2023-02-26 67 浏览
蟹一向是我最喜愛的海鮮之一,今晚約了好友去銅鑼灣一間日式專門店吃蟹,點的二人套餐,幾乎每道菜式都有蟹的縱影。套餐有沙律、小食、刺身、湯、蒸蛋、主食和甜品等,每道菜攞盤精緻吸引,不論是味道,還是賣相,都令人眼前一亮。店鋪座位舒適,有日式餐廳的裝潢,而店員服務亦加分。個蒸蛋都幾印像深刻,除了有海膽、黑魚子、元貝、菇菌,亦有蟹肉,最重要是材料豐富,但蒸蛋依然保持滑溜。一整隻上的粟蟹十分吸睛,蒸完的外型和味道和毛蟹有些似,啖啖肉,很鮮甜。而鱈場蟹亦毫遜色,用了浜燒,口感和質感與粟蟹有點不同,比較長,而且一絲絲。如果喜歡魚,可以選擇喜之刺,而我們選擇的是日本和牛,牛肉香口,質感很軟稔。如果喜歡麵食,可以選擇烏冬,我們比較喜歡飯,所以要了釜飯,味道較香,而且可以選擇不同的配料,充滿黑松露香氣的蟹肉釜飯,令人垂涎欲滴。

店鋪座位舒適,有日式餐廳的裝潢,而店員服務亦加分。

2023-02-23 87 浏览
今天一個人來了銅鑼灣逛街,見Sogo 傍的蟹慶有位,也有好幾年未有到訪過,一於就在這裡吃個午飯才走。我叫了一個一人會籍套餐,有蟹肉沙律、季節刺身四點、海膽蟹肉活帆立貝豐盛燒、和御牛柳粒、季節活蟹煮雜炊,及甜品,十分豐富。- 蟹肉沙律:足料蟹肉,沙律新鮮,醬汁醒胃。- 季節刺身四點:有油甘魚、赤蝦、蔥拖羅及三文魚,鮮味十足,特別是赤蝦及蔥拖羅,令人回味無窮!- 海膽蟹肉活帆立貝豐盛燒:這個配搭令人無法抗拒,海膽鮮甜,入口溶化,配上三文魚子、蟹肉,和大大粒的帆立貝,果然嘴裡鮮味超爆,口感十足。- 和御牛柳粒:肉質鮮嫩,入口即溶。- 季節活蟹煮雜炊:蟹粥也是我的至愛,有半隻蟹伴粥,足料可口。- 甜品:有奶凍及蕨餅,把整頓午餐劃上完美的句號。這裡不單食物有水準,座位寛敞,招呼親切,下次一定會再來光顧。
- 蟹肉沙律:足料蟹肉,沙律新鮮,醬汁醒胃。
- 和御牛柳粒:肉質鮮嫩,入口即溶。
- 甜品:有奶凍及蕨餅,把整頓午餐劃上完美的句號。
2023-02-19
午餐
2023-02-23 105 浏览
主打蟹宴嘅餐廳位於銅鑼灣sogo附近,日式嘅裝修另設有包廂。今次我哋叫咗蟹慶海鮮料理會席試吓🙆🏻‍♀️時令沙律&前菜2點蟹肉蟹籽牛油果沙律清新開胃,漬物牛蒡都幾入味,池魚仔非常香脆😋海鮮寄世鍋好足料,有蟹鉗,蝦,帆立貝,生蠔,金針菇粉絲同娃娃菜,另外仲有烏冬,海鮮湯底清甜🙆🏻‍♀️海鹽燒次之喜燒到金黃色嘅紅杉魚,外脆內嫩,配上柚子醬汁😎極上天婦羅盛合有蟹肉,帶子,大蝦同南瓜,外面薄脆,肉質彈牙👍最係海鮮清湯,一解油膩感🙆🏻‍♀️

