2021-11-03 567 浏览
蝦🦐麵其實原本想去食咖央多🥲但發現無開發現轉角有間都好出名的蝦面就去左試啦!兩個人食但叫左一個面 一個串燒 一個菜!🦐蝦肉肉面!份量比想像多!叫左幪粉!吸哂湯汁!睇食評大家都話 個湯底好正🤣🤣我覺得 都食到個湯係蝦殼煮不過又未至於好好好味 但呢個價錢一點都唔貴🐥雞肉串串喜愛佢面頭個個汁醬!粒粒的唔係蒜哦食到爽爽的 有點似馬蹄夾埋好食!🥬腐乳通菜$20一大碟 超岩都市人平時少食菜的話一定要叫好抵食!#蝦面#灣仔#馬拉#想念新加坡的味道啊
蝦🦐麵

其實原本想去食咖央多
🥲但發現無開
發現轉角有間都好出名的蝦面就去左試啦!
兩個人食但叫左一個面 一個串燒 一個菜!

🦐蝦肉肉面!
份量比想像多!叫左幪粉!吸哂湯汁!
睇食評大家都話 個湯底好正

平時少食菜的話一定要叫
好抵食!

#蝦面#灣仔#馬拉#想念新加坡的味道啊
2021-10-29 376 浏览
成日以為馬拉得肉骨茶呢個名物 見呢間直情用蝦麵做招牌 所以就好想試 加上我勁鍾意蝦🇲🇾🦐入到去左覺好似星馬地道餐廳嘅感覺 簡單白色牆再加長木枱同木凳 🪑一坐低就有人比個QR code我哋自己落單 💬因為未食過 所以研究咗一陣最後叫咗辣蝦油麵加墨丸同咖喱肉片油麵🍜兩個湯之中辣蝦湯係真係出色啲 唔會好辣但辣味食得出 唔食得辣亦可以走辣 而且有好濃嘅蝦味 仲有好多切半嘅蝦仁 芽菜做配菜 墨丸好多粉 一般而咖喱湯就偏甜 不過都好濃 但係再食我都會食返辣蝦湯 🌶小食炸豆腐豆卜係驚喜嘅 我本身唔好豆卜 但佢炸到好鬆脆 點埋個甜酸醬 我食到唔停口 😋而杯 #檸檬薏米水 就零甜味 本人唔太喜歡 不過好多薏米 算足料咁啦🧊💰辣味蝦湯底蝦肉墨魚丸油麵 $60咖喱叻沙湯底蝦肉肉片油麵 $68檸檬薏米水 跟餐 $18青檸梳打 跟餐 $18👉🏻蝦麵店 灣仔蘭杜街2號麗都大廈4號地舖.
一坐低就有人比個QR code我哋自己落單 💬

檸檬薏米水 跟餐 $18
青檸梳打 跟餐 $18

👉🏻蝦麵店
2021-10-25 380 浏览
自從冇得飛星加坡之後就好耐冇食過一間好食嘅喇沙湯麵,朋友介紹之下去咗依間蝦麵店度食嘢,估唔到超級有驚喜餐廳除咗有主打蝦嘅湯麵之外仲有喇沙湯底嘅麵食,因為我自己唔太鍾意食蝦,所以我就揀咗喇沙湯底嘅麵,我自己叫咗一碗海鮮喇沙湯麵嚟到已經聞到好香嘅喇沙湯底味道,材料勁多除咗海鮮之外仲有豆卜等等吸湯嘅食物,湯底係好正宗嘅喇沙湯底,自己鍾意有少少椰奶香依家都做到,份量勁大份食落去啖啖都有餸又有面真係幾正另外都見到有好多人嚟到會叫串燒所以我都叫咗一份,係沙嗲串燒我哋分別叫咗雞肉同豬肉串,估唔到份量咁多,而且唔係現成買落嘅串燒睇落應該係自己燒連埋沙嗲醬就真係好正最後小食仲叫多咗一份雞翼真係超飽但係每一樣食物都好有心思同埋做得幾出色感覺到間舖頭真係好有心機喺香港做到星馬既味道嘢飲方面我哋就叫咗一杯美祿恐龍🦖都好好飲呀

