2018-01-30 7906 浏览
難得假期,可以自自由由一個人,四圍逛去找一些平時沒有空去吃的店子....太太一向不喜拆蟹肉,對之亦沒一份大愛;小友一向有敏感底,蝦蟹一類的海鮮對他來說只可是"只遠觀而不可褻玩"。故此只有在"一條冷"的日子時候,才有機會到訪如"蟹膳"這一類吃蟹的專門店....這兒的晚市收費不菲。對於我這款夾心階層人仕來講,還是來吃個午餐較為實際一些....整個餐牌充斥著不同和蟹有關的菜式及套餐。較為經濟實惠的有這一款蒸松葉蟹飯set....前菜有一小碟炙過表面的枝豆。慢慢嗒著來打發日辰,時間就過得特別快,不久菜便一道道地上....平常普通不過的茶碗蒸,在加入了蟹肉後變得更滑溜鮮甜,吃每一口都是享受....接著來的免治蟹棒,炸得色水均勻不焦,外層微脆而棒內塞滿了一絲絲鮮味的蟹肉。傳統上的吃法是將之來醮生蛋黃吃,令蟹肉在鮮甜中多了一份滑嘟嘟的口感....正在回味這蟹棒之際,師傅就將一個大木箱端到來面前。很明顯,主角松葉蟹飯要登場了....一打開蓋,熱騰騰的蒸氣與蟹香便撲面而來....侍者待蒸氣散開後,就細心地將飯分盛在花紋精緻的小碟上....飯基本上不需太大調味,在盡吸蟹之甜鮮精華底下自然就夠晒和味;蟹肉份

一打開蓋,熱騰騰的蒸氣與蟹香便撲面而來....

飯基本上不需太大調味,在盡吸蟹之甜鮮精華底下自然就夠晒和味;蟹肉份量一點也不吝嗇,色澤雪白咬開一絲絲甜味盡出,再加上來自椰菜與紅蘿蔔的菜蔬香甜,整碟飯很快就吃個光光,而要再追加了....這樣健康不油不膩而美妙的蒸飯,真可說是百食不厭....

埋尾的薑味雪糕,薑辛辣而濃郁但又不失奶香軟滑,讓人有驚喜....

不枉小弟專道過海前來,吃到了一頓令人愜意的蟹午宴....
2018-01-26 1184 浏览
Seated at the counter and ordered a few things a la carte - did not take the set menu as neither of us eat dessert.    While the location is a quiet corner off the hustle and bustle of Johnston street, the dining area is surprisingly cold and lacking any welcoming atmosphere.  Food was served pretty fast and very few surprises to the up side.  We had a steamed egg with crab that was piping hot and quite good.  Had some tempura that was well executed, my crab claw was delicious as are the sweet potatoes.  Then we went back to starters with a rather strange looking crab meet on skewer that had a flaccid texture, dipping in egg yolk gives it further dodgy imagination.  The steamed rice with crab and truffle was disappointing as the various elements did not work in harmony - while the individual components might be fine on their own, as an ensemble it did not add up at all.   Maybe we should have gone for the set menu after all
2018-01-23
2018-01-26 1359 浏览
家姐生日要豪一豪佢,一向都鐘意食蟹,所以搵咗蟹膳食晏。佢有唔同既午餐,揀咗鱈場蟹套餐同行政套餐,其實兩個餐食既野差不多,只係一個鱈場蟹,一個毛蟹。先嚟個前菜,有蟹膏配青瓜,枝豆(行政套餐),蒸蛋。蟹膏無試因為本人喜歡蟹肉多D,枝豆好味,佢加咗鹽咸咸地。鱈場蟹天婦羅拼盤松菜蟹天婦羅拼盤(行政套餐)到主角毛蟹出場,因為叫咗兩個行政套餐,所以匿個係兩個餐既分量呀。跟餐既蔬菜盤,仲有可以揀飯或烏冬。食完先知飯係可以在最後做蟹粥的。最後仲有甜品,薑味或咖啡味雪糕。整體都唔錯,但當然相比在日本食差好遠,同一樣價錢,日本食既蟹就大隻好多了。
家姐生日要豪一豪佢

鱈場蟹天婦羅拼盤

松菜蟹天婦羅拼盤(行政套餐)

