2017-08-03 1207 浏览
想食葡國菜, 第一時間諗起澳門, 不過船飛貴, 又要坐成個鐘船。 係朋友口中得知美麗華廣場新開左間唔錯既葡國餐廳, 於是今晚收工同同事前去食個dinner。平日晚7點幾左右, 餐廳內已經坐滿8成。入座後待應就立即送上麵包作為前菜, 麵包表面被烘得很脆, 內裡鬆軟, 仲可以搽牛油增添味道。我地order左一個沙律開開胃, 同埋幾款葡國菜必食既share一齊食。【啤梨番石榴沙律】HK$125新鮮沙律菜、被切成一片片既啤梨、番石榴, 再加上沙律醋, 酸味味, 幾開胃。【雞尾特飲】HK$90有唔少人晚餐都會飲下紅酒同白酒, 對於我地呢d唔飲酒既人黎講, 呢度貼心地提供 Mocktail, 味道有D似利賓立, 有少少汽, 甜甜地。【爆芝馬介休球】HK$68外脆內軟正好形容呢款小食, 表面炸過, 帶點脆口, 入面既口感好似食緊偏林既薯仔, 甜甜地, 中間位仲有半溶既芝士流出tim...【乳豬(1/4)】HK$280 初嘗呢度既乳豬, 我地只order左1/4試試, 食過後, 下次必定會encorn, 而且下次必定要叫個大size黎食!!乳豬沒有厚厚既肥油層連住, 乳豬皮薄, 入口一咬, 乳豬皮脆得

平日晚7點幾左右, 餐廳內已經坐滿8成。

【啤梨番石榴沙律】HK$125

【雞尾特飲】HK$90
雞尾特飲

【爆芝馬介休球】HK$68

【乳豬(1/4)】HK$280

乳豬

乳豬沒有厚厚既肥油層連住, 乳豬皮薄, 入口一咬, 乳豬皮脆得有聲, 超級香脆!!!

肉質嫩滑, 而且juicy, 唔洗點任何既汁醬都夠哂好食!!! 旁邊更有一個葡國飯增添飽肚感, 個飯粒粒分明, 帶些少濕潤, 仲夾集少少提子乾~

【霹靂非州燒雞】HK$68
霹靂非州燒雞

除左雞脾位置, 隻雞已被拆骨, 一隻雞兩款味道, 一邊味道很辣, 就連我平時食得辣既都食到要飲幾杯水, 另一邊為蒜蓉香草, 大量蒜蓉令雞肉更加鮮。肉質很滑, 很入味, 兩款味道都很濃郁, 旁邊更有即炸薯條伴碟。

【葡式西多士】HK$45
葡式西多士

葡式西多士跟中式茶餐廳西多士既不同之處就係葡式西多士炸過後, 表面平均塗上薄薄既蜜糖層同埋砂糖, 特別係邊位炸得更為香脆, 內裡仲keep到鬆軟口感, 不過士多啤梨較酸, 但葡式多士相比落糖漿既中式多士, 呢款味道冇咁甜, 第一次食已經令我愛上了!

整體黎講, 個人推介必食既一定係葡國乳豬, 真係好好好正啊!! 回味中...
雞尾特飲
乳豬
2017-08-02 182 浏览
位於美麗華商場新開的葡匯咪走雞葡國餐廳原來是有西貢一間名店轉戰市區來的,既然無緣在西貢品嚐那便來這兒一嚐葡國風味吧! 餐廳位於美麗華商場二期內裡裝修簡潔光亮,檯與檯之間比較親密感覺很熱鬧!! 吃葡國菜飲Sangria是常識了吧!而且還有白酒 Sangria可以選擇呢! 紅酒Sangria飲落果味很香甜,紅酒味不算強烈很適合不喝酒的人仕,其實如果覺得酒味不夠濃可以同餐廳反映,他們也會隨著客人口味調教㗎! 所以接下來我哋的白酒Sangria就十分夠酒香了,啱晒我哋一班酒鬼呀!! 先上檯是清爽的啤梨番石榴沙律$125,份量也算足內有不少爽口啤梨、香甜石榴,加上新鮮沙律菜整體都好清新怡人。 接下來這個白酒煮紐西蘭刀貝蜆$245,用上紐西蘭直送的刀貝蜆來炮製,怪不得訂價也有番咁上下啦!刀貝蜆夠鮮味吸盡白酒精華當然唔會失禮吧!大家記住這菜要預訂喔! 白酒煮青口$245用白酒香草牛油汁來烹調令青口添上一絲幼滑,那白酒香草牛油汁挺好味勁想用麵包吃盡它呢! 不過仲有好多美食跟住來我都係要忍一忍口先得!話口未完傳統葡式拼盤$95又已經悄悄來到了!最喜歡吃馬介休球的我當然第一時間要品嘗啦!入口質感很對辦不