海鹽燒次之喜
燒到金黃色嘅紅杉魚,外脆內嫩,配上柚子醬汁😎
海鹽燒次之喜

極上天婦羅盛合
有蟹肉,帶子,大蝦同南瓜,外面薄脆,肉質彈牙👍
極上天婦羅盛合

最係海鮮清湯,一解油膩感🙆🏻‍♀️

海鮮清湯
平時經過銅鑼灣SOGO ,都會見到門口有隻蟹嘅呢間餐廳,所以前排朋友約喺銅鑼灣食飯,我就提議試一試呢間🙆🏻‍♀️餐廳唔止食蟹,仲有好多海鮮嘅選擇,我同朋友揀咗海鮮料理會席試下前菜後有4款季節刺身,分別有帶子,中拖羅,池魚同赤蝦💁🏻‍♀️帶子好厚身,夠鮮甜。而拖羅好肥美,魚油味好香👍池魚好新鮮,口感更爽,亦處理得好好,唔會腥🙆🏻‍♀️赤蝦好大隻,入口清甜😋另一道係海鹽燒次之喜,烤魚火喉同時間捉得岩岩好!外皮好香脆,但𥚃面既肉依然好juicy,唔會乾!調味好簡單,但已經足夠帶出魚既鮮味👍主食方面重有海鮮寄世鍋,幾款海鮮者成,有蝦,蟹鉗,帆立貝等。湯底好鮮甜,所以𥚃面啲菜入左味,都好好食😋

2023-02-16 52 浏览
情人節,和男友食蟹宴慶祝一下,這店舖是日式蟹肉專門店,點了二人餐,十分豐盛的一餐。前菜:有隻蟹仔沙律很開胃;三文魚鼻軟骨第一次食,很爽口;而蒜頭漬物口感清脆。刺身:有四款,牡丹蝦、油甘魚、拖羅和帶子,味鮮肉質佳。海膽黑魚子茶碗蒸:海膽香濃,黑魚子矜貴,蒸蛋滑溜。粟蟹:外型和毛蟹有點相似,易拆肉,蟹味鮮甜,蟹膏加了蛋白,很香滑。鱈場蟹:長長的蟹腳多肉,肉質一絲絲,鮮甜多汁,浜燒完味道更香,點蟹醋汁更佳。甲羅燒:香濃的蟹肉甲羅燒配米餅,味道很匹配。和牛:A5牛和來自鹿兒島,入口即化,肉味香濃,配芥末醬、自家制醬和蒜片等。海鮮湯:足料的海鮮湯有魚、元貝、雜菌和蟹肉等,鮮甜,加青檸味道更香。釜飯:蟹腳釜飯有三文魚子、黑松露醬和香蔥,很香。甜品:紅豆綠茶布丁配蕨餅,完美地結束這一天。

刺身:有四款,牡丹蝦、油甘魚、拖羅和帶子,味鮮肉質佳。

海膽黑魚子茶碗蒸:海膽香濃,黑魚子矜貴,蒸蛋滑溜。

甲羅燒:香濃的蟹肉甲羅燒配米餅,味道很匹配。

釜飯:蟹腳釜飯有三文魚子、黑松露醬和香蔥,很香。

甜品:紅豆綠茶布丁配蕨餅,完美地結束這一天。
2023-02-14 71 浏览
香港都有蟹宴☺️超好食🦀🦀🦀首先有蟹肉三文魚籽沙律,沙律菜上有好多蟹肉絲同三文魚子,仲有隻迷你嘅蟹仔超得意,清新又好味。時令刺身有四款魚生: 赤蝦,凡立貝, 大拖羅, 油甘魚,全部都好肥美,特別係凡立貝,好大粒咬落鮮甜。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,上面有海膽、黑魚子和蟹肉,食材用料高級,蛋內有紫蘇葉和白果,口感幼滑又香。終於去到是日最期待日本時令活毛蟹,先品嚐一啖原味嘅蟹膏,好鮮甜唔捨得咁快食曬。成隻蟹本身已經由師傅切好,每隻蟹腳都滿曬肉。結實嘅蟹肉配上酸甜水雲醋,真心正! 唔洗去日本了~甲羅燒配多士勁多蟹膏,比平時街食嘅更多膏,蟹蓋滿滿。用左茶壺做器皿,入面有鮑魚、蟹肉、蝦肉、鮮菇,味道清甜。鹿兒島A5 和牛超大份,好肥美入口即溶,牛肉味重配上蒜片、芥苿醬好惹味。浜燒鱈場蟹腳大大條,師傅將佢切得好好,成條蟹肉輕輕一推就出曬黎,肉質鮮甜飽滿好大件,鮮嫩肉質扎實,經過火炙烘烤,更突出蟹肉鮮味。A5和牛烏冬和牛入口柔軟,有3大片和牛、菇,湯底好清所以可能夠食到和牛香味,和牛仲有少少粉紅色,食落嫩滑。
香港都有蟹宴☺️超好食🦀🦀🦀

