2018-09-15 86 浏览
今日同friend 去旺角行完兆萬係附行揾野食 上openrice見到喱間街坊cafe都幾近又選擇都啱我地 所以就走左去食入到去環境幾colourful 牆身好多用佢嘅餐廳名 街坊 壁畫做佈置 我地叫左2個set lunch share 食餐湯係什菌忌廉湯忌廉湯好creamy 食落啖啖都有搞到好碎嘅什菌龍蝦汁海鮮意大利飯份量適中同味道都ok海鮮有大蝦、蜆肉、青口 都幾新鮮意大利飯唔會太𣺉又唔會太硬 每粒飯都有龍蝦汁 鐵板燒澳洲西冷叫左7成熟 上台炸炸聲熱辣辣西冷牛扒好大塊同都幾厚身 7成熟食落都唔會太韌 牛味都幾重同好juicy 淋埋黑椒汁好野味伴菜有豆角同薯條薯條即炸好脆好好味跟餐加3蚊叫左凍檸茶芒果班戟伴雪糕芒果班戟有3件 份量好多個班戟皮幾薄 入有包住忌廉同芒果肉 口感幾特別雪糕係牛奶味呢到上餐幾快 價錢都幾平民 得閒行過都可以再encore!!

我地叫左2個set lunch share 食

餐湯係什菌忌廉湯
忌廉湯好creamy
食落啖啖都有搞到好碎嘅什菌

龍蝦汁海鮮意大利飯
份量適中同味道都ok
海鮮有大蝦、蜆肉、青口 都幾新鮮
意大利飯唔會太𣺉又唔會太硬 每粒飯都有龍蝦汁

芒果班戟有3件 份量好多
個班戟皮幾薄
入有包住忌廉同芒果肉 口感幾特別
雪糕係牛奶味

旺角的街坊cafe的松葉蟹腳啖啖肉今天和朋友相約到旺角逛街,大概六點鐘的時候,大家都肚子餓,所以就去了附近的餐廳吃晚餐。我們去了旺角的街坊Cafe坐下吃晚餐。我覺得街坊Cafe的牆壁佈置很有特色,因為牆壁四周都繪畫了不同的圖畫。看一看餐牌,選擇十分多,有意粉,飯類,湯類,鐵板,飲品,甜品等等。再看多兩看,有港式全日早餐,英式全日早餐,豬仔包三文治,蟹籽蝦子麵,輕食,龍蝦海鮮拼盤,鋪頭的皇牌沙河粉,還有其他的二人餐套餐等等。最後,我們選擇了兩個set dinner。第一個,是松葉蟹腳蟹肉海鮮意粉,118元,這個餐有送什菌忌廉湯,或者鋪頭的街坊碗仔翅,而我就選擇了送什菌忌廉湯。還有,這個套餐有送港式奶茶,或者鋪頭的街坊蒸餾咖啡,而我就選擇了港式奶茶 。(因為我叫的港式奶茶要凍飲,所以另外加$3)先說一說這個什菌忌廉湯,每一啖都有蘑菇,蘑菇味很濃郁,很「creamy 」的感覺。而松葉蟹腳蟹肉海鮮意粉,就有兩隻蟹腳,兩隻都好多肉。蟹肉、蟹籽、意粉三樣撈在一起吃,我覺得味道很好味。意粉裏面又有一些蟹肉碎,所以每一啖我都吃得很滋味。(>^ω^<)港式奶茶,奶茶和糖漿是分開給我的,茶
旺角的街坊cafe的松葉蟹腳啖啖肉

我們去了旺角的街坊Cafe坐下吃晚餐。

最後,我們選擇了兩個set dinner。

港式奶茶,奶茶和糖漿是分開給我的,茶味很重,我自己再倒一半糖漿下去,甜度剛剛好,味道滿意。(*^_^*)

第二個套餐,就是叫了羅勒醬蜆肉意粉,98元。都是叫了送什菌忌廉湯,飲品就叫了送熱檸檬水。

羅勒醬蜆肉意粉,羅勒醬十分多,整個意粉都是綠色的,羅勒味道十分濃烈。意粉內有蜆肉、紅椒粒、菇片。蜆肉的貝殼圍在意粉碟外邊,賣相令我忍不住相機先吃,哈哈,讓相機先影多兩張照片。