最後仲有甜品,薑味或咖啡味雪糕。

2018-01-25
生日
  • 蟹肉蒸蛋
  • 松葉蟹天婦羅
2018-01-15 1270 浏览
3年前黎過一次,今次再返黎食,唔單只保持水準,仲不停提升水平,好野要寫低,介紹介紹!叫左海膽套餐,海膽質素超班,加上唔會搶左主角蟹肉既風頭,好match!香箱蟹:呢種蟹係時令食品,唔係成日食到,第一次食就愛上。一啖食到拆好既蟹肉、蟹膏、蟹精華,濃濃既鮮味,一食難忘。只需200蚊,超抵👍🏻👍🏻👍🏻環境:一流,上次坐閣樓,今次都係,好似包房咁,靜靜享受美食。蟹肉加海膽,中間隔著流心蛋,有唔同層次,菜式設計花心思。蟹保證鮮甜,加上唔同食法,每一道菜都有驚喜。分量都算多,最後黎埋蟹粥,乜都夠。服務:一流,咁arm得我地一家坐樓上,有一對一服務,好貼心,值得一讚💗 雖然係貴左d,但真係冇得彈,節日慶祝係幾好既選擇。

蟹肉加海膽,中間隔著流心蛋,有唔同層次,菜式設計花心思。

雖然係貴左d,但真係冇得彈,節日慶祝係幾好既選擇。
  • 海膽蟹宴
  • 香箱蟹
2017-12-15 1691 浏览
可能因為有訂位子的關係, 不用等就可以直入, 我們一共10個人, 餐廳也為我們提供了房間, 很貼心.蟹肉蒸蛋沒想到蒸蛋也用上蟹肉, 很有鮮甜的味. 當然人是有點貪心, 如果蟹肉多一點點就好. 沒有了, 只是我個人的想法, 因為同事覺得的有點貪心.免治蟹捧最適合懶惰的人, 即是我. 你想想, 不用拆蟹殼複雜的程序, 你就可以品嚐每一口是蟹肉. 那個蛋黃醬, 可能有些一不太喜歡, 不太生不乾淨等等~ 但是我個人還蠻推薦要點一下. 因為能把蟹味托出.松蟹肉蒸飯魚子不會因為飯熱的關係而熟透. 我挺喜歡咬爆魚子的感覺, 味道挺鮮.  飯是帶有一點薑味, 這個很貼心.蟹肉-不需要我多講, 也是讚讚讚。最後甜品是雪糕, 但是我忘記拍照, 不好意思呢~
蟹肉蒸蛋
蟹肉蒸蛋
免治蟹捧
免治蟹捧
松蟹肉蒸飯
松蟹肉蒸飯
蟹肉-不需要我多講, 也是讚讚讚。

最後甜品是雪糕, 但是我忘記拍照, 不好意思呢~
题外话/补充资料: 我另外同事點了Executive Lunch Set, 她說她很幸福, 戀愛了的感覺. 如果是初次去食, 可以點Executive Lunch Set, 因為個人覺得CP 值是高。
2017-12-01
等候时间
1 分钟 (堂食)
2017-12-08 1626 浏览
食物水準不錯亦非常新鮮,位置唔算太偏僻。上菜速度會隨著客人進度而安排,沒有機械式運作。由於當日坐在吧檯位置,可以感受到其他食客的氣氛。店內每個通道都有很多門,可能用佢隔音隔味作用,使到店內進食環境保持到良好狀態。
2017-11-09 1933 浏览
好耐無食過全蟹宴,係貴d,不過好食係值得嘅,間中都要對自己好d,食好d嘅😆門口就有2缸活生生嘅蟹,左手邊係毛蟹(細的)同松葉蟹,右邊係鱈場蟹,紅色係俾TVB拍攝用的季節蟹海膽蟹宴(毛蟹全隻,鱈場蟹全隻),$1480位,2位起1. 開胃小吃有燒枝豆2. 海膽蒸蛋-除咗海膽仲有三文魚子,蛋好滑,都有正常的魚片同小許肉3. 海膽鱈場蟹蟹腳刺身,面有堆丹麥烏魚子咸咸哋,海膽勁鮮味鮮甜,好好味!蟹刺身就無咩特別味4. 燒海膽鱈場蟹蟹腳 - 蟹腳幾大隻,有上同下2條,好新鮮,只要加少少檸檬汁,就已經食到好鮮味,加埋燒過嘅香味,仲要啖啖肉正!海膽就燒過無就咁生食咁鮮甜。伴碟醃過嘅蓮藕同車厘茄酸酸甜甜幾好味5. 海膽毛蟹肉黃蛋天婦羅 - 分3層去食,先食海膽同丹麥烏魚子,加埋少少嘅金薄,之後就食炸流心蛋,一啖過放入口,溫度啱啱好,唔會好熱蛋黃好漿口,好香,最後就係食炸紫蘇葉,沾天婦羅汁6. 加$500唔食本身的400-500g毛蟹跟火鍋,轉食800-900g大隻d嘅毛蟹凍食,完隻毛蟹蒸熟後拆晒所有蟹肉,先食蟹腳嘅肉,點蟹醋好食過點檸檬汁,之後就食拆好蟹身嘅肉撈埋蟹膏一齊食,好好好鮮味,蟹肉都不少,用匙

