2017-09-04 77 浏览
記得馬交好友帶過我當地的米芝蓮葡餐月餐,一試難忘那年吃到的馬介休,適逢等澳門復原下,就在香港也尋葡菜吧!送的豬仔包熱辣辣,沾橄欖和牛油同吃很不錯。爆芝馬介休55夢寐以求的馬介休,實為咸鱈魚肉加薯蓉混合而成的炸薯波,香口有咸香,愛吃。焗芝士多士55這是芝控忍不住而下單子的,外面舖了幾種芝士,脆烘熱辣😋白酒煮紐西蘭刀背蜆245牛油香芹香蒜加紅蔥頭作佐料,蜆肉大隻肥美之餘,做得爽口,蒜粒剛剛好,一點也不油,連殻也得好好啜著呢😂海鮮意粉145食材夠哂丰富,分別用上臘腸洋蔥帶子蜆肉和大青口大蝦魷魚跟彩椒蘑菇,感覺很葡式的做法,意粉上的蕃茄汁被平均掛上,質地彈牙。咖啡配雪糕45雪糕幾滑,咖啡香濃,有驚喜😋食後感:地理方便,位於酒店內,有份小貴氣,客人不太多,環境舒適,食物質素👍🏻

送的豬仔包熱辣辣,沾橄欖和牛油同吃很不錯。

爆芝馬介休55

焗芝士多士55
這是芝控忍不住而下單子的,外面舖了幾種芝士,脆烘熱辣😋

白酒煮紐西蘭刀背蜆245

海鮮意粉145

咖啡配雪糕45
雪糕幾滑,咖啡香濃,有驚喜😋

2017-09-03 224 浏览
Heard of Mike's from Sai Kung but SK is troublesome so when I found out they were at The Mira I decided to go and check it out.The restaurant is spacious with good vibes.Began with some decent bread that was piping hot with a lovely yeasty aroma served with olives and butter.For appetizers had the bacalhau and cheese toast.The cheese toast had a strong cheese smell but strangely it was sweet.The Bacalhau fared better.The potato soup was really comforting because you could really taste the potato
The Bacalhau fared better.
The potato soup was really comforting because you could really taste the potato.

For mains had the Brazilian Curry with lemon rice.
The lemon rice was so good on its own but even better with the fragrant sweet curry that had banana slices in it.
Finished with the desserts which were just as good especially the cinnamon toast which tasted like a delicious sugar and cinnamon coated donuts.

The green cream brulee was amazing because it was a silky pot of blended avocado and lime which was really refreshing.
My friend had the apple pie.
去咗美麗華酒店嗰邊嘅商場,試咗呢間Mike’s Chicken Comida de Portugal Restaurant。顧名思義,佢係間食葡國菜嘅餐廳。香港嘅葡國菜好似唔多,而我上次食都已經係幾年前晌澳門嘅事。打開餐牌,除咗葡國菜式,仲有多款多國菜式去揀。叫完嘢食之後,侍應就拎咗餐前麵包嚟,質感外脆內有韌性,仲跟埋牛油、黑橄欖同橄欖一齊食。啤梨番石榴沙律,啤梨配番石榴好似幾少見,前者腍身,後者爽口,配埋紫洋蔥、紫生菜同醬汁等等,都幾酸香開胃。香蒜燒春雞,春雞表面鋪滿香蒜,拎嚟時香噴噴。切開時雞肉仍然有啲肉汁,用車厘茄、西蘭花同薯條伴碟都唔錯。葡式烤乳豬,呢款係需要預訂嘅,同埋可以揀全隻、半隻或四分一隻。我哋呢份係四分一嘅份量,乳豬外皮香脆,中間夾住膠質感嘅肥脂,肉質就幾嫩。旁邊嘅炒飯就有切粒肉腸、番茄醬、紅腰豆同提子乾晌度,食完乳豬再食雜菜沙律就可以解膩。餐廳嘅凍櫃陳列咗多款甜品,睇起嚟好吸引,可惜胃口有限,唯有留返下次有機會再嚟嘅話先試。

