2019-05-05
六點半睇完戲,經過尖沙咀呢間中菜廳見到高朋滿座, 基多人多必有寶嘅心態, 就決定入去試下, 好彩唔使等就有位。一坐低侍應就好熱情咁問我哋要飲咩茶,亦都好快手上埋餐前小食畀我哋, 餐前小食係鹹菜, 味道鹹鹹酸酸都幾好味。首先就講下冷盤,我哋叫咗一個冰浸苦瓜, 聽落好似幾得意就諗住試下, 其實呢碟餸係用新鮮苦瓜切片用冰鎮住, 食嘅時候點蜜糖配搭住食,配著蜜糖嘅清甜,完全感受唔到苦瓜嘅苦澀味,反而有一種獨特嘅清甜感。然後上嘅就係莆田扁肉湯, 湯好別緻地用咗好多小水餃煲成再加埋少少紫菜 ,酸酸甜甜好開胃。主菜方面我哋叫咗佢呢度好出名嘅興化炒米粉, 佢呢度嘅米粉係出名度可以有獨立包裝俾客人買返屋企自己整,都只係88蚊,米粉好幼細彈牙。蒲田炒荔枝,食落同普通咕嚕肉其實差唔多但係佢所有嘅肉都去咗骨只係用最嫩口嘅肉嚟炸再配埋酸酸甜甜嘅汁同荔枝肉, 香口得嚟又帶點點清新。而家做緊聖子 promotion 198蚊可以喺聖子menu裏面點兩個餸, 就諗住試下 ,見到蒜蓉蟶子係必點就梗係點返個先啦 另外叫咗一個蛋炒蟶子。 蒜蓉蟶子感覺上唔係特別新奇嘅菜式,不過勝在食材夠新鮮,配埋蒜蓉最簡單嘅菜式就係最好味嘅
而家做緊聖子 promotion 198蚊可以喺聖子menu裏面點兩個餸, 就諗住試下 ,見到蒜蓉蟶子係必點就梗係點返個先啦 另外叫咗一個蛋炒蟶子。 蒜蓉蟶子感覺上唔係特別新奇嘅菜式,不過勝在食材夠新鮮,配埋蒜蓉最簡單嘅菜式就係最好味嘅菜式。 蛋炒聖子就比較新鮮特別, 啖啖嘅聖子肉再配埋炒到又香又滑嘅雞蛋, 味道一流。