2012-01-12 35 浏览
係咪我遲咗! 因為有睇亞So, 所以好多年前已知道呢間D雞蛋仔好食, 幾年後嘅今日終於有机會試下。首先, 沒有了炭爐, 只有電爐, 排前面的人大部份叫格仔餅而唔係雞蛋仔。但我地堅持要食雞蛋仔。雞蛋仔要脆, 一定不能即起底即入袋, 否則即淋, 呢道做到了, 風扇吹夠了才入袋。搣出來時真的很脆, 但淡淡的, 沒甜味亦沒什麼蛋味, 亦唔夠香。呢個水準只可叫不過不失, 但絕不會推介囉。

2012-01-04
8 分钟 (外卖自取)
2011-04-24 17 浏览
好想試很久。今日經過見人龍不長馬上排隊。他們(其實只有一個她)制作非常快。十元一份比北角平4蚊感覺很抵!雞蛋仔放在小型風扇吹,再放進有洞的紙袋內,確保鬆脆。我一下子把它食完。遠比北角的脆呢!
2011-04-24
5 分钟 (外卖自取)
2010-11-30 21 浏览
首先~好奇怪~我唔明白樓下個位朋友仔點解17/11 d 格餅同雞蛋仔會賣$7 而再上一位 05/07會賣$9唔通17/11做特價?!我係27/11去$10, 未食都覺得貴,因為個區只係一般住宅區都賣咁貴~估唔到!去到唔洗等~即有!同其他朋友仔post既相一樣~個感覺好怪,係勁反光!唔知佢落左d咩第一啖食落去都ok但食多3,4舊開始冇咩味真係講你都唔信雖然食晒(因為冇食早餐,2點先食雞蛋仔),但個人覺得係唔合格因為蛋味唔夠, 脆得太過假, 同裡面唔夠軟完全唔明白阿so...點解會推介!
唔通17/11做特價?!

都賣咁貴~估唔到!
去到唔洗等~即有!

第一啖食落去都ok
但食多3,4舊開始冇咩味
真係講你都唔信
因為蛋味唔夠, 脆得太過假, 同裡面唔夠軟
完全唔明白阿so...點解會推介!
2010-11-27
外卖自取
2010-11-17 30 浏览
前排有日去左西灣河做野, 期間有BREAK, 同事話想去之前聽過介紹既太安樓買雞蛋仔食~我都想食就去搵啦.去到見到幾個人排隊, 7$一餅, 都算平架啦..而家閒閒地都10$除左賣月雞蛋仔, 仲有格仔餅賣~佢都有好多部機整格仔餅~雞蛋仔整好呢, 佢就會用風扇, 電腦個D 吹凍小小, 等佢脆D, 先賣~食落呢都幾軟熟, 但之前食過幾間, 依間始終差小小, 好似唔夠人地個D咁香, 唔知係未溝多左水~趁熱食幾好味既~不過好似冇咩特別~@@
除左賣月雞蛋仔, 仲有格仔餅賣~
佢都有好多部機整格仔餅~

趁熱食幾好味既~
不過好似冇咩特別~@@

2010-11-02
外卖自取
2010-07-05 17 浏览
回家途中經過太安樓,眼見很多人在這間蛋記排隊,所以也跟著就排,點了一份雞蛋仔。新鮮出爐的雞蛋仔竟然光滑到可以反光,咬下去,極脆! 不過,蛋味少了點, 這是否因為麵粉比重較多的原故呢? 我這底雞蛋仔有大半的皮同裡面蛋糕部份沒有分開,所以算不上高水準。可能客多,蛋記只有一個先生整的關係難免較難控制。相比其它質素好的雞蛋仔,這裡的雞蛋仔賣相顏色差了些少。往西灣河地鐵站短短幾分鐘路程,原本很脆的皮經已變軟。反而我個人覺得大澳那位伯伯用炭燒的雞蛋仔放了幾分鐘也仍然是脆的(當然沒一開始食時那麼脆)和蛋味香濃。味道雖不怎樣,但要試十分脆的雞蛋仔,蛋記的雞蛋仔可值得一試。

2010-07-04
5 分钟 (外卖自取)
2010-05-16 7 浏览
經過~為左唔好浪費車錢就去食埋佢啦~好多人排隊~成0個人係我先面~個個位又焗wor~ 可見大家都伙一嘗個個咩亞so 推介而黎試下~我就只想睇下佢同北角雞蛋仔有咩分別我見到亞蛋仔如應該係佢媽媽做到無停手好辛苦~真係企到腳軟嫁~ 都唔知咁好生意你好事定係壞事呀~ 希望佢地有足夠的休息喇~等左真係好耐~有30mins個蛋仔袋有窿散熱而且佢整完之後都會放上架先放涼一會~咁樣就會食到佢比較脆口d 啦~我鍾意食脆脆的蛋仔~入面又有餡~ 好食~ 唔係幾個電車站同媽咪食食下就清袋~
經過~為左唔好浪費車錢就去食埋佢啦~
好多人排隊~成0個人係我先面~
我就只想睇下佢同北角雞蛋仔有咩分別
我見到亞蛋仔如應該係佢媽媽做到無停手好辛苦~
真係企到腳軟嫁~
都唔知咁好生意你好事定係壞事呀~ 希望佢地有足夠的休息喇~
等左真係好耐~有30mins
個蛋仔袋有窿散熱
而且佢整完之後都會放上架先放涼一會~
咁樣就會食到佢比較脆口d 啦~
我鍾意食脆脆的蛋仔~
入面又有餡~ 好食~ 唔係幾個電車站同媽咪食食下就清袋~