打開餐牌,除咗葡國菜式,仲有多款多國菜式去揀。

餐前麵包

香蒜燒春雞

葡式烤乳豬

甜品

餐前麵包
葡式烤乳豬
2017-09-01 67 浏览
喺香港出色嘅葡國菜並唔容易,但今日有朋友教路,嚟到美麗華商場環境舒適嘅地方用餐,品嚐地道嘅葡國菜。呢度嘅價格尚算合理,所以點菜就更加隨心所行。食葡國菜點少得炸馬介休球,上枱時金黃香脆,而食落質感鬆脆,馬介休鱈魚同薯仔、洋蔥等配料混埋一齊再炸,味道定必有層次同豐富。接著係鼎鼎大名嘅燒乳豬,例牌嘅份量一啲都唔細,足夠二人品嚐。乳豬皮燒得香脆,而豬肉細嫩,基本上唔需要點任何調味料,都品嚐到香燒乳豬嘅味道。而香蒜燒香雞同樣味美,有微辣帶蒜香嘅醬汁鋪上雞隻,所以香味已經豐富十足。而雞肉肉汁豐富,雞肉又夠嫩滑,啱晒中意食燒雞嘅朋友。最後有呢客白汁煙肉意粉,雖則看似平凡,但要做到醬汁濃淡度適中,意粉軟硬又啱啱好,呢度嘅出品絕對係高水準示範。

2017-08-30
2017-08-31 79 浏览
有時間我都會抽空同爸爸媽媽食飯,近來帶得媽媽出去食飯多,佢都越嚟越喜歡新嘗試。今次呢就約咗媽媽泥食葡國菜,每次帶佢去食新食物,我都會串佢,你有冇食過呢樣呢樣呢樣架??今次呢個問題我就係問你有冇食過葡萄牙菜呀?媽媽話有啊。然後我再問幾多年前啊?佢答十幾呱。真係吹到啤一聲。十幾年前嘅生活質素同今日,已經大有分別啊,我諗佢話上次食個葡萄牙菜應該係食個葡國雞飯呢。。。。今次帶你去食好嘢啦,美麗華商場二期,其實唔係美麗華商場,係連住美麗華酒店。各位千祈唔好好似我咁樣行呀大圈先搵到。同媽媽食野,我會主動訂定一啲少見嘅美食。今次當然就係定左葡式烤乳豬,¼份量剛好兩個人食,各位要食呢個咁正嘅乳豬記得訂啊如果唔係係真係冇。但先來呢係熱辣辣嘅美味麵包,配上蒜蓉牛油,中間仲有青橄欖同黑橄欖,呢一個餐前前菜果然精美又好食。¼隻嘅乳豬售價$280,切成四件大大件,香脆嘅外皮,用秘製醬汁放喺乳豬內醃製過,然後燒,燒出嚟更加入味,外層香脆到好似薯片一樣。好好食!!配上葡萄牙炒飯,同埋沙律半菜。真係好好食。覺得下次自己一個人都可以食¼。帶得媽媽食葡萄牙菜當然選擇咗一啲佢哋最出名嘅食物啦除咗呢一個乳豬之外仲有傳統烤沙甸

帶得媽媽食葡萄牙菜當然選擇咗一啲佢哋最出名嘅食物啦除咗呢一個乳豬之外仲有傳統烤沙甸魚都係少見嘅,用上冇刮腸嘅沙甸魚,雖然肚嘅位置帶點苦,份量都唔算細架$55有兩條,傳統效法10分香口,而且唔會過老,配上小小嘅檸檬汁就可以釣到佢嘅鮮味。係好抵食嘅餐前小食。

喺馬介休球同爆芝馬介休球子彈我選咗爆芝,香脆可愛嘅馬介休球,中間配上會流心嘅美味芝士,薯仔好滑,配上流出嚟嘅芝士醬,正!
不過略嫌馬介休味唔係好夠。可能濃多少少更加好吃。

甜品我揀咗其中一個招牌名菜焗雪梨,用上原隻嘅美味雪梨配上白酒煮,然後再原個包想脆皮,配上比較清淡嘅吉士忌廉醬,三都配合很好,鮮油香滑嘅吉士忌廉,再配上香脆嘅酥脆皮,同埋Q彈質咁雪梨。
如果呢一個甜品喺中環食我相信要$150。而呢個咁考功夫嘅焗雪梨, 係呢一度先至賣緊$65,呢度純正而且香味四溢。連我自己唔係咁鍾意食甜嘅都幾乎食晒。

