1K
2011-03-27 7 浏览
係得呢間特別爆, 為何呢?我們7點到, 派了入5號廳了.5號廳地下已滿, 仲要上2樓.另仲有去到7, 8號廳架!嘩, 呢度真係成百張枱都有.6個人, 阿哥介紹6人餐, 但不太o岩 口味, 最後都係散叫.剛行完山, 大家連叫野食都冇力睇左好耐menu, 叫的當然有鵝; 另外仲有湯津白, 西蘭花蝦仁, 咕嚕肉, 蒸豆腐!鵝又真係好食, 皮脆, 啖啖肉, 多肉汁;但真係唔平, 鬼咩, 招牌菜色!其他方面, 湯津白比想像中細好多, 一包都唔知落唔落得晒~味正常.西蘭花蝦仁d 蝦好爽, 炒得8,9 成熟, 半透明的, 很好.咕嚕肉唔係水注注的多汁, 而係半乾身的, 粉也不厚, 係portion 細d蒸豆腐係落豆豉蒸的, 好滑, 送飯一流;女仔好愛食, 可能係嫌d 鵝 "毒" , 對皮膚唔好, 唯有食多d 其他的吧!食到中途, 不停有廣播, 話有新鮮蝦返左, remind d 伙計.8點才返海鮮?深井有冇咁塞車呀???promote 咋吓嘩?加理幾個飯, 汽水, 6人食了8百幾.也ok 了吧, 但不見太突出.魚缸d蝦都唔係超生猛啫....走的時候, 門外超多老外;有 Hong Kong Seven
係得呢間特別爆, 為何呢?
我們7點到, 派了入5號廳了.

5號廳地下已滿, 仲要上2樓.
另仲有去到7, 8號廳架!

嘩, 呢度真係成百張枱都有.

剛行完山, 大家連叫野食都冇力

鵝又真係好食, 皮脆, 啖啖肉, 多肉汁;
但真係唔平, 鬼咩, 招牌菜色!

其他方面, 湯津白比想像中細好多, 一包都唔知落唔落得晒~
味正常.

蒸豆腐係落豆豉蒸的, 好滑, 送飯一流;

8點才返海鮮?
深井有冇咁塞車呀???
promote 咋吓嘩?

加理幾個飯, 汽水, 6人食了8百幾.

也ok 了吧, 但不見太突出.

魚缸d蝦都唔係超生猛啫....

走的時候, 門外超多老外;
有 Hong Kong Sevens 都唔睇, 入o黎食鵝, 呢度仲唔係遊客區???
2011-03-15 48 浏览
Came here straight after getting off the plane, in need for some chinese food There were lots of people waiting outside, even though the restaurant was quite big itself. Goose tasted very special - quite different from the usual cooking - so I guess I could see why this place is famous. Tofu had a soya-type of flavour. The soup was very tasty - all the ingredients could be tasted well.
Soup
2011-01-30 18 浏览
朋友開車一起即興沖落裕記, 因其中一人很想食燒鵝. 晚上七點多, 深井一帶十分寒冷. 我們沒有訂位, 門外有十多人在等候. 幸好地方大, 大約十分鐘已有位給我們. 我們當然叫了一只燒鵝, 唔知點解我真的覺得很一般, 燒得太黑而肉身又有點韌, 其實外面很多酒家餐廳比它還好味. 其他的- 甜酸菜豬什(我朋友大力推介)但我覺得并無特別. 炒海參不合格. 咕嚕肉ok.真的不需要老遠跑去食.......

真的不需要老遠跑去食.......

