2021-02-22 721 浏览
聽身邊好多朋友都話呢間蝦麵店幾好食,我今日就行左去試試佢。本身驚住太多人去要等位,所以一早就出發過去。行到過去先發現間鋪開11:30。個店員好好人,見我行到身水身汗咁,比我提早入去坐。呢間鋪有幾種湯底,我就揀左最冷門既豬骨雞湯海鮮麵,麵就揀左摻摻。過左無耐,個麵就整好送左上黎。個湯同介紹一樣,色澤清透,味道唔太濃。啲青口,尤魚,蝦都幾清甜,食得出係新鮮材料。而麵個方面,因為我揀左摻摻,各種面都有小小,都幾特別。
聽身邊好多朋友都話呢間蝦麵店幾好食,我今日就行左去試試佢。
2021-02-15 777 浏览
蝦麵店, 灣仔🦐有日放#LUNCH 唔知食咩好,經過呢一間蝦麵店,朋友話食過好味所以就介紹我去試吓。坐低叫咗碗佢招牌嘅辣味蝦麵,相當之有驚喜。個蝦味濃湯湯底非常濃郁海鮮味同蝦味,食得出廚師用足料同心機準備個湯底,絕對唔係溝水嘅湯底。非常驚喜同出色!我其實每次黎都係食佢地既辣味蝦湯底配雞絲掺掺,辣就唔算好辣,但勝在材料豐富新鮮同夠哂惹味(因為聽聞清湯就真係好清)最後呢間我諗我都食左至少10次,非常推介👍.📍 #灣仔 蘭杜街2號麗都大廈4號地舖 Rating: 8.5/10 #黃店推介💰Price: $60-70 pp
蝦麵店, 灣仔🦐
📍 #灣仔 蘭杜街2號麗都大廈4號地舖
Rating: 8.5/10 #黃店推介
💰Price: $60-70 pp
2021-01-04 1308 浏览
好耐無在蘭杜街搵食,見這間好似也不錯,於是試吓,叫了Openrice 內最多人推介的白胡椒肉骨油條配白飯$58,賣相無特別,但覺得比較少湯,一飲立即扣分,因為個湯唔熱的,只係超微溫,雖然味道也濃,胡椒味出,但個溫度真的大打折扣,我覺得飲這些湯一定要係熱先正,飲完會好溫暖,但這個完全無這感覺,好失望,啲肉又唔夠淋,唔太入味,另外,我下載了佢會員個app,有個迎新禮物,我選了沙嗲雞髀肉串(4串),個沙嗲醬味道還可以,但肉質比較乾,不嫰滑,另外收銀服務態度也一般,應該唔會再幫襯.
2020-12-25 821 浏览
今日行過灣仔, 見到呢間舖頭叫 蝦麵店, 令我聯想蝦味濃湯, 真係流曬口水, 要入去幫襯下!這裏主打東南亞粉麵、小食, 感覺甚有特色風味。辣蝦湯 蝦肉四寶掺掺用蝦殼、洋蔥、辣椒加入肉骨炒香, 牛祭超過七個鐘而成辣蝦湯, 蝦味濃郁有層次, 喺外面真係食唔到!四寶有魚蛋、貢丸、墨魚丸、魚腐。材料豐富新鮮爽口彈下, 特別是魚腐軟熟得嚟有魚味。加埋掺掺, 即油麵加米粉, 很有飽足感福建滷湯 蝦肉肉片麵檳城出名嘅滷麵, 用蝦、豬骨、雞淆製而成, 入口濃稠順滑帶有鮮味, 店員建議加點黑醋, 果然風味十足。材料有蛋絲、肉片和蝦肉, 不可不提蝦肉開邊, 突顯鮮味爽口!白胡椒肉骨油條配白飯肉骨茶係我至愛, 加入白胡椒鹹鹹地有微辣十分暖位。煲湯肉骨軟嫩淋身肉味重,送飯一流!主食套餐可加配小食, 我哋就點咗 沙嗲醬魷魚翼、沙嗲雞髀肉串、腐乳通菜、脆炸魚皮。沙爹魷魚翼 爽脆有嚼口醮上特製沙嗲醬, 很有特色!檸檬薏米水我見呢度每一台都點薏米水, 就揀咗每人一杯一冷一熱試下, 清潤解渴, 去濕解毒, 啱曬我近排夜瞓有肝火!

