螢火

Hotaru
2023-07-10 14 浏览
人生咁忙,有時間可以出去食一個優質午餐,真係會成個禮拜都開心晒,今日有朋友帶我嚟呢間佢推介咗好耐嘅餐廳,主要話佢最吸引嘅地方就係可以望住天燈,食鐵板燒,除此之外,都有壽司吧。如果係嚟慶祝特別日子,更加有鐵板燒房可以預訂,細房坐到4至6個人,大房就坐到10至12個人。但係最最最重點,就係呢度可以自己寫祝福語,再投影上去佢哋個天燈幕牆嗰度,用嚟慶祝就夠晒心思啦!一見到門面已經覺得好有心思,有日式,就連包圍餐廳外牆都好有線條美。呢到都算多店員,所以服務都好周到。今日我要左omakase,因為太耐冇食過。我揀左午餐壽司定食,包括沙律,蒸蛋, 10件壽司,烏冬同埋甜品或咖啡, $328一位加10%。另外依家做緊promotion,lunch或dinner都會送sake!壽司師傅好細心,我欣賞佢講野夠清晰!十件我都好鐘意:真鯛魚,新鮮帶子配柚子皮,深海池魚,左口魚配左口魚裙邊,鯖魚燒過後幾好味,赤背,銀雪魚,七味燒象拔蚌我第一次食,個味道都口感都好好食,醬燒toro上面配上好香嘅蔥,海膽。魚湯奶白色好靚好濃味,udon口感好!本身想要coffee點知雪糕有hojicha味就當然要雪糕啦!到賣單都係

到賣單都係師傅提醒店員,真心比個like佢!

螢火 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
近排朋友提早同我慶祝生日去佐呢間勁靚既鐵板燒&omakase🥰最正係佢有幅天燈牆😍😍只要iPad寫低你想寫既字句🥰就會出現係牆上🤪今次我地食佐螢火廚師精選 $1590pp———————————————-沙律鵝肝黑魚子蒸蛋刺身三點真鯛 鯖魚 帆立貝 非常新鮮鵝肝多士厚厚既一塊匈牙利鵝肝 配意大利焦糖醬 青檸食完有輕微油膩感 可以咬一啖青檸❤️澳洲龍蝦龍蝦膏加牛油做汁 非常香口肉質好有彈性 師傅會將龍蝦頭尾收走做湯❤️南非鮑魚巨型南非鮑魚淋上海苔汁同三文魚籽我覺得只配海苔汁味道已經非常足夠如果想食在濃味啲可以點埋伴碟既黑松露醬🥰日本黑豚肉採用鹿兒島黑豚 用櫻花木加紅酒 煙燻而成非常花時間的一道菜🥹🥹口感比直接煎煮既更鬆軟❤️煙燻嘅味道都好出色❤️配埋芥末醬 好清爽 伴碟嘅青森縣蒜片好正🥰櫻花蝦炒飯本身櫻花蝦炒飯已經好吸引🤭師傅再另外係炒飯面加上蘭王太陽蛋🥰漬物吸物甜品———————————————-食物質素超過我預期🥰師傅都好健談 好有正宗日本餐廳嘅感覺🥰環境都好舒服🥰而且而家做緊清酒祭優惠有指定嘅清酒任飲❤️臨走之前職員仲介紹佢地既三間VIP房分別可以容納12人同6人私隱度超高🤣
近排朋友提早同我慶祝生日

