传统嘅冬菇亭大排档喺香港已经所剩无几,但原来喺长洲仲保留住一个!有长洲嘅老街坊就向我哋推介呢间屹立超过40年嘅莲香咖啡,餐厅由第一代传到第二代,八十后嘅老板放弃文职工作,坚守大排档情怀,为街坊保留熟悉嘅味道,更新增唔少嘅创意食物,让大排档加入青春活力。招牌炸猪扒、香炸鸡中翼猪扒同鸡翼都系即叫即炸,够晒热辣辣!猪扒预先切件,食嘅时候够晒方便!味道方面,腌得入味,咸香十足,而猪扒口感非常松化,亦保持住肉味,绝对系莲香嘅招牌名物之一。至于鸡中翼非常香脆,咬落去嘅时候,劲多肉汁。沙嗲新鲜牛肉米通沙嗲牛肉同公仔面系知己朋友,但沙嗲牛肉同米通就好似牛郎织女咁,可遇不可求,因为市面上有米通食嘅地方唔多,难得见到,就一定选择米通啦!上枱嘅时候,以为牛肉份量唔多,但一路食,先知入面仲有劲多牛肉,相信系煮嘅时候,将沙嗲、牛肉同米通捞匀,令米通同牛肉更索汁。沙嗲当然系主角啦,沙嗲味香浓,仲带有花生香,原来汤底加入咗好多花生碎粒,所以食嘅时候好有口感!牛肉采用新鲜牛肉,非常嫩滑!至于米通除咗外表索晒沙嗲汁,就连通心嘅部份亦注满沙嗲汁,真系超满足呀!沙嗲爽滑猪润配自家制韮菜饺濑粉一座建筑物,除咗外墙嘅装饰,地基

沙嗲爽滑猪润配自家制韮菜饺濑粉
一座建筑物,除咗外墙嘅装饰,地基都要好稳固。讲紧嘅系除咗沙嗲够香浓,其实本身嘅汤底亦花咗唔少功夫,用猪骨熬制,所以味道够厚实。除咗牛肉之外,原来猪润同沙嗲都劲夹!猪润煮到啱啱好,唔会太老,而且无苦味够新鲜,口感爽滑。至于韮菜饺系每日自家新鲜制造,馅料丰富,涨卜卜,韮菜劲多。

雪糕芝麻西多士
讲到大排档嘅美食,又点少得西多士呢!西多士上面有牛油同炼奶,因为夏天炎热,我哋另外加咗雪糕球,令即叫即炸嘅西多士,加添冰火交融嘅感觉。以为有炼奶又有雪糕就一定好甜?店主特别喺西多士入边加入芝麻,除咗可以中和甜味,更可以令味道有多重层次。

雪糕菠萝包
同样系冰火交融嘅又点止西多士呢?仲有呢个雪糕菠萝包!菠萝包外皮超松脆,面包软熟,热辣辣嘅中间夹住一球朱古力雪糕。食嘅时候虽然会好论尽,但一层热、一层冻又一层热嘅刺激感,真系又high又dirty!

冻柠茶
莲香出名嘅系奶茶,有唔少街坊都习惯嚟到叹杯热奶茶再坐船出中环。可惜我哋都唔饮奶茶,于是就叫咗杯冻柠茶,值得回味嘅当然系浓香嘅茶胆,够清香又解喝。

雪糕红豆冰
呢度嘅红豆冰同出边嘅红豆冰好唔同,听店主讲佢哋系采用日本红豆,所以每粒红豆都大大粒,另外,佢哋刻意减少红豆蓉嘅比例,以增加红豆控对红豆口感嘅执著。最后,上面放上云呢拿雪糕,令奶香level up,又香又滑。
雪糕红豆冰

后记:八十后嘅店主夫妇虽然系二代长洲人,但同一班老街坊依然打成一片,互相问候。所以莲香为街坊提供嘅除咗系一杯奶茶,莲香更加系佢哋每日嘅聚脚点,系一个充满人情味嘅地方。

2021-07-17