吸引我嘅地方係兩位埋單都唔需要$500,座位舒適服務周到,價格實惠能夠食到咁高質嘅葡國菜,喺香港已經唔係經常見到,仲要唔使你去到深水埗唔使上淘寶,無山長水遠,只需要喺尖沙咀就搵得到。因為咁樣先忍唔住用咁簡單嘅標題啦!
2017-08-31 255 浏览
本來打算七夕到澳門,但澳門現在的境況,實在不適合旅遊人士到訪,於是男友便改為帶我到尖沙咀美麗華酒店的「葡匯咪走雞葡國餐廳」慶祝。餐廳新開業不久,所以裝修很新,室內環境舒服,有環形、卡位、方形餐桌供不同需要。門口外邊亦放有餐桌,令餐廳的空間感增加。送上牛油和橄欖配兩件法包,橄欖帶點鹽咸很開胃,而法包微熱鬆軟有口感,沾上牛油更香口。《傳統葡式馬鈴薯、葡國臘腸及花菜湯 $55》 - 入口軟綿,有很香馬鈴薯味,湯中馬鈴薯蓉亦濃稠;葡國臘腸味不多,入口才嚐到肉香。《蒜蓉馬介休炒椰菜 $90》 - 菜新鮮,炒得不油膩兼帶蒜香,但不確定有沒有馬介休。《巴西雞肉咖哩 $175 配白飯/香脆麵包》 - 陣陣濃郁咖哩味撲鼻,熱度足夠十分吸引,忍不住快點把咖哩放入口品嚐。巴西雞肉的肉質不算嫩滑但入味香口;咖哩汁中最特別的是配有香蕉片和兩色椒,所以咖哩會帶點甜味,清甜當中帶點微辣,配麵包或白飯都是相當惹味。《海鹽烤沙甸魚配烚馬鈴薯及椰菜 $185》 - 有4件檸檬供調味,但如果有檸檬鉗就更好。烚馬鈴薯及椰菜清甜;沙甸魚外皮用海鹽調味及烤熟,烤得沒有過火《傳統蘋果批配雪糕 $45》 - 自製葡萄乾肉桂蘋果批,有

門口外邊亦放有餐桌,令餐廳的空間感增加。

《傳統蘋果批配雪糕 $45》 - 自製葡萄乾肉桂蘋果批,有三款口味的雪糕,而我選擇了朱古力味。

Red Sangaria $60/gls (後)- 即是葡國生果紅酒。

服務:有漏單情況,呆等了一小時,希望只是新開業的關係;店員有禮。服務:有漏單情況;店員有禮。
2017-08-28
2017-08-30 67 浏览
原來美麗華商場二期內有間特色葡國菜餐廳?訂好檯,亦預先訂好1/4隻乳豬,原來只需去尖沙咀區,就食到好味葡菜。呢度平日晚上都幾旺場,而且位與位之間有充足空間,用餐環境幾舒服。食物方面,都尚算正宗。炸馬介休球($55/4粒)炸馬介休球即係將有「葡國鹹魚」之稱嘅馬介休加薯蓉炸成球,小巧又的式。酥炸魷魚($55)餐包伴蒜蓉味牛油及橄欖每位有一個焗法包,新鮮熱辣,搽啲牛油或者橄欖,好食呀!霹靂非洲燒雞(全隻)($195)我怕太辣就叫咗小辣,雞肉燒到熱辣辣,跟住啲辣味會慢慢滲出嚟,好過癮。葡式烤乳豬($280)1/4隻呢度乳豬要預訂至有得食,個乳豬皮好脆,肉質嫩滑,怕唔夠飽?伴碟仲有一人份量嘅葡式肥仔炒飯,茄汁底酸酸地夠開胃!
原來美麗華商場二期內有間特色葡國菜餐廳?

食物方面,都尚算正宗。

炸馬介休球($55/4粒)

酥炸魷魚($55)

餐包伴蒜蓉味牛油及橄欖

每位有一個焗法包,新鮮熱辣,搽啲牛油或者橄欖,好食呀!

