黎緊將會係一連串既早餐系列, 食早餐主要都係去返街市果邊既大排檔, 因為長洲有好多餐廳都開得比較晏🫢 而家市區呢類既大排檔買少見少, 所以我地差唔多每朝都黎呢度試唔同既檔😂 因為想食既陳通記冇開, 所以就去左附近既呢間🤤 呢度居然都有沙嗲米通, 既然食唔到陳通就都想試下呢間😀 沙嗲招牌炸豬扒米線🍜($35)見呢度既炸豬扒好似幾出名, 於是就叫左個炸豬扒配米線, 再加$6要沙嗲湯底😝 豬扒食落唔算太炸, 而且勁鬆軟完全唔韌, 不槐係招牌😍沙嗲肉絲米通🐷($35)呢個都係加錢要左勁濃郁得黎又帶少少辣既沙嗲湯底, 米通勁份量多到好似食極都食唔完咁, 外形比平日既通粉長同埋煙韌🥰 同個沙嗲湯勁夾, 肉絲就正正常常, 真係好好食😋絲襪奶茶☕️($17)呢度既奶茶勁順滑,茶底超濃郁, 茶既味道比奶重, 啱曬我呢啲鐘意茶偏濃既人😍 重點係呢度啲奶茶即叫即沖, 所以係勁燙口, 要擺一陣先飲到😂好彩我地果斷咁決定要食呢間, 因為我地食完之後既幾日佢都唔開, 佢既沙嗲湯同奶茶真係令人回味無窮, 絕對係陳通記以外必試既一檔👍🏽

沙嗲招牌炸豬扒米線🍜($35)

沙嗲肉絲米通🐷($35)

絲襪奶茶☕️($17)

2022-03-29
$50 (早餐)
  • 沙嗲米通
  • 絲襪奶茶
2021-12-01 183 浏览
✨豬扒麵(沙嗲湯底)豬扒醃得好入味,炸得好香,外層少少脆卜卜,沙嗲湯底非常香,有濃郁嘅花生味,又唔會太咸,同公仔麵好夾!非常值得一試!✨新鮮牛肉米通 (沙嗲湯底)牛肉食得出好新鮮,完全無梳打粉味,但米通比較腍,個人認為沙嗲湯都係配麵會夾啲!✨凍奶茶比較甜,奶嘅比例比茶重✨凍檸茶正常發揮
✨豬扒麵(沙嗲湯底)

✨新鮮牛肉米通 (沙嗲湯底)

✨凍奶茶
比較甜,奶嘅比例比茶重
✨凍檸茶
正常發揮
2021-11-11 156 浏览
本來想試通記既米通,但撞正星期一休息所以無緣啦。不過原來長州都有好幾間鋪頭有米通食,於是就黎左蓮香呢間啦。我點左份炸豬扒雪菜米通。米通份量十足,大大碗。炸豬扒唔錯,醃得夠味岩岩好。雪菜同米通都正正常常。值得一讚個凍奶茶,茶膽夠香,所以沖出黎既奶茶重茶味,另外再點左一份咸牛肉蛋治烘底。因食過更好味既咸牛肉蛋治,所以覺得呢個真係麻麻地。佢唔係難食,只不過無驚喜既感覺,純粹係普通既一份咸牛肉蛋治。因為見佢招牌係炸豬扒,所以以為其他炸既小食都ok⋯但可惜係我誤會左⋯雞翼雖然炸得夠脆,但係好明顯未醃夠味⋯
本來想試通記既米通,
但撞正星期一休息所以無緣啦。
不過原來長州都有好幾間鋪頭有米通食,
於是就黎左蓮香呢間啦。

