2019-11-24 111 浏览
因為我好中意花生同芝麻既,屋企關於佢地既副產品係勁多,例如有幾十罐花生醬芝麻醬⋯⋯所以我對蜜滋麻美嗰杯花芝黑糖珍珠鮮奶真係好感興趣左好耐而今日試完係極失望囉⋯⋯⋯首先,明明冇客但等左勁耐,整完杯嘢比客人又冇教點飲,service好麻麻囉真係。😑😑食材幾唔掂下,就咁吸上面既花生同芝麻都係冇乜味==奶味都唔香,黑糖味又冇乜。。。唯一可取既係d珍珠口感OK,不過冇下次。📍蜜滋麻美中環鴨巴甸街16A號地下

而今日試完係極失望囉⋯⋯⋯

唯一可取既係d珍珠口感OK,不過冇下次。

📍蜜滋麻美
中環鴨巴甸街16A號地下
今日去完元創坊睇展覽,路過見倒一間新開茶飲店—蜜滋麻美,見未飲過加上這兩天天氣又熱返,所以就同朋友買杯黎試下。蜜滋麻美的茶款不算多,主要賣不同款式的烏龍茶和在黑糖珍珠奶茶。其中最特別就是一系列有不同toppings的黑糖珍奶。花芝黑糖珍珠鮮奶($25)這杯是加上花生和芝麻的黑糖珍奶,鮮奶幾香,加上花生和芝麻,用吸管飲時不單會飲倒花生和芝麻碎,口感更豐富,而且芝麻香亦突出。珍珠屬於Q軟口感,咬落煙煙韌韌。抹茶黑糖珍珠鮮奶($25)抹茶珍奶奶味同樣香濃,不過抹茶味就不特別突出,同花芝黑糖珍奶相比就較為普通。

其中最特別就是一系列有不同toppings的黑糖珍奶。
花芝黑糖珍珠鮮奶($25)

花芝黑糖珍珠鮮奶
珍珠屬於Q軟口感,咬落煙煙韌韌。
花芝黑糖珍珠鮮奶

抹茶黑糖珍珠鮮奶($25)

花芝黑糖珍珠鮮奶
--------📍台灣大熱過江龍 -- 蜜滋麻美😆睇過報道話呢間台飲鋪喺台灣好出名 之後仲喺香港開埋分店!鋪頭主打花生芝麻鮮奶 啱晒小編😍 今日就去咗試下😆-------⭐花生芝麻黑糖珍珠鮮奶($25)賣相好靚😄店員放咗兩大羹嘅花生碎同芝麻碎🙈睇見都覺得正😍攪勻之後飲落去真係幾香濃❤花生同芝麻混合埋黑糖鮮奶嘅口感非常豐富!最抵讚係整體甜度唔高 可以飲得出各種材料嘅原味道❤值得一試呀😍--------價錢:$25--------評分賣相:8味道:7性價比:8回頭率:7--------店鋪資料名稱:蜜滋麻美地址:中環鴨巴甸街16號地下A鋪前往方法:香港站C出口
📍台灣大熱過江龍 -- 蜜滋麻美😆
-------
⭐花生芝麻黑糖珍珠鮮奶($25)
價錢:$25
地址:中環鴨巴甸街16號地下A鋪
前往方法:香港站C出口
2019-11-22
2019-11-22 143 浏览
特登黎朝聖下呢間據稱有100年歷史嘅手搖飲料店,而且有好多台灣電視台都有報導過。蜜滋麻美係日文‘甜豆冰‘嘅意思分別點左花芝黑糖珍珠鮮奶同奶蓋四季烏龍花芝黑糖珍珠鮮奶作為皇牌,入面有好多層次,由最低至高:黑糖珍珠、鮮奶、冰、鮮奶油、花生芝麻,所以第一啖,篤枝飲管落最低,就能吸到晒全部層次,口感豐富,香味濃郁,珍珠軟身帶嚼勁,之後慢慢攪勻,味道亦會有變化。奶蓋四季烏龍都唔錯,係比較清新嘅選擇,上層奶蓋,奶香十足,四季烏龍茶香亦會係口啌逗留一段時間。

