2007-12-20 8 浏览
自己搞手, 聖誕Party, 入來重慶食地道Curry.Wakas Mess, 係本人一位巴籍朋友介紹, 電話裡頭聽到What a Mess, What a Mess. 本以為他說重慶大廈What a Mess!!!! 原來佢係指, Wakas Mess. 後來同佢講返, 知我會錯意. 佢亦笑說, 重慶大廈的確"what a mess!!"頭菜每人一塊Papadom, 胡椒味好重, 有朋友食唔慣.Onion Bhaji, 洋蔥圈, 好食, 但油了少少.所有人欣賞的是, Naan Bread 同Masala, Masala, 辣味適中, 好易入口, 食唔慣咖哩果位朋友都話好食. Korma, 不辣的咖哩, 亦是大家熱捧的一味羊肉Rogan Josh, 可能有人不食羊關係, 同Rogan 俾人感覺油多, 冇咁受歡迎.Madras, 叫了小辣, 但一樣咁Spicy.另外點了一個串燒拼盤, 羊, 雞, 魚燒得香噴噴, 加上鐵版. 大家都非常欣賞.入時, 樓下巴籍男士派下Member card, 享有九折. 7人行, 埋單$428Zia, 冇介紹錯!
自己搞手, 聖誕Party, 入來重慶食地道Curry.

頭菜每人一塊Papadom, 胡椒味好重, 有朋友食唔慣.
Onion Bhaji, 洋蔥圈, 好食, 但油了少少.

Korma, 不辣的咖哩, 亦是大家熱捧的一味

Madras, 叫了小辣, 但一樣咁Spicy.

Zia, 冇介紹錯!
同朋友去完玩,食飯時候,我地响日本菜,泰國菜同重慶大廈既華加士之中揀一樣,由於睇過食評知道華加士只有好評冇壞評,加上菜式係"西式",應該唔只印度菜啩,於是就一齊衝入重慶大廈一試.去前打去book位,佢話兩位ok,無問題.自從去左外地生活一年,驚覺自己英文戲劇性地進步神速(其實係信心大左啫,都係無乜文法嗰隻),由以前怕講英文怕到暈到而家好想撩人講,今時唔同往日.(離題...)門口及lift口好多外籍人士,但又無纏住我地,只係無啦啦同我地講5樓(or3樓,唔記得),我地都冇理只係等lift,好多人等lift.上到4/F,搵唔到"B-5"門牌但見到咖喱皇個招牌,見門口掛住"members only",走入去問係咪只招待會員,佢地只係叫我地入去.當時只有我地兩位客人,我第一次去呢種似私房菜既餐廳,有少少驚.一坐低,職員擺低支水,問過係$6我先敢開.跟住佢地又俾張form我填做會員,免費,有卡即享九折(即時有折喎).講番食物:芒果奶昔($15):我個fd既,我飲左一啖,唔係幾好呢隻芒果味.芝士薄餅($15):食唔到有芝士味,我點d咖喱雞汁食仲好味,我個fd食第二塊先覺得有芝士味.羊肉炒飯($42
講番食物:
羊肉炒飯($42):其實係好好味,羊肉好腍,個飯好香有少少甜味,好可惜我地都唔食得辣,少辣都唔掂(點菜前問過職員,佢話little辣,我都知大家既標準係唔同架喇),我個fd食第一啖已經頂唔順,我就好少少,最多都係流d鼻水,無喊.
印度香料雞($45):面頭落左好多椰絲,食落唔辣,幾香.可惜個飯令到我條脷麻左,享受唔到佢真正既美味.
免治羊肉($18):估唔到係咖喱角包住羊肉,初時仲以為係羊肉餅咁添,食唔晒,要拎走.
我希望下次識得叫d冇咁辣既菜,食到佢既真味.
價錢,無加一兼有九折,超值.
另,建議網主將菜式一欄改為印度菜.
2007-08-22 9 浏览
生日飯, 一眾!5人吃晚飯先在重慶大廈門口過關斬將. 我來咁多次, 都是第一次都人圍, 幾間餐廳都在爭生意, 非要把傳單塞進你手不可. 給大家一個建議, 收下所有傳單就可通行.本人覺得最刺激的是行樓梯上4樓, 左轉轉右轉轉, 未食已先興奮.兩日前已致電book了位, 當時過程較吃力, 因為大家的英語都不太好, 真的要給多些耐性溝通.說回食物, 點了:炸洋葱圈$15: 很香口, 但口感不夠脆.咖喱角$12 (3件): 今次晚飯最特出的菜色, 夠大件夠熱, 少少辣, 包着的薯仔和咖喱都好吃, 一定要試菠菜芝士$35: 食完都無咩印象.薯茸菠菜$35: 雖然賣相不討好, 但味道可以.腰果濃汁羊肉$45: 其實沒有腰果.炭爐烤雞$50: 紅色香料, 其實不辣, 熱油吱吱聲地上枱, 似鐵板燒, 使氣氛高漲.Masala雞$45 不辣, 人人都可入口Vindaloo蝦$48 真的很辣, 而且是'古惑的辣', 一開始入口無事, 十秒後才開始辣上來. 但醬汁多, 肉料較少, 想多吃肉最好叫鐵板燒那些.鐵板魚$? 幾好串燒羊肉$48: 5大條, 似是免治羊肉黏在鐵支上烤好後拔出鐵支, 有點羶味才合我口味
生日飯, 一眾!5人吃晚飯

