2017-01-14 1621 浏览
見同事每次黎都食燒春雞,加上妹多隔黎權都食到好滋味咁嘅樣,我都忍唔住試下一上碟啲香味出曬黎!望住佢真係會流口水,配埋附上嘅華鹽更加美味。餐廳伙記服務幾好又風趣。加埋杯凍茶多奶成件事都只係$67。又平又好味嘅lunch係邊搵!
一上碟啲香味出曬黎!
燒春雞
望住佢真係會流口水,配埋附上嘅華鹽更加美味。
餐廳伙記服務幾好又風趣。
加埋杯凍茶多奶成件事都只係$67。
又平又好味嘅lunch係邊搵!
燒春雞
2016-11-29 1853 浏览
夜晚放咗學差唔多成10點,就係附近嘅茶餐廳醫肚啦,成日經過見到都話想試吓佢啲消夜,好!就趁今晚去試吓啦美式雜扒餐($58):火腿、雞扒、豬扒、香腸,可以跟薯菜、意粉或者飯,我就揀咗黑椒汁。佢啲雞扒、豬扒,都係用咗咖喱粉醃左個底未。加埋啲黑椒汁,太重味了。返到屋企飲咗好多水,下次都係唔好貪平。
2016-11-28
$58 (宵夜)
2016-11-01 1845 浏览
灣仔有富豪食堂,貴到未去過,而身為平民的在下,都有一個食堂-薔紅是也,長年累月向老灣果頭,都無咩可能唔識佢,下午茶款式包羅萬有,基本野有就緊,扒餐仲抵食,價錢平食得飽,久而久之變常客。環境:地方好大,有點殘。食物:牛腩麵,正當好多都食扒餐同燒春雞時,卻想介紹從不主打的牛腩麵,牛腩唔多唔少,好入味咬口鬆化,好食!麵彈牙,包埋野飲三十幾蚊抵食。
2016-10-10 2023 浏览
老公上網見到有間好抵食的餐廳係灣仔,所以特登搭車出去!點知原來要訂位......唯有搵其他野食,行到去一間好耐冇去的上樓茶餐廳,其實我唔係好想去,因為樓下裝修緊,環境麻麻地......但老公堅持要去,冇辦法只有跟住去😕上到去老公叫左個鐵板牛排意粉,飲凍檸茶,我唔知食乜,所以老公叫我揀雜排,似羅宋湯!我個羅宋湯黎先,但我覺得咸左d......之後老公杯凍檸茶黎,我飲左啖,雖然唔澀但茶唔靚😐我揀個雜排配牛肝菌,個汁幾有新意,又甜甜地,但塊豬排同雞排就咸左d......😔老公個牛排反而煮得幾好,肉質唔戡靭,味道調較ok,又大塊,依個價錢都算抵食!
但老公堅持要去,冇辦法只有跟住去😕
我個羅宋湯黎先,但我覺得咸左d......
之後老公杯凍檸茶黎,我飲左啖,雖然唔澀但茶唔靚😐
2016-10-08
2016-08-12 2894 浏览
星期五的上班日當然不能虧待自己始終辛苦工作了五日放假的心情表露無遺 心早已經飛到老遠我要繼續發堀灣仔的美食~幸好有一班食得之人在身邊不要老屈在那條小小的街今次就到位於油站附近超市樓上的薔紅不要看寵的名字那麼豔麗和古舊就誤以為它是走懷舊風店內環境就像一般港式小菜館/熟食街市的佈置雖然環境不太舒適但食物質素不能睇小我們一行六人 於小小門外等了約8分鐘就可以入座 非常快手注意門外有大概20人等候但因為店內面積大 可以容納不少於80人我們坐好後已經逼不及待點餐當然是招牌菜 豬手飯 $58同燒春雞(可選飯 意粉 薯菜) $60飯品要另加$5 凍飲$7黑椒豬手飯賣相非常吸引 我偷了同事一舊嘗嘗黑椒味不會過濃而淹蓋了豬手本身的肉味店家烹調的時間掌握得剛好食的時候 豬手皮真的入口即溶真的非常罪惡終於到我期待已久的燒 春 雞我叫了意粉 事後發現薯菜才是最佳配搭這裡的燒春雞 足足有半隻雞雞烤得金黃色 雞皮脆卜卜配上的醬料有泰式辣醬與'華'鹽估不到雞有返禁尚下大小但肉質仍然可以保持鮮嫩 不會老而且雞的熱度剛剛好用店家提供的手套撕的時候會辣到手但食的時候竟然不會辣嘴可想而知 烹調燒春雞的火候拿捏得剛好今次食得
星期五的上班日當然不能虧待自己
始終辛苦工作了五日

