2019-10-02 1373 浏览
想同老人家食飯又要帶住大爺Luca ... 成日都想要搵坐得舒服嘅餐廳又要有High Chair 其實之前真係覺得好難搵⋯ 好食既中菜餐廳一般好逼夾、莆田 🤩真係唔錯嘅選擇雖然都係坐木椅子、但係5大1細 會比圓檯又有High chair 坐得好鬆動 舒舒服服 要清淡嘅有蒸魚 、 有湯粉要特色嘅、 有時令海鮮、 「獅奄」好鮮甜特色炒米粉係我至愛、 去餐都食架真係最特別嘅係我見到隔離枱有兒童餐食就即刻問吓兒童餐Menu係邊原來係請小朋友食完全免費㗎仲要係車車食物盤 真係令小朋友乖乖坐低既恩物丫 🥰🥰🥰(而我竟然唔記得影相)
想同老人家食飯
又要帶住大爺Luca ...

成日都想要搵坐得舒服嘅餐廳
又要有High Chair
其實之前真係覺得好難搵⋯
好食既中菜餐廳一般好逼夾、

莆田 🤩真係唔錯嘅選擇
雖然都係坐木椅子、但係5大1細 會比圓檯
又有High chair
坐得好鬆動 舒舒服服

要清淡嘅有蒸魚 、 有湯粉

要特色嘅、
有時令海鮮、 「獅奄」好鮮甜

特色炒米粉
係我至愛、 去餐都食架真係

最特別嘅

仲要係車車食物盤
真係令小朋友乖乖坐低既恩物丫 🥰🥰🥰

(而我竟然唔記得影相
2019-09-24 904 浏览
蟶子到傳統福建菜蟶子多款有8種凍/熱食法又米芝蓮級數 推介必食蟶子蒜蓉蒸蟶子 -蟶子嘅鮮味正到不得了 好新鮮爽口彈牙原汁原味 好鮮甜😋🤘🏻扁肉湯 -食得出用魚做嘅皮 小小似魚皮餃 煙煙銀銀 雖然細細粒味道好出色🤘🏻😄九轉小腸- 非一般嘅豬大腸 一層一層既大腸捲埋一齊 口感非常豐富 爽口彈牙有口感 🤘🏻😊
蟶子到
傳統福建菜
蟶子多款有8種凍/熱食法又米芝蓮級數 推介必食蟶子
  • 九轉小腸
2019-09-15 1004 浏览
今晚終於同之之黎到荃灣商場食莆田,其實經過幾次都想食。坐低後便叫野食😋😋今晚揀左:馬來風光(炒通菜)脆皮蒜香雞招牌海鮮麵飲品:玉米汁川貝枇杷花茶先黎係通菜覺得廚師唔係掌握得個火喉幾好,菜葉都可以,但菜梗太硬。味道一般。招牌麵賣相正常,湯味算係濃郁,麵既質地不錯。軟硬適中。都叫多海鮮。但個豬肉就有問題,可能係唔新鮮 。有股怪味道😖😖😖最後到脆皮雞賣相最好的一道菜。👍🏻👍🏻食落堅係脆,但太乾。肉質無左水份油份。同埋閒口。但感覺係三個餸之中最好。😅😅😅玉米🌽汁都幾好,有d 玉米粒咬下口。少少甜川貝枇杷花茶焗左一陣先飲都夠味,加埋蜜糖都幾夾,而且份量剛剛好,唔會好甜。飲落感覺都潤到喉。👍🏻👍🏻😋😋😋特別一提下呢個辣汁,今晚相當重要既角色。全靠它令所有野都生色不少😂😂😂😂😂服務態度都幾好,有禮貌,值得讚👍🏻👍🏻唔知係對呢間野期待過高定點。感覺完全唔係咁好食。買還是我沒有點到對的菜呢?🤔🤔🤔但已經唔會再翻轉頭食👻👻👻
今晚終於同之之黎到荃灣商場食莆田,其實經過幾次都想食。

坐低後便叫野食😋😋

今晚揀左:

馬來風光(炒通菜)
脆皮蒜香雞

馬來風光

招牌麵

最後到脆皮雞
脆皮㰿

賣相最好的一道菜。👍🏻👍🏻

玉米🌽汁都幾好,有d 玉米粒咬下口。少少甜

川貝枇杷花茶

服務態度都幾好,有禮貌,值得讚👍🏻👍🏻

但已經唔會再翻轉頭食👻👻👻

2019-09-09 840 浏览
中秋節就快到,屋企人想食中菜做節,諗諗下不如去莆田食晚飯,可能晚飯時間又加上中秋節,我打去BOOK位時,佢得返1個時間揀就係5:30 – 7:00pm,咁無得揀又唔想老人家係門口等位,所以我地都揀左呢個時間。去到莆田,店內其實都只有3、4 枱係有人食緊晚餐,基本上去到我地食飽走個時7點都仲有好多吉枱,個人認為餐廳下次可以安排得好D,始終5:30 食晚飯真係好早點左菊花茶後就準備睇下order 咩菜式好,一心諗住食蟶子,因為之前食過幾次唔同煮法都好好味,不過已經過左當造既時間,佢地而家主推鰻魚,見到餐牌介紹,佢地鰻魚都有幾隻煮法,不過我地就麻麻地鰻魚,所以無Order。我地4個大人1個小朋友,order左2個百秒黃花魚、酥炒芋芯、興化炒米粉、馬來風光、風味麥皮蝦、脆皮蒜香雞、芋香鴨及扁肉湯。先講講個菊花茶,菊花味香,飲落還有清香既味道,呢個值得推介比大家扁肉湯有紫菜及少少醋味係個湯度,令人好開胃,扁肉又細細粒,好岩小朋友食。馬來風光即係馬拉盞炒通菜,辣味濃好惹味;脆皮蒜香雞及芋香鴨都好香口;百秒黃花魚我就覺得以前好味D,而家個湯好似唔夠濃味;酥炒芋芯好好味,外脆內軟,不過一定要趁熱食,凍

扁肉湯有紫菜及少少醋味係個湯度,令人好開胃,扁肉又細細粒,好岩小朋友食。馬來風光即係馬拉盞炒通菜,辣味濃好惹味;脆皮蒜香雞及芋香鴨都好香口;百秒黃花魚我就覺得以前好味D,而家個湯好似唔夠濃味;酥炒芋芯好好味,外脆內軟,不過一定要趁熱食,凍左就真係無咁好味;興化炒米粉好似銀絲米粉咁幼,加埋辣媽醬
就更加好味道! 每次都必定order 呢個米粉;風味麥皮蝦 我就第一次叫,好似呢個係新菜式黎,麥皮好香脆同甜,不過就好似同蝦扯唔上關係咁,感覺似分開煮。整體來說都OK,下次蟶子當造都要再去食,因為莆田蟶子真係好好味
2019-09-08
2019-08-14 1373 浏览
莆田放假又係同爸爸媽媽食好野啦,終於都有幾會食米芝連一星餐廳超級期待,記得要訂住位先7點來到己坐滿一半客人,過咗半個鐘之後坐無虛席喇😉精美四小拼💗💗💗💗4款分別有:: 蝦苗拌頭水紫菜, 滷水嫩豆腐,九轉小腸 , 水晶豬蹄凍豬蹄凍微微辣, 帶有咸香,水紫菜加上醋,好開胃,食落味道清新酸香九轉小腸唔覺肥好爽口閩香洋燒排💗💗💗💗,超級淋身配上酸酸甜甜的糖醋汁, 入味又開胃酥炒芋芯💗💗💗💗,用上超新鮮既芋頭,再起左沙既入口超軟糯, 外層包左紅糖,甜甜好好味這個菜有點像潮式的"反沙芋", 但這個會再多烘令其外層更趨金黃, 形成一層類似脆皮焦糖滿滿的包裹著芋頭,咬下去時每一口都香脆而內軟興化炒米粉💗💗💗💗係係陽光下自然曬乾架, 所以特別重米香味米粉較普通既幼好多似新竹米粉偏幼身, 以蝦蜆蔬菜花生蔥炒,乾身也有鑊氣。炒得好入味完全唔油,而且變得口感豐富睇到餐牌推蟶子節,做緊推廣$198可選2款唔同烹調方法煮蟶子,共有8款揀。莆田哆頭蟶 💗💗💗💗💗$198 2道食法 8選2, 蟶子竟有八種食法可以揀選擇困難,蒜蓉蒸花雕蒸醬炒冰醉煮湯 乜都有,一人選一個 鐵板鹽焗及蒜蓉蒸蟶子。鐵板的上檯真的超吸晴躺在鹽
莆田