霹靂非洲燒雞(全隻)($195)

葡式烤乳豬($280)1/4隻

2017-08-29 78 浏览
1️⃣葡國燒乳豬(1/4隻)🐷 $280 評分: 8/10 配有沙律同葡式炒飯🍚乳豬皮烤得非常之脆👍食落好足油香,食落口充滿好香嘅豬油香😻呢道菜真係非點不可😆但記住要早一日book 2️⃣霹靂非洲雞駌鴦雞 🐔$195 評分: 7/10 一雞2味!招牌咪走雞味放咗好多蒜蓉同香料😼食落好夠蒜香味,而霹靂雞味道都好辣🔥完全唔野少,所以怕辣嘅可以叫細辣😏 不過肉質屬於雞胸附近,比較嚡口同乾 3️⃣白酒煮紐西蘭刀背蜆🐥 $245 評分: 7.5/10 全部都係飛機空運嘅🛫份量亦都好多,肉質好飽滿😋粒粒都大大粒😗唔會有空殼 4️⃣爆芝馬介休球XXL 🧀$68 評分: 7/10 比起一般出邊食嘅馬介休球大粒好多😮已外層炸得非常之鬆脆,唔會有油益味👍而入邊嘅芝士都多到可以流出黎,加埋馬介休夠晒嘢未 5️⃣葡式多士 🍞$45 評分: 7/10 一座既多士山🍞食落外層帶脆,中間軟綿,配上酸酸既莓醬,減低膩感 6️⃣葡式香蕉卷 🍌$65 評分: 7.5/10 外表非常酥脆,牛油味超強!入面係香蕉加薑😋食落香甜加薑既辣喔

2017-08-12
2017-08-27 84 浏览
朋友㨂左呢間去慶祝我生日 環境都ok 不過麻麻地葡國菜既我 覺得呢間都幾好食 近期好鍾意食飯類晚野 所以覺得佢呢個蒸飯好好食 但唔記得左個名 有d香稊茅味 另外隻燒豬都好好食 好夠味 墊底既飯又好正
2017-08-20 249 浏览
從前過大海,家人每次必定要去食一餐葡國菜,彷彿這樣才像到過澳門,也是幼小的我最開心的時刻;人漸漸大了,每次吃葡菜,總會想起當年闔家的歡樂時光!葡國菜的份量一般也比較大,人丁單薄的,想多吃幾道也不容易,難得有朋友發起到這裡吃葡國菜,當然是立刻應約。入口附近的四人雅座最有私隱,不用跟別人背貼背,自成一角;舒適悠閒!啤梨番石榴沙律 $125味道清新爽脆的啤梨配搭甜香番石榴,作為開胃菜,非常稱職。葡式小食拼盤 $295分別有葡國香腸、傳統馬介休球、炸魷魚、蒜香雞翼、芝士多士和酥炸四季豆,香囗食物幾時都最吸引,當中四季豆、香腸及馬介休球就最合我口味;正所謂有餚又豈可無酒呢?立刻叫杯(Sangria/紅) 贈一贈興!Sangria(紅) $60/杯酒精味道不會太強,當果汁酒喝也真不錯,大家高高興興碰杯後,就正式開動了。葡式乳豬 全隻$880這個是需要預訂的,如想一試記得留意,底部是俗稱的葡式肥仔炒飯,材料非常豐富,包括有葡國臘腸、葡萄乾、雞蛋、紅蔥頭、蒜頭及香濃蕃茄醬,飯炒得乾身,味道也香濃,不會太油膩。乳豬外皮鬆脆,感覺有點似中式燒乳豬,但中式主要在於酥脆,而葡式在於肉味,肉嫩多汁,非常滿足的一

啤梨番石榴沙律 $125
味道清新爽脆的啤梨配搭甜香番石榴,作為開胃菜,非常稱職。

葡式小食拼盤 $295
葡式小食拼盤

Sangria(紅) $60/杯
Sangria(紅)

葡式乳豬 全隻$880
這個是需要預訂的,如想一試記得留意,底部是俗稱的葡式肥仔炒飯,材料非常豐富,包括有葡國臘腸、葡萄乾、雞蛋、紅蔥頭、蒜頭及香濃蕃茄醬,飯炒得乾身,味道也香濃,不會太油膩。乳豬外皮鬆脆,感覺有點似中式燒乳豬,但中式主要在於酥脆,而葡式在於肉味,肉嫩多汁,非常滿足的一味菜,但也要人強馬壯才動得了它啊。
葡式乳豬

