2022-05-08 44 浏览
一餐海鮮宴同老婆慶祝母親節和生日…😂 初初我去到間餐廳見到門面想掉頭走,但老婆話試試佢,所以先入去. 入到去,Service 好nice 同好 warm. 生蠔新鮮又好味….最正係個Spider Crab 義大利飯👍🏻👍🏻最可惜係無Dessert🤷🏻
California  Chardonnay
Roland    Lambert
Canada馬糞海膽
Spider  Crab  義大利飯
Spider  Crab膏配Garlic  Bread
Clam  意粉
2022-03-04 161 浏览
好想食蠔🦪,去咗蠔灣位置尖沙咀分店食返餐好,同行朋友仔因為怕食生蠔會肚痾,唯有我食埋佢啦,咁好味唔食得真係慘慘🤣,靚蠔係唔會痾架嘛😝好在有訂位咋,見之後Walk-in的客人都話無預約無位了,店舖細細間下次都要訂定位呀📝我地叫咗一個生蠔海鮮刺身拼盤🦪、龍蝦忌廉意粉🍝、白酒煮青口湯🥣,侍應服務周到,提醒我要由淡食到濃,非常貼心❣️生蠔海鮮刺身拼盤有5款生蠔、深海龍蝦仔、北海道帶子,生蠔質素很高👍🏻,帶有海水的味道,其中Tarbouriech Oyster最合我心意😚!朋友仔食咗龍蝦仔和帶子,都話鮮甜味美!另外2款熱食龍蝦忌廉意粉掛汁度高,意粉硬度恰到好處,龍蝦肉爽口彈牙🥰;白酒煮青口湯味道就略為遜色,下次可以試下其他款式😌

• 生蠔拼盤
<Hong Kong🇭🇰•Sweet Home>“嗒我唷!生蠔刺身拼盤”WHF將我揸干揸淨😮‍💨俾我速速補充蛋白質得唔得先😮‍💨 放工即刻揸車拎生蠔補補😚補完即刻生猛晒唷!今次生蠔有驚喜喎!定係因為返工太辛苦食咩都覺得好味呢?🤣店員幫我切好生蠔刺身盤後,叫我由檸檬開始食起,有食開生蠔嘅都知道要由淡至濃🤤返到屋企即刻食!超級新鮮😍😍😍仲好鮮甜🔸Namibia (West Africa) (Standard) x2🔸Spanish Oysters (L)x2🔸 Tia Maraa Pearl x2🔸Krystale x2🔸 La Perle Noire x2🔸Gillardeau No.2 x2我特別鍾意來自法國嘅Gillardeau,鮮甜之餘,味道最濃,仲好creamy!!!咁新鮮嘅海鮮生蠔配上白酒就最完美!🔸地中海紅蝦 Red Prawn x2🔸北海道活赤具 Ark 1隻🔸北海道帶子Scallop 2隻🔸法國活海膽 Live French Sea urchin 1隻鍾意食海膽嘅我完全無失望!好creamy好甜!!!下次應該要叫多兩隻🤣 紅蝦都好鮮美!但係呢盆生蠔刺身拼盤
<Hong Kong🇭🇰•Sweet Home>
“嗒我唷!生蠔刺身拼盤”

補完即刻生猛晒唷!

今次生蠔有驚喜喎!定係因為返工太辛苦食咩都覺得好味呢?🤣

返到屋企即刻食!超級新鮮😍😍😍仲好鮮甜
🔸Spanish Oysters (L)x2
🔸 Tia Maraa Pearl x2
🔸Krystale x2
🔸 La Perle Noire x2
🔸Gillardeau No.2 x2

咁新鮮嘅海鮮生蠔配上白酒就最完美!

