(非会员)
2007-09-03 12 浏览
我經常都會叫到會??依到ga款式好多!!!!特別最好食ga就係鮮果大蝦沙律個樣好令,,令到我好鐘意,,依到ga服務態度非常之好,,所以大家不訪黎依到食下野
我經常都會叫到會??
依到ga款式好多!!!!
特別最好食ga就係鮮果
大蝦沙律個樣好令,,令
到我好鐘意,,依到ga服
務態度非常之好,,所以
大家不訪黎依到食下野
2007-08-11 26 浏览
唔想使太多錢,但又要有驚喜,試下。焗芝士牛油大蝦伊麵用叉拉起大蝦時,芝士竟有如Pizza的Mozzarella cheese一樣,有拉絲的感覺。四隻連殼大蝦都有芝士黏著,蝦和伊麵都滲滿了芝士味,蝦膏豐富!三代同堂三代同堂,即是蝦子、蝦米、大鮮蝦與腸粉大被同眠。較厚韌的腸粉皮混合蝦子、蝦米更有咬口,大蝦夠新鮮爽甜,富有多種層次的口感!楊枝甘露出奇的大碗,特濃的芒果汁,加上鮮甜的芒果粒,有深黃色亦有淺黃色,而柚子則有甜有酸。
唔想使太多錢,但又要有驚喜,試下。

焗芝士牛油大蝦伊麵

三代同堂

楊枝甘露
(非会员)
2007-07-31 16 浏览
成日同地客倾几叫她写单诈听不到,听电话又听几个字又成日在厅面大声叫,吵到死了,食宵夜吃到甘豪,黄金虾,牛尾煲,这个老细真是好啊.
2007-07-17 17 浏览
在淘大收工後特地步行過來試試...點了個三代同堂腸粉,常餐的芒果沙律+端士汁酸菜牛展撈丁+椰果青檸梳打同羊仔分...三代同堂腸粉的腸粉算不過不失,做得比它滑的多的是...但茶記有此水準已很不錯=) 蝦仁,蝦米,蝦籽同一family味道自然很夾,蝦米,蝦籽增加了蝦腸的口感與香味,比一般蝦腸好味。(不過不夠熱!!)沙律...芒果賣完了,伙記說多添沙律給我,份量真的幾多。端士汁酸菜牛展撈丁,端士汁甜甜的,牛展亦很軟諗入味,但牛展好凍.....丁麵該是微波爐丁出來,不過都算彈(但我自己煮的更彈)飲品...我不好梳打,不予置評。
在淘大收工後特地步行過來試試...
沙律...芒果賣完了,伙記說多添沙律給我,份量真的幾多。
飲品...我不好梳打,不予置評。
2007-07-05 7 浏览
自從搬出嚟住後,出街食飯機會多的是。食得太多街邊嘢,有時真係好難頂。要揾間師傅落得冇咁重手嘅茶記,已係極難;何況係標榜冇味精嘅茶記?難上加難已..偏偏响牛頭角呢亭舊區揾到,奇怪...之前食過佢哋嘅粥及四式腸粉,水準確實有。今次再嚟食晏,簡簡單單叫個特餐,有芒果沙律再搭個瑞士汁牛展撈出前一丁。比起去普通茶記吃什麼火腿奄列及沙爹牛麵好不知凡幾...真係冇味精添加。信我,話晒食咗msg十幾二十年la..瑞士汁調得並唔死甜;牛展仲要多根,有咬口到極;麵尚算彈牙...真係我呢亭成日出街食飯人士嘅恩物,食得健康D ma..

偏偏响牛頭角呢亭舊區揾到,奇怪...

真係冇味精添加。信我,話晒食咗msg十幾二十年la..

真係我呢亭成日出街食飯人士嘅恩物,食得健康D ma..
2007-07-03 13 浏览
每次經過牛頭角都會去食佢個三代同堂腸粉,有幾好食已經好多人講過,不過其實其它野都幾好食,干炒牛河,炸雲呑,同埋佢既粥都係我既推介。
每次經過牛頭角都會去食佢個三代同堂腸粉,
有幾好食已經好多人講過,
不過其實其它野都幾好食,干炒牛河,炸雲呑,
同埋佢既粥都係我既推介。

2007-07-02 13 浏览
今日路经牛頭角MTR所以去食Dinner.以下是食評1) 例湯- 同水一样,無味2) 啫啫通才煲- 竟然勁出水同無穫氣, 一睇就知係煑好再放落煲到3) 红酒牛仔煲- OK 不過不失總而然之我就唔再去
今日路经牛頭角MTR所以去食Dinner.
以下是食評
1) 例湯- 同水一样,無味
3) 红酒牛仔煲- OK 不過不失

