2019-09-14 2234 浏览
今日我朋友請食飯,帶咗我去位於灣仔嘅蟹膳,原來成間餐廳得兩個餐牌,朋友幫我叫咗個海膽全蟹宴一坐低有枝豆做前菜頭盤上面係海膽下面係雪場蟹刺身好新鮮!第二道菜係海膽茶碗蒸第三道菜係燒雪場蟹腳一樣都係有海膽係上面,超開心!第四道菜係拆咗肉嘅毛蟹上面係一隻糖心蛋天婦羅,口感好特別,有人幫自己拆晒蟹肉感覺真係非常爽!食完四道精美嘅菜式,Shabu Shabu時間!大大隻嘅毛蟹同雪場蟹,仲有多款菜!最開心嘅事唔使自己落手落腳,有專人幫你淥埋好鮮味!食曬所有蟹肉,個蟹蓋職員會幫你留嚟煮蟹粥,吸收曬蟹嘅精華,不得了!海膽蟹餐1580一位,鍾意食蟹同海膽必試!如果價錢再親民少少就好喇

一坐低有枝豆做前菜

頭盤
上面係海膽下面係雪場蟹刺身
好新鮮!

第二道菜係海膽茶碗蒸

第三道菜係燒雪場蟹腳
一樣都係有海膽係上面,超開心!

食完四道精美嘅菜式,Shabu Shabu時間!
大大隻嘅毛蟹同雪場蟹,仲有多款菜!
最開心嘅事唔使自己落手落腳,有專人幫你淥埋

2019-08-04 1993 浏览
搵食貼士:1200去到,仲有位,但係1245左右已有8成滿,如果係大伙兒食飯,記得訂位!慶祝放完一個月假復工,同事建議食呢間。本來諗住係豪食之選,點知價錢親民,服務又好,真係無得輸。我最初諗,食呢間無500蚊唔使埋單,點知入到去望吓個餐牌,原來價錢由親民價到豪食價都有。今次我選擇咗親民之選的2號餐,有蟹肉釜飯嗰個。茶碗蒸: 蛋好滑,亦好鮮甜! 免治蟹棒:啖啖肉,但係一食就知真材實料,唔係一口粉或成口魚肉嗰啲,份量唔細,有一隻手掌咁上下大。蟹肉釜飯:蟹肉多到呢!份量亦不少,足有兩碗,對女士而言,或許大碗咗啲,但係因為太好味,我堅。持。食。晒! 因為啲飯索晒蟹肉的味道,所以好鮮甜。甜品:雪糕。特選咗咖啡味。啲雪糕好滑,咖啡味剛好,食完好醒神侍應服務周到,而且好細心。一定會再嚟!

茶碗蒸: 蛋好滑,亦好鮮甜!

侍應服務周到,而且好細心。一定會再嚟!
2019-07-31
  • 免治蟹棒
  • 松葉蟹肉蒸飯
2019-06-25 1910 浏览
蟹肉火鍋湯底帶出蟹既鮮甜,炎燒海膽同海腳咬落去啖啖肉,最驚喜既係将蟹肉蟹膏倒落火鍋湯底煮粥,個粥混合蟹膏蟹肉的鲜甜飲咗返唔到轉頭,柚子雪葩甜度適中果香濃郁,齒頰留香,非常滿意既一餐

2019-06-19 1612 浏览
和友人慶祝生日,訂座時要求了較private 的位置,結果被安排到上層的房間裡用膳,太好了!店員推薦了三蟹套餐($1580 一位,4 位起)。感覺跟日本的蟹道樂很相似,味道一樣鮮美,只是蟹來到香港,物以罕為貴,價錢就當然番倍了!三蟹套餐包括了松葉蟹、雪場蟹和毛蟹。煮法多多,有刺身、蒸、天婦羅、凍吃、shabushabu 等,都做得很鮮美,很不錯!不過與在日本吃的相比,沒有日本的精緻,份量比較大,吃到最後實在是有點膩呢。建議可以叫二人餐,然後再加單點菜式,這樣才不會吃不完而浪費了。結帳$7Xxx, 的確貴了點。

