2018-04-02 61 浏览
女人街食物款式種類多,要係女人街屹立,相信需要一定質素。見這間餐廳於Openrice的評分不錯,晚上與友人試試。以平日來說,客人幾乎坐滿,有情侶、有一夥人聚餐、有三五知己,也有一位來進餐的。打開Menu2,有套餐、有散叫、有甜品和飲品,看來看去,還是被海鮮餐吸引。前菜很快便上桌,吞拿魚原本已經很美味,沙律再加上蟹籽和芝麻醬後更上一層樓,我和友人差點要爭住吃然後是街坊素鮑參碗仔翅窩,桌上還有紅醋可添,是中式的做法。內有海參和鮑魚,吃下去跟真的海參和鮑魚沒有分別飲品款式可選藍蝶花凍飲或街坊汽泡水,我和友人點了藍蝶花凍飲中的「一加一」和「櫻花樹下」,前者是芒果菠蘿味,後者是櫻花士多啤梨味。「一加一」中的菠蘿味較芒果味重,吃到後期有點酸味,很是開胃!而「櫻花樹下」的櫻花味較士多啤梨味重,甜度恰到好處主菜上場!有焗生蠔、松葉蟹帝王蟹腳、青口,蜆肉、帶子、翡翠螺和芝士龍蝦汁意大利飯,十分豐富!海鮮沒有雪藏味,蟹腳新鮮,整個拼盤也沾上諗蝦汁,很惹味。入量也不少,兩人來吃剛剛好還有甜品奉上,甜品我們選了綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕,忘記拍照。但味道一流,墊底有烤過的棉花糖,配上微溫雞蛋仔和吉士,配搭新鮮又好味

街坊素鮑蔘碗仔翅窩

櫻花樹下 & 一加一

松業蟹帝王極上海鮮

還有甜品奉上,甜品我們選了綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕,忘記拍照。但味道一流,墊底有烤過的棉花糖,配上微溫雞蛋仔和吉士,配搭新鮮又好味!吃過甜品更是滿足

2018-03-27
街坊素鮑蔘碗仔翅窩
櫻花樹下 & 一加一
松業蟹帝王極上海鮮
2018-04-01 39 浏览
街坊cafe同一般茶餐廳之不同,在於佢將港式元素混入中西料理當中,簡單啲講即係中、港、西fusion。餐廳menu內有眾多菜式,但我呢啲平民街坊,食set就得喂,西湯同碗仔翅對揀!真係第一次見!識揀緊係揀碗仔翅啦。好夠料,超多冬菇!豪呀!鵝肝雞肉黑松露意大利飯!配魚籽,出乎意料之夾,有口感。鵝肝好香,唔會太油,分量岩岩好。雞肉嫩滑!唯一挑剔係啲意大利飯港式左啲,唔係太粒粒分明。不過味道係好既值得推介
餐廳menu內有眾多菜式,但我呢啲平民街坊,食set就得

值得推介
2018-04-01 50 浏览
前日放假同男朋友去旺角行街,我又想食中餐又想食西餐,最後佢就帶咗我去近登打士街嘅街坊Cafe去到門口見到等緊既人都係book咗位,起初我哋都擔心會無位,最後好彩有個人cancel booking有Set Dinner又有二人套餐我唔太肚餓所以就放棄咗二人套餐,甜品都好特別,雞蛋仔配雪糕餐廳全場爆滿,牆上既畫好有香港嘅特色仲有麥兜同老夫子公仔㗎!餐湯竟然有得嗌碗仔翅碗仔翅都好足料,有好多冬菇波士頓龍蝦海鮮龍蝦汁意粉,雙重龍蝦感受除咗意粉仲有得簡河粉,好特別嫁海鮮係包括青口蝦蜆魚柳魷魚🦑好豐富手臂咁長嘅龍蝦跟餐送既熱奶茶☕️茶味較重煙三文魚豬仔飽,成個組合好特別但又幾夾幾好味!賣相靚,三文魚好大塊,幾抵食甘啱有優惠$12隻焗芝士生蠔,生蠔焗完都冇點縮水,芝士仲可以拉絲,正兩個人加埋$250都唔使,食物配搭夠特別,餐廳比我嘅感覺係有香港特色之餘又加入西方元素完全係中西合璧,夠創意

有Set Dinner又有二人套餐
我唔太肚餓所以就放棄咗二人套餐,甜品都好特別,雞蛋仔配雪糕

餐廳全場爆滿,牆上既畫好有香港嘅特色
仲有麥兜同老夫子公仔㗎!