嘢飲方面我哋就叫咗一杯美祿恐龍🦖都好好飲呀
2021-10-01 370 浏览
咖哩喇沙海鮮檬粉🦐🍜湯底食得出佢用咗好多香料去炒,有少少咖喱嘅辣味、蝦油嘅蝦香。🦐配料方面,豆卜吸晒湯汁非常惹味,海鮮就有青口、蝦、蟹柳、魚腐等等,質素就正常,當中我最鍾意食係佢個魷魚,彈牙有鮮味。🦑檬粉就煮得剛剛好,唔會煮到軟爛,夾起嚟條條分明,掛起湯汁,啖啖都食到湯嘅精華。😋🍜小食就叫咗雞翼同埋沙嗲雞串,兩樣都烤得非常香,當中佢個醬汁真係不得了,沙嗲味濃,並配上粒粒蒜頭, 咬落有生蒜嘅香味,加埋雞肉串一齊食真係好夾!🥰🍗
咖哩喇沙海鮮檬粉🦐🍜

2021-09-30
等候时间
2 分钟 (堂食)
2021-09-27 369 浏览
今日兩母女去咗灣仔睇磁磚及潔具,行行吓覺得肚餓,見到有間蝦麵店,應該係食蝦為主,咁我地兩個都好鐘意食蝦,所以就入咗去食喇。店舖算細的,所以座位都比較窄。睇餐牌叫嘢食。嚟到蝦麵店當然要試吓蝦啦!要入QR CODE自己點菜的. 我叫咗辣味蝦湯蝦肉肉骨摻摻,湯底係用蝦殼, 洋蔥, 辣椒等材料, 再加入少量肉骨手炒熬煮超過7小時做成的湯底(資料來源係店舖見到的),微辣, 不會搶走鮮蝦湯味道, 非常好飲。我揀咗參參麵,原來係油麵+米粉。蝦係1開2,蝦肉爽。排骨好腍,肉質鮮嫩。個女就叫咗豬骨雞湯底蝦肉肉骨摻摻麵,湯湯底係用新鮮豬骨, 鮮雞, 洋蔥及其他材料做成的. 湯底有雞的鮮味。馬拉雞拼盤$75沙嗲雞肶肉4串,,馬來香炸雞翼4隻雞肶肉好滑,沙嗲醬好香花生味,不過沙嗲味道唔夠濃。不過整體都好食雞翼炸得皮脆肉嫩,咬落仲有肉汁的,非常唔錯腐乳通菜,通菜鮮嫩爽脆飲品就叫咗檸檬薏米水,清甜,薏米夠香鮮青檸水,青檸味道夠清新

馬拉雞拼盤$75
沙嗲雞肶肉4串,,馬來香炸雞翼4隻
雞翼炸得皮脆肉嫩,咬落仲有肉汁的,非常唔錯

腐乳通菜,通菜鮮嫩爽脆

飲品就叫咗檸檬薏米水,清甜,薏米夠香

鮮青檸水,青檸味道夠清新

用餐时段
2021-09-26 2473 浏览
這幾個月十分忙碌,沒有時間和父親兩個人食晚飯,襯着他早收工,便約他到他工作附近食好西😋——————————這次光顧的餐廳供應多款馬來西亞招牌麵食、飯、小食和飲品🤩麵食的款式相對較多,有3種湯汁供選擇,而麵類亦有5種,其中一種叫「摻摻」的原來是解作兩溝,是油麵和米粉的混合,長知識!!!——————————🔸咖喱喇沙海鮮麵 ($75,摻摻)這個咖喱喇沙湯汁以豬骨、雞肉、十多種香料和椰奶熬製而成,質感濃稠,味道又香又辣,而且不油膩,食完碗麵都幾乎飲哂 d湯汁🙈🤤麵是選了摻摻,對比平時食一種麵確是增加蝦了口感,不錯👍🏻餸菜有蝦、青口、魷魚翼、蟹柳、芽菜和豆腐卜,份量都幾多,而且沒有沙,讚😋-🔹豬骨雞湯蝦肉肉骨麵 ($74,油麵)這個湯的呈奶白色,飲落很有鮮味,與咖哩喇沙湯汁截然不同,喜歡食清淡的朋友可選這個👍🏻餸菜有金沙骨、蝦仁、芽菜、菜心,整體很健康😋-🔸馬拉雞拼盤 $75這個拼盤可以一次過品嘗炸雞翼和沙嗲雞髀肉串👍🏻雞翼和雞肉經醃製後很入味,食落有一點香茅的香味,而店家所烹調的時間也剛剛好,沒有出現焦黑的情況,肉汁仍保留住😋-🔹沙嗲醬魷魚翼 $42這個魷魚翼配沙嗲醬及乾蒜,賣相很吸引😳但食
——————————
——————————
🔸咖喱喇沙海鮮麵 ($75,摻摻)
咖喱喇沙海鮮麵