不過仲有好多美食跟住來我都係要忍一忍口先得!話口未完傳統葡式拼盤$95又已經悄悄來到了!最喜歡吃馬介休球的我當然第一時間要品嘗啦!入口質感很對辦不過如果馬介休可再多一點就更合我心意了!

這個是餐廳名菜葡式乳豬半隻$480,大家也記得要預訂呀!乳豬件皮也夠脆肉質挺嫩滑,味道唔會過鹹而墊底的飯如果再油潤些就更加美味了!

接下來亦是食肉獸的天大喜訊!因為這隻霹靂非洲雞$195味道真的十分出色,餐廳用上歐洲雞來烹調此菜,左面是香辣味道加入咗非洲Piri Piri辣椒醬汁製成,味道香辣惹味之餘挺有層次啱晒我這個辣媽!

另一邊的是香蒜烤香雞味道也很不俗,彈性不算十分強但吃下也夠嫩滑我已十分滿意!

恃人多的我們再點多客香蒜燒春雞$195,同樣是惹味非常,加上蒜香更加討人歡心。

這客砵酒燴牛尾$195用慢煮的方法來炮製的燴牛尾吃得車爸爸耳仔也郁呢!看見牛尾炆得酥爛鬆化相信味道必定很出色。

去到甜品時間我們選了兩款特色的甜品,先來的是椰子芝士蛋糕$35蛋糕吃下帶有椰子香氣,而且入口質感都好滑溜,最喜歡它面層的椰子乾很香口呢!

但接下來這客薑蜜香蕉卷$65就較為有特色了!賣相極將糖果造型的香蕉卷看下去已經很有滿足感,用三層的酥皮包住半條香蕉再用薑蜜封口,配上一球冰凍的雪糕同吃挺滋味,但如果香蕉能夠再熟透多一點相信味道更加出色。

2017-07-25
2017-08-01 184 浏览
話說原來有朋友以為我仍在旅途上,其實我早在一個月前已經回港 也許因為回來後慢慢寫文,而且不時回味所到之處的道地菜式,才惹人誤會 品嚐外國菜餚的時候幻想自己在旅遊,應該是比較經濟實惠的方法之一 來到葡萄牙餐廳重溫滋味,如果只貼食物照,或者又有朋友會問我了 本在西貢的Mike's Chicken近月落戶尖沙咀,頓時多了一個嚐葡國菜的好去處 雖然外在予人感覺新派,但是日前見不少人大讚店方煮出的是傳統家鄉美味 猶豫不再,撞日與友同行,我倆每每一約再約都未成事,即興反而能相會 新開,加上位於商場內角落位,不算起眼,當日輕鬆入座不用苦等 香烤沙甸魚 由友人操刀開魚,我還是慢慢等吃就好,魚骨多,但通常是軟骨,不太擔心 後悔之前在葡萄牙時沒有買魚罐頭,唯有在此以原條補完,烤香後不乾澀,魚肉味濃 爆芝馬介休球XXL 葡國菜少不得馬介休,而炸馬介休球亦為常見道地香口小食,大受本地人及遊客歡迎 店方指這一款是最近新加的菜式,特地製作成大尺寸,為的是芝士牽絲融心之效 的確,綿密細綿的魚肉與芝士濃潤奶感相襯,鹹度亦沒有想像中高,恰到好處 葡國燒乳豬伴肥仔炒飯 燒乳豬外皮色澤明顯沒有一般吃的棕紅,呈較淺黃
話說原來有朋友以為我仍在旅途上,其實我早在一個月前已經回港