用左茶壺做器皿,入面有鮑魚、蟹肉、蝦肉、鮮菇,味道清甜。

2023-02-12 60 浏览
餐廳位於澳門逸園中心地庫,很容易就可找到餐廳的蹤影‼️😉 大概3年前到訪過,留有不錯的印象,所以這次便相約朋友再訪‼️❤️▫️❥$𝟮𝟳𝟴𝟴 特選會席套餐🦀~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 蟹肉三文魚籽沙律🥢非常清新的沙律,還有一隻小小的炸蟹在旁‼️▫️▰ 時令刺身🥢當晚分別是火炙深海池魚、帆立貝、吞拿魚、赤海蝦‼️每款都很新鮮‼️▫️▰ 甲羅燒配多士🥢咸香咸香的,味道濃郁‼️和香脆的米通一齊吃下更有口感‼️▫️▰ 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🥢食材鋪得整齊一目了然‼️熱乎乎的蒸蛋冒著煙,滑溜滑溜每一口都很鮮甜‼️▫️▰ 日本時令活蟹🥢當晚提供的是日本毛蟹‼️整隻毛蟹拆好後再整齊的排列在碟中,看著已令人垂涎欲滴‼️滿滿的蟹膏放在蟹殼中,非常邪惡‼️蟹肉清甜,沾上水雲海醋更能帶出蟹肉的鮮味‼️▫️▰ 鹿耳島A5和牛🥢粉嫩的顏色肉質嫩滑‼️油脂豐腴,加點炸蒜、芥末籽能平衡油膩感‼️或是沾上日本蒜油,又是不同的口味‼️▫️▰ 浜燒鱈場蟹腳🥢一端來就香氣撲鼻,有一陣海鮮烤過的香氣‼️肉質鮮甜帶有少許咸味,不用點任何醬料已很美味‼️▫️▰ 松葉蟹釜飯🥢店員把青蔥、黑松露醬放入釜飯中攪拌均勻,再加入晶瑩剔透的三文魚籽,香味十分吸引人‼️釜飯中有一絲絲的蟹肉及爽
❥$𝟮𝟳𝟴𝟴 特選會席套餐🦀
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 蟹肉三文魚籽沙律🥢
非常清新的沙律,還有一隻小小的炸蟹在旁‼️
▰ 時令刺身🥢

▰ 甲羅燒配多士🥢
咸香咸香的,味道濃郁‼️和香脆的米通一齊吃下更有口感‼️

▰ 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🥢

▰ 日本時令活蟹🥢

▰ 鹿耳島A5和牛🥢

▰ 浜燒鱈場蟹腳🥢

▰ 松葉蟹釜飯🥢
店員把青蔥、黑松露醬放入釜飯中攪拌均勻,再加入晶瑩剔透的三文魚籽,香味十分吸引人‼️釜飯中有一絲絲的蟹肉及爽脆的豆角,鮮甜又有口感‼️

▰ 汁味🥢
用一個小茶壺裝著,裡面有一些菇類,味道清新可一洗味蕾‼️
甜品🥢
朋友選了抹茶布甸配蕨餅,而我則選了芝士蛋糕‼️

2023-02-10 112 浏览
生日除了壽喜燒🎂當然也要來一個豪華蟹宴啊🦀️🥢位於銅鑼灣嘅蟹慶係一間豪華日式螃蟹專門店🇯🇵位置便利 環境舒適食物同服務質素媲美大阪呢˜”*°•豪華大注目❗️特選會席套餐($2788/2位)•°*”˜🥗蟹肉三文魚籽沙律🥗鮮甜蟹肉✖️鮮味三文魚籽 新鮮蔬菜淋上沙律醋 非常清新開胃旁邊配有醃漬蒜頭同埋三文魚鼻軟骨 好特別🐟時令刺身🐟刺身非常高質👍🏻 全部都超新鮮 勁厚切🍣包括赤蝦 帆立貝 拖羅 油甘魚 四款帆立貝大大件夠甜夠爽彈厚厚嘅油甘魚亦非常肥美✨🥚黑魚子蟹肉海膽蒸蛋🥚呢個茶碗蒸除左面頭嘅黑魚子 海膽 蟹肉 入面仲放有銀杏同小貝柱🐚材料認真豐富 雞蛋夠晒滑溜🦀️日本時令活蟹🦀️當日嘅時令活蟹係原隻毛蟹啊蟹蓋盛載著奶黃色蟹膏富濃濃海水味🌊鹹鮮甘香 滿滿嘅毛蟹精華多到滿瀉✨雪白嘅蟹肉亦超級鮮甜拆晒出黎撈埋蟹膏一齊食簡直係一絕❗️🥩鹿兒島A5和牛🥩估唔到食蟹嘅地方 和牛一樣咁高質🐮A5和牛油脂感豐富✨肉質軟嫩而且燒到超級香🔥重點係佢嘅脆卜卜自家製炸蒜片同埋惹味蒜蓉醬🧄超讚啊!夾埋一齊食真係冇得輸👍🏻🔥浜燒鱈場蟹腳🔥蟹腳散發微微嘅炭烤香味肉質表面微乾 薄薄一層鎖住入邊肉汁滿滿燒過嘅蟹肉更加緊緻 蟹味更濃郁真