辣蝦湯 蝦肉四寶掺掺

福建滷湯 蝦肉肉片麵

白胡椒肉骨油條配白飯

沙爹魷魚翼 爽脆有嚼口醮上特製沙嗲醬, 很有特色!

檸檬薏米水

📍 蝦麵店📍 灣仔 • 蘭杜街2號麗都大廈4號地舖《蝦麵店》因為馬來西亞蝦麵和喇沙🇲🇾,還有同路店💛而聞名。這次慕名而來,終於可以試一試~因為位於商業大廈林立的灣仔,所以每個工作天,這裡都會排滿人。這天雖然是星期天,但依然是門庭若市,幸好不用排隊。檳城路邊攤一人套餐 Penang street fighter set蠻推薦這個一人套餐,含湯麵、小吃、飲品,蠻划算又飽肚子麵食可選辣味蝦湯底/咖喱叻沙湯底/豬骨雞湯底/福建滷麵,這次我們選了「辣味蝦湯底」跟「咖喱叻沙湯底」。檳城路邊攤一人套餐 Penang street fighter setSET 1- 雞絲雞蛋摻摻 Sliced chicken and egg mixed noodles (咖喱叻沙湯底 Curry laksa soup base) ($80)- 馬來香炸雞翼 Fried chicken wings in Malaysian style (2 pcs)- 美祿 MiloSET 2- 蝦肉四寶油麵 Prawn yellow noodles w/ fishball, pork meatball, squidball and
📍 蝦麵店
📍 灣仔 • 蘭杜街2號麗都大廈4號地舖

這天雖然是星期天,但依然是門庭若市,幸好不用排隊。

蠻推薦這個一人套餐,含湯麵、小吃、飲品,蠻划算又飽肚子

SET 1
- 美祿 Milo
SET 2
- 蝦肉四寶油麵 Prawn yellow noodles w/ fishball, pork meatball, squidball and tofu-fishcake (辣味蝦湯底 Spicy prawn soup base) ($80)
- 白胡椒肉骨油條 Braised white pepper pork ribs w/ you char kway (另加$20)
- 美祿 Milo

#1 • 麵食
雞絲雞蛋摻摻
雞絲雞蛋摻摻
雞絲雞蛋摻摻 ($80)
「摻摻」意思是各半混合,就是我們稱的「鴛鴦」,
用在麵食上的意思就是油麵跟米粉雙拼~
咖喱叻沙湯底由豬骨跟鮮雞熬製而成,加入椰奶,味道濃郁,惹味不又會太辣。
雞絲份量不算太多,但足以每一口都吃到,加上芽菜等配料,口感豐富有層次😛
蝦肉四寶油麵
蝦肉四寶油麵 ($80)
(辣味蝦湯底 Spicy prawn soup base)
這個辣味蝦湯底香氣四溢,帶有鮮甜蝦味,不算太辣😆
四寶有魚蛋、貢丸、墨魚丸、腐角,滿足多個願望🌟

#2 • 小吃
馬來香炸雞翼
馬來香炸雞
白胡椒肉骨油條
白胡椒肉骨油條
白胡椒肉骨油條 (另加$20)
平常吃的肉骨茶都是藥材味濃的那款,
胡椒味的也還是第一次嘗試!
胡椒味超~濃~,感覺暖胃🥰
肉骨細嫩、容易咬,
油條因為是預先浸在湯裡面,所以口感軟軟的,可是可以吸滿湯汁😝