說回食物, 點了:
炸洋葱圈$15: 很香口, 但口感不夠脆.
菠菜芝士$35: 食完都無咩印象.
薯茸菠菜$35: 雖然賣相不討好, 但味道可以.
腰果濃汁羊肉$45: 其實沒有腰果.
Masala雞$45 不辣, 人人都可入口
鐵板魚$? 幾好
串燒羊肉$48: 5大條, 似是免治羊肉黏在鐵支上烤好後拔出鐵支, 有點羶味才合我口味.
各類naan: 大塊, 厚身, 但唔夠熱, 雖說是不同饀料, e.g. 芝士, 羊肉, 但其實吃不出.
另外waitor推介了幾個, 又點了幾個, 不記得名稱.

其實點了幾個咖喱都好像落錯了單, 叫羊的來了蝦, 我們倒是無所謂.
另外不會主動給你添水, 而是給你一支支的bonaqua, 有些朋友不嗜辣, 所以全程不停問waitor要水.

環境普通, 有電視, 只是有一兩隻蚊子在上空盤旋. 可容納最多30人.

食物質素不比新x 里遜色, 何況新x 里的咖喱款款都差不多味道, 反而這裏有些辣的更令人印象深刻.
其實去重慶食咖喱, 味道如何已不太重要, 反正間間都不會太差又抵食.

2007-01-01 5 浏览
4丁人食左66蚊有頭盤有野飲, 味道正!!推介佢既乳酪, 甜果隻(有甜有酸)都係果句, 唔好諗佢既衛生就ok
4丁人食左66蚊
有頭盤有野飲, 味道正!!
推介佢既乳酪, 甜果隻(有甜有酸)
都係果句, 唔好諗佢既衛生就ok
2006-08-05 5 浏览
友人流放六個星期回來,跟臨行前一樣,去了同一處地方吃同一樣的菜。由於今人友人們肚餓的程度都幾高,所以點了Mutton Masala(有蕃茄既咖哩羊)、Palak Paneer(菠菜芝士)、Chicken Tikka(炭爐烤雞)、Beef Vindaloo(最辣既紅咖哩牛)...前前後後仲叫o左幾個Roti(叫到out of stock)、Plain Naan、Butter Naan、Garlic Naan、Khasi Naan(有羊stuffing 既naan)、Masala Tea(拉茶)同Lime Soda。唔知係咪受辣程度高o左,抑或係阿廚就番港人口味,even Beef Vindaloo 都唔夠辣;由於所有物事都係即整既關係,所以就算D 料係次等貨,味道仍不錯- 尤其是Khasi Naan。做得re-visiting diners,Wakas Mess 質素有一定保證。雖然說Wakas Mess 係o係重慶裏面唯一夠膽話自己係Pakistani,除o左因為友人們的慣性外,想不出特別的理由會自己揸 fit o個陣去。