2019-06-01 1274 浏览
假日嚟灣仔食飯,搵到靜靜嘅一角,門口仲有街邊泊車位,好方便。 呢度私密度幾高,大木門慢慢打開,先係接待處,望到兩個大水缸,好多大大隻嘅蟹,果然同個餐廳名一樣,主打蟹! 一坐低就見到啲餐具都係蟹嘅顏色,好高雅。同朋友都係蟹迷,無理由唔食蟹丫,叫左兩個行政套餐。前菜係鹽燒枝豆。 再嚟蟹肉蒸蛋,蛋蒸得好嫩滑,而蛋入面仲有好多蟹肉,用料十足。接住係啱啱炸起嘅松葉蟹天婦羅拼盤,店員溫馨提示先食個流心蛋黃天婦羅,要一啖食喎! 原個放入口,蛋汁即時爆出,堅係正! 蟹腳同蟹鉗都係預先拆左殼,食得好方便,蘸少少綠茶鹽,鮮味更突出。 但係最正,我最鍾意嘅係大葉(紫蘇葉)炸蟹肉餃,散發住陣陣幽香。跟住店員細心咁喺我哋面前煮野菜,湯底係昆布湯,煮完仲排得靚靚添。 食完天婦羅食返啲蔬菜,可以減少油膩感。毛蟹半隻放湯輕煮,蟹殼已經剪開,只要挑出嚟就食到。 蟹肉唔係話好有鮮味嗰種,但就好甜好甜,仲帶一種特別嘅清香味道,正呀!稻庭烏冬都係店員幫手煮,服務真係100分。最後以甜品作結:薑味同咖啡味雪糕。環境舒適、服務一流、味道又好,絕對值得encore!

一坐低就見到啲餐具都係蟹嘅顏色,好高雅。

同朋友都係蟹迷,無理由唔食蟹丫,叫左兩個行政套餐。

稻庭烏冬都係店員幫手煮,服務真係100分。

最後以甜品作結:薑味同咖啡味雪糕。

環境舒適、服務一流、味道又好,絕對值得encore!
2019-04-30 1204 浏览
食到高質餐廳,總係要尋尋覓覓,今日目標就係蟹膳。蟹膳門口好神秘,一按製,已經有reception 同事安排帶路。一入座,餐牌已經在座上,套餐選擇比較優惠,店員亦推介幾款套餐,最後我地決定行政套餐($408)首先上左燒枝豆及蟹肉蒸蛋,枝豆燒過後,容易開豆黎食,蒸蛋內蟹肉又有菇,分量足!之後上左一份松葉蟹天婦羅拼盤,有蟹鉗及蟹腳,仲配有蔬菜類及一口流心蛋天婦羅,呢度特別可以配綠茶粉食天婦羅,令人清新感覺。到主角出場毛蟹,店員好好人話可以卑我地升級燒毛蟹都可以,肉質新鮮香口,加少少檸檬汁點綴 更添味道!仲有份大大份野菜盤,有菇類、蔬菜類及豆腐,放入昆布清湯內煮熟,即時清清腸胃。最後有甜品送上-薑汁雪榚/咖啡雪榚,薑汁味道唔太出,一般食客都接受到。
食到高質餐廳,總係要尋尋覓覓,今日目標就係蟹膳。

燒毛蟹

2019-04-27
燒毛蟹
  • 雜菜盤
  • 松葉蟹天婦羅
2019-04-28 1016 浏览
老公又話要帶我食好嘢😬今日係佢要返拳館之前,佢帶咗我去食蟹😍 之前行返拳館都經過呢間餐廳。蟹係我最鍾意食嘅海鮮🤤今次仲要係食日本蟹🤩正呀🥳唔知係咪星期日嘅灣仔比較人少,雖然老公訂咗枱,但基本都唔使等位。一入門口就見到好多蟹🦀🦀🦀坐喺座位隔離就有一兜蟹仔😬平時成日唔記得影Menu,今次有影低自己食乜喇😅 蒸蛋同枝豆 —> 有蟹肉嘅蒸蛋好鮮甜,但貞蒸啱啱好好滑😋😋😋毛蟹打邊爐 —》鮮甜好味😋😋😋Seasonal special — 花咲蟹 — > 原來個殼好薄好軟㗎!鮮甜好好味😋😋😋Tempura —>薄簿嘅炸粉,冇乜油!非常好👍🏻 蟹肉非常鮮甜,最特別係炸流心蛋黃(相中左邊圓圓地嗰個就係)😋😋😋雜菜薑味雪糕同埋咖啡雪糕每上一道菜都有介紹👍🏻

