2015-07-02 2003 浏览
呢間長期排隊既已經想食好耐, 放工見無人排即刻試下.蟹棒意粉 ~ 意粉少少乾, 又無咩汁, 感覺普通.立體拉花咖啡 ~ 拉花好得意, 影左好耐相先捨得飲, 飲果刻好似有D整死隻貓既感覺=_=" , 不過咖啡無咩特別, 正常味道.
呢間長期排隊既已經想食好耐, 放工見無人排即刻試下.

蟹棒意粉 ~ 意粉少少乾, 又無咩汁, 感覺普通.
2015-06-28 2065 浏览
今日約了一家之煮睇話劇,地點在荃灣,順利成章的就在荃灣晚飯啦~ 可能因為小妹經常在荃灣食東西,所以覺得沒什麼好吃~ 一家之煮說,只要環境舒服就可以了,所以就帶了她到Beans 啦~初開業的Beans,真的一位難求,不等上大半小時也不能入座,不過,隨著時間過去,食客們又被其他餐廳吸引了啦,五時許的Beans,只是大半滿,入座也不難,還未試過Beans 的朋友們,真的可以現在來試試看呀~下午茶供應至六時,所以我們也趕得及食下午茶呀~ 點了兩份下午茶餐,也加點了一份窩夫,畢竟我們都是不能沒有甜的人呀!下午茶餐包含飲料,為一家之煮點了一杯Flat white,成品奶泡不太廷身而且帶點粗糙,拉花也變得含糊,可幸咖啡味道不錯,帶有點點果香甘香~之前聽聞Beans 的立體拉花不錯,所以小妹點的Lavender Latte 就指名要立體拉花~ 結果這杯立體拉花的Latte 足足等了半小時,最後成品上桌時.... 店員跟我們都失笑了....哈哈,這拉花也太"可愛"了吧!! 還好,咖啡味道是不錯,果香中滲有陣陣薰衣草的香氣,雖然拉花是"漂亮"了一點,但也收貨啦,畢竟味道更為重要呢~ 蟹籽蟹柳忌廉磨菇意粉,

Flat white
Lavender Latte
蟹籽蟹柳忌廉磨菇意粉,煙韌的意粉掛汁力甚強,每一條意粉都沾滿了濃滑的忌廉汁,加上滿滿的蟹肉蟹籽、肥美的蟹柳以及健康的菇菇洋蔥,真的很美味呀!!
蟹籽蟹柳忌廉磨菇意粉
沙樂美三色椒薄餅,小小的薄餅,下午茶吃,剛好~~ 批底是鬆軟而脆身的,加上面層酸酸的番茄醬、微辣而鹹香的沙樂美腸、漂亮健康又爽甜的三色椒及一點點微甘的火箭菜,滋味呀!!
沙樂美三色椒薄餅
最後的甜點,我們選了士多啤梨窩夫~ 成品很漂亮呀!!厚身鬆軟的窩夫,伴以大大球的雲呢拿雪糕、甜蜜的士多啤梨粒及士多啤梨醬,以及加添口感的餅碎,那有不好食的道理??
士多啤梨窩夫
小店的鹹點甜點都做得很不錯,難怪之前那麼多人排隊呀~~
p.s. 店員的服務態度值得一讚! 雖然等立體拉花等了半小時,店員會一直走來告訴我們為什麼要等那麼久,很抱歉什麼什麼的,讓我們知道不是miss order,這態度很好呀!!
蟹籽蟹柳忌廉磨菇意粉
2015-06-25 1948 浏览
今日特意同朋友到荃灣食beans我已是第二次嘗試beans想不到水準依然很好我和朋友叫了兩個意大利粉此名為九層塔忌廉汁雜菇意大利粉這些看似份量很少,其實碟的深度很深份量適中而這個意粉的忌廉汁十分濃郁,對我這個忌廉愛好者十分適合。而這碟是白汁蟹腳意大利粉。同樣白汁十分濃郁 而且蟹腳十分入味,與白汁的配合一流其次小吃為芝士肉醬薯條這個配搭亦是很好香脆薯條加上香熱的肉醬 令人吃到停不了但這個必須快快吃完,否則肉醬會變"結"最後是甜品 十分軟綿的芝士餅我定會再次光顧!
今日特意同朋友到荃灣食beans
我已是第二次嘗試beans
想不到水準依然很好
我和朋友叫了兩個意大利粉
此名為九層塔忌廉汁雜菇意大利粉
這些看似份量很少,其實碟的深度很深
份量適中
而這個意粉的忌廉汁十分濃郁,對我這個忌廉愛好者十分適合。
而這碟是白汁蟹腳意大利粉。
同樣白汁十分濃郁
而且蟹腳十分入味,與白汁的配合一流
其次小吃為芝士肉醬薯條
這個配搭亦是很好
香脆薯條加上香熱的肉醬
令人吃到停不了
但這個必須快快吃完,否則肉醬會變"結"
最後是甜品 十分軟綿的芝士餅
我定會再次光顧!
2015-06-21 2163 浏览
自從BEANS成為荃灣新熱點之後都冇乜點再嚟過,係今日見唔太多人就入嚟試多次。蟹籽蟹柳忌廉意粉份量都OK夠,蟹柳亦唔係啲平野HEA蟹柳,OK啦!另外all day breakfast就係我至愛,去親間間cafe都要食,貪佢夠多款。beans最特別嘅就係個窩夫好香好軟熟,可能因為鋪頭主打甜品吧。另外有嘅蕃茄、煙肉、香腸、菇、茄汁豆都ok嘅,煎得夠香。不過煙肉過硬,個炒蛋簡直唔得,有啲膠嘅感覺...blueberry cheese cake竟然淋到爆,感覺太唔新鮮了。
2015-01-18
2015-06-19 1927 浏览
Beans在荃灣已是cafe之首,無論是下午、傍晚,又或是晚上的糖水時段,都可見到門外的人龍。首先點了焦糖單骨雞翼nomnom😍雞翼外層有濃濃的焦糖味,內裡十分嫩滑,加上黑白芝麻增加口感,亦在焦糖過後溢出淡淡芝麻香。☀️🐷Egg Benedict with Parma hamHK$108Just so-so,Parma ham過硬,底下的麵包也可以更鬆軟,但mayo是不錯的。Chocolate Toast w/ chocolate icecreamHK$42點了個朱古力多士作結。烤得十分香脆,很喜歡,而且整塊也塗滿了巧克力醬,混著巧克力冰淇淋一拼吃,真的好消暑💗