2010-04-04
2010-03-28 17 浏览
之前睇啊so介紹咁岩行過就入去睇下有咩好食.本身冇諗住食雞旦仔,因為好似其他野都好吸引但又食左野冇耐所以就整左或雞旦仔食出奇地等雞旦仔既一個人都冇心諗死喇... 不過算啦9蚊..等左一陣就有..一食..大鑊乜味都冇咁滯..好脆,又冇「肉」食到好中間先有肉...但係.....冇味,, 真係唔好食!!一定唔會再食..冇可取之處...真係好普通既舖都好食過佢..唔值得電視介紹佢..
之前睇啊so介紹
咁岩行過就入去睇下有咩好食.
本身冇諗住食雞旦仔,
因為好似其他野都好吸引
但又食左野冇耐
所以就整左或雞旦仔食
出奇地等雞旦仔既一個人都冇
心諗死喇... 不過算啦9蚊..
等左一陣就有..
一食..大鑊
乜味都冇咁滯..
好脆,又冇「肉」
食到好中間先有肉...
但係.....冇味,, 真係唔好食!!
一定唔會再食..冇可取之處...
真係好普通既舖都好食過佢..
唔值得電視介紹佢..
2010-03-26
2009-12-30 15 浏览
哇係,好多喊面喔……$10一底,勁多人排隊,又有阿so 個"推介廣告"用電爐好奇怪,粒粒"令"身會反光,唔知發生咩事……食落,皮好脆,但真係蛋味欠奉,亦唔真係話咩有料……都係o個o的炭爐o既正o的好似家陣港島無靚蛋仔咁,乜o野北角o個o的都唔得
哇係,好多喊面喔……
$10一底,勁多人排隊,又有阿so 個"推介廣告"
用電爐

好奇怪,粒粒"令"身會反光,唔知發生咩事……
食落,皮好脆,但真係蛋味欠奉,亦唔真係話咩有料……
都係o個o的炭爐o既正o的
好似家陣港島無靚蛋仔咁,乜o野北角o個o的都唔得
2009-11-08
庆祝纪念
圣诞节
2009-12-21 11 浏览
以往都很喜歡到該檔吃雞蛋仔,但幾個月前發現水準嚴重下降,便沒再買.幾天前決定再試多次,發現仍然沒甚改變,但仍然比銅羅灣那些如麵餅般的雞蛋仔好.然而,此行卻令我發現, 原來夾餅很好吃!外脆內軟正!以後會再來吃夾餅;D
然而,此行卻令我發現, 原來夾餅很好吃!外脆內軟
正!
以後會再來吃夾餅;D
2009-12-19
  • 夾餅
2009-11-28 18 浏览
雞蛋仔$9之前睇阿SO喺(有線)個節目介紹,明明係淋身啲,軟身啲見佢而家嗰啲係同《北角》嘅一樣,都係脆身嘅,佢唔夠《北角》厚身,食到有疍腥味,不過就好食過一般街舖
雞蛋仔$9

之前睇阿SO喺(有線)個節目介紹,明明係淋身啲,軟身啲
,不過就好食過一般街舖
雞蛋仔$9
2009-10-25
2009-11-23 26 浏览
今日路過太安樓, 準備搭巴士返歸, 突然想起好似太安樓內有檔啊蘇介紹的雞蛋仔, 為食的我速速飛進內看看... 未行到檔口, 被隔離的炸大腸吸引往, 嘻嘻, 整番串都好! 味道唔錯!雞蛋仔的檔叫蛋記, 招牌旁還貼了大大張啊蘇推介:有料雞蛋仔, 作生招牌. 大約有兩三人在排隊買, 我當然唔執輪, 口中剛吃完炸大腸就嗱嗱臨嚟排隊, 排排吓就有人問我買乜同收錢, 真係相金先惠! 雞蛋仔$9一底, 不一會就交到我手上. 論色澤, 不太黃, 還帶點啡, 太吸引. 吃一粒, 蛋仔好脆口, 有椰香味, 但蛋味則欠奉! 吃多幾粒之後, 發覺蛋仔內的餡好'pat'咁, 頗難食! 雖然只是好平的食物, 不用要求太多, 但九蚊也有九蚊的要求吧! 記得d名人成日講, 佢地食嗰時很出色的, 出咗名反而變得差了! 我想也是時候要除下啊蘇對這裏的推介了!
未行到檔口, 被隔離的炸大腸吸引往, 嘻嘻,
整番串都好! 味道唔錯!
吃一粒, 蛋仔好脆口, 有椰香味, 但蛋味則欠奉!
吃多幾粒之後, 發覺蛋仔內的餡好'pat'咁, 頗難食!