新開,加上位於商場內角落位,不算起眼,當日輕鬆入座不用苦等

香烤沙甸魚

爆芝馬介休球XXL

葡國燒乳豬伴肥仔炒飯

燒乳豬外皮色澤明顯沒有一般吃的棕紅,呈較淺黃啡色,但是同樣的薄脆油潤
而乳豬連帶薄層皮下脂肪,肉腍濕潤無膩感,味道濃香可口不腥臊
旁邊伴上肥仔炒飯,濕炒飯味酸甜,當中加入果乾添嚼感,飯粒亦不至粉爛

香蕉薑卷

以甜作結,然而我們選擇的不是葡撻,亦非木槺布甸,而是我喜愛的香蕉系列
酥皮金黃,邊位帶焦,層層酥感仍在,沒有過份出油,裹起綿甜香蕉餡都未至於濕爛
薑香自然,不會太辣太搶味,整體甜度適中不怕膩滯,但擺盤裝飾就需要改善了
午餐
2017-07-22 438 浏览
Portuguese Oxtail in Port Wine | 砵酒燴牛尾.配料有紅蘿蔔/薯仔/椰菜/紅蔥頭😌 牛尾燴至非常入味😍 肉質軟淋 能輕易咬開 還有點點膠質🤤 醬汁配飯或麵包就最滋味☺️Roasted Suckling Pig | 葡式燒乳豬.需要提前預訂的燒乳豬😏 這個份量是1/4 配葡式炒飯! 乳豬皮極脆 滲點油香🤤 肉嫩滑 沒有豬的騷味😋 唯一挑剔的是可以醃濃味少許! 葡式炒飯以蕃茄醬作底 加上葡國臘腸/葡萄乾/紅蔥頭等配料 個人口味一向不太喜歡蕃茄醬炒飯 所以覺得一般般Sangriasangria有白酒/紅酒兩款 不喝酒的 還有無酒精版! 水果甜美 個人很喜歡

Roasted Suckling Pig | 葡式燒乳豬.

Sangria
2017-07-21 430 浏览
由西頁搬左嚟尖沙咀,地方都幾大,佢最出名嘅葡式烤乳豬1/4隻 $280 ,只係用少量香草醃過,長時間漫烤,保留住原有豬隻嘅鮮味,肥瘦豬肉位均稱,配埋茄汁葡萄乾炒飯,絕!砵酒燴牛尾 $195 ,長時間炆煮嘅牛尾,再用砵酒汁燴煮,酒味揮發後剩下砵酒嘅甜度,配試牛味濃郁嘅牛尾,得到充分平衡。再襯埋兩杯一白一紅Sangria,南歐情懷又令我想起了西班牙的美食。再加上部長送上一件爆芝馬介休球作試食。芝士同馬介休味混合下的味覺享受,完滿了整個晚饍。
由西頁搬左嚟尖沙咀,地方都幾大,
葡式烤乳豬1/4隻

佢最出名嘅葡式烤乳豬1/4隻 $280 ,

砵酒燴牛尾
砵酒燴牛尾 $195 ,
再加上部長送上一件爆芝馬介休球作試食。

芝士同馬介休味混合下的味覺享受,完滿了整個晚饍。
2017-07-12
葡式烤乳豬1/4隻
砵酒燴牛尾
食高質葡國菜好多時都要走到澳門先食到,睇雜誌見到尖沙咀最近新開一間葡菜餐廳,決定去試下。餐廳位於美麗華商場,位置方便,閒日夜晚八點黎已經有八九成滿,座位闊落都坐得舒服。同朋友叫左兩杯sangria,一紅一白,一樣咁好飲,個人認為白酒特別d。葡菜又點少得馬介休球?呢舊馬介休球外脆內軟,入面係薯蓉同馬介休,非常香滑,係唔錯既餐前小食。牛尾燴飯亦出色,至少有六七舊,舊舊都好有肉,d汁撈飯都好好食。仲有非洲雞,雞焗得好嫩滑,表皮混和左香蒜醬同辣醬,非常惹味,不過小心辣醬都幾辣,真係食得辣既人先好試。最後甜品仲有香蕉酥,以薄脆酥皮包住香蕉,都幾夾呢!呢一餐食得好滿足,以後食葡國菜唔洗特登去澳門了!

最後甜品仲有香蕉酥,以薄脆酥皮包住香蕉,都幾夾呢!