生日除了壽喜燒🎂

最後甜品可以選擇芝士蛋糕
或者奶凍配黑糖蕨餅
奶凍奶香味濃又唔會太甜
配埋煙韌微甜嘅黑糖蕨餅啱啱好

⭕️ 蟹慶 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫

2023-02-09 44 浏览
📍蟹慶 👩🏻aka海鮮愛好者🦀️🦀️🦀️係銅鑼灣食完🍧之後就search下dinner食咩,發現有間專門食蟹嘅餐廳,而且openrice預約有折扣🦦座位寬敞,7點前入座都唔多人,整體食物質素不錯~▫️一人前▫️$668-蟹肉沙律-刺身4件-蟹肉茶碗蒸-海膽蟹肉帆立貝-和御牛柳粒-季節活蟹煮雜炊-甜品頭兩樣前菜都覺得正正常常還好,直至食到茶碗蒸就開始覺得哎唷唔錯喔😂茶碗蒸鮮甜,蛋好滑,除左蟹肉仲有帶子係入面~帆立貝見到都覺得開心,有齊我鍾意食嘅嘢🤤一啖食晒海膽蟹肉帆立貝超滿足,佢地亦都幾夾,唔會搶大家嘅味🌟本身對牛柳粒係又愛又恨,因為我成日都整得唔好食🙈但呢到整得又幾軟淋淋wo,醬汁都開胃👍🏻主食就係蟹煮雜炊,真係即場捉蟹去煮,一開始都唔知咩叫雜炊,原來食落似有少少似粥,清清地冇加咩調味,好鮮甜😻甜品就還好😹▫️A5和牛鵝肝炒飯▫️$208估唔到係咁大份!鵝肝係好食嘅,但加埋和牛就有啲膩…食得膩嘅人會覺得好食(就好似我對面個位👦🏻)🙃✨✨✨✨✨
📍蟹慶

-甜品

▫️A5和牛鵝肝炒飯▫️$208

✨✨✨✨✨
2023-02-08 903 浏览
唔洗去日本都有蟹宴,真心味道同精緻度不輸日本😝😝😝Premium Set Course $2788/ 2ppl 同日本蟹宴一樣由頭食到尾,總共十道菜,好誇張❤️❤️❤️蟹肉三文魚籽沙律一出場就俾超級迷你嘅蟹仔驚艷到😝😝 好可愛啊😍 店員話呢隻係炸澤蟹,真係得意到唔捨得食, 沙律有好多蟹肉同埋三文魚子,又清新又好味👍🏻甲羅燒配多士蟹蓋中全是濃郁的蟹膏😝仲要好大份,多士用米餅做成,脆得來少少甜味,蟹膏味好香濃,好滋味。時令刺身四款魚生全部都好大片,赤蝦、凡立貝、大拖羅、油甘魚,拖羅勁肥😊好正黑魚籽海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋面頭有海膽、黑魚子和蟹肉,蛋內有紫蘇葉和白果,口感幼滑鮮甜。日本時令活毛蟹🦀🦀🦀蒸毛蟹是這個套餐的其中一道吸睛菜✨✨✨用蒸嘅方法去煮,最能保持鮮味同肉汁,巨型毛蟹放在碟子,蟹膏混以蛋白,淺嚐一口無比的鮮甜。蟹殼蟹腳已經被師傅細心剪好,好方便就食到,蟹味好出加埋水雲醋鮮味更出。鹿兒島A5 和牛🥩和牛雪花狀態入口即溶✨牛肉味重勁香,配上蒜片又係另食風味,呢到蟹正之餘牛肉都咁好食。浜燒鱈場蟹腳肉質鮮甜飽滿好大件,鮮嫩肉質扎實,經過火炙烘烤,更突出蟹肉鮮味。A5和牛烏冬和牛入口柔軟,一樣拍得住剛