• 鵝肝多士
  • 櫻花蝦炒飯
  • 澳洲龍蝦
2023-07-06 34 浏览
我同閨蜜今日黎到就試火Omakase,$1,880/位,勁多野食,又打到卡,餐廳裝修好好,好有氣氛!前菜🤟🏻前菜入面我最中意係水雲,酸酸地,好開胃,其他漬物果啲都好新鮮好清新,係好稱職既前菜!刺身八點🫶🏻真鯛薄切,白象拔蚌, 赤背,帶子,深海池魚,銀鱈魚,赤鯥,池魚他他,鮮甜度十足,一次過試到咁多款唔同既刺身,真係超值!蒸蛋✌🏻蒸蛋有三文魚籽同埋黑魚籽,三文魚籽既鮮味同黑魚籽既咸鮮味令到蒸蛋除佐有蛋香仲多佐份鮮味,啲多又夠滑,好食!季節料理三品🫶🏻吞拿魚拖羅,厚岸蠔,辣煮黑梅貝三樣,每款都好食,拖羅好鮮嫩,蠔就夠晒肥夠晒creamy,螺就好爽好有咬口,正呀!壽司👏🏻鱸魚、拖羅、蟹膏牡丹蝦、左口魚邊、海膽,另外仲有蔥吞拿魚腩手卷,最特別一定係鱸魚,原來好鮮味,好肥美,勁鮮甜,好嫩好好食!另外其所有都好好味道,全部都好新鮮!煮物二品🫰🏻燒香魚同薄燒牛肉係兩款煮物,燒香魚係原條魚去燒,魚皮燒到好脆,魚肉仲好嫩,魚油亦滲佐啲出黎,燒到好香,,一個人食一條魚好滿足呀;另外牛肉薄燒都好嫩滑,好腍好香口!魚湯🤘🏻奶白色既魚湯好鮮味,充滿魚香,熱熱地簡直係完美作結呀!

前菜🤟🏻

刺身八點🫶🏻

蒸蛋✌🏻

季節料理三品🫶🏻

壽司👏🏻

煮物二品🫰🏻

魚湯🤘🏻
奶白色既魚湯好鮮味,充滿魚香,熱熱地簡直係完美作結呀!
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍳🍳🍳🍳🍳🍴🍽🍴🍽🍴🍽-前幾日幫朋友慶祝生日,揀咗環境寧靜同有特色嘅@hotaru_teppanyaki_omakase。餐廳環境好廣闊,有獨立嘅鐵板燒包房,適合大班人聚會,亦分別有Omakase同鐵板燒區。食完之後,餐廳提供咗個ipad俾我地畫嘢,原來係ipad上畫嘅嘢會投射落個牆上嘅天燈到,有得食又有得玩好過癮!《螢火廚師特選(二人前) $1490/位》🥢沙律 🆗套餐先有沙律作前菜,沙律有桃做配料同加咗柚子汁,酸酸甜甜,非常開胃。🥢蒸蛋 🆙蒸蛋非常滑溜,上面加咗魚子醬,增加咗咸味。蒸蛋另外亦加咗食用花係面頭,令本身平平無奇嘅蒸蛋賣相更吸引🤩。🥢鵝肝多士 🆙鵝肝多士好厚身,外表呈金黃色,入口即融,加埋焦糖醬味道更滋味。下面多士亦都好出色,咬落酥脆唔會硬掘掘。最後可以食埋柚子啫喱中和番鵝肝嘅油膩感😋。🥢澳洲龍蝦🆙原隻新鮮龍蝦同自身嘅龍蝦膏同牛油一齊炒,龍蝦味突出,非常惹味,而且肉質好彈牙。龍蝦頭之後仲會攞去煲湯添🫢。🥢南非鮑魚 🆙鮑魚好新鮮好大隻,口感爽彈,上面加咗三文魚子同配上咗兩款醬汁,分別係海苔醬同黑松露醬,點咗醬同原汁原味咁食都有唔同嘅滋味,味道好豐富😆。🥢甘鯛魚

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍳🍳🍳🍳🍳🍴🍽🍴🍽🍴🍽

《螢火廚師特選(二人前) $1490/位》

🥢沙律 🆗

🥢蒸蛋 🆙

🥢鵝肝多士 🆙

🥢澳洲龍蝦🆙

🥢南非鮑魚 🆙

🥢甘鯛魚配海膽忌廉汁 🆗
炸甘鯛外皮香脆,內裏嘅魚肉依然保持到嫩滑。魚下面嘅海膽忌廉汁味道濃郁,同甘鯛幾夾👍🏻。

🥢日本A5和牛薄燒 🆗
菜式可以揀A5和牛厚燒/和牛薄燒/日本黑豚肉,而我就揀咗和牛薄燒。牛肉捲住咗洋蔥同芹菜係中間,點埋芥末醬,食落好香口。伴碟嘅仲有冬菇,南瓜同蕃薯,全部都好入味👍🏻。

🥢櫻花蝦炒飯 🆙
櫻花蝦炒飯炒得粒粒分明,好有鑊氣!配上蘭王蛋,先食咗個蛋嘅脆燶邊,再將太陽蛋嘅蛋黃撈勻。蘭王蛋嘅蛋黃比較深色,撈埋個飯之後睇落更金黃更吸引🤩!