最後賣單,2人,連加一,$241。吃到很飽了。(*^_^*)
2018-09-13
$120.5 (晚餐)
  • 松葉蟹腳蟹肉海鮮意粉
  • 什菌忌廉湯
  • 羅勒醬蜆肉意粉
  • 港式奶茶
2018-09-11 189 浏览
一行三人,上網見到有半價優惠(午餐),所以就試「街坊Cafe」。食物方面:黑醋汁番茄上級牛肉沙律(大)- 牛肉都OK,唔會太硬,本人較喜歡黑醋汁配沙律👍🏻;鮮蝦菠菜炒河粉 - 這個有驚喜,味道出奇地夾,好味值得推介😋;三文魚牛油果焗飯 - 牛油果焗飯味道OK,但三文魚太鹹。飲品方面:玫瑰鮮奶咖啡(熱)- 賣相同味道都好👍🏻;烏龍鮮奶咖啡(熱) - 賣相OK,但味道不太夾;換過他(熱情果-藍蝶花凍飲)- 賣相和味道都一般。甜品方面:tiramisu吉士雞蛋仔半雪糕- 賣相都好,味道都OK。整體來講,食物質素都OK,價錢都算平民化,不妨一試
黑醋汁蕃茄上級牛肉沙律
優惠券
鮮蝦菠菜炒河粉
玫瑰鮮奶咖啡
2018-09-10 46 浏览
當日落雨條街好濕熱。於是聽朋友好介紹, 入餐廳試一次他們出名的碗仔翅, 原隻老虎蝦海鮮龍蝦汁意大利飯。首先最欣賞是原隻老虎蝦, 蝦肉非常新鮮, 很明顯是當天在西貢碼頭拿到貨的, 因為海鮮如果雪藏太久會有雪櫃味, 誠意可嘉。另外令我好感恩就是出名的龍蝦汁。新鮮的老虎蝦加上龍蝦汁,簡直相得益彰。配上意大利飯 RISOTTO, 根本配合得天衣無縫。好食到冇得彈。另外最懷念就是他的碗仔翅。好明白當然沒有魚翅, 但他們的冬菇絲很多, 完全跟真的魚翅冇分別。唯一缺點是餐廳空氣比較侷促, 好容易給人撞到。等少啲人再去。
新鮮的老虎蝦加上龍蝦汁,簡直相得益彰。

2018-09-09 43 浏览
今日約左朋友起旺角行街行到接近3點覺得肚餓起通菜街搵到呢間cafe雖然有少少隱蔽但裝修都幾舒服藍色既沙發牆上刻畫香港特色既壁畫微黃既燈光配埋隨機既流行歌曲起到hea下high tea都幾歎Menu選擇都夠多飯麵意粉 全日早餐牛排 小食甜品 樣樣都有而且價錢都唔貴一人要左一樣野食我要左港式all day breakfast炒蛋加左五香肉丁食落好香口而且炒得好滑午餐肉同腸仔唔會煎到濃哂 沙律配胡麻醬 幾fresh仲有雞蛋仔 都幾香超特別local既配搭藍莓荷蘭班戟伴雪糕班戟軟身配忌廉同雪糕食唔錯上面仲有爆谷同大量藍莓阿華田吉士雞蛋仔配雪糕雞蛋仔配吉士又幾ok wor最後飲埋個街坊蒸餾咖啡隻咖啡豆都幾香朋友話個奶茶都唔錯Enjoyable Sunday afternoon!
今日約左朋友起旺角行街

雞蛋仔配吉士又幾ok wor

最後飲埋個街坊蒸餾咖啡
隻咖啡豆都幾香
朋友話個奶茶都唔錯
Enjoyable Sunday afternoon!
2018-09-09 49 浏览
今日約朋友逛女人街見一間街坊Cafe,走上門囗望餐牌,價錢非常吸引,我們兩人入內試試。點了龍蝦汁海鮮意大利飯、鐵板燒澳洲西冷,每款包碗仔翅或餐湯,餐湯是磨菇湯,碗仔翅杰身,配料足,磨菇湯甚有菇味。西冷先上菜,賣相跟餐牌上相片一樣,或者有過之而無不及。味道方面,囗感一流,汁醬惹味,肉質亦算淋,仍能保持內裏肉汁。隨後海鮮飯,表面上只看見青囗及大蜆並舖上蟹子,不過原來內面海鮮很多,青口、魷魚、蜆、大蝦,配上芝士跟龍蝦汁,意大利飯軟硬適中,吸了龍蝦汁,鮮味入味,真材實料,顯然用心製作,味道佳,如果可以加大少少份量更佳。胃仍有空位,甜品當然少不了,點了朱古力心太軟配雪糕,一冷一熱口感相當有趣,心太軟朱古力味香濃,最特別是甜品上加入了爆谷,賣相一流,睇得又食得令本來甜品多一份特色。雖然餐廳名叫街坊cafe,卻以街坊超值價錢讓客人品嚐到品質高的菜式,不是得過且過,抵讚👍🏻。