🔹豬骨雞湯蝦肉肉骨麵 ($74,油麵)
豬骨雞湯蝦肉肉骨麵

🔸馬拉雞拼盤 $75
馬拉雞拼盤

🔹沙嗲醬魷魚翼 $42
沙嗲醬魷魚翼

這個魷魚翼配沙嗲醬及乾蒜,賣相很吸引😳但食起來會有點咸,所以我會連底下的芽菜一併食,可增加水分及減少油膩感~~

豬骨雞湯蝦肉肉骨麵
馬拉雞拼盤
2021-09-15 281 浏览
今日食蝦麵店 呢度幾有風味,仲有4間分店唔洗過海五香脆豆腐豆卜 炸雞翼 魚蛋粉麵 招牌蝦麵 招牌蝦湯底用蝦殼洋蔥辣椒等材料加入肉骨手炒超過7小時做成肉汁再配以米粉油麵蔬菜肉片蝦仁 湯底蝦味非常香濃蝦仁爽口彈牙,肉片就有彈牙 香辣感覺好刺激味蕾!味道非常豐富濃香!另一位要食清淡就點左魚片魚丸肉丸麵 配以清湯 鮮魚片自家出品 特別彈牙鮮味 湯麵都夠滑溜小食第一次食到將豆卜炸到脆身再灑五香鹽,又咸又香好惹味,脆豆腐口感幾特別!雞翼用香草醃過再炸幾惹味消費$200評分8/10灣仔蘭杜街2號麗都大廈4號地舖
今日食蝦麵店 呢度幾有風味,仲有4間分店唔洗過海
雞翼用香草醃過再炸幾惹味
消費$200
評分8/10
2021-09-08 221 浏览
今日啱啱去完會展,睇咗幾個展覽行,到腳仔軟呀,所以唔會去咁遠度食嘢啦,都係喺返灣仔金鐘呢頭搵嘢食算,咁岩今日我朋友又喺灣仔收工,又係時候搵佢介紹好嘢食~天氣咁熱我都係想食番啲開胃既野~於是決定去食返啲其他風味嘅又開胃到既~,我朋友就話嚟呢間食下個馬來西亞風味~非常有驚喜,首先我覺得佢呢啲馬來西亞式嘅湯麵好地道,湯汁非常充滿蝦味,而且細碗嘅份量已經好大碗,燒雞肉燒得都好正宗,面頭仲會有好多一粒粒嘅花生醬,正~ 令我諗返起以前對馬來西亞交流嘅時候食過嘅味道,而且店鋪裝修實而不華,店舖雖然唔係好大間,但係坐位上黎講每個位都坐得幾舒服,而且可以用手機落單好方便,減少人與人嘅接觸,感覺安全多d,晚餐時間都好多人,建議大家可以既可以早小小到~原來佢已經開左好耐,唔怪之得咁有風味喇~睇黎我真係黎呢頭黎得小,下次得閒要黎多d先~

而且細碗嘅份量已經好大碗,燒雞肉燒得都好正宗,

原來佢已經開左好耐,唔怪之得咁有風味喇~
睇黎我真係黎呢頭黎得小,下次得閒要黎多d先~

2021-09-02 189 浏览
今日到金鐘做嘢,兩點幾先去食lunch,朋友介紹蘭度街的良心小店-蝦麵館,咁梗係要試吓啦!兩點幾過咗食飯時間,就唔駛排隊,朋友話食飯時間會排長龍呢。店內裝潢富東南亞特色,木椅木桌,瀰漫着悠閒氣氛,店員亦很nice。店内已使用自助點餐系統,非常方便,落單後好快就有得食👍蝦肉肉骨加魷魚翼摻摻,紅紅的濃湯唔駛驚只係微辣😂,蝦味好濃好鮮味,湯上的紅油應該係蝦油,蝦肉開邊大概有5-6隻,肉骨有兩大件,係新加坡口味嘅肉骨茶淆製,比較重胡椒味,非常入味而且肉一啲都唔嚡,有少少軟骨,非常好食,下次會試吓肉骨茶!魷魚翼係全隻魷魚最最爽脆嘅部份,一次可以食咁多塊,實在非常滿足🤣
兩點幾過咗食飯時間,就唔駛排隊,朋友話食飯時間會排長龍呢。
店内已使用自助點餐系統,非常方便,落單後好快就有得食👍