呢一餐食得好滿足,以後食葡國菜唔洗特登去澳門了!
平時我好少食葡國菜,因為覺得大部份葡國菜都好濃味,又咸又油,好似好唔健康咁!不過今次食完葡匯咪走雞葡國餐廳,令我對葡國菜有改觀。依間餐廳總店喺西貢,已經有好耐歷史,今次終於搬出嚟尖沙咀旺區,二令到更加多食客嘗試,有口福呀!😋▫️今次試咗好多傳統嘅葡國菜,例如,馬介休球🍘、沙甸魚🐟、乳豬🐽。坦白講全部都真係幾好味,第一次見馬介休有流心芝士🧀;沙甸魚亦都好新鮮唔會太咸;最令我欣賞嘅就係個乳豬,初頭以為好肥膩,點知一叉落去,皮還皮,膏還膏,一啲肥膏都無癡喺乳豬皮到🐖,真係唔知廚師點解可以做到咁,我估佢哋個焗爐真係有啲料到!第一啖食落去,乳豬皮脆到好似食薯片咁,個豬肉好juicy,有汁流出黎,成個餐我都好滿意!🤤▫️最後食咗兩個甜品 -葡國西多士🍞、香蕉薑卷🌯。因佢哋個焗爐真係好勁,個酥皮勁鬆軟,而且又可以做到一啲都唔油,另外估唔到薑汁同香蕉咁夾,真係可以食到幾點都得!👏🏻👏🏻
▫️
▫️
2017-07-15 519 浏览
🥖即焗小法包暖暖地 勁脆 但入面仲好軟熟可以配蒜蓉牛油或者橄欖蒜蓉味唔太重 唔會食完口臭哂又冇齋牛油咁單調 好食👍🏻😀------------------------------🧀爆芝馬介休炸到好脆 入面係軟綿綿既薯仔同芝士好香口 原來馬介休係咁既😛------------------------------🐮慢煮牛尾都有成五六舊 煮得好入味 一啲都唔韌唔通呢個就係"慢煮"既特色?👀撈飯一流架😄------------------------------🐷葡國燒乳豬個皮脆到薯片一樣 好脆好香口肉質超嫩 一啲騷味都冇 愈咬愈香😘個飯有臘腸 提子乾 椰欖 少少辣味 都幾特別------------------------------🍌香蕉薑卷拿拿拿 呢個就真係大推啦一上枱已經勁香薑味 仲熱辣辣個酥皮勁脆 入面既香蕉熱到辣口香蕉既甜味 配薑既微嗆 原來係咁夾😱雪糕偏甜 配埋一齊又係好正呢個甜品真係全晚焦點 正呀😍
🥖即焗小法包
香蕉既甜味 配薑既微嗆 原來係咁夾😱
雪糕偏甜 配埋一齊又係好正
呢個甜品真係全晚焦點 正呀😍
2017-07-15 1823 浏览
麵包😍😍😍.作為一個麵包控當然飯前麵包都要試真佢😁2人撐台腳當然有兩個大豬仔包 拎上手係微暖 包皮都係脆內裡軟屬 有花形既牛油同橄欖做配撘 視乎個人喜好 幾好味同大大個咁😛爆芝馬介休球原本以為好大個既波波 上到台係細細個 不過都幾好 唔會阻住我食主菜😹因為我食完個飽都半飽 入口覺得好好味 佢既芝味蓋過本身既薯味同鱈魚味 但我第一次食真心覺得幾好味 炸到好香口 唔太油膩 但可惜既係見唔到爆芝既效果 但我見人地d相又有既😭Mocktail唔飲酒精可以揀哩個假酒精飲品 我真係好喜歡哩個飲品葡式白酒煮蜆.嘩 嘩 嘩😱超大隻蜆 原本只係期待係平時食開既細細隻蜆 點知店員一拎上枱就忍唔住嘩左一聲😍😍好大好大隻蜆 店員話係黎自紐西蘭既活捉蜆 😌 好正 入口好鮮甜多汁 好鮮味呀 份量都較想像中多 超抵食葡國燒乳豬.店員話要準備一小時既乳豬仔☺️價錢不便宜要成$280 但係真係整得幾好食 一啖入口就感受到乳豬仔既皮脆肉嫩 外層香脆 肉咬落又有好多汁 真係烤到好嫩好滑 本身怕叫哩份會唔夠飽 原來又會配個飯食 小小茄汁 飯身較淋 仲有少量沙律 酸酸地入口感覺好開胃☺️最後一道菜葡式多士.哩道甜品賣相普通 但個多

