去完朋友clubhouse游水,見佢樓下有間茶餐廳,我地貪方便就呢度攪掂啦當晚都有唔少客人坐出面,夜晚涼涼地都幾chill的,日頭就咪攪喇(仲有呢度原來望到獅子山架)肺炎期間,室內室外都好衛生,搵膠袋蓋住餐具格離左右都食緊既小菜套餐~不過我見佢仲有好多其他特別野食,所以無叫餐。燈櫈~~~呢個就係openrice同ig都有人極力推介既冬陰公龍蝦湯飯一上枱已經香味撲鼻冬陰公既惹味唔洗解釋,加埋龍蝦濃湯既鮮味,呢啖湯係出色到 不 得 了 !仲要超級滾熱辣,裡面有索到入哂味既泡飯,再配埋碗脆卜卜飯焦,真係無得頂,好夾,好好味點呢個冬陰公泡飯加錢就可以享用埋呢個焗田螺薯蓉同田螺好香滑可口,讚!仲有呢個雞煲都好正!雞件size 岩岩好,又滑又嫩,調味醬好食,辣度適中,送飯一流呀

(仲有呢度原來望到獅子山架

肺炎期間,室內室外都好衛生,搵膠袋蓋住餐具

格離左右都食緊既小菜套餐~
不過我見佢仲有好多其他特別野食,所以無叫餐。

燈櫈~~~

一上枱已經香味撲鼻

點呢個冬陰公泡飯加錢就可以享用埋呢個焗田螺
薯蓉同田螺好香滑可口,讚!

2020-06-17 15 浏览
聽係黃大仙做嘢嘅朋友介紹有間茶餐廳可以望到獅子山頭,今晚就專程黎搵佢食晚餐見下面,餐廳門面都幾靚!進入店內發覺餐廳做足防疫措施係膠袋下藏著需用的餐具,幾貼心!先黎2杯飲品:芒椰派對~好濃嘅芒果味,口感幾滑的凍頂烏龍加桃膠~清甜滋潤,如果茶味濃啲會更加好!美國安格斯肉眼扒,朋友唔喜歡食生嘅食物,我哋叫左八成熟,但肉質都唔會好硬,仍然好林好有肉味!焗田螺,餐廳提供了需用的功具,食起黎好方便,而田螺焗起黎都幾香口,都幾大粒多肉,好值得試下!醬燒豬仔骨伴燒菠蘿配薯菜,沒想到用了新鮮菠蘿,好多汁香甜,個醬汁好惹味,豬仔骨又大份!街坊價食到燒賣相精美好味嘅石燒,我同朋友都好滿意!
進入店內發覺餐廳做足防疫措施
係膠袋下藏著需用的餐具,幾貼心!
先黎2杯飲品:
芒椰派對~好濃嘅芒果味,口感幾滑的
凍頂烏龍加桃膠~清甜滋潤,如果茶味濃啲會更加好!

街坊價食到燒賣相精美好味嘅石燒,我同朋友都好滿意!
2020-06-15 17 浏览
茶餐廳2.0 位於黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖,之前已經係大埔食過,今次再黎以間食。餐廳有半露天茶座,環境舒適,乾淨,而且仲可以望到獅子山美景,感覺好舒服。餐廳多元化,有西式,中式,價錢合理,而且不收加一。雜腸拼盤($88)竟然茶餐廳都有雜腸,而且仲有三款腸,可以點埋芥末醬、酸辣醬,茄汁,味道更美味,另外配菜沙律菜都好新鮮。法式焗田螺($58)軟嫩既田螺吸收了醬汁精華,仲有薯蓉作拌碟雞蛋仔甜品($40)先點一底雞蛋仔,有8款配料可以選擇,每款配料都不同價錢,我地加了一球朱古力雪糕、棉花糖、朱古力捧、朱古力碎。雞蛋仔即叫即做,外脆內軟,蛋味香濃,加埋朱古力雪糕食,真係不敗既配搭。朱古力(凍)$22

餐廳多元化,有西式,中式,價錢合理,而且不收加一。

雜腸拼盤($88)

