2018-09-21
知道蔡san開咗間pho店,好自然就想嚟探個究竟。我哋呢日嚟到,被安排坐喺上層仲好好彩咁見到蔡san真身佢同佢朋友們就係坐喺我後面嘅房入面食飯呀~[越南牛肉粉,$68]兩餸粉可以自選兩款配料,我就揀咗生牛肉同貝殼牛肉丸。生牛肉嚟到都仲保持到粉紅色,非常好。貝殼牛肉丸點解叫貝殼牛肉丸,真係唔係好知。不過佢牛味好濃,咬落彈牙,一定要試每碗粉跟一杯芽菜同香葉,同埋青檸辣椒鐘意落幾多由自己決定,我就有幾多落幾多湯底味道清甜,但少不免有味精。而河粉本身雖然係喺店內新鮮製造,但太過稔身,好易夾斷,希望蔡san可以改善一下[泰國金柚沙律,$38]金柚肉香甜多汁,配上椰漿、烘椰絲、蔥、調味,成為一個口感味道都相當豐富嘅清新沙律![香茅烤豬頸肉,$58]正當我哋苦惱緊叫豬頸肉定係炸春卷嘅時候,侍應姐姐好誠心咁推介咗豬頸肉。姐姐果然冇介紹錯,豬頸肉咬落鬆軟,配埋個靈魂醬汁,香香辣辣咁,勁惹味[青檸香茅凍,$19]呢個果凍口感食落似台灣嘅愛玉,青檸同香茅嘅味道都好清香,而且價錢只不過係$19,CP值爆錶