香蒜燒香雞(全隻) $195
外皮非常香脆,濃濃的蒜香底下是滑嫩的雞肉,喜愛香口惹味的你不要錯過。
香蒜燒香雞(全隻)

Sangria(白) $60/杯
酒精味反而比紅色更為濃烈,用來配之後上的「白酒煮紐西蘭刀背蜆」,至好不過。
Sangria(白)

白酒煮紐西蘭刀背蜆 $245
紐西蘭刀背鮮甜爽口,加入小量白酒更能將鮮味特顯,大家不用幾分鐘便將之吃過碟底朝天了。

椰子芝士蛋糕 $35
淡淡的椰子味混和了芝士香,椰絲更增加了口感,不錯的選擇。
椰子芝士蛋糕

香蕉薑卷 $65
酥脆的外層包裹著半條香蕉,伴以雪糕和士多啤梨汁,冷熱交融;賣相和味道也極為討好的一道甜品
香蕉薑卷

價錢不貴,交通便利,水準中上,喜歡吃葡國菜的你,不需多作考慮了吧。
2017-07-25
葡式小食拼盤
葡式乳豬
香蒜燒香雞(全隻)
椰子芝士蛋糕
  • 香蒜燒香雞
2017-08-14 850 浏览
4月去澳門旅遊,本想吃下葡國菜, 但由於要趕行程, 最後也泡湯了。 幸好,香港是美食天堂,這晚便跟朋友來到葡匯咪走雞葡國餐廳,滿足一下。環境舒適,座位多,晚飯時間,大多坐在餐廳裡。先來 Sangria(紅/白) $60/杯,紅酒的一杯,比較像有氣提子酒,好易入口, 我就喜歡白酒一款,有酒的甘加上水果的甜,更有feel。大伙兒想試多少少小食,可以點個傳統葡式併盤 $95,有辣肉腸、炸雞、炸薯球、炸青椒、炸魷魚、芝士脆多士,不算太特別,不油膩,用來佐酒一流,蠻抵食的﹗ 白酒煮紐西蘭刀背蜆 $245,我喜歡吃貝殼類海鮮,貪其爆水的口感與鮮味,白酒味沒有完全揮發,嫩滑中滲出酒香。白酒煮青口 $245,雖然同為白酒煮法,但這個醬汁較黏,反而讓幼嫩青口吸收得更入味,味道更突出。說到葡菜,又豈能沒有乳豬呢!葡式乳豬 (1/4隻$280) 皮脆肉厚帶點肉汁,略嫌未夠香口;乳豬下有炒飯,吸收了肉汁更鮮甜,而且伴碟還有沙律菜,可以清一下油份,又來個菜、肉、飯之平衡。 霹靂非洲雞(半隻)+香蒜燒春雞(半隻) $195,酷辣的我,當然喜歡霹靂非洲雞,在嫩滑的燒春雞上,塗抹上香蒜霹靂椒慢燒,肉質柔軟帶有少許肉汁

環境舒適,座位多,晚飯時間,大多坐在餐廳裡。

有酒的甘加上水果的甜,更有feel。

霹靂非洲雞(半隻)+香蒜燒春雞(半隻) $195,酷辣的我,當然喜歡霹靂非洲雞,在嫩滑的燒春雞上,塗抹上香蒜霹靂椒慢燒,肉質柔軟帶有少許肉汁,入口之際是微辣,再慢慢滲出椒辣,好鬼正﹗

好得意的甜品,香蕉薑卷 $65, 外皮像腐皮,但其實是薄脆酥皮,包著半熟香蕉,好light,若香蕉再軟腍點會更美味!