餐湯竟然有得嗌碗仔翅
碗仔翅都好足料,有好多冬菇

波士頓龍蝦海鮮龍蝦汁意粉,雙重龍蝦感受

除咗意粉仲有得簡河粉,好特別嫁
海鮮係包括青口蝦蜆魚柳魷魚🦑好豐富

手臂咁長嘅龍蝦

跟餐送既熱奶茶☕️茶味較重

煙三文魚豬仔飽,成個組合好特別
但又幾夾幾好味!
賣相靚,三文魚好大塊,幾抵食

完全係中西合璧,夠創意

2018-04-01 45 浏览
絕對不街坊,絕對是港式與西式的裝修及煮法mix & match 以 cafe 做主打,室內設計則是以香港風景,舊照,香港人熟悉的麥兜故事為题食品多元化,菜单設計以圖片为主,色彩豐富,簡單易明最後選了一個 Set dinner , 餐湯可選碗仔翅/什菌忌廉湯,我最後選了碗仔翅, 很有街邊風味,有冬菇,肉絲,腐竹,素翅等材料另外主菜點了松葉蟹脚蟹肉海鲜河粉,看!多長的松葉蟹脚呀!海鮮種類多,非常豐富加12蚊轉加特飲藍蝶花飲品:我的宣言(即是蜜糖玫瑰花加白桃啫喱),玫瑰花味再點阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕,賣相吸晴,一冷一熱,正

食品多元化,菜单設計以圖片为主,色彩豐富,簡單易明

碗仔翅(餐包埋)

松葉蟹脚蟹肉海鲜河粉

藍蝶花飲品:我的宣言(玫瑰/白桃),

再點阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕,賣相吸晴,一冷一熱,正

藍蝶花飲品:我的宣言(玫瑰/白桃),
  • 藍蝶花飲品:我的宣言(玫瑰/白桃)
2018-03-29 1352 浏览
跟朋友各住不同地區,旺角區吃飯實在方便不過,今天我們簡選了旺角地鐵站E 出口步行約5分鐘的街坊cafe. 餐廳牆上的繪圖很有特色,氣氛熱鬧。職員落單快捷,上菜很快。2人餐 黑松露野菌忌廉湯 另加28 吞拿魚蟹子沙津 鐵板燒美國飼殻安格斯肉眼395意式蜆肉河粉綠茶吉士法國西多士伴雪糕換個他(熱情果) 櫻花樹下(櫻花/士多啤梨)我們點的套裝整體味道不錯,唯安格斯牛扒的肥肉比較多有點扣分黑松露湯的味道很濃入口很滑,還有野菌作配料有咬口沙津是吞拿魚蟹子什菜,很開胃,綠色蔬菜份量也足夠二人而蜆肉番茄河粉則很特別,外面很少有這種中西式的配搭,蜆肉鮮甜沒有沙,河粉外層被番茄汁重重包圍。特飲(下個他)的顏色很美觀,果肉在杯底內,熱情果味很新鮮,夠甜。特飲(櫻花樹下)的顏色也同樣美觀,配搭出來的顏色很星空,有櫻花在杯底內,有果肉,渴後感到清涼。最後甜品是抹茶雞蛋仔併雪糕,冷與熱之間,很有特色,加入士多啤哩及藍莓等生果,味道不會太甜. 還有幾種味道一定要試試 !