#3 • 飲品
美祿
美祿 Milo
到馬來西亞或新加坡一定會喝的美祿!!
好久沒喝過,差點忘記了是什麼味道了🥺

小吃
脆香魚皮
脆香魚皮 Crispy fish skin ($20)
炸魚皮是一道好吃的小吃,單吃超級脆,也可以蘸在不同湯頭中,軟中帶脆的吃,各有風味☺️
馬拉雞拼盤
馬拉雞拼盤 Malay chicken platter ($75)
拼盤裡面有「馬來香炸雞翼」還有「沙嗲雞髀肉」串各四件。

服務方面比較遜色。
馬拉雞拼盤要求沙嗲醬另上,可是店員忘記了。
告訴店員以後,還讓我們親眼看見他們只是把表面的沙嗲醬拿走就算了。
這對花生敏感的人來說真的是死刑啊。。。
另外店內蠻嘈吵的,但吵的不是客人,而是店員🤣
因為他們喜歡從店的一角喊到店的另一角📢
除此之外也都不錯。

Menu:
2020-12-20 455 浏览
Know the noodles are kinda popular hereBut the snacks are actually superb as well-You char kwayIf you are into something very strong and soothing at the same timeTry this braised white pepper pork ribsIt’s full of pepper hotness which is really good for winter and the pork ribs is super tender -squid wing with satay sauceThis is another must haveLove the okra on topIn order to give an extra layer to the dishI suggest one to mix everything together and eat them all in one biteThe okra balanced re

-You char kway
-squid wing with satay sauce
This is another must have
Love the okra on top
The okra balanced really well with the squid and the sauce just lift the entire dish to another level
2020-12-17 379 浏览
♦️週末行灣仔同金鐘中間果啲位真係好舒服,人流唔多,又多小店景觀睇~今次推介返間黃店先💛。🍜招牌辣味蝦肉肉骨蝦湯麵好夠蝦香,其實唔會好辣,蝦肉係切咗片嘅蝦,配肉骨嘅搭配都唔錯,肉骨軟冧程度恰到好處👍🏻~而咖哩叻沙椰香味十足,同新加坡嘅叻沙會有小小唔同,配咗魷魚好爽口~小食方面必試一定係肉骨油條,比起市面食到嘅肉骨茶多咗小小酸味,更開胃😚另外都幾推介佢嘅嘅炸魚皮,點落唔同湯咁食,別有一番風味!

灣仔蘭杜街有呢間開咗好多年嘅蝦麵店,中午成日都排晒隊,我哋今日每人揀咗一款套餐,人均$100唔使!咖哩喇沙海鮮麵($92)海鮮嘅種類同埋份量都比想像中多,有青口、蝦、魷魚等等。每樣都冇咩雪藏味,哈梗係爽口彈牙。值得一讚呢度嘅喇沙湯底,係根本一啲都唔辣,而且椰香味特別重!面對就揀咗摻摻,即係油麵加米粉,將兩款唔同口感嘅麵擺埋一齊令口感豐富左好多~蝦肉肉片麵($80)呢間店既招牌蝦麵係以蝦、洋蔥等材料再配以肉骨茶製成,淡淡嘅蝦味之中又夾雜不同的香料,配粉麵一流。餸料方面,除左蝦仔外,亦有肉片,每塊都大大塊,非常足料。麵方面簡左檬粉,檬粉彈牙可口,推薦。雖然標明左個湯底係辣嘅,但唔食辣嘅朋友食完都話唔算辣。通菜、生菜通菜醬汁可簡馬拉盞或者腐乳,就簡左馬拉盞。菜既份量超多,而且十分新鮮,配埋馬拉盞真係充滿馬來西亞風味。生菜就正正常常,帶點爽脆清甜。飲品方面我哋揀咗奶茶同檸蜜。我呢杯奶茶就同茶記飲開嘅幾接近,茶味都幾濃架。

