2023-12-11 397 浏览
進了這家小店,首先被一波香氣撲鼻而來,係咁喺空氣中遊走,大家都monster起來,好似講緊,快啲試啦!我就手快手快揀咗份經典的叉燒飯。盤中的叉燒色澤亮澤,咬落去啖啖肉感,鹹甜得嚟唔膩口,簡直係叉燒界嘅role model!大廚手勢一流,仲有個煎蛋,蛋黃流心得嚟唔會太稀,嗜油的我差點冇忍住,想用手抹光光。再來個蜜糖吐司,啊!包邊香脆,中間卻意外嘅軟熟,燒和蜜糖嘅組合,順滑嘅口感令人滿足感爆棚!邊食還邊諗,咪正喇?想唔到嘅是,呢間店嘅凍檸茶,哥哥咪真係hit到我心坎入面,酸酸甜甜,消暑又解膩。整體嚟講,這家店嘅食物真係好味到飛起,環境潔淨,服務員都夠貼心,幫我地喺呢個食堂篇章上敲響咗一個悠揚嘅句號。會推介俾身邊嘅朋友,下次一齊嚟開懷!🍽️🍚✨

2023-09-19 434 浏览
之前跟小朋友在西灣河游水游完水後去搵餐廳食下午茶之前都想去這家菠蘿冰室😋但通常都很快售罄我們最後叫了一份芝士火腿菠蘿批👍🏻♥️芝士加上菠蘿批的味道非常之好小朋友好鍾意食另外還叫了一份炸魚薯條🥰炸魚的份量也很大很卜卜脆💕價錢也是$40 🤓原本想叫一份菠蘿漢堡包,但剛剛好已經售罄🫠
之前跟小朋友在西灣河游水
小朋友好鍾意食
另外還叫了一份炸魚薯條🥰
炸魚的份量也很大很卜卜脆💕
價錢也是$40 🤓
原本想叫一份菠蘿漢堡包,但剛剛好已經售罄🫠
2023-09-10
2023-04-19 474 浏览
位於西灣河太古中間嘅茶記常餐有得跟超香生炸雞髀🍗好食過早幾日食到嘅雞髀專門店🤡雞髀好厚肉 炸得勁嫩🥹不過痴骨位啲肉就仲有小小未熟 微微有血🩸不過比我揀 我寧願要一隻炸得皮脆肉嫩 連骨位小小唔熟🤏🏻🤏🏻都唔要一隻炸得太老嘅雞髀🍗常餐多士有得跟黃梅醬 比起平時嘅牛油包無咁膩 幾特別👌🏻杯奶茶都okay 幾好飲嘅整體性價比都唔錯 可以接受嘅不過啲位少啲逼啲 同埋服務態度普通🧐有機會會試下佢啲菠蘿菜式
位於西灣河太古中間嘅茶記

整體性價比都唔錯 可以接受嘅
不過啲位少啲逼啲 同埋服務態度普通🧐
有機會會試下佢啲菠蘿菜式
2023-02-20 461 浏览
下午茶去到菠蘿冰室,我哋去嘅時候人唔算多,點餐時餐牌上有粒白飯點左個公司三文治,荷蘭蛋鹹牛肉三文治,好快上餐,特飲要➕16好似有啲貴!性價比唔太高,用餐期間,隔離檯無人坐,見到有隻德國小蓮幫襯🥵下次應該唔會再嚟👋
好似有啲貴!

2023-01-16 170 浏览
之前食過下午茶,今次黎食晏,服務態度可以,唔洗等位,去到有位。點左個海鮮炒飯,有蝦,魷魚,蜆肉,味道唔錯,唔會好多油,炒飯粒粒分明。雞扒焗飯,椰香唔係好食得出,不過味道可以嘅。

雞扒焗飯,椰香唔係好食得出,不過味道可以嘅。

2022-12-11 389 浏览
落在西灣河嘅茶餐廳“菠蘿冰室”,食物已經係一般,不過最嚴重嘅係啲員工態度惡劣,千祈唔好幫襯,免費請我食,我都唔會再嚟幫襯。The restaurant "Pineapple Ice Restaurant" in Saiwanho, the food is already average, but the most serious thing is the bad attitude of the staff, Qian Qi is not good at helping me, even if I get free food, I will not come to help again.