放假的心情表露無遺 心早已經飛到老遠

我要繼續發堀灣仔的美食~
幸好有一班食得之人在身邊

用店家提供的手套撕的時候會辣到手
但食的時候竟然不會辣嘴
可想而知 烹調燒春雞的火候拿捏得剛好

今次食得好過癮 因為隻雞啖啖肉
雞肉又滑 味道不會咸 想食濃啲可以加醬汁~
之前聽聞點菜後 燒春雞即燒要等15分鐘
但今次等了大概5分鐘就上菜
真的很幸運

下次一定會再來嘗嘗其他菜式
或者再食燒春雞
2016-08-12
  • 燒春雞
2016-05-25 2598 浏览
今日午餐去咗薔紅餐廳,叫個XO醬牛崧肉崧炒飯,炒出嚟顏色幾好睇,夠深色澤,肉鬆就少咗啲,XO醬就好夠味,略嫌勁咗啲兼XO醬搶哂其他嘢食味。但係啲飯炒出嚟都仲係好乾身,火候鑊氣夠,順便叫杯熱咖啡,整體尚算都可以,都好食。
2016-05-07
午餐
"她 ‧ 開到荼蘼" 我指的,當然是王菲的一首歌啦。而 "我 ‧ 食到《薔紅》" 就是說這一間位於灣仔莊士敦道的一間人氣超旺茶餐廳。第一次接觸,可能是我剛回流香港,在灣仔做第一份工時來過,但印象最深刻,就是有一晚 OT 完,與同事一起來食宵夜,食鐵板的一個晚上。在點幾兩點的晚上,這《薔紅》依然是座無虛席,人人在半夜三更鋸扒食大餐,整個感覺,的確是非常之開心。近日再來,地點一樣,不過時間是中午,而且只有我一個一在獨自享受《薔紅》的又大份又抵食的午餐。我來是為了食扒的,但鄰檯夫婦食的東西,比起我的扒更加之吸引。這吸引的東西,就是兩人來才可以叫的黑椒豬手飯。豐富的汁,豐富的骨膠原,很腍的肉,很香的豬手,若是有好幾位朋友一齊來食飯,我覺得這個東西是必叫的。我的目標是大牛扒,本來我是要配薯菜的,但店方錯來了飯,那我就將錯就錯地開口吃,因為我看見這麼大的一塊牛扒,而且我主要的目標是牛扒,我不想錯過及放過,所以以飯相伴而不是薯菜,也沒有所謂。燒汁,是牛扒的靈魂之一。但在香港食豉油西餐,燒汁,是扒的靈魂所在地,沒有汁,就不是一片好的豉油扒! 然而,食鐵板燒的話,沒有汁,是不行的.....加汁後,saa

