2021-07-01 195 浏览
因為工作關係,難得平日可以出到嚟灣仔,到左2:30下午茶時間,肚仔有啲餓了,周圍行嘅時候望到呢間食馬來西亞麵的店,心諗好耐未試過入去試吓啦睇完菜單,我二話不說點左一個咖喱喇沙湯底配🦐蝦肉🦑魷魚翼麵,呢度既麵仲可以選擇麵底,有油麵、米粉、河粉、檬粉同摻摻,我本人鍾意食檬粉😍就選擇左佢檬粉啦~~麵一到,第一時間當然要試吓個湯底,椰奶味香濃,不太咸,容易入口😋😋蝦同魷魚🦑麵算不錯啦 幾有口感☺️仲有豆卜係個麵入邊,豆卜吸晒啲湯,正😄最後仲一咗杯檸檬薏米水(超微糖),爽😊味道:4/5環境:4/5衛生:4/5抵食:4/5

蝦同魷魚🦑麵算不錯啦 幾有口感☺️
仲有豆卜係個麵入邊,豆卜吸晒啲湯,正😄

最後仲一咗杯檸檬薏米水(超微糖),爽😊

味道:4/5
環境:4/5
衛生:4/5
抵食:4/5
1K
2021-06-26 211 浏览
下午茶到了蝦麵店一轉,主打星馬菜粉麵,出名的黃店,而加都有幾間分店,堅!小小的店子,裝潢簡潔,個隔板型喎~魚蝦蟹,下午茶時段去,唔算太多人。,我一人,坐面壁思過位,一人之境,感覺自在。下午茶套餐,星期一至五2:45-5:45供應,湯底有四款:辣蝦味、咖喱叻沙、豬骨雞湯及福建滷麵等,麵底可選油麵/米粉/檬粉及摻摻,今次揀了辣蝦湯底-蝦肉肉片麵(傳統福建麵)。蝦肉肉片麵(傳統福建麵),$48。要了檬粉,湯底味道濃郁,帶鮮甜少少辣,香料味重,風味十足,檬粉爽口又入味,鮮肉片份量十足又大片,蝦仁都多,好抵食呢。熱菜蜜,正常水準。食物味道不俗,支持小店。
,我一人,坐面壁思過位,一人之境,感覺自在。
蝦肉肉片麵(傳統福建麵)
蝦肉肉片麵(傳統福建麵),$48。
熱菜蜜
熱菜蜜,正常水準。

食物味道不俗,支持小店。
2021-06-14 319 浏览
好味好味好味🥰🥰🥰叫左個辣蝦湯 又香 又熱好辣既我試埋佢個辣醬味覺上既享受簡直係不得了🤓🤓個湯好濃蝦香味😌一人餐份量剛剛好😘😘摻摻 呢個配搭好正!直頭係專門為追求口感滿足既我而設🤩雞翼香口😋😋服務員態度好好!輕鬆得嚟又好warm呀!😉😉碰到三心兩意既我😆會主動推介摻摻俾我,可見係有heart既人 thx for giving me a good lunch time😌只係生意太好,人有dd多,要等10min😆但一切都係值得先至keep住忙🤣
好味好味好味🥰🥰🥰
叫左個辣蝦湯 又香 又熱
好辣既我試埋佢個辣醬
味覺上既享受簡直係不得了🤓🤓
個湯好濃蝦香味😌
一人餐份量剛剛好😘😘
摻摻 呢個配搭好正!
直頭係專門為追求口感滿足既我而設🤩
雞翼香口😋😋

服務員態度好好!
輕鬆得嚟又好warm呀!😉😉
碰到三心兩意既我😆
會主動推介摻摻俾我,可見係有heart既人

只係生意太好,人有dd多,要等10min😆
但一切都係值得先至keep住忙🤣
2021-06-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-06-03 358 浏览
蝦麵店呢個名聽過好多次,成日都見到有人推薦,尋日就同friend去咗呢度食晏。間鋪近金鐘pacific place,lunch hour都幾多人,(literally)成條街都係西裝友同OL排曬長龍,好彩等咗冇耐就有位。我就試咗個蝦肉魷魚麵(河粉)。淨係麵底已經有好多選擇,可以揀油麵、檬粉、米粉之類,亦有其他附加選項(譬如加底+$8、加辣椒醬etc.)成個點餐程序用網上系統進行,非常方便。啲湯底其實真係幾正,好濃味,鮮甜而又唔會辣(幾種風味混合的和諧)。而且啲料都比得好足,可以見到成碗麵都好多蝦好多魷魚(不過蝦係薄薄哋嘅)。本身以為河粉係寬身啲嘅,不過呢度嗰啲都算窄身,唔知檬粉會係點。食落嘅軟硬度都ok,味覺上同視覺上都可以收貨。總括而言係值得一試嘅。