我點左份炸豬扒雪菜米通。
米通份量十足,大大碗。
炸豬扒唔錯,醃得夠味岩岩好。
雪菜同米通都正正常常。
值得一讚個凍奶茶,茶膽夠香,
所以沖出黎既奶茶重茶味,

另外再點左一份咸牛肉蛋治烘底。
因食過更好味既咸牛肉蛋治,
所以覺得呢個真係麻麻地。
佢唔係難食,只不過無驚喜既感覺,
純粹係普通既一份咸牛肉蛋治。

因為見佢招牌係炸豬扒,
所以以為其他炸既小食都ok⋯
但可惜係我誤會左⋯
雞翼雖然炸得夠脆,但係好明顯未醃夠味⋯
2021-11-01
午餐
🥢 自製韮菜餃配米通 $28 (加沙嗲$5) 🆙🥢 咸牛蛋治 $17 🆗🥢 凍奶茶 $18 🆙-韮菜餃皮薄餡滿,食落多汁。沙嗲汁超級重料,每啖都係花生碎,味道香濃,再配埋好索汁又彈牙嘅米通,真係超好食🥳!本身覺得凍奶茶定價有啲進取,但飲完真係覺得值呢個價錢💯。不過呢幾日天氣熱,同埋飲品係用膠杯裝,所以飲到中間啲冰融得好快搞到有啲稀🥲。咸牛肉蛋治就表現正常,無乜特別。店員熱情好客,整體用餐體驗都好好😆!-
🥢 自製韮菜餃配米通 $28 (加沙嗲$5) 🆙
🥢 咸牛蛋治 $17 🆗
🥢 凍奶茶 $18 🆙
2021-08-02 202 浏览
雖然天氣非常炎熱,酷熱天氣警告嚴重生效中不過連超級怕熱既高太話想去大牌檔,甘我梗係捨命陪高太啦蓮香咖啡主要係食粉麵同一般茶餐廳有小小唔同據說依度招牌野係豬排高太嗌左個豬排米粉作為常客既高太又教識我一樣野,食米粉係要食大陸米如果黎依度食真係要試下個米粉幾煙韌彈牙今次真係長知識豬排都香脆嫩滑既個沙嗲湯底都非常香濃飲到有花生香味韮菜餃就幾一般可免則免高太話依度既魷魚好好食,不過唔係成日有得食見到有就好即刻嗌沙嗲湯同大陸米係今餐既靈魂真心好過隔離有間野,嗌碗麵要等成個禮拜都未上到枱既x記好多
雖然天氣非常炎熱,酷熱天氣警告嚴重生效中
不過連超級怕熱既高太話想去大牌檔,甘我梗係捨命陪高太啦

蓮香咖啡主要係食粉麵
同一般茶餐廳有小小唔同

據說依度招牌野係豬排
高太嗌左個豬排米粉

作為常客既高太又教識我一樣野,食米粉係要食大陸米
如果黎依度食真係要試下
個米粉幾煙韌彈牙
今次真係長知識

豬排都香脆嫩滑既
個沙嗲湯底都非常香濃
飲到有花生香味

韮菜餃就幾一般
可免則免

高太話依度既魷魚好好食,不過唔係成日有得食

見到有就好即刻嗌

沙嗲湯同大陸米係今餐既靈魂

真心好過隔離有間野,嗌碗麵要等成個禮拜都未上到枱既x記好多

傳統嘅冬菇亭大排檔喺香港已經所剩無幾,但原來喺長洲仲保留住一個!有長洲嘅老街坊就向我哋推介呢間屹立超過40年嘅蓮香咖啡,餐廳由第一代傳到第二代,八十後嘅老闆放棄文職工作,堅守大排檔情懷,為街坊保留熟悉嘅味道,更新增唔少嘅創意食物,讓大排檔加入青春活力。招牌炸豬扒、香炸雞中翼豬扒同雞翼都係即叫即炸,夠晒熱辣辣!豬扒預先切件,食嘅時候夠晒方便!味道方面,醃得入味,鹹香十足,而豬扒口感非常鬆化,亦保持住肉味,絕對係蓮香嘅招牌名物之一。至於雞中翼非常香脆,咬落去嘅時候,勁多肉汁。沙嗲新鮮牛肉米通沙嗲牛肉同公仔麵係知己朋友,但沙嗲牛肉同米通就好似牛郎織女咁,可遇不可求,因為市面上有米通食嘅地方唔多,難得見到,就一定選擇米通啦!上枱嘅時候,以為牛肉份量唔多,但一路食,先知入面仲有勁多牛肉,相信係煮嘅時候,將沙嗲、牛肉同米通撈勻,令米通同牛肉更索汁。沙嗲當然係主角啦,沙嗲味香濃,仲帶有花生香,原來湯底加入咗好多花生碎粒,所以食嘅時候好有口感!牛肉採用新鮮牛肉,非常嫩滑!至於米通除咗外表索晒沙嗲汁,就連通心嘅部份亦注滿沙嗲汁,真係超滿足呀!沙嗲爽滑豬潤配自家製韮菜餃瀨粉一座建築物,除咗外牆嘅裝飾,地基