加汁後,saaaaa......,所以肉的香味同燒汁的惹味道都出晒黎,牛扒,肯定是用了茶餐廳慣用的方法來製造腍的效果,幸好,此大肉扒的味道沒有異常,而且仲有濃濃的牛肉味,而這牛肉味,一定要多謝個汁,沒有這汁,沒有這美味又熱辣辣的鐵板牛扒。此外,燒汁撈飯是另外的一種美味,店方黎錯飯,的確是錯有錯著。
去茶餐廳,我一定飲奶茶,這奶茶味道好,夠奶,入口又夠滑,合乎我既要求。
旺丁旺財的餐廳,人多到連我想食多一次都因為中午要排大隊而只有放棄。晚上,這餐廳更是多元化,因為,有波睇,有麻雀打,有宵夜食....所以,這《薔紅》,是一個越夜越精彩的地方。
2016-05-08 1676 浏览
是日同朋友來到灣仔一年一度舉行嘅書展行完一輪之後,肚子終於壓扁了..朋友帶我來到英皇一帶,係灣仔這個物價較昂貴的地區品嘗平民價扒餐!蕃紅 - 這個樓上舖,空間好大,用了舊式綠白格仔的檯布及卡位為主。各叫了一份雜扒餐。入面有雞扒、牛柳、豬扒、雞翼、煙肉、薯菜等等。先來了一個紅湯!羅宋湯中有肉粒有菜粒,不像其他餐廳只有菜絲蕃茄味╴有肉粒的湯香味更濃,肉粒好軟,不會味道全流出,依然有肉汁流出!至於主菜雜扒,牛肉、豬扒類煙韌不會太硬,本人揀了全熟都能夠咬得開證明餐廳師傅到家!而黑椒汁好惹味,黑椒粒可見,好襯牛柳及雞翼!煙肉反而過油!好脆!但有點難咬!薯菜都被底下的油淹沒了!king一king d油!再吃!好淋不脆口了!而餐飲份量好少!跟熱飲杯差不多大小!味道都濃郁!好飽足的一餐!還可以!店員粗聲粗氣!甚欠禮貌!
是日同朋友來到灣仔一年一度舉行嘅書展
行完一輪之後,肚子終於壓扁了..
朋友帶我來到英皇一帶,
係灣仔這個物價較昂貴的地區品嘗平民價扒餐!
各叫了一份雜扒餐。
入面有雞扒、牛柳、豬扒、雞翼、煙肉、薯菜等等。

先來了一個紅湯!
羅宋湯中有肉粒有菜粒,不像其他餐廳只有菜絲蕃茄味╴

證明餐廳師傅到家!
而黑椒汁好惹味,黑椒粒可見,好襯牛柳及雞翼!
煙肉反而過油!好脆!但有點難咬!
薯菜都被底下的油淹沒了!king一king d油!
再吃!好淋不脆口了!

而餐飲份量好少!跟熱飲杯差不多大小!味道都濃郁!
好飽足的一餐!還可以!

店員粗聲粗氣!甚欠禮貌!

2015-07-17
2016-05-07 931 浏览
食飯時間已經到下午茶其實係一種幸福,用平嘅價錢已經換到一枱食物!一行三人個個都心多多,各叫一個主食再叫挑戰多個西多士!始終茶餐廳關係,牛腩麵一般,麵太淋唔彈牙,炸脾算ok,外脆肉嫩,t骨扒意粉汁太多,好彩意粉唔太淋,尚算入得口。最驚喜係西多士,好好食,每一口都食到蛋槳同花生醬嘅香味!值得一讚!

2016-03-05
2016-04-19 1086 浏览
自從同事介紹呢間店的燒春雞lunch set之後,真係食過返尋味。我亦開心share了不少灣仔區返工的朋友,幾乎成為了我們lunch的指定聚腳地點。 燒雞配薯條加凍檸茶是每次必點的best combo。我們一行四人全部叫同一款餐,四盤剛剛炸好熱辣辣的燒雞一齊上枱,何其壯觀!燒雞外脆內軟,真係正到不得了!配有泰式辣醬及鹽,口味自己決定,不過我還是喜歡原汁原味,始終原始風味係最正!