餐廳牆上的繪圖很有特色,氣氛熱鬧。
職員落單快捷,上菜很快。

2人餐
黑松露野菌忌廉湯 另加28
吞拿魚蟹子沙津
鐵板燒美國飼殻安格斯肉眼395
意式蜆肉河粉
綠茶吉士法國西多士伴雪糕
換個他(熱情果)
櫻花樹下(櫻花/士多啤梨)

我們點的套裝整體味道不錯,唯安格斯牛扒的肥肉比較多有點扣分

黑松露湯的味道很濃入口很滑,還有野菌作配料有咬口

沙津是吞拿魚蟹子什菜,很開胃,綠色蔬菜份量也足夠二人

2018-03-08
2018-03-29 40 浏览
星期二的下午難得公司training完有多少少時間揾食於是特登黎到旺角揾食。街坊cafe最近經常係open rice見到廣告。難得下午仲有主餐七五折優惠所以就黎試下有咩吸引平日12點黎到未有太多人。環境唔錯。牆身仲花心思畫左不少圖案即時加分睇下餐牌食品配搭幾特別。用港式粉麵配西式煮法跟餐仲可以加碗仔翅或龍蝦湯,我地點左墨魚汁繪飯同黑松露蟹子麵,蟹子面整得好淋身黑松露既味剛好蟹子麵的鹼水味而且分量十足至於個繪飯雖然賣相吸引但就冇咩味道...比白飯好一點吧另外叫左苿莉花咖啡⋯花香味好重不過太甜了。建議可以俾返客人自己加糖整體黎講仲係唔錯的。下次仲會再黎想試埋佢既特色鐵板雞蛋仔呀。
所以就黎試下有咩吸引

而且分量十足
至於個繪飯雖然賣相吸引但就冇咩味道...比白飯好一點吧

2018-03-20
用餐优惠
優惠券
2018-03-29 38 浏览
係旺角搵野食!見到個招牌有好多有香港特色既甜品!以香港為主題,有好多好靚既壁畫,座位亦唔少,坐得幾舒服。叫左set食,有湯、主菜同飲品。湯可以揀西湯或者碗仔翅,係一間以香港做主題既餐廳,當然要試下碗仔翅啦。碗仔翅入面超多冬菇,好似兒時係街邊係既味道,好好食。美國肉眼扒係屬於比較薄身個種牛扒,剛剛好五成熟,牛肉入面仲係嫩滑,好香口,唔洗再加醬汁已經夠味啦。一加一 藍碟花有非常漂亮既漸變層,好夢幻!一加一係指芒果加菠蘿,芒果味較突出,味道少甜,仲有有粒粒芒果啫喱係底。士多啤梨荷蘭班㦸配雪糕班㦸充滿蛋香,整體口感軟滑,邊緣地帶就帶點脆口,加埋冰凍朱古力雪糕,有冰火交融既感覺,好食。

係旺角搵野食!
見到個招牌有好多有香港特色既甜品

以香港為主題,有好多好靚既壁畫,座位亦唔少,坐得幾舒服。

美國肉眼扒

一加一 藍碟花

士多啤梨荷蘭班㦸配雪糕
2018-03-26 1199 浏览
對遊客而言,女人街是購物熱點,兩邊排檔一字排開,貨品琳琅滿目。對我而言,女人街的吸引之處卻在於排檔兩旁的餐廳,多國美食應有盡有,而且價錢相宜再者,女人街很長,食店很多,每次來都可挑間不同的餐廳,不會厭悶~這天我們就選了這間主打本土特色的「街坊cafe」餐廳走西餐的格局,牆身設計很有心思,畫上了甚具香港特色的唐樓、招牌、麥兜、帆船等餐點選擇多不勝數,有多款帶有香港風味的fusion菜,如沙河粉系列。我和男朋友到來,點二人套餐就最省時、又省腦筋二人餐的主題是芝士龍蝦汁意大利飯,主菜可選不同配料的意大利飯。套餐還包有餐湯、沙律、甜品和飲品。黑松露野菌忌廉湯:帶有黑松露的香,而且吃到有菇菌的顆粒如果質地再杰身一點便更好~吞拿魚蟹籽沙律:平日餐廳的沙律多配煙三文魚,這個配上吞拿魚,淋上蜜糖芥末,雖然平凡簡單,但別有一番滋味原隻波士頓龍蝦芝士龍蝦汁意大利飯:飯面上放上大大隻、橙紅色的龍蝦,賣相十分吸引龍蝦肉肉質爽口鮮甜,大大蝦拑讓人更是滿足雖然已經有龍蝦,但餐廳仍大方地放了其他海鮮在飯中,如青口、蝦、蜆和魚塊,相當足料綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕:可供選擇的甜品都以極具本港特色的小食作主題,分別是雞蛋仔和

