2018-05-11 928 浏览
之前吃過晚餐,價錢貴好多,午餐比較多推廣和優惠,現在只要點餐就每人送一隻生蠔.我們自己就額外叫了半打生蠔,有一隻升級大好多.味道我個人不是特別愛生蠔,覺得不過不失!三文魚薄餅配菜用黑醋我個人比較喜歡,三文魚吃入口感覺到煙熏味不錯,薄餅同三文魚之間其實還有芝士加分很多,如果薄餅在薄D款會更好!西冷就最正!炭燒味好出,加埋荷蘭汁超配!完全不會掩蓋肉味,重點吃完完全無攝牙.👍甜品成日都會轉款,所以不怕吃厭.BB櫈好高質.遇到吃飯高峰期服務質素會慢小小,所以大家想安靜吃飯聊天,最好避開高峰期,唔系就會好吵雜!
西蘭花湯
半打生蠔一隻升級
火箭煙三文魚薄餅
炭燒美國西冷配荷蘭汁
2018-05-06 555 浏览
剛開張時食過一次覺得還好,今次去覺得品質下降了好多。雖然午飯價錢不算貴,仲送生蠔,但好嚴重。翠肉瓜黃到酸瓜咁,蘿蔔已變酸。好細的pizza....上面放生魷魚,完全唔夾,好嘔心。
剛開張時食過一次覺得還好,今次去覺得品質下降了好多。
雖然午飯價錢不算貴,仲送生蠔,但好嚴重。

翠肉瓜黃到酸瓜咁,蘿蔔已變酸。

好細的pizza....上面放生魷魚,完全唔夾,好嘔心。
2018-04-29 710 浏览
遊完迪迪尼,出返青衣搵野食已經差唔多八點,間間都要等位,最後揀左間最少人等既見佢門口寫住$10隻生蠔試伏時間又嚟啦點知坐低之後,喺餐牌見唔到$10蠔既蹤影於是問下侍應姐姐,佢話「係,有,愛爾蘭蠔嚟嘅,無限數量,都係$10隻」我同朋友對望左一眼,然後「要半打」我話。其實對吃貨的我們嚟講,一人三隻都係輕鬆,一來 預佢十蚊隻唔會大隻得去邊,二來 唔好食既話 都係十蚊隻 我同友人對試伏都睇得好開像樣喎先來半打淡淡的海水味,算鮮,唔腥,亦好乾淨喂!滿意喎!開心!好快食晒😂😂😂繼續點菜我地兩個都好鐘諗食生野😂😂呢個生蝦刺生,好厚肉,都ok喎脆卜卜豬手都好食喎!熱辣辣上桌,脆脆,唔會太硬,口感好好,又唔會太肥!更好貼心咁上菜時已經「骨肉分離」,食客唔會好難處理,旁邊配菜都好味呀最後來多一打蠔另外叫左個沙律🥗見佢上桌普通🥗撈埋之後都ok啦整體來講,都唔錯,店員都細心,見我地拎住好多野,主動拎多張櫈比我地擺野不過其實除左十蚊蠔,其實價錢都有少少偏貴,但值得一試既!Not Bad
見佢門口寫住$10隻生蠔
試伏時間又嚟啦

點知坐低之後,喺餐牌見唔到$10蠔既蹤影
我同朋友對望左一眼,然後「要半打」我話。

像樣喎
先來半打
淡淡的海水味,算鮮,唔腥,亦好乾淨
喂!滿意喎!