🔸地中海紅蝦 Red Prawn x2

🔸北海道活赤具 Ark 1隻

🔸北海道帶子Scallop 2隻

鍾意食海膽嘅我完全無失望!好creamy好甜!!!下次應該要叫多兩隻🤣 紅蝦都好鮮美!但係呢盆生蠔刺身拼盤都可以滿足到想在家食鮮味海鮮嘅我🥰

#chantaljj外賣
#即開生蠔
#生蠔
#oysters #oyster #蠔灣 #新鮮刺身 #新鮮#生蠔外賣
#oysterhk #中環美食 #尖沙咀美食 #旺角美食 #銅鑼灣美食 #外賣自取 #在家工作 #在家吃飯 #hkfood #hkkol#hkinfluencer #hkgirl #hkblogger #hkfoodie #foodporn
2022-03-02 58 浏览
晚市冇堂食,食得安心啲,就返屋企食啦!好彩外賣都有好嘢食!今次喺尖沙咀蠔灣試咗生蠔拼盤,大大份,食得好開心!⭐️Tia maraa 法國嘅oyster 會重小小海水味,爽口,入口後有小小creamy 感!⭐️Lambert比較厚身,肥美而順口⭐️Krystale 我個人最鍾意,海水味適中,食落口比較又幼滑⭐️Pinky 都是法國, 蠔味獨特,不是厚身的雖然外賣,但係包裝嚴謹,有防融雪嘅工具,亦都有用冰鎮住d蠔,一個鐘內食用都冇問題!
晚市冇堂食,食得安心啲,就返屋企食啦!好彩外賣都有好嘢食!

今次喺尖沙咀蠔灣試咗生蠔拼盤,大大份,食得好開心!

⭐️Lambert比較厚身,肥美而順口
⭐️Pinky 都是法國, 蠔味獨特,不是厚身的

2022-02-21 71 浏览
dinner party😍試下外賣生蠔啦!肥美蠔吧,款式多樣可選擇,最啱想食唔同風味嘅你😋.❤️Tia Maraa Pearl🧡Krystale no.1💛La Perle Noire💚Speciales Lambert no.1💙Belon .海鮮拼盤專家,自己可自選拼盤內容同數量,廚師更加會悉心安排,🤓幫你將味道由淺到深。一開始比較可以食得出蠔肉嘅肥美,口感好滑溜,🧐到咗後邊,鹹道會逐漸提升,可以食得出海水味。.🦞紐西蘭深海龍蝦仔,少見龍蝦仔做刺身,晶瑩剔透,大隻好彈牙。.北海道帶子粒,🥢夠厚肉,口感十足!估唔到外賣,都可以咁高質新鮮🥰

❤️Tia Maraa Pearl
🧡Krystale no.1
💛La Perle Noire
💚Speciales Lambert no.1
💙Belon

2022-02-18 61 浏览
今日外賣生蠔刺身返屋企慢慢嘆,外賣好周到,幫你包好晒,有冰塊、仲有冰袋。依度有多款唔同嘅生蠔🦪,而且刺身都好多選擇。揀咗五款生蠔、活赤貝、帶子、深海龍蝦仔。呢五款蠔各有特色,主要都係非常爽口、帶點海水味,幾鮮甜!好新鮮!Tia Mara Pearl Specials LambertSpeciales Lambert no 2Eske KrystaleTarbouriech Oyster北海道活赤貝非常之新鮮,好大隻、爽口!味道非常之鮮甜,而且幫你清理好似好晒!北海道帶子帶子好大粒,色澤新鮮,大大粒嘅口感,又夠鮮甜。紐西蘭深海龍蝦仔 龍蝦仔刺身超級大隻,厚肉、質感creamy又鮮甜!

Speciales Lambert no 2
Eske

Krystale

Tarbouriech Oyster

北海道活赤貝

北海道帶子
帶子好大粒,色澤新鮮,大大粒嘅口感,又夠鮮甜。

紐西蘭深海龍蝦仔
龍蝦仔刺身超級大隻,厚肉、質感creamy又鮮甜!
2022-02-13 90 浏览
晚市短期無望,慶祝情人節、生日會外賣到會亦不失為一個好撰擇~今晚趁週末預早慶祝先,order個海鮮拼盤外賣自取,一大盤海鮮都夠二人食~海鮮拼盤以禮物形式包紮,打開佈滿各款海鮮,厚厚的冰層加埋LED燈照亮,賣相絕不失禮。新鮮高質呃唔到人嘅,一食就知,估唔到可以媲美高級餐廳水準!生蠔已開殼要趁早食,六款生蠔來自唔同國家不同產地,依刻一啖吞左去,當去左幾個地方旅行啦。生蠔分次序由淡至濃食。Spanish Oyster $96/2蠔味清淡,無咩海水味,勝在大隻。Namibia (West Africa) $76/2味道較Creamy好易入口,鮮美香甜,有少少礦物味。Tia Maraa Pearl $72/2蠔味清甜,無咩海水味,肉質肥美。Krystale No.2 $84/2蠔身細隻,蠔肉鮮甜海水味較濃。La Periie Noire $84/2蠔身肥美清甜爽脆,充滿礦物味和海水味。Gillardeau No.2 $90/2蠔身飽滿肥美,爽滑口感,好味。地中海紅蝦 $156/2蝦肉鮮甜爽口彈牙,正~北海道赤貝 $$78色澤鮮明,爽脆肉質。北海道帶子 $76/2帶子厚切大大粒,鮮嫩甜美。法國活海