平時不太吃椰子類食品,但 椰子芝士蛋糕 $35一件卻是非吃不可!  蛋糕有淡淡椰子香,每口輕盈芝士中有點椰絲,口感不錯。
2017-07-25
  • 白酒煮紐西蘭刀背蜆
  • 霹靂非洲雞
2017-08-13 186 浏览
睇電視見到馬家開飯食得咁滋味,就約朋友們一齊試,可以訂檯,地點方便,係美麗華新起個邊,去到底層。餐廳環境舒適,上菜速度快,但服務好一般,waiter & waitress 都唔係醒目型,一共叫左6樣野1)預留左1/4份乳豬飯: 皮脆但肉好蘇,勁豬味,d飯好似西炒飯,麻麻2) 紅汁牛尾: 牛尾燜得好𣺉,個紅酒汁無咩紅酒味,算香甜,配脆脆既豬仔包,好味!3) 小食拼盤:多人係應該叫里個,整體我覺得不錯,炸物粉薄,有炸四季豆食到豆既甜味道,魷魚不算厚肉,但算鮮,臘腸好咸,不過甘香,馬介休波,正常,炸雞,硬左d,多士上面既料好似菠蘿包面層個皮,係甜甜地4) 炸魷魚:係加既,擔心拼盤唔夠食,不過我覺得唔加都得,份量少,同拼盤份量差不多,唔低食5)炭燒牛扒:整晚最好的一道菜,有炭燒味,成熟度控制得不錯,味道不會過咸,有香濃既牛肉味6) 非洲雞:皮好辣,雞肉唔辣,少少咸,雞肉嫩的,不過試一次就夠7個人食,平均消費$220

7個人食,平均消費$220

2017-07-30
2017-08-07 1427 浏览
上網留意到呢間新開葡國餐廳, 食評全部好評, 滿心期待即刻約人食飯, 打電話預約訂座, 一行4人7點鐘黎到, 電話預留左1/4乳豬... 優惠暫時只有銀聯鑽石或白金咭就送2粒炸馬介休球, 薯仔味重D無乜鱈魚咸香味另外入座每位會送一人一個麵包, 好好食, 外脆內軟, 上枱仲暖暖地, 不過4個包都只係俾兩碟牛油😑 要主動出聲先再俾Red Sangria $200 少飲酒既我好快就有醉意😅傳統葡式拼盤 $95 樣樣都有D既小食, 啱晒乜都想試既我, 個人中意炸魷魚好正又脆又爽口, 炸雞球沾沙律醬👍 傳統烤沙甸魚 $55 外皮好香脆, 不過好咸, 落鹽重手左鴛鴦燒春雞(全隻) $195 有2款味道, 香草蒜茸好香濃, 霹靂非洲燒雞好辣但好惹味砵酒燴牛尾  $195 有成5件牛尾, 份量足, 好抵食👍 牛尾夠晒淋, 啖啖肉, 送飲一流葡國燒乳豬1/4 $280 由7點坐底一落單, 到8點20分先上枱, 其實無諗過要等咁耐😢 唔覺食評有提過!明明應該係最特別既主菜, 食到飽晒先黎, 不過我見枱枱都係呆等! 等到中晒眼瞓時, 終於黎啦…乳豬皮好鬆化, 入口即溶, 乳豬肉好肥味, 配有肥佬炒飯, 就
用銀聯咭免費送的

送每人一個

Red Sangria $200 少飲酒既我好快就有醉意😅

傳統烤沙甸魚 $55 外皮好香脆, 不過好咸, 落鹽重手左

明明應該係最特別既主菜, 食到飽晒先黎, 不過我見枱枱都係呆等! 等到中晒眼瞓時, 終於黎啦…乳豬皮好鬆化, 入口即溶, 乳豬肉好肥味, 配有肥佬炒飯, 就好似食評講既一樣, 味道似西炒飯

因為要呆等太久, 將個最出色既主菜排到最後先食, 反而感覺又飽又膩, 所以只給中評

服務不錯, 不過感覺好新手, 唔太主動
坐位濶落幾舒適, 唔會覺得迫, 人流唔多, 食到埋單都唔爆滿! 可能閒日關係卦
2017-08-04 368 浏览
香港是一個國際美食大都會, 任何菜式也吃得到, 方便就腳的尖沙咀可說是集中地, 早前去到美麗華商場與朋友大吃一頓葡菜宴, 好有氣氛. 大家也愛吃愛喝, 一定要喝Sangria, 紅色一款較易入口, 酒味不會過濃, 還有淡淡果香, 應該是加入了些少有氣酒, 所以越喝越想喝.  對於貪心的少女來說, 傳統葡式拼盤最適合不過, 每款也能嚐到, 又不會過份把胃填滿. 五款小食當中, 我最喜歡炸雞, 香脆而不乾涸; 其次是葡式腸, 雖然夾雜著不少脂肪, 但入口一刻就知這才是重點!! 為香腸片增添不少脂香. 拼盤還有炸薯波, 十分軟滑; 芝士多士也不錯, 只是略嫌有點硬.喜歡貝殼類美食就一定要吃白酒煮紐西蘭刀背蜆, 很多時吃白酒煮貝殼類, 並非每間食肆也能準確拿捏白酒的份量, 但Mike's Chicken的蜆肉不只實大隻, 白酒的份量剛剛好, 把鮮味也提升. 選這餐廳的其中原因就是要吃雞, 這道香蒜燒春雞(全隻)確是令人回味, 以傳統葡式蒜味烹調, 雞肉十分嫩滑!!! 想吃辣嗎? 這裏有piri piri, 非常辣的辣椒!!!砵酒燴牛尾可說是signature dishes之一, 汁有點像香濃羅

