2010-06-23 37 浏览
下午四時,呢間華姐都算幾多人,坐滿一半客本來想食伊麵,但最後好想食牛腩和牛肚,於是和友人一起吃淨牛腩和牛肚牛肚幾爽,幾彈口,不過味道並唔算有什麼大不了,不過以清湯來煲的牛肚的確能夠突顯牛肚的原本味道。牛腩也不錯,好腍。但感覺想不是煲得腍,而是用一些附加的東西令牛腩變腍,例如木瓜。因為我的舌頭並未有令我感到這碗牛腩充滿「夠火喉」的味道,如果要咁腍又咁冇味,好難說服我是用清湯「煲」出來的牛腩。最後,這些湯令人感到非常口渴。嗯.....明晒...... 清湯?推介牛肚,牛腩要睇狀態............ (我上次真的吃過超好味的呢~~~~~)
下午四時,呢間華姐都算幾多人,坐滿一半客

2010-06-16 11 浏览
路過天后,記得華姐清湯腩,便入去醫肚。已是八點多,顧客不多,叫了牛腩河和豆漿,腩河的湯底真的不錯,有鮮味,相信味精不多(因為冇口乾的後遺症),D牛腩都幾多,有咬口,但嫌略廋。河粉就一般。可惜杯豆漿可能壞了,味道有D『宿』味!

可惜杯豆漿可能壞了,味道有D『宿』味!
2010-06-12
  • 清湯牛腩
2010-05-20 29 浏览
同媽咪去完花卉展就揾地方食野啦!呢間清湯腩想試好耐啦!而且好彩唔係lunch時間.等1陣就有位!gogoggogo!入到去有位亞叔幾好服務態度!見我地拎住d 買左ga蘭花, 問我地: e.幾靚wor !! d花咁咁咁咁.....種會好靚ga!哈哈我媽咪同佢係到傾種花心得!之問我地食咩啦,我記得係open rice見過崩砂腩同坑腩都唔錯,就要呢2樣啦!2碗粉1上枱我梗係即刻影相啦.哈哈亞叔又見到: g10 機wor!我:嘩!你又知?!亞叔: 見到你部機身上面寫住呀ma! 我地d眼好勁嫁!哈哈咁搞笑呀亞叔!我食崩砂腩米, 崩砂腩好靚..肉,脂肪分佈得好清楚!食落去好香, 而且d肉唔會太散! 又唔會好硬咁! 唔錯!亞媽食坑腩河,佢都覺得ok好味!不過就覺得貴左d..因為我地係觀塘食廿幾蚊就有1碗啦.呢到要30幾蚊..不過租貴都係要體諒ga!食完我地搭巴士返屋企啦...1路上都覺得好口渴.........就算返到屋企都飲左水都係咁..亞媽話:可能落多左味精!
同媽咪去完花卉展就揾地方食野啦!
呢間清湯腩想試好耐啦!

入到去有位亞叔幾好服務態度!
哈哈我媽咪同佢係到傾種花心得!

2碗粉1上枱我梗係即刻影相啦.
哈哈亞叔又見到: g10 機wor!
我:嘩!你又知?!
亞叔: 見到你部機身上面寫住呀ma! 我地d眼好勁嫁!

哈哈咁搞笑呀亞叔!

我食崩砂腩米, 崩砂腩好靚..肉,脂肪分佈得好清楚!
食落去好香, 而且d肉唔會太散!
又唔會好硬咁! 唔錯!

亞媽食坑腩河,佢都覺得ok好味!
不過就覺得貴左d..因為我地係觀塘食廿幾蚊就有1碗啦.
呢到要30幾蚊..
不過租貴都係要體諒ga!

食完我地搭巴士返屋企啦...
1路上都覺得好口渴.........
就算返到屋企都飲左水都係咁..