麵包😍😍😍

Mocktail
唔飲酒精可以揀哩個假酒精飲品 我真係好喜歡哩個飲品

葡式白酒煮蜆

葡國燒乳豬

最後一道菜
葡式多士
哩道甜品賣相普通 但個多士煮得好味 咬開可以見到有蛋 入口有濃濃蛋香 口感好香軟 配有莓醬 酸酸甜甜感覺都幾好 不過哩個甜品都好飽下☺️☺️☺️
  • 葡國乳豬
2017-07-14 1341 浏览
曾答應老媽一同往澳門吃喝玩樂,可是最近天氣不是下雨,就是太熱了,所以這個澳門之旅得暫時延遲! 在網上找到一家以葡國雞為主題的餐廳,在老媽生日中午為她帶來一點驚喜,除祝願老媽生日快樂外,也可讓她先搔一下澳門之癢! 餐廳名為葡匯咪走雞葡國餐廳,當中的「咪走雞」十分趣緻,亦突顯了雞的重要地位! 餐廳設計簡潔,帶有葡國特色! MC's Mocktail HK$45/Glass 跟老媽先要來兩杯 Sangria,可選擇含酒精與不含酒精。老媽的非酒精,色澤較鮮,水果味來得甜香和自然,容易被人受落。而酒紅色的 Sangria ,酒味不重,與水果味平分春色! Traditional Grilled Sardines HK$55 (2 Pcs) 傳統烤沙甸魚 「咪走雞」備有多款小食,老媽和我也愛魚,所以選來葡國招牌之一的沙甸魚。沙甸魚烤得微焦,魚肉扎實,少鹹帶甘香! Portuguese Roast Garlic Chicken HK$195 香蒜燒春雞 嚐過小食後,輪到招牌的葡式燒雞。喜歡嚐辣的我,餐牌上的霹靂非洲燒雞最令我流口水,另還有香蒜燒春雞和招牌燒春雞,三款燒雞均採用春雞煮理,人少亦可盡情

餐廳設計簡潔,帶有葡國特色!

MC's Mocktail HK$45/Glass

香蒜燒春雞

嚐過小食後,輪到招牌的葡式燒雞。喜歡嚐辣的我,餐牌上的霹靂非洲燒雞最令我流口水,另還有香蒜燒春雞和招牌燒春雞,三款燒雞均採用春雞煮理,人少亦可盡情享用!最後老媽和我決定要來香蒜燒春雞。

香蒜燒春雞儼如兩隻雞脾,色澤金黃,皮層鋪滿香脆的蒜蓉,配上西蘭花、炸薯條和車厘茄。急不及待先品嚐春雞,入口充滿牛油和蒜香,雞肉嫩滑細彈,我和老媽也吃得津津有味!

爆芝馬介休球

另外的爆芝馬介休球是「咪走雞」的新品,遠看真有點像帶皮的原隻薯仔!

爆芝馬介休球

切開馬介休球,隨即出現流心的芝士。外層薄脆,內層是軟糯的薯蓉和芝士,味道略帶鹹香,作為馬介休粉絲,若然再多一點馬介休定必更完美!

Rampanada HK$45
葡式西多士

老媽對多士情有獨中,因此選來富有傳統口味的葡式西多士!

Rampanada HK$45
葡式西多士

葡式西多士外層炸得乾脆、黏滿沙糖,而內層鬆軟,跟沙嗡的質感十分相似,還帶有肉桂和砵酒醬,不失葡國特式與風味!