法式焗田螺($58)
軟嫩既田螺吸收了醬汁精華,仲有薯蓉作拌碟

雞蛋仔甜品($40)

朱古力(凍)$22
2020-06-13 20 浏览
✨中女獨食難肥日誌 ✨茶餐廳2.0 中女食黃大仙這天放工一個人來到這裏獨食,看餐廳名字以為是港式茶餐廳,誰知道看見有戶外座位,而且餐牌選擇非常多元化,是不一樣的茶餐廳!餐牌的食物真的很多,花多眼亂!最後決定選這個蒜香扒大蝦伴脆皮天使麵,是被脆皮天使麵吸引,很好奇到底是怎樣?加$10有餐湯及飲品,餐湯選了忌廉湯飲品掙扎了一輪還想不到要飲什麼,店員就推介這杯夏日特飲說最近很多人喜歡學這個我就選了百香果加桃膠,桃膠又稱平民燕窩,加在飲品中口感特別,茶的味道清香,不錯!蒜香扒大蝦伴脆皮天使麵主菜想點先不禁驚訝一番!好大份呢!兩隻大蝦鋪滿了黃金蒜,好香!而且蝦肉十分新鮮彈牙還有好多麻醬沙律菜,新鮮爽脆!我最期待的脆皮天使麵剪成一個麵餅,外層香脆,中間則是普通天使麵,玩味十足!離開時走出餐廳剛剛看到獅子山,好美的風景!
✨中女獨食難肥日誌 ✨
茶餐廳2.0 中女食黃大仙

餐牌的食物真的很多,花多眼亂!
加$10有餐湯及飲品,餐湯選了忌廉湯

飲品掙扎了一輪還想不到要飲什麼,店員就推介這杯夏日特飲

蒜香扒大蝦伴脆皮天使麵
主菜想點先不禁驚訝一番!好大份呢!
兩隻大蝦鋪滿了黃金蒜,好香!
而且蝦肉十分新鮮彈牙

還有好多麻醬沙律菜,新鮮爽脆!
離開時走出餐廳剛剛看到獅子山,好美的風景!
2020-06-12
  • 蒜香扒大蝦伴脆皮天使麵
2020-06-13 20 浏览
午餐嘅時候去咗黃大仙食,出咗地鐵站,行5分鐘左右,過條馬路就到呢間Cafe。自己鍾意坐喺戶外嘅地方,因為可以望到獅子山。😊😊我食咗個常餐,係鮮茄牛腩公仔麵,面煮得唔算稔,蕃茄味濃郁,牛腩唔硬,幾好食。之後配個鮮奶咖啡,係新鮮即磨,拉花靚,咖啡微苦香濃,很不錯。我朋友叫咗個咖喱牛腩農夫包,起初我都唔知道農夫包是什麼,但後來發現,原來農夫包是硬硬的麵包,內裏是空心的,然後灌注許多許多醬汁和配料入去。特別係濃厚的咖喱汁,牛腩和其他配料。當食完牛腩,便可以用到切開農夫包,用包點汁,一舊一舊細味,係真係幾好食。我哋之後叫咗碟煙肉芝士焗蠔,熱辣辣,大大隻,有海水味,幾好食。最後我哋叫咗個呢度出名嘅鮮果忌廉雞蛋仔,自己都係第一次喺茶餐廳食雞蛋仔,試過咁樣嘅配搭,雞蛋仔熱辣辣,整得幾好食,完全不比外面遜色。

2020-06-07
茶餐廳2.0 (黃大仙).有室內/室外座位選擇,坐露天可以望到香港人精神嘅代表之一獅子山!揀兩個餸有埋湯飲,我倆飲一紅一白,另外仲有個清炒時蔬.⚜️蜜椒薯仔牛柳粒⚜️.個牛柳粒比想像中細啲,但薯仔🥔係用薯角,個汁係好味嘅唯獨係牛柳粒細啲.⚜️ 蒸海蝦⚜️.水蒸蝦兩個人食都好夠食,比較清淡!.飲品我倆都係揀水果茶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 很不錯!.📍 茶餐廳2.0 (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖.
茶餐廳2.0 (黃大仙)

揀兩個餸有埋湯飲,我倆飲一紅一白,另外仲有個清炒時蔬

⚜️蜜椒薯仔牛柳粒⚜️

⚜️ 蒸海蝦⚜️
水蒸蝦兩個人食都好夠食,比較清淡!