開心!
好快食晒😂😂😂繼續點菜

我地兩個都好鐘諗食生野😂😂
呢個生蝦刺生,好厚肉,都ok喎

泰式生蝦刺生

脆卜卜豬手

豬手

最後來多一打蠔

另外叫左個沙律🥗
見佢上桌普通🥗撈埋之後都ok啦
廚師沙律

整體來講,都唔錯,
店員都細心,見我地拎住好多野,主動拎多張櫈比我地擺野

2018-04-27
泰式生蝦刺生
豬手
2018-04-22 489 浏览
今個星期家庭聚會鄉下嚟咗一位親戚所以喺青衣城我揀咗一間價錢中上餐廳環境比較好豪華嘅西餐廳試吓我哋book咗四位入到去位置坐落都幾闊落係地板唔知點解好滑不過冇乜所謂啦都係坐係張凳度姐去食之前都睇過呢間餐廳嘅Menu都知道價格係中上所以會期待食物嘅質素都會有返咁上下我哋有嗌豬手 美國肉眼扒12安士 同埋羊架 食物嘅份量都比較細係羊 最後唔夠食都係要大多一份意粉先足夠 食物嘅味道講真又唔係有咩特別所以講真比起預期中係差咗少少有少少失落因為喺第二度同一個牛扒都可能只係一半嘅價錢意粉都沒有什麼特別只係唔夠食我哋用嚟填飽個肚可讚美嘅係佢哋嘅服務態度都幾好幾Nice
意粉都沒有什麼特別只係唔夠食我哋用嚟填飽個肚
可讚美嘅係佢哋嘅服務態度都幾好幾Nice
2018-04-09 566 浏览
呢間餐廳主打係食蠔,不過我同媽媽帶住兩個晴芯寶寶只係想搵間坐得舒服又唔多人既餐廳,所以見到佢就入去試下啦…叫左個意粉,另外叫左個牛柳粒紅飯,再叫多個薯條好,先黎一個餐湯,餐湯係紫薯湯,我最鐘意既紫薯,ok既唔會好淡然後到左個飯先,飯有點硬都ok既,牛柳粒好鞋又冇肉味No good到個意粉啦…卡邦尼意粉(好似係咁寫)ok既,不過好(溜)薯條到,熱辣辣,冇特別都係咁啦…服務都ok既,不過啲侍應就好似好趕時間咁

叫左個意粉,另外叫左個牛柳粒紅飯,再叫多個薯條

好,先黎一個餐湯,餐湯係紫薯湯
,我最鐘意既紫薯,ok既唔會好淡

到個意粉啦…卡邦尼意粉(好似係咁寫)
ok既,不過好(溜)

薯條到
,熱辣辣,冇特別都係咁啦…

服務都ok既,不過啲侍應就好似好趕時間咁
2018-04-05 2062 浏览
呢間食蠔嘅店有多間分店,較早前去咗青衣,見有下午茶就幫襯一下。店舖都幾大下㗎,座位唔算密。環境唔錯,坐得舒適。窗外嘅景都幾好,唔介意路人望你嘅,坐窗口都幾正。如果平日黎食係唔錯,想有咩類型都有,當然都係主要食蠔。下午都算抵,我地叫咗兩個餐再叫半打蠔,120元有6隻。係新鮮,唔算肥美,味道可以。牛柳粒扁意粉,味道一般,牛肉較靱,汁可以再多啲。呢個黑豚肉絲漢堡都可以,但就乾左小小。坐熱奶嘅個值得讚一讚,係幾有心思。