「咪走雞」的老闆是葡國人,自小跟 Grandma 入廚,腦海中盡是 Grandma 菜譜,選擇在香港發展第一家葡國餐廳,將 Grandma's Recipes 與客人共享!
2017-07-12
  • 香蒜燒春雞
2017-07-14 2278 浏览
去澳門食葡國餐就食得多 係香港吃貨就未食過喇 今次無意中發現了尖沙咀有開新開的葡國餐廳裝修幾靚💡所以決定一試!=============================今次我地兩個人食 臨叫餐時特登問左侍應有咩推介 最後我地揀左 蒜香招牌咪走雞🍗🐥葡式白酒煮蜆 爆芝馬介休球🧀同甜品葡式多士🍞.1⃣首先黎左個法包先🥖吃貨好鍾意的貼心位係附送的牛油軟硬度剛好 因為我好怕每次點餐包舊牛油係太硬身 係舊麵包到搽極都搽唔到 另外仲有新鮮橄欖搽麵包.2⃣爆芝馬介休球 真心好爆芝 同朋友無聊即場比試下邊個可以整到最長拉絲😂加分位係馬介休球size岩岩好 因為上次係澳門好出名果間葡國餐廳的馬介休球係超巨型size 所以本身好擔心太大舊食濟食唔到主菜 好彩唔膩.3⃣葡式白酒煮蜆 呢個要比⭐⭐⭐⭐⭐ D蜆大隻到一個點❗❗❗後尾忍唔住問老闆娘 知道d蜆係紐西蘭空運到港 好鮮甜 用白酒煮非常入味 十個推介 另一溫馨提示 呢道菜入面有用西芹吊味 如果唔食西芹的朋友 可以點餐前同餐廳講聲.4⃣蒜香招牌咪走雞🐔🐥呢個燒雞落料勁足 有麵包糠芝士同勁多蒜❗仲有南非運來的piri piri 辣粉 少少辣味 但是可接受的辣 因為我
[尖沙咀]去澳門食葡國餐就食得多 係香港吃貨就未食過喇 今次無意中發現了尖沙咀有開新開的葡國餐廳裝修幾靚💡所以決定一試!

爆芝馬介休

葡式白酒煮蜆

4⃣蒜香招牌咪走雞🐔🐥呢個燒雞落料勁足 有麵包糠芝士同勁多蒜❗仲有南非運來的piri piri 辣粉 少少辣味 但是可接受的辣 因為我本身唔食得辣 呢種辣味perfect😋鍾意食辣的朋友可以試餐廳另一款霹靂非洲雞 試完的朋友可以同我分享返有幾辣😀😀 講返本身隻雞 雖然係燒雞 但肉汁豐富 唯一可挑剔係肉汁太豐富的同時 面果層麵包糠會淋左少少
蒜香咪走雞

5⃣葡式多士🍞呢間餐廳甜品選擇好多 特登影左張menu比大家睇 咁我今次就揀左葡式多士 本身以為好膩 多士喎😱點知有驚喜 多士個汁係士多啤梨🍓同藍莓做成 所以入口甜甜酸酸 而且有別於其他多士一咬D油飛曬出黎 呢個口感有點似豆腐😂口感特別 值得一試
葡式多士

=============================
另外 到臨走時先原來呢間唔係新餐廳 原來之前三年一直係西貢開業 所以儲落好多熟客
❗❗❗大家係咪好好奇點解我知咁多嘢呢 因為呢間餐廳個老闆娘得閒會周圍同客傾計😂所以八卦的我梗係捉住老闆娘係咁問啦😈
🔴要搵一個坐得舒服 慶祝生日 週年紀念 朋友聚會 呢間餐廳絕對係穩陣之選✔✔

=============================
葡匯咪走雞葡國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場二期1樓167號舖
  • 蒜香招牌咪走雞
  • 葡式多士
  • 葡式白酒煮蜆
  • 爆芝馬介休球
2017-07-13 1564 浏览
近日發現公司樓下新開了這間葡國餐廳,更發現用銀聯咭食lunch有7折優惠,於是約埋班同事柴娃娃去試新野!這間餐廳擺設好有葡國藝術品feel, 枱與枱之間好寬敞,不會被人有壓迫感覺!而且店員每個都好有禮貌,我地催單時沒有黑面,並解釋為何遲上菜,還不停向我地道歉,我地也有禮貌地講'唔該'!Lunch set方面,每日都有不同款式,前菜:有沙律同牛尾湯二選-,主菜:今日星期四有砵酒燴牛尾,肉醬意粉等等共四選-,餐飲:咖啡或茶(凍飲不用加錢)。前菜我地全部揀了沙律,這沙律份量剛好(對於女性來說),伴以酸甜醋汁,清新又健康主菜有三個同事揀了砵酒燴牛尾,我同另一同事揀魚(店員說是盲糟)。初時末上菜時,大家覺得牛尾份量會不多,但完全估錯了,是滿滿的-碗,大大粒的牛尾,還滿有肉的,牛尾吸收了個汁,好淋好入味!裡面的雜菜也是精髓所在,入哂味所有精華就在那個汁,伴飯-流(根據三個同事食評寫的)她們不約而同都話好好食,而且三個連汁都食清光呢至於我的魚,等了四十五分才來,我的lunch time已差不多夠鐘了!所以-到來,便要三爬兩步食完。可能是即叫即整,魚同飯都是熱辣辣的,份量也剛剛好!盲糟魚肉質厚實,拌以
前菜

