2006-07-06 5 浏览
同個fd 食luncho黎左呢度食...其實我想食炒公仔麵同奶茶不過我怕肥所以叫左<薯仔蕃茄豬扒湯通粉>同一杯<熱菜蜜>....好好味!!正!!!
同個fd 食lunch
o黎左呢度食...
其實我想食炒公仔麵同奶茶
不過我怕肥
所以叫左<薯仔蕃茄豬扒湯通粉>同一杯<熱菜蜜>....
好好味!!
正!!!
2006-07-06 12 浏览
當然知道這是定律。一個好多人都會忘記的定律...尤其是掛住傾計既時候。俾伙計半追迫、朋友「口水轟炸」、自己腦部閉塞既情況下叫o左凍T少田(凍奶茶少甜)...唔記得o左佢係用奶茶冰,結果混o左好多碎冰俾我。為o左塞住我老友把口,所以要o左最快食得完既牛脷包,等我轟炸番佢轉頭。(按:牛脷包仲細過老M 既漢堡包,乜都「超標」- 包括血水同沙律醬)

前幾日同一大班同事中午1點已到達, 超多人, 但都只是等了幾分鐘啫........環境有些迫, 但很有懷舊色彩及親切感, 我們選了很多食物, 有蔥油雞排撈丁, 豬扒撈丁, 豬扒包, 心多多撈丁, 薯仔蕃茄火腿通粉, 咖央………全部都超好味, 特別是咖央, 中間夾住一些醬甜甜的, 超好味, 但好肥, 一定要減肥先得啦!!! 還有奶茶一定要飲, 超正正正正正正正正正正正!!!但別忘記一定要行上一條街的天橋, 有一個地鐵特惠站“DO”八達通之後去中環站/香港站/上環站搭車平兩蚊呀!!!

2006-07-03 3 浏览
Very small place but ALWAYS crowded. My FAVORITES!!!Chicken Lo DING! Noodles are cooked just right~Pork Chop BunFrench Toast!MILK TEA!!

My FAVORITES!!!

Pork Chop Bun
French Toast!
MILK TEA!!
(非会员)
2006-06-27 5 浏览
今年(2006)初次到港旅遊,詢著網頁說明來到蘭芳園,原點了蔥油雞排撈丁,但不湊巧的是沒供應,後只好點了豬扒包+凍奶,友人點了西多士+熱奶,豬扒包整體來說不錯,但對西多士的印象較深刻,麵包香軟金黃,好吃,唯內夾的醬在我的感覺來說稍嫌多了些;奶茶,香,濃濃的茶味,喝了,才知什麼叫奶茶,之前喝的奶茶似乎都成了糖水,蘭芳園的奶茶成了我來香港最大的感動,從此我也成為港式奶茶的fans,我定會為了奶茶再重遊香港的.(阿姐聲音很大,但卻有種莫名的親切感)謝謝!
2006-06-19 5 浏览
之前係開飯睇左好多人講, 食就真係第一次, 自己亦都經過好多次不過都無留意, 原來就係街口.星期六下晏本唻諗住食TRIPLE O, 不過呢排睇波捱夜都已經夠熱氣, 突然又諗起呢間野, 就上山一試. 一去到門口並唔起眼, 要轉入條卷仔先入到去, 肥D都真係過唔到, 等左一陣位, 一入到去好似"賓虛"咁場面都幾勁, 兩個人點左撈雞丁, 豬扒包, 凍檸茶, 撈雞丁搵香蔥油撈都幾香好味, 就無之前食友話濕0既情況, 豬扒包就OK啦, 無話特別好味, 凍檸茶就好難整得唔好飲0既, 食到咁上下都唔係好夠, 就追加個西多士, 都幾好食0既, 不過唔夠我之前係新源昌食0既咁厚同中間有層花生醬0既好味, 同埋我都係鐘意奶西多多D.總括唻講我覺得食物同勝香園各有長處, 不過呢度就有冷氣唔係乾煎咁辛苦, 都會再唻0既.

2006-06-04 17 浏览
星期六嚮中環附近上完堂, 在大街上行行下天色變得昏暗, 好似想落雨. 路經此食舖. 聽講呢度有兩樣野最出名: 蔥油撈丁同埋奶茶, 於是我就點呢兩樣, 睇下係咪名不虛傳. 結果原來又係得失望兩個字.地方細唔怪佢, 去得大排檔就預左會係咁. 但就真係十分多人, 竟然要等位, 我都未試過食大排檔要等位. 不過我當時諗如果好食既話等下都係值得既. 唉... 撈丁D麵已經浸太耐, 淋哂身. 仲見到碟底有灘丁既湯底, 有冇攪錯!! 我要撈麵呀, 大佬!! 如果要湯不如叫普通出前一丁! 奶茶初時飲落都對辦, 但係一耐左就原形畢露. D牙表面鞋"sap sap", D奶茶都係唔合格. 埋單三十四, 當買個教訓.