Red Sangria (per glass)

傳統葡式拼盤

拼盤還有炸薯波, 十分軟滑;

芝士多士也不錯, 只是略嫌有點硬.

白酒煮紐西蘭刀背蜆

香蒜燒春雞(全隻)

想吃辣嗎? 這裏有piri piri, 非常辣的辣椒!!!

砵酒燴牛尾可說是signature dishes之一, 汁有點像香濃羅宋湯, 而牛尾的軟稔度, 相信是沒人會投訴的, 不止肉類, 就連蔬菜也入味, 配白飯必定能吃清光!
砵酒燴牛尾

葡式甜品香蕉薑卷, 以酥皮包著香蕉, 皮面甜甜香脆, 還有奶味甚濃的呍尼嗱雪糕, 也是不錯的選擇.
香蕉薑卷

餐廳裝潢是熱情的、是溫暖的, 除了有公雞, 還有這邊牆身掛著世界地圖的四座位.
2017-07-26
Red Sangria (per glass)
傳統葡式拼盤
白酒煮紐西蘭刀背蜆
香蒜燒春雞(全隻)
砵酒燴牛尾
  • 香蒜燒春雞
2017-08-04 1022 浏览
Mike's Chicken本是在西貢經營的店子, 最近搬到了尖沙咀。對我此等食客來說當然是好事, 畢竟西貢路途遙遠, 不是居住在那一邊的話, 很多香港人大概一年也去不到兩三次。尖沙咀就不同了, 交通網絡極之方便, 加上本就有大量吃喝玩樂的選擇, 一向都是人群的聚集之地。只是針無兩頭利, 相應地, 在這個地區經營競爭也會大上很多。但又有誰會為Mike's chicken 擔心呢, 這裡的出品真材實料, 實在好吃, 相信口啤不日就可以儲起來了。餐廳的名字叫「葡匯咪走雞葡國餐廳」。以我個人的眼光來看, 這個名字風趣有餘而沉穩不足。名字輕挑, 但餐廳及其大廚對待食物的態度卻是嚴謹的。兩者相互矛盾所形成的對比, 令人莞爾。相比之下, 我還是比較喜歡老老實實的英文名: Mike's Chicken。 吃飯之前先吃餐包, 乃是無人不識的豬仔包。偶爾在早餐時段我也會放肆地以塗滿了牛油及煉奶的豬仔包褢腹, 就貪其香糯軟。在一家吃葡國菜的餐廳之中當然不會提供如此港式的吃法, 但卻回到基本步, 塗牛油配橄欖, 一樣好吃。豬仔包大約是自家做的吧, 外層微脆, 內部濕潤可口, 口感滑順, 做得非常好吃。牛油原

豬仔包大約是自家做的吧, 外層微脆, 內部濕潤可口, 口感滑順, 做得非常好吃。牛油原是蒜香牛油, 惹味不已。一個豬仔包的份量不少, 吃完都幾乎半飽。心想店家還真的是太老實, 一個不小心客人吃包已吃飽, 豈不是徒勞? 切成片上, 大約也不會有人有異議。不過豬仔包貴在整個吃才過癮, 也只好在此提提大家不要一開始就吃個不停撐飽自己。

爆芝馬介休球 HK$68/隻
馬介休球吃得多, 爆芝流心版就比較少見。聽說這樣的一個吃法也漸漸在葡國流行了。眾所周知, 馬介休(即鹽醃的鱈魚)本身頗咸, 濃郁的味道也令它的口味偏膩。混和了淡味的芝士可以平衡過於霸道的咸味, 也難怪這樣食法會流行起來。