🥢漬物🆗
有牛蒡漬物同湯,湯係用頭先龍蝦嘅龍蝦頭煲,飲落好濃味👍🏻。

🥢甜品 🆙
可以揀咖啡或者甜品,我就揀咗開心果味雪糕,味道濃郁,質感幼滑😋。

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍳🍳🍳🍳🍳🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 螢火 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
#bakdiu日式 #bakdiu油尖旺 #bakdiu尖沙咀

同老公今晚食好野,撐枱腳,黎到呢間獨立鐵板燒分區既餐廳,好有氣氛!廚師(精選)晚餐2人前 $1,590/ 位,總共11品,食到攬住果肚走呀!刺身三點勁新鮮,帶子大大粒,好軟嫩,好鮮甜,三樣刺身都好好食!鵝肝多士絕對足料,鵝肝好大件,煎到好香,啲油香滲晒蓉麵包度,脆皮既多士融合埋鵝肝油同綿滑既鵝肝,口感好好,好濃香!澳洲龍蝦真係原隻鐵板燒,上枱果陣切好佐一舊舊,啲龍蝦肉好彈牙,燒香佐既龍蝦帶番出龍蝦本身既鮮甜,有啲焦香既感覺,好惹味好香口!南非鮑魚都好好食,鮑魚口感好好,好爽嫩,面頭仲有少少三文魚籽,更加味道豐富!日本A5和牛厚燒真係出色,好似牛柳咁既和牛好嫩口,肉質好腍,牛味濃郁,點埋醬汁一齊食味道就更提升!櫻花蝦炒飯都係好好食,好香口好濃味,充滿櫻花蝦既咸香!

櫻花蝦炒飯都係好好食,好香口好濃味,充滿櫻花蝦既咸香!
2023-07-05 32 浏览
今次食既呢間《螢火》非常值得推介‼️我地叫左商務特選午餐 2人,價錢唔算貴,每人大概600左右,食材好新鮮同份量大,特別欣賞呢幾樣:🦞澳洲龍蝦大大隻好多肉,全部肉都已經拆開左好方便食,龍蝦肉爽口彈牙,燒到蝦味出嗮黎🐚帆立貝好大隻,燒得金黃而肉質濕潤,食到食材本身既香味,加埋魚子醬令鮮味更加有層次🍶清酒煮蜆酒味香醇,蜆好入味,索滿酒香,冇沙而且肉質飽滿🐂美國牛肉牛味香濃,外表少少焦脆,肉質軟嫩好易咬,肥瘦均勻佢既櫻花蝦炒飯同吸物都非常唔錯🌸整體黎講食材好高級好新鮮,用餐可以望到廚師係面前煮,真係莫大既享受,非常推介‼️
今次食既呢間《螢火》非常值得推介‼️