2011-01-23
2011-01-03 11 浏览
食了很多餸, 都是一般啦, 說說出名的燒鵝吧, 燒得實在幾好, 外面大多的燒味店吃不到的, 皮十分脆口, 但實在太肥了, 表皮與肉中間的肥部份有半CM, 基本上不敢多吃, 唯有件件都做一做手術, 鵝的肉質也算不錯, 軟軟的, 但不知怎解, 這間的鵝肉特別深色的…
2010-12-16
2010-12-30 80 浏览
難得有胖吉好興緻,一直說要去吃深井的裕記,可能因為在FB看到他日本的朋友的來香港玩時有去吃過.而他現在人住在香港卻沒去過,輸人不輸陣!居然還不到假日就願意專程跑去深井吃燒鵝,因為只有兩個人,只點了及兩瓶藍妹啤酒*先說燒鵝,兩人一致認同很好吃,多汁不死鹹。光不鹹這點就不知加多少分去了>170HK*尖椒炒鵝腸鵝心:好吃,香辣夠味有鑊氣。但鵝腸內的脂肪未清除,吃多了膩,只吃完了鵝心。55HK*裕記小炒皇:也是好吃,平常來吃夠清爽,吃光。但若是專程從台灣來吃就不夠有特色啦!70HK 因為是專程來吃燒鵝的,怕不能每個部位都吃到有失公正,故不點例牌而點半隻,再點兩個小炒。點菜的先生就說夠了夠了,怕我們再點會吃不完。實在很大心~不像上次去鏞記點了燒鵝,炒菜,湯,之後又一直要我們點叉燒頭,我說怕吃不完,還說不會不會,結果剩一堆。整個服務品質就LOW掉了,感覺很不老實,真不懂他們看到自己的料理,只被吃一半就要被丟掉都不會心疼嗎?裕記服務也加分!!有位小姐看我們一下講日文一下講中文的,還跑來問我們是哪裡來的,之後也主動親切的來說明什麼沾醬是沾什麼的。今天一
難得有胖吉好興緻,一直說要去吃深井的裕記,
輸人不輸陣!居然還不到假日就願意專程跑去深井吃燒鵝,

因為只有兩個人,只點了
半隻燒鵝

尖椒炒鵝腸鵝心

及兩瓶藍妹啤酒

*先說燒鵝,
*尖椒炒鵝腸鵝心:

點菜的先生就說夠了夠了,怕我們再點會吃不完。實在很大心~

我說怕吃不完,還說不會不會,結果剩一堆。
整個服務品質就LOW掉了,感覺很不老實,

今天一共吃了HK361(有收茶水費16元)。

2010-12-30
半隻燒鵝
尖椒炒鵝腸鵝心
2010-12-22 32 浏览
環境:正常中菜格局, 幾企理, 舒服.服務:非常好, 識 sales 野得黎唔 hard sell. 抵讚食物:深井燒鵝一隻, 差左好多, 皮不脆肉不嫩, 好普通! 不值 $340酒釀鵝肝, $50, 味道唔差 beyond expectation.鹵水鵝腸, 好特別, 係肥腸, 唔係平時打邊爐果隻 texture.蒸斑, 正常水準, but $490? too much上湯菜芯, 冇特別蒸豆腐, 竟然係最好食的一道菜!!!!!!!!咕嚕肉, 差, 汁調不好, 肉只用肉片, 不是球炸蝦球, 唔錯, 幾彈牙總結:大不如前開飯指數:
環境:

正常中菜格局, 幾企理, 舒服.

服務:

食物:

蒸斑, 正常水準, but $490? too much

上湯菜芯, 冇特別

蒸豆腐, 竟然係最好食的一道菜!!!!!!!!

咕嚕肉, 差, 汁調不好, 肉只用肉片, 不是球

炸蝦球, 唔錯, 幾彈牙

總結:

大不如前

開飯指數:

2010-12-21
  • 炸蝦球
  • 鹵水鵝腸
  • 蒸豆腐
2010-12-16 19 浏览
一行4人(共6人)6點未夠就去到, 門口阿姐話未齊人唔比入, 好, 呢個我可接受, 最後7點齊人, 阿姐話下一張到我地, 不愉快事情而家開始, 阿姐竟然將張台比左熟客, 仲大大聲話呢個係熟客,比台佢先,我**********, 之後事件再重演, 有個乜太黎到, 又遲到遲人齊, 當然比我地遲,台又係比熟客先,我*********, 淨係做熟客 ............ 最後成8點先有得食 一 一"燒鵝: 味道ok, 不過皮唔脆芝麻蝦球, 青菜, 味菜鵝腸: 味道一般