店舖都幾大下㗎,座位唔算密。

環境唔錯,坐得舒適。

窗外嘅景都幾好,唔介意路人望你嘅,坐窗口都幾正。

如果平日黎食係唔錯,想有咩類型都有,當然都係主要食蠔。

下午都算抵,我地叫咗兩個餐再叫半打蠔,120元有6隻。

係新鮮,唔算肥美,味道可以。

牛柳粒扁意粉,味道一般,牛肉較靱,汁可以再多啲。

呢個黑豚肉絲漢堡都可以,但就乾左小小。

坐熱奶嘅個值得讚一讚,係幾有心思。
2018-03-22 530 浏览
來到不宜拜年的赤口,趁中午和老爸來個父女約會,吃中餐吃得膩了,想起青衣城二期仍有不少店舖未試,來到一上電梯的第一間西餐廳,有少許開房式位置,當日光照進來時感覺舒適溫暖。 假日有大約五款午餐可選,價錢包餐湯餐飲和甜品,價錢近百或以上,不喜歡的也可散點。 碳燒香草牛仔扒 $138主菜擺盤不錯,有格仔炭烤紋令人食慾大增,可惜兩塊薄牛扒味道確實一般,肉質粗糙無味,質素只比大家樂早餐高一點點,令人失望。 卡邦尼意粉 $108見鄰座吃得津津有味,不在午市套餐內的也來一客。來到有隻生蛋黃和芝士碎,感覺對辦,煙肉和洋蔥炒得香,可是不知為何有陣現成白汁味,和自己做的還是沒法相提並論。 是日甜品是一件如嘉頓瑞士卷般的迷你蛋糕,沒為我們送上也懶得去問。可能沒點上店家的招牌生蠔,以這價錢來說倒是一般般,難怪旁邊的食肆皆客似雲來,但這店還能隨時招呼客人入座,短期來不會再試了。

碳燒香草牛仔扒 $138

卡邦尼意粉 $108

2018-02-18
2018-03-21 444 浏览
青衣開咗間新戲院,位置喺青衣城二期,其實就係港鐡站對出嘅舊巴士站,真係服咗d地產商,無啦啦都可以喺果度起楝嘢,咁都比佢哋諗到!睇完戲例牌都係要搵食,見到蠔站有分店,二話不說就入咗去,但估唔到水準咁差。愛爾蘭蠔嚟到蠔站當然係食10蚊蠔啦!Order 咗兩次,每次一打,頭一打還可以,可能呢款蠔本身較creamy,但第二打又細隻又瘦,好明顯無咁新鮮。周打蜆湯比罐頭忌廉湯杰,入面嘅蜆少之又少,真係麻麻。蠔站廚司沙律Menu寫明有咸牛脷、車打芝士、火腿、蛋、燒雞胸同煙肉,佢真係無花無假,每樣都有齊喺碟喥,仲要係片裝卡夫芝士切條...其他肉就一d味都冇,個醬都係無特別,呢度d沙律伏味太濃!香煎虎蝦配龍蝦汁燴米型意粉上枱時聞到好香蝦味,蝦肉爽彈,但可惜龍蝦汁得個色淡而無味,加上米型意粉質地太淋,食落有d濟!

愛爾蘭蠔
嚟到蠔站當然係食10蚊蠔啦!

周打蜆湯
比罐頭忌廉湯杰,入面嘅蜆少之又少,真係麻麻。

蠔站廚司沙律

香煎虎蝦配龍蝦汁燴米型意粉
2018-01-15
2018-03-10 451 浏览
今天本來打算去天水圍綠田園玩,點知落雨,我一家大細唯有留返係商場玩。你問小朋友們食咩,佢地一定答你"元氣",但星期日超級多人,要等成廿幾個number我見隔離"蠔站"吾洗等位,咪唯有用薯條吸引D小朋友入去食lo。我好喜歡里間公司既環境,開揚又光猛,好舒服。我個仔淨係食薯條,無其他嘢岩佢食,個女都仲好D,有四色pizza,有銀鳕鱼岩佢食,而我媽媽就食大蝦飯,我老公就食意粉,由於我不是餓,我決定樣樣都痴少少,我淨係叫左杯奶茶比自己(今朝已飲左咖啡),奶茶比茶餐廳果D淡D,無咩特別,更吾好諗住香滑既口感。好奇怪,我試左兩個飯,一個淋D,另一個又硬D,吾岩我食,好彩我係痴少少姐。我老公個意粉佢話吾得,至於邊方面吾滿意,我吾知,因我無食。我叫兩盤生蠔塞住佢把口,第一盤有四個國家,忘記邊四個,我鐘情於法國蠔,要所以第二盤全部都係法國,咩名我吾記得,無gilldargeau甘甜,甘鮮,但都可以接受(因為平均一隻2o文姐),可能晚市D蠔會鮮味D, 期待下次食晚餐
我好喜歡里間公司既環境,開揚又光猛,好舒服。
2018-03-04
2018-03-03 503 浏览
$10一隻蠔...唔錯...我喜歡佢夠清有海水味😋蜆肉意粉就差左d..因蜆肉唔新鮮...5隻得1.5隻可以...其他都👻西班牙黑豬配蘋果醬...仲唔得1:配菜又硬又生.2:塊扒好乾過左火柴左😠3:蘋果醬得個酸同塊扒唔夾😶服務只屬一般.嚴格既就唔會格了👉🏻👈🏻價錢2個人$524🤔
$10一隻蠔...唔錯...我喜歡佢夠清有海水味😋

