2009-08-29 9 浏览
中午1點多到達蘭芳園巳經出現排隊的人潮今天天氣很悶熱前幾天還在下毛毛雨今天居然放晴了而且還是大晴天那種不得不撐著傘在街上輪候著站在我們前面的,是幾個台灣女生她們看著門口的餐牌一直在討論吃什麼好旅遊書都介紹這裏的撈丁曾經挫屎吃過的我知道點這個會讓她們對蘭芳園投以哭臉安就跟她們說:這個很鹹的,不要點比較好她們就轉而說要豬扒包奶茶厚吐司… …等了約十分鐘就有位子了比快餐還快餐一進去店員巳經送上餐牌催促下單點了一個特餐餐蛋出前一丁配厚吐司單點豬排包兩杯冰奶茶,其中一杯少甜跟澳洲牛奶公司一樣以速度取勝不消兩分鐘所有東西都來了冰奶茶先到香濃細滑,我的少甜配合的天衣無縫安的那杯是regular的,甜的要死還好我們有帶上一支礦泉水加上點礦泉水味道才像樣點餐蛋出前一丁麵條煮的Q度剛好午餐肉有先煎香過湯頭卻鹹的我喝一口就要吐舌頭想必是他們的湯頭是另外煮的,麵條煮好就加上出前一丁的味精湯不過卻沒先試鹹度就一直加進湯粉…厚吐司是店中招牌之一充滿奶油香的厚吐司外脆內軟自從有了厚吐司的出現不會再想吃平常那種白方包了豬排包上桌巳經切開一半煎香的豬排加上沙拉醬及蕃茄片放在烤過的漢堡飽裏顏色深褐的半肥瘦豬排口感有點油膩
中午1點多到達蘭芳園
巳經出現排隊的人潮
今天天氣很悶熱
前幾天還在下毛毛雨
今天居然放晴了
而且還是大晴天那種
不得不撐著傘在街上輪候著

站在我們前面的,是幾個台灣女生
她們看著門口的餐牌一直在討論吃什麼好
旅遊書都介紹這裏的撈丁
曾經挫屎吃過的我知道點這個會讓她們對蘭芳園投以哭臉
安就跟她們說:這個很鹹的,不要點比較好
她們就轉而說要豬扒包奶茶厚吐司… …

等了約十分鐘就有位子了
比快餐還快餐
一進去店員巳經送上餐牌催促下單

點了一個特餐
餐蛋出前一丁配厚吐司
單點豬排包
兩杯冰奶茶,其中一杯少甜

跟澳洲牛奶公司一樣以速度取勝
不消兩分鐘所有東西都來了

冰奶茶先到
香濃細滑,我的少甜配合的天衣無縫
安的那杯是regular的,甜的要死
還好我們有帶上一支礦泉水
加上點礦泉水味道才像樣點

餐蛋出前一丁麵條煮的Q度剛好
午餐肉有先煎香過
湯頭卻鹹的我喝一口就要吐舌頭
想必是他們的湯頭是另外煮的,麵條煮好就加上出前一丁的味精湯
不過卻沒先試鹹度就一直加進湯粉…

厚吐司是店中招牌之一
充滿奶油香的厚吐司外脆內軟
自從有了厚吐司的出現
不會再想吃平常那種白方包了

豬排包上桌巳經切開一半
煎香的豬排加上沙拉醬及蕃茄片
放在烤過的漢堡飽裏
顏色深褐的半肥瘦豬排口感有點油膩
沙拉醬不太夠,麵包濕潤度差了點
再加上蕃茄醬的話應該會好很多
不過還是比不上澳門茶餐廳或澳門翠苑茶餐廳的葡式豬排包

綜合兩次經驗
蘭芳園只適合點奶茶及吐司類

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1735
  • 厚奶油吐司,冰奶茶少甜
2009-08-28 42 浏览
蔥雞撈丁(6/10分) : 最出名在此撈丁,第1次食, 一食落去只可以話.. 好dry.. d麵撈完都係dry,仲要咸 .. 雞扒一般貨,仲要煎到唔香口 失晒望豬扒包(8/10) : 呢個讚, 豬仔包整到有少少燶燶地, 可以外脆內軟... 第1層面包皮,咬入包入面係 , 之後係一層薄薄既沙律醬,唔乾身既豬扒,再一片蕃茄凍奶茶(7/10) : 冇可否認, 比一般茶餐廳既沖得好,唔會太甜,亦滑我諗除非想食豬扒包,如果唔係都唔會特別想黎,所以只係okay =/