黑松露野菌忌廉湯

黑松露野菌忌廉湯:帶有黑松露的香,而且吃到有菇菌的顆粒
如果質地再杰身一點便更好~

原隻波士頓龍蝦芝士龍蝦汁意大利飯

龍蝦肉肉質爽口鮮甜,大大蝦拑讓人更是滿足

綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕

綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕:可供選擇的甜品都以極具本港特色的小食作主題,分別是雞蛋仔和西多士,我們就選了前者
這個雞蛋仔粒粒飽滿而富有蛋香,淋上了吉士醬、綠茶粉、朱古力醬,再配以雪糕,把街頭小食的滋味提升至另一層次
而更驚喜的是爆谷下面有棉花糖,雞蛋仔和爆谷的温度令棉花糖變成半溶。試問誰能抗拒半溶棉花糖的滋味呢

情歌王
情歌王:餐飲可選藍碟花凍飲或街坊汽泡水。這兩個系列的飲品都以廣東話歌命名,很有親切感
我們二人都點了情歌王,是藍碟花加熟悉的西洋菜蜜

另外,值得一讚的是這𥚃上菜速度夠快,適合性子急的街坊呀~
黑松露野菌忌廉湯
綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕
2018-03-25 52 浏览
新春梗係要食好D,相約朋友再次光顧呢間色彩繽紛的新式西餐,但我們食的是充滿港式情懷的西餐一入餐廳,就會見到牆上有各式各樣色彩奪目的壁畫,而且畫的都是具舊香港情懷的景物,好得意!餐廳的食物份量足夠,原本諗住兩個女仔散叫就好,但同行友人一見餐牌好多野都想試,我就捨命陪君子了叫左個二人餐,當中有前菜,餐湯,二個主菜,甜品和飲品!一次過滿足哂我地一次過試好多款式的慾望😆😆阿華田咖啡更讚的是跟餐可以飲到水準不俗的各式獨俗口味咖啡最期待及驚喜是雞蛋仔雪糕甜品。雪糕配搭雞蛋仔真係絕配、而且不算太甜、好正!我朋友食完都唔捨得走😝😝

阿華田咖啡

更讚的是跟餐可以飲到水準不俗的各式獨俗口味咖啡

我朋友食完都唔捨得走😝😝
2018-02-15
庆祝纪念
团年饭
2018-03-24 43 浏览
旺角幾條直街都有大量食肆,每次來旺角都可以試新食肆。今次經過通菜街,見到這間食肆頗寬敞,看上去應坐得舒服,就選定了。店名叫街坊cafe,食物的確如cafe般走西式路線,但個別用材又夠地道,如餐湯有碗仔翅,甜品有雞蛋仔。選了一份沙律及飯,再加$28升級配套餐。碗仔翅果真誠意十足,冬菇雲耳蛋花均十分足料,翅不像街邊檔20元碗般的很鹹很稠,多吃碗也不會有罪疚感。吃沙律都是愛classic的凱撒沙律($68),點了份細的。坊間有不少著名西餐廳在選擇凱撒沙律配料時,只能於煙三文魚和雞肉之間二擇其一,這cafe的凱撒沙律便可以一次過滿足兩個願望。沙律表面鋪上滿滿的芝士粉,令身為芝士控的我食指大動。 生菜新鮮爽脆,三文魚和雞胸份量毫不吝嗇,美中不足是煙肉碎和面包粒不夠鬆脆。每見到墨汁的食物我都按捺不住,大蝦墨魚汁意大利飯($98)亦不例外。每顆飯粒均掛著墨汁,入口啖啖墨汁的鹹鮮味,鹹度恰宜。飯中伴有雜菌,再以大蝦伴飯,多種味道同時刺激你的味蕾。飯粒偏稔身,若追求傳統意大利飯的話這未必是首選。飲品有很多特色的款式,大部分都只是加$12就可以當餐飲。但我倆都飽了,還是簡單點杯熱檸菜消滯算了。幸好檸檬酸得

飲品有很多特色的款式,大部分都只是加$12就可以當餐飲。但我倆都飽了,還是簡單點杯熱檸菜消滯算了。幸好檸檬酸得來沒有苦澀味,吃飽後就繼續暢談!