蜜滋麻美係日文‘甜豆冰‘嘅意思

分別點左花芝黑糖珍珠鮮奶同奶蓋四季烏龍

蜜滋麻美創辦人為台灣老字號品牌「幸發亭」既第三代,係台灣擁有著悠久而光華既歷史。傳承百年,近排選址香港作為首間海外分店,卡比實在難以抗拒。蜜滋麻美系飲品品質以外既關注上都擺放左吾少既心機同心思,膠杯上採用左新派而濃厚既中式風格,配搭燈籠、揮春等,卡比希望能夠系而家呢個時勢增添一點點既光明感覺。店舖目前做緊推廣優惠,只要like Facebook/ follow Instagram 就可以以優惠價購買,卡比當然吾會執輸拉。🔷花芝黑糖珍珠鮮奶 💰25 💙80/100呢款主打即磨花生、芝麻粒,並選用左新鮮十字牌牛奶。一杯就飲到五層豐富口感,最底層有手炒黑糖及超級Q彈既手工製作珍珠,配搭埋最上層既手炒花生及芝麻,飲落好似系到食緊湯圓咁,花生粒好香而奶蓋部分亦十分綿密香濃。係飲用之前要先將底部既黑糖同珍珠攪拌大約15次以確保黑糖能夠均勻散布。今次要求左少甜但真係岩哂卡比口味,亦都覺得黑糖鮮奶有得揀選少糖系「意外收穫」。另外,係攪拌後一邊飲既同時啲花生粒同芝麻會慢慢沈澱落底,所以飲到既份量同花芝既味度會越黎越出。果然老字號依然屹立不倒係有原因既。🔷抹茶黑糖珍珠鮮奶 💰25 💙75/100作為抹茶控
🔷花芝黑糖珍珠鮮奶 💰25 💙80/100
🔷抹茶黑糖珍珠鮮奶 💰25 💙75/100
作為抹茶控當然會對呢款抹茶黑糖不能自拔,與前者既花芝比較下,呢杯既鮮奶味會更為突出。面頭鋪左滿到周圍都係既抹茶粉,經過攪拌後成杯飲品都變為抹茶色,會飲得出鮮奶之餘仲有淡淡既抹茶香,抹茶味低調得黎又吾會令人忽視,另外珍珠經手炒後做到十分煙韌有咬口。
蜜滋麻美原來係台灣歷史悠久既刨冰店幸發亭既一條副線,宜家開到黎上環又點可以錯過。今日食完午餐就去左PMQ附近呢度試下。呢度做緊推廣,like左FB IG就有得平。店員全部都係後生仔女,好有青春氣色。呢度出名係落左花生、芝麻等等係珍奶上面,所以我就揀左呢個芝麻黑糖珍珠鮮奶(原價$32,點讚後$25)。咁啱呢度做左大大外賣單,再重新炒珍珠,最後就等左十分鐘左右先整好。首先用筲箕令花生粒粒平均分佈係面,跟住就畢啲黑芝麻上面。呢度真係新鮮炒好真係有咬口得黎又有濃濃黑糖味。珍珠既size幾容易吸。全部攪拌後,每吸一啖都連帶粒粒幼細既黑芝麻,係個幾新既體驗!
今日食完午餐就去左PMQ附近呢度試下。
呢度做緊推廣,like左FB IG就有得平。
店員全部都係後生仔女,好有青春氣色。

