餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2024-03-10 55 浏览
天寒地凍嘅日子,約埋朋友去屋企附近食海鮮蒸氣鍋。呢間係九龍城龍崗道嘅「蟹仙海鮮蒸氣鍋」,閒日唔算多人,坐得好舒服,有唔同套餐選擇,客人可以按自己喜好嘅海鮮選擇,豐儉由人,店員都有強調佢哋嘅海鮮每日新鮮到港,絕對優質。今次選擇左尊貴海鮮套餐。套餐HKD419一位,有十道菜:包左綠膏蟹、龍躉片、澳洲青年龍蝦、台灣九孔鮑魚、大西洋青口、野生海虎蝦、斧山珍珠蠔、刀貝蚌、大元貝同有機蔬菜。店員會按味道由淡至濃,將各款海鮮放落蒸氣鍋蒸煮,憑佢哋嘅經驗,每一款海鮮都蒸得恰到好處。今次呢個套餐大堆介係綠膏蟹、龍蝦同九孔鮑魚:綠膏蟹大隻有肉,蟹味香濃鮮甜;龍蝦夠新鮮,可以整條蝦肉脫殼,肉質結實而彈牙;鮑魚有佢嘅鮮味,毋需任何醬油調味,已夠鮮味,加上爽口彈牙嘅口感,唔錯。海鮮蒸氣鍋點少得海鮮汁煮成的粥底,粥水配上粟米、菜脯、香蔥等配料,鮮味又暖胃。最後,仲有甜品椰汁雪燕作結。大滿足嘅用餐體驗。
海鮮蒸氣鍋

尊貴海鮮套餐

今次呢個套餐大堆介係綠膏蟹、龍蝦同九孔鮑魚:
綠膏蟹大隻有肉,蟹味香濃鮮甜;
綠膏蟹

龍蝦夠新鮮,可以整條蝦肉脫殼,肉質結實而彈牙;
澳洲青年龍蝦

九孔鮑魚
海鮮粥底
椰汁雪燕
2024-03-06 43 浏览
呢排天氣凍凍地,就約埋老友去佢屋企附近食海鮮蒸氣鍋。去到九龍城想食海鮮蒸氣鍋,就要去龍崗道嘅「蟹仙海鮮蒸氣鍋」。餐廳環境闊落,坐得好舒服。套餐由$400到$700一位都有,任君選擇。每款套餐都包左唔同嘅新鮮海鮮,而且餐廳標榜海鮮每日新鮮到港。今次我地就試左尊貴海鮮套餐。套餐十道菜式包左綠膏蟹、龍躉片、青年龍蝦、台灣九孔鮑魚、野生青口、野生海虎蝦、斧山珍珠蠔、刀貝蚌、大元貝同有機蔬菜藍。店員會幫手將每款海鮮按味道由淡至重放落蒸氣鍋同提示蒸煮時間。尊貴海鮮套餐 ($419/每位)綠膏蟹同龍蝦啖啖肉,龍躉片、九孔鮑、刀貝蚌新鮮彈牙,青口、虎蝦、大元貝、珍珠蠔爽甜。樣樣都好出色。海鮮流出黎嘅精華會流到煲內,再落米煮成鮮甜海鮮粥。另外,餐廳仲好貼心送上椰汁雪燕糖水,一解蒸氣鍋嘅熱氣。

尊貴海鮮套餐 ($419/每位)

海鮮流出黎嘅精華會流到煲內,再落米煮成鮮甜海鮮粥。

另外,餐廳仲好貼心送上椰汁雪燕糖水,一解蒸氣鍋嘅熱氣。
2024-03-05
2024-02-20 51 浏览
呢間餐廳我同同事一齊去試,我哋一共有七人。佢嘅特色係以粥底蒸海鮮為主,而且佢位置都好方便,就喺地鐵站附近。 我哋揀咗每位419蚊嘅尊貴海鮮套餐,裡面有龍蝦、蟹、龍躉、鮑魚同埋青口等等。我哋仲另外點咗啲小菜。老實講,食物嘅味道係普通水平,冇特別突出嘅地方。不過要特別提一提嘅係最後嘅粥底,佢吸收咗海鮮嘅精華,味道都唔錯。 至於服務方面,店員都好友善,態度好好。佢哋樂於助人,好好咁照顧我哋嘅需要。 總結,呢間餐廳嘅粥底蒸海鮮味道普通,但係服務好好。如果你想試下新鮮嘅海鮮粥底,可以考慮嚟呢度試試。不過如果你對食物嘅味道有較高要求,可能會覺得普通啲。