見到甜品款式特別,雖想一試,但肚皮撐不下,留待下次再來吧。
因旺角有某品牌開倉關係, 男友被迫跟我去瘋狂掃貨。但掃貨時當然要有足夠的體力啦! 所以先在附近覓食吧!經過女人街旁的小巷, 發現有特別的綠色的河粉, 反正不知食什麼, 就勇敢地一試吧!什菌忌廉湯 (跟餐)都是將什菌打碎的湯, 有忌廉香但不多, 味道口感都是不錯的!雞肉香草醬河粉(餐) ($88)雞肉香草醬意粉就經常食, 但雞肉香草醬河粉就真的未食過。這河粉的感覺有點像燴河粉, 只是變了綠色。味道不錯, 而且份量大, 配料多, 只是雞肉則較少。波士頓龍蝦ALL DAY BREAKFAST ($128)波士頓龍蝦有半隻, 份量都不少, 而且肉質爽滑彈牙。而炒蛋則是我最欣賞的, 牛奶味加蛋香都很濃, 而且超滑腸跟豬仔包比較普通, 但不差。但最基本的茄汁豆反而有點怪, 不知為什麼有酸味, 而且不是輕微的...所以最後我倆都沒有食"凍烏龍朱古力 (跟餐+$12)不錯的一杯餐飲, 烏龍茶的味道配朱古力確實不錯, 減低了朱古力的膩感。下次如果可以小甜應該是PERFECT的

什菌忌廉湯 (跟餐)

雞肉香草醬河粉(餐) ($88)
雞肉香草醬意粉就經常食, 但雞肉香草醬河粉就真的未食過。
這河粉的感覺有點像燴河粉, 只是變了綠色。
味道不錯, 而且份量大, 配料多, 只是雞肉則較少。

波士頓龍蝦ALL DAY BREAKFAST ($128)
波士頓龍蝦有半隻, 份量都不少, 而且肉質爽滑彈牙。
而炒蛋則是我最欣賞的, 牛奶味加蛋香都很濃, 而且超滑

腸跟豬仔包比較普通, 但不差。

凍烏龍朱古力 (跟餐+$12)
下次如果可以小甜應該是PERFECT的

2018-03-21 47 浏览
「德國鹹豬手🐖」出沒注意✨豬手不算大隻🤔分量比想像中細隻豬肉外皮不夠鬆脆,要多咬幾下。但勝在每口都有滿滿既骨膠原口感豬皮乾淨無毛,食落無豬羶味如果能配上蜜糖芥末醬我相信會更好味蟹籽鮮蝦牛油果意粉🥑意粉雖然口感有咬口。白汁香濃。。但牛油果🥑太生。好硬。大減折扣黑醋汁牛肉沙律🥗牛肉有點鞋。無咩肉味。。沙律菜不算新鮮價錢吾算太平。人頭計都差不多$180
「德國鹹豬手🐖」出沒注意✨
豬手不算大隻🤔分量比想像中細隻
豬肉外皮不夠鬆脆,要多咬幾下。
但勝在每口都有滿滿既骨膠原口感
豬皮乾淨無毛,食落無豬羶味
如果能配上蜜糖芥末醬我相信會更好味