首先用筲箕令花生粒粒平均分佈係面,跟住就畢啲黑芝麻上面。
呢度真係新鮮炒好真係有咬口得黎又有濃濃黑糖味。
芝麻黑糖珍珠鮮奶
2019-11-14
芝麻黑糖珍珠鮮奶
2019-11-10 131 浏览
❤️分享美食時間到 唔想錯過嘅朋友仔記得收藏啦🤫.[蜜滋麻美 (中環)] 🍴花生芝麻珍奶(M) $32>$25新張期間like左佢哋嘅IG/Fb有優惠🥰🥰.來至台中過江龍嘅花生!豬!麻珍奶😍。蜜滋麻美係台灣已係百年老店🤫吸引我去飲嘅原因就係因為爆多嘅花生芝麻🤤。佢哋嘅口感真係非常豐富,先飲想一層嘅花生芝麻,一粒粒嘅感覺🤭,非常濃郁。而佢哋係用十字牌牛奶,配上佢哋Q彈煙韌嘅珍珠,而且唔會好甜。淡淡嘅黑糖味配上濃郁嘅花生芝麻。呢杯嘢真係值得一飲😍 .
❤️
分享美食時間到 唔想錯過嘅朋友仔記得收藏啦🤫.
新張期間like左佢哋嘅IG/Fb
有優惠🥰🥰

2019-11-07 100 浏览
蜜滋麻美終於在香港開設了首間海外分店!好興奮啊因為這間台式茶飲店在台中是超人氣排隊店啊!我朋友為了他不惜排兩小時!我真的太太幸運了,來的時候沒什麼人,而且我還點了最後一杯的花芝黑糖珍珠鮮奶,店家說下一位客人得等25分鐘,因為他們要現煮珍珠!店家還讓我們先嘗試了下星期才發售的四季烏龍奶蓋和香檳茶王!也許這是緣分,我們竟然碰見了陳總,他可是這間店的靈魂人物。他精挑細選,選用了高級的手採高山烏龍,讓他們家的烏龍茶突圍!香檳茶王—我想喝原味,所以沒加奶蓋。淡淡的烏龍茶味,竟然飄著茉莉花香和蜜糖味!太神奇了吧!陳總說這就是他引以為傲的手採高山烏龍,完全不需要添加蜜糖,它本身就有蜜糖的甜味!四季烏龍奶蓋—這一款烏龍茶是唯一運用機器來採茶。機器和手採有什麼分別?手採的烏龍,可以喝得出三段式不同的味道,烏龍茶的香,茉莉花的芬芳,蜜糖的甜,後勁甘甜。機器採的味道比較單一,茶香甘醇。搭配著淡淡的奶蓋,一點都不會覺得膩。記得先嚐一口奶蓋,再喝一口茶,再將兩者攪拌又會有另一種不同的口感!花芝黑糖珍珠鮮奶—我從來都沒想過花生跟芝麻是那麼的配!他們家的黑糖珍珠很有嚼勁,不想其他的煮得太軟爛,散發著淡淡的黑糖味!慢
花芝黑糖珍珠鮮奶—我從來都沒想過花生跟芝麻是那麼的配!他們家的黑糖珍珠很有嚼勁,不想其他的煮得太軟爛,散發著淡淡的黑糖味!慢慢的將鮮奶,花生,芝麻和珍珠攪拌均勻,再喝一口,口感很豐富。鮮奶的順滑,花生和芝麻的香,黑糖珍珠的甜,絕配!
香檳茶王-試喝
四季烏龍奶蓋
香檳茶王-試喝
四季烏龍奶蓋
2019-11-07 72 浏览
台中過江龍!今日試左呢間新開既台式飲品,留下左一個美好既回憶。呢間野既創始人,花費多年,嚐遍台灣所有茶廠,試飲千種茶葉,嚴選出「台灣好茶葉」一種令人難以忘懷既味道。我地叫左一杯花芝黑糖珍珠鮮奶,一杯四季烏龍奶蓋,兩杯各有千秋。先講下杯茶,奶蓋係用新鮮奶油同芝士炮製而成,加上海鹽,口感幼滑,無平時奶蓋個種肥膩感,反而飲完係無哂罪惡感。茶味非常突出,好清甜,聽聞佢地用既係紅糖,成件事立即健康左十倍,就算無刻意叫佢少糖,味道都唔會太甜,飲到茶既原汁原味。至於杯花芝鮮奶簡直震驚味蕾,一啖集齊哂四種味道,好有層次感,包括花生芝麻,苦澀既茶味,香濃既奶味,同埋比黑糖滿滿覆蓋住既珍珠。無諗過珍珠奶茶可以加花生芝麻,有種中台合壁既味道,將中式既糖水配合台式既奶茶,好創新!望住店員點樣逐層逐層鋪D花生同芝麻,好治癒!同埋珍珠好有口感,唔會煲得太爛,大讚!
2019-11-06 65 浏览
今晚同妹妹去pmq影相打卡,行過見到呢間新開嘅飲品店,飲品包裝好得意,有張紅色嘅揮春貼住杯身。因為新開嘅關係,所以得六款飲品選擇。我哋揀咗花生芝麻黑糖珍珠鮮奶,同可可黑糖珍珠鮮奶。 我大力推薦花生芝麻黑糖珍珠鮮奶,之前冇飲過這種口味。第一次飲呢個組合,覺得好驚喜,一試愛上。花生碎同芝麻醉混合非常香濃,珍珠彈牙,鮮奶奶香滑溜,黑糖味濃郁,好正呀!可可珍珠鮮奶略嫌可可味唔夠突出,相比起花生芝麻口味,就遜色咗少少,花生芝麻真係好正呀!