2024-02-19
2024-02-08 47 浏览
完全不值此價錢,呃錢1200兩位食完仲好肚餓海鮮少,唔新鮮環境差,完全比人劏成個餐十八樣餸,每樣比一件人地食成個食物成本計埋唔洗兩舊水,劏客當人傻仔去的話捉你妳運
完全不值此價錢,呃錢
1200兩位食完仲好肚餓
海鮮少,唔新鮮
環境差,完全比人劏
成個餐十八樣餸,每樣比一件人地食
成個食物成本計埋唔洗兩舊水,劏客當人傻仔
去的話捉你妳運
2024-01-30 57 浏览
近排同朋友去食海鮮蒸氣鍋,餐廳環境闊落,有多款新鮮海鮮,價錢親民,服務亦貼心尊貴海鮮套餐(每位$419)野生膏仔蟹爆膏又多汁嘅膏仔蟹,肉質結實彈牙台灣花尾龍躉片食落魚味濃郁,而且香滑爽口野生琵琶龍蝦平時少食琵琶龍蝦,食落味道更加鮮,而且肉質細嫩台灣九孔鮑魚鮑魚肉質厚身,食落有彈性加拿大野生大赤蝦蝦身大大隻,蝦頭有膏,味道鮮甜大西洋野生青口青口肥美厚肉,有嚼口紐西蘭刀貝蚌刀貝蚌脹卜卜,食落冇沙又爽甜黃金翡翠螺食落Q彈爽脆珍珠蠔唔會有腥味,口感順滑有機蔬菜籃食埋粟米、生菜等蔬菜後,就可以食落咗蔥花、菜脯等配料嘅綿滑粥底,食落鮮味十足,最後食埋餐廳送嘅滋補椰汁雪燕糖水就剛剛好

尊貴海鮮套餐(每位$419)

野生膏仔蟹

爆膏又多汁嘅膏仔蟹,肉質結實彈牙

台灣花尾龍躉片

食落魚味濃郁,而且香滑爽口

野生琵琶龍蝦

平時少食琵琶龍蝦,食落味道更加鮮,而且肉質細嫩

台灣九孔鮑魚

鮑魚肉質厚身,食落有彈性

加拿大野生大赤蝦

蝦身大大隻,蝦頭有膏,味道鮮甜

大西洋野生青口

青口肥美厚肉,有嚼口

紐西蘭刀貝蚌

刀貝蚌脹卜卜,食落冇沙又爽甜

黃金翡翠螺

食落Q彈爽脆

珍珠蠔

唔會有腥味,口感順滑

有機蔬菜籃

2024-01-11 68 浏览
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城).女朋友爸爸食過一次後就間中想再食,咁既然想食就帶佢再食尊貴海鮮餐,每次嘅服務態度都係200分!.蝦,鮑魚,蠔等逐個上場,味道由淡至濃對於我倆嘅重點重頭戲都係龍蝦以及蟹,可惜今日無饅頭蟹變咗龍躉片,不過唔緊要今日多左個白刀貝,從來未吃過,非常鮮甜蒸嘅時間仲要剛剛好.澳洲青年龍蝦每次都唔會令我地失望,肉質爽口實正又彈牙.食曬海鮮就可以食啲生菜娃娃菜粟米,再品嘗精華所在嘅粥底粥內加入排骨,粟米,芋頭粒等,芋頭令到個粥更加綿.甜品係好好食嘅椰汁燉官燕碎!
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)