• 燒春雞餐
2016-04-14 1077 浏览
今晚放工後, 跟公司同事一起到灣仔上一些跟工作有關的課程, 上完之後已經是晚上8點多了, 所以便提議一起到附近的餐廳吃晚飯。這餐廳是樓上店, 店裡面非常大, 光線充足, 地方很整潔乾淨, 應該是因為有足夠的員工在幫忙打掃吧。 因為我們都餓了, 所以我們就直接選了幾個晚市精美小菜。 這裡小菜由43至78元左右,送白飯,飲品則要另外order。 第一個是馬拉盞通菜牛仔肉。一般的馬拉盞炒通菜都比較油膩, 但這碟就沒有這個問題。馬拉盞不算多, 所以不夠辣。牛仔肉雖然香, 但肉質軟得像是用梳打粉醃過一樣。整體感覺一般。 第二碟是宮保鮑魚菇雞丁蝦丁, 宮保雞丁吃過不少, 有蝦丁的還是第一次看到, 所以就叫了這個。雞丁不錯,煮得剛剛好,彈牙的, 但好像不太入味,完全沒有應有的辣味。而蝦丁不但不入味, 而且很細也有點硬, 感覺有點像蝦米, 整體感覺不太好。 第三碟是翡翠百花蒸釀百福豆腐, 光看這個名字就覺得很想試試看了。這碟菜的外表非常好看, 有點像賽螃蟹, 其實這是豆腐碎加蝦肉餅, 加上幾顆西蘭花點綴, 令到整碟小菜都更加清新。味道也是以清淡為主, 豆腐拼蝦肉餅恰到好處, 清淡中

馬拉盞通菜牛仔肉

宮保鮑魚菇雞丁蝦丁

翡翠百花蒸釀百福豆腐

第三碟是翡翠百花蒸釀百福豆腐, 光看這個名字就覺得很想試試看了。這碟菜的外表非常好看, 有點像賽螃蟹, 其實這是豆腐碎加蝦肉餅, 加上幾顆西蘭花點綴, 令到整碟小菜都更加清新。味道也是以清淡為主, 豆腐拼蝦肉餅恰到好處, 清淡中有一點點蝦肉香, 加分!

特別要說一下的是, 店裡的服務員雖然都是40歲以上的長輩, 但服務絕對到位, 亦有常常顧到我們的桌, 所以值得一讚。
2016-04-07
2016-04-13 820 浏览
院校團契最後一次週會後與弟兄姊妹一同吃飯,在眾人舉棋不定下有人提議去薔紅吃飯,結果沒人反對而前往之。跟大伙兒往薔紅吃飯的次數不多,加上以抵食的鐵板餐聞名,所以也有相當期待。今次點了一份雞扒鐵板餐﹙跟薯菜﹚,上桌時熱呼呼的,淋上醬汁後香氣四溢,可是佐以雞扒同食就顯得有點過鹹,不得不馬上喝點水中和一下。雞扒份量還可,以一個男生而且還可以接受,而且吃下去不會「鞋烚烚」,仍有一定口感。較為失望的是薯菜份量,也許是個人較注意均衡飲食,吃到一半時發現蔬菜不多而幾乎全是薯條,心中有點不是味兒。對男生而言,吃鐵板餐跟飯也許會好一點......如果只看價錢和份量,這家餐廳算是做到「大件夾抵食」,自己所點的鐵板餐連餐飲不過$50﹙落單時已要求加前菜﹙$10﹚,可是侍應可能聽不清楚而不了了之﹚;可是以質素而言,只屬可接受水平,如果可應客人需要而「走盞」的話﹙如適量增加蔬菜比例﹚會更好。價錢和質素是否可以取平衡,正是覺得最矛盾之地方,也得見仁見智了。