2019-10-22 302 浏览
When was the last time you did something for the first time? 🤗huh...i engaged in a touch rugby tournament last month🏈Go try something new, you might discover a hidden talent😎#rugby #rugbytackle #RWC2019 ---😋: 4.75 💸: HKD 25 (花生芝麻黑糖珍珠)-- With brown sugar milk tea with pearls still being on trend these days, I have decided to try something different. Woohoo..I have to admit this shop really surprised me. By having sesame powder and peanut powder on top, it gives a special chemistry to the drink. T

😋: 4.75 💸: HKD 25 (花生芝麻黑糖珍珠)
By having sesame powder and peanut powder on top, it gives a special chemistry to the drink. The strong peanut and sesame taste and texture, combined with the pearls, make you feel like you are having rice balls. Very interesting!
2019-10-19 153 浏览
花生同芝麻控注意啦!中環新開咗嘅嚟自台中嘅飲品店!舖頭主打黑糖珍奶拼唔同食材。當中最吸引到我嘅係花芝黑糖珍珠鮮奶,顧名思義,杯嘢係有大量花生同芝麻碎係上面!甜度同就冰度與一般黑糖珍奶無異,都係冇得調較。不過,我覺得成杯飲品唔會太甜,啱啱好!好值得試下下次嚟會想試埋抹茶而家去飲like facebook仲有特價添!好抵飲!
花生同芝麻控注意啦!

中環新開咗嘅嚟自台中嘅飲品店!
舖頭主打黑糖珍奶拼唔同食材。

下次嚟會想試埋抹茶

而家去飲like facebook仲有特價添!好抵飲!

2019-10-09 237 浏览
台灣新過江龍蜜滋麻美終於開左啦,有香港暫時未飲到時花生芝麻珍奶!襯食飯之前去買杯黎試下先花芝黑糖珍珠鮮奶新開張期間所有飲品大杯$25,細杯$22,而我飲既係細杯,每杯店員都會小心翼翼鋪滿芝麻同花生碎,同珍奶溝埋一齊又無乜違和感😜不過最可惜係成杯野奶味欠奉,建議換返隻奶會好d呢🙈