今日去灣仔食好西,呢間蝦麵食過幾腐水,細細個都覺得貴,依家幾年後,一碗大大麵喺灣仔只係60-80蚊,作為晚餐我覺得好抵。佢其寶有set,不過一碗麵已經超超飽。佢個麵最正個位當然係湯底同個肉片。係譚仔我食5小辣,唔好見佢辣味蝦湯底有兩粒辣椒喺餐牌度,好似好辣,佢其實辣甜味,辣度雖少,不過辣帶蝦香、蔥香。其他仲有咖喱喇沙、豬骨湯、滷汁。雖然無原來張相咁靚,但味道;肉片、蝦量一啲都唔會令人失望,湯底之層次先係重點。一碗都,66蚊,無加一,性價比整體畀8/10。

佢其寶有set,不過一碗麵已經超超飽。

佢個麵最正個位當然係湯底同個肉片。

辣味蝦湯麵

一碗都,66蚊,無加一,性價比整體畀8/10。
2021-06-02
辣味蝦湯麵
  • 福建麵(辣蝦叫湯蝦肉肉片米粉)
2021-05-30 196 浏览
朋友帶路食東南亞菜!!!!有多款一人餐可以選擇:)朋友所點的滷麵也很有特色,像湯羹般的呢;)我點了海鮮喇沙湯麵配上油麵加米粉,是地道的口味呀!!配料足夠,青囗蠻鮮味~豆卜盡吸引香濃的喇沙湯,十分惹味!!!一人套餐加以配上小食:)加配的胡椒肉骨湯也不錯,肉排嫩而不乾!!!湯頭有淡淡的胡椒香氣但不嗆喉魷魚翼也甚有驚喜:)超级爽口,完全不韌啊拼盤有串燒同雞翼,雞控必點呢度跟餐餐飲的選擇不少!!!可以免費點選凍美綠架
朋友帶路食東南亞菜!!!!

有多款一人餐可以選擇:)

朋友所點的滷麵也很有特色,像湯羹般的呢;)

我點了海鮮喇沙湯麵

配上油麵加米粉,是地道的口味呀!!

配料足夠,青囗蠻鮮味~

豆卜盡吸引香濃的喇沙湯,十分惹味!!!

一人套餐加以配上小食:)

加配的胡椒肉骨湯也不錯,肉排嫩而不乾!!!
湯頭有淡淡的胡椒香氣但不嗆喉

魷魚翼也甚有驚喜:)
超级爽口,完全不韌啊

拼盤有串燒同雞翼,雞控必點

呢度跟餐餐飲的選擇不少!!!

可以免費點選凍美綠架

2021-05-25 186 浏览
香港吃貨篇✨最近朋友轉工去咗灣仔區,今日同佢食lunch 話帶我去👉🏻 蝦麵店👈🏻食好嘢,等我試下有幾正先👅..🦐“蝦肉肉片麵- 辣味蝦湯底” (HK$68) - 麵底叫咗 摻摻 (油麵加米粉)湯底係用蝦殼、洋蔥、辣椒等材料,加入少量肉骨手炒熬煮超過7個鐘而成,味道超濃郁,蝦嘅鮮味再加上少少辣,好正呀➰..🍜”海鮮麵 - 咖喱叻沙湯底”(HK$77)- 麵底都係叫咗 摻摻 (油麵加米粉)🙈同平時食開新加坡嘅喇沙味道完全唔同,食落咖喱味香濃,湯底用豬骨、鮮雞同10多種香料熬製而成,少少嘅椰奶味,口感厚又唔會膩,好食😋 .“脆香魚皮”(HK$20)上枱見到分量超多,脆口嘅魚皮沾少少湯嚟食,完全係冇得輸💯.”五香脆炸豆腐豆卜”(HK$25)即叫即整熱辣辣上枱,炸得好香酥脆口,加上五香粉,令人忍唔住食完一啖又一啖👍🏻..“沙嗲雞脾肉串 - 4串”(HK$46)肉質軟嫩多汁,配上沙嗲醬超惹味,唔錯⭕️..“檸檬薏米水”(HK$21) 好適合依家嘅天氣飲,味道清新,健脾清熱,又可以去水腫,超岩女仔飲喔🥰..
香港吃貨篇✨

🦐“蝦肉肉片麵- 辣味蝦湯底” (HK$68)
- 麵底叫咗 摻摻 (油麵加米粉)

🍜”海鮮麵 - 咖喱叻沙湯底”(HK$77)
- 麵底都係叫咗 摻摻 (油麵加米粉)🙈

“脆香魚皮”(HK$20)
上枱見到分量超多,脆口嘅魚皮沾少少湯嚟食,完全係冇得輸💯

”五香脆炸豆腐豆卜”(HK$25)
“沙嗲雞脾肉串 - 4串”(HK$46)
肉質軟嫩多汁,配上沙嗲醬超惹味,唔錯⭕️.