2018-09-09 40 浏览
去到街坊坐低,四維一望第一慌。街坊影像一一在目。四維都係街坊影像坐落睇睇有乜好食,呀!款式多到睇都睇唔晒,都唔知點的乜嘢好。其中兩張菜單都已經花了心思才下單。主菜加了A仔街坊雞骨碗仔翅加奶茶同 好正,一啲都唔街坊嘅碗仔翅B仔極品龍蝦湯加咖啡。 湯就朋友好like囉同行要鮮蝦波菜河粉味清而濃入口清淡,落於街中美食。我就要南瓜帶子意大利飯街坊地道煮飯仔,生米煮熟用意大利方式,用南瓜色鮮咪甜,蝦味帶出另一鮮咪,加小小芝士味,係咪好正。再加知朱古力心太軟重伴雪糕添,甜到唔講都唔得,食都已經好正加個咁甜嘅甜品,甜到無朋友咖啡奶茶真有大排檔味道,重响我坐嘅地方講明街坊咖啡,正到呀!重有的街坊蝦子麵下次再試,據說好正!
去到街坊坐低,四維一望第一慌。街坊影像一一在目。

四維都係街坊影像

其中兩張菜單都已經花了心思才下單。

主菜加了
A仔街坊雞骨碗仔翅加奶茶同
好正,一啲都唔街坊嘅碗仔翅
B仔極品龍蝦湯加咖啡。
湯就朋友好like囉

同行要鮮蝦波菜河粉
味清而濃入口清淡,落於街中美食。

我就要南瓜帶子意大利飯

重有的街坊蝦子麵下次再試,據說好正!
女人街餐廳林立,但講到特別,我就想share一下呢間街坊cafe,佢既港西fusion菜夠曬特別,絕對值得一試。望下附近,好多人都有點龍蝦,幾吸引咁,就點一個有龍蝦的set dinner試下,有湯有野飲!Maindish係波士頓海鮮龍蝦汁河粉,完美咁將西式mix埋港式!如果唔鐘意,亦都可以將河粉轉返意粉。龍蝦整邊上,完全足料。龍蝦汁夾埋蟹子撈河粉,鮮甜惹味。餐湯方面,亦有得選港式或西式,一向鐘意試新野既我,當然係試下碗仔翅啦!配埋熱檸茶,夠曬港式!除左龍蝦外,都幾欣賞佢既甜品餐牌,種類比得上出面甜品鋪,價錢亦好合理,可以晚餐加甜品一家餐廳搞掂!芒果pancake,一碟有四舊仲有雪糕送,夠曬兩個人食到飽,認真抵食!

2018-09-07 46 浏览
一間cafe令我好難忘,價錢貼地,環境都好舒服,除此之外佢啲菜式都好有創意,好多野我都係第一次食其他地方都食唔到,性價比好高, 我係好欣賞!我同朋友就嗌咗個二人套餐,$398又有主菜前菜湯嘢飲甜品,其實真係好高質素,好抵食!二人套餐係日本熊本降雪西冷牛扒,安格斯牛扒爵士牛扒就食得多,日本嘅西冷牛扒我真係第一次食,肉質係好特別!等候時間唔太耐,湯方面我哋揀咗個蘑菇湯,一大碗二人份量,分量十足而且質素都唔錯!仲有吞拿魚沙律,令到好開胃,吞拿魚嘅比例都幾多!之後就係鐵板西冷牛扒,仲有啲薯菜,就算無返一樣都咁飽,千祈唔好睇小依個二人套餐!牛扒肉質好鮮甜,而且我係第一次食我覺得佢好嫩口,根好少,幾滑,我幾鍾意!之後就係一個中西合璧嘅炒河粉,干炒河粉豉油炒河粉就食過,蜆肉炒河粉我真係第一次食,而且酸酸甜甜超開胃,一啲肥膩感都冇,食完一啖有一啖,好快就食晒啦!( ・᷄ὢ・᷅ )之後仲有個甜品,係提拉米蘇吐司,整得好有心思,賣相超級吸引⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄,而且底部仲有啲溶溶地嘅棉花糖,旁邊仲有個雪糕,真係好豐富!