Spanish Oyster $96/2
蠔味清淡,無咩海水味,勝在大隻。

Namibia (West Africa) $76/2
味道較Creamy好易入口,鮮美香甜,有少少礦物味。

Tia Maraa Pearl $72/2
蠔味清甜,無咩海水味,肉質肥美。

Krystale No.2 $84/2
蠔身細隻,蠔肉鮮甜海水味較濃。

La Periie Noire $84/2
蠔身肥美清甜爽脆,充滿礦物味和海水味。

Gillardeau No.2 $90/2
蠔身飽滿肥美,爽滑口感,好味。

地中海紅蝦 $156/2
蝦肉鮮甜爽口彈牙,正~

北海道赤貝 $$78
色澤鮮明,爽脆肉質。

北海道帶子 $76/2
帶子厚切大大粒,鮮嫩甜美。

法國活海膽
活海膽好新鮮,好creamy充滿海水味。

其中一隻生蠔都幾似人樣,最後同佢Say Hi, Don't cry and Goodbye~
地中海紅蝦
2022-02-12
地中海紅蝦
  • La Periie Noire
  • Gillardeau No.2
2022-01-27 59 浏览
❤️Tia Maraa Pearl -帶榛子果仁的口感,味道相對清新,屬於淡味生蠔❤️Speciales Lambert-蠔肉飽滿爽脆,鮮甜中帶d 礦物味添,好鐘意呢個口感👍🏻❤️Speciales de claire-蠔肉都係爽脆,口感濃郁,帶有海水鮮甜味❤️Krystale-蠔肉鮮甜,亦有果仁口味,正正子😍❤️Pousse en Claire-好有層次鮮甜中帶果香,after taste 十足,❤️La Perle Noire-原來係蠔后,肥美順口,有豐富嘅礦物味,清甜爽脆,海水味十足❤️ Gillardeau No.0-係最受歡迎生蠔之一,海水味豐富,鮮甜飽滿,簡直係生蠔界嘅No#1 ❤️Cherry Stone 車厘蜆❤️Scallop 北海道帶子粒-有別於一般❤️Scampi 深海龍蝦仔-必叫,肉質爽脆,好鮮甜,又飽滿,好好好味👍🏻👍🏻❤️Sea Urchin法國活海膽- 好creamy ,活海膽鮮味十足,正呀每盤生蠔🦪set都有燈,好靚又有儀式感,打卡一流!有咩開心得過生日食生蠔拼盤?就係食兩盤,老公外賣左一盤,Daddy 叫到用又一盤,真係好好好開心又好正,重點係怕價比超高,高質地舒舒服服係屋
❤️Krystale-蠔肉鮮甜,亦有果仁口味,正正子😍
❤️Cherry Stone 車厘蜆
❤️Scallop 北海道帶子粒-有別於一般

每盤生蠔🦪set都有燈,好靚又有儀式感,打卡一流!有咩開心得過生日食生蠔拼盤?就係食兩盤,老公外賣左一盤,Daddy 叫到用又一盤,真係好好好開心又好正,重點係怕價比超高,高質地舒舒服服係屋企嘆靚生蠔🦪