• 辣蝦湯蝦肉肉片摻摻
  • 蝦麵
  • 肉骨茶
今日食飯時間落大雨,所以平日好多人排隊嘅蝦麵店喺今日嚟講唔算好多人,我地一行四人等左大概十分鐘就有位了~鋪頭入面面積算細,主要劃為兩區:一區係bar枱、一區就係普通座位,筆者建議如果多過兩個人去食嘅話就唔好坐bar枱了,始終個個人對住棟牆,都幾難傾偈。店鋪係以電子方式落單,憑住店員俾我地嘅QR code就可以入到電子版餐牌,餐牌食物種類繁多,但係要小心啲點選菜單,尤其係一大班人點餐嘅時候,好容易因為一時唔小心就delete左之前果啲,又或者唔記得按save,之後就......大家都估到咩事了。所以我地今日點餐果陣都好小心,費事一唔小心又要重頭嚟過啦~我地每人都嗌左一人餐,包括:一份主食(麵食或飯類)、一份小食同埋一杯野飲,呢度最出名嘅就係佢濃郁嘅秘製辣味蝦湯底,當然要試下啦,我嗌左蝦肉肉片麵,配馬來香炸雞翼,再加一杯凍美祿,盛惠$80~先講味道,湯底十分濃郁、蝦肉同肉片嘅配搭非常新鮮,唯一美中不足嘅地方就係檬粉太淋了......雞翼係啱啱新鮮炸起,外脆內軟,調味亦唔會過份濃烈,容易入口!整體嚟講,食物質素完全對得住呢個價格,而餐廳坐落於灣仔商業中心地帶,大家就唔好對店內環境有過高嘅期望

整體嚟講,食物質素完全對得住呢個價格,而餐廳坐落於灣仔商業中心地帶,大家就唔好對店內環境有過高嘅期望了。拎住$80嘅午飯budget,嚟蘭杜街嘅蝦麵店都不失為一個唔錯嘅選擇架!
2021-08-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
蘭杜街有好多好野食,早兩日同事帶我食呢間💛良心小店。等左一陣就有位,坐得都唔算太逼👍🏻。諗呢到叫蝦麵店,即係啲蝦🦐應該最出色,所以無理由唔試佢既蝦湯底。落完單都好快就齊野📝。🔅蝦肉魚片麵 ($60)拎緊黎已經聞到陣香濃既蝦湯味,飲左一啖湯真係超級濃🤯!雖然叫辣味蝦湯底,但佢唔算辣,香辣既香多過辣,又有少少洋蔥🧅既甜味,超高質!份量都幾大碗,魚片好彈牙,蝦就吸晒啲湯好正,但唔會煮到爛晒無晒肉質😬。💬食完真係齒頰留香,成個下晝個口都仲feel到陣蝦湯味都咪話唔誇張😂,食埋薄荷糖都搞唔掂就知有勁濃🙈。
蝦肉魚片麵
🔅蝦肉魚片麵 ($60)

蝦肉魚片麵
2021-08-27 233 浏览
己有兩年沒有去旅行了,好懷念每個國家的美食。突然好想食馬來西亞最有名的咖哩叻沙湯麵。好彩香港係美食天堂,想食嗰様有嗰様。呢間麵店在灣仔己有多年,有不少捧場客。咖哩叻沙湯海鮮麵湯底傳統做法,夠曬正宗。有咖哩的香,有微微的辛辣,醒胃。揀選了檬粉,加入芽菜,融入湯底精華,滋味。配料有蝦,青口,豆卜,魚片,蟹柳,豐富口感。腐乳通菜份量多,抵食。腐乳味道不錯。冰糖檸檬薏米水下雨天,飲番杯檸檬薏米水最啱,養生。

己有兩年沒有去旅行了,好懷念每個國家的美食。
呢間麵店在灣仔己有多年,有不少捧場客。

咖哩叻沙湯海鮮麵
湯底傳統做法,夠曬正宗。
有咖哩的香,有微微的辛辣,醒胃。
揀選了檬粉,加入芽菜,融入湯底精華,滋味。
配料有蝦,青口,豆卜,魚片,蟹柳,豐富口感。