沙嗲爽滑豬潤配自家製韮菜餃瀨粉
一座建築物,除咗外牆嘅裝飾,地基都要好穩固。講緊嘅係除咗沙嗲夠香濃,其實本身嘅湯底亦花咗唔少功夫,用豬骨熬製,所以味道夠厚實。除咗牛肉之外,原來豬潤同沙嗲都勁夾!豬潤煮到啱啱好,唔會太老,而且無苦味夠新鮮,口感爽滑。至於韮菜餃係每日自家新鮮製造,餡料豐富,漲卜卜,韮菜勁多。

雪糕芝麻西多士
講到大排檔嘅美食,又點少得西多士呢!西多士上面有牛油同煉奶,因為夏天炎熱,我哋另外加咗雪糕球,令即叫即炸嘅西多士,加添冰火交融嘅感覺。以為有煉奶又有雪糕就一定好甜?店主特別喺西多士入邊加入芝麻,除咗可以中和甜味,更可以令味道有多重層次。

雪糕菠蘿包
同樣係冰火交融嘅又點止西多士呢?仲有呢個雪糕菠蘿包!菠蘿包外皮超鬆脆,麵包軟熟,熱辣辣嘅中間夾住一球朱古力雪糕。食嘅時候雖然會好論盡,但一層熱、一層凍又一層熱嘅刺激感,真係又high又dirty!

凍檸茶
蓮香出名嘅係奶茶,有唔少街坊都習慣嚟到嘆杯熱奶茶再坐船出中環。可惜我哋都唔飲奶茶,於是就叫咗杯凍檸茶,值得回味嘅當然係濃香嘅茶膽,夠清香又解喝。

雪糕紅豆冰
呢度嘅紅豆冰同出邊嘅紅豆冰好唔同,聽店主講佢哋係採用日本紅豆,所以每粒紅豆都大大粒,另外,佢哋刻意減少紅豆蓉嘅比例,以增加紅豆控對紅豆口感嘅執著。最後,上面放上雲呢拿雪糕,令奶香level up,又香又滑。
雪糕紅豆冰

後記:八十後嘅店主夫婦雖然係二代長洲人,但同一班老街坊依然打成一片,互相問候。所以蓮香為街坊提供嘅除咗係一杯奶茶,蓮香更加係佢哋每日嘅聚腳點,係一個充滿人情味嘅地方。

2021-07-17
2021-02-04 547 浏览
🐄咸牛蛋治🥪 $17 (8.5/10)⁣好香牛油味,滑蛋夠厚,蛋同咸牛肉比例岩岩好又夠滑,唔錯🥳。⁣⁣🙆🏻‍♀️肥牛米通(+沙嗲)🥜 $28+5 (8.5/10)⁣沙嗲湯呈啡白色,夾雜好多花生粒🥰。沙嗲炒得好香,入口好濃花生、乾蔥味,帶少少胡椒嘅香辣🌶,極開胃。米通係少有嘅選擇,滑溜溜又彈牙,食嘅時候空心嘅特性仲會吸埋啲湯😆😆😆😆。⁣⁣🥤凍奶茶(少甜)$18 (9/10)⁣一杯$18嘅價錢,如果唔係旅行仔都唔會嗌🥸。好在!味道對得住價錢,茶味香濃,奶香味夠,入口順滑,三隻字:岩岩好!💖會encore!⁣
咸牛蛋治