蟹肉三文魚籽沙律

甲羅燒配多士

時令刺身

黑魚籽海膽蟹肉蒸蛋

日本時令活毛蟹🦀🦀🦀

鹿兒島A5 和牛🥩

浜燒鱈場蟹腳

A5和牛烏冬
和牛入口柔軟,一樣拍得住剛剛嘅燒和牛,油脂豐腴甘美。份量都唔細, 烏冬好滑,湯底清清地令和牛更特出。

海鮮湯
用左茶壺做器皿,入面有鮑魚、蟹肉、蝦肉、鮮菇,味道清甜🫖🦐🦀🍄

甜品
有芝士蛋糕同奶凍😗🍰為完美嘅蟹宴畫上句號。
  • 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
  • 甲羅燒配多士
  • 鹿兒島A5和牛
  • 蒸毛蟹
2023-02-06 79 浏览
以前去大阪,一定會食佢最出名既蟹宴🦀️原來香港銅鑼灣都有一間超高質,又好好好味既蟹宴餐廳🍴水準同新鮮程度同日本相比,有過之而無不及💪🏻💪🏻難得一場黎到,揀左個最豪華既✨✨特選會席套餐✨✨有前菜、刺身、甲羅燒、湯、主食、甜品。當然唔少得係有兩種煮法既鱈場蟹🦀🦀🦀🐟時令刺身🍣全部刺身都好新鮮 🤩🤩吞拿魚油脂好重,食落好肥美,脂肪係口入面溶晒🤩我最鐘意佢粒大大粒既帆立貝,加少少檸檬汁,鮮味好濃郁👍🏻🦀️蒸蟹腳 & 浜燒鱈場蟹腳🦀呢到既蟹其實點整都好食,因為本身蟹肉已經有清甜既海水味,大大舊蟹肉,基本上唔洗調味已經好好食☺️蒸嘅煮法保留蟹既原汁原味,非常好食👍🏻而浜燒令蟹肉多左一股碳燒味道🔥雖然無蒸個隻咁多汁,但蟹既鮮味反而濃縮左,大大啖咁食真係一大享受👍🏻🌿松葉蟹釜飯🥣呢個係一個好有儀式感既菜,店員會先將成set 野拎黎打卡。然後再係你面前將三文魚籽、黑松露加入去炒炒下, 最後再係飯上面放一隻小蟹鉗,完成品成個藝術品咁🤩🤩一啖食落去黑松露既香氣更加襯托出蟹肉嘅鮮味,真係一種味蕾既高級享受😋最後食埋個甜品,真係一個完美嘅句號👍🏻估唔到食呢啲精緻嘅餐廳,都會份量咁足,飽到上心口🤣🤣好推薦鐘意食靚野又大

🐟時令刺身🍣
全部刺身都好新鮮 🤩🤩

🦀️蒸蟹腳 & 浜燒鱈場蟹腳🦀

🌿松葉蟹釜飯🥣

最後食埋個甜品,真係一個完美嘅句號👍🏻估唔到食呢啲精緻嘅餐廳,都會份量咁足,飽到上心口🤣🤣好推薦鐘意食靚野又大食既你地🤩
2023-02-04 72 浏览
放工約朋友食飯,間唔中都會想食下居酒屋,今次就去左呢間位於銅鑼灣嘅蟹慶。餐廳唔算好大間,但乾淨企理,比人感覺幾舒適。我同朋友就揀左個✨蟹慶海鮮會席($1390/2ppl),都算幾豐盛。✨時令沙律✨前菜兩點✨季節刺身總共有四款刺身,分別係帶子、油甘魚、拖羅同牡丹蝦,味道鮮甜。✨鹽燒喜知次喜知次即紅衫魚,賣相呈金黃色,望落幾吸引。口感方面外皮香脆,味道唔錯。✨海鮮寄世鍋材料非常豐富嘅海鮮鍋,入面有海蝦、蟹肉、扇貝等,暖笠笠啱晒冬天食。✨海鮮清湯✨極上天婦羅盛盒天婦羅新鮮炸起,除咗海蝦、秋葵等,仲有幾令人驚喜嘅蟹棒天婦羅,食落口感香脆,味道鮮甜。✨舞茸烏冬舞茸烏冬可以放入海鮮鍋度食,鮮味倍增。