坐喺座位隔離就有一兜蟹仔😬

平時成日唔記得影Menu,今次有影低自己食乜喇😅

毛蟹打邊爐 —》鮮甜好味😋😋😋

雜菜

薑味雪糕同埋咖啡雪糕

每上一道菜都有介紹👍🏻

2019-04-25 857 浏览
相信大家去日本大阪旅行,一定會光臨出名的蟹食專門店,原來香港也有這高級的食店.離mtr 3min , 十分方便.這食店有不同的lunch set ,價格都叫經濟,同日本的差不多.看見這蟹缸,就清楚蟹一定新鮮好味道啦,信心的保證.十分有風味的支豆,送酒一流.滑滑的蒸蛋,有蟹的.蔬菜拼,十分之新鮮,配菜有水準.十分有心思的鍋.水準十分高的炸物,並沒有一點油的感覺.燒蟹腳十分香口,好味道.最後還有甜品.這一餐十分之滿足.
看見這蟹缸,就清楚蟹一定新鮮好味道啦,信心的保證.
十分有風味的支豆,送酒一流.
滑滑的蒸蛋,有蟹的.
蔬菜拼,十分之新鮮,配菜有水準.
十分有心思的鍋.
水準十分高的炸物,並沒有一點油的感覺.
燒蟹腳十分香口,好味道.
最後還有甜品.這一餐十分之滿足.
2019-04-13 5075 浏览
等了幾個月,終於等到公司的淡季,多了很多私人時間同埋可以清下年假,咁啱又正值日本櫻花盛開的季節,於是一於立刻訂機票,放了足足兩星期的年假去一轉日本深度遊。返香港唔夠幾日就非常懷念日本的美好時光,其中更加掛住食螃蟹會席,於是為了一解千愁就同老公去蟹膳大刷一餐。蟹膳一聽個名就知是食螃蟹的專間店,位於灣仔譚臣道3號,店舖外觀簡約低調得來帶有氣質,打開門就是典型的日式玄關,玄關放有一大缸生猛的活蟹,經過玄關就是一大張吧台,也就是今日用膳的地方。坐下不久店員便送上熱毛巾及熱茶,在用餐途中也不時添加,服務實在太貼心。餐點選擇多樣化,有套餐亦有單點,今日我們叫了行政套餐,貪其樣樣都有。首先送上的是前菜-支豆及蟹肉蒸蛋。支豆外層微微燒烤過,打開來食的時候比平時多了一點焦香。蟹肉蒸蛋看似平凡,但要製作一碗完美的蟹肉蒸蛋絕不簡單,時間及成份都要掌握得好好。蟹肉蒸蛋上枱時熱辣辣,內有大量鮮甜一梳梳的蟹肉,令茶碗蒸的味道更為提升。接著是松葉蟹天婦羅拼盤,粉漿透薄,脆而不膩,十分高水準之作。天婦羅松葉蟹的蟹鉗及蟹腳咬落啖啖肉,而且入口鮮甜,令人回味無窮。而拌碟的還有好特別好有心思入口即溶的流心蛋黃,厚大的鮮冬菇

2085 浏览

前菜及蟹肉蒸蛋

接著是松葉蟹天婦羅拼盤,粉漿透薄,脆而不膩,十分高水準之作。天婦羅松葉蟹的蟹鉗及蟹腳咬落啖啖肉,而且入口鮮甜,令人回味無窮。而拌碟的還有好特別好有心思入口即溶的流心蛋黃,厚大的鮮冬菇,好甜美的茄子及南瓜等,就咁食又得,配上蘿蔔蓉天婦羅汁又得,配上綠茶鹽食又得,得咗。
松葉蟹天婦羅拼盤