仲有吞拿魚沙律,令到好開胃,吞拿魚嘅比例都幾多!

2018-09-07 56 浏览
喺旺角搵食實在太多選擇了,唔想盲舂舂周圍迫,所以上openrice搵訂枱優惠,呢間街坊cafe有咁多好評,主餐牌仲有5折優惠,唔係唔試呀?!牆上壁畫好有香港地的特色,營造到好街坊,仲播住本地廣東歌,有一種休閒舒服的cafe感覺,隔離左右都係廣東話,差點忘記自己身處旺角。一坐低,侍應有禮貌地介紹白色主餐牌(散叫)有5折優惠,副餐牌上的午市套餐同二人餐就無優惠。選擇十分多,有fusion的蝦子麵同河粉,好有特色,樣樣都好想試,最後我哋叫左午市套餐的鵝肝雞肉意大利飯同澳洲西冷,因為主餐牌係無嘅。澳洲西冷厚身,分量多,好冧,鐵板上岩晒我哋,因為我大肚要食全熟嘅,老公就鍾意生d,所以一上菜就切定部分邊邊的肉,再喺鐵板上煎一煎👍🏻。配菜有茄子、蕃茄仔、豆角、炸薯條,好好味,茄子扒完坑紋再焗,蕃茄仔同豆角分別用香草同蒜茸煮,唔係白灼,食得出用心煮,無揸流攤👍🏻。鵝肝雞肉意大利飯,老公話係堅·鵝肝,煎得岩岩好,粉不太厚,間中淺嚐無咁邪惡,配意大利飯,除左雞肉,仲有蟹籽、紅椒、黃椒、菇片同翠玉瓜,清清地中和鵝肝的罪惡感😋。什菌湯好足料,每啖都充滿菌粒,似食緊什菌蓉多過似飲湯😅,不過味道唔錯。雖然食完兩個

鵝肝雞肉意大利飯

什菌湯

雖然食完兩個午市套餐已飽飽了,但好想試下呢度的香港地道特色甜品~雞蛋仔,平時食雞蛋仔都係單獨乾啃,所以我哋點左Tiramisu雞蛋仔配雪糕,以預熱的砂窩上,綿花糖外皮焦焦地,入面溶化,好似BBQ👍🏻熱辣辣的雞蛋仔配凍冰冰的雪糕,口感好好,又唔太甜👍🏻。

Tiramisu 雞蛋仔伴雪糕

特飲「是我的錯」係蘋果+菠蘿,「當我想起你」就係柑桔+藍柑,果味偏淡。

是我的錯、當我想起你

埋單時侍應還好細心地掃openrice的優惠QR code,甜品有折。

餐廳好有那些年親切的感覺,一定會再來,下次要試埋蝦子麵同河粉🙋🏻。
2018-09-07
鵝肝雞肉意大利飯
什菌湯
Tiramisu 雞蛋仔伴雪糕
2018-09-07 55 浏览
男朋友聽人講依間街坊cafe唔錯,所以我星期六就book位諗住同佢試下😙依間餐廳主張中西合璧🍚🍽,所以你會見到餐牌有西式既牛排、海鮮、意粉,亦有中式既河粉、碗仔翅!👀我地叫左兩個set dinner😀 一開始既餐湯已經見到佢既特色- 佢叫碗仔翅,而我就叫蘑菇湯🙃 蘑菇湯超級香濃~食到係粒粒蘑菇打成蓉,並唔係一般既罐頭湯喔🙂我話要食多d肉😅😅 所以二話不說就點左個西冷牛排🤓 7成熟,我覺得岩岩好,好易切開而且好有肉味😋 仲有好多薯條同配菜!😄我地仲加左個焗蠔,唔算好大粒,但都好鮮味~餐飲方面,男朋友知我中意飲朱古力,好貼心幫我轉特飲,叫左個烏龍朱古力😬 好特別,飲朱古力既同時又有烏龍茶味😯👍🏻👍🏻其實我地已經好飽,但都想試下依度既特色甜品😺心太軟配雪糕,用鐵板上,仲加左d爆谷,成件事好豐富,好完美✌🏻