女朋友爸爸食過一次後就間中想再食,

蝦,鮑魚,蠔等逐個上場,味道由淡至濃

澳洲青年龍蝦每次都唔會令我地失望,肉質爽口實正又彈牙
食曬海鮮就可以食啲生菜娃娃菜粟米,再品嘗精華所在嘅粥底
粥內加入排骨,粟米,芋頭粒等,芋頭令到個粥更加綿
甜品係好好食嘅椰汁燉官燕碎!
2024-01-09 45 浏览
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城).老闆做批發海鮮,服務態度又好,全程都唔洗你動手🩶.▪️$419 尊貴海鮮餐▪️.先有店員蒸餐具,然後由淡食到濃.珍寶大蝦,蝦頭勁多膏🦐 肉質爽口鮮甜,完全唔洗掂豉油.鮑魚唔算大隻但蒸嘅時間啱啱好,唔會好韌韓國斧山珍珠蠔一拎上枱就好鮮,入口係充滿海水味,不過由於充滿海水味,所以有啲鹹今次最令我驚喜嘅係白刀貝,望落去普普通通,但非常之鮮甜肥美,仲有啲好似日本魚生嘅刺身感.野生青口咬住條草,平時食冰鮮嘅食得多,嗰啲乾水扁身,但呢個係勁脹卜卜.澳洲青年龍蝦,膏唔算好多,但肉質真係勁爽口彈牙!平日呢個套餐如果蟹新鮮嘅話會有兩款,但係由於呢度係咩海鮮新鮮就比咩你,今次我哋就試咗龍躉片!.最後就到精華所在,個粥都俾啲膏整到變咗綠色。食完粥店員仲送個甜品,椰汁燉官燕,滋補又養顏.📌 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)九龍城龍崗道2-4號地下
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)

老闆做批發海鮮,服務態度又好,全程都唔洗你動手🩶
▪️$419 尊貴海鮮餐▪️

先有店員蒸餐具,然後由淡食到濃
珍寶大蝦,蝦頭勁多膏🦐 肉質爽口鮮甜,完全唔洗掂豉油
鮑魚唔算大隻但蒸嘅時間啱啱好,唔會好韌

澳洲青年龍蝦,膏唔算好多,但肉質真係勁爽口彈牙!

📌 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)
九龍城龍崗道2-4號地下
2024-01-05 35 浏览
蟹仙海鮮新鮮和蒸氣鍋聞名,每隔一段時間就很想回來再品嘗。青口味道鮮美,而且富含蛋白質。珍珠蠔肉質細嫩,而且有著獨特的甜味。鮑魚海螺口感爽滑,而且含有豐富的蛋白質和維生素等營養。很新鮮。龍蝦、膏蟹非常新鮮,充滿海水鮮甜,肉質鮮嫩,好想一吃再吃。這最特色之一就是粥底,這是一種非常獨特的烹調方式。粥底是用高湯融合而成,再加入海鮮等食材海鮮汁,一起蒸煮,讓海鮮的鮮味都能夠充分釋放出來,同時粥底的口感也非常豐富,非常綿密。蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)九龍城龍崗道2-4號地下
蟹仙海鮮新鮮和蒸氣鍋聞名,每隔一段時間就很想回來再品嘗。
青口味道鮮美,而且富含蛋白質。
珍珠蠔肉質細嫩,而且有著獨特的甜味。
龍蝦、膏蟹非常新鮮,充滿海水鮮甜,肉質鮮嫩,好想一吃再吃。

蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
九龍城龍崗道2-4號地下
2023-12-16 47 浏览
叫咗刁鑽套餐,每位699。海鮮全部都好新鮮,上到枱仲識郁。另外店員推介龍蝦刺身,一樣好鮮甜,冇腥臭味,好食仲有赤蝦刺身,勁大隻,仲好鮮甜😋冰鎮瀨尿蝦開埋殻,有羔,正😋最後仲有個粥底,好甜每位店員服務態度都好好,一個叫黃小姐嘅店員超nice👍🏼👍🏼
叫咗刁鑽套餐,每位699。
海鮮全部都好新鮮,上到枱仲識郁。
另外店員推介龍蝦刺身,一樣好鮮甜,冇腥臭味,好食
仲有赤蝦刺身,勁大隻,仲好鮮甜😋
冰鎮瀨尿蝦開埋殻,有羔,正😋
最後仲有個粥底,好甜
2023-12-13
2023-12-13 76 浏览
平時自己很少到街市買海鮮,不懂怎樣選,又怕短秤。 吃海鮮通常我會去「蟹仙」,一個套餐價錢明碼實價,有齊多款海鮮,我覺得比自己買海鮮更便宜,還不用刷碗碟呢!蒸鍋可以保持原汁原味,最鮮甜的美味。 這裏海鮮質素有保證,必定是上等貨,甚至乎野生的海鮮也能嚐到。每次也會預先訂位,因為有不少會吃會喝的熟客光顧,很旺場。今次選了「尊貴海鮮套餐」,陣容鼎盛。有罕有的藻食綠膏蟹,蟹肉鮮嫩多汁,超多蟹膏,味道濃郁,令人回味無窮。台灣花尾龍躉大片厚身,肉質鮮美。吃海鮮要看捕獲收成,某些海鮮可能季節時令缺貨,今天就自動升級了較貴價的蟶子,蟶子肉質鮮嫩,口感細膩,不用搭配任何醬汁也很美味。琵琶龍蝦我只在蟹仙見過,其貌不揚但比龍蝦更好吃,鮮味更濃郁。有機蔬菜口感清爽清甜,還有海鮮精華盡收的海鮮粥,太美味了!最後還贈送了椰汁燉雪燕,為整餐留下了美好的結尾。