🐄咸牛蛋治🥪 $17 (8.5/10)⁣
沙嗲肥牛米通

🥤凍奶茶(少甜)$18 (9/10)⁣
咸牛蛋治
沙嗲肥牛米通
2021-01-26 338 浏览
本身我好鐘意食港式茶餐廳,例如; 常餐、西多士之類,所以見難得入長州就做足資料搜集,搵到間陳通記專門吃沙嗲牛。誰不知入到去先發現原來陳通記係逢星期一休息。係呢個預料之外嘅情況下,有位姨姨係我地隔離話佢地舖蓮香咖啡都係出名吃沙嗲牛肉,我同朋友無其他想法,所以就決定食蓮香。我同朋友本身都唔係好肚餓,所以嗌左沙嗲牛米通、西多士、茶走,一齊share食。補足翻蓮香係無餐嘅,都係散嗌。沙嗲牛肉米通沙嗲牛肉比一般茶餐廳的食到嘅無咁咸,入口溫和,我同朋友覺得唔錯,不過我諗食開濃味嘅,就未必啱食。呢一餐最驚喜嘅係坊間不常見嘅米通,佢嘅外形介乎長通粉同通粉之間,口感煙韌,難以形容😂西多士識食一定係加煉奶😆切開嘅時候先發現原來呢間嘅西多士係無加花生醬做夾層,我諗係間間嘅做法都未必一樣,不過我自己就唔習慣呢種,無左花生醬嘅咸香中和,整體食落好甜。茶走茶底無澀味,正常整體嚟講我都推介呢間蓮香,因為始終香港呢種大牌檔已經賣小見少,而且仲可以食到個份屬於香港人嘅人情味,係好難得。Btw下次再入長州,我都想試埋陳通記
補足翻蓮香係無餐嘅,都係散嗌。