我地仲加左個焗蠔,唔算好大粒,但都好鮮味~

好特別,飲朱古力既同時又有烏龍茶味😯👍🏻👍🏻

其實我地已經好飽,但都想試下依度既特色甜品😺
2018-09-07 27 浏览
今日係街坊Cafe食左海鮮意粉 蜆肉非常新鮮有鮮味 意粉都好彈牙有咬口👏🏻 之後仲叫咗一個心太軟做甜品 配埋佢個雪糕同埋唔同嘅果仁 呢個價錢食真係好抵呀😍下次一定會返嚟食
2018-09-06 56 浏览
人來人往的旺角,今晚我與朋友也來湊熱鬧。自然也少不了吃飯這個重要環節。名字很有親切感的街坊 Cafe, 成了我們今晚醫肚子的餐廳。餐廳地方不太大,牆壁上貼上幾款得意的畫作。獲服務員安排坐下等叫餐。二人套餐安格斯西冷牛排398元加一吞拿魚蟹籽沙拉,外形吸引。清新感覺。街坊素鮑參碗仔翅窩,份量足。造型逼真的海參,連口感也十足。不錯主菜,安格斯牛排。牛排熟的程度由客人自訂。由鐵板上菜,配上薯條,少許蔬菜。吃起來不會覺得膩。牛排淋滑肉味重。淋上特別醬汁更顯口感。我喜歡意味蜆肉河粉,西式的做法配上口感特別的河粉。小妹還是第一次吃呢!特別,值得一試花茶一向是我的至愛,今晚也叫了個洋甘菊花茶配蜂蜜,甜蜜花香。令人感覺身心舒暢。跟餐補差額29元甜品是綠茶吉士雞蛋仔伴雪糕,綠茶味濃郁的雪糕與綿花糖結合。再放上大人小孩都喜歡的雞蛋仔。只看賣相已令人 垂涎欲滴。吃起來更是滿心滿足,好正。

二人套餐安格斯西冷牛排398元加一

吞拿魚蟹籽沙拉,外形吸引。清新感覺。

主菜,安格斯牛排。牛排熟的程度由客人自訂。
由鐵板上菜,配上薯條,少許蔬菜。吃起來不會覺得膩。
牛排淋滑肉味重。淋上特別醬汁更顯口感。我喜歡

2018-09-04 59 浏览
旺角配完眼鏡就順便行下女人街啦!天氣實在太熱,行了一陣便想去有冷氣地方坐下,於是就順便早些食晚飯,"街坊"呢間個名好中意,因為年輕時常常行這條街架,女仔就最中意行街買嘢啦!入到去佈景背景都好有兒時特色啊!好靚和好有親切感,食物取材都很特別呀!叫了兩個餐還有街坊星級優惠添,鮮蝦菠菜河粉,河粉是街坊常食,配搭竟然可以有點意大利風味 一點肥膩都沒有南瓜帶子意大利飯,飯汁 好清淡,帶子有鮮味,再加街坊星級優惠, 街坊雞骨碗仔翅和極上龍蝦湯 碗仔翅特別有兒時親切感 龍蝦湯濃濃蝦味好鮮朱古力心太軟伴雪糕,不得了太好味了, 特別是流出嚟果下一啖一啖食好滿足flower::]]]]]]]]]]]]
一點肥膩都沒有

• 街坊碗仔翅
  • 南瓜帶子意大利飯
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2018-09-04 42 浏览
旺角特式fusion 菜,估唔到港式都可以融合埋西式素鮑蔘碗仔翅窩見到大大條素蔘,像真到極高,但應該係蒟蒻,因為食落冇乜味,膠膠地,我唔係好鍾意碗仔翅就正正常常,都足料海鮮河粉估唔到將意粉換河粉又幾得意喎不過略嫌河粉有啲碎,可以更加彈牙就好鐵板牛扒扒好大塊,不過肥膏就有啲多,牛味唔太重,一般般啦Tiramisu 吉士法國西多士伴雪糕呢個好正呀,西多士炸得夠香口,配埋吉士醬一流‼️份量夠晒兩個人share,大力推介
旺角特式fusion 菜,估唔到港式都可以融合埋西式

素鮑蔘碗仔翅窩

碗仔翅就正正常常,都足料

海鮮河粉

估唔到將意粉換河粉又幾得意喎
不過略嫌河粉有啲碎,可以更加彈牙就好

鐵板牛扒

扒好大塊,不過肥膏就有啲多,牛味唔太重,一般般啦

Tiramisu 吉士法國西多士伴雪糕