2018-11-19 509 浏览
菠蘿冰室😋😋簡約風特色茶餐廳與友人到西灣河敘舊,想找一個清靜點的地方晚餐,方便談天說地。🤣在鬧市中,發現了這個門面精緻,新開的小𣲙室😆😆店內裝修圍繞菠蘿🍍這個主題(可能因為店名叫菠蘿冰室吧haha);除了有不同顏色的菠蘿小擺設和大幅的菠蘿壁畫牆紙,還有個菠蘿冰的大燈🙈感覺幾特別。剛剛坐下,侍應就立即奉上2杯水和餐牌👍🏻👍🏻我和友人叫了2款主食,1份小食分享。我點了是日晚餐中的D餐:招牌香煎松板牛柳粒飯 ($68),附送的熱飲則叫了熱朱古力。松板牛柳粒飯上碟的賣相不錯,而牛柳粒也煎得剛剛好,外脆內嫩有肉汁🤤🤤正。看似裝飾的配菜也沒有馬虎,煮得熟軟香甜👍🏻Nice熱朱古力除了較濃外,和平常喝的差不多~朋友點了鐵板霸王西冷($82),飲品就叫了 波波奶茶雪糕x香滑奶茶(單叫:$30)。鐵板的西冷牛扒可以選擇黑椒汁或蒜蓉汁,朋友選了蒜蓉汁。牛扒上碟的份量十足,足足有手掌般大小😆😆而且火候掌握得剛剛好,牛扒不會煎得太生或太老😋😋雪糕奶茶的賣相討好,打卡一流🙈朋友說味道也挺不錯我們叫多了一份西多士($28)share😙西多士切成4磚上碟,配上牛油和糖漿😍😍正呀總括來説😌食物質素和性價比幾高,下次經
菠蘿冰室😋😋簡約風特色茶餐廳

熱朱古力除了較濃外,和平常喝的差不多~

總括來説😌食物質素和性價比幾高,下次經過附近會再嘗試😋😋
2018-10-23 527 浏览
今日咁岩經過西灣河,咁啱下午茶時間,就求其搵間餐廳坐低,見到呢間菠蘿冰室好似坐得幾舒服,就入咗去啦。下午茶都好多選擇,我就叫咗個菠蘿西多士加凍奶茶,同事就叫咗個好特別嘅同事菠蘿包, 5分鐘就上菜,超快手。個菠蘿西多士,入邊真係有菠蘿㗎,咁大個女都未食過,又幾好食喎,原來菠蘿同西多士可以好夾,同事都話個公司菠蘿包好好食,下次我都可以試吓,因為好有創意,我喜歡。杯凍奶茶亦都好好飲,唔知出邊好多冰,好快就飲晒。你間茶餐廳,睇得出好有心去煮,絕對值得一試。
2018-10-23 324 浏览
朋友今日放假去左西灣河食晚飯,行去太安樓個邊食飯,我地去左菠蘿冰室成個既裝修都係以菠蘿為主,無論門口同入面都係以菠蘿為主,有五同顏色菠蘿,我叫了菠蘿特飲,上面還有雪糕球,同好多菠蘿片,味道很清新,很推介! 朋友就叫了奶茶特飲配上朱古力雪糕,然後我們叫了西冷配上意粉和西冷ALL DAY BREAKFAST,還有最特別的是叫了西多士,西冷配上意粉中的份量都很多,特別是意粉,西冷大約7成左右,都不會特別太硬。另外,西冷ALL DAY BREAKFAST是樣樣都有點,如豆類,熱狗腸等等,我覺得熱狗腸很好吃! 西多士我覺得是必叫的,真的很不錯,配上牛油和蜜糖,多士的軟硬程度也很好,總結來說口感很好! 下次我會再叫這個西多士,他好像還有其他款式的多士,我看見還有熱狗,下次也可以叫來試試! 反正價錢也不貴,屬於親民系列的!