蟹籽鮮蝦牛油果意粉🥑
意粉雖然口感有咬口。白汁香濃。。
但牛油果🥑太生。好硬。大減折扣

黑醋汁牛肉沙律🥗
牛肉有點鞋。無咩肉味。。
沙律菜不算新鮮

價錢吾算太平。人頭計都差不多$180
黑醋汁牛肉沙律
蟹籽鮮蝦牛油果意粉
燒豬手
2018-03-19 80 浏览
上星期日晚約左朋友去旺角食飯聚舊,其中一位朋友話食過街坊cafe 覺得唔錯,所以提議我地去試,因為我地想傾計傾耐D,就約左5:30去餐廳,餐廳冇限時,坐幾耐都得原來當時未夠6:00,所以仲叫到下午茶set ,我地一嚟到已經點左個甜品下午茶,比起單叫甜品會多一杯飲品,我就揀左港女最愛嘅紫薯吉士法式西多士伴雪糕,再配一杯叫‘女神’嘅飲品,其實裡面包含柑桔🍊、百香果、芒果同藍橘成分。先講甜品,賣相好吸引,係用一個紫色鐵鍋盛載,除左有幾塊西多士,上面鋪左紫薯蓉,伴碟仲有綿花糖同朱古力雪糕,呢個組合實在太吸引同邪惡,每食一啖西多士,就有幾種口感又凍又熱,味道配搭得好好,如果個胃仲有quota ,真係想試埋其他甜品而我杯飲品味道亦都好refreshing,杯中有幾粒芒果點綴,一路食一路飲可以消除油膩感覺我地當晚調轉左次序,食完甜品先到主菜,我朋友叫左兩個沙律,分別係大蝦🍤青蘋果🍏沙律及烤雞三文魚凱撒沙律,兩款口味都十分清新,試得出食材新鮮,食完令人好開胃,尤其喜歡大蝦同青蘋果嘅配搭,相信夏天試一定會好消暑再嚟就係街坊小食拼盤,款式包括水牛城雞翼、蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸同薯格,一上枱已經覺得食物擺放得

紫薯吉士法式西多士伴雪糕

女神

我地當晚調轉左次序

大蝦青蘋果沙律

再嚟就係街坊小食拼盤,款式包括水牛城雞翼、蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸同薯格,一上枱已經覺得食物擺放得好靚,份量多而且方便share ,豬肉腸好咬口,味道不會太咸,薯餅同薯格炸得好脆,只係略嫌水牛城雞翼可以再辣D,但其實成個拼盤已經好出色
,一班朋友可以點嚟試下

街坊小食拼盤

我地另外再點左個墨汁大蝦意大利飯,我其實對墨汁整嘅食物情有獨鍾,去每間餐廳只要見到墨汁嘅菜式都想試,我本身想點餐廳嘅墨汁河粉,但朋友話想食飯所以就叫左意大利飯,不過同樣出色,大蝦🍤夠大隻,墨汁飯味道幾好,飯面鋪上蟹籽,飯中仲有蜆仔及青紅椒等配菜,材料十分豐富,真心食到嘴lam lam

墨汁大蝦意大利飯

飲品方面我朋友就點左熱玫瑰花🌹貴花茶及一杯叫‘我的宣言’嘅藍碟花飲品,其中有白桃及玫瑰成分。我深深被玫瑰花貴花茶嘅賣相吸引,店員將套茶具擺放得好有貴氣,首先玻璃茶壺中盛滿玫瑰花茶,再放上蠟燭上,另外再有兩個玻璃杯,一個用來品味花茶,一個就盛放蜜糖,讓客人可以自己調節甜度,好貼心嘅細節

玫瑰花貴花茶

幾個朋友聚舊傾足幾個鐘,餐廳都冇催過我地走,我途中覺得有點凍,問過一位店員可唔可以調節冷氣溫度,店員表示原來冇開冷氣,只係街外有風吹入嚟,我本身諗住咁冇辦法啦,但結果店員主動為我地送上幾杯熱水,我真心覺得餐廳員工服務好好又友善,能照顧客人需要,呢樣好值得讚

到最後埋單仲可以用Openrice 訂枱優惠,就係主餐牌75折同飲品半價,計番每人約$150,以餐廳食物質素同服務,我覺得好抵食,一定會推薦親友嚟試下,特別係要支持呢類小店,希望能夠係香港鋪租極貴嘅情況下生存,咁大家先可以試到地道菜式

烤雞三文魚凱撒沙律
墨汁大蝦意大利飯
玫瑰花貴花茶
烤雞三文魚凱撒沙律
2018-03-18 73 浏览
放工後跟友人到旺角花園街逛街後醫肚,經過街坊cafe 時朋友說其綠茶雞蛋仔做得很出色,所以便進去了環境不焗束,人流也很多食物品質平均,種類煩繁多是次點了 街坊cafe 2人套餐 :湯熱度適合又不燙咀,表面有欖油提提香味,主角黑松露味道沒有被搶,也有一粒粒的野菌,有咬口又健康翠綠蔬菜滿滿的,內裡有新鮮蟹子,吞拿魚又沒有腥味。肉眼扒有被煎過所以特別香,醬另上。扒很大塊又juicy 、容易咬且沒有根。河粉尺度寬闊,茄汁醬又多,不乾淨淨,要襯熱食,蜆肉離殻很容易,又沒有沙。等到主角了! 有綠茶粉、雪糕、半溶不溶的棉花糖等等.. 雞蛋仔也是即煮很脆,要大口大口的吃才會很滋味。美顏值很高,味道似有汽的熱情果,杯底內有果肉,不太甜,很棒。 很喜愛的配搭,內裡也同樣似梳打味,內裡還有櫻花花瓣及甜甜的士多啤梨