🦞澳洲龍蝦
🐚帆立貝
🍶清酒煮蜆
酒味香醇,蜆好入味,索滿酒香,冇沙而且肉質飽滿
🐂美國牛肉
牛味香濃,外表少少焦脆,肉質軟嫩好易咬,肥瘦均勻

2023-07-05 20 浏览
今日生日,老公請我去尖沙咀《螢火》食飯,老公知我鍾意食日本鐵板料理,靜雞雞book咗位,帶我過嚟食呢度嘅❤️廚師(精選)晚餐 $1,590/ 位,食物相當豐富,有沙律,前菜,主菜,甜品。🐟刺身三點,三點分別係赤蝦,帶子和鯛魚片,最鍾意食鯛魚片。🪿鵝肝多士,鵝肝味道濃郁,配埋多士食,柔軟同香脆嘅口感置於一身。🦞澳洲龍蝦,龍蝦一向都好好食,食得出隻龍蝦非常新鮮,鮮甜又彈牙。🦪南非鮑魚,呢隻鮑魚應該有一頭大,燒完之後,可以將佢切開幾件,每一啖食落去都係鮑魚鮮味,同埋大廚秘製醬汁令整個鮑魚味道更完美。🐂日本 A5和牛厚燒,對於鍾意食牛肉嘅我嚟講,厚燒日本和牛正呀,咬落去每一啖都係牛肉嘅滋味,油脂和肉汁喺後巷裏面打轉。一碟仲有四件,真係要慢慢咀嚼,品嚐佢嘅滋味。🍚櫻花蝦炒飯,雖然已經食到好飽,但佢哋嘅櫻花蝦炒飯同樣非常高水準,櫻花蝦嘅香味加上煎蛋嘅香味,令整個炒飯嘅味道昇華。
🐟刺身三點,三點分別係赤蝦,帶子和鯛魚片,最鍾意食鯛魚片。
2023-07-03 35 浏览
我從來都唔寫食評,但今次真係好想講下呢間餐廳。今日慶祝生日同朋友嚟咗尖東一間叫螢火鐵板燒,我哋兩個人叫咗兩個$380嘅套餐,食物方面唔錯,廚師好細心講解,味道都可以。但其實主要想講佢地餐廳非常嘈吵,我見壽司吧D師傅同D客人講晒粗口,講嘢又大聲,好似去咗大排檔咁,其實佢哋知唔知道好影響我哋食飯嘅心情呢?仲有D師傅又唔帶口罩,相當唔衛生!

2023-06-29 32 浏览
餐廳一入去就見到一邊是鐵板燒,另一邊是食刺身壽司的omakase。門面有日式庭園造景牆既裝修,幾有日本feel🇯🇵是日推介😋沙律有我最鍾意食既露筍wow。同埋蒸蛋都very good🤩👏🏻👍🏻❤️😋是日海鮮象拔蚌、澳洲龍蝦、南非鮑魚,全部都係高級海鮮食材。澳洲龍蝦肉質細嫩,口感柔軟而有嚼勁;象拔蚌質地堅硬爽口,口感Q彈;南非鮑魚淡淡的海藻味道,unique and special!😋日本 A5 和牛薄燒A5和牛的肉質保留得非常好,係cooking過程中唔會過度受熱,好好咁保留左肉質既細膩度、軟熟度同埋嫩度。帶半點脂肪,二者比例balance得好perfect,送酒一流~~😋櫻花蝦炒飯香噴噴,色香味俱全。

是日推介

😋沙律
😋是日海鮮
😋日本 A5 和牛薄燒
😋櫻花蝦炒飯
香噴噴,色香味俱全。
2023-06-27 45 浏览
😺有朋友食過呢間螢火,話好好食叫我去試,咁係度睇到有好幾種套餐😹火Omakase $1,880/位計,呢個晚餐好多野,如果睇佢質素,又真係抵食,每一道菜都充滿了令人驚艷美味仲有精緻的賣相😼🖍️刺身八點🩵前菜既刺身都非常新鮮,當中:🩵真鯛薄切,功夫好,味真係好鮮味🩵白象拔蚌,好有海鮮味道,口感清爽🩵赤背,份量唔錯🩵帶子,帶子肉厚肥美,好鮮甜🩵深海池魚,非常有佢獨特池魚味道🩵銀鱈魚,食得好滿足🩵赤鯥,都唔錯既🩵池魚他他,好好食🖍️蒸蛋之中都算唔錯,蛋既味好夠香,質地好滑🖍️季節料理中的三品:吞拿魚拖羅和辣煮黑梅貝好食到絕,讓我回味無窮,厚岸蠔更令人食完想再食🩷🖍️壽司五貫中既海膽和左口魚邊最讓人驚喜連連🧡口感細膩,味道鮮美,當中有:鱸魚,拖羅,蟹膏牡丹蝦,左口魚左口魚邊,海膽。🤍蔥吞拿魚腩手卷既味道同包裝都比出面更好食🤎煮物二品中既燒香魚同埋薄燒牛肉也都做得非常入味,令人食過番尋味,最後的魚湯也是一個很好的收尾,呢個餐單也都設計得好,貼合到由頭到尾既味覺享受,讓人感覺整個餐點是如此的完美。
🖍️刺身八點
🩵前菜既刺身都非常新鮮,當中:
🩵真鯛薄切,功夫好,味真係好鮮味
🩵白象拔蚌,好有海鮮味道,口感清爽
🩵赤背,份量唔錯
🩵帶子,帶子肉厚肥美,好鮮甜
🩵深海池魚,非常有佢獨特池魚味道
🩵銀鱈魚,食得好滿足
🩵赤鯥,都唔錯既
🩵池魚他他,好好食
🖍️蒸蛋之中都算唔錯,蛋既味好夠香,質地好滑
🤍蔥吞拿魚腩手卷既味道同包裝都比出面更好食
2023-06-26 50 浏览
呢間以天燈做主題既鐵板燒餐廳近排真係超級紅🎏🎏🎏🎑🎑🎑所以決定黎見識下先👀👀👀 餐廳嘅面積好大,除咗出邊嘅鐵板燒區之外,入面仲有幾間專做鐵板燒嘅VIP房,隔離仲有專做omakase嘅壽司吧🍣🍣🍣一入門口就見到個超級大嘅LED mon,之後等緊嘢食嘅時候比左部iPad我,可以喺上面寫嘢之後就會係LED mon 既天燈度show出黎!!!(Food Sec 當然把握呢個新嘅宣傳渠道(?)見到Food Sec個名係啲天燈上面真係好神奇🤣🤣🤣)大家都可以將自己嘅願望寫喺天燈上面許願!🧞‍♂️🧞‍♂️🧞‍♂️今次就試咗佢哋嘅午市套餐,鐵板燒嚟講都幾抵玩,$380 有9樣item~// 午市套餐(星)一人前 $380 //沙律帆立貝汁煮白鱈魚大蝦美國牛肉薄燒或厚燒或 日本黑豚肉 (可+$200轉A5)櫻花蝦炒飯漬物湯甜品(豆腐雪糕)呢個set嘅驚喜都唔少!帆立貝微微煎香,肉質鮮嫩,仲將滿到瀉嘅魚子醬淋喺上面,超級奢侈🤤🤤🤤大蝦嘅處理手法都係將頭同身分開,將入邊嘅蝦膏挑出黎,比較特別嘅係放左三文魚籽喺上面,更加有鮮味🦐🦐🦐魚類方面佢哋唔係就咁燒,而係用汁煮,食過咁多次鐵板燒都比較少見!食落口會有微微燒過既