主菜
所有精華就在那個汁,伴飯-流

至於我的魚,等了四十五分才來,我的lunch time已差不多夠鐘了!所以-到來,便要三爬兩步食完。可能是即叫即整,魚同飯都是熱辣辣的,份量也剛剛好!盲糟魚肉質厚實,拌以蛋黃醬汁,再拌飯吃實在一流
我不喜愛吃魚皮的,由於魚皮煎得香囗,也忍不住吃掉了,哈哈
再飲杯香濃咖啡,今餐lunch劃上完美句號

銀聯有7折,即每人才$56(末加-),尖沙咀區來說已很超值
2017-07-13
用餐优惠
信用卡優惠
  • 砵酒燴牛尾飯
2017-06-25 1069 浏览
接觸葡國菜既機會5隻手指數得晒, 通常都係過澳門玩時"順便"食埋, 仿佛咁先似過過大海呢間新開既葡國菜餐廳位於大型商場內, 位置非常方便, 望到咁Sharp醒既鷄就知係呢度啦! 此店原來前身係札根於西貢, 今次落戶係九龍旺區, 想食葡菜就方便得多內裏裝修以淺木色為主調, 配以淺藍色梳化, 加上燈光柔和, 播住輕快既葡萄牙音樂, 比人一種無拘束感覺, 適合家庭及朋友開餐暢聚一番呢度比較特別少少, 門口特設小型枱椅, 亦都留意到坐墊特別選用顏色比較繽紛既, 原來呢度係比客人食下午茶/甜品區每日專業甜品師都會精心造出不同種類糕餅/甜品, 即使你每日幫襯都會搵到新鮮感, 仲有咖啡供應, 係呢度食件餅, 享受杯咖啡都係一件賞心樂事!呢到供應酒類, 有特式葡國啤酒, 要對抗悶熱既天氣, 呢杯Sangrita就幫到手, 呷一口體內暑氣全消, Cheers ..............打開餐牌, 食物種類包括風味小食, 餐湯, 沙律, 各式三文治, 意粉, 主菜及甜品, 價錢望落合理!晚市時間, 餐廳會每人送客豬仔脆包, 熱辣辣自家製架, 比起外邊買到既內裏包芯食落有煙韌感, 外皮香脆, 你睇下我隻

晚市時間, 餐廳會每人送客豬仔脆包, 熱辣辣自家製架, 比起外邊買到既內裏包芯食落有煙韌感, 外皮香脆, 你睇下我隻餐碟上既碎塊就知有幾脆!
豬仔脆包

既然有豬仔脆包, 就叫個葡式薯仔花菜湯黎伴食, 選用葡式馬鈴薯及葡國臘腸, 真材實料, 不加味精, 奶及麵粉, 只飲到香濃薯仔味, 而咸味就靠葡國腸"輸出", 質感濃稠, 飲完呢個都半飽! 真係由三至八十歲都岩飲! 哈..哈.............

或許好多人覺得沙律係件好易整既食物, 但要計算食物既配搭及醬汁既運用都要下一番功夫, 呢客啤梨番石榴沙律, 甜美爽口既番石榴及香甜啤梨混合係清新沙律菜上, 兩者散發著獨有果香味, 再淋上啤梨醋醬汁, 配搭特別, 味道甜中帶少少酸, 非常開胃, 坊間唔常食到!
啤梨番石榴沙律

傳統葡式拼盤 (二人份量), 包括葡式香腸, 傳統馬介休球, 酥炸魷魚件, 香脆炸鷄粒, 大部份係脆口野, 用黎送酒就最岩; 初試葡式香腸幾香肉味, 外觀同中國臘腸有D相似, 但口感較腍身; 另外個馬介休球味道調教得唔會過咸, 外香內有食薯蓉既質感!
葡式拼盤

