦能一腳踢,是位很難得的行政總廚,姑姐年前的婚宴亦在這裡延開五席,對自己而言,西苑是充滿著回憶的,在此再次感激老闆Lawerence及張師傅替大家設下的《古法.名菜宴》!
裝潢帶著「老上海」的古典氣派,包下廂房,三圍十四人大檯擺設
炆斑尾的真身.真正的斑尾
燒琵琶鴨,三叉戟作定形期間不斷轉動避火,粵式殿堂級琵琶鴨演譯
是夜的化皮豬亦是即叫即烤的!
  • 紅酒燴連皮鮮牛尾
  • 古法醬燒琵琶鴨
  • 古法炆老虎斑尾
  • 馳名爵士湯
  • 大哥叉燒
  • 燒鵝肝腸
  • 牌乳豬
2008-11-05 21 浏览
又是老朋友聚餐 , 朋友提議去西苑 , 原來之前和老闆來過一次 , 就是不記得個名 . 上次來可能人多 , 吃的款式也比較多 , 價錢也相對便宜 . 這次兩個人吃了差不多 $400 , 如果是晚餐也 ok , 不過 , lunch 就實在太貴 . 說就是這樣 , 味道又真的不錯 . 最喜歡那個用柚子皮煮的菜色 , 非常好吃 , 聽聞好像好多功夫 , 又要浸好久 , 之後又要揸乾水 , 如果不說 , 也不知是什麼來的 , 個汁好像滲入整個柚子皮 , 有機會真的要試下 , 朋友說不是常常有 . 小籠包是一籠籠單獨蒸的 , 皮又薄 , 吃的時候好多汁 , 好好味. 訂檯時 , 記得要求坐廳 , 坐房的服務員較少 , 好多時也要等 .

2008-10-29 44 浏览
翻新後已有一段時間沒來西苑,聽說店方推出了三十日大乳鴨作的新菜式,就拉了摯友來試試。裝修後古典味尤勝從前,更貼合富豪飯堂風格,周末,九時許仍坐滿客人,幸好預早訂了位,由經理帶位入席,沒出亂子。問過店方乳鴨可作掛爐烤或琵琶乳鴨,無須諗,要了粵式叉烤的做法!要將烤叉稍作修改才能將三斤細鴨「叉」起烤燒,加上風乾上皮功序,是味要預訂的菜式。除了十年如一的傳統菜外,一些時令推廣也很吸引,然而兩人吃不得多,按原定行程品,嚐上湯花竹蝦及一人份的堂煎和牛。廣東的皮薄肉少乳鴨,由侍應端上來即席分鴨,收足視聽之效,亦特別吩咐連鴨尾的位置亦要留下,換上身位較細的鴨子,依舊做到皮脆而醬香入骨的效果,肉不如大鴨厚,皮卻燒得香脆,背位置皮連骨輕易嚼下,是棄肉而針對連骨吃的做法。自己最喜歡當然是皮脆骨軟的頸背位置,而連著肥脂的鴨尾,身邊人毫不客氣收下,然後是幸福滿足的瞇眼笑顏。居酒屋之局輕帶過的和牛故事,為她留了一份佐賀和牛,侍應端上來「驗明正身」後,以法國Stub平底鑊輕煎而成。二百八十元約八十克的和牛分小兩碟上,看樣子是煎得過火,表面變得焦燶乾化,手起刀落,肉芯呈微微的彈性,能輕易地細分起來,火候及肉質也是上佳

居酒屋之局輕帶過的和牛故事,為她留了一份佐賀和牛,侍應端上來「驗明正身」後,以法國Stub平底鑊輕煎而成。二百八十元約八十克的和牛分小兩碟上,看樣子是煎得過火,表面變得焦燶乾化,手起刀落,肉芯呈微微的彈性,能輕易地細分起來,火候及肉質也是上佳水準,恰如其分的油甘與著薄薄的肉香,若有白飯作配就更佳了,要挑釁的話大概是胡椒下得太重手了,已跟店方反映問題。

已嚐了兩味重頭作,也想吃些輕盈小品,兩隻花竹作上湯方式烹調,兩小碟蝦掛上濃郁高湯欠,伴以漬仁稔,精緻擺設不比大酒店遜色。花竹蝦質素佳,鮮味爽嫩,扣上薄而鮮濃高湯,微細處見功夫,二人稱心嚐鮮後,連酸甜的漬仁稔亦沒有錯過,確是盡興~

單尾是免費贈送的雪影杏汁包,多年來水準不變,軟熟焦香的皮下是充滿著杏仁醇香。是夜,嚐過難得的功夫菜式、包點亦出色滿意,輕談淺酌至近打佯,然後,帶著笑意而去。
當剪琵琶乳鴨,醃得入味,皮脆而骨都可以吃埋
調味下得很重手,有點可惜,可幸油甘豐腴不錯的
高湯燴的花竹蝦,鮮味!
永不失準的雪影杏汁包,要趁熱吃!
當剪琵琶乳鴨,醃得入味,皮脆而骨都可以吃埋
高湯燴的花竹蝦,鮮味!
永不失準的雪影杏汁包,要趁熱吃!
  • 琵琶乳鴨
  • 雪影杏汁包
2008-09-29 18 浏览
終於等到9月尾! 今日係和一大班同事一早約定的大日子,因為月初有同事熱烈推介這間酒家,聽聞頗有名氣,仲位於利園lee d名地! 所以真係滿心期待架!今晚點了很多味小菜,有驚喜的不多,質素只係普普通通。意外地,d碗碟都有d污糟......服務就幾好,尤其譚經理十分殷勤款待,很有賓至如歸的感受。

今晚點了很多味小菜,有驚喜的不多,質素只係普普通通。

意外地,d碗碟都有d污糟......

服務就幾好,尤其譚經理十分殷勤款待,很有賓至如歸的感受。

羅漢千葉豆腐 ($98) - 好靚的刀工,味道都好好
蝦子扒柚皮 ($98) - 可能本身唔鍾意柚皮,一入口就溶,怪怪地
蝦醬海山脆排骨 ($128) - 有蝦膏香味,但味較淡,都係鍾意二宜樓客家菜的脆香蝦味骨多d
羅漢千葉豆腐 ($98) - 好靚的刀工,味道都好好
  • 羅漢千葉豆腐
...very very very very sweet Cha siu. I've been to two of their other restaurants. This one has to be the worst.Come on, their "Cha Siu" is simply sweet. I mean, ok, a lot of Cha Siu have a sweet glaze but really, who eats Cha Siu for dessert?Point is, how does a restaurant gets so overrated just because some; "big brother" went and ate there, praising their foo(t)???!!!Please....enough said!

Please....enough said!