總而然之我就唔再去
2007-06-16 47 浏览
今日因趕時間, 所以同林小B到最近地鐡站間茶記來個速食。餐肉煎蛋飯- 呢個無理由整到難食囉。神戶牛柳意粉- 嘩! 呢個正到呀, 我唔係熱廚我都知點整, 首先一塊普通到不能再普通O既牛扒勁落鬆肉粉去醃, 之後再落牛肉粉去醃番, 等佢有番D牛肉味, 個汁用燒汁開水煮稀加雞粉水煮滾再打茨, 再加一撮烚過金菰變成所謂神戶汁, 意粉烚熟後用水喉水勁沖放一邊, 用時上碟放肉放汁變成, (所以我碟意粉係凍, 只不過係汁和暖, 可能今日天氣熱, 佢唔想食客熱親條脷, 所以咁整, 用心良苦呀! 真係為我O哋牛頭角街坊著想)凍檸茶少冰- 來到時, 檸檬片大小不一(刀法實在甘拜下風), 少冰變走甜。(其實落單O個個未瞓醒兼有鄉音O既哥仔為我著想咋, 佢唔想我飲咁多甜嘢兼見我熱到成隻狗咁所以寫咗杯多冰檸檬加紅茶俾我, 唔該晒!)熱檸水- 連林小B平時飲檸水唔落糖都頂佢唔順。(其實水吧哥哥見你食餐蛋飯怕你會滯, 所以重手D切番幾片喪厚檸檬俾你咋, 仲唔多謝人之餘, 仲要飲淨大半杯, 都唔領人情)題外話: 唔知落單個哥仔係咪知我有好多零錢, 所以係熱飲唔駛加錢下, 都要加我兩元, 不過我又衰多口同佢講番, 搞到我
今日因趕時間, 所以同林小B到最近地鐡站間茶記來個速食。
餐肉煎蛋飯- 呢個無理由整到難食囉。

題外話: 唔知落單個哥仔係咪知我有好多零錢, 所以係熱飲唔駛加錢下, 都要加我兩元, 不過我又衰多口同佢講番, 搞到我個零錢包多番兩元, 兩元買咩好?

曚豬蓮成日話我唔好貪方便, 我知喇! 我下次唔會喇, 下次我一定會去番前半條街間祥榮。
2007-03-28 5 浏览
唔叫set lunch而是散叫好食好多:1.鮮茄蛋白炒斑片$38 ~ 西蘭花伴碟,蛋白鋪面,好多蕃茄,但斑片非常不新鮮.2.咖喱牛筋腩$33 ~ 咖喱汁唔香,牛腩唔入味,牛筋OK,薯仔只得兩粒.
唔叫set lunch而是散叫好食好多:
2007-03-24 15 浏览
27-1-2007欖菜肉崧炒飯: 一般, 下次試楊州炒飯。星州炒米: 炒得幾乾身, 辣度適中, 不會過咸, 食得過。油菜-菜芯: 正常。茶走: OK
27-1-2007
欖菜肉崧炒飯: 一般, 下次試楊州炒飯。
星州炒米: 炒得幾乾身, 辣度適中, 不會過咸, 食得過。
油菜-菜芯: 正常。
茶走: OK
2007-02-18 17 浏览
晏晝黎食飯總是人山人海,不過伙計都好有效率很快就可以安排到位比你,佢d快餐一般,其實可以試下佢地d牛展粒餐,牛展粒很淋很惹味,咖哩都相當有水準,另外當然係佢地d招牌腸粉,另外佢地效率很高都唔洗等好耐d野食好快黎,只係人太多店內擠一點
2007-01-11 16 浏览
晚餐選了二人餐,自選餸兩款+白飯兩碗及例湯$98我選了: 木瓜紅酒牛尾煲+泰式脆雞球 雞球size 適中, 約有十球倒啦. 味道似生炒骨咁. 但雪味仍存, 而且唔夠熱, 失策. 牛尾煲好夠熱, 而且幾大件, good, 沒有羶味.
晚餐選了二人餐,自選餸兩款+白飯兩碗及例湯$98
我選了: 木瓜紅酒牛尾煲+泰式脆雞球
牛尾煲好夠熱, 而且幾大件, good, 沒有羶味.
2007-01-06 16 浏览
禁煙後, 去茶餐廳真係空氣清新左好多.今日去左蘭香園, 見到有好多唔同食物揀, 真係花多眼亂. 野食在牛頭角來說是小貴.我點了常餐. 有個火腿冬菇蕃茄奄列. 兩片多士. 牛展粉撈公仔麵. 全部都夠晒特別. 味道就普普通通啦.
禁煙後, 去茶餐廳真係空氣清新左好多.
2006-12-28 10 浏览
近排真係食咗好多好多餐粥...成為明符其實嘅粥怪...今次嘅目標就係呢度嘅鯪魚球滑牛粥...總覺得呢間貴價茶記跟牛頭角區確有少少格格不入...粥底算綿,米粒開晒花,鯪魚球真材實料,入面除魚肉外亦有大大粒蝦米及相當份量嘅髮菜,食得過癮...另一高潮就係呢度嘅名物之一---- 四式腸粉。四式計有义燒、雞絲、羅漢齋及鮮蝦。賣相一流,份量夠大;腸粉本身唔算厚身,唔算太滑,米香亦欠奉,嚴格上只是普通,但因為餡料夠新鮮之餘亦夠大件頭,所以都食得過嘅...貴得有道理...
近排真係食咗好多好多餐粥...成為明符其實嘅粥怪...

今次嘅目標就係呢度嘅鯪魚球滑牛粥...

總覺得呢間貴價茶記跟牛頭角區確有少少格格不入...

貴得有道理...
2006-12-06 6 浏览
叫左2人套餐:沙薑雞煲菠蘿生炒骨例湯白飯2碗當日最正係個湯.其餘就不過不失.成餐都食唔出有味精.
叫左2人套餐:
沙薑雞煲
菠蘿生炒骨
例湯
白飯2碗
當日最正係個湯.其餘就不過不失.成餐都食唔出有味精.