服務只屬一般.嚴格既就唔會格了👉🏻👈🏻
價錢2個人$524🤔
2018-03-03 461 浏览
青衣城多咗第二期,食肆好似多咗好多,但若6點半後搵食已開始有難度。6點半攞枱,8點前交枱。屋企人話想食生蠔,於是試吓Oyster Station。原來每日都有1款10蚊隻,至於來自邊個國家就當日而訂。今日係:南非。好creamy。感覺好似港產蠔仔嘅珍寶版。配咗杯南非chenin blanc。無論係味道同質感上杯酒都俾啲蠔搶晒,唔夠balance。墨魚汁魷魚燴意大利飯。上碟唔係咁嘅,不過唔記得影。墨魚汁好似係可以抗氧化同防癌。食到成口黑晒都冇計。炭燒西班牙極黑豬配青蘋果醬。向來燒豬排同蘋果醬都好配。呢個唔例外。配菜感覺幾有機,好嫩。我特別鐘意條甘筍。不過咁,上菜嗰陣碟豬唔夠熟,侍應話西班牙豬係咁喎。不過我哋都係唔慣。埋單嗰陣知道張單過500蚊用某某銀行信用卡有9折(特價品唔計)。再加件蒜蓉包。熱辣辣脆卜卜。

今日係:南非。好creamy。感覺好似港產蠔仔嘅珍寶版。

墨魚汁魷魚燴意大利飯。上碟唔係咁嘅,不過唔記得影。
墨魚汁好似係可以抗氧化同防癌。食到成口黑晒都冇計。

2018-03-03
2018-03-02 250 浏览
星期五諗住第一次幫襯 ,龍蝦汁大蝦risotto, risotto只有茄汁味, 問咗店舖, 佢仲要話係龍蝦汁茄, 但一啲龍蝦味都沒有, 失望坐位坐得好迫, 完全聽到隔離枱講啲乜嘢。應該唔會幫襯下次。
坐位坐得好迫, 完全聽到隔離枱講啲乜嘢。
應該唔會幫襯下次。
2018-02-27 317 浏览
難得可以於平日放假, 點都要去tea一tea! 得知青衣城2期開了很多餐廳, 便走過去了解一下! 在眾多餐廳裡面, 只有蠔站是以蠔為主打菜, 即使不是生蠔fans的我, 也想試試看!蠔站的空間很寬敞, 由於它在玻璃幕牆邊, 所以自然光線非常充足, 使人感覺舒適。餐廳的裝修明顯花了很多心思, 可以見到很多西方七十年代感覺的掛畫擺設。下午茶時段, 蠔站可以$10加生蠔一隻, 我和朋友便一人加了一隻。首先送來的是生蠔, 外表大小亦沒舍特別, 得一入口就不得了, 淡淡的海水味, 在爽口的蠔肉中流連, 效果絕對不是酒店任吃的生蠔可以比美。之後來的跟餐法包及白湯, 只是中規中矩。再來的就是素菜露荀意大利飯, 看起來不錯, 可惜淡而無美, 亦做不到意大利飯的效果。另一道菜, 是香煎雞扒併薯菜, 用來上菜的木帖板, 花痕之多, 非常影響食慾! 完全想像不到一間新餐廳的餐具這麼殘缺不堪! 雖然已經沒甚麼期望, 但雞扒一入口, 竟然勁重雪藏味, 完全失望!最後來的熱咖啡和甜品, 正常質素。如果鍾意食蠔的朋友, 可以來試試看。但想要其他的美味, 可能有點困難! 最後值得一提的, 是餐廳的服務非常好, 侍應們