失晒望

第1層面包皮[脆],咬入包入面係[軟] , 之後係一層薄薄既沙律醬,唔乾身既豬扒,再一片蕃茄

豬扒包
蔥雞撈丁
2009-08-28
豬扒包
2009-08-27 16 浏览
老實講, 蘭芳園真係名過於實先旨聲明, 我唔係話唔好食呀大家都知佢最出名係蔥雞撈丁+熱奶茶蔥雞撈丁唔好講, 只普通貨色佢地既熱奶茶無錯係幾好飲, 但係唔係真係屬於一絶好多茶餐廳都做到相同甚至更好既質素唔洗講其他, 只要行多幾步到同一條街既鈞樂既奶茶質素就唔會差過蘭芳園而且人地既食物選擇,味道都好好多, 價錢又平好多所以如果經常去開既朋友都知道, 蘭芳園已經越嚟越少人去啦, 繁忙時間都唔洗等位
老實講, 蘭芳園真係名過於實
先旨聲明, 我唔係話唔好食呀

大家都知佢最出名係蔥雞撈丁+熱奶茶

蔥雞撈丁唔好講, 只普通貨色
佢地既熱奶茶無錯係幾好飲, 但係唔係真係屬於一絶
好多茶餐廳都做到相同甚至更好既質素

而且人地既食物選擇,味道都好好多, 價錢又平好多

2009-08-27 6 浏览
台灣朋友遠道而來,要去中環觀光,天氣熱辣辣,想要試下港式奶茶。旅遊雜誌推介e間台灣朋友話一定要試下,好啦,既然咁鬼熱,舖頭裡便又人多,所以決定外賣凍奶茶,真係撞大板,價錢唔講啦,最重要就係個紙杯本身已經係唔大隻,D冰就成隻紙杯放滿!真正可以飲得細半紙杯真係行唔夠兩步已經飲哂台灣朋友第一個反應!第二句(呃人)
旅遊雜誌推介e間

真正可以飲得細半紙杯
真係行唔夠兩步已經飲哂

台灣朋友第一個反應
[真的很少呢]!第二句[香港人真會做生意](呃人)

2009-08-26
2009-08-17 11 浏览
終於試了蘭芳園,因為想試這間食店很久。聽個朋友講,話D撈丁都幾好食,即本試一試 就叫左個招牌雞扒撈丁,雞扒撈丁份量唔多,如果係大胃口的人一定唔夠飽,撈麵味道都唔錯,幾好吃,有些葱油撈左係面。味道都唔錯不過不失啦。叫左杯熱奶茶,入口感覺唔錯,幾滑。奶同茶,茶的味道較濃,不過總括來講都好好飲。一個雞扒撈丁餐加熱飲 $34。
終於試了蘭芳園,因為想試這間食店很久。

雞扒撈丁份量唔多,如果係大胃口的人一定唔夠飽,
撈麵味道都唔錯,幾好吃,有些葱油撈左係面。
味道都唔錯不過不失啦。

一個雞扒撈丁餐加熱飲
$34。
2009-08-16 647 浏览
六月廿三‧有雨大家不要誤會,是水準依舊的很一般。如友人知道我在這裡吃,也問,你不是不吃蘭芳園的嗎?其實是的,我覺得這裡的水準很一般,尤其當比較起個價錢來說,附近更有大把選擇。但有時人就係咁,說不去,但有日又端端來了,是日就是這樣子。在千軍萬馬中坐下,要了個公仔麵加厚多士的餐。公仔麵是丁麵,硬硬的,浸得不夠透,自然不好吃,可能生意大好,也不花時間去煮麵吧。配料是五香肉丁,沒有什麼好談的;厚多士幾厚,牛酒塗得足,烘得外脆內鬆軟,這個好吃。熱咖啡幾香,也有水準。服務就真的不敢恭維,傳菜的大大聲說「五香肉丁撈丁」,原來是說我的湯麵。又拿著杯咖啡,又說是奶茶,只有多士不會錯,因為真的很難會認為這是蛋治。其實與其講親都錯,不如等客人自己看算了。埋單36蚊,貴,難得這裡還這麼多人的。
六月廿三‧有雨