// 午市套餐(星)一人前 $380 //

帆立貝
大蝦
美國牛肉薄燒或厚燒或 日本黑豚肉 (可+$200轉A5)
漬物

甜品(豆腐雪糕)

呢個set嘅驚喜都唔少!帆立貝微微煎香,肉質鮮嫩,仲將滿到瀉嘅魚子醬淋喺上面,超級奢侈🤤🤤🤤大蝦嘅處理手法都係將頭同身分開,將入邊嘅蝦膏挑出黎,比較特別嘅係放左三文魚籽喺上面,更加有鮮味🦐🦐🦐魚類方面佢哋唔係就咁燒,而係用汁煮,食過咁多次鐵板燒都比較少見!食落口會有微微燒過既脆感,同時又食到鮮魚湯🐟🐟🐟

呢個set我覺得最抵玩嘅地方係牛肉可以揀厚燒!(平時轉厚燒通常都要加錢🤣🤣🤣)個人就鍾意厚燒多啲,油香比較豐富又啖啖肉😋😋😋但如果你胃口比較細/容易覺得滯,可以揀返薄燒,因為食完咁多嘢之後再食牛肉厚燒都幾容易膩🙈🙈🙈佢哋個櫻花蝦炒飯都幾誇張,上面會放多隻流心太陽蛋🍳🍳🍳太陽蛋少少燶邊(學肥豪話齋太陽蛋嘅精髓就係蛋邊要炸出嚟唔係煎出嚟)好邪惡😈😈😈

成餐飯嘅用餐體驗都好開心,師傅會好細心咁問你食唔食某啲配料,店員見我玩個天燈玩到不亦樂乎又會幫手㩒啲天燈出嚟🤣🤣🤣有得食又有得玩,價錢仲要唔太貴,幾推薦大家試試~