首先點了焦糖單骨雞翼

☀️🐷
Egg Benedict with Parma ham
HK$108

HK$42

2015-06-13 1985 浏览
和朋友吃完晚飯後,在九點半左右,到了路德圍食甜品,見到這家平時有很多人在門外等的店竟然只有5人排隊,不如一試啦。 但事情發生了,竟然等了近四十分鐘,好失望的是佢有兩間店,同一條隊,一邊有位,一邊滿左,但佢可能為了一間店早點清場,就沒有放人入去,外面的人只好等另一邊已滿座的有人埋單才能入去。(我亦明白為何常常長龍了。)小建議:他們也知道外面有多少人等位,如果你開放有空位那邊入座,也不會阻你關門的時間。 等了四十分鐘,終於有得食,下面還是根據評分寫吧…… 環境:始終是小店,比較逼,想說話都俾身旁的聲音蓋過,加上可能在坐的人都係在外面等得太久,不停說話,食哂飲哂野沒有走的意思,嘈雜如街市 服務:還可以,只是當外面接近三十度,而我還在擦汗,他給我第一杯是室溫水,ok,但在沒有特別要求下,他添了一杯熱水給我,倍感“溫暖” 味道:點了一個朱古力的甜品combo,落單至有得食應該大約要十五至二十分鐘,有心太軟,朱古力雪糕和ceremal delight心太軟:尚可,我和朋友都覺得流心太甜,而蛋糕就太乾身 朱古力雪

等了四十分鐘,終於有得食,下面還是根據評分寫吧……

心太軟:尚可,我和朋友都覺得流心太甜,而蛋糕就太乾身
朱古力雪糕:吃了第一啖,雪糕已開始溶化,加上朱古力雪糕都是偏甜類別
ceremal delight:由消化餅碎作餅底,加上焦糖,朱古力粒,少許罐頭生果,cream 和香草雪糕的甜品,都係好甜,特別是餅碎有鹹味,雪糕又是快溶的