2022-12-11
吃過好早餐開始好一天的餐廳雖然在太古城上班, 但我經常不嫌遠地 , 會老過來這間餐廳吃早餐。 茶餐廳要求快靚正, 尤其早餐更甚, 這間菠蘿冰室可以說是佼佼者了, 由入座,坐低,到點餐及上餐如流水般的速度, 餐廳門面企理,坐位清潔,枱面無油漬。 通常點煎雙蛋, 五香肉丁公仔麵, 占多, 煎雙蛋的蛋比一般 在超級市場買的加大蛋更有分量, 蛋香味濃, 加上油香一啜落口,正呀! 五香肉丁公仔麵就正常水準之作, 呢間餐廳一定要再叫,黃醬多士, 個果醬會令你一試上癮, 坐低嘅熟客通常都係喺呢一個㗎喇。 最後加返杯熱咖啡, 就係咁簡單,就好滿意啦!
吃過好早餐開始好一天的餐廳

最後加返杯熱咖啡, 就係咁簡單,就好滿意啦!
2022-07-31
$40 (早餐)
本來已經有啲趕時間十點零去到, 本來叫我等位等咗兩分鐘之後有枱了, 但係後面有兩三個人, 個侍應又叫我變咗搭枱!! 嗰下真係拗曬頭同埋開始有啲火都嚟!!如果一早搭枱, 我就唔使等嗰兩分鐘啦我同店員講完, 佢冇反應, 淨係繼續叫我搭枱豈有此理即刻起身唔係咩呀未嗌嘢食已經成肚火處理非常失當人哋先係客我就唔係客咩?!永不再去!!
本來已經有啲趕時間
十點零去到,
本來叫我等位
等咗兩分鐘之後
如果一早搭枱, 我就唔使等嗰兩分鐘啦
我同店員講完, 佢冇反應, 淨係繼續叫我搭枱
豈有此理
即刻起身唔係咩呀
未嗌嘢食已經成肚火
處理非常失當
人哋先係客我就唔係客咩?!
永不再去!!
2022-06-12
2022-04-09 396 浏览
Foodpanda 落單,Helper姐姐去餐廳攞,侍應話車手攞咗,叫姐姐u chase after him to get it back 下?姐姐話我追邊個?跟住叫姐姐,呢度有另一袋,你攞呢袋啦姐姐拒絕,呢啲都吾係我地叫的侍應叫佢出去門口等我打電話去餐廳,查詢這是自取單,怎會有車手攞。侍應回應:小姐,呢啲唔係我嘅問題喎好野👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻秒速射波 ,好明顯就係我地呢啲顧客問題啦問侍應是否會再做食物,只是答我處理下,再cut 我線最後,決定全單取消,就算吾見左啲錢,也不再幫襯呢啲垃圾餐廳
Foodpanda 落單,
下?姐姐話我追邊個?
跟住叫姐姐,呢度有另一袋,你攞呢袋啦
姐姐拒絕,呢啲都吾係我地叫的
侍應叫佢出去門口等

我打電話去餐廳,查詢這是自取單,怎會有車手攞。
侍應回應:小姐,呢啲唔係我嘅問題喎

侍應是否會再做食物,只是答我處理下,再cut 我線
最後,決定全單取消,就算吾見左啲錢,也不再幫襯呢啲垃圾餐廳
外卖自取
2021-02-20 1216 浏览
今日入咗d間菠蘿冰室食下午茶,入到去見到好開心的壁畫及一大片菠蘿放在門口!除咗菠蘿之外都有其它食物,我叫了豬扒旦丁,豬扒很香及太陽旦亦不錯及一隻滑旦火腿熱狗潛艇,豐富材料,麵包軟熟,很好味呀!
2020-10-05 1125 浏览
近期經常叫外賣,附近的餐廳都試得七七八八,今日試了這間菠蘿冰室。看看餐牌見到「鮮菠蘿炒炒」,望到個名好似好吸引,所以叫了這個系列的「菠蘿豬肉碎爽滑蝦炒飯」。個「菠蘿豬肉碎爽滑蝦炒飯」加了菠蘿後,味道不錯,清清地略帶少少甜,份量亦足,可惜唔多覺有滑蝦仁......有點失望!另外還叫了個乾炒牛河,平時食開的乾炒牛河都比較油膩的,菠蘿冰室的這個乾炒牛河不是很油膩,鑊氣足,賣相好,有很多牛肉,味道也不錯。
近期經常叫外賣,
附近的餐廳都試得七七八八,
今日試了這間菠蘿冰室。