亞媽話:可能落多左味精!
2010-05-03 64 浏览
華姐清湯腩河粉上星期勞動節個日,去咗華姐清湯腩到食D牛腩雖好稔,但係唔夠牛味,我就比較鐘意大利清湯D牛腩肉味多D,佢地唯一好過大利嘅,就係D牛腩肉無咁黏牙而湯頭都幾油下!
華姐清湯腩河粉

上星期勞動節個日,去咗華姐清湯腩到食

D牛腩雖好稔
,但係唔夠牛味
,我就比較鐘意大利清湯D牛腩肉味多D,

佢地唯一好過大利嘅,就係D牛腩肉無咁黏牙

而湯頭都幾油下!
2010-05-01
  • 豆漿
2010-04-18 188 浏览
超難得早上有得放,下晝先番工。於是就硬拉阿媽去天后食食食。首先去華姐度食清湯腩。去到時兩點半,人不算多。要咗坑腩同崩砂腩 + 腩汁蘿蔔。兩種腩都好正,又夠淋,絕不黐牙。崩砂腩就帶點肥,也有些筋膜位,肥位好甘香;坑腩就較瘦,比崩砂腩更淋,牛肉味濃。蘿蔔清甜,但就唔多覺有腩汁味。華姐都座陣店裡,不過就顧住睇真情。
超難得早上有得放,下晝先番工。
於是就硬拉阿媽去天后食食食。
首先去華姐度食清湯腩。
去到時兩點半,人不算多。
要咗坑腩同崩砂腩 + 腩汁蘿蔔。
兩種腩都好正,又夠淋,絕不黐牙。
崩砂腩就帶點肥,也有些筋膜位,肥位好甘香;
坑腩就較瘦,比崩砂腩更淋,牛肉味濃。
蘿蔔清甜,但就唔多覺有腩汁味。
華姐都座陣店裡,不過就顧住睇真情。
崩砂腩 + 腩汁蘿蔔
崩砂腩 + 腩汁蘿蔔
  • 坑腩,崩砂腩
2010-04-09 112 浏览
去完花展才11時許,便到這裡食午餐,每次來到天后一定來找華姐.今次食了: 腩汁蘿蔔 - $10, 超抵食, 好重薑味, 夠火候. 崩沙腩伊麵 - $32, 原價$28, 因要伊麵, 所以加3元, 崩沙腩有d肥, 但好味, 伊麵也好食. 魚蛋米粉 - $22, 魚蛋同魚片也好食, 最後連湯都飲晒.招呼很好,好似朋友一樣,一定會再來.
去完花展才11時許,
便到這裡食午餐,
每次來到天后一定來找華姐.

今次食了:
腩汁蘿蔔 - $10, 超抵食, 好重薑味, 夠火候.

招呼很好,
好似朋友一樣,
一定會再來.

夠火候, 有薑味
崩沙腩伊麵
有d肥, 正....
伊麵也好食
魚蛋米粉
好食到連湯都飲晒
2010-03-24
夠火候, 有薑味
崩沙腩伊麵
有d肥, 正....
伊麵也好食
魚蛋米粉
好食到連湯都飲晒
2010-04-01 13 浏览
見好多笑, 所以過來試食下.所以叫了出名的牛腩. 第一件食落去, 好正, 因為好淋, 好軟.不過再食......原來其他都好硬. 一d 都唔好食而d湯真係幾清. 冇乜味.之後,走果陣,同個老細講. d 牛腩好硬呀...一d 都唔好食.佢就話,你下次落order時,講明要淋,就會比淋0既你.所以大家可以試下.得唔得.
見好多笑, 所以過來試食下.
不過再食......原來其他都好硬. 一d 都唔好食
而d湯真係幾清. 冇乜味.
佢就話,你下次落order時,講明要淋,就會比淋0既你.
所以大家可以試下.得唔得.
唔夠味
有d好食, 有d 又硬
2010-03-23 10 浏览
終於有機會嚟試下呢度嘅清湯牛腩、蘿蔔,點咗個清湯牛腩伊麵同蘿蔔1/. 清湯牛腩伊麵 ($25)+伊麵(+$3) - 牛腩真係好稔,唔黏牙,同埋難得可以配伊麵,正!!!2/. 清湯蘿蔔( $12 ) - 清甜無渣,好味!!!連honey都話由九龍專程駕車過嚟食都係直得,一定會再嚟試。
2/. 清湯蘿蔔( $12 ) - 清甜無渣,好味!!!
清湯牛腩伊麵
清湯蘿蔔
2010-03-01
清湯牛腩伊麵
清湯蘿蔔
  • 清湯牛腩、伊麵、蘿蔔
2010-03-23 131 浏览
眾多有名氣的清湯腩中, 以九記名氣最大, 但名氣所累而令店舖水準不穩, 服務亦頗差, 所以華姐係我首選, 起碼水準穩定之餘服務亦不錯, 是日見隔離的大利有位, 但華姐卻要等位我自己喜歡坑腩, 所以叫左一碗坑腩伊麵($28, 如配普通粉麵$25, 伊麵則加$3), 其實坑腩即近腰肋骨的牛肉, 因為除去肋骨後會出現一條條的坑,所以稱為坑腩, 雖然看似肥膩, 但食落去滑溜, 就算煮得過火, 也無韌的感覺, 所以華姐的坑腩能滿足我的口胃, 配上已吸上淡淡牛骨湯的伊麵同食實在不錯...另點了腩汁蘿蔔($10), 又腍又清甜的白葡萄用上牛腩汁煮熟, 真係唔明白點解佢地一年四季的蘿蔔都整得咁清甜好味, 究竟係煮的技術定係蘿蔔的質量??!!