大家不要誤會,是水準依舊的很一般。

熱咖啡幾香,也有水準。

埋單36蚊,貴,難得這裡還這麼多人的。
水準以下的丁麵
厚多士還不錯
咖啡是交足功課
厚多士還不錯
2009-08-11 19 浏览
茶餐廳是香港的特色之一,而蘭芳園更是茶記中的老師傅,所以特意登門拜訪,滿足一下自已的為食心魔~ 一早已知這店沒有服務可言,所以根本冇任何期望,只是抱着一嚐美食的心態......十二時多,店裡已人頭湧湧,只見上菜的速度快、吃午餐的人更快,不少中環的上班一族不消5分鐘便吃飽趕着走人...厲害。當然也有一些慕名而來的遊客和我這種為揾食而來的人~一坐下,打算叫野食,幾經辛苦才令侍應叔叔注意到我們~試左一客咖央西多士和五香肉丁雞翼飯,點知....西多預先炸定、唔脆和凍的,比一般茶記還要差。而且老店真係老店,特別大牌過人,唔叫真係唔會比糖漿你,叫左都唔想比你。五香肉丁雞翼飯---只是將一罐五香肉丁放飯面,然後搭兩隻雞翼比你,自已屋企都整得比佢好~經此一試,頓時有點失望,貴為香港的特色之一,難道出咗名之後,就不能保持以往的水準~我同意在這個年代是要不斷創新和進步,但也不要把傳统的味道遺忘,始終香港的飲食文化裡也存在着老一輩的辛勞~
咖央西多士
五香肉丁雞翼飯
老店
2009-08-11
2009-08-09 9 浏览
我在上星期六遊中環,下午茶時間想起蘭芳園就在附近,一心諗住去蘭芳園試下出名的奶茶。去到差不多兩點半,雖然有人排隊但唔駛等好耐就有位!!!!金牌豬扒包其實叫了個餐, 係仲有個奄到的.包熱又脆; 扒豬扒以為燶左, 但其實並冇; 仲幾多汁.加上少少沙律醬, 酸酸地, very正.這一餐花了 $78, 價錢ok, 食物質素不錯, 而且服務都 ok 啦! 其實只要不要受到不禮貌對待就 ok 了. 蘭芳園的服務員不會摧著客人離開! 佢地既態度都幾好, can speak in Nicam tim (German wor !!!!) 蘭芳園食物大致 ok, 順路的話, 不過呢度係十分唔好坐的, 食完野唔走自己都覺得唔舒服了, 因為真係好迫, 而且同檯的客人會你眼望我眼.

金牌豬扒包其實叫了個餐, 係仲有個奄到的.
包熱又脆; 扒豬扒以為燶左, 但其實並冇; 仲幾多汁.
加上少少沙律醬, 酸酸地, very正.

2009-08-08
  • 豬扒包
2009-08-08 18 浏览
今日 生日 去食大餈慶祝前 就打算去蘭芳園 食少少野 本來我打算買少少野食就外賣就算 因我都知呢D SO CALL老店 買坐下得少少野都會白鴿眼點知我個FD 死都要拉我入去坐 唉 由他我地入到去 有個WAITER 就寫單甘我地2人要左咖央西多士 同豬扒包 同咸檸7 過$40蚊個WAITER 就面黑黑 就細細聲講 要得少野 叫多杯奶茶LA之問就大大聲問我要唔要奶茶Y我當然話唔要LA佢就邊行邊比面色老實講佢D野真係唔係甘好食 香港大把茶記都做到佢地呢D態度 真係幫香港趕客

今日 生日 去食大餈慶祝前 就打算去蘭芳園 食少少野
老實講佢D野真係唔係甘好食 香港大把茶記都做到

佢地呢D態度 真係幫香港趕客

2009-08-01
2009-08-07 15 浏览
各位如果跟香港所謂食家推荐的餐廳去搵食認真要小心,因為很多時那些所謂出名的食肆都是浪得虛名,蘭芳園就是其中一間。我在上星期六與家人遊中環,下午茶時間想起蘭芳園就在附近,一心諗住帶老公去蘭芳園試下出名的奶茶。去到差不多兩點半,雖然有人排隊但唔駛等好耐就有位。由於剛吃完中午飯無耐,唔打算叫太多野食,而且餐牌上的選擇不多,大部分是茶餐,所以想叫一個茶餐加一件咖央西多士及熱奶茶。點知寫野阿姐話星期六無茶餐要散叫,聽到已經一呆,茶餐廳無茶餐供應都幾好笑,既然星期六唔供應茶餐,係咪應該收埋個茶餐餐牌呢,費事誤導客人啦。無得叫茶餐唯有逐樣叫,我同老公及個女三個人叫左一杯熱奶茶,一個豬扒包,一件咖央西多士,點知阿姐話唔夠數要叫多d野,因為最低消費一人$20,我地三個人最少要$60。我話茶餐廳都要最低消費?而且我個女只有4歲,甘都要計一個人錢,真係未聽過,如果要收最低消費就唔駛黎茶檔啦,我去high tea咪仲好,有好嘅服務我又唔介意比多加一服務費添。但個阿姐唔理三七二十一,擺低張寫左$60的單就走人,走前仲話叫唔叫野食都係收$60,完全沒有人情講。老實講,今時今日這種服務態度都竟然仲有自稱食家的蔡生推

老實講,今時今日這種服務態度都竟然仲有自稱食家的蔡生推荐,認真神奇。撇開它的服務唔講,它的食物質素只可說是一般,先講它杯最出名的奶茶,其實真係無咩茶味,個人覺得大x樂的奶茶還更香濃。咖央西多士由於沒有糖膠供應,唔多覺得有咩特別,咖央亦很淡口,唔會令人一食上癮,之前試過撈丁只係得過鹹字。唯一較好的是豬扒包,用了豬仔包來做,外皮脆而豬扒薄得來也算夠味。但總體來說不算特別,不會一試難忘,試一次就夠,唔試都唔會有損失。之前好似這間茶檔老板仲話米芝蓮不識寶,唔將佢列入米芝蓮餐廳,但觀乎佢嘅食物質素及服務態度,唔入都唔係無道理,我諗真係唔知訂嘅唔係米芝蓮評級機構,應該係.........!

2009-08-01
1K
2009-08-03 14 浏览
和媽行中環, 再訪多次好久冇去的蘭芳園.指定動作:金牌豬扒包+ 豬扒撈丁!媽諗都唔洗諗, 要杯奶茶, 好要凍啡~金牌豬扒包其實叫了個餐, 係仲有個奄到的.雖比記憶中細少許, 但味仍舊很好.包熱又脆; 扒豬扒以為燶左, 但其實並冇; 仲幾多汁.加上少少沙律醬, 酸酸地, 正.個奄到一般.豬扒撈丁賣相不差; 比較乾身彈牙的;加d 薑蔥, 略咸; 要撈得平均d 才唔太咸.d 丁都係太乾... 味不太似 食閞的 "一丁".可能自己弄撈丁食的話, 會落埋包湯粉的; 所以味有不同?奶茶水準一流, 媽大讚夠滑:私的啡ok.服務正常.另一提, 唔好坐近廁所, 雖有個牌話"壞", 但原來好多員工出入, 攞野- 係已改建為士多房.仲有, 好像只得兩檯人係嗡廣東話, 其餘的都係嗡普通話的...已升格為遊客區???所以都唔平呢... ok 啦.
和媽行中環, 再訪多次好久冇去的蘭芳園.

指定動作:
金牌豬扒包+ 豬扒撈丁!
媽諗都唔洗諗, 要杯奶茶, 好要凍啡~

金牌豬扒包其實叫了個餐, 係仲有個奄到的.
雖比記憶中細少許, 但味仍舊很好.

包熱又脆; 扒豬扒以為燶左, 但其實並冇; 仲幾多汁.
加上少少沙律醬, 酸酸地, 正.

個奄到一般.

豬扒撈丁賣相不差; 比較乾身彈牙的;
加d 薑蔥, 略咸; 要撈得平均d 才唔太咸.
d 丁都係太乾... 味不太似 食閞的 "一丁".
可能自己弄撈丁食的話, 會落埋包湯粉的; 所以味有不同?

奶茶水準一流, 媽大讚夠滑:
私的啡ok.

服務正常.

已升格為遊客區???

所以都唔平呢... ok 啦.
包其實好脆, 似燶的豬扒其實ok!
未撈之前
沙律醬係靈魂!
撈左之後~
又見到蔡生...
好細的奄列
有特色
包其實好脆, 似燶的豬扒其實ok!
未撈之前
沙律醬係靈魂!
撈左之後~
又見到蔡生...
有特色
2009-07-26 43 浏览
慕名而來同男朋友都係「奶茶怪獸」,所以想試下d冰都係奶茶點知撞正左星期六,休息。所以去左老店,好彩仲未係Lunch時候,唔算多人。隔左一陣就排晒長龍啦。我地叫左凍奶茶,可以叫左凍淡左。普通中上,下次都係叫返熱奶茶好了雞撈丁,好好味本身我人又鍾意食雞蓉,但有少少乾。仲有佢地出名既包啦當然,(其實時隔好耐,有少少唔記啦!)特別是特別,但如撞正要排隊加上夏天咁熱。有別選擇我會食其他有機會,可以再試,
慕名而來
同男朋友都係「奶茶怪獸」,所以想試下d冰都係奶茶
隔左一陣就排晒長龍啦。

我地叫左
凍奶茶,可以叫左凍淡左。普通中上,下次都係叫返熱奶茶好了
雞撈丁,好好味本身我人又鍾意食雞蓉,但有少少乾。
仲有佢地出名既包啦當然,(其實時隔好耐,有少少唔記啦!

特別是特別,但如撞正要排隊加上夏天咁熱。有別選擇我會食其他
有機會,可以再試,
十二點多
Lunch時間,大排長龍
奶茶
2009-07-24 15 浏览
Thxdtsdd 昨天 23/07/2009 同太太一起去中環搵食, 地方係一間歷史悠久的大排檔------蘭芳園. 當然, 現在已經有舖位了, 雖然外面的大排檔仍然有小椅子作為座位, 但相信只是觀賞用的, 客人都是等位進入店舖吃東西. 昨天係 weekday, Thxdtsdd 及太太大約 12:20am 到達, 店內大約八成滿, 我地不用等位, 即入. 太太點了叉燒汁豬泵兜撈丁套餐 ($39), 即係撈丁 + 凍飲. 叉燒汁都香濃, 不過比較咸, 而且愈食愈咸. 不過豬頸肉幾嫩, 蔥花亦好香, 整體就一般啦, 因為真係咸了. Thxdtsdd 則點了豬扒蛋通粉套餐 ($36), 即係通粉 + 凍飲. 蕃茄湯底好正, 好濃郁, 最重要係唔係太"杰", 比星座既好! 豬扒一樣嫩口, 蛋就都係一般水平咁啦, 不過得一舊薯仔, 碗通粉整體好好食, 好開胃! 豬扒包 ($15), 麵包新鮮軟熟, 豬扒亦嫩口, 很好吃, 如果可以再多一點醬汁會更好! 不過 Thxdtsdd 有點兒不夠飽, 所以多加一件咖史西多 ($14), 開頭唔記得影相, 砌到咁樣衰先影相. 西多很香口, 甜甜地正中 T

不過 Thxdtsdd 有點兒不夠飽, 所以多加一件咖史西多 ($14), 開頭唔記得影相, 砌到咁樣衰先影相. 西多很香口, 甜甜地正中 Thxdtsdd 的口胃.

這一餐花了 $104, 價錢略貴了, 不過食物質素不錯, 而且服務都 ok 啦! 其實 Thxdtsdd 對這類舊式食店的服務都不會再期望, 只要不要受到不禮貌對待就 ok 了. 蘭芳園的服務員不會摧著客人離開, 但當客人差不多吃完食物的時候會溫馨提問佢地有冇食物未到? 佢地既態度都幾好, Thxdtsdd 也覺得 ok, 因為我後加的咖央西多在溫馨提問下也快一點上檯.

蘭芳園食物大致 ok, 順路的話, Thxdtsdd 會再來蘭芳園吃東西. 不過呢度係十分唔好坐的, 食完野唔走自己都覺得唔舒服了, 因為真係好迫, 而且同檯的客人會你眼望我眼.

相片可參考:
2009-07-23
2009-07-23 2 浏览
朋友帶我去, 介紹我食蔥酒雞扒撈丁同奶茶門面同店內都很懷舊, 食物味道好. 撈丁麵質幾爽, 雞扒香口. 奶茶很滑, 奶同茶的份量很好.
2009-07-23 19 浏览
My Cantonese friend took me to this Cantonese style restaurant at Central. The restaurant has a historical background of 50 years. But they maintain it quite will; the walls, furniture, utensils and equipments seem to be in good condition.We arrive there around 1.45pm, there are still people queuing up waiting for a table. But luckily after 10 minutes there is a table for 2 of us.The service was really good (maybe because we are pretty ladies..hehe), the staff knows ladies don’t eat much so they

The service was really good (maybe because we are pretty ladies..hehe), the staff knows ladies don’t eat much so they give us two bowls to share the noodle and cut the bun into twos for us. There are no rushing customers or impolite attitudes.

The milk tea was really really….. nice~ so is my friend’s lemon ice tea.

The prices of dishes are quite expensive for the kinds of food that serve there, but it’s a good place for experiencing Cantonese culture and style of cuisine.
Marinade instant noodle + Fry chicken
Pork Steak Bun
2009-07-18