睇到餐牌推蟶子節,做緊推廣$198可選2款唔同烹調方法煮蟶子,共有8款揀。莆田哆頭蟶 💗💗💗💗💗$198 2道食法 8選2, 蟶子竟有八種食法可以揀選擇困難,蒜蓉蒸花雕蒸醬炒冰醉煮湯 乜都有,一人選一個 鐵板鹽焗及蒜蓉蒸蟶子。鐵板的上檯真的超吸晴躺在鹽上面,熱辣辣出哂煙有成有十幾隻唔細隻,急不及待打開試。蟶子肉完全沒縮水肉塞滿整個殼 有鹽焗香氣但不過咸,好鮮甜好好味呀 一隻接一隻食唔停。

備注💗5粒代表最深動 Angel美食天使周圍食
2019-07-28 1306 浏览
莆田是福建菜和星加波菜的餐廳,一坐下來,店員就熱烈推薦我們吃炒蟹,可惜今晚我們只有兩人,如果吃蟹,就試不了其他餸菜,但是我們也要了店員推薦的當季蟶子菜式。鐵板鹽焗蟶子口感不錯,爽滑彈牙,也挺鮮美的,不過就有一點點沙和乾了一點,可能始終因為是鹽焗的關係,沒有醬汁吧。我們另外點了百秒黃花魚,以100 炒蒸好的魚肉,果真非常的嫩滑,喜歡吃魚的一定會喜歡,不愛吃魚的,可能會稍嫌多了一點魚骨。還有椒鹽豬手,炸得非常的香脆美味,強烈推介,感覺到膠質張著嘴巴的感覺,有很豐富的骨膠原呢!作為芋頭迷的我,點了個酥炸芋芯,也挺香口甜甜的,稍嫌芋頭芯可以再軟棉一點。
2019-07-07 1071 浏览
兩個人黎食飯,拎左飛等左半個鐘先入左一枱,但3-4人枱不斷入,連啱啱拎飛嘅都可以入去,等到成肚火,見到有人開始嘈先俾人入,安排入位方面勁差,兩個人黎食千其唔好黎
2019-07-07
荃灣廣場行下街買對鞋襯西裝先,再順便莆田吃飯,見到有個男人幫女人拎手袋在我身邊經過,我不禁向天長嘯:"世道為何淪落至此?"再望一望身邊的女人,她就有一點不同,她從來都不用我幫她拎手袋,一點都不港女...不過......她只是慣性將她手袋裡所有東西通通放在我個袋,然後淨係拎個空袋,所以我說的是"有一點不同",原來這是女人的變種特攻,於是就會感歎自己:"怎麼天生不是女人,怎麼個袋刮到我好鬼痕,個袋好重,怎麼可需要你擔心"...砂鍋魚湯$169:用砂鍋來煲湯,能夠讓食物上下里外都能平均受熱,特別適合慢火燜煮,魚湯因而被熬製成奶白色,試飲一啖,好味兩字就衝口而出,加上莞茜具有清熱氣作用,令魚湯更香,魚片更滑,不過樣就...嗯,大家好像已經接受了"餐牌圖片只供參考"的事實。酥炒芋芯$89 (忘記拍照):屬莆田十醉之一,外表糖漿包住小甜甜,內心芋心柔軟細膩,切成似薯條形狀,但比薯條更短小精桿,一口一啖,"就是停不了口,讓她知道"......金湯時蔬$79:煮莧菜必須用湯承載著,才能將甜味滲到出汁,煮得微微甜唔太淋有咬口,用來送飯就一流,所以我叫的是面......莆田鹵面 $86:湯底正,面爽滑,細