環境不焗束,人流也很多

食物品質平均,種類煩繁多

是次點了 街坊cafe 2人套餐 :

翠綠蔬菜滿滿的,內裡有新鮮蟹子,吞拿魚又沒有腥味。

2018-03-13
-今次係旺角搵到一間平價Cafe, 價錢大眾化🤗,食物質素不錯😀,岩曬一大班朋友聚會聊天,而且餐廳內仲有好多香港特色嘅壁畫😎,好有港式嘅風味😍有麥兜,老夫子等,係Hong Kong style🤟😚-黑醋汁蕃茄🍅上級牛肉沙律🌿($98)Premium Beef & Tomato Salad with Balsamic Vinegar SauceD菜好fresh, 好鍾意個黑醋汁,配埋沙律🌿和牛肉一齊食,味道好夾,唔錯,而牛肉🐮都唔會太熟,岩岩好🤤好開胃🤗-街坊小食拼盤(Kai Fong Platter Buffalo)($108)(水牛城雞翼🐥Chicken wings,吉列蟹肉忌廉薯餅Crab Cake Gillette Hash Browns,豬肉腸Pork Sausage ,薯格Deep Fried Potato)水牛城雞翼有小小辣,食落好開胃😍d肉好嫩滑☺️吉列蟹肉忌廉薯餅嘅外層炸到香脆👍🏻,內裏是嫩滑忌廉配上蟹肉,但食落淨係食到Cream😂再配埋沙律醬,味道普通,不太特別🙂豬肉腸煎到好香,味道唔算太特別☺️薯格好脆,一d都唔淋,好好食👍,比較鍾意脆嘅薯格😍-黑松露野菌忌廉汁蟹子蝦子

黑醋汁蕃茄🍅上級牛肉沙律🌿($98)
水牛城雞翼有小小辣,食落好開胃😍d肉好嫩滑☺️
豬肉腸煎到好香,味道唔算太特別☺️
薯格好脆,一d都唔淋,好好食👍,比較鍾意脆嘅薯格😍
黑松露野菌忌廉汁蟹子蝦子麵🍝($98)
(Black Truffles & mushroom with Shrimp Roe Noodles in cream sauce)
個蝦子麵真係唔錯,煮得岩岩好😉好有口感,仲有好多蟹子和黑松露野菌🍄係蝦子麵上面,好足料, 味道好食🤤
焗肉醬五香肉丁河粉🍝($72)
Baked Spiced pork cube Shahe Fen in meat sauce
個表面好似焗肉醬意粉😚其實係河粉,有好多芝士,五香肉丁和蕃茄🍅真係好正,依個配搭真係第一次見😂不過覺得重口味,食落好鹹😢
阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕🍨 ($68)
Ovaltine Custard Hong Kong Style Egg Waffle with ice cream
阿華田味道唔夠,食落好似原味雞蛋仔,無咩阿華田味,淨係有阿華田粉灑係雞蛋仔上面,但雞蛋仔食落好脆❤,而吉士醬都有好多🤗 雞蛋仔下面仲有幾粒溶左嘅棉花糖,雪糕,雞蛋仔,棉花糖一齊食味道好夾💙唔會太甜,幾鍾意依個甜品😍
當我想起你🍹(金桔/藍橘)($48)
When I think of you (Kumquat/Curaçao Blue)
飲品嘅顏色好靚💙有藍莓☺️味道好fresh👍🏻好好飲😘

黑醋汁蕃茄上級牛肉沙律

黑松露野菌忌廉汁蟹子蝦子麵

焗肉醬五香肉丁河粉

阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕

當我想起你🍹(金桔/藍橘)
黑醋汁蕃茄上級牛肉沙律
黑松露野菌忌廉汁蟹子蝦子麵
阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕
當我想起你🍹(金桔/藍橘)
  • 當我想起你(金桔/藍橘)