海鹽烤沙甸魚 HK$55 +10%
耳聞葡萄牙是全球魚類消費量第三高的國家, 而其中一半被吃掉的就是沙甸魚。此魚在葡萄牙人的心中有超然地位, 夏季當造時吃新鮮的, 平時家中則是短不了一罐罐的沙甸魚罐頭。沙甸魚料理做法有很多, 但若是有新鮮的話, 還是烤了吃最好。

聽說葡國人烤魚都不會刮鱗膛肚, 怕魚油在燒製之時流光。但MIKE Chicken這裡是有清去內臟的, 吃起來也比較易。這兩尾沙甸魚不算太肥美, 魚脂香若是可以再重一點會更合我的口味。

白酒煮紐西蘭刀背蜆 HK$245 +10%
蜆肉新鮮的話簡單煮起就好吃, 不必花巧。最近的蜆質素很好, 不妨點來吃吃。今次這一盤, 肉厚味鮮, 非常好吃。

葡式肥仔炒飯(二人份) HK$95 +10%
貌似平凡的炒飯, 卻是隱含了大廚的回憶。話說大廚小時候家中過節, 賓客者眾。宴客的菜式中必然會有一個這樣的肥仔炒飯(份量是幾何級數地上), 上面放滿烤乳豬啊、沙甸魚呀、雞、鴨肉呀等等不同的肉食, 大家揀自己喜歡的挾來吃。形式有幾分似我們中國的盤菜, 都一片歡樂喜洋洋的。

肥仔炒飯用上了茄膏, 又炒入了提子乾, 口味是酸酸甜甜的, 很是開胃。聽說大廚正在構思如何把「葡國盤菜」放上菜單。在他有決定之前, 就只好自己點一個炒飯、自行配上不同的肉食, 在加幾錢的想像力, 憑空想像一下異國風味的節慶感吧。

霹靂非洲雞 X 香蒜烤香雞 HK$195 +10%
本來想吃葡式烤乳豬的, 不過沒有預訂之下失之交臂, 只好轉吃烤春雞。本來我是不太愛吃雞肉的, 在外吃嘛, 遇上又乾又柴的機會很高。沒想到這裡的烤雞肉又嫩又滑的, 咬下時肉汁爆出來, 味道豐富。

醃料來個鴛鴦式的, 紅色的乃是非洲雞。和在澳門吃過的黑炭式非洲雞不同, 顏色要漂亮得多。畢竟吃飯講求色, 然後才到香、味, 我總是不明白黑似焦炭的東西究竟有何好吃呢。不要小看這個紅噹噹的Peri peri 辣椒, 勁度卻是十足。對不算很能吃辣的我來說, 這樣的辣度已經是我的極限了。朋友不說也沒有留意, 原來Peri peri 辣椒的辣勁只會留在口腔之中。吃得再多也不過是口中著火, 腹中卻是不會有任何不適的。有趣得很。

白色的半邊乃是蒜香烤雞, 雖然也是香口惹味, 但在Peri peri 辣雞旁邊, 就顯得平凡了一點。

砵酒燴牛尾 HK$195 +10%
最後來一個慢煮多時的燴牛尾。真正是肉香酥爛, 鬆化好吃。但筋位依照保持到韌性, 兩種口感風味各異, 滿足了。

砵酒烤菠蘿 HK$65 +10%
雖然餐牌上有大量不同的甜點可選, 但已經飲飽食醉了, 也只想吃一點不花巧的東西。相中的砵酒烤菠蘿原來賣相吸引, 乃是意外之喜。Mike's chicken特地選用了未熟透的青菠蘿, 浸過砵酒之後再烤。青菠蘿遇熱就會釋出糖份, 當菠蘿烤好之後, 甜味就變得剛剛好; 而且口感介乎爽脆和軟爛之間, 也是非常的精準。少許的砵酒香更添神韻, 真是一個又解膩又好吃的結尾呢。

希望Mike's Chicken可以在這一個新地點大展拳腳。要吃好的葡國菜, 不用千里迢迢入西貢或是過大海了, 去尖沙咀就可以啦!
用餐优惠
試食活動