2006-02-17 13 浏览
本人一向喜歡食印度菜,今次找埋一大班朋友(有6,7個左右)去重慶森林...呀!唔係..係重慶大廈試試啦....我們一行..女多男少....去到門口己經開始比人圍住左啦...好唔容易先選定這間...上到見個格局都還可以...叫左都差唔多8,9度菜....每人叫多一杯野飲...都係每人$51連tips....真係好抵....而且d野食又好好食....尤其是個咖啡角...辣辣地幾好味....連唔食得辣的朋友都話要再叫多碟...本人覺得佢d..pizza好好食...洋蔥圈都好好味...杯瑪拉拉茶...好香好好飲...服務態度又好...本來有d野..叫一碟唔夠分...叫多碟又會多過頭...佢都叫裡面整我們人數既分量...只收一碟的價錢....真係好....每人埋單$51....極抵..
每人埋單$51....極抵..
Wakas 係我既蒲點之一,但佢亦都係一個我極級唔建議一個人或者兩口子「單挑」既地方:佢serve 既份量真係食個前菜都飽o個隻(Size + 油膩程度+ 重慶俾人感覺既危險程度等等等等)。通常我會叫客炸洋蔥圈,幾隻甜至辣味+ 唔同肉類既咖哩同Naan (甜品就視乎大家的「好甜」程度喇,因為D 甜品仲甜過糖漿)。洋蔥圈係用紫色o個隻又大又甜既洋蔥整既,佢既好食程度完全同廚房忙唔忙無關:我試齊「廚房忙/唔忙」同「洋蔥圈好食/唔好食」cross 到出o黎o個四大極端;換句話講,即係睇o下你好彩唔好彩。唔好辣既朋友可選擇Masala 類既咖哩,佢有咖哩香但又唔辣。好辣既朋友可選擇Vindaloo 類既咖哩,仲有大中細辣俾你揀。建議試味既朋友由淺至深(甜至辣) 咁分開嗌(即係一隻剛剛上就即刻嗌第二隻(除o左前菜可以同第一、二隻咖哩一齊嗌之外),因製作需時,等既時間已經足似令你有食完前菜好似開始飽既「虛飽」感覺),可以試清唔同咖哩既唔同香味同辣味。嗌乜咖哩都好,必嗌菠菜芝士:咪睇佢樣衰衰,但佢係眾「糊類」(包括咖哩) 中最入味同最有特色既。D 芝士既口感會有D 似豆腐乾,芝士味唔重先係正貨,用o

嗌乜咖哩都好,必嗌菠菜芝士:咪睇佢樣衰衰,但佢係眾「糊類」(包括咖哩) 中最入味同最有特色既。D 芝士既口感會有D 似豆腐乾,芝士味唔重先係正貨,用o黎o係試每隻咖哩中間「清新口腔」至o岩。

選邊隻Naan 就見仁見智,但唔好期望Butter Naan 有好重既「鮮牛油香味」,Garlic Naan 有好重既蒜蓉包香味之類:同菠菜芝士一樣,如果你抱住類似既expectation 食巴勒斯坦式印度菜既話,就不如食港式西餐:地道菜永遠集中火力於咖哩(雖然都..已..經..唔..係..好..地..道......)。

由於重慶咖哩界競爭日趨激烈,最近Wakas 請了個講中文既waiter 加盟,所以大家唔洗怕睇唔明菜單(其實有部份食物圖片提供)、講唔到你想食乜之類既問題。

搵食攻略一:如果門口D 哥哥嚇親大家既話,可以同實Q 哥哥求助,話過佢知你想去Wakas,佢會幫你「召喚」Wakas 哥哥帶路既。

搵食攻略二:Wakas 會事後俾張九折咭俾你,仲即時有九折。但你唔洗次次當係寶咁袋住,因為你每次光顧都係會重複指定動作。

* 如果有怕黑、怕污糟、怕後樓梯、怕踎兜等徵狀既話,千祈唔好踏足重慶半步:俗語有云:「眼不見為乾淨」,越地踎越地道!
2006-01-27 9 浏览
我今日去過呀...好好食...尤其係個咖喱角...下次一定再去,要多0的人!!個waiter俾左張VIP卡我添...訂位可以打: 2721 4055 / 2721 4011
我今日去過呀...
好好食...
尤其係個咖喱角...

下次一定再去,要多0的人!!

waiter俾左張VIP卡我添...

訂位可以打: 2721 4055 / 2721 4011
2005-06-01 25 浏览
誤打誤撞到此小店環境出奇地好: 清潔舒適咖哩好味, 薯仔菠菜Aloo Palak仲正, 餅都幾好.價錢相宜.可吸煙,但無啤酒....
誤打誤撞到此小店
環境出奇地好: 清潔舒適
咖哩好味, 薯仔菠菜Aloo Palak仲正, 餅都幾好.
價錢相宜.可吸煙,但無啤酒....
2004-06-04 18 浏览
第一次去重慶大吃飯,這家餐廳算是朋友介紹的。餐廳很細,只有幾張,不過環境整齊清潔,而且不會有異味。食物很地道,咖喱角好香、好味,其他咖喱就一般,而且不算辣。有一個巴辣牛肉,我們點了勁辣,很過癮。叫了很多包類,洋蔥薄餅最好。另外,餐廳自動自覺給了九折,不錯。結帳每位約HK$60,抵食。
第一次去重慶大吃飯,這家餐廳算是朋友介紹的。
餐廳很細,只有幾張,不過環境整齊清潔,而且不會有異味。
叫了很多包類,洋蔥薄餅最好。
2004-02-10 6 浏览
腰果濃汁羊肉特別好食其他都不錯4男2女,食到飽飽都係每人$70!好抵!
腰果濃汁羊肉特別好食
其他都不錯
4男2女,食到飽飽都係每人$70!好抵!