我想也是時候要除下啊蘇對這裏的推介了!
招牌上的推介應該除下吧
無蛋味的雞蛋仔
2009-11-17
$9 (其他)
2009-10-03 15 浏览
Came here to try their $7.0 雞蛋仔 here after 太爺雞 meal... The 雞蛋仔 I got was actually passable - UNFORTUNATELY, I got the Electric version rather than the Fire Grilled version that the fattish kid infront of me received! (The thought crossed my mind that I should rob it off his hands haha, me being a big bully! Or coerce him into at least swapping a couple of pieces with mine electric one! )Anyway, the 雞蛋仔 was a bit greyer than I thought, I expected a Golden coloured version! The 'edge pieces' we

Anyway, the 雞蛋仔 was a bit greyer than I thought, I expected a Golden coloured version! The 'edge pieces' were crispy but overly-dried inside, however, the middle pieces had the desirable half 'doughy' filling inside which are still moist, with a crisp exterior shell! GOOD! There wasn't too much eggy custard aroma or taste, but its unfair to say there's none because there was some! I tried Northpoint's 利強記 a few months ago and in that particular 'review', mine was completely dried up and dry-chewy rather than crispy - also that had absolutely no eggs taste compared to here, despite costing $12.00 rather than $7.00 here! (However previously that shop was quite good sometimes.)

THESE KINDS OF PRODUCTS = VERY SENSITIVE TO BEING OVER-COOKED OR NOT DONE RIGHT! LUCKILY, I GOT AN ACCEPTABLE ONE THAT TIME. IT ALL DEPENDS ON LUCK! Incidentally I've tried 無名炭爐伯伯雞蛋仔 before a few years ago but never realised he is famous, so if I've lucky to bump into him again I'll need to try it again and compare them - but from memory, his version is much more cake-solid like in the middle, unlike here!

LOW-MID '4'... NOT '5' QUALITY YET!
睇落有點假的 - 神奇!
唔夠蛋香,但都有啲啲的! 質地收貨有餘!
Waited in Line like a Lemming..!
唔夠蛋香,但都有啲啲的! 質地收貨有餘!
2009-09-21 19 浏览
而家香港好得意, 想食番d以前隨手都食到嘅野, 要好似尋寶咁先有.家住九龍的我, 想食好味d嘅雞蛋仔,一係要去好遠嘅將軍澳, 一係就過海, 今次就去左西灣河喇五點幾, 都幾多人排隊, 咁遠黎到, 冇理由只係食一樣架, 所以就叫埋夾餅喇.講真, 雞蛋仔呢, 係脆law, 入面真係唔夠軟, 而且蛋香係好少,唔係咁出色, 只係叫做好過d呃飯食的小食店..反而, 用同一個蛋漿整嘅夾餅, 就好好多, 或者因為有齊其他配料, 你唔會對個蛋味要求咁高, 只要佢夠脆, 夠熱, 而加d配料份量夠, 就已經好好味. 真係估唔到, 細個隨手都食到而且好味嘅野食, 而家變得咁難搵. 只係做到基本野, 大家就已經拍哂手, 希望老細你比心機做好d啦

2009-09-19
早排跟亞仔食過,真是越來越差,我們一家人由4元開始食至今.以前亞仔細細個食到好味,他又唔記得,現在他大個又食唔翻以前味道睇到亞蘇再次食,她都食得出退步,差過以前一半.亞蘇果然講得啱.
[退步兼加價的雞蛋仔]

早排跟亞仔食過,真是越來越差,我們一家人由4元開始食至今.

睇到亞蘇再次食,她都食得出退步,差過以前一半.
亞蘇果然講得啱.
2009-09-02
今日睇阿蘇...又介紹雞蛋仔....我心諗...唔係卦?又黎?愈來愈唔好味,愈來愈貴......而家九蚊一底~真係去北角都唔再幫襯佢喇.....買完去搭車,都未上車已經凍晒,凍左仲難食....冇咩蛋香,係脆,不過脆得來乾身.....今日阿蘇又介紹佢喇.....唔知佢會唔會又加價呢~?
愈來愈唔好味,愈來愈貴......而家九蚊一底~
真係去北角都唔再幫襯佢喇.....
買完去搭車,都未上車已經凍晒,凍左仲難食....
冇咩蛋香,係脆,不過脆得來乾身.....

今日阿蘇又介紹佢喇.....唔知佢會唔會又加價呢~?
2009-09-17