台灣花尾龍躉大片厚身,肉質鮮美。

有機蔬菜口感清爽清甜,還有海鮮精華盡收的海鮮粥,太美味了!

最後還贈送了椰汁燉雪燕,為整餐留下了美好的結尾。
2023-12-13 51 浏览
食海「鮮」,鮮味是最重要的,最新鮮的食法就是刺身,不過秋冬季節當然想吃熱的。今晚就和家人到【蟹仙】嚐鮮~餐廳裝潢不講亮麗但環境乾淨整潔,水缸清澈。餐廳供應多款套餐,我們選了【尊貴海鮮套餐】,每位四百多元,店員不久就送上海鮮。先來的是【加拿大野生大赤蝦】極之鮮甜、【台灣九孔鮑魚】、【黃金翡翠螺】則十足彈牙、【韓國斧山珍珠蠔】帶點點海水味,零異味,都十分出色~接著是【台灣花尾龍躉片】魚肉雪白嫩滑;【蟶子】則大隻爽甜。【野生琵琶龍蝦】比較少食到,又鮮又彈,不過我最喜歡還是蟹【奄仔蟹】【頂角膏蟹】都很多膏,蟹肉鮮甜。吃完海鮮就吃菜,【有機蔬菜籃】有粟米、娃娃菜等,原來蔬菜可以如此甜。最後是排骨芋頭粥底,吸收海鮮鮮味,加上菜脯、香蔥提味,天氣漸涼更感飽腹暖胃。整餐都由店員即席調校時間蒸煮,我們只需坐著拍照等吃~享受美味~

餐廳裝潢不講亮麗但環境乾淨整潔,水缸清澈。

接著是【台灣花尾龍躉片】魚肉雪白嫩滑;【蟶子】則大隻爽甜。

用餐时段
2023-12-10 89 浏览
朋友話想食下海鮮蒸鍋,生活忙碌兼資訊太多,用左半個鐘彩食評就揀左呢間蟹仙一行三人,入座後阿姐不停推介,隔唔夠兩分鐘又黎問,但現場無大魚缸睇,有d猶疑加上價錢都貴,最後揀左$2188三人套餐,阿姐話有d海鮮無貨,比時令蟶子,元貝比你地,本身自己經常買海鮮,即時問阿姐咩蟶子,佢大聲疾呼本店只賣靚野, ook信你第一碟上枱已知中伏,蟶子係街市50蚊份,元貝未蒸已細過一蚊銀,青口,蠔似雪藏野解凍,咩九孔飽本身已係平價野又係勁細粒龍躉肉可以一夾就散零味道,店員仲提醒唔好點豉油去品嘗鮮味羔蟹d羔係綠色,店員話正野因為隻蟹食海藻,當我唔識野但老實講好難食,肉質就ok開邊蒸龍蝦就正常唔太差,原條象拔蛑等到最尾先到,味道都中上,但份量就少左d埋單套餐連一渣柑吉蜜2500大元,只想講世紀中伏,揼到上心口