味道:👩🏻‍💻8/10
性價比:👩🏻‍💻8.5/10
環境:👩🏻‍💻8.5/10
2023-06-26 33 浏览
今日黎到尖沙咀食Omakase,$1,580一位,餐廳有獨立食omakase既位置,非常貼心!🩷前菜前茶有啲漬物,日本蕃茄,水雲,每款都唔會太濃味,幾清新,食完就ready食啲主菜,好好既開胃菜!❤️刺身七點魚方面有深海池魚,銀鱈魚同埋赤鯥,每款都夠晒新鮮,魚肉肉質鮮嫩,好有質感,鮮甜度爆分!真鯛薄切亦非常唔錯,係有質感既魚肉,食果鮮甜度就岩晒!另外仲有白象拔蚌,赤貝同帶子,全部都好鮮甜,貝類既鮮甜爽口比魚刺身更佳!🧡蒸蛋蒸蛋本身都夠滑,仲要有啲海膽同埋黑魚子係上面,成個口感更滑更嫩,食完即刻覺得皮膚都滑啲!💛季節料理二品 辣煮黑梅貝都幾得意,其實係黑海螺,原隻去煮,好鮮甜,辣辣地好惹味!生蠔既厚岸蠔就非常肥美,好飽滿既生蠔,creamy到不得了!💜壽司五貫鱸魚、拖羅、蟹膏牡丹蝦、左口魚左口魚邊同埋海膽,左口魚邊真係勁肥美,啲魚油滲晒出黎,勁滑身,每件壽司都好好食!🩵卷物蔥吞拿魚腩手卷做卷物,勁多魚蓉,勁滑勁綿,口感超好!🤍煮物燒油甘魚鮫整得好好,啲魚油燒到出晒黎,油甘魚魚肉都好滑,魚皮又燒脆晒!🤎吸物湯都唔差,熱辣辣好清甜好好飲!
🩷前菜
❤️刺身七點
🧡蒸蛋

💛季節料理二品

💜壽司五貫
🩵卷物
蔥吞拿魚腩手卷做卷物,勁多魚蓉,勁滑勁綿,口感超好!

🤍煮物
🤎吸物
湯都唔差,熱辣辣好清甜好好飲!
尖沙咀地庫有間隱世鐵板燒🔥,做緊螢火清酒祭優惠🍶,全日指定清酒任飲 ,父親節可以帶埋鍾意飲酒嘅爸爸去食餐好嘅🤤✌🏻。另外做緊個限時優惠:只要點任何2個晚市鐵板燒套餐就會送澳洲龍蝦刺身/日本象拔蚌刺身一份🦞(送完即止) 龍蝦刺身爽口份量多👅.📍螢火廚師特選($1490/2人前)❥沙律.❥黑魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋超嫩滑,再於配上黑魚子同鵝肝真係超香🤤.❥鵝肝多士匈牙利鵝肝軟嫩冇筋🦆,入口即溶配埋香脆嘅牛油多士同配意大利焦糖醬真係勁香口.❥澳洲龍蝦龍蝦加咗龍蝦膏去炒🦞,肉量多鮮味突出🧡,肉質飽滿.❥南非鮑魚鮑魚口感超軟嫩,配上鹹鮮嘅三文魚子再加上海苔汁同黑松露醬香氣勁濃郁🖤強烈推薦🙌🏻.❥甘鯛魚配海膽忌廉汁魚皮非常香脆,好似薯片咁,魚肉就冇預期中咁軟滑🐟下面配左個變奏版嘅洋蔥湯,味道清甜溫和又暖胃,好飲❣️.❥日本A5和牛薄燒/厚燒薄燒中間包住蔥花同香蒜,點咗三成熟,牛味濃郁,唔錯☺️!厚燒太過油膩,唔多岩食😮‍💨.❥ 櫻花蝦炒飯有大量櫻花蝦🦐,食落夠乾身又香口,上面再放咗隻蘭王蛋🐣,好吸引🤩!好食.❥漬物+吸物龍蝦麵豉湯飲落清甜,溫和又舒服❥ 甜品🍠番薯薄片表加上砂糖造成焦糖面,加上芝麻味道香甜好食
📍螢火廚師特選($1490/2人前)
❥沙律
❥黑魚籽鵝肝蒸蛋
蒸蛋超嫩滑,再於配上黑魚子同鵝肝真係超香🤤
❥鵝肝多士
匈牙利鵝肝軟嫩冇筋🦆,入口即溶
配埋香脆嘅牛油多士同配意大利焦糖醬真係勁香口
❥澳洲龍蝦
龍蝦加咗龍蝦膏去炒🦞,肉量多鮮味突出🧡,肉質飽滿
❥南非鮑魚
❥甘鯛魚配海膽忌廉汁
魚皮非常香脆,好似薯片咁,魚肉就冇預期中咁軟滑🐟
下面配左個變奏版嘅洋蔥湯,味道清甜溫和又暖胃,好飲❣️
❥日本A5和牛薄燒/厚燒
薄燒中間包住蔥花同香蒜,點咗三成熟,牛味濃郁,唔錯☺️!
厚燒太過油膩,唔多岩食😮‍💨
❥ 櫻花蝦炒飯
❥漬物+吸物
龍蝦麵豉湯飲落清甜,溫和又舒服
甜品
🍠番薯薄片表加上砂糖造成焦糖面,加上芝麻味道香甜好食,最後仲有個抹茶雪糕做作結🍨
2023-06-21 64 浏览
螢火 (尖沙咀)尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖-今日同friend去咗尖沙咀食lunch,我哋都係鍾意飲sake嘅人,所以見到呢間omakase些做緊《螢火清酒祭優惠》,就即刻去了!餐廳裝修好有特色,牆上面可以比客人模擬放天燈,仲有鐵板燒房可以book,gathering就啱晒~-午市套餐(星)一人前 $380沙律帆立貝煎過嘅帆立貝非常香口,入邊肉質鮮嫩,口感鮮甜,配魚子醬超級正~-汁煮白鱈魚鱈魚魚皮煎到脆卜卜,魚肉啖啖肉之餘好滑,可以連埋煮到軟林林嘅洋蔥同埋湯食-大蝦大大隻,口感彈牙,非常鮮甜-美國牛肉薄燒櫻花蝦炒飯漬物吸物甜品或咖啡-午市套餐(月)一人前 $380沙律鵝肝多士汁煮白鱈魚廣島蠔美國牛肉厚燒櫻花蝦炒飯漬物吸物甜品或咖啡-