店員好好,他說套餐中的毛蟹半隻可改為燒雪場蟹。人緊係貪心,有得試多種款式就緊係試多種款式,所以我同我老公一個叫了毛蟹半隻shabu shabu,一個叫了燒雪場蟹。魚與熊掌,兩者兼得。

毛蟹-半隻
一睇就知新鮮,不是一般貨式,蟹肉透亮,立立令,蟹羔是滿滿的。放在涮涮鍋內涮2分鐘就食得,入口好鮮甜好滑嫩。涮過後的湯底變得好鮮甜,用來一陣涮雜菜簡直一流。
毛蟹半隻

燒雪場蟹
雪場蟹腳條條都好粗,每啖都是一梳梳的,燒過的雪場蟹的焦香味好豐富,又不失本身蟹的鮮甜,簡直想一食再食。
燒雪場蟹

之後就是雜菜盤,內有新鮮脆綠的雜菜、菇菌和好吸味的春雨等,配上涮過蟹後鮮甜的湯汁,又健康又美味。
雜菜盤

再之後就是稻庭烏冬,稻庭烏冬是比較幼身的,入口又滑又煙韌。
稻庭烏凍

最後就是甜品,是日甜品為薑汁雪糕或咖啡雪糕。薑汁雪糕的薑汁味好香濃,味道好細膩,好似飲了一杯凍薑茶般,好特別。咖啡雪糕入面有少許寒天凍,食落也好像飲了一杯凍咖啡般,好足料。
薑汁雪糕、咖啡雪糕
雜菜盤
稻庭烏凍
薑汁雪糕、咖啡雪糕
2019-03-23 811 浏览
情人節過後要黎食大餐!男朋友知我鍾意食蟹,所以就帶我過黎食嚕入到去就見到啲蟹係到等緊我,哈哈!員工十分有禮,由帶位到我埋單都十分友善!very good先講一講食物,我呢個係海膽蟹宴,即係又有海膽又有大量蟹肉食!每款菜式都會用海膽同蟹咁制,而且係十分匹配的,有著海膽的鮮甜,亦有蟹的鮮味。最值得一提是,蟹粥。先整熟火鍋配料及少量蟹,然後再用呢個湯去煲粥,再加返蟹肉同海膽落去,我平日係好唔鍾意食足,因為覺得唔飽,但今次我係飽到要打包😂真係令我好滿足,而且個雪糕亦都好好味多謝男朋友
情人節過後要黎食大餐!

男朋友知我鍾意食蟹,所以就帶我過黎食嚕

入到去就見到啲蟹係到等緊我,哈哈!
員工十分有禮,由帶位到我埋單都十分友善!very good

真係令我好滿足,而且個雪糕亦都好好味
多謝男朋友
2019-02-18
  • 海膽蟹粥
2019-03-02 897 浏览
The Holy CrabThe restaurant has been in our list for a while, and today we decided to give it a go. We went there for lunch. They have a lunch menu which is a lot more affordable then the dinner menu. If you really want to try this place, go there for lunch. The place is spacious and clean - very relaxing vibe. When you first enter the restaurant, you’ll see a giant tank with loads of crabs in it. I’ve never seen so many crabs in such a huge tank before. Indeed a dramatic entrance. Let’s get to
The Holy Crab

Let’s get to the actual meal. Our first served dish is this steamed egg with crab meat. I really love this dish, as it’s so refreshing, and it prepares you to the main dish, giving you a taste of their crabs.

Then, we are served with the tempura. The tempura is heavenly, especially the crab one. Dipping that with the green tea salt they prepared, it’s a game changer. I highly recommend you try that.

While we were having the tempura, a very helpful waitress were preparing the shabu shabu for us. The shabu shabu crab brought you to another dimension. Lightly flavored with their homemade vinegar, the crab is such a pleasure. Slowly dig in ladies and gentlemen.