龍躉肉可以一夾就散零味道,店員仲提醒唔好點豉油去品嘗鮮味

2023-12-07
今日同朋友去宋王臺整野,順路決定食個海鮮餐先返屋企~坐低即刻嗌咗個套餐:包括澳洲青年龍蝦🦞罕有藻食緣膏蟹🦀️台灣九孔鮑魚、台灣花尾龍𧄌片🐠加拿大野生大赤蝦🦐韓國斧山珍珠蠔🦪大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、黃金翡翠螺、有機蔬菜🥬玉米🌽白菜。食匀後都分享吓:澳洲青年龍蝦,肉質鮮甜,爽口彈牙。緣膏蟹肥美多膏多肉,膏味非常濃郁,蟹肉鮮甜至極。台灣九孔鮑魚,鮮甜,好有口感。魚片嫩滑。刀貝,入口多汁鮮嫩,好有海水的鹹香味。翡翠螺冇沙,有趙口。食到最後送埋椰汁雪燕,雪燕超多,唔係好甜,真係好滿足!過程中店員會好窩心咁同我哋介紹唔同海鮮嘅蒸煮時間,記住要按每種食物性質來調較鬧鐘蒸煮,由清淡食起。成餐飯食物非常有心又高質,新鮮無比,啖啖都又鮮又甜,最啱中意海鮮嘅我地~偶爾想食海鮮真心推薦大家可以黎呢到,保證原汁原味😋
今日同朋友去宋王臺整野,順路決定食個海鮮餐先返屋企~

食匀後都分享吓:

朋友成日講呢間海鮮火鍋,於是平日放工黎到九龍城分店試一試,今日2人叫左個“尊貴海鮮套餐“,呢個set共有10款食物: 藻食綠膏蟹:好少見綠色膏既蟹,size一隻手掌咁大,估唔到啲膏咁實同鮮,質地唔稀有嚼口,啲肉質亦好彈牙,有鮮甜味及有驚喜! 台灣花尾龍躉片:呢樣係10道菜中稍為失色,因為時間煮得耐左,有啲過老。 野生琵琶龍蝦:龍蝦每人半隻,雖然唔大,但鮮甜多汁,唔須要沾醬油,否則浪費左鮮味。 台灣九孔鮑魚:味道正常發揮。 加拿大野生大赤蝦:蝦頭都有肉,肉質彈牙唔係淋,新鮮! 大西洋野生青口及紐西蘭刀貝蚌:大隻多肉,鮮甜! 黃金翡翠螺及韓國斧山珍珠蠔:兩者都出色。 粟米芋頭豬骨粥底:集結左全部海鮮既精華,略加粟米及芋頭粒,已經夠哂鮮甜味。 最後仲奉送椰汁糖水,侍應們服務態度好,會主動收拾有殼既碟及幫手煮,又有禮貌,最後埋單9百幾元,食到捧住個肚走😋😋

台灣九孔鮑魚:味道正常發揮。

加拿大野生大赤蝦:蝦頭都有肉,肉質彈牙唔係淋,新鮮!

大西洋野生青口及紐西蘭刀貝蚌:大隻多肉,鮮甜!

黃金翡翠螺及韓國斧山珍珠蠔:兩者都出色。

最後仲奉送椰汁糖水侍應們服務態度好,會主動收拾有殼既碟及幫手煮,又有禮貌,最後埋單9百幾元,食到捧住個肚走😋😋
天氣凍,梗係要嚟返一個粥底火鍋啦!有質素保證,當然要推薦朋友嚟到呢一間九龍城嘅分店!食完之後真係暖笠笠,無懼寒風(´▽`)海鮮同樣係叫咗套餐之後即劏即上,青年龍蝦依個係我嘅最愛,蝦肉鮮甜,海水味充沛;膏蟹佈滿着綠色嘅膏,膏液濃郁,肉質嫩白!刀貝好爽身;鮑魚相對細隻,但係質素不減,鮮甜無比,果然蒸嘅鮑魚先係最好食🤤到最後嗰個粥底真係不得了,全部精華都已經滲透起入面,加埋芋頭、南瓜等等嘅配料,食落鹹鹹香香!最令人喜歡嘅,當然係服務人員嘅態度,真係每一個步驟都照顧周到,令到海鮮保留住最佳嘅口感同新鮮度。食到咁滿足,最後仲有糖水送,真係令人份外開心!

食到咁滿足,最後仲有糖水送,真係令人份外開心!