沙甸魚就食得多, 尤其係罐頭果隻, 但原條燒仲要咁大條既沙甸魚就真係第一次食, 貨源黎自葡國, 以傳統方法燒烤, 保證原汁原味! 魚燒至皮香肉嫩, 只需係頭及尾位上界一刀, 然後再係魚身中間界一刀就可以輕易起出魚肉! 咪講笑, 切開時D魚香味更加"擴散", 我諗用手揸住原條食應該仲滋味, 下次試下咁食先!
傳統烤沙甸魚

以6個鐘慢煮而成既紅酒燴牛尾(配白飯), 舊牛尾焾到可以骨肉分離, 無需同舊牛尾"博鬥", 肉質香腍又入味, 一客都有4-5舊牛尾, 配以紅蘿蔔西芹塊, 令醬汁酸中帶甜, 用黎撈飯就正配! 超好味!
紅酒燴牛尾

黎食葡國菜, 又點可以唔叫葡式燒乳豬 (1/4 客), 伴以沙律菜及肥佬炒飯, 咩係肥佬炒飯?! 呢個飯原來係葡國人聖誕節先會食, 材料有提子乾及彩椒粒, 味道有D似西炒飯! 講返主角先, 乳豬皮燒到脆夾香, 帶點誘人既油光但食起上黎又唔會好油膩! 皮下已經係肉, 唔帶多餘肥膏, 肉質非常嫩滑, 只需用餐刀輕輕一切已可"片"出肉來, 果然係招牌菜!
葡式燒乳豬

呢度有個專業甜品師駐場, 每日新鮮研製不同甜品/糕餅類, 以下呢兩款係佢既推介: 酥皮芒果卷, 造型似一個軟皮錢袋, 以牛油味幾重既酥皮包住香甜芒果粒, 再加上圍邊既自家製香滑忌廉醬, 我口裏說......哇....肥死呀! 但身體卻很誠實, 隻叉不斷將甜品送入口中, 不消10分鐘已經完全KO! (內疚MODE啟動中.........................)
酥皮芒果卷

說時遲那時快, 呢客葡式西多士亦送上枱啦, 以牛奶浸滿面包先再炸, 呢個功序除左增加香滑感仲可以減少面包索油, 所以食黎黎完全唔覺得油膩, 外面灑上庶糖及玉桂粉, 邪惡程度再爆燈D!

呢餐應該都係我係香港第一餐食既正宗葡國菜, 有D菜式仲係出自家傳食譜, 保證你係出面食唔到, 食得超滿足!
豬仔脆包
紅酒燴牛尾
葡式燒乳豬
酥皮芒果卷
2017-06-24 552 浏览
美麗華酒店一樓商場居然比我見到間葡國菜環境好舒服,並不是澳門式裝修而係有啲似巴西葡國氣氛尤其佢播住Fodo全場音樂。好正重點希望佢嘅食物可以俾我哋驚喜!我哋一行四人食完之後讚不絕口因為可以喺香港有真正嘅葡國菜出現。仲要係傳統家鄉菜式。我哋叫咗兩個頭盤三個主菜三個甜品完全滿足。鹽燒沙甸魚甘香、鮮味葡式特色拼盤啤酒好朋友白酒煮刀背蜆鮮甜無比砵酒炆牛尾好味到唔識形容霹靂非洲燒雞Piri piri 辣椒好特別一定要試木糠布甸ok la ! 比起其他一定好過砵酒燒菠蘿食到咁飽幫助消化蜜薑香蕉卷點解香蕉可以同薑咁配整體真係好好食好滿足!食材非常新鮮!如果唔使去澳門香港有得食,船飛錢都夠食啦!

重點希望佢嘅食物可以俾我哋驚喜!

我哋叫咗兩個頭盤三個主菜三個甜品完全滿足。
鹽燒沙甸魚
砵酒燒菠蘿
食到咁飽幫助消化
蜜薑香蕉卷
點解香蕉可以同薑咁配

整體真係好好食好滿足!食材非常新鮮!
如果唔使去澳門香港有得食,船飛錢都夠食啦!

2017-06-23
  • 砵酒炆牛尾