整體來說,係偏死甜的甜品,所以要佢加一杯水,就有上面“服務”所述的事情發生了

抵食:由於等得太久,味道和服務又未能足以支持,不是抵食之選

總結:其實不少食店要排很長的隊,環境裝修吸引,但服務食物水平未能抵消所花的等候時間,咖啡店/cafe 不該如此,不要製造人為的長龍

對我來說:可一不可再,講完
chocolate combo
2015-06-12
$44 (其他)
今次來到荃灣大名鼎鼎既beans!又有好野食又可以慢慢坐傾到飽,亦因為下午茶時間無咩人,幾舒服!叫左兩個lunch set同一個小食拼盤shareset包左杯野飲,有蜜糖檸檬,姜母茶同咖啡揀,我揀左蜜糖檸檬,蜜糖份量足夠,唔淡沙津菜新鮮,淋埋芝麻醬好食,雞肉唔會乾爭爭,而且亦有調過味,但柚子份量略少肉醬薯條:肉醬食得出係店舖自己煮,唔係用現成肉醬👍焦糖單骨雞翼:炸得香脆,但可惜焦糖淋得唔平均兼太少,得3隻有焦糖,其他全部都無,有焦糖個3隻真係好食好多,太可惜炸洋蔥圈:略嫌油利左d,但個茄汁調過味,好食!令到洋蔥圈加分!好食,材料好充足,芝士十分足夠!亦都有足夠既醬,成件事無得彈但凍左個餅底有d硬,所以一定要襯熱食!埋單$208唔使加1幾抵食,其實waiter都幾有禮貌,但初初我地睇完menu想叫野食個陣,有兩個waiter掛住講野,我地叫極都唔應,仲要係企左係我地隔離咋喎,無可能聽唔到,唔理你係講工事定私事,都唔可以咁樣唔理個客嫁嘛,就係呢下扣哂分希望下次唔好再發生

烤雞柚子沙津$52

小食拼盤$98

肉醬薯條:肉醬食得出係店舖自己煮,唔係用現成肉醬👍

燒烤汁烤雞pizza$58

但凍左個餅底有d硬,所以一定要襯熱食!
埋單$208唔使加1
希望下次唔好再發生

上一次黎只係食左甜品,今日就試下佢既熟食先6點前已經到達 太好了 唔洗坐位 (之前8,9點黎食甜品 起碼要排半小時)兩個人叫左3樣野1)Single Bone Chicken Wings 單骨雞翼(8pcs)2)黑松露意粉3)Classic BenedictSingle Bone Chicken Wings 單骨雞翼(8pcs)好食!佢個蜜糖汁好"野"味 但唔會太甜雞翼外面脆脆地 非常可口!而且單骨令食既時候方便好多!黑松露意粉推介!哩個意粉既醬汁真係無得輸 我同朋友都好中意 味道好濃郁同creamy!Classic Benedict相比上面2款食物 即刻比下去普普通通的Overall, 食物同甜品都做得不錯呢! 仲以為佢主打士甜品, 原來熟食都好好味! GOOD!
上一次黎只係食左甜品,今日就試下佢既熟食先

兩個人叫左3樣野
2)黑松露意粉
3)Classic Benedict
佢個蜜糖汁好"野"味 但唔會太甜
雞翼外面脆脆地 非常可口!

而且單骨令食既時候方便好多!
黑松露意粉
推介!
哩個意粉既醬汁真係無得輸 我同朋友都好中意
味道好濃郁同creamy!
Classic Benedict
相比上面2款食物 即刻比下去
普普通通的

Overall, 食物同甜品都做得不錯呢!
仲以為佢主打士甜品, 原來熟食都好好味! GOOD!
2015-06-10
2015-06-10 1494 浏览
打算早點開餐,但也逃不了等位,雖是在第一位,但在炎熱天氣下也等了20分鐘多😔食物也是一向的水準,而地方小坐位迫也是沒有改變。這一次坐門口附近,那楝感應開關的大木門,不到5分鐘必會開關一次,冷氣不足再加熱風,這真是滴汗的一餐😓😓相信是店主的那位,態度很好,我們問冷氣可否調底些,他很無奈的說明冷氣機待清洗,很抱歉冷氣不夠。雖則只是客氣說話,但比起其他服務員的冷漠招呼已好上多倍。是次重點要提的,點了甜品Green Tea Combo,很後悔最後才食那心太軟,甜到冇得救,是因其他兩款味道不錯。下次會小心選擇😎
食物也是一向的水準,而地方小坐位迫也是沒有改變。
2015-05-31
  • 火箭菜薄餅
2015-06-10 1224 浏览
是日下午茶時間經過荳子,難得冇乜客唔洗等位,就試下佢啲意粉。由細到大都對意粉情有獨鐘,荳子選擇都幾多,最後揀咗<<炸軟殻蟹黑松露忌廉意粉>> ($69) 配 <<凱撒沙律>> (+$20) <<凱撒沙律>>先上,幾新鮮,但得兩滴凱撒汁,想搵多一滴都冇,而且炸麵包粒已經放到好冧下,cp值頗低。唔洗等幾耐 <<炸軟殻蟹黑松露忌廉意粉>> 亦隨後而上。炸軟殻蟹做得不錯,但個意粉就令人失望。意粉唔al dente,汁方面忌廉味幾出,但黑松露就唔多香,食落亦冇乜味,即係黑松露落得太少。一碟意粉無論配菜做得幾好都好,但意粉應有嘅基本都做唔到嘅話,呢一碟唔會稱得上係有水準嘅意粉。總結黎講呢個沙律同意粉cp值偏低,實在係名過於實,失望而回。