燒鵝: 味道ok, 不過皮唔脆
芝麻蝦球, 青菜, 味菜鵝腸: 味道一般
2010-12-12
2010-10-31 7 浏览
當日遊車河第二站便有朋友提議下午茶去深井裕記食燒鵝瀬粉。去到安排坐樓上閣樓, 坐底之後夥記叔叔不停提議我們十四人叫個佢話好抵食既套餐,但大家只是想來吃一點點東西因為晚上還有海鮮食。最後我們看到餐牌都是叫了以下:—只燒鵝(有少少失望,味道好味,可以不用加酸梅醬,但如果燒鵝皮再脆D和再熱D會更加好食) HK$380/只。鹵水拼盤(上枱賣相唔錯,成個新年用的全盒一樣,有鵝掌,1少辣)-HK$160/碟。灼芥籣菜和椒絲腐乳炒通菜(一般沒有特別,略帶有少少貴)各HK$60/例牌。瑤柱蛋白炒飯(值得推介,一粒粒炒到金黃色的飯,配料同飯的比例適中)HK$65/例牌。埋單差不多一千元/14人, 貴唔貴就見人見至。小弟認為食燒鵝和其他什麼都好!只要新鮮和跟一班對食是志同道合的好友一起去邊度吃都是—樣。
當日遊車河第二站便有朋友提議下午茶去深井裕記食燒鵝瀬粉。
最後我們看到餐牌都是叫了以下:
埋單差不多一千元/14人, 貴唔貴就見人見至。
2010-10-24
2010-10-23 40 浏览
由於中午食附近做野 禁諗住試下深井燒鵝見到裕記成日都賣廣告 米入去食下一行5人叫左個套餐 半隻鵝+3餸 送例湯,糖水叫多5個白飯 計埋茶錢 盛惠400個大洋例湯:夠火喉 唔係好重味精 幾好 可惜一人得半碗 多都無叫左咕嚕肉,蒸魚,炒芥蘭 正常小菜質素 無咩特別主角當然係燒鵝啦 一上枱 嘩!! 嚇死我 成隻鍾無艷禁鴛鴦色心諗個師父控制D火喉爭左D WO~~點知睇真D 原來係燒鵝鴨雙併除左個頭,脾同PATPAT係鵝之外 個身係鴨 講真入得去都係想食燒鵝GA LA 好失望 80蚊既午餐 呢個禁既質素 認真唔抵雖然小菜煮得幾好 但連招牌菜都做唔好 其他小菜炒得幾好都無用
由於中午食附近做野 禁諗住試下深井燒鵝
見到裕記成日都賣廣告 米入去食下
一行5人叫左個套餐
半隻鵝+3餸 送例湯,糖水
叫多5個白飯 計埋茶錢 盛惠400個大洋

例湯:夠火喉 唔係好重味精 幾好
可惜一人得半碗 多都無
叫左咕嚕肉,蒸魚,炒芥蘭 正常小菜質素 無咩特別
心諗個師父控制D火喉爭左D WO~~
點知睇真D 原來係燒鵝鴨雙併
除左個頭,脾同PATPAT係鵝之外 個身係鴨

講真入得去都係想食燒鵝GA LA

好失望 80蚊既午餐 呢個禁既質素 認真唔抵
2010-10-22
2010-10-17 42 浏览
時間未夠七點,所以唔駛等位, 之後未夠30分鐘已經坐滿晒人兩個人叫咗三個餸 :燒鵝 - 例牌$85, 皮脆唔肥 裕記小炒皇- 例牌$70, 內有帶子,西芹, 蝦干, 腰果, 蝦仁, 鮮魷 (腰果脆, 蝦仁爽, 帶子魷魚好焾, 但蝦干偏焾 ) 鹵水鵝掌翼 - 例牌$45 (好焾)辣醬好咸唔辣, 其他醬料都好香, 侍應頻頻幫你換碟, 加茶, 仲唔收加一, 但廁所尚算乾淨, 經過先上樓食飯無異味
時間未夠七點,所以唔駛等位, 之後未夠30分鐘已經坐滿晒人
兩個人叫咗三個餸 :
燒鵝 - 例牌$85, 皮脆唔肥

