2004-03-27 9 浏览
今天我第一次來, 入到去冇幾耐就明顯感覺到那一班伙計全部都係老伙計, 可以想像呢度一定係開左好耐, 就如一般老店一樣, 所有伙計幾乎都冇服務態度可言, 但老闆又唔會炒佢地, 如果係熟客就可能會話咁至有親切感, 又或有地道文化云云..講返d食物, 我同我女友兩個去, 每人叫左一個餐,女友果個係豬扒餐, 豬扒煎得都算香口, 亦頗淋,都ok架, 另外周打魚湯亦香濃.至於我叫的一個是鐵板西冷, 份量勁爆, 我估計大約有20安士, 我order7成亦都做到剛好, 扒亦算有肉味, 但應該用了唔少梳打粉, 不過比起金鳳果d已經算做輕手, 好多餐廳整西冷都會太"鞋"太"硬",所以西冷落梳打都可以接受, 某d出名餐廳連牛柳都用大量梳打就有點那過la, 而且竟然仲大受歡迎果下神奇..講回正題, 我覺得呢度食野算好抵, 晚餐有沙津(唔係求求其其的, 有兩件炸帶子, 一大件菠蘿,幾片青瓜及幾片番茄再加一點雜菜),有湯, 有主菜,有餐飲仲有雪糕(居然加左幾粒棉花糖),都只係50幾至70幾,而且份量勁味道唔太差, 都算係咁la卦..
2003-11-16 4 浏览
遲了放工, 屋企無留飯, 唯有一個人出街食, 求其搵一間, 呢間餐廳小妹住荃灣區咁耐, 小妹都無食過, 便入去闖一闖, 個日的晚餐是什扒餐, 小妹問侍應可不可以走腸仔, 他很負氣地說不可以, 小妹於是叫了焗豬扒飯餐, 羅宋湯有很多蔬菜, 油不多幾好味, 然後等了約十五分鐘, 焗豬扒飯出場, 侍應即場在小妹的旁邊把焗盆上的豬扒和飯放到另一隻大碟上, (這侍應不是剛才的侍應)兩塊大豬扒不是太厚, 豬扒的邊緣被焗得有小小"火農", 故有點兒脆口, 飯不是有太多油黏著, 故不會覺得太油膩, 另外汁料與飯的比例剛剛好, 每粒飯都有一點兒汁, 整得真係不錯, 最後還有雪糕及餐茶, 今次真係滿載而歸, 惟第一位侍應的語氣及態度應改善, 這樣小妹會食得更開心
2003-06-04 11 浏览
去年和男友黎過.皆因佢無肉不歡.聽聞莎樂美d扒幾得.所以黎試.冇錯.份量真係大得很.一個精選晚餐的西冷扒仲大過我男友隻手掌三份一咁多.加埋伴菜連隻大碟都滿瀉.不過..落左好多鬆肉粉囉..

2003-06-03 16 浏览
又一間由細食到大的restaurant~father話同媽媽拍拖也吃這間ga~~好多人食~如果7:00pm去一定要wait~佢d餐好大份~比其他restaurant大一倍個雜扒餐食過一次~要同sister一齊share都食唔晒唔敢再叫yesterday又再食~但發覺質素下降叫左個扒要黑椒汁(+$3)個扒來.發現有兩隻汁明顯唔記得我要黑椒汁...後期再加....好唔掂要7成熟但sure有8成近期還是不會再去有d失望>.<<由好吃變成差...
又一間由細食到大的restaurant~
father話同媽媽拍拖也吃這間ga~~
好多人食~
如果7:00pm去
一定要wait~
佢d餐好大份~
比其他restaurant大一倍
個雜扒餐食過一次~
要同sister一齊share都食唔晒
唔敢再叫
yesterday又再食~
但發覺質素下降
叫左個扒要黑椒汁(+$3)
個扒來.發現有兩隻汁
明顯唔記得我要黑椒汁...後期再加....好唔掂
要7成熟
但sure有8成
近期還是不會再去
有d失望>.<<
由好吃變成差...
2003-06-03 26 浏览
蒲o左荃灣咁耐,都係第一次去,聽講這間餐廳在荃灣都幾耐歷史,都算係一間懷舊餐廳,但價錢唔係平喎,一個餐都要七十幾蚊,仲要加埋一。<br />d 餐湯唔錯,周打魚湯好濃,一定冇溝水。還有一個酥皮羅宋湯,酥皮新鮮熱辣外湯料又多。<br />但食佢d 扒餐真係麻麻地,太大肉鬆粉味。
但食佢d 扒餐真係麻麻地,太大肉鬆粉味。