2015-06-09 1304 浏览
朋友介紹下, 聽說這間小店是由一對情侶放棄高薪厚職而創業的今晚路過, 眼見竟然無人排隊, 便找友人一箭衝左入去晚上的BEANS 在柔和燈光下, 顯得整間店舖都好溫暖呀~~我地叫左兩個一個意粉跟沙拉, 同埋ALL DAY BREAKFAST, 最後一個甜品這個凱撒沙拉好簡單, 只有最普通的麵包, 生菜和芝士粉, 但勝在生菜夠新鮮, 和少少沙拉油混合, 食到碎碎的聲音, 有時簡簡單單, 已經好滋味主菜: 軟殼蟹意粉, 以圖所見, 軟殼蟹遠較想像中大隻, 亦有加上最愛的菇菇和黑胡椒, 一上枱已經好香好香個人不喜辣, 黑胡椒香得黎, 出味, 亦無太辣的味道, 不會遮藍菇菇汁的CREAMY味, 軟殼蟹爽身, 唔錯, 係焦左少少, 但可能亦有D 人鍾意燶D 既主菜2: All Day Breakfast 這個令我實在很苦惱, 因為五花八門, 究竟咁多樣野, 食邊樣邊樣先好!! 你話邊樣先好!!!BEANS 始終有主打甜點, 所以整碟最出色始終係DONUT, 炒滑蛋和菇菇都好唔錯 (對, 我就是偏心菇菇, 哈哈哈), 腸仔就好一般,  煙肉好乾身, 蕃茄就煎耐左少少, 好散茄汁豆就是對得起茄汁豆的味
朋友介紹下, 聽說這間小店是由一對情侶放棄高薪厚職而創業的
今晚路過, 眼見竟然無人排隊, 便找友人一箭衝左入去

這個凱撒沙拉好簡單, 只有最普通的麵包, 生菜和芝士粉,
主菜: 軟殼蟹意粉,
主菜2: All Day Breakfast
炒滑蛋和菇菇都好唔錯 (對, 我就是偏心菇菇, 哈哈哈),
腸仔就好一般,  煙肉好乾身, 蕃茄就煎耐左少少, 好散
茄汁豆就是對得起茄汁豆的味道, 煙三文魚就是對得起煙三文魚的味道
甜品: 其實呢個先係主打,
隔離枱D 女仔望住我地呢個, 佢地都話好後悔無叫到, 嘩哈哈哈
結實的雪糕. 熱辣辣新鮮的窩夫, 超甜的士多啤梨, 恰到好處唔太酸的士多啤梨
五星級的美味級數
價錢上, 這荃灣區的小店來說, 是偏貴了一點, 但它勝在令人有幸福, 溫暖的感覺
 幸福, 溫暖在哪??
一口窩夫, 一口士多啤梨,  一口雪糕
輕輕抬頭看見向我微笑著的牆燈,
在微小的地方上著眼, 我相信這就是這店的優勝之處
2015-06-08 1191 浏览
兩個人叫左兩個意粉同兩杯野飲雖然係lunch set 但兩個意粉都係即叫即整個軟殼蟹都係即炸好食,值得一試。同埋個汁都算幾好,有唔少既洋蔥同雜菌係面至於蟹籽蟹柳意料,我覺得普通,唔差既。呢度既份量唔算多,男仔應該唔夠食。至於兩杯野飲,普通,啲cream係好厚實個隻
兩個人叫左兩個意粉同兩杯野飲