朋友就叫了奶茶特飲配上朱古力雪糕,
2018-10-16 353 浏览
今日行過屋企附近見到間新裝修餐廳,俾佢既裝修吸引左就行入去試下,環境好舒服,可能唔係煩忙時間,唔使等位就有得坐啦,正。見到餐牌好多野都好吸引,我就試左呢個特別餐,貪佢有我最愛既雞脾。一黎到,隻雞脾真係超大隻,睇得出係即炸架,勁好味,肉質好滑,唔係炸到乾哂身果隻我,加分,講真,好味過好多大大連鎖大餐廳。之後個通粉都好出色,係小時候既味道。希望呢間餐廳可以Keep住水準啦,我以後會多D幫襯,可以繼續食隻大大雞脾。
2018-10-15
2018-10-11 393 浏览
前幾日約左朋友去佢屋企family gathering,上去之前餓餓地,就去附近食個快飯,見到間冰室裝修幾靚仔就入去啦。叫左個晚餐C菠蘿雞扒飯加杯雪糕菠蘿冰。先黎左個雪糕菠蘿冰,超解喝,有d似細細個飲開果個味道,值得一試。之前就到主菜啦,好多菠蘿,雞扒都大大件,夠抵食,肉質夠鮮嫩,味道不錯。絕對係一間有誠意既冰室。裝修環境夠舒服,唔似普通茶餐廳,食完想急急腳走。我見晚市時間都好多人,應該係附近居民既飯堂啦。有機會下次再食過。
冰室有特飲是小之有小,當然要試一試獨有的特飲跟推介的菜式。北海道3.6 牛奶雪糕x忌廉牛奶雪糕十分香滑,加上忌廉質感更加幼滑,味道消暑又可口,有特色有解渴。極酸檸檬雪糕x黑牛一聽到極酸很多人都應該不敢試,我就覺得這杯飲品的酸味很易令人接受,而且飲落很開胃,可以中和一下飽肚的感覺。而且配上可樂,味道清新,啖啖都令人回味無窮。蒸蒸籠仔荷葉瑤柱雞粒飯荷葉飯材料非常豐富,雞粒也很嫩滑,瑤柱鮮甜,質感一絲絲十分分明,而且份量十足,飯吸了很香荷葉味而不會太咸。大三元海鮮星洲炒米炒米炒得非常乾身,而且海鮮材料亦很新鮮,蝦咬落很脆鮮甜,配合菇,火腿等其他配菜一起炒,吃落不會咸到油膩,配答和味道整體都很好。西多士食完主菜想更加滿足當然要吃一個甜點。看似是平時的西多士沒有太特別,但原來中間夾住菠蘿,整個感覺就大大不同,將整個西多士的口感和味道大大提升,不只是只有甜的感覺,有另一種清新的感覺,特別得來有另一番風味,其他地方也是吃不到。

冰室有特飲是小之有小,當然要試一試獨有的特飲跟推介的菜式。

北海道3.6 牛奶雪糕x忌廉

極酸檸檬雪糕x黑牛

蒸蒸籠仔荷葉瑤柱雞粒飯

大三元海鮮星洲炒米

西多士
2018-10-09 212 浏览
今日約左3位中學同學出街,點知因爲購物而錯過了食飯時間。我們本來打算前往太安樓,點知個度太多人了,不方便談天。幸好,我們發現到這間菠蘿冰室。又近地鐵站,在西灣河地鐵站出,行5分鐘就到。我們最後有了決定,點了一個家鄉上海紅燒豚肉飯($56),配上一杯奶茶、粒粒番石榴雪糕三色椰果冰(配晚餐加$16,單叫$30)首先上菜的是家鄉上海紅燒豚肉飯,飯的份量超級多!建議大家小食的話,可以叫少飯。係汁同肉的方面,極度鬆軟的口感配上濃郁的汁,那種享受一試過忘!大家一定要叫黎試一試!不止食物可以,連特飲都很有特色,我本來是不飲任何汽水的,但那天我竟然全部飲光了!