之後來的跟餐法包及白湯, 只是中規中矩。

最後來的熱咖啡和甜品, 正常質素。

如果鍾意食蠔的朋友, 可以來試試看。但想要其他的美味, 可能有點困難! 最後值得一提的, 是餐廳的服務非常好, 侍應們很有禮貌和笑容, 讓我感覺親切。
2018-02-25 295 浏览
睇完戲已經晚上10點,商場內只有三間食肆未收,其中一間係就蠔站。由於另外兩間連鎖式餐廳我都食過,而且呢間門口嗰英文logo幾吸引,同hubby決定試下呢間。餐廳門口大大隻字寫明有新鮮空運指定生蠔,而且只係$10一隻,咁吸引無理由唔試,最終叫左半打,是日法國生蠔。食落去肉質清爽丶唯冇咩蠔味,但以$10一隻而言算不錯之後叫嘅食物陸續到:磨菇湯 - 味道唔錯,伴隨嘅法包也脆口田園沙律 - 食落口就知D材料新鮮,菜爽椒甜黑椒蒜片牛柳粒 - 餐牌上屬小食類,冇諗過份量咁多,不過最緊要係好味,D黑椒同洋蔥好香,黑椒微辣超惹味最後墨西辣肉醬意大利麵(餐牌係闊條麵,但賣哂所以轉左) - 份量不少,味道也不錯埋單時仲送左張$100 coupon,望背頁才知呢個集團還有另外六間店,下次可以試另一間

之後叫嘅食物陸續到:

磨菇湯 - 味道唔錯,伴隨嘅法包也脆口

田園沙律 - 食落口就知D材料新鮮,菜爽椒甜

2018-02-23
2018-02-17 321 浏览
青衣城開了第二期見到有一家食蠔的餐廳而且做PROMO十元一只,即管試試,如果好吃可能會成為我經常到的餐廳,因為我很喜歡吃生蠔,不過相信以後都不會來了。兩人各叫了假日午餐及十元一只的蠔八只。午餐一個是龍蝦芝士飯,一個是牛扒,有湯餐茶及甜品,價格為98/138,再加一紅酒一白酒。先來生蠔,看起來不錯,十元一只吃來雖然說是比較淡味,但十元一只故沒什麼投訴,我們各自吃了一只蠔後,等到酒來才繼續吃,但來了一杯白酒後,紅酒久久未到,然後餐湯來了,當時二人台已很小,有一盤蠔,每人一碗湯,但後來芝士飯又來了,湯還沒吃完,侍應幫我們將飯放在一個角落,於是我們趕緊把湯喝完,自己將飯端到中間,SHARE來吃,吃了一口,紅酒才來。對忘了還有面包,一看便知是意大利的面包,本來以為是驚,卻一吃也便知放了很久又乾又硬的,吃了一小口已不想吃下去。龍蝦汁芝士飯 - 味道還不錯,但吃不出龍蝦味,不過味道還可以便是了,份量很少。牛扒 - 除了大家樂那些牛扒早餐外,外印象中沒有吃過這麼薄的,賣相好看,味道一般。牛扒來了,但侍應沒有把吃完的芝士飯碟收走而直接把牛扒放在一旁,結果我們要自己把碟放到角落後將牛扒移到中間開始吃。(見

牛扒來了,但侍應沒有把吃完的芝士飯碟收走而直接把牛扒放在一旁,結果我們要自己把碟放到角落後將牛扒移到中間開始吃。(見圖)

最後埋單,忘記是488還是498, 單沒有給我們,要走去再問他們取回單去扣泊車費。

用500元吃個茶餐廳都不如的質素餐廳,SORRY,沒有下次。
10元蠔
龍蝦汁芝士飯