鹵水鵝掌翼 - 例牌$45 (好焾)
燒鵝價錢
鹵水鵝掌翼
不同既房
洗手間
2010-10-07 17 浏览
接完阿爸的機, 車子的目的地係深井的裕記燒鵝, 洗塵!招牌的燒鵝當然係必叫的, 例牌的份量都不少, 三個人食, 份量剛剛好, 我仲叫了碗齊瀨送鵝肉, 簡直係最佳配搭鵝肉其實有酸梅醬點的, 但我都係鐘意原汁原味, 因為柱侯醬本身已經好夠味, 加上鵝肉有好多甜美的肉汁, 所以已經好夠味! 鵝皮好脆, 燒鵝的功夫認真到家另外一碟雙拚, 兩個主角分別係海折同鵝腸衣, 鹵水風味的腸衣好爽, 不過食得多怕濕熱同毒, 所以都係兩件起三件止, 海折好爽, 不過味就一般炒多個菜, 豐富的一餐, 晚飯的一個好選擇
接完阿爸的機, 車子的目的地係深井的裕記燒鵝, 洗塵!

炒多個菜, 豐富的一餐, 晚飯的一個好選擇
2010-10-02 3 浏览
突然想食燒鵝,就想起此店,四個人叫了:燒鵝半隻 - 不夠熱,如新鮮出爐會更好食.鹵水掌翼 - 中規中矩.海鮮卷 - 加了中蝦,外脆內軟,好食!蝦乾蒸勝瓜 - 蒜茸多,味入瓜身,好食!粟米羮 - 稀稠適中,幾好!加上兩啤酒,1橙汁,三瀨粉,埋單六百有找,侍應服務尚算勤快,O.K.啦!
突然想食燒鵝,就想起此店,
四個人叫了:
燒鵝半隻 - 不夠熱,如新鮮出爐會更好食.
鹵水掌翼 - 中規中矩.
海鮮卷 - 加了中蝦,外脆內軟,好食!
蝦乾蒸勝瓜 - 蒜茸多,味入瓜身,好食!
粟米羮 - 稀稠適中,幾好!
加上兩啤酒,1橙汁,三瀨粉,
埋單六百有找,侍應服務尚算勤快,O.K.啦!
2010-09-27 12 浏览
每一個地區,都有其特色的"地區菜",好像沙田有乳鴿,山水豆腐,當大家一想到深井有什麼好吃,自然想起燒鵝.中秋人月兩團圓,又再來到深井與家人做節,見早前有人在能記開幾圍,心想是否很正點,事先便致電能記訂位,但家母同時間亦訂了裕記,結果家母見到能記門堪羅雀,而裕記則人頭擁擁,大家價前差不多,但食客偏向某一方,不無原因,於是者,便轉去裕記.事先訂了位,當然即刻能入座,一行四人,女友同家弟並不好燒鵝,叫半隻實在太多,還是來個例牌,再叫其他菜式.四個人點了六道菜,看似甚多,其實有好幾味,味道偏向清淡,絕對正中家弟同女友下懷.先來淮山螺頭雞腳湯,清甜滋潤,湯渣上的螺頭,本身味道不甚突出,要點些醬油吃.是夜的燒鵝,還是熱辣辣,香脆的燒鵝皮,皮下肉帶有一點點油脂,幽幽的炭香隨之而出,但燒鵝肉比較硬,肉味不明顯,老實說,是有點點退步.當吃著燒鵝之時,隨即叫一碗淨瀨粉來伴,瀨粉的湯底本身不及西環波記般精彩,平平無奇,但混合了燒鵝汁之後,將平凡的瀨粉,添上一分色彩.豉汁蒸帶子豆腐,將兩者比較淡味的食材,用上豆豉蒸,豆腐滑而有豆香,帶子味道未夠鮮,幸好豉汁能帶起整體的味道.尚算不俗.腰果炒蝦球是少年時代最喜愛