2018-10-09 187 浏览
今日係西灣河文娛中心打完羽毛球,打完覺得好hungry 好肚餓,想搵個地方坐低涼下冷氣食下野,諗起附近開左間新冰室,環境乾淨又新淨!就決定去個度啦!去到睇到menu 見到呢個炒飯好吸引,就一於食呢個啦!菠蘿印度咖哩海龍王炒飯!個炒飯一黎到份量十足!呢個炒飯加左菠蘿甜甜地,入面仲有蝦仁 好爽口食落個飯好有口感,炒飯唔會炒到過份乾身 休留到少許濕潤咁!果然無令我失望呢!我仲叫左杯凍可樂配極酸檸檬雪糕,好特別呢!呢度仲有好多小菜選擇 而我下次就想黎食鐵板燒啦!

去到睇到menu 見到呢個炒飯好吸引,就一於食呢個啦!

我仲叫左杯凍可樂配極酸檸檬雪糕,好特別呢!
呢度仲有好多小菜選擇 而我下次就想黎食鐵板燒啦!
2018-10-07 325 浏览
今晚到西灣河等老公收工,然後在老公公司附近覓食。我們家近西灣河,所以常到西灣河吃飯,新開的菠蘿冰室我們一直未有機會試,見晚餐價錢與快餐店相約,便去嘗一嘗。晚餐這個價錢包了一大碗飯和熱飲,以港島區,已是非常經濟實惠。我們點了青咖喱厚切豬扒飯和瑤柱蟹肉扒時蔬,不過店員說青咖喱售罄,只有黃咖喱,看來青咖喱是必吃的!蕃仔炆得夠稔,豬扒蠻香又入味,咖喱不算辣,也香濃,底下還有些椰菜,有菜有肉,大大碟飯,不錯。瑤柱蟹肉扒時蔬,一點也不求其,有好多大大塊的蟹肉,還有菇菌、紅蘿蔔。我們都加錢轉特飲,因為看餐牌都覺得挺吸引。香濃椰子雪糕紅豆冰,超多紅豆,椰子雪糕也很好吃。老公的菠蘿雪糕菠蘿冰也同樣很足料!

我們都加錢轉特飲,因為看餐牌都覺得挺吸引。

香濃椰子雪糕紅豆冰,超多紅豆,椰子雪糕也很好吃。

老公的菠蘿雪糕菠蘿冰也同樣很足料!

2018-09-26
  • 咖喱豬扒
  • 椰子雪糕紅豆冰
  • 菠蘿雪糕菠蘿冰
2018-10-01 277 浏览
Pineapple 🍍 除左食甜品,女仔就係離不開陣陣飄香,酸酸甜甜的水果。所以我去了菠蘿冰室-新派港島茶餐廳。招牌就很可愛,大大個菠蘿🍍在頭上。 然後裝修也很配合主題,菜單嘛⋯⋯果然有不少的菠蘿菜式,我就選了 “菠蘿豬肉碎爽滑蝦炒飯”。賣相顏色都幾好,平時少食炒飯就驚太油會肥同太乾食到好辛苦,但今次試呢個竟然完全唔油,仲要係濕炒,好有菠蘿味入曬d飯度,甜甜地,加上蝦肉好爽,口感好好!👍🏻👍🏻 可惜我朋友本吃飽了就只陪我食,不過也點了日本沖繩海鹽雪糕白牛,睇落好清新,好夏日,味道不錯。另外一杯清香菠蘿雪糕菠蘿冰,一聽就知成杯都係菠蘿😂 不過,我第一次食菠蘿冰係新鮮切片而不是罐頭🥫哦! 很好👍🏻
Pineapple 🍍