海膽蟹宴(毛蟹全隻,鱈場蟹全隻),$1480位,2位起

1. 開胃小吃有燒枝豆

6. 加$500唔食本身的400-500g毛蟹跟火鍋,轉食800-900g大隻d嘅毛蟹凍食,完隻毛蟹蒸熟後拆晒所有蟹肉,先食蟹腳嘅肉,點蟹醋好食過點檸檬汁,之後就食拆好蟹身嘅肉撈埋蟹膏一齊食,好好好鮮味,蟹肉都不少,用匙羮不嚟食,啖啖肉,好過癮

7. 鱈場蟹火鍋 - 湯底係昆布湯清湯底,蟹碌2-3分鐘食得,點蟹醋食,我鐘意鱈場蟹多過毛蟹,蟹膏留番嚟煮蟹粥,

8. 雜菜盤 - 有3款菇(金菇,冬菇同唔知咩名嘅菇)豆腐,3款菜(椰菜,黃牙白,同好肉黃帝菜嘅菜)同水晶粉

9. 海膽蟹膏粥,絕頂美味鮮甜,已經好飽都食晒!有紫菜絲俾你加埋一齊食。

10. 最後有柚子雪葩或芝麻雪糕俾你揀。柚子清新得嚟好濃味,正!芝麻就好香濃!太飽就食雪葩感覺好d!So full!!
2017-11-09
$1900 (晚餐)
  • 海膽蟹宴
2017-11-07 1534 浏览
今日終於試左蟹膳,係灣仔區屬貴格食府,這間餐館已聽了很多年,但一直覺得貴沒有去幫襯。這次適逢有朋自遠方來,佢又聽聞這餐館,好有興趣想一試此餐館,所以終於決定豪一豪幫襯一下。我們點了午市套餐,無論前菜到主菜,食材很新鮮。這間餐館的主角蟹蟹果然很新鮮鮮甜,其他食物亦不用多講,因為已經有信心保證,食完我地都很回味😋用來煮蟹的鍋也很特別,是用牛油紙隔著煮,但紙又不會因煮得太耐而爛。真係一分錢 一分貨,到這裡用膳簡直是享受。

2017-10-29 1676 浏览
上個月同老婆食過一次,已經忍不住要再返食,因為除左佢地D蟹堅好食,服務同環境絕對一流蟹膳位址其實好方便,地鐵站行過去其實5分鐘都唔使。而且入到去果條街嘅時候,你會覺得好舒服,因為嗰條街主要都係唔同嘅餐廳,小至曲奇,或者其他亞洲菜都有! 入到去門口,門口嗰個服務員已經好有禮貌咁問,請問貴姓,同埋再開第二道門帶我地入去。二一入到去個服務員已經記得我哋係邊個,同我地點頭微笑!入面嘅光暗得來好舒服,好容易令你去享受餐飯嘅時間。今次我哋坐吧枱,枱面上面已經有好骨子嘅裝飾 - 毛蟹仔! 好啦,入正題!我同老婆今次一人叫咗一份行政套餐!我就叫shabu shabu, 佢哋就好友善甘upgrade 左老婆可份去雪場蟹,燒咗佢! 基於我哋第一班客(12nn!!!!!) - 好快地所有設備已經打去我哋面前!前菜有支豆,蟹肉蒸蛋! 蒸蛋裏面啲蟹肉十足,同埋侍應會好詳細咁解釋俾你知應該食咩先!之後就上咗天婦羅,其中一個賣點係佢哋會炸玉子!雞蛋保證新鮮!同埋一口咬佢你會感覺到蛋黃嗰陣鮮甜味!一啲腥嘅味道都無! 如果嫌唔夠味道,佢有綠色嘅調味料會令到個天婦羅更加上味!跟住個燒雪場蟹! 蟹肉非常彈口!多汁!同埋啲肉