沙嗲牛肉米通

識食一定係加煉奶😆

茶走
茶底無澀味,正常

Btw下次再入長州,我都想試埋陳通記
2021-01-18
  • 沙嗲牛肉米通
2020-11-22 390 浏览
睇返之前嘅長洲一日遊,其實仲有幾間餐廳仲未寫㗎,今日終於有啲時間,寫返位於長洲嘅蓮香咖啡,喺未去長洲之前,已經問過我自己嘅客人,長洲究竟有啲咩好食呀,佢哋義不容辭就話,梗係沙嗲豬潤麵啦,沙嗲牛肉就聽得多,沙嗲豬潤麵就真係第一次聽,本身我對內臟唔抗拒嘅,成件事夾埋真係好吸引,細個嘅時候都會有去長洲玩㗎,但係碼頭右邊嗰啲海鮮檔呢,真係好少會入去,當日啊一落船就立即去咗嗰邊海鮮檔,因為聽講沙嗲豬潤麵就喺裏面,行咗一個圈都搵唔到,去到真係要問下啲本地人先知道原來喺裏面,露天嘅大排檔,喺港島區真係買少見少,呢種風味零瀉特別嘅,通常呢啲大排檔嘅咖啡奶茶都特別好飲,去到第一時間梗係點左個沙嗲豬潤麵啦,叫多份炸豬扒,一杯凍奶茶一杯熱奶茶咁我哋兩個就開始食啦,講真露天大排檔都唔可以講有幾舒適,舒唔舒服就真係睇當日嘅天氣,好彩嗰日天氣真係好好,好啦個沙嗲豬潤麵嚟到,好特別食開嘅沙嗲牛肉嘅沙嗲係唔同㗎,味道偏鹹香,有好多花生碎,偏向流質嘅,最正係個豬潤阿, 我就唔係好識煮嘢食嘅,都係識少少扮代表嗰啲,我感覺個豬潤呢,係浸熟嘅,唔係煲熟,佢連豬膶熟得啱啱好,唔會好老,好飽滿嘅,依個豬潤阿, 深水埗嗰間維記真係冇得比啊,如果唔係要食其他嘢,我真係想encore多一個,奶茶味道濃郁奶滑,再叫多咗一份炸豬扒,豬扒完全冇嗰種鬆肉粉嘅味道啊,又唔會太油膩,份量適中,整體呢真係好好食,我聽朋友講其實應該要食通粉至真,如果有機會嘅話真係想入去食多一次,完。
豬扒
沙嗲豬潤麵
豬扒
沙嗲豬潤麵
2020-07-16 378 浏览
長洲蓮香,沙爹飄香~——話說上次去長洲,一心諗住食好出名嗰間通記嘅沙嗲牛肉通...點知冇開😭無奈之下,走咗去隔離蓮香食沙嗲豬潤米線,又估佢唔到幾好食喎😍.沙爹豬膶米線($唔記得🙃)豬膶都幾厚切,爽中帶嫩。雖然個沙嗲湯望落冇通記咁濃郁,但呢個都唔差!味道足夠,仲有一粒粒花生碎😋呢碗野安撫到我食唔到通記嘅失落感!.招牌豬扒瀨粉($都係唔記得🙂)唔係我叫,但我食咗啖豬扒,係好食嘅!.Overall: 7.8/10Value for money: 依然係...唔記得😙——📍蓮香咖啡長洲大興堤路二號熟食巿場四號檔.
長洲蓮香,沙爹飄香~
——
沙爹豬膶米線($唔記得🙃)
招牌豬扒瀨粉($都係唔記得🙂)
唔係我叫,但我食咗啖豬扒,係好食嘅!
Overall: 7.8/10
Value for money: 依然係...唔記得😙
——
📍蓮香咖啡
長洲大興堤路二號熟食巿場四號檔
2020-03-18 411 浏览
知道係疫情擴散嚴重時期,好多人去咗長洲透下氣,但因為長洲賓客人數多,造成當地居民不便,好多人都勸其他人,玩還玩,記得戴口罩,保護自己又保障他人。今次黎長洲,係要搵個朋友。究竟係長洲,有咩食物係你唔介意除低個口罩坐低食?要講就一定係蓮香咖啡份西多士同沙嗲牛肉麵。我唔食牛,於是同友人叫左一份西多,一碗雪菜米同一碗沙嗲牛肉麵。可惜炸雞翼賣晒,於是叫左炸豬扒,當然唔少得杯奶茶。一件好食嘅西多,一定要外脆內軟,牛油嘅鹹加上蜜糖嘅甜,配上煉奶,凝結成焦糖薄脆,蓮香就做到呢種如膠似漆嘅口感。豬扒雖然唔及雞翼馳名,但蓮香係呢啲二選食物都做到肉質鮮嫩而不鞋口,肉汁裹存而不油膩,可以睇得出伙記一啲都唔馬虎,更令人期待下次可以食到頭牌炸雞翼。朋友話碗沙嗲牛肉麵一如既往出色,肥牛厚滑,湯底香濃辣齊備,麵質爽口,天作之合。杯奶茶唔使點介紹,茶膽靚,奶量適中,伙記哥哥好似健身教練咁,一睇就知係杯奶茶到落左唔少心機苦功。食飽,戴返個口罩,又回味返頭先蓮香咖啡,每一箸帶有嘅港式味道。
雪菜肉絲麵
沙嗲牛肉麵
炸豬扒
雪菜肉絲麵
沙嗲牛肉麵
炸豬扒
  • 西多,炸豬扒,沙嗲牛肉麵,奶茶
2019-06-14 345 浏览
繼日前於長洲大排檔食沙嗲牛肉麵後,本局長患上沙嗲牛肉麵強迫症,四出尋訪美味沙牛麵。於是,本局長工幹後翌日早上再與手足到另一大排檔,同樣點凍咖啡及沙嗲牛肉麵。咖啡好飲,唔會太稀,沙嗲亦香濃美味,唔會太杰太辣,肥牛大片,厚度適中,屬本局長推介級別。手足則試食豬扒麵,一食之下表示豬扒香脆可口,肉汁鮮嫩,是為誠意之選。總括而言,此大排檔雖唔同旁邊大排檔有冷氣房,但伙計服務態度及食物質素良好,屬局長推介級別。