雖然係lunch set 但兩個意粉都係即叫即整

炸軟殼蟹忌廉雜菌意粉

個軟殼蟹都係即炸
好食,值得一試。
同埋個汁都算幾好,有唔少既洋蔥同雜菌係面

蟹籽蟹柳忌廉磨菇

至於蟹籽蟹柳意料,我覺得普通,唔差既。
呢度既份量唔算多,男仔應該唔夠食。

hot chocolate

至於兩杯野飲,普通,啲cream係好厚實個隻

Ice mocha
炸軟殼蟹忌廉雜菌意粉
hot chocolate
2015-06-04 1071 浏览
 成日都聽人講話排長龍,所以一路都冇勇氣去試, 不過路過就另計。當日係平日既2、3點, 門口居然冇人排, 入到去岩岩好有位~!我地叫左兩個tea set, 包一杯$40以內既飲品。上餐都幾快, 不過估唔到係雞翼黎先。上網話鍾意食甜一定要試,果然無錯!蜜糖味重,細細隻, 不過因為單骨, 『吉』唔實, 食既時侯有d倫盡,第一次拍拖就唔好食呢個啦~! 側邊既薯條就差d, 一係就整粗d, 一係就整幼d脆d, 宜家有d唔上唔落。不過碟邊有d菜,成個餐變得好豐富, 好似我唔係細食既人都飽。另外個toast以為面包一塊加球雪糕勁唔抵, 不過原來好值得等。塊包烘得脆脆, 個面甜甜脆脆, 唔知係咪加左砂糖烘。塊包索哂d抺茶雪糕, 食完仲想食。另外杯iced choco好濃味, 唔太甜, 岩岩好。反而杯green tea latte就淡味左d, 不過食d濃味野, 飲啖呢個解解渴都唔錯。

不過估唔到係雞翼黎先。上網話鍾意食甜一定要試,果然無錯!
盡,第一次拍拖就唔好食呢個啦~!
側邊既薯條就差d, 一係就
成個餐變得好豐富, 好似我唔係細食既人都飽。

塊包烘得脆脆, 個面甜甜脆脆, 唔知係咪加左砂糖烘。塊包
飲啖呢個解解渴都唔錯。
题外话/补充资料: 鋪位就細d, 所以我諗4個人都ok, 大堆人既唔知佢點擺位呢?
2015-06-04 930 浏览
等位大約半個鐘左右就有位入到去都幾迫下我地兩個都點左light all day breakfast 再加野飲黎到都幾唔light下,成個餐有4塊厚多士,黑松露炒蛋,煙肉,茄汁豆,什菌,番茄炒蛋都okay,算叫滑,煙肉就唔夠火喉,未夠乾脆茄汁豆既蜜汁都幾好味,什菌唔夠味同香4塊厚多有點飽,可以2塊會好D同埋用白麵包真係有D乾,建議用麥包或其他包一個餐$72都OKAY既,不過唔太會Encore了
等位大約半個鐘左右就有位
入到去都幾迫下
我地兩個都點左
light all day breakfast 再加野飲
黎到都幾唔light下,成個餐
有4塊厚多士,黑松露炒蛋,煙肉,茄汁豆,什菌,番茄
炒蛋都okay,算叫滑,煙肉就唔夠火喉,未夠乾脆
茄汁豆既蜜汁都幾好味,什菌唔夠味同香
4塊厚多有點飽,可以2塊會好D
同埋用白麵包真係有D乾,建議用麥包或其他包
一個餐$72都OKAY既,不過唔太會Encore了
一直以為Beans的甜品才是唯一吸引之處,但是午餐必須要點一個意粉加一個甜品。Beans的意粉照樣好吃,不輸甜品。煙三文魚的生熟程度剛剛好,不像普通西餐廳一樣煙太熟,令裡面的肉感不嫩,相反,Beans的煙三文魚只有外面的三文魚外層煙的野味,裡面的肉還是保留了生三文魚本來的質感和味道,吃起來其實同時享受到兩種味道和質感。蜆肉就普普通通,吃不出來很新鮮,但是至少沒有臭味,也沒有腥味,而且每一隻都很大隻。整碟挪威煙三文魚蜆肉意粉味道很濃郁,有一點點膩,但是不影響味道,而且意粉份量不多,一個人吃完很飽。
挪威煙三文魚蜆肉意粉
2015-06-02