“檸檬薏米水”(HK$21)
2021-05-25 111 浏览
今日終於到星期五,可以食餐好嘅,今次就同朋友去港島區試吓馬來西亞嘢,菅野就喺灣仔地鐵站一出行7分鐘就到都算方便,入到去裝修有啲懷舊feel,之後我哋點左肉骨茶,一個喇沙湯麵,我至愛嘅咖喱雞飯,同埋幾個小食,先講個肉骨茶胡椒味超級重,飲完之後非常開胃而且好熱,而喇沙湯麵非常足料,有蝦魚片芽菜仲有青口腐皮,而且湯底熱辣辣非常嘢未,而雞飯我個人覺得有少少辣不過薯仔同埋雞件份量都好多啱晒一個人食,而小食方便我哋點左雞翼同埋沙嗲魷魚,雞翼正正常常冇乜特別,而魷魚配埋個醬汁簡直無得輸係我食過最好味嘅小食,而飲品方面就點左鹹檸七非常解渴,而肉骨茶方面有大大嚿豬肉同埋油炸鬼點嚟食簡直係錦上添花,而仲有一個小食就係椒鹽豆腐呢個揸得好香口加上椒鹽簡直係冇得輸。
2021-05-17
用餐时段
2021-05-24 1893 浏览
前幾天和一群星加坡朋友聚會,說起星加坡美食就是蝦麵,其中一人提起在灣仔這店的蝦麵超級正宗,於是決定今晚要與朋友試一試。先來一杯凍檸檬薏米水,勁多薏米,淡淡的檸檬味,有得食、有得飲,消暑解渴。蝦湯麵原來又即福建麵,有詳細的介紹。我二話不說,點了一個香辣蝦湯麵,配蝦肉和肉片,這裏的湯麵可自己選擇麵底,有油麵、米粉、河粉、檬粉和摻摻(即mixed noodle)。真的不得了!湯底絕對鮮味,雖說是辣味蝦湯,但辣的程度勁低級,絕無掩蓋了蝦湯的鮮味,因為多種的香料,令湯的味道變得很有風味,絕對就是東南亞食品的至高境界。我選了米粉作為麵底,米粉吸收了濃濃的湯,味道一流!朋友想試咖喱叻沙湯,就點了咖喱喇沙湯海鮮,香濃的咖喱味,雖然無了蝦湯麵的海鮮濃味,但又是另一種好味。平時在越南餐廳吃撈檬就吃得多,朋友選了檬粉,爽彈的也都好味。小食方面,我們點了通菜和炸豆腐豆卜。通菜就是一般的腐乳通菜;豆腐加豆卜是香口食物,加了大量的五香粉,再點酸梅醬吃,不錯。一直都很欣賞這裏用心製作的小店,新加坡朋友們果然沒有介紹錯

蝦湯麵原來又即福建麵,有詳細的介紹。

一直都很欣賞這裏用心製作的小店,新加坡朋友們果然沒有介紹錯
2021-05-21
用餐时段
  • 蝦肉肉片辣味蝦湯麵
2021-05-17 214 浏览
摻摻麵底咖喱叻沙湯底海鮮麵,採用豬骨、鮮雞、椰奶、咖喱、香料製作湯底,味道惹味、帶有椰香;海鮮包括有大蝦、魷魚翼、青口、腐角、豆腐卜、蟹柳;大蝦肉質爽口,味道鮮甜;腐角、魷魚翼肉質彈牙、不韌,食落鮮味十足;青口肉質肥美;豆腐卜充滿咖喱叻沙味道;摻摻即是油麵、米粉,油麵口感Q彈,米粉口感爽滑。河粉麵底辣味蝦湯底蝦肉四寶麵,採用蝦殼、洋蔥、辣椒、肉骨製作湯底,味道香辣;蝦肉份量多;四寶包括有魚蛋、貢丸、墨魚丸、腐角;河粉容易掛湯。6串沙嗲雞脾肉串,雞肉肉質嫩滑,配以花生、沙嗲汁、青檸汁食用,味道更佳。白胡椒肉骨油條,肉骨肉質肥瘦適中,油條、豆腐卜吸收白胡椒湯底,口感香脆,醬料包括有黑醬油、辣椒、蒜蓉。馬來脆炸豆腐豆卜,口感外香脆內多汁,配以酸梅醬食用,食落好香口。2隻馬來香炸雞翼,雞肉肉質鮮嫩,食薄好Juicy,味道鹹香。凍青檸梳打,味道酸溜,飲落好清爽。凍美祿,味道濃香、香甜。