2017-07-02 693 浏览
長洲朝早搵早餐食,見啲茶餐廳都唔少人,咁就熱熱地食大排檔都唔緊要啦,橫掂呢啲都買少見少去呢啲檔口最怕就係啲叔嬸淨係顧住啲街坊熟客,但呢間嘅伙計都好友善,坐低後會主動過嚟,仲唔止,客氣到問駛唔駛落住杯嘢飲先,嘩,去邊度搵呀要咗杯凍鴛鴦少冰少甜同肉丁煎蛋米線,可能間嘢始終叫蓮香,所以飲得出杯鴦當中嘅咖啡係正嘢,而奶茶部分就薄左啲而個米線亦都理想,肉丁唔會太油,而且仲有加蔥花,令碗米線更香因為本身唔諗住寫食評,但事後發現一定要讚讚 所以只得食完嘅樣重點嚟喇,見成餐都唔錯,開咗個胃,咁就叫多件奶油多少烘,要知多士雖然簡單,但越簡單越見心思就係呢件多士令小弟要寫食評好多餐廳根本唔會理你果句少烘或少火,同埋好多時唔明點解啲茶記好興壓平晒件多士令到塊包冇咬口,但蓮香有少烘而且烘得好,你見中間係金黃色嘅但外邊仍然係好軟熟,去呢度食大家一定要叫佢嘅多士!成個早餐由冇咩expectation到exclamation

要咗杯凍鴛鴦少冰少甜同肉丁煎蛋米線,可能間嘢始終叫蓮香[咖啡],所以飲得出杯鴦當中嘅咖啡係正嘢,而奶茶部分就薄左啲

因為本身唔諗住寫食評,但事後發現一定要讚讚
所以只得食完嘅樣

越簡單越見心思

奶油多

就係呢件多士令小弟要寫食評

2017-07-01
$45 (早餐)
奶油多
2017-06-05 497 浏览
每次去親長洲,我一定一定會去幫襯蓮香。雖然端午節天氣熱,但無損我搵好野食嘅興致。蓮香似一般我地細個嘅大排檔,有大風扇,有帳篷?枱櫈唔係好似餐廳咁靚,膠櫈,普通一張大圓枱,但係一間好食嘅食肆絕對唔會被外表拉低分數。講下呢碗粉麵先,我好鍾意佢新鮮鱿魚,然後我會叫沙嗲湯配瀨粉。配咩麵食唔係重點,重點係湯底同魷魚。材料多,碗粉麵黎到個刻係熱騰騰,有廚師個份熱誠係入面。再者,呢碗粉麵只需32蚊左右,雖不包任何飲料,但好值。自從我每次黎長洲都必食之後,我男友都受影響,一試難忘。好食程度係佢話:如果開黎香港島,我日日食都唔會厭😂但留意返有時魷魚好搶手,試過有次臨走前想買一碗(大概下午三點左右),已經賣晒!所以有心入去試就早少少,因為佢地都好早就開檔。以物價高漲嘅年代黎講,呢碗粉麵絕對超值。唔係價錢平到十幾廿蚊都食到,但至少人地肯用新鮮材料,亦唔會將貨就價,仍然會俾好多魷魚。😚未試過真係要去試

材料多,碗粉麵黎到個刻係熱騰騰,有廚師個份熱誠係入面。
再者,呢碗粉麵只需32蚊左右,雖不包任何飲料,但好值。

2017-05-30
午餐
  • 沙嗲魷魚瀨粉
2013-06-04 491 浏览
一場入到長洲,除了晚上必吃海鮮餐,下午也一嚐茶記,蓮香咖啡,我來了餐牌十分簡單易明,主打粉麵作午市,未知其他先來一個叉燒米粉,再來一個墨丸米加魚皮,餐牌上找不到的,因為這是從另一檔買過來的大排檔的好處便是可以左檔買一樣,右檔買其他,不過當然也可能是同一家,因為店員們都有講有笑,就像同一家店叉燒米粉簡簡單單,沒有莫明其奇妙的味精味道,也不油。靠海食海,這碗墨丸米加魚皮味道十分好,墨丸和魚皮,有了長洲的海岸風味,便已十分滿足。其實好的一碗米粉,有好的佐料及正常的湯汁,已經美味非常,為什麼要下這多味精呢?再加上這才一碗二十多塊的價錢,加上長洲風味,一點也不貴
餐牌十分簡單易明,主打粉麵作午市,未知其他

叉燒米粉簡簡單單,沒有莫明其奇妙的味精味道,也不油。

再加上這才一碗二十多塊的價錢,加上長洲風味,一點也不貴