跟住個燒雪場蟹! 蟹肉非常彈口!多汁!同埋啲肉好實! 好明顯好新鮮! 俾你有一種啖啖肉嘅感覺! 係食緊呢隻係咪嗰10分鐘,我同我老婆完全冇講過野,淨係掛住低頭食食食!

好啦食完燒係時候shabu shabu 果隻毛蟹! 湯底係佢哋自家製嘅昆布湯,侍應話佢哋會一喎湯,都有反覆煲幾轉,再隔走晒所有多餘嘅湯料!令到湯底本身已經好甜! 直接飲得!
毛蟹啲肉好豐厚! 大概只需要去煮2分鐘,已經可以食得!太耐一定會老! 重點,最後將佢個蟹膏煮足5分鐘,再配埋佢個烏冬一齊去煮,係成餐飯嘅高潮!因為湯底已經充斥着濃厚嘅蟹加蟹膏味,淨係呢烏冬出面已經可以收你$150!

題外話,因為我老婆完全唔識用筷子,待應亦非常之好人幫佢夾起D烏冬!

最後甜品上左薑味嘅雪糕,將口入面既蟹味完全清除!

餐飯最後食咗兩個鐘,無論以食物質素,服務質素,同埋舒適嘅程度來講,性價比絕對非常之好!
2017-10-28
  • 燒鱈場蟹
  • 蟹膏
  • 鱈場蟹天婦羅
2017-10-26 1255 浏览
失意嘅生日,食餐好,等自己開心D。門口按鈕都幾隱蔽入到去會見到兩個大蟹池要再按多一層門先入到去座位,座位前有個小蟹缸,八隻小蟹係度玩好得意。揀左兩個行政套餐。粟米蟹肉海膽凍湯,粟米味太重,海膽味俾搶去。燒蟹腳好鮮甜蟹火鍋,蟹肉都幾多菜菇同豆腐都吸哂蟹汁好鮮甜蟹肉餃子好足料好多蟹肉最後個加埋蟹膏去煲粥超級鮮,所有精華都係度,正食飽飽還有甜品,雪糕,薑汁味好濃好啱我另一球咖啡都唔錯食完,突然覺得間店好凍,下次要帶件外套先得。總捨全餐飯都好滿意。
失意嘅生日,食餐好,等自己開心D。門口按鈕都幾隱蔽

入到去會見到兩個大蟹池

燒蟹腳好鮮甜

火鍋,蟹肉都幾多

菜菇同豆腐都吸哂蟹汁好鮮甜

蟹肉餃子好足料好多蟹肉

最後個加埋蟹膏去煲粥

超級鮮,所有精華都係度,正

食飽飽還有甜品,雪糕,薑汁味好濃好啱我

另一球咖啡都唔錯

2017-09-21
$767.8 (午餐)
生日
2017-08-13 4081 浏览
平時感覺蟹膳係間高級餐廳,從沒有想過到訪,因朋友提出,才有機會到此一試。由於趕時間關係,朋友希望訂位時先點餐,待到達已經可以上菜。店方非常配合,更以電郵方式預先提供餐牌,十分貼心的服務。我們都點了蟹天婦羅套餐天婦羅賣相很是討好(味道也不錯),烏冬和蔬菜另上要自己係座位前的鍋子煮,蔬菜賣相也是一流的(可惜沒有拍照)。當然茶碗蒸味道也很好,只是不突出(我還沒有吃過不好吃的...)另外我們也order了一客蟹膏,只得一丁點卻索價$80一客,感覺很貴。可是味道也是驚為天人的,第一次食到咁甘香既味,而且仲久久不散,真係必食最後有咖啡雪糕作結尾(如果可以選草莓味就仲正)