看看餐牌見到「鮮菠蘿炒炒」,
望到個名好似好吸引,
所以叫了這個系列的「菠蘿豬肉碎爽滑蝦炒飯」。

個「菠蘿豬肉碎爽滑蝦炒飯」加了菠蘿後,
味道不錯,清清地略帶少少甜,份量亦足,
可惜唔多覺有滑蝦仁......有點失望!

菠蘿豬肉碎爽滑蝦炒飯

另外還叫了個乾炒牛河,
平時食開的乾炒牛河都比較油膩的,
菠蘿冰室的這個乾炒牛河不是很油膩,
鑊氣足,賣相好,有很多牛肉,味道也不錯。

乾炒牛河
2020-09-07
外卖送餐
午餐
乾炒牛河
2020-07-08 1030 浏览
百好重開,裝潢新簇簇,吸引度下降。門外有條等位的人龍,還是改地方算了。找到這間菠蘿冰室。一入門口,那店員的嘴臉令人有想轉身離去的衝動,但礙於太肚餓,出面又太熱,不想再找了。又是同一個店員落單。做服務性行業的你,難道多說一隻字,眼神少一點凌厲,會少了舊肉嗎?早餐來了,卻少了份多士。這次的店員幾友善,他說待會再上。食物正常。我問黃梅醬可不可以另上,他說不可以,因為一定會碰到。結果真的做到另上。五香肉丁麵都幾正常,麵不會太腍。蛋還好吧,都算濕滑。多士只咬了一口,一點都不脆,又不是特別新鮮,最怕這種口感。吃一次就夠了。那店員的態度實在令人不開胃。

早餐來了,卻少了份多士。這次的店員幾友善,他說待會再上。
食物正常。

五香肉丁麵都幾正常,麵不會太腍。

吃一次就夠了。那店員的態度實在令人不開胃。
2020-06-28
$80 (早餐)
2020-06-14 662 浏览
星期日 陪老婆外出去食下午茶 搵倒間幾特別的茶餐 個手打漢堡菠蘿包係幾好果 有個套餐 個菠蘿冰加雪糕個人覺得就普通 不用排隊 環境還算舒服 還叫了個黃梅醬多士常餐 整上覺得不錯的
手打自制漢保包
2020-03-28 697 浏览
在西灣河的茶餐廳/冰室中,朋友介紹這間質素不錯,叫了一個芝士焗鮮茄菠蘿焗豬扒意粉( $58 ),意粉可轉飯。最近外賣自取有九折優惠,折扣後買單($52.2)。跟餐送熱餐茶,凍飲加$3 ,特飲加$16。食物即叫即製,所以要等一會兒時間。整體食物質素Okay, 比起連鎖快餐店來說,好像這裏的芝士、豬扒更足料一點,分量充足,絕對能讓人飽足一個下午,惟意粉稍微煮過了一點點。不過以這個價錢來說CP值不錯。飲品質素正常。

食物即叫即製,所以要等一會兒時間。

外卖自取
$52.2
2019-11-24 787 浏览
最基本我服務呢,比較懷疑在場工作人員是否有問題,不是聽不到,就是漏單或不揪不採。最慘的在餐格上沒有調味料,初開幫襯時已同佢地講,現再試時都是一樣,枱上找鹽都找不到。食物質素不時太差,都不是很好,都食得落。

食物質素不時太差,都不是很好,都食得落。
2019-11-23
$38 (早餐)