2022-01-23 73 浏览
是日一行4人,同朋友太耐無見,前幾日打去book位。原來見到有任食但食我唔多😅 見到有生蠔拼盤叫左36隻$1188,好抵食😍(唔洗自己開仲想點🥲) 廚師推介左4款蠔,叫左帶子(鮮甜)法國珍珠螺(細細隻都好甜),職員姐姐好細心介紹,但金魚記憶關係只記得由淡食...creamy...到重海水味🥰 (本人喜愛creamy 啲)午餐真係好抵食,Truffle pizza ($89)同 Cabonara意粉($59)都好好味好味道😍剛剛焗出泥既pizza係最好食🥰carbon都好味🥰女士至愛友人想飲較甜既白酒,職員推介New Zealand依隻,都唔錯🤣食到尾聲仲想食意粉,Parma黑醋意粉幾特別🥰番屋企都試下整,好味道🤣😂職員姐姐有禮貌,細心介紹,蠔一隻都無蠔碎(可能你們覺得是基本,但5星酒店都食過有碎),開得好專業,熱食感受廚師用心煮,希望下再來🤩🥰仲有好好,食到最尾得幾隻,姐姐都主動轉細碟,服務好好🥰

好味道😍剛剛焗出泥既pizza係最好食🥰

carbon都好味🥰女士至愛

下再來🤩🥰

仲有好好,食到最尾得幾隻,姐姐都主動轉細碟,服務好好🥰

2022-01-19
2022-01-20 51 浏览
疫情又無左晚市堂食,慶祝無得出街食唯有買外賣啦~今次專登去左oyster cove叫左個生蠔拼盤,一共有24隻,有4款蠔~首先一讚,佢個包網好貼心,一打開外層包裝布可以做埋枱布~另外蠔下面仲有LED燈,一放粒電即時有亮燈儀式!之後黎到重點,就係蠔喇~Tia Maraa:愛爾蘭東南部的生蠔,帶榛子果仁的口感,味道相對清新Lambert No.2  :  肉質肥美結實,風味細膩充滿層次,散發香甜氣,清新順口La Perle Noire :  蠔后,有豐富的礦物味Gilladeau No. 0 : 好大隻好肥美!又鮮甜!以後開party必叫!🦪
首先一讚,佢個包網好貼心,一打開外層包裝布可以做埋枱布~
另外蠔下面仲有LED燈,一放粒電即時有亮燈儀式!

之後黎到重點,就係蠔喇~

La Perle Noire :  蠔后,有豐富的礦物味

Gilladeau No. 0 : 好大隻好肥美!又鮮甜!

以後開party必叫!🦪
2022-01-10
2022-01-20 55 浏览
#超豪華生日外賣之選#家中都可以食到finedinner生日🎂先嚟禁堂食😫,唔通仲要自己煮🙅🏿‍♀️no way🚫外賣都唔一定只可以揀飯盒🥡,多謝老公👨🏻‍🦱千挑細選,揀咗 #Oystercove, 外賣都好似堂食一樣咁正!拎到返屋企都俾佢個外賣包裝吸引咗✨,黑色餐枱布一打開,全個生蠔拼盤用一個不鏽鋼盤連埋冰一齊盛放😳😳,駁上電源仲識得發光✨💡#超誇張豪華💎🦪,完全係堂食嘅格局,為咗避免上面嘅冰🧊融化,外賣袋仲跟咗一包乾冰!所以就算拎到返屋企🏡都完全冇影響食物嘅新鮮品質同賣相👍🏻聽老闆講佢地係從法國🇫🇷蠔場直接入口生蠔🦪,所以品質及穩定性更高🌟,仲介紹咗我哋食唔同款嘅生蠔🦪,由淡至濃味,慢慢品嚐😋。可以揀佢哋餐牌預設好嘅拼盤🦞🐚🦪,又或者自選海鮮拼盤都得。我哋自選咗五款濃淡口味不一嘅生蠔🦪,另外仲揀咗 #北海道活赤貝、一板加州海膽、地中海紅蝦、北海道帶子。全部都係我鍾意食嘅😍😍,餐廳仲勁貼心配埋醬料及紫菜👍🏻自己咩都唔使準備就食得豪華大餐!俾大家參考吓,我哋食嘅生蠔,由淡至濃味,🦪Namibia($78/2隻)食到淡淡的海水味,好新鮮,作為前奏非常適合😋🦪Tia Maraa Pearl(
#超豪華生日外賣之選
#家中都可以食到finedinner