✨時令沙律

✨前菜兩點

✨季節刺身

✨鹽燒喜知次

✨海鮮寄世鍋

✨海鮮清湯

✨極上天婦羅盛盒

✨舞茸烏冬
舞茸烏冬可以放入海鮮鍋度食,鮮味倍增。
2023-02-01 58 浏览
好少係香港食到主打日式蟹料理既餐廳,本身黎到想正係食蟹料理,但見到menu有其他海鮮料理又想試,所以最後我地揀左呢個海鮮會席,可以試到唔同菜式~時令沙律&前菜2點牛油果沙律食落好fresh,十分開胃。另外沙律一旁既前菜味道都唔錯。季節刺身刺身共有四款,分別係帶子、拖羅、油甘魚同赤蝦,好好彩全部都係我鐘意食既魚生。整體刺身鮮甜肥美,非常之高質。鹽燒喜知次喜知次燒得外脆內軟,而且魚肉嫩滑多汁,食落滋味十足。海鮮寄世鍋寄世鍋食材十分豐富,有唔同種類既海鮮同蔬菜,例如生蠔、帆立貝、大蝦同冬菇等。每款食材都非常新鮮,加上清甜既頭湯底,冬天食完即刻暖粒粒。海鮮清湯雖然寄世鍋同清湯都係用海鮮熬製,但兩者味道都好唔同。海鮮清湯味道會再鮮甜d,完全唔會覺得好鹹好重味精味。極上天婦羅盛盒盛盒入邊有唔同種類既天婦羅,如南瓜、蟹肉同大蝦等。全部天婦羅都係即叫即炸,炸得香脆可口。舞茸烏冬烏冬跟寄世鍋一齊上菜,烏冬口感煙韌,放入寄世鍋湯底到煮,非常入味。

季節刺身

鹽燒喜知次
喜知次燒得外脆內軟,而且魚肉嫩滑多汁,食落滋味十足。

極上天婦羅盛盒

舞茸烏冬
2023-01-31 119 浏览
自從通關之後,作為零售業既一份子真係忙碌左好多,返工返到好攰😂 難得休息放假,梗係要約朋友食好野,順便發洩下d情緒😤好掛住日本,所以今次又黎食日本菜😋 吾係食壽司、吾係食燒肉,都吾係食拉麵,而係食蟹啊🦀 無蟹不歡既朋友黎到呢間餐廳一定會超開心👏🏻當晚個waitress服務好好,對每道菜式都介紹得非常清晰👍🏻 當晚食既特選會席套餐二人前由沙律至甜品,每樣都好精緻💖 最鐘意就係日本時令活蟹(當日係毛蟹),蟹膏甘香,鮮甜既蟹肉撈埋蟹膏食,好邪惡😎 鹿兒島A5和牛油脂豐腴,加d炸蒜好好味😍 松葉蟹釜飯粒粒分明又乾身,加左黑松露,味道非常濃郁👍🏻

2023-01-27 899 浏览
聖誕前食餐好,到左蟹慶食海鮮。季節刺身,拖羅厚身肥美,甜蝦同黑松露帶子入口鮮甜,搭着新鮮Wasabi食,正!前菜二點有驚喜:醃製蒜頭爽口,蒜味香濃。芥末八爪魚,佐新鮮山葵,特顯八爪魚的鮮味,入口刺激。時令沙律是蟹籽沙律,滿滿蟹籽及鮮沙律菜,跟醋一起食特別開胃。海鮮寄世鍋,有大蝦 ,生蠔,帆立貝,冬菇豆腐粉絲菜,材料豐富。店員會將整個煲連同火爐放上枱,可以望住佢慢慢煲起,煲完開蓋時香味撲鼻,滿足口幅之餘很暖胃。舞茸烏冬,跟寄世鍋一起上,食完海鮮之後可以自行放舞茸烏冬進去煮5分鐘。舞茸菇好香,烏冬彈牙,跟剛剛海鮮湯底吃好入味。海鹽燒喜之次,上枱時魚己開邊,煎得香脆,魚肉鮮嫩,配柚子醬汁一起吃。極上天婦羅盛盒,有多款炸物。全部都是外層薄脆,新鮮炸起,熱辣辣上枱。有蟹肉及南瓜天婦羅,2隻大蝦彈牙又啖啖肉,帶子跟紫蘇葉一起炸,味道很特別。最後是海鮮清湯,配有鮮蝦香菇,食完天婦羅炸物之後飲,感覺熱氣感都消失了,很滿足。

聖誕前食餐好,到左蟹慶食海鮮。

2022-12-21