砂鍋魚湯

金湯時蔬
莆田鹵面
莆田鹵面 $86:湯底正,面爽滑,細軟纏綿,好快就發現不夠吃,小二,來多一碗。
脆皮蒜香雞
脆皮蒜香雞$148:雞有好多種叫法,當然亦有很多種吃法,只是不太適合我口味,因為蒜香雞過於乾身,肉質太嚡口,容易吉到我只適合錫錫的櫻桃小嘴,叫臣妾以後點見人......所以吃了幾件,打包算了。
蔥薑炒蟶子
蔥薑炒蟶子$109: 見特別在比外間所見的更短小肥美,原本已吃飽飽,我硬是要點,女人硬是不給我點,但因為看到女人硬是心動(點解用咁多硬字?無,純粹硬是鐘意個硬字),只是害怕吃不完。傻豬來的,不要緊,只要喜歡的,多飽都要吃,多貴都要點,於是,我"食了一件就停晒口,張單未埋就早左走"...
2019-06-05
莆田鹵面
蔥薑炒蟶子
2019-07-01 2188 浏览
一向都覺得莆田價錢偏貴,所以好少會揀呢到食LUNCH。今日遲左食LUNCH,已經係2:30,見莆田嘅下午茶只係$49起,當LUNCH食都幾抵。下午茶時段客人唔太多,可以安安靜靜食一餐。$49下午茶包括2款點心,1款主食,1款甜品$59下午茶點心款式會轉為小菜,同樣係2款。今次先試$49點心款,怕食唔哂。點心:杞子白米糕 + 古法番薯包白米糕有D似白糖糕,但無白糖糕嘅酸味,而且質感較白糖糕實。原本以為蕃薯包有蕃薯餡,原來無,蕃薯味亦唔特出,質感好實,明顯較白米糕遜色。由於兩款點心都比較實,有D飽肚,所以食完我已經飽左一半。主食:興化炒米粉應該係莆田較出名嘅主食,米粉好幼細,配料十足,味道剛好,唔好過鹹,炒得好乾身,米粉一絲絲分明,無炒到變糊,望落好細碟,其實份量十足,唔洗怕唔夠飽。甜品:雪耳糖水主食始終帶有油份,甜品配上清新嘅雪耳糖水,正好沖一沖淡之前嘅油膩感,糖水唔會太甜,確實可以黎多2碗~~~

下午茶時段客人唔太多,可以安安靜靜食一餐。

$49下午茶包括2款點心,1款主食,1款甜品

$59下午茶點心款式會轉為小菜,同樣係2款。

今次先試$49點心款,怕食唔哂。

點心:杞子白米糕 + 古法番薯包

杞子白米糕
白米糕有D似白糖糕,但無白糖糕嘅酸味,而且質感較白糖糕實。

古法蕃薯包

由於兩款點心都比較實,有D飽肚,所以食完我已經飽左一半。

主食:興化炒米粉

杞子白米糕
興化炒米粉
雪耳糖水
2019-05-31 1508 浏览
來過浦田不下10次,不過水準每況愈下個紫菜湯超難飲,蠔仔放左勁多粉,完成蠔味,食粉團咁糖醋紫菜還可以面線超味精紫菜飯就有d硬以前豬手味道好香及脆,有喊味,依家係乜味都無,又唔脆,差
來過浦田不下10次,不過水準每況愈下

個紫菜湯超難飲,蠔仔放左勁多粉,完成蠔味,食粉團咁

糖醋紫菜還可以

面線超味精

紫菜飯就有d硬

以前豬手味道好香及脆,有喊味,依家係乜味都無,又唔脆,差

莆田滷麵- 湯底濃稠如醬,量僅淹麵。味道豐富多樣,融和了海鮮的鮮、蝦乾的鹹香、燒豬肉的甘香、蔬菜的清甜、芹菜的獨特芳香,將福建菜的鹹鮮香特質,發揮得淋漓盡致,令人眼前一亮- 唯一一粒蜆味鮮但很韌,兼有沙- 冬菇菌味香濃,上好貨色- 蝦彈牙,味淡雅- 白拉麵吸湯力高,些微彈牙,討好*桌上的「辣媽」是酸辣醬,內有蝦乾,鹹酸味鮮辣勁足#場太大,侍應不足,上菜慢,鄰桌漏單
莆田滷麵