2016-04-12
  • 鐵板餐
幾乎每個星期都幫襯~! 如果當個日用腦用得比較多,想大魚大肉既,就去LI度~! 食燒春雞,或者係豬手,或者係邪惡扒餐,不過已經係三月加左價喇~!!燒春雞,皮脆,多汁多肉,熱辣辣,用手撕開嚟食,好正,配薯條,沙律或茄汁意粉都得! 食完唔飽到食晚飯~!最鐘意配意粉,因為薯條凍左會冇咁好味~! 豬手,很大的豬手,雖然骨大,但肉都好多皮肥美而肉嫩~! 撈飯好好味呀 !!!!!個黑松露汁唔知點解變左黑椒汁喇~!~!~!~!~! 點解呀!!!!!不過都好味既~!

燒春雞意粉
燒春雞薯條
豬手飯
2016-03-18
燒春雞意粉
豬手飯
  • 燒春雞
2016-02-29 1005 浏览
Boyfriend and I crammed ourselves among the people trying to see the lighted rose garden at Admiralty one evening. After an exhausting session of trying to photograph the lighted roses, we headed here for dinner to complete our "rose" themed evening. Because you see ... roses are the symbol of Valentine's Day and that is what this evening was. V-day and roses. Go hand in hand.Rose Kitchen is not your typical cha chan teng. I've been here several times before. Among the usual cha chan teng items,

Rose Kitchen is not your typical cha chan teng. I've been here several times before. Among the usual cha chan teng items, they serve dinner sets and of course, my favorite roast spring chicken. But this time I tried something else.

Pork Knuckle ($58). This time I tried their pork knuckle. This came with either rice, fries or pasta. I chose pasta. Pasta was your typical cha chan teng type pasta. A bit soggy and just ketchup stirred into the  spaghetti. Pretty forgettable. The pork knuckle was definitely not the usual German style but tasted more Chinese style. There was a strong soysauce/vinegar marinade. Meat was so tender, it fell off the bone when I sliced it with my fork. A pretty big piece and a good deal.
Roast Spring Chicken ($54). Boyfriend chose this for dinner and I think I ate most of it. Still my favorite item on their menu. And a real steal as for this price, you get a piping hot half a spring chicken. Meat is tender and so juicy, the oil just sprays out when you tear it up with your hands. The skin is crispy. It comes with boiled peanuts on the bottom and salt and sweet and sour sauce for dipping.
The chicken has a choice of fries, pasta or salad. As I like their potato salad, I asked for that. I love how they serve it on a separate plate and it's enough for two people to share. Probably one of the better Hong Kong style potato salad in town, it has lots of chunks of potato and fruit. They don't over dose it with mayo but it has enough to coat and bind everything together.
But this is what shocked us. Boyfriend added $5 to add borsch soup. What he found was three huge chunks of beef! The soup was had a strong beef flavor with a touch of tartness and spice to make it a pretty decent borsch.
Always a favorite of ours. Always a deal. You can't find anything with more value for money than this place.
2016-02-14
2016-01-15 1391 浏览
每年的平安夜,我倆總是不會去吃西餐,只會留待平時才會去。每年這一晚,只會吃一頓簡簡單單的晚餐。今年也不例外,只是走到灣仔的薔紅,吃一頓簡單的晚飯,再逛一陣街,便是咱們享受著屬於咱們的晚上。點來的是潤腸滑雞飯,是在下的晚飯。潤潤的柔糯,雞件的滑溜,加上冬菇,熱騰騰的,是最好不過。飯焦是有的,只是不被炭燒焦過,也因為某種原因而不用炭爐。牛腩米粉是另一半的主食,雖然沒吃過,但看起來牛腩卻很美呢!熱 holick 及凍奶茶形成強烈對比,一冷一熱,是咱們的餐飲。平淡的晚餐,是很簡單,最重要的是相處的過程。

牛腩米粉是另一半的主食,雖然沒吃過,但看起來牛腩卻很美呢!
平淡的晚餐,是很簡單,最重要的是相處的過程。
2015-12-24