我們都點了蟹天婦羅套餐

可是味道也是驚為天人的
,第一次食到咁甘香既味,而且仲久久不散,真係必食

最後有咖啡雪糕作結尾(如果可以選草莓味就仲正)

2017-08-07 7839 浏览
最近記掛在日本旅遊時吃過的蟹宴, 可惜不能經常往返日本, 後來知道原來香港都有吃蟹的專門店, 所以立即訂座, 期望可以再回味一次。餐廳比想像中小, 但由於座位數量不多, 故仍見寬敞, 坐得舒適。是次晚了訂座, 所以只能坐bar檯, 感覺私隱度沒卡位的好, 而且近門口, 空調不是很充足。建議如果想試, 還是早點訂座較好。兩人蟹宴套餐有兩款, 我們選了海膽蟹宴, 感覺較吸引。服務員會視乎你進食速度上菜, 頗有彈性。海膽蒸蛋賣相不錯。海膽甘甜味不是太濃, 比較淡, 但尚算新鮮。蒸蛋滑溜不削, 質感結實, 但蛋味較淡, 吃不出特別之處。整體一般吧!海膽鱈場蟹腳刺身海膽都是跟蒸蛋上的同出一徹。蟹腳刺身超出預期的鮮甜, 尚算不錯!建議海膽跟刺身分開進食, 更顯刺身鮮甜味。燒海膽鱈場蟹蟹腳蟹腳肉不多, 味不鮮, 整體一般。海膽毛蟹肉蛋黃天婦羅海膽還是不夠甘甜; 毛蟹肉亦不夠鮮甜, 味道較清淡; 蛋黃天婦羅沒有預期中的澎湃流漿效果, 蛋味亦不濃, 整體普通。鱈場蟹毛蟹火鍋菜蔬尚算新鮮, 不過不失。鱈場蟹蟹肉多但不鮮甜; 毛蟹蟹肉較少, 鮮甜程度不似預期, 吃完感覺沒特別。海膽蟹粥吃火鍋時, 服務員叮囑

兩人蟹宴套餐有兩款, 我們選了海膽蟹宴, 感覺較吸引。

服務員會視乎你進食速度上菜, 頗有彈性。

海膽蒸蛋
海膽蒸蛋

燒海膽鱈場蟹蟹腳
燒海膽鱈場蟹蟹腳

蟹腳肉不多, 味不鮮, 整體一般。

海膽毛蟹肉蛋黃天婦羅
海膽毛蟹肉蛋黃天婦羅

鱈場蟹毛蟹火鍋
雜菜盤

鱈場蟹毛蟹火鍋

海膽蟹粥

火鍋時, 服務員叮囑把蟹蓋留作煮蟹粥。 粥可選稀稠度, 服務員會代為烹調, 不用自己動手, 服務不錯。

個人想粥濃味點, 所以選了稠粥。相較前面菜式, 蟹粥有較濃海膽蟹膏味, 灑上紫菜絲同吃, 頗香, 算是眾多菜式中最滿意的。每人雖只有半碗飯, 但吃完已有飽意。

雪芭
柚子雪芭

雪芭味道清新且不過甜, 粒粒柚子皮加在內, 不澀口還增加了口感, 有"吃"固態版柚子蜜的感覺。男友則選了芝麻味雪糕, 試了一口, 好香芝麻味又不會太甜, 不錯!