Next up, since we were addicted to their crabs, we ordered the grilled crab legs. Slowly scraping the meat out of its shell, we were so satisfied with this. The smoky flavor gives the crab an extra layer of complexity. It’s a pleasure to my taste buds.

Overall, I’m really satisfied with this restaurant. I was so full after the meal, and for lunch, it’s very affordable. I highly recommend the crab lovers to try. I loved their coffee and ginger ice cream as the ending ❤️
灣仔名氣命食蟹既lee 間蟹膳朋友生日終於的起心肝🥳book 位🥰傳說中灣仔區酒店級別既服務😳餐廳朋友生日豪一豪佢🥳行政套餐我黎啦☺️🤤🎈前菜鹽燒枝豆🤤面頭有些許粗鹽🎈蟹肉蒸蛋!上面有一大粒蟹肉☺️重用香菇切粒蛋十分軟滑但唔係鬆,質感有彈性!用左上湯蒸☺️🎈松葉蟹天婦羅🍤拼盤(蟹腳,蟹鉗)師父建議首先食左流心蛋黃先!因為保持熱度食先更突出成口都係蛋黃外脆內爆醬既感覺🤤🤤🤤🤤至於蟹腳同埋蟹鉗呢,係拆咗殼啖啖肉嘅蟹肉天婦羅🍤🥰可以點隔離嘅綠茶鹽,輕微苦澀味既鹽帶出蟹肉更鮮甜🥳另外就當然唔少得番薯🍠,南瓜🎃,冬菇!三樣都炸得好薄既!南瓜夠薄新,冬菇做到外脆內軟🤤旁邊重有綠茶鹽,又或者加蘿白蓉入天婦羅醬汁入面食,兩個口味🤤🎈雜菜盤配柚子豉油😉滑豆腐配蔬菜仲有粉絲🤤師傅會幫你控制時間煮菜😋濃濃既昆布湯嘅鮮味配埋蔬菜🥬🤤👏🏻 既然今日食好啲於是我哋就升級叫咗🎈燒鱈場蟹🦀厚肉燒鱈場蟹🤤鹽燒🔥鱈場蟹🦀肉質係特別結實,出曬名肉質飽滿粗大的蟹腳🤤🤤 真係咸香🤤肉地厚🦀最後會選擇米飯或者稻庭烏冬🤤我就梗係揀烏冬啦!🎈稻庭烏冬會用昆布湯即場去煮扁意粉烏冬!非常彈牙🤤根根分明😉唔會有酸味🤤係高質又咬口嘅烏冬🤤(絕對唔
灣仔名氣命食蟹既lee 間蟹膳
朋友生日終於的起心肝🥳book 位🥰
傳說中灣仔區酒店級別既服務😳餐廳

朋友生日豪一豪佢🥳
行政套餐我黎啦☺️🤤

🎈前菜
鹽燒枝豆🤤面頭有些許粗鹽

🎈蟹肉蒸蛋!上面有一大粒蟹肉☺️重用香菇切粒
蛋十分軟滑但唔係鬆,質感有彈性!用左上湯蒸☺️

🎈松葉蟹天婦羅🍤拼盤(蟹腳,蟹鉗)

🎈雜菜盤

既然今日食好啲於是我哋就升級叫咗
🎈燒鱈場蟹🦀
燒鱈場蟹🦀

最後會選擇米飯或者稻庭烏冬🤤我就梗係揀烏冬啦!

🎈稻庭烏冬

(絕對唔會出現太早煮烏冬,而導致烏冬本身索晒啲湯,發脹變得失去口感嘅感覺👏🏻😽)