螢火 (尖沙咀)
尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
午市套餐(星)一人前 $380
帆立貝
大蝦
大大隻,口感彈牙,非常鮮甜
美國牛肉薄燒
甜品或咖啡
午市套餐(月)一人前 $380
鵝肝多士
廣島蠔
美國牛肉厚燒
甜品或咖啡
朋友約咗我去尖沙咀食lunch💗,呢間餐廳好高級好有feel,食得幾滿足,樣樣菜素都好正啊‼️ 呢到有天燈可以許願,亦有鐵板燒房可以book🤣🤣我同朋友嗌左午市套餐 星 同埋 月🌙分別都係380蚊一位‼️🥳✨沙律呢個沙律好新鮮爽口,裡面嘅蔬菜都好新鮮,加上啲特製嘅醬汁,令整道沙律更加美味🩷🥳✨帆立貝呢道帆立貝煮得好啱口,鮮甜多汁,每一啖都好鮮美😋😋🫶🏻✨鵝肝多士鵝肝多士煮得好香脆,鵝肝味道濃郁,多士表面煎得金黃酥脆,好好味😋‼️✨汁煮白鱈魚呢道汁煮白鱈魚煮得好滑嫩,魚肉好嫩好鮮美,湯汁都好鮮甜,好開胃🤤✨廣島蠔呢啲廣島蠔好鮮美,肉質彈牙,鮮味十足,配上啲醬汁,更加正👅🤣✨大蝦呢道大蝦好新鮮,肉質爽彈,煮得恰到好處🥹‼️✨美國牛肉 薄燒+厚燒美國牛肉薄燒同厚燒都好美味,薄燒肉質嫩滑,厚燒肉質鮮美,兩款肉都帶有淡淡嘅焦香,好好味🫶🏻🫶🏻🤣✨櫻花蝦炒飯呢道櫻花蝦炒飯炒得好香,飯粒鬆散,櫻花蝦鮮香味美,每一口都好有嚼勁🤩🤩‼️

✨沙律

✨帆立貝

呢道帆立貝煮得好啱口,鮮甜多汁,每一啖都好鮮美😋😋🫶🏻

✨鵝肝多士

✨汁煮白鱈魚

✨廣島蠔

✨大蝦

呢道大蝦好新鮮,肉質爽彈,煮得恰到好處🥹‼️

✨美國牛肉 薄燒+厚燒

✨櫻花蝦炒飯