2006-06-01 1 浏览
之前去深水埗既柏園茶記食過撈丁,覺得唔錯,於是俾了一個笑面佢。或者食上癮,家陣每次去茶記都搵吓有冇撈丁食。今日要去中要辦事,完事後已經好累,唔想都約人食飯,於是自己一條友走去蘭芳園食。去到蘭芳園,梗係要叫佢出名既蔥油雞扒撈丁同奶茶啦!佢冇印象中咁好食。個撈丁加埋蔥油太咸,雞扒亦冇咩特別,奶茶都ok,算幾香滑。總括來講,唔係話佢差,不過就冇咩驚喜呀!下次都係唔好懶,寧願行多幾步去勝香園。
2006-06-01 7 浏览
想黎好耐,琴日端午節有假放,所以專登黎食…比預期無咁好食…心多多撈丁+ 豬扒包+ 凍奶茶x2心多多撈丁(雞翼肉丁蛋撈出前一丁)- 味道普通,雞翼就炸得好多味,無乜特別…豬扒包- 個包熱辣辣,但係塊豬扒細得可憐囉(唔知係咪因為係下午茶餐o既關係),但係都整得幾好味,幾淋!奶茶- 失望!淡而無味!(枉佢仲係用奶茶做生招牌)※下次會試「勝香園」,本來今次係想去「勝香園」架!但係搵唔到,咁o岩又行到「蘭芳園」舖頭前面,同樣出名,咪諗住試下呢間先囉…點知…唉…(一.. 一")
想黎好耐,琴日端午節有假放,所以專登黎食…
比預期無咁好食…
心多多撈丁+ 豬扒包+ 凍奶茶x2

心多多撈丁(雞翼肉丁蛋撈出前一丁)
- 味道普通,雞翼就炸得好多味,無乜特別…

豬扒包

奶茶
- 失望!淡而無味!(枉佢仲係用奶茶做生招牌)

2006-05-31 5 浏览
端午節假期原本想去蓮香嘆茶,不過結果都係趁無乜人嚟蘭芳園試吓。11:00左右到,真係大把位。叫咗兩個早餐:(1)碎牛肉庵列+厚奶油多;(2)薯仔蕃茄火腿通粉+奶油脆豬仔包。奶茶出名,當然跟熱奶茶。呢間嘢果然係有質素,食物足料好味,其中老婆尤其鍾意豬仔包,相當香脆。反而我哋偏好濃茶,所以雖然佢哋杯奶茶夠香滑,不過未算好合心水。呢餐brunch夠哂飽又抵食,好滿意。
呢餐brunch夠哂飽又抵食,好滿意。
2006-05-25 3 浏览
琴日晏晝食完勝香園後,順步行過呢度,同女友嘅姐夫提起呢度嘅絲襪奶茶出名,佢就躍躍欲試,我就帶佢入嚟試吓。查實之前己經係灣仔金鳳飲咗杯奶茶,真係驚飲到攪肚我平時係唔會嚟飲嘅(因覺得好多度好飲過佢),過今日一盡地主之誼,OK la...叫咗兩杯熱奶茶,照舊無乜茶味,亦夠滑,淡"mou mou",女友事後問我同响澳門紅街市嘅咖啡明飲嘅點比較,唉...真係講都費事....

查實之前己經係灣仔金鳳飲咗杯奶茶,真係驚飲到攪肚

2006-05-14 1 浏览
在soho食完brunch總係覺得到喉唔到肺,草根真係草根,都係食d layman o既野o岩d。轉個彎落到街市,聞到蘭芳園o既茶香真係好香,想飲杯。我同男友等都要等o個個要"mou"o既位,終於等到﹗要一杯奶茶少甜,真係冇得頂﹗忍唔住仲叫個奶醬多,好正呀﹗我地仲搵人幫我地影相,人地以為我地係遊客﹗
我同男友等都要等o個個要"mou"o既位,終於等到﹗
要一杯奶茶少甜,真係冇得頂﹗
忍唔住仲叫個奶醬多,好正呀﹗
我地仲搵人幫我地影相,人地以為我地係遊客﹗
2006-04-26 5 浏览
中環搵食篇(part 2)知朋友仔鍾意飲奶茶, 特登帶佢黎呢度試, 因為之前已經食左野, 所以淨係叫左個下午茶餐, 西多加熱奶茶, 個奶茶我只覺得ok, 但朋友仔話唔錯, 不過我覺得都幾夠滑, 飲完起碼唔會覺得澀口, 個西多就無乜特別, 都係普通一般西多.....有機會的話, 或者會去試下佢地個豬扒撈丁....(類似係咁既名啦)
中環搵食篇(part 2)

2006-04-23 4 浏览
蔥油雞扒撈丁, 個個都食, 又食下啦, ok, 但冇大驚喜, 可能已經心中有數, 想像到係乜味, 仲有杯奶茶都ok.當日係sat lunch hour, 一張四人圓形摺檯坐了6個人, 全場係後生仔女, 西人, abc, 好多好多人, 排晒隊, 都係為食一個3十幾蚊既蔥油撈丁, 太勵害了

2006-04-19 8 浏览
因為之前食左野, 所以只係叫左個咖央多同熱奶茶。咖央多係西多中間夾住火腿, 外脆內軟略微多牛油但味道幾好;熱奶茶好香濃好滑。另, 個伙記勁推介撈丁話好出名, 但今次食唔落, 下次可以試下啦。