腐乳通菜
份量多,抵食。腐乳味道不錯。

冰糖檸檬薏米水
下雨天,飲番杯檸檬薏米水最啱,養生。

2021-08-27
2021-08-25 142 浏览
原來蘭杜街雖然唔算好長,但係近皇后大道東呢個位,差不多成條街都係食肆,今晚阿仔想食東南亞菜,呢間餐廳主打蝦麵,原來檳城叫做福建麵,裝修都有啲馬來西亞簡約風,價錢亦大眾化。最抵食一人套餐,加埋小食及飲品都係$90左右。嚟到呢度一定要試吓蝦麵,我食得辣所以嗌咗辣味蝦湯蝦肉肉骨麵,一上到黎即刻聞到好重嘅蝦味,睇落仲以為好辣,實際上大約1隻辣椒辣度,排骨肉質鬆軟,肥瘦比例適中,蝦亦唔錯。福建滷湯蝦肉肉片麵,滷麵入口比較順滑,原來加咗一啲蛋漿同豬骨湯底,所以比較濃稠。豬骨雞湯魚片四寶麵,湯底多了雞肉甜味,亦比較清,接近傳統港式四寶麵。帶咗三個餐總共有三個小食,炸魚片算薄身,亦唔會太鹹,浸辣蝦湯之後食亦唔錯;沙嗲雞髀肉串,亦算正宗;五香脆炸豆腐豆卜,呢個小食放入湯之後食會更加好。白胡椒肉骨茶油條,好有馬拉風味。

白胡椒肉骨茶油條,好有馬拉風味。
2021-08-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-08-19 142 浏览
今天去灣仔電腦中心買零件行到攰便順便去覓食路上經過這間麵店便被吸引着這是一間檳城特色麵店馬來西亞風味在香港也有不少但像這樣那麼正宗實在少有去過馬來西亞的我實在懷念當時的美食所以今天決定再回味一下海鮮喇沙湯海鮮麵$93大大碗很足料,內有:大蝦、青口、魷魚、腐角、蟹柳、豆卜,湯底配以椰奶,口感濃厚,豆卜及油麵(面有得選擇)等配料吸滿湯底,非常惹味,值得一試。福建滷麵$78以蝦、豬骨、雞等材料熬製,配料就有肉片,蝦、蛋絲及通菜,湯底似台灣麵線質地。每一啖都食到肉,肉片真係超多。白胡椒肉骨油條$62一上菜已聞到濃厚的胡椒味,湯底非常重胡椒及藥材味,朋友非常愛喝,油條吸滿湯底,口感軟軟,排骨軟淋,非常好嚼口,值得一試。五香脆炸豆腐豆卜$25炸到焦脆,上面再加上五香粉(可單獨上)再加上酸酸甜甜梅子醬更加開胃。沙嗲雞脾肉串$23+馬來香炸雞翼$16雞肉串加埋沙嗲醬一齊食真係超惹味,雞翼炸得啱啱好,都好夠味道凍青檸梳打+$18揀左少甜,酸酸甜甜,好適合夏天飲。熱冰糖檸檬薏米水(微甜)+$16特別之處是可以加減薏米,喜歡食薏米既朋友就可以加啦,味道清甜因為落左冰糖去煮,再加上有檸檬清香,整體來說都唔錯。
今天去灣仔電腦中心買零件

福建滷麵$78

白胡椒肉骨油條$62

五香脆炸豆腐豆卜$25

沙嗲雞脾肉串$23+馬來香炸雞翼$16
雞肉串加埋沙嗲醬一齊食真係超惹味,
雞翼炸得啱啱好,都好夠味道

凍青檸梳打+$18
揀左少甜,酸酸甜甜,好適合夏天飲。

熱冰糖檸檬薏米水(微甜)+$16

📍 蝦麵店 (蘭杜街) (灣仔)

2021-08-18 108 浏览
好耐冇去過馬來西亞了!想念馬來西亞的特色食物了!🥲🥲朋友介紹位於灣仔蘭杜街嘅蝦麵店~充滿馬來西亞特色風情~於是我就急不及待去食啦!採用手機落單 非常方便 所有麵 湯底 同材料都可以自由選擇 mix and match !辣味蝦湯 蝦肉肉片麵 睇張相就知材料幾豐富!而且麵 蝦仁同肉片都吸收左濃濃嘅蝦湯 再加上少少辣 十分惹味!白胡椒肉骨油條估唔到佢都有新加坡味嘅肉骨茶!而唔係馬來西亞味(藥材味)🤪🤪肉骨煲到勁淋 入口即融 而湯底又非常厚嘅胡椒味 超級好味!好味到我連湯都飲晒🥰🥰當然仲有唔少得 馬來西亞串燒啦!沙嗲好好味!兩個人的馬來西亞晚餐 非常滿足😋😋
好耐冇去過馬來西亞了!想念馬來西亞的特色食物了!🥲🥲

辣味蝦湯 蝦肉肉片麵

白胡椒肉骨油條

當然仲有唔少得 馬來西亞串燒啦!沙嗲好好味!

兩個人的馬來西亞晚餐 非常滿足😋😋