花芝黑糖珍珠奶茶
外卖自取
花芝黑糖珍珠奶茶
呢期呢間台式飲品店🥤都算人氣高企,見咁多位foodie朋友👫都去咗,阿叔👴🏾一於都唔執輸去打吓卡幫襯吓先!😝.呢間新開無耐嘅外賣飲品店,源自台中🇹🇼,創立於1913年,有成百年歷史架喇😳,喺台中非常受歡迎。佢哋飲品嘅特色在於喺珍珠鮮奶奶蓋上加上唔同嘅粉,口味包括花生、芝麻、綠茶粉或者可可粉。.今次阿叔叫咗 #花芝黑糖珍珠鮮奶 (細:$22),第一次飲嘅感覺係口感的確好豐富😌,你會先飲到鮮奶🥛嘅味道,之後就會慢慢同時間嚐到花生同埋芝麻味,好得意嘅感覺😋。珍珠數量十足,口感亦算QQ。趁住宜家仲有開幕優惠,大家有時去開PMQ,都可以嚟外賣飲杯咁有唔同層次嘅珍珠鮮奶!
作為一名在中環工作的上班族,在緊拙的午飯時間裡於公司範圍附近有限度地尋覓各式各樣的手搖飲或甜品已經成為我和同事們的日常習慣,畢竟整天窩在自己的位子埋首工作難免有點沉悶,唯有依靠美食來為工作日打打氣。多得同事在雜誌中看到這間最近才登陸香港中環的台中人氣熱店蜜滋麻美,這店本來是在台中以賣蜜豆冰起家,名字叫作幸發亭,至今已經有百多年歷史,可謂當地人人皆曉的老牌。直到現時第三代傳人藉著多年的經驗開創了賣珍珠奶茶的蜜滋麻美,結果成功地打出名堂,繼幸發亭之後又多了一個響噹噹的名字。選址於鴨巴甸街的蜜滋麻美相較於開設在大街的茶飲店冷清,由我們去到直到買完離開都只有1、2組的客人,基本上可謂不用輪候,或許是大家還未知道有這間店的存在吧?喝過之後同事很希望這店能撐過至少一兩年,畢竟茶飲店現時已經開到成行成市,可謂「總有一間在左近」,面對競爭之大加上中環地段高昂的租金,如果沒有出色的表現實在很容易被淘汰。蜜滋麻美現時只提供黑糖珍珠鮮奶,而這幾款正是它家的招牌飲品,在未來也會加入其他茶飲,令茶類款式和種類變得更豐富。其實這個定價在中環來說真的不貴,現時一般在街上喝到的普通茶飲大概都是這個價位,所以這個價錢還
抹茶黑糖珍珠鮮奶 (M)

蜜滋麻美現時只提供黑糖珍珠鮮奶,而這幾款正是它家的招牌飲品,在未來也會加入其他茶飲,令茶類款式和種類變得更豐富。其實這個定價在中環來說真的不貴,現時一般在街上喝到的普通茶飲大概都是這個價位,所以這個價錢還真的很公道。

店內的飲品大小提供S和M size選擇,兩者相差HK$4。而因應小杯和中杯的分別,杯身上的紅色招紙亦有所不同,兩款都特別仿傚成傳統的紅紙,感覺十分喜慶。

抹茶黑糖珍珠鮮奶 (M)
抹茶黑糖珍珠鮮奶 (M) HK$30 → (新張期間限定優惠HK$25)

抹茶黑糖珍珠鮮奶頂部灑上一層薄薄的抹茶粉,抹茶粉味道帶點苦澀回甘,不過經過攪拌後令抹茶粉混合於珍珠奶茶裡,其味道則被黑糖珍珠蓋過,喝不出有抹茶本身的味道,有點可惜。但不得不讚蜜滋麻美的黑糖珍珠實在做得出色,口感Q彈煙韌而不會太甜,以正常份量沖調亦覺得整杯飲品甜度適中。

花芝黑糖珍珠鮮奶 (M)
花芝黑糖珍珠鮮奶 (M) HK$32 → (新張期間限定優惠HK$25)

花芝黑糖珍珠鮮奶是蜜滋麻美的招牌款式,原粒經過炒香的花生搭配芝麻粉,未喝已經聞到很香的氣味,再配上軟糯彈牙的珍珠,整個感覺就像是可以喝的糖不甩或是花生芝麻湯丸,甚具傳統中式甜品的風味。

花芝黑糖珍珠鮮奶 (M)

鋪到快要滿瀉的花生和黑芝麻碎,亳不吝嗇的份量不單賣相好看,同時令整杯飲品變得色香味俱全,即使蓋上蓋子亦不能阻擋撲鼻而來的香氣,拌勻以後更有豐富而多層次的口感,這杯真的很值得一試。
2019-09-23
花芝黑糖珍珠鮮奶 (M)
  • 抹茶黑糖珍珠鮮奶 (M)