咖哩喇沙海鮮麵($92)
海鮮嘅種類同埋份量都比想像中多,有青口、蝦、魷魚等等。
每樣都冇咩雪藏味,哈梗係爽口彈牙。

蝦肉肉片麵($80)

通菜、生菜

2020-12-04
2020-12-06 577 浏览
和朋友行完山,便去這條街看看,因我知這條短街也有五,六間店可選擇。我們決定選了這一間。蝦麵應是這店的名物。我點了咖哩湯底的海鮮檬粉,而我朋友便叫了一碗清湯魚疍魚片檬枌,我們再加了一碟豆卜。其實先選湯底:有清湯,咖哩湯和滷湯。咖哩湯濃好夠味,同食Laska差不多,海鮮有魷魚,蝦,豆卜、芽菜和檬粉。食完還要飲些湯,好好味!清湯和咖哩湯的分別便是清,魚片和魚疍都幾好。比較下,我覺得咖哩湯好味些。很不錯的小店。
蝦麵
蝦麵
2020-12-06 245 浏览
今日近近地落咗樓下試吓呢間餐廳第一次就試下佢啦~外表唔算特別 簡簡單單咁 岩哂我主打都係越式粉面 但亦都有唔少小食先來一碗辣蝦湯蝦肉肉骨油麵肉骨大大嚿到好淋好入味另外再加幾隻蝦仔個湯底亦都唔會話太辣太鹹啱啱好,好惹味配埋碟炸魚皮 魚皮一啲油益味都冇浸落個麵到就啱啱好跟餐+$10仲有杯青檸梳打沙嗲醬魷魚翼 沙嗲醬好香花生味而魷魚翼亦都好淋好易咬口 兩樣都幾夾上面就係 串燒雞腿肉 就算燒完都係咁滑最後仲點多咗五隻雞翼雞翼炸得好香 上菜嗰陣仲係出晒煙啱啱炸起絕對有誠意兩個人買咗咁多嘢都係二百零蚊好抵食值得大家一試
今日近近地落咗樓下試吓呢間餐廳
第一次就試下佢啦~

外表唔算特別 簡簡單單咁 岩哂我

絕對有誠意

兩個人買咗咁多嘢都係二百零蚊好抵食
值得大家一試
2020-11-23 370 浏览
Lunch set 80蚊左右 有一碗雞絲叻沙麵 野飲同小食 都ok抵食嘅 不過就冇話好好食 仲要個野飲本身係叫凍檸茶最後落左凍奶茶 野食味道一般 係比車仔麵個啲好食 但係就冇話好有馬拉風味 環境都坐得唔係好舒服
2020-11-22 384 浏览
*✲゚*。🦐高質抵食馬拉蝦湯麵💛收據上面寫住開檯員工「蝦女郎:香港人加油 萬事小心」🤣

🍲 湯底
食得辣可以試吓辣味蝦湯🌶🌶 / 咖哩喇沙湯 🌶辣味蝦湯 蝦膏味超級濃  辣得嚟好惹味🌶🌶咖哩喇沙湯 椰香味比較重 微辣🌶
我第一次去試左辣味蝦湯 不過我太唔食得辣 對我嚟講有少少太辣🙈
咖哩喇沙湯會好啲 然後第二次去就試左豬骨雞湯 清清地食到豬骨香味 但相對辣味蝦湯 / 咖哩喇沙湯就淡好多🤣🍜 麵底
可以揀油麵/米粉/河粉/檬粉/摻摻👏🏻
我試左摻摻(油麵加米粉) 食落口感好豐富😋🦐 蝦肉肉片吸哂湯底精華好正😆🐟 魚蛋魚片超級彈牙 好好食🤤🍗 沙嗲雞肉串 雞髀肉幾嫩滑 自製嘅沙嗲花生醬好香 推介😋‼️ 用 Storellet 登記做會員可以儲分同免費有4串沙嗲雞肉串😍-✨ 咖哩喇沙湯 蝦肉肉片麵 ($68)✨ 豬骨雞湯 魚蛋魚片麵($49)✨ 沙嗲雞肉串($23/2串)-📍 蝦麵店 Prawn Noodle Shop @prawnnoodleshophk_official▫️ 灣仔蘭杜街2號麗都大廈4號地舖▫️ 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖▫️ 荃灣楊屋道1號荃新天地一期1樓108及
*✲゚*。🦐