崩沙腩
崩沙腩
  • 所有清湯腩
2010-03-02 12 浏览
今日去開果頭做野, 就順路行左去搵呢間牛腩,一去到就見到大利,但大利以前食得多,今日係專誠來搵阿華姐,入到去勁多人,我一個人搵左張細台坐低,望左兩眼餐牌竟然有牛腩菜飯叫,但我今日來想試下D河粉,叫左碗牛腩河加蘿蔔牛腩大塊份量都唔少,以瘦腩來講呢間俾群記同九記好食蘿蔔都幾有味,個河粉係普通貨,但食食下再飲埋啖湯就發現佢個湯勁重味精,D蘿蔔個味原來都只係味精,勁失望 原本仲想搵間好食牛腩河
叫左碗牛腩河加蘿蔔
牛腩大塊份量都唔少,以瘦腩來講呢間俾群記同九記好食
2010-03-01
2010-03-01 230 浏览
在cwb行逛完,是時候找地方吃晚飯,上回花市期間到天后實在太多人,錯過了華姐清湯腩,今次終於可以試一下。牛腩河&牛肚河- 先飲湯底,記憶中比大利的更清,嘗第一啖時覺得沒什麼味,但邊吃粉邊飲湯時,又覺得清得來飲到些少牛鮮味的甜。牛腩頗"林",個人覺得牛肚比牛腩好吃。腩汁蘿蔔-認真麻麻蘿蔔不夠"林",也沒有味,碗底的腩汁很油,油多過腩汁總括而言不是太差,可以一試,但相比同是做清湯腩的大利,我覺得大利比較好,特別係腩汁蘿蔔!

腩汁蘿蔔-認真麻麻
蘿蔔不夠"林",也沒有味,碗底的腩汁很油,油多過腩汁

牛腩河
牛肚河
2010-02-27
2010-02-07 12 浏览
今日一大班人去咗試華姐手勢,真係幾好.星期六的午飯時間,七個人都係等十幾分鐘,一個好. 雖然華姐出名,但個清湯腩都係廿幾伩,兩個好. 個清湯腩係有點瘦,都一d都唔un,個河幼滑得來唔會好稔,幾好. 其他小食就比較清淡,蘿蔔無根又稔甜,醉鷄酒比較淺,唔搶喉,紅油抄手的皮好薄,餡唔肥少師傅,個菜都幾新鮮,但有根.食完之後,我地夾錢找數,無俾人趕,又無俾人啤,服務幾好. 我第日都會再來!
今日一大班人去咗試華姐手勢,真係幾好.