凍青檸梳打,味道酸溜,飲落好清爽。

凍美祿,味道濃香、香甜。
  • 白胡椒肉骨油條
  • 青檸梳打
2021-04-29 442 浏览
依家d天氣時凍時熱真係好難捉摸啊🤯 見好大風又落毛毛雨 就想食d熱辣辣既野暖胃🔥#白胡椒肉骨油條配白飯 $58我同朋友都叫左呢個新出嘅胡椒肉骨湯飯~ 有暖粒粒既野食暖下胃真係好開心🥰 胡椒味好濃 帶微微嘅辣 食落個肚即刻暖曬 胃口即刻好左😝! 岩曬依家呢啲天氣飲🔥~ 個湯有兩條排骨啖啖肉😋 煮到好軟熟好易咬~ 入面仲有油炸鬼同豆卜 吸曬滿滿嘅湯汁好入味 忍唔住成碗湯飲曬🤰🏻另外仲有個咖哩雞飯都吸引咁🍛 下次要試試~

#白胡椒肉骨油條配白飯 $58

另外仲有個咖哩雞飯都吸引咁🍛 下次要試試~

• 白胡椒肉骨油條
2021-04-17 534 浏览
蝦麵店我已經翻兜左好多次,Laksa Lovers一定要黎試試。檳城路邊攤一人套餐雞絲雞蛋麵(咖喱叻沙湯底)|$80 (包一個小食&$15以下餐飲)麵底可以揀:油麵/米粉/河粉/檬粉/摻摻咖喱叻沙湯椰奶味唔係重,係有少少少少少辣,咖喱味非常香,有別於其他連鎖店,幾有新鮮感。馬來香炸雞翼(兩件)雞翼出乎意料之咁好好味,醃得好入味。重要熱辣辣,明顯地新鮮炸起。食落好惹味。餐飲凍檸茶,茶記style,正呀,配叻沙一流。朋友套餐配左五香脆炸豆腐豆卜,超香口,脆卜卜,食到唔停口。貢丸魚片麵(咖哩叻沙湯底)|$62單點既麵係超大碗,女仔應該會食唔晒。不設加一服務費。#bigeatmango

檳城路邊攤一人套餐
雞絲雞蛋麵(咖喱叻沙湯底)|$80
(包一個小食&$15以下餐飲)

麵底可以揀:油麵/米粉/河粉/檬粉/摻摻

馬來香炸雞翼(兩件)

餐飲凍檸茶,茶記style,正呀,配叻沙一流。
朋友套餐配左五香脆炸豆腐豆卜,超香口,脆卜卜,食到唔停口。

貢丸魚片麵(咖哩叻沙湯底)|$62

單點既麵係超大碗,女仔應該會食唔晒。

不設加一服務費。

#bigeatmango

等候时间
10 分钟 (堂食)
Scan佢哋枱面QR code, 出了英文menu, 照落order,追加肉丸,點知嚟到無肉丸,問番店員,佢話因我用英文menu落order, 個menu錯的,如點肉丸會比蟹柳,話我應該要用中文menu!講到好似係我問題,又無半點意圖同我跟進!伙記傾計又嘈又大聲,成間舖得佢兩哋把聲!碗麵幾好食都無用,無下次!

碗麵幾好食都無用,無下次!
2021-03-07 980 浏览
已經光顧過蝦麵店好多次 佢地嘅辣蝦湯超好味😍蝦肉都好彈牙🤤百食不厭😚依家出門最緊要就係「安心」唔洗掃安心出行 唔洗留個人資料 當然就最令人安心😌蝦麵店可以幫到你!依家佢地為左保障食客私隱 寧願放棄做晚市堂食 維持本來嘅二人一枱 同晚市只做外賣大家要多啲支持下佢地呀💪🏻💛

依家出門最緊要就係「安心」
唔洗掃安心出行 唔洗留個人資料 當然就最令人安心😌
蝦麵店可以幫到你!
大家要多啲支持下佢地呀💪🏻💛
辣蝦湯蝦肉魷魚翼油麵
沙嗲雞髀肉串
凍檸檬薏米水
辣蝦湯蝦肉魷魚翼油麵
沙嗲雞髀肉串
凍檸檬薏米水
2021-03-04 642 浏览
<惹味蝦湯底😋>~~🍜蝦肉肉片麵 $80湯底嘅色澤好深 味道好濃郁😋🦐蝦味好突出 辣度唔算太勁 飲落去幾惹味 而且飲完都唔會口渴👍🏻麵底有好多款選擇 我就揀咗惨惨 米粉溝油面 有兩款口感🤤配料就有幾隻蝦同肉片 肉片肉質偏瘦 食落有少少鞋🙈仲有少少通菜 質感好爽脆 咬落爆汁😆~~評分📈味道 7.5/10環境 7/10性價比7.5/10——————————————————————————————
<惹味蝦湯底😋>
~~