- 唯一一粒蜆味鮮但很韌,兼有沙
- 冬菇菌味香濃,上好貨色
- 蝦彈牙,味淡雅
- 白拉麵吸湯力高,些微彈牙,討好

*桌上的「辣媽」是酸辣醬,內有蝦乾,鹹酸味鮮辣勁足

#場太大,侍應不足,上菜慢,鄰桌漏單
2019-05-26 1088 浏览
慶祝母親節,媽媽鍾意中菜,所以揀左莆田食。前菜嗌左九轉小腸,九摺式包法既層層豬腸,食落更爽口,豬腸入面既脂肪都預先清除,所以唔會覺得肥膩。揀莆田原因就係想試下佢既短短肥肥蟶子$198兩味,嗌左蒜蓉蒸蟶子,好新鮮,隻隻麵好有用,蒜味好濃。另一款嗌左鹽焗蟶子,一隻隻插係粗鹽上面,食落更原汁原味。除左蟶子,仲嗌左蠔餅(一品海蠣煎),好多蠔肉,煎得好脆好香口芋香鴨,外層係酥炸芋頭蓉,內裡包住鴨肉,外脆內軟既感覺,鍾意食芋頭一定要嗌。砂鍋紅糟雞,味道似南乳,食落陣陣酒味,雞肉肉身好滑,送飯一流!另一必食係興化炒米粉,米粉好幼,炒得好乾身,唔會一pat野,配料好豐富,加埋佢個辣椒醬仲正!
慶祝母親節,媽媽鍾意中菜,所以揀左莆田食。

另一款嗌左鹽焗蟶子,一隻隻插係粗鹽上面,食落更原汁原味。

2019-05-18 946 浏览
今天四位媽媽補祝媽媽節, 一於食下家鄉菜, 出乎意料的好吃! 係一間會再光顧的舖頭。食身非常新鮮好味,而且家鄉食品,有佢地獨特的菜式,並非處處都可以品嚐得到!食了勝子的菜式,一款是用醬汁炒的, 一款則用酒煮, 我比較喜歡用酒煮的口味, 帶出了海鮮的鮮味! 反而用醬汁煮的,海鮮的鮮味好像被掩蓋了。但最令我一試難忘的,就是那個雪山榴蓮,外面一層脆脆的, 裡面有被雪凍的榴蓮,一切開那球體,中間的榴蓮香味便散發出來,食落就更加唔洗講啦! 正到爆!係一道你會靜下來,專心去食的一款食物。整體來說,我都是喜歡這間餐廳。

係一道你會靜下來,專心去食的一款食物。
整體來說,我都是喜歡這間餐廳。

雪花榴蓮
雪花榴蓮
2019-05-18 620 浏览
入枱安排極之混亂。入枱安排極之混亂。繁忙時間有大量「訂枱」插入。亦不會通知正在攞籌輪候的街客。應該不會再來。如果有朋友建議這個店,真的要詳細諗清楚你有沒有這個耐性及時間,及很好的脾氣!
入枱安排極之混亂。入枱安排極之混亂。

繁忙時間有大量「訂枱」插入。
亦不會通知正在攞籌輪候的街客。

應該不會再來。

2019-05-16 671 浏览
母親節帶爸媽去試試福菜幸好提早訂位 晚市很多人上菜的時間算很快 點了紫菜炒飯很好吃 每一口都有紫菜水紫菜也很好食荔枝肉酸酸甜甜 肉是梅頭肉 不會硬還有蔥爆蟶子 有特價$198 可選兩份 很好吃 蟶子肥美 爸媽都滿意但蠔餅就有點失色 有點乾魚的款式不多 都是黃花魚 味道還可以
母親節帶爸媽去試試福菜
幸好提早訂位 晚市很多人