小食就清淡咗d
你睇它幾瘦
2010-02-06
小食就清淡咗d
你睇它幾瘦
  • 清湯腩
2010-01-30 20 浏览
原來o係呢度,多年前企o係對面街都唔知呢間係咩五點,人算坐得滿滿。好不容易佔了個座位坑腩伊($25 + $3)個湯好清,食完麵都飲o左幾口牛腩有點韌,亦感覺未算入味伊麵好似煮得過火了,略失口感個男人係咁聊人傾計,我映相話要收我版權費……還未動搖到以前食過o既牛腩o既地位添,但公平地說是不賴的
原來o係呢度,多年前企o係對面街都唔知呢間係咩
五點,人算坐得滿滿。好不容易佔了個座位

坑腩伊($25 + $3)
個湯好清,食完麵都飲o左幾口
牛腩有點韌,亦感覺未算入味
伊麵好似煮得過火了,略失口感
個男人係咁聊人傾計,我映相話要收我版權費……
還未動搖到以前食過o既牛腩o既地位添,但公平地說是不賴的
2009-12-24
2010-01-22 20 浏览
因家住得近, 從小都有機會經常光顧.清湯坑腩, 先唅着一口濃而不俗的牛清湯, 夾起一塊肥瘦均勻牛腩, 且帶點彈牙的筋.. 是非常有地道的美味, 價錢亦超值.只可惜腩汁蘿蔔不再用腩汁煮熟, 而是淋面的. 好像是遷就一些不吃牛的人... (不吃牛又為何要來?)每逢碰上任何維園活動, 華姐都是其中一個好選擇.朋友吃過的都說難忘它的美味.有時遇上笑咪咪的華姐, 她就算不認得你, 都會親切的和你閒話家常, 看着電視說說時事.雖然坐位狹窄, 卻顯得份外親切, 自然.華姐, 街坊, 維園... 好像亳不相干, 但就似有什麽連在一起的... 很香港.
因家住得近, 從小都有機會經常光顧.
彈牙的筋.. 是非常有地道的美味, 價錢亦超值.
只可惜腩汁蘿蔔不再用腩汁煮熟, 而是淋面的. 好像
是遷就一些不吃牛的人... (不吃牛又為何要來?)
每逢碰上任何維園活動, 華姐都是其中一個好選擇.
朋友吃過的都說難忘它的美味.
有時遇上笑咪咪的華姐, 她就算不認得你, 都會親切的
和你閒話家常, 看着電視說說時事.
雖然坐位狹窄, 卻顯得份外親切, 自然.
  • 清湯坑腩
2010-01-13 15 浏览
今日等女友收工...走咗去天后接佢後搵地方食飯...記得電器道有兩間食清湯腩幾出名....就去試下...!!! 去到第一間見到就係呢間咁嘅華姐...見佢幾多人喺度食緊...同諗住大利就開得喺隔離...應該差唔得幾多...就費事行...入咗華姐。 點知就係嗰兩步就做咗一個錯晒嘅決定!!!叫咗一豌清湯、一碗咖哩嘅牛腩河,同一份牛腩.....碗清湯上嘅時候見到個賣相以經覺得唔吸引,我仲話俾自己聽...可能係嗰種睇唔出嘅好味啫!!!食咗先知!!!! 跟住夾起件腩一試先知原來唔只個樣...連個味道都係一樣咁唔得!!! 牛腩又"鞋"又韌...咁都當我唔好彩,咁啱切正個唔係咁靚嘅位俾我.....但係味道都係不堪......一啲味都冇....唔只係滷水味....連牛腩本身嘅牛肉味都可以俾佢哋煲走埋,攪到好似食煲完豬肉湯嘅瘦肉咁。浪費晒啲牛肉.....唔掂!!!!蘿蔔仲誇張...仲未熟透...個芯仲係生嘅... 真係可以話基本功都未合格!!!咖哩似啲樣...不過唔算出色...亦都唔係要特登去試嘅野...是旦一間茶餐廳都整得好食過佢!!!唯一值得讚嘅就係啲河粉夠滑同Service都唔差!!!!可能係我本來

唯一值得讚嘅就係啲河粉夠滑同Service都唔差!!!!

可能係我本來對呢間有啲期望...所以太過失望!!!! 如果問我會點樣同啲想去試嘅朋友講...我會話..."垃圾"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2010-01-12