我們另點了蟹肉餃子和蟹膏, 餃子是配合火鍋同吃的, 吃出啖啖蟹肉, 不過蟹肉只有淡淡的鮮甜味, 其實有點失望。

蟹膏味道濃鮮, 本是不錯, 可惜....份量少得離譜, 80元只有約一小茶匙份量, 有點搵笨! 回想日本那一大球蟹膏, 唉, 實在後悔當時只吃了一個。
蟹膏

套餐入面的每道菜都很精緻, 亦比想像中飽肚。但以3000多元一頓蟹宴來說, 質素是沒預期中好, 感覺這個價是給了服務。下次我想吃的話, 都不會在香港吃了!
用餐时段
柚子雪芭
  • 蟹膏
2017-07-11 9912 浏览
終於儲夠錢嚟蟹膳食晚餐啦😄😄😄 是的,價錢和傳聞一樣一啲都親民, 但人生總要豪幾次係咪 😄打開餐牌,對於蟹類不熟悉的我, 的確好難揀, 好在侍應妹妹耐心為我解釋, 最後選擇了海膽蟹餐( 加大咗隻毛蟹 )清酒選擇多, 250ml 的只有一款, 這款大湖清酒, 味道清淡有果香, 適合清酒初哥 😃先嚟蟹肉茶杯蒸蛋, 質感很滑 (是必須的) 但味道平平吃不出蛋和蟹肉的特別之處。第二道是海膽蟹腳刺身, 蟹腳刺身味道偏淡, 清甜, 蟹腳刺身和海膽一起吃, 會被激烈的海膽味道 搶過, 個人認為分開來吃會比較適合。然後是燒蟹腳, 蟹殼散發出被燒過的陣陣香甜海鮮味, 蟹腳鹹香, 只有兩條腳太少啦😉, 飢詩始終鍾情於熟的蟹啊~晚餐的亮點來了, 蛋黃天婦羅, 到底這是誰發明的產品?! 實在太難忘了, 一口把海膽和整隻蛋黃鯨吞, 溫度和暖, 蛋黃醬迅速湧到口腔四周, 口感豐富,和海膽的鮮味相當合拍, 這道菜有機會一定要encore 😃😃😃接著來就是蟹和野菜shabu shabu, 湯底是昆布清湯底, 昆布是提升鮮味的最佳配搭, 這個能吃出蟹肉的甜味, 食完呢度都已經飽到8899了。再來就是原隻毛蟹, 蟹肉蒸過

蛋黃天婦羅

再來就是原隻毛蟹, 蟹肉蒸過後迅速冷卻然後拆肉, 侍應妹妹將蟹肉和蟹膏撈在一起, 很邪惡呀。

皇帝蟹的蟹膏, 本來是用來煮粥的, 但實在太飽了, 於是蟹膏就攞去和蛋白一起蒸, 這就是高潮所在, 蟹膏味道很濃郁, 加上蛋白,蒸出來的口感很濃稠, 很完美的蟹逅 😄
蛋白蒸蟹膏

甜品再來一客黑芝麻雪糕, 真的有點走不動啊~
飢point : 9/10
#hungermarch #非飢詩
蛋黃天婦羅
蛋白蒸蟹膏
2017-06-11 2121 浏览
第一次幫襯,環境清幽,我地六人,坐房,每枱客人由點菜至埋單,都由一名服務員負責,服務態度一流!價值略貴,但物有所值,以下套餐建議有6人叫4個餐,份量絕對夠食!日本三蟹套餐(松葉蟹-鱈場蟹-毛蟹)每位HK$1480, 加一服務費用#北海道海膽蟹肉栗米凍湯#松葉蟹脚刺身#蒸松葉蟹及蟹膏#燒雪場蟹蟹腳#松葉蟹鉗及鱈場蟹蟹脚天婦羅#凍毛蟹#鱈場蟹及松葉蟹腳火鍋#+雜菜盤#蟹肉餃子干#蟹燴粥#甜品 共11品

日本三蟹套餐(松葉蟹-鱈場蟹-毛蟹)
每位HK$1480, 加一服務費用

#蟹燴粥
#甜品 共11品

2017-06-10
2017-06-09 1836 浏览
住在灣仔多年,都未試過這間 Kanizen,近年蟹宴大行其道,終於的起心肝來試試看,我選擇 lunch time 來試試看 $698/head 的 set 試水溫。果然無失望!性價比很不錯。門口的按鈕挺隱秘,採用兩層躺門設計,莫非係用黎 block 住D 狗仔隊?餐廳燈光比較幽暗,頗有情調,座位很寬闊。非常適合拍拖約會。食物味道以清淡為主,喜歡吃濃味的朋友未必欣賞。我個人就很喜歡那種每一道菜都是清清的感覺,目的自然是要突出蟹肉的鮮甜可口。任何濃味的調味料都是多餘的。服務人員很貼心。不錯!

餐廳燈光比較幽暗,頗有情調,座位很寬闊。非常適合拍拖約會。

服務人員很貼心。不錯!

海膽蟹肉🌽湯
天婦羅鱈場蟹腳