豉汁蒸帶子豆腐,將兩者比較淡味的食材,用上豆豉蒸,豆腐滑而有豆香,帶子味道未夠鮮,幸好豉汁能帶起整體的味道.尚算不俗.腰果炒蝦球是少年時代最喜愛小炒之一,貪其夠鑊氣,材料夠脆口,用來送啤酒最好,是夜不方便喝酒,還要叫此一味,沒有其他特別原因,只是想吃便去吃.裕記的小炒水準向來不差,做出來的腰果蝦球,鑊氣十足,蝦球,腰果,西芹,三樣皆爽口.看似做法簡單,但我吃過好些地方的同類菜式,真係可以很差,腰果淋劈劈,又霉又散的蝦球,你見過未?

豉油皇吊桶嫌做得不夠入味,豉油皇本身濃甜不過鹹,如果夠入味,食味肯定更佳,蟹肉扒西蘭花上的蟹肉,份量也不少,是整夜的主要"葉綠素".

四個人吃了六道菜,埋單五百六十多,在深井吃燒鵝從不是天文數字,但燒鵝水準,不能與廿年前可比,現今用的是冰鮮鵝,點做也不及新鮮鵝好.時代不斷進步,味道反而不斷退步,深井亦不再遙不可及,那種秋季大旅行的心態一早消失,生力啤酒廠產生出來的啤酒味,也是成為歷史回憶....
2010-09-22
2010-09-14 29 浏览
今日爸爸生日, 一家五口黎到陳記食燒鵝...大約係半年前都黎過一次..仲記得上一次去都食過返尋味, 點知今次真係唔多掂我地叫左三送一湯燒鵝一隻...隻燒鵝個皮好脆, 但係拎到黎都唔熱...肉質係OK既, 不過好SO....有勁大陣SO 味...點燒鵝個SOURCE OK...叫左一個鮑魚雞湯...個湯幾濃...唔錯! 都係$220 一鍋..5個人每人都分到兩電. 還可以吧!另有一個蟹肉旦白西蘭花..我完全食唔到D 蟹肉係邊度..個西蘭花好似未煮熟咁樣, 勁硬再叫左一條魚..唔記得左條魚個名, 不過都幾貴...$500 一條!就係咁樣成餐食左$1280...其實黎到呢度都係想食燒鵝, 點知招牌野都做得唔好....好難再叫人黎幫襯了!

我地叫左三送一湯

燒鵝 好失望
最好食的魚
2010-09-12
庆祝纪念
生日
最好食的魚
2010-09-02 69 浏览
電視廣告經常有裕記廣告....真係由細睇到大但由於太遠,一直無咩機會試到今次試完,只會話廣告太誇張....一行5人,叫左個套餐 四餸一湯湯....無咩味 燒鵝(半隻)....都幾油, 配佢個醬中和下還可以 鹵水鵝掌:都幾淋幾入味 西蘭花帶子: 清得最快ge 一碟餸,帶子真係唔錯,幾鮮味 蒸魚 :個汁係唔錯,只係魚蒸得太耐,有d "un" 即係咁貴遠,咁ge 價錢....唔值得專登走去試lor
電視廣告經常有裕記廣告....真係由細睇到大

但由於太遠,一直無咩機會試到

今次試完,只會話廣告太誇張....

一行5人,叫左個套餐

四餸一湯

湯....無咩味

燒鵝(半隻)....都幾油, 配佢個醬中和下還可以

鹵水鵝掌:都幾淋幾入味

西蘭花帶子: 清得最快ge 一碟餸,帶子真係唔錯,幾鮮味

蒸魚 :個汁係唔錯,只係魚蒸得太耐,有d "un"

即係咁貴遠,咁ge 價錢....唔值得專登走去試lor
燒鵝(半隻).
西蘭花帶子