2009-07-24
Thxdtsdd 昨天 23/07/2009 同太太一起去中環搵食, 地方係一間歷史悠久的大排檔------蘭芳園. 當然, 現在已經有舖位了, 雖然外面的大排檔仍然有小椅子作為座位, 但相信只是觀賞用的, 客人都是等位進入店舖吃東西. 昨天係 weekday, Thxdtsdd 及太太大約 12:20am 到達, 店內大約八成滿, 我地不用等位, 即入. 太太點了叉燒汁豬泵兜撈丁套餐 ($39), 即係撈丁 + 凍飲. 叉燒汁都香濃, 不過比較咸, 而且愈食愈咸. 不過豬頸肉幾嫩, 蔥花亦好香, 整體就一般啦, 因為真係咸了. Thxdtsdd 則點了豬扒蛋通粉套餐 ($36), 即係通粉 + 凍飲. 蕃茄湯底好正, 好濃郁, 最重要係唔係太"杰", 比星座既好! 豬扒一樣嫩口, 蛋就都係一般水平咁啦, 不過得一舊薯仔, 碗通粉整體好好食, 好開胃! 豬扒包 ($15), 麵包新鮮軟熟, 豬扒亦嫩口, 很好吃, 如果可以再多一點醬汁會更好! 不過 Thxdtsdd 有點兒不夠飽, 所以多加一件咖史西多 ($14), 開頭唔記得影相, 砌到咁樣衰先影相. 西多很香口, 甜甜地正中 T
不過 Thxdtsdd 有點兒不夠飽, 所以多加一件咖史西多 ($14), 開頭唔記得影相, 砌到咁樣衰先影相. 西多很香口, 甜甜地正中 Thxdtsdd 的口胃.
這一餐花了 $104, 價錢略貴了, 不過食物質素不錯, 而且服務都 ok 啦! 其實 Thxdtsdd 對這類舊式食店的服務都不會再期望, 只要不要受到不禮貌對待就 ok 了. 蘭芳園的服務員不會摧著客人離開, 但當客人差不多吃完食物的時候會溫馨提問佢地有冇食物未到? 佢地既態度都幾好, Thxdtsdd 也覺得 ok, 因為我後加的咖央西多在溫馨提問下也快一點上檯.
蘭芳園食物大致 ok, 順路的話, Thxdtsdd 會再來蘭芳園吃東西. 不過呢度係十分唔好坐的, 食完野唔走自己都覺得唔舒服了, 因為真係好迫, 而且同檯的客人會你眼望我眼.
相片可參考: