2019-01-06 92 浏览
餐廳裝修的格調,走高檔路線。我們六個女生一起來,我嫌桌子比較小,擺不了很多食物。冬蔭功點的是2-3人的分量,正好一人一碗。食物造型比較精緻,不過分量比較小,除了菠蘿炒飯。紅咖喱分量小,但是味道很不錯。整體上來說,食物的味道還是可以,不過上菜比較慢。略嫌服務不夠到位。啤酒祇有小瓶的泰國啤酒,沒有大瓶的提供。本來讓我們一個半小時後交檯,因為沒有客人等位,所以也沒有趕我們走。甜品來說,極力推薦芒果糯米飯。追求格調的人可以來一試。
冬蔭功湯
牛油果大蝦沙拉。
烤鱸魚
紅咖喱雞。
蒜蓉炒雜菜。
菠蘿炒飯。
芒果糯米飯。
2019-01-06 56 浏览
之前已經嚟過呢間度食晚餐㗎啦 咁啱朋友又話想食泰國嘢 行完街之後我就帶佢試吓試呢間啦 佢都覺得呢間係一間好有feel既泰國餐廳因為呢度真係好多情調架我地好好彩安排坐咗係一個窗邊嘅二人枱呀咁就可以望住個海景食飯啦〰️大蝦冬陰公湯 1位〰️$88朋友本身唔係好食得辣 而呢度又可以叫一位嘅冬陰公湯 我覺得呢個冬陰公湯就唔算太辣 但係就有好多料 除咗大蝦之外呢仲有蜆呀〰️燒大蝦炒金邊粉〰️$152而且呢個金邊粉既份量係頗多 我地兩個人share都有一大碟 金邊粉炒得好香 仲有隻大蝦 不過佢側邊既辣粉都幾辣架 但又真係幾惹味〰️燒豬頸肉配泰式香草辣汁〰️$168d肉燒得唔乾身所以咬落去嘅時候仲有肉汁嘅 而且我覺得配埋個辣汁仲更多惹味 雖然係有十幾塊但係我哋兩個已經好快食晒了〰️泰式皇家宮殿蒸餃子 一份〰️$72上次已經食過呢隻咁精緻嘅餃子啦 今次朋友第一次嚟緊就同佢再食啦 因為個樣實在太特別啦 平時食泰國嘢好少會食到㗎

〰️大蝦冬陰公湯 1位〰️$88

〰️燒大蝦炒金邊粉〰️$152

〰️燒豬頸肉配泰式香草辣汁〰️$168

〰️泰式皇家宮殿蒸餃子 一份〰️$72

上次已經食過呢隻咁精緻嘅餃子啦
2019-01-06 168 浏览
今日,我地一行四人去呢間餐廳食飯,門面睇落好高級,啲嘢食都真係幾貴,但係大家都食得好滋味😘超好食豬頸肉,嫩滑腍身,唔會乾爭爭😋🐷🐖點埋個酸酸甜甜嘅醬汁一流啊,係我食過最好食嘅豬頸肉❤️記住趁熱食😋配菜係青木瓜沙律,切得好細,口感好清爽,上面灑左d香料同蝦米🦐,辣辣地,幾惹味!🥗佢個椰子雞湯好濃郁,雞肉嫩滑,份量好多,一路滾住,熱辣辣!🥰小食拼盤一般般,串燒不過不失,炸物熱食時仲ok,偏油膩,凍左就唔想食大蝦炒金邊粉,幾好味酸酸甜甜,個人幾中意,略嫌爭d鑊氣~~西米馬可配冬陰公泡泡,外面層泡泡都幾辣,幾刺激,其實都唔太知食左咩🤣純粹過下癮🤣🤣🤣最後食炒碟通菜,好似健康d~~

泰式豬頸肉

椰子雞湯

小食拼盤

大蝦炒金邊粉,幾好味
酸酸甜甜,個人幾中意,略嫌爭d鑊氣~~
燒大蝦金邊粉

西米馬可配冬陰公泡泡

最後食炒碟通菜,好似健康d~~
泰式炒通菜
西米馬可配冬陰公泡泡
泰式炒通菜
  • 燒大蝦炒金邊粉
2019-01-05 98 浏览
今日一行六人朋友生日,預訂11:30這間泰國菜食Lunch半自助餐食,餐廳佈置以藍色主題,座位望到海景,一進餐廳中心位置就見到個迷你自助餐區,放置了各式泰國小食沙律和甜品等。話齊人開始計食兩小時,但如果唔多人等位就可以食到3點,我哋6人點了6個午餐set 配半自助餐,和包一杯咖啡或茶, 點菜後就可以行出去拿沙律小食等。自助區有各樣泰式小食和甜品,還會轉款式幾好。主菜的大蝦配油酥餅,牛扒配薯蓉,咖哩和軟殼蟹炒飯比較好味,其餘兩款菜式配黑米就普通。6人6個set 最後埋單$1736 人均消費$289, 以尖沙海景餐廳,環境食物服務,加上有少少自助餐比你哋任選,整體都ok 的,如下次來我會食下午茶時段,因鐘意食佢的泰式小食和泰式甜品味道好味!
2019-01-05
庆祝纪念
生日
2019-01-05 54 浏览
新一年開始,當然有個好開始,就決定在尖沙咀藍象餐廳食泰國菜!面對著海景一流!金不換辣椒粉河粉 配雞肉 $138微辣的味道幾惹味,河粉不油膩,而雞肉份量好多,配菜甜椒好甜脆。炸蝦餅半份 $54咬下去是香脆、彈牙質感,而且蝦肉份量幾多,啖啖蝦肉,不錯。泰式炒大蜆 $148辣辣地夠惹味,蜆肉大粒厚身。沙嗲串燒 $88(4串)有豬、雞選擇,豬肉腍身有肉汁,點有花生香味的沙嗲醬一流。芒果黑白糯米飯 $88賣相好吸引,糯米飯煙韌可口,上面分別有椰汁及芒果汁,最底有一塊薄芒果肉,這個芒果芒果糯米飯確有心思。

炸蝦餅半份 $54
咬下去是香脆、彈牙質感,而且蝦肉份量幾多,啖啖蝦肉,不錯。

泰式炒大蜆 $148
辣辣地夠惹味,蜆肉大粒厚身。
泰式炒大蜆 $148

沙嗲串燒 $88(4串)
有豬、雞選擇,豬肉腍身有肉汁,點有花生香味的沙嗲醬一流。

2019-01-05 44 浏览
今日在尖沙咀行街,行到有點累,食個tea 先.英式下午茶就得多,泰式下午茶是第一次食.餐廳好有氣氛呢!座位都幾舒服,有些座位還可以對住海景,認真寫意.識嘆一定望住個海慢慢食.好快就上了個半個鳥籠形狀的下午茶set.有三層食物,賣相都不錯的.店員指由低食起,最低層是炸物,有春卷同蝦餅等.中間個層柚子蟹肉沙律,餃子等.上面個層有班蘭撻同榴槤撻等.中意食榴槤的人實好開心,唔中意的也不用擔心,因應味道不會好濃烈.泰國野好好味,唔使去泰國都食到.
2019-01-04 2831 浏览
平時一向是我找嫂嫂傾訴,帶給她不少煩惱,但今次由我當聆聽者,她很懊惱呀⋯⋯餐廳以藍色為主調,給人一種舒適的感覺,希望嫂嫂吃得開懷,傾得盡情。燈光柔和,透過大型落地玻璃窗可看到一望無際的大海,很舒服!內裏設有多張二至四人枱,亦預設兩三張長枱,枱與枱之間空間不多,感覺有些狹窄,幸兒椅仔寬闊。翻開餐簿,設計清晰,分別有頭盤、沙律、湯、海鮮、肉類、飯麵、野菜、配菜、甜品和飲料,選擇不少。****************************嘩!泰國皇家宮殿蒸餃子 Mixed Royal Thai Dumplings ($38/半份)賣相真的很精美吸引,一紫一白,樣子可愛得不捨得吃落肚。外皮柔韌,肚子包着雞肉 和蝦肉碎,帶些香辣的冬蔭功味,味道剛好,不會太濃,吃時再蘸些碟上的酸甜汁,更添美味。****************************泰式明爐魚就見得多,泰式蒸原條海魚 Steamed Seasonal Whole Fish ($268)就少啲見,一於嚐一嚐它的風味。原條海鱸魚體積中等,肉質潔白紮實,但並不嚡口,而魚腩、魚鰭和魚尾就較嫩滑,而背部肉質亦片片分明,也有鮮味,可惜魚皮帶
泰國皇家宮殿蒸餃子
嘩!泰國皇家宮殿蒸餃子 Mixed Royal Thai Dumplings ($38/半份)賣相真的很精美吸引,一紫一白,樣子可愛得不捨得吃落肚。外皮柔韌,肚子包着雞肉 蝦肉碎,帶些香辣的冬蔭功味,味道剛好,不會太濃,吃時再蘸些碟上的酸甜汁,更添美味。
泰式蒸原條海魚
泰式明爐魚就見得多,泰式蒸原條海魚 Steamed Seasonal Whole Fish ($268)就少啲見,一於嚐一嚐它的風味。原條海鱸魚體積中等,肉質潔白紮實,但並不嚡口,而魚腩、魚鰭和魚尾就較嫩滑,而背部肉質亦片片分明,也有鮮味,可惜魚皮帶有魚鱗。喜歡吃時再淋些以香草、辣椒 青檸 製成的汁料,帶微辣更有風味。
魚露蝦干炒椰菜苗
魚露蝦干炒椰菜苗
多數食泰菜才有椰菜苗選擇,通常不會錯過,就點一道魚露蝦干炒椰菜苗 Stir Fried Cabbage($98)椰菜苗 翠綠鮮嫩,炒弄時間剛好,保持爽脆且有咬口。最怕炒菜油淋淋,其勝在並不油膩,魚露亦不會過多,味道不會過鹹,當中夾雜着不少蝦干,簡單的美味。
薑味法式燉蛋
甜品的選擇不少,當中有些仲好有特式,心大心細下揀了一客薑味法式燉蛋 Twin Ginger Custard ($88)。焦糖燉蛋就吃得多,配上薑則挺有特色和新鮮感。燉蛋 放在一塊曲形的薑餅 上,頂頭插了一片薑條,再配上椰汁忌廉,加上小黃花和草莓 做裝飾,有心思擺設。
薑味法式燉蛋
燉蛋 挺身香滑,蛋香中滲出薑味,加埋蛋面上的焦糖,味道剛好,不會太甜。又試跟香脆的薑餅同吃,又脆又滑,亦提升薑味,更討我喜歡。
一向是我跟嫂嫂傾訴,但今晚我就當一個聆聽者。望着美景,吃着美食,的確可讓人盡訴心中情,給嫂嫂盡情發洩,事情未必馬上可解決,但也可舒緩一下,希望我是一個好的傾訴對象。
2019-01-03
2019-01-04 43 浏览
我最鍾意就梗係去食下午茶啦 今次去尖沙咀藍象餐廳試一試佢嘅特色泰式下午茶tea set佢好特別會用一個鳥籠特色嘅 display 去裝曬唔同種類嘅小食,而且會特別分開甜品、咸點同埋但係炸物嘅 首先他沒有 泰式比利時炸蝦 咬落去啖啖蝦肉 炸粉唔算厚之後係 柚子蟹肉沙律卷, 用特別嘅熱力包住一啖咬落去除咗食到蟹肉同又知嘅味道之外仲有 我面嗰層業嘅清香混埋一齊好清新好fresh跟住去泰式春卷,冇乜特別同平時嘅春卷都係差唔多,不過嗰皮值得一讚keep到幾脆口接住落嚟係我最愛嘅蝦餅 同炸蝦有少少唔同不過都好香口好好食跟住喺泰國邊個特別嘅小食,叫做馬可嘅上面一粒類似花生撈肉丸,下面配上一塊菠蘿,清甜得嚟又有香口嘅感覺皇室蒸餃既外貌比較特別,整成兩隻雀仔嘅樣,不過食落就冇乜特別最後係甜品部分首先係有泰式辣朱古力。 唔係四川麻辣個種麻辣,但辣味加上朱古力嘅濃郁味道都幾夾幾易入口斑蘭撻就不可不失,淡淡斑蘭味襯埋厚身曲奇餅皮,都算係穩陣之作最後仲有暖心榴槤蛋撻 由於我自己唔食榴槤,所以淺嚐 一口就擺返低啦同場加映仲有芒果糯米飯沙冰 簡直係將成個芒果糯米飯打成沙冰 完完全

接住落嚟係我最愛嘅蝦餅 同炸蝦有少少唔同不過都好香口好好食

同場加映仲有芒果糯米飯沙冰 簡直係將成個芒果糯米飯打成沙冰 完完全全保留咗芒果糯米飯嘅口感同味道 十分推薦

🍽8/10
🔎 藍象泰國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖
2019-01-03 38 浏览
最近流行英式下午茶,從來都未試過既我真係好想試一下而朋友就介紹我黎blue elephant 試下呢個高級既Thai Tea—泰式下午茶呢度係尖沙咀既高級商場,相信食物質素都有返咁上下一入到黎,就見到養咗一堆活蟹,已經令我好友食慾一坐低,眼前係無敵大海景,真係覺得好舒服望住個海食嘢,真係食咩都好味啲枱面擺放整齊,餐具乾淨冇污跡,最緊要係侍應非常有禮貌,一坐低已經送上兩杯水同餐牌我哋叫咗一個二人下午茶set,可以見到佢嘅菜式都比較新穎,以泰式為主,再crossover 其他國家嘅菜整間餐廳都幾浪漫,好適合情侶兩個消磨時間好對唔住我部機有啲震,影唔到佢最靚嘅一面,但當我見到呢一籠三層既點心,真係覺得非常驚喜,所有嘅食物明顯經過精心設計,賣相非常討好特別係上層嘅糕點,令人有泰西合一嘅感覺真係要訪問呢個廚師如何炮製出更美味嘅醬汁,配上菠蘿都咁好味野飲方面我叫咗一個奶茶,佢嘅茶香得黎唔會過濃,咁就唔會遮蓋左食物嘅味道朋友叫咗一個水仙芒果糯米飯沙冰,聽個名就知道非常有創意,飲品入面加入糯米飯,應該比平時飲嘅珍珠奶茶更加健康
最近流行英式下午茶,從來都未試過既我真係好想試一下

呢度係尖沙咀既高級商場,相信食物質素都有返咁上下
一入到黎,就見到養咗一堆活蟹,已經令我好友食慾
一坐低,眼前係無敵大海景,真係覺得好舒服
望住個海食嘢,真係食咩都好味啲
整間餐廳都幾浪漫,好適合情侶兩個消磨時間
特別係上層嘅糕點,令人有泰西合一嘅感覺
真係要訪問呢個廚師如何炮製出更美味嘅醬汁,配上菠蘿都咁好味
2018-11-22
2019-01-02 55 浏览
同鐘意食泰國菜嘅Honey 慶祝生日,當然要搵間high class 嘅泰國餐廳,終於揀咗呢間喺海港城內嘅藍象。門口招牌、魚缸、四週嘅燈光、地面鋪上馬賽克同水杯都係藍色,設計師好有心思配合餐廳名;有部份座位向海景;每張檯上點有臘燭,充滿羅曼蒂克氣氛。點左個金柚芒果沙律伴蝦干甜梅子汁,柚子粒粒脹爆汁,配埋酸甜芒果同鹹香蝦干,簡直係天衣無縫。頭盤點左個拼盤,有泰式沙嗲🐔串、🐷串、藍象炸🦐餅、脆皮青咖喱黃金包同馬可每款有兩件,可以一次過試晒五種食物,兩種肉類都醃得入味,肉質嫩滑,炸蝦餅好惹味,咖喱黃金包別有滋味,馬可夾波蘿酸酸甜甜夠醒胃。唔會好辣嘅青加喱牛肉配脆卜卜嘅法包係最佳配搭。呢碟大蝦蘆筍,師傅炒得夠鑊氣,大蝦起碼有五六隻,爽口鮮甜。啲餐咁豐富好味,同環境一流令honey讚不絕口,但埋單價錢都唔平,不過總算係物有所值🤣

唔會好辣嘅青加喱牛肉配脆卜卜嘅法包係最佳配搭

呢碟大蝦蘆筍,師傅炒得夠鑊氣,大蝦起碼有五六隻,爽口鮮甜。

• 金柚芒果沙律伴蝦干甜梅子汁
  • 大蝦蘆筍
  • 泰式拼盤
2019-01-01 79 浏览
聖誕節假期出去尖沙咀海港城行街,行到攰攰地,搵個地方食下午茶,見到港威中心嗰度嘅藍象泰國餐廳唔使等位,又有二人tea set,所以就二話不說入去坐下嘆下午茶。呢個二人tea set $168,有嘢食有嘢飲,有九款小食,蝦餅、春捲、榴槤撻、班蘭撻、辣朱古力等等不同美食,每款size 細細哋,一兩啖食曬剛剛好。每款小食各有特色,其中榴槤撻同班蘭撻最好味,我本身唔食榴槤但係都覺得佢好味。以飲品我哋就加錢點咗一杯類似芒果糯米嘅甜品沙冰,幾有特色。而成個tea set上枱係由一個雀籠嘅形狀盤盛載,非常別緻。

以飲品我哋就加錢點咗一杯類似芒果糯米嘅甜品沙冰,幾有特色。

2018-12-31 114 浏览
呢間餐廳雖然唔係泰國真正blue elephant franchise我地都覺得食物唔錯,環境都好舒服,開左冇幾耐就食過幾次。大概大半年冇黎,今日同同事們聚餐。野食凍凍地,叫左咖哩牛,黎左牛扒。叫個女waitress幫我地影張合照,客客氣氣問:可唔可以幫我地影相? She said :你認為呢?New Years費時同人argue but what kind of service was this? You are not qualified to work as a waitress with this kind of low service level. 如果唔鍾意服務客人,你應該轉工。我冇當場投訴你,已經好客氣。唔會再去食,野食冇以前好,態度仲一流。食物水準不如半年前。咖哩牛還可以,ordered意粉雖然味道有d辣,幾香口,但唔覺得係泰國野食。軟殼蟹炒飯既軟殼蟹唔係好咬到,炸到好硬。

2018-12-30 160 浏览
踏入12月就係同朋友屋企人飯局嘅時候,真係食西餐都食到厭,所以就搵間泰國菜食下,呢間泰國菜好高評分,而且地點好方便!😁餐廳嘅裝修都幾舒適,而且枱與枱中間唔會太迫,所以餐廳都唔會太嘈,方便同朋友傾計。食物嘅選擇都幾豐富,除咗平時泰國菜一定有嘅小食拼盤之外, 仲有唔少海鮮嘅選擇。今次我哋就叫咗一個小食拼盤,一份軟殼蟹,一個紅咖喱炒龍蝦同埋一個炒牛河。軟殼蟹係成隻咁樣上,新鮮炸起熱辣辣好香脆而且個汁酸酸辣辣好開胃,而且$98都幾抵食。另外都係好抵食嘅就係小食拼盤,只係$168,啱晒同幾個人一齊share!雞肉串燒一啲都唔鞋好juicy!好似福袋嗰個係綾魚肉,好特別!每一款都好好食!紅咖喱炒龍蝦份量都唔少,一隻龍蝦嘅肉都好多,餐廳仲提供手套同埋濕紙巾好貼心。呢個龍蝦炒得相當惹味, 咖喱唔會太辣,龍蝦肉好新鮮好彈牙。👍🏿炒牛河都好味,配菜比較多,河粉就比較少,個汁酸酸甜甜,唔錯!另外想提一提就係,餐廳嘅服務相當唔錯,加水收碟都好快,同埋喺海港城來講算坐得舒適,以呢個食物質素價錢都ok👍🏿

軟殼蟹

紅咖喱炒龍蝦

軟殼蟹
紅咖喱炒龍蝦
2018-12-30 65 浏览
早前見到朋友猛話呢間泰茶好食、正宗、特別,搞到我都心思思要黎試下,好啦~book左晚上7:00,當時餐廳人唔多,但到大約8:00開始多人喔,所以都係book檯穩陣(笑)2個人想食野種類多少少,但唔怕食唔哂,可以叫半份魚餅,2件開4,上碟唔會太肉酸(哈哈) 魚餅好大陣香茅香草嘅味,口感比較稔,彈牙多少少更好。另外都可叫多半份雞肉春卷,同樣2條開4件,炸得唔錯,好脆而且唔油膩,但雞肉略嫌乾左D,整體都可以嘅。辣椒膏炒蜆有驚喜,蜆肉大粒而且鮮甜,食咁多粒都冇沙,個汁甜甜辣辣非常惹味,即刻食唔停口。再叫左紅咖哩雞肉,份量細細的,真係食到辣,好多泰國菜嘅咖哩都得好少好少辣,感覺唔夠過癮(笑) 而咖哩味夠香夠濃 咖哩汁唔會太稀太水,配埋薄餅點多啲汁,正吖喂,推薦。仲有魚露蝦乾炒椰菜苗,以用魚露會比較咸啦,點知又唔會喎,咸得黎有少少甜中和左,蝦乾香味反而唔突出,菜苗炒得唔錯呀。最後當然唔少得芒果黑白糯米飯啦~擺盤好精緻,我愛白糯米多啲,上面有椰漿之餘仲有乾左脆脆嘅椰絲,唔錯唔錯,好味。

2018-12-30 48 浏览
位於海港城👍🏻地理位置方便而且環境相當靚🌎走高檔路線望到海境架🥰菠蘿雞肉炒飯🍍基本上被賣相吸引而叫😝再加上係廚師推薦😍更心動用上新鮮菠蘿肉😌每一口都食到😜酸酸甜甜幾醒胃飯炒到幾乾身🍚粒粒分明再加上肉鬆、腰果😙增添惹味炒飯份量都多架🤗記得開心Share藍象特式青咖哩配牛肉🐮其實可配雞或素菜🥬但炒飯係雞所以試下牛肉☺️牛肉係牛腩肉😉相當軟腍青咖哩味道濃郁而辣味剛剛好🌶所以一定要配鬆餅食哂D咖哩🤣嘻嘻
位於海港城👍🏻地理位置方便

再加上係廚師推薦😍更心動
用上新鮮菠蘿肉😌
每一口都食到😜酸酸甜甜幾醒胃
飯炒到幾乾身🍚粒粒分明
再加上肉鬆、腰果😙增添惹味
炒飯份量都多架🤗記得開心Share

藍象特式青咖哩配牛肉🐮