飲品我倆都係揀水果茶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 很不錯!
📍 茶餐廳2.0 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖
2020-06-10 48 浏览
係現崇山隔離有個商場仔,都好幾間餐廳選擇。因為疫情真係好耐都無出去食飯,見最近有好轉,就選擇外出用餐。呢間茶餐廳🍴有幾間分店,質素又幾好,價錢又唔算貴。環境都好大,卡位闊落,座位分隔哂,咁就唔擔心喇,仲可以選擇坐室外,可以望到座獅子山添。而家仲有折扣優惠🙂而食物既款式:中西餐小菜選擇都好多,揀到花多眼亂,可以得兩個人食叫唔得多。餐飲湯🍲🥫羅宋湯夠哂濃郁惹味,酸酸辣辣好開胃。叫左西冷牛扒配薯菜☺️牛扒煎到半成熟,望落幾靚喎!都幾大塊。肉質食落都幾好,嫩肉而且無筋,食落唔會話好韌,肉質好juicy ,牛味重。配上既炸熱辣辣粗薯粉,夠哂滋味!另外叫左碟小菜食: 薑蔥霸皇雞🐔份量都幾大喎,兩個人食真係好飽,食唔哂添🙈薑蔥雞味道夠哂香又幾入味,雞肉肥美,送飯岩哂喇!仲加錢叫左兩杯特色飲品🥰莓莓仲夏🍓好大杯,好濃又香甜既草莓味,好飲👍桃膠 四季春🥤幾清甜養顏既飲品!飲落幾香茶味,又有咬口。夏天飲岩哂,好解渴!
係現崇山隔離有個商場仔,都好幾間餐廳選擇。

呢間茶餐廳🍴有幾間分店,質素又幾好,價錢又唔算貴。

而家仲有折扣優惠🙂

餐飲湯🍲🥫羅宋湯夠哂濃郁惹味,酸酸辣辣好開胃。

叫左西冷牛扒配薯菜☺️
牛扒煎到半成熟,望落幾靚喎!都幾大塊。

配上既炸熱辣辣粗薯粉,夠哂滋味!

另外叫左碟小菜食: 薑蔥霸皇雞🐔
份量都幾大喎,兩個人食真係好飽,食唔哂添🙈
薑蔥雞味道夠哂香又幾入味,雞肉肥美,送飯岩哂喇!

仲加錢叫左兩杯特色飲品🥰
莓莓仲夏🍓好大杯,好濃又香甜既草莓味,好飲👍

2020-06-09 30 浏览
朋友同我去左現崇山附近買野肚餓之際見到一間好西式又有露天戶外位置仲可以眺望到獅子山既景色,戶外座位都幾多嫁,岩晒鐘意望風景既客人,我地最終因為太熱所以坐左响餐廳入面既位置,職員安排左我地坐卡位入面仲要好有西式餐廳既佈置藍綠色既牆身真係好吸睛。我地之後睇餐牌選擇真係都幾多下,中西合璧,小菜,牛扒都有,我地叫左晚餐西冷牛扒,牛扒七成熟岩岩好,西冷都幾大塊,肉質比較煙韌,薯菜係薯角,另一款叫左肉眼扒,鐵板加埋黑椒汁熱辣辣肉質較嫩,肉味較香同juicy,啖啖肉既晚餐仲配餐茶同餐湯唔收加一,真係好抵食。
2020-06-01 48 浏览
到過現崇山幾次,看到有露天座位的餐廳,還以為是高級西餐廳。原來,叫做「茶餐廳2.0」。今天和Honey來食午飯。他選擇了咖哩麵包/牛脷:咖哩麵包好味!麵包烘得香脆,外脆內軟。咖哩汁惹味、香濃、微辣。牛脷也夠稔,配合麵包一流。我選擇了燒春雞配司華力腸:燒春雞就一般!太「鞋」太乾!乾乾的雞肉,也無甚味道