除左食甜品,女仔就係離不開陣陣飄香,酸酸甜甜的水果。

2018-09-30 230 浏览
呢間應該係新開的冰室,上次路過呢度都唔見有,外面裝修懷舊得來很可愛,下午茶時間都尚算多人,即管試下。餐牌有很多選擇,特色食物也很多,如菠蘿包系列、特色飲品系列等,有別於普通冰室,令人好想試試新東西。我點了青咖哩豬扒飯,而友人則點了滷水雞髀撈出前一丁。我的飯先到了,看看咖哩並沒有在泰式餐廳的青咖哩那麼青和鮮色,但遠遠便聞到香味,咖哩偏向港式,青椒香,夠辣,淡淡的椰香,適合香港人口味,太陽蛋煎得很美,蛋漿撈飯,正。主角豬扒十分出色,三大塊,分量十足,肉質結實,咬落鬆軟,滿分。友人說撈丁沾滿滷水,淡淡甜香,不過麵偏冧,他比較喜歡有口感點,有興趣ge朋友可以order時要求硬一點。脾夠大厚肉,尚滑,入味,作為一個下午茶,合格有餘。店長推薦我地飲特色飲品,的確無介紹錯,賣相好適合打卡,一杯是波波茶雪糕配奶茶,一杯是椰子雪糕紅豆冰,我地一致推紅豆冰!下次想試呢個,好似幾豐富,價錢合理。

我點了青咖哩豬扒飯,而友人則點了滷水雞髀撈出前一丁。

下次想試呢個,好似幾豐富,價錢合理。
2018-09-28
下午茶
這天,我們吃了菠蘿🍍印度咖哩海龍皇炒飯$62和香煎美國肉眼牛扒意粉🍝$60炒飯裡有菠蘿、蝦仁陪合上咖哩的香味,米飯炒幾幹身,以這個價錢來說,物超所值了!另外,它的肉眼牛扒配合上黑椒,煎得非常香軟,配上 超有彈性 意粉,組合很完美,這個也值得推薦。另外,我們要了3杯飲料分別是波波奶茶冰菠蘿雜果冰椰汁雜果冰波波奶茶冰是用奶茶雪糕放入奶茶裡,奶茶雪糕有很香濃的奶茶味,令到整杯的奶茶非常香甜,這款的奶茶是我第一次嘗試,覺得很特別,十分值得推介。菠蘿🍍冰這款飲料也很特別,她的菠蘿雪糕很香甜,菠蘿味很濃,像吃到滿口的菠蘿一樣,配合上甜甜的菠蘿冰,這款的飲料就十分青爽,有吃了水果的感覺。最後點的一杯是椰子雜果冰,這杯的椰子雪糕味道也很好,有淡淡的椰子香,白色的椰子雪糕,結合上紅色,黃,白色的雜果,令整杯的飲料有七彩的感覺,很好看,挺值得嘗試。
這天,我們吃了
菠蘿🍍印度咖哩海龍皇炒飯$62和
香煎美國肉眼牛扒意粉🍝$60

另外,我們要了3杯飲料分別是波波奶茶冰
菠蘿雜果冰
椰汁雜果冰

2018-09-28 163 浏览
下午茶時間,行到餓餓地,去咗位於西灣河的菠蘿冰室,環境和裝修以菠蘿為主題,好得意好有特色,本身考慮要普通西多士定要特別啲菠蘿西多士,但係黎到菠蘿特色餐廳冇理由唔試掛,就即刻就叫嚟試一試西多士有三層面包,十分足料,原片嘅菠蘿夾起中間,一啖咬落去就食到甜甜地嘅西多士,同酸酸地嘅菠蘿,好清新,食多都唔會膩,仲感覺無咁熱氣我仲配咗番石榴雪糕三色冰,個雪糕球有驚喜,番石榴味好出,一啲都唔化學,好似食緊真番石榴咁,個飲品底係忌廉,加上三色啫喱,口感都幾豐富,傘仔裝飾都好可愛。另外朋友本身都想食同菠蘿有關既小炒,但我地都唔太肚餓,所以就叫左菠蘿冰室公司三文治。三文治好足料,麵包 烘到好脆。 另外值得一提就係佢地既飲品, 除咗之前講嘅番石榴雪糕雜果冰,仲有其他雪糕系列嘅特色飲品。朋友叫左奶茶雪糕凍奶茶,估唔到杯奶茶可以咁話咁好飲。我地就係咁係菠蘿冰室到一到打卡一到食野嘆tea🤣另外值得一提就係佢啲員工都好親切友善,係小區入面人情味都好濃❤❤有機會會再去!