生日🎂先嚟禁堂食😫,唔通仲要自己煮🙅🏿‍♀️no way🚫

可以揀佢哋餐牌預設好嘅拼盤🦞🐚🦪,又或者自選海鮮拼盤都得。

俾大家參考吓,我哋食嘅生蠔
,由淡至濃味,
🦪Namibia($78/2隻)
食到淡淡的海水味,好新鮮,作為前奏非常適合😋

🦪Tia Maraa Pearl($72/2隻)
外型飽滿肥美,入口creamy
,配合醬料及檸檬🍋,層次豐富

🦪Krystale ($84/2隻)
相對比較細隻,但係食落較爽脆,海水🌊味更濃厚

🦪Tarbouriech Oyster ($130/2隻)
係最大嘅一款,差唔多有我一隻手掌咁大,較soft及after taste 較長😋

🦪Belon($136/2隻)
我最鍾意嘅一款,食落口有鮮甜味及回甘😌

整體都覺得 #物有所值,包裝精美,感受到餐廳嘅用心❤️而且食物新鮮高質,外賣都享受😎到

2022-01-18
15 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
2022-01-19 30 浏览
🙉最近晚市無堂食,但又好食吓生蠔同海鮮,出名高質生蠔嘅海鮮拼盤專家 OYSTER COVE有做外賣呀,太感動了😭👍🏻佢地外賣都一樣高質新鮮 ,有齊食盤同冰KEEP住肉質,媲美高級餐廳水準呀,而且生蠔種類海鮮刺身選擇夠晒多,在家開PARTY🥳,黎緊節日慶祝都有高質好選擇啦🧒🏻今次CACA食乜野?🦪Namibia(West Africa)、Tia Maraa Pearl、Krystale 、Tarbouriech Oyster (Pinky)、Belon 生蠔嘅排列由清甜到最濃郁嘅,每隻都嫩滑新鮮,滲著淡淡海水味道,個人比較喜歡前三款!🦞紐西蘭深海龍蝦仔-大愛❤️,品種係小龍蝦,食落口感係牡丹蝦嘅爽甜,讚!🍴北海道帶子-呢個係第一☝🏻樣食左先,小小頭盤😋厚切感覺太滿足,鮮甜度100%🍴車厘蜆,肉質鮮美帶點點咸味🧂

🧒🏻今次CACA食乜野?
🍴車厘蜆,肉質鮮美帶點點咸味🧂
2022-01-17
2022-01-14 1299 浏览
蠔灣尖沙咀森仔食左好好食嘅餐廳🍴佢就係位於尖沙咀嘅蠔灣。之前已經喺天后附近食過佢一次外賣,大受家人好評!所以,今次特登去到門市試一試其他食物❤️餐廳🍴位置都還好,喺天文臺道附近,鄰近各種韓國料理餐廳。而佢餐廳空間不大,所以接待人數也不多,大約只有10多人,能細心照顧每台客人的要求☺️食物方面,又是無可挑剔!今次,森仔叫左法國🇫🇷活海膽,不同產地的生蠔🦪,紐西蘭深海龍蝦仔和一個龍蝦套餐包括龍蝦湯和龍蝦意粉🍝🤓🤓豐富豐富😎😎法國🇫🇷活海膽佢係原隻活海膽連殼上枱,極為新鮮!海膽清潔得乾淨,帶有淡淡海水味,最重要係鮮甜到不行,配上爽脆紫菜一同進食,100分😍不同產地的生蠔🦪當中包括四款不同產地嘅生蠔,例如:Krystale,Gillardeau,Tarbouriech Oyster(Pinky),和Belon。肉質,大小和味道各有不同。唯共通點均是新鮮非常,鮮甜可口☺️紐西蘭深海龍蝦仔此又是一大驚喜作。在外,我很少會見到深海龍蝦仔,今次在店員推介下就決定嘗試一下。佢有d似海虎蝦,但又更為鮮甜和多膏。肉質也更爽和具咬口,正🤣龍蝦🦞套餐真係一個不錯的套餐,包括龍蝦湯和龍蝦意粉🍝分量十足!兩者均有啖啖新鮮
蠔灣尖沙咀
森仔食左好好食嘅餐廳🍴
佢就係位於尖沙咀嘅蠔灣。
之前已經喺天后附近食過佢一次外賣,大受家人好評!
所以,今次特登去到門市試一試其他食物❤️

餐廳🍴位置都還好,喺天文臺道附近,鄰近各種韓國料理餐廳。

食物方面,又是無可挑剔!

法國🇫🇷活海膽
佢係原隻活海膽連殼上枱,極為新鮮!