我試左摻摻(油麵加米粉) 食落口感好豐富😋

🦐 蝦肉肉片吸哂湯底精華好正😆
🐟 魚蛋魚片超級彈牙 好好食🤤

🍗 沙嗲雞肉串 雞髀肉幾嫩滑 自製嘅沙嗲花生醬好香 推介😋
✨ 咖哩喇沙湯 蝦肉肉片麵 ($68)
✨ 豬骨雞湯 魚蛋魚片麵($49)
✨ 沙嗲雞肉串($23/2串)
▫️ 灣仔蘭杜街2號麗都大廈4號地舖
咖哩喇沙湯 蝦肉肉片麵
  • 咖哩喇沙湯蝦肉肉片麵
  • 豬骨雞湯魚蛋魚片麵
2020-11-13 551 浏览
嚟到蝦麵店我竟然無揀招牌辣味蝦湯底,而揀咗豬骨雞湯底,好後悔呀!我一定係未瞓醒!😭豬骨雞湯底真係太清甜,清過我自己屋企煮,完全係健康之選。🤭 相比之下,咖喱叻沙就有啲辣味,惹味又醒胃。🤤

咖喱叻沙湯底魚蛋魚片麵
豬骨雞湯底海鮮麵
2020-11-05
用餐时段
咖喱叻沙湯底魚蛋魚片麵
2020-10-16 1054 浏览
身為半個檳城人,喺香港食過無數馬拉菜,福建麵嚟講,只有蝦麵店令我有家鄉嘅感覺。福建麵嘅湯係精華,蝦麵店個湯飲得出係好有層次,唔係味精湯,微辣—甜—鮮—回甘,每次食都忍唔住飲到見底。好多食評都話啲蝦唔好食,我反而覺得正宗,因為啲蝦係有炒過架,真係好香!同埋呢度用嘅蝦比我地馬拉用嘅大最少一倍,我真係冇投訴。食咗十幾年,見到近期食評咁參差,特意嚟食一次,感覺依舊好。作為PR人,見到前面啲文字負評,只可以講句,呢個世界打手好多,有圖有真相,黃藍是政見,好食是良知。老細加油!P.S. 唯一可以改善嘅,係門口收銀女仔可以溫柔點,畀人感覺會有禮貌點,但服務其實冇問題嘅

辣味蝦湯蝦肉肉片麵

2020-10-14
用餐时段
下午茶
辣味蝦湯蝦肉肉片麵
  • 辣蝦湯蝦肉肉片摻摻
2020-10-11 668 浏览
以前食過好食,難得香港蝦麵店,湯好香。近排再去,以後唔會再黎。一入去,話兩位唔該 ,個店員望又唔望下,然後語氣係order係咁講‘自己拎’,佢問佢拎咩,佢話拎飛,但又唔指邊到,張枱擺左十幾樣野,再問多次,佢都係唔望下人,就咁fing一fing手去右邊,但個架有成7至8疊紙,點知拎邊張,最後寧願唔食走人.本身想撐下黃店,所以黎食,你咁既態度真係幫唔落。食物黎計,附近rempah 好好多,再唔係寧願遠啲食蘇媽仲好食好多.另外見好多評論話大不如前,好彩冇食,唔會再幫襯
本身想撐下黃店,所以黎食,你咁既態度真係幫唔落。
另外見好多評論話大不如前,好彩冇食,唔會再幫襯