2018-09-27 129 浏览
「香港人是吃茶記大」,這是無容置疑。但茶記圍城下,要找一間令人驚喜的,實在不容易。前日臨收工,忽然接到一個來電,心知不妙。「今晚沒飯吃」她說。「為甚麼有麻雀聲?」我問。說罷,居然沒回答就掛線了。我腦海一片空白,對面同事敲打鍵盤的聲音讓我很心煩。「別再做了,跟我下去吃晚餐,我請」我說。於是我拉著同事A沿著筲箕灣道走著。偶然經過一間茶記,裝修得很新潮,看看餐牌就走進去。整間都以菠蘿作為主題,地方乾淨企理,環境相當舒適。我點了一個晚餐D,泰式黃咖哩厚切豬扒飯,飲品則點了一杯黑牛。黃咖哩飽滿香濃,沒有過於辛辣,非常貼近香港人口味。豬扒夠嚼勁,肉質嫩滑。廚師有考慮客人的實際需要,豬扒都預先分成塊狀,方便客人進食。至於黑牛,其實是一款懷舊西餐廳才可見到的特飲,就是將朱古力雪糕加到可樂裡。融合後感覺有點像奶昔,味道很複雜,就像牛一樣不斷衝擊你的味蕾。而同事A點了一個波蘿冰室公司波蘿包餐,居然敢索價54港紙。當我還在猜葫蘆裡是甚麼藥的時候,侍應就遞上一碟比面還要大的波蘿包,裡頭放滿雞扒,滑蛋,火腿,餐肉,沙律等醬料,浮誇的程度就好像陶傑的文章一樣,不分邊際。原來沒飯吃,也不是一件壞事。

前日臨收工,忽然接到一個來電,心知不妙。
「今晚沒飯吃」她說。
「為甚麼有麻雀聲?」我問。
說罷,居然沒回答就掛線了。

我腦海一片空白,對面同事敲打鍵盤的聲音讓我很心煩。

「別再做了,跟我下去吃晚餐,我請」我說。

整間都以菠蘿作為主題,地方乾淨企理,環境相當舒適。

黃咖哩飽滿香濃,沒有過於辛辣,非常貼近香港人口味。

原來沒飯吃,也不是一件壞事。
  • 泰式黃咖哩厚切豬扒飯
  • 公司波蘿包餐
2018-09-27 99 浏览
當我們到達冰室的時候,等候店員安排座位。幸好,我們過了食飯時間,不是等了很久就有座位了。餐板上的食物種類繁多,大家都思前想後的,菠蘿雞絲炒飯,粉紅色的米飯配上嫩滑的雞絲,還有很多的配餸,唯獨沒有我朋友討厭的青豆,值得期待喔!極酸檸檬雪糕黑牛(配晚餐加$16,單叫$30)。極酸檸檬雪糕黑牛是十分香滑的,不知道大家知不知道黑牛代表酸奶加可樂!我那天才知道的。餐廳員工態度良好,十分主動以及熱情,過了食飯時間會比較少人!上菜的速度不錯,總體都覺得很好,值得推薦!
當我們到達冰室的時候,等候店員安排座位。

極酸檸檬雪糕黑牛(配晚餐加$16,單叫$30)。