不同產地的生蠔🦪
肉質,大小和味道各有不同。
唯共通點均是新鮮非常,鮮甜可口☺️

紐西蘭深海龍蝦仔
此又是一大驚喜作。
佢有d似海虎蝦,但又更為鮮甜和多膏。
肉質也更爽和具咬口,正🤣

龍蝦🦞套餐
真係一個不錯的套餐,包括龍蝦湯和龍蝦意粉🍝分量十足!
兩者均有啖啖新鮮龍蝦肉。
龍蝦湯夠濃,用龍蝦殼慢慢熬製,夠晒入味和鮮味😍
而龍蝦意粉🍝用白汁燴製,夠入味之餘,也有龍蝦嘅鮮味,正丫。
唯過程有一點點🤏油膩,如能減少油分就更佳更健康👌

整體而言,此餐廳雖說有點昂貴,但是用料食材新鮮有質素,值得在慶祝🪅節日時好好嘗試!
  • 紐西蘭深海龍蝦仔
  • 龍蝦套餐
捉住堂食既尾巴去左間生蠔專門店!超高質, 好推薦比生蠔迷😍 其他海鮮味道都唔錯~ 環境唔算超闊落, 不過勝在服務夠貼心!冇晚堂都可以留意佢地既外賣!🦪 Oyster試左4款, 由淡至濃分別係 1️⃣ Tia Mara Pearl, 2️⃣ Krystale, 3️⃣ Speciales Lambert (No.1), 4️⃣ Tarbouriech Oyster (No. 0)我自己就比較鍾意後面果兩款, 比較creamy 海水味濃! ✅ 活龍蝦套餐超推薦!有齊龍蝦刺身, 龍蝦湯同意粉, 全部都勁足料!龍蝦湯有驚喜 好夠濃😍✅ 北海道帶子刺身都放埋係同一盤冰上, 下面仲有冰打卡一流😝🦁 餐廳|蠔灣 Oyster Cove尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

🦪 Oyster
我自己就比較鍾意後面果兩款, 比較creamy 海水味濃!

✅ 活龍蝦套餐

✅ 北海道帶子
刺身都放埋係同一盤冰上, 下面仲有冰打卡一流😝

🦁 餐廳|蠔灣 Oyster Cove
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
天后水星街28號耀星華庭地下1號舖
  • 龍蝦湯
2022-01-11 23 浏览
襯著節日當然食「蠔🦪」d啦,搵左一間專食蠔的餐廳🍴餐廳唔算大,細細間服務都幾好👍🏻頭盤點左蠔Tia maras peal新鮮鮮甜,海水味較淡味Krystale新鮮帶鮮甜味,海水味剛好,肉質較為爽口😋Fine de claire同埋地入口很鮮甜,肉質肥美La Perle Noire稱為法國黑珍珠入口已感受到海水味較重,蠔的肉質好肥美😍😍😍Tarbouriech Oyster(pinky)蠔的size較大隻,這款是咁多海水味較重,入口煙韌,口感細膩😋😋😋北海道活赤貝色澤亮麗,肉質軟潤,而車厘蜆好有鮮甜味,濃郁又爽口紐西蘭深海龍蝦仔外形似蝦但係個殼硬如龍蝦,蝦肉相比起牡丹蝦更鮮甜 清酒蒜蓉煮活蜆湯食完冷盤後飲番碗熱湯,暖暖胃,蜆肉大粒鮮美,配合埋蒜蓉洋蔥🧅龍蝦忌廉意粉扁意粉掛滿醬汁,忌廉味好濃郁,仲有已剝殼龍蝦肉,食落鮮甜彈牙!

頭盤點左蠔

Tia maras peal
新鮮鮮甜,海水味較淡味

Krystale
新鮮帶鮮甜味,海水味剛好,肉質較為爽口😋

Fine de claire
同埋地入口很鮮甜,肉質肥美

La Perle Noire
稱為法國黑珍珠
入口已感受到海水味較重,蠔的肉質好肥美😍😍😍

Tarbouriech Oyster(pinky)

北海道活赤貝
色澤亮麗,肉質軟潤,而車厘蜆好有鮮甜味,濃郁又爽口

紐西蘭深海龍蝦仔
外形似蝦但係個殼硬如龍蝦,蝦肉相比起牡丹蝦更鮮甜

清酒蒜蓉煮活蜆湯

龍蝦忌廉意粉