🎈甜品
是日甜品係雪糕,我哋揀咗一個🎈薑味雪糕🍦香濃嘅牛奶味配埋薑味🤤喜歡食薑嘅朋友必須要食呢個😋😋

另一個係🎈咖啡雪糕🍦上面仲有啲朱古力粒粒添非常香濃👏🏻😋

整體又服務到食物質素都非常高分😉🥳係一個非常適合慶祝食餐飯嘅地方🤤
燒鱈場蟹🦀
  • 松葉蟹天婦羅
  • 雜菜盤
  • 燒鱈場蟹
  • 天婦羅
  • 雪糕
2019-02-26 4814 浏览
爸爸生日揀咗間高級餐廳同佢食🦀🦀🦀佢一向鍾意食蟹,好想帶佢去食日本蟹道樂 ,今日食住個港版先啦😆喺灣仔呢間蟹膳入口比較隱蔽,要撳掣等職員打開趟門先至入到餐廳,好神秘😳😳😳入面裝修易深色格調為主,成個感覺好高級😎😎我哋坐喺bar枱,前面有個侍應一直招呼我哋兩個👧👴上菜都會逐一介紹每一道菜應該點樣食,仲就會不停地幫我地添茶🍵🍵🍵 服務好殷勤🤗🤗🤗我地點左行政套餐 : 前菜/蟹肉蒸蛋/松葉蟹天婦羅拼盤(蟹腳蟹鉗)/毛蟹半隻/雜菜盤/道庭烏冬/甜品😋😋😋前菜係支豆,加咗啲鹽同埋燒過,特別香口🌿🌿🌿 蟹肉蒸蛋好滑溜, 大大嚿蟹肉喺面,熱辣辣食好香蛋味😆跟住上嘅係毛蟹同埋蔬菜拼盤,打邊爐用🍜毛蟹只需要放入面前個昆布湯一邊烚兩分鐘就食得, 非常清甜,配埋蟹醋食一流😍😍蟹殼已經開好,只需要用專用鐵棒輔助,拆肉無難度😝😝食到一半天婦羅就上枱,蟹肉蟹鉗當然高質, 但我最鍾意係左邊黃色嗰粒天婦羅蛋黃 🥚🥚🥚 點少少天婦羅汁再原粒拍落後😂 OMG 係流心㗎😍😍😍 師傅對唔同嘅食材時間都拿捏得好好,唔會過熟或者乾曬, 亦都唔會覺得油膩LIKE👍最後煮埋烏冬同埋蟹蓋,烏冬係扁身超煙韌貴價烏冬🍲🍲吸收曬啲精華!!!

最後煮埋烏冬同埋蟹蓋,烏冬係扁身超煙韌貴價烏冬🍲🍲吸收曬啲精華!!!正 😍😍😍

雪糕有薑汁/咖啡味🍨🍧估唔到連甜品都咁高質, 薑汁有微微薑味好滑好香,咖啡味入面仲有咖啡味啫喱😋😋😋完美結束呢一餐💓💓💓
2019-02-24
2019-02-21 732 浏览
今天是情人節,老公特別過嚟和我吃lunch,我選了這間,也是我喜歡去的一間食蟹午餐。我們都選了行政套餐,價錢約四百元,有前菜毛豆、蟹肉蒸蛋、我最喜歡的蟹天婦羅、還有燒雪場蟹、用來火煱的生烏冬、雜菜和可選擇薑汁或咖啡味雪糕的甜品。食物精緻,也很美味,蟹肉新鮮,如果份量可以多一點就好了😁,服務員也照顧周到,值得一讚。環境方面,地方不是很大,如果大伙人去食的話,可能比較難安排,餐廳分兩層,樓上的全是房間,私隱度高,也坐得舒適。
2019-02-14
2019-02-21 631 浏览
同朋友一齊去食高檔全蟹宴一入到店舖有點陰涼原來係因為 放置蟹嘅地方要保持 陰涼鱈場蟹以及 松葉蟹都係喺入面度養waitress仲畀我哋揀打邊爐or 香烤松葉蟹其實呢兩種方法都好好食最後揀咗 烤嘅方法去烹調聽waitress介紹 原來烏冬嘅質素都有分好多 如果貴嘅話煮一小碗都要幾百蚊成本食完呢個set lunch好飽前菜以及甜品都好好食配搭賣酸酸鹹鹹嘅醬料 同平時食開普通嘅蟹粥無得比最得意係餐廳桌上會有細細隻活生生嘅蟹做裝飾品
同朋友一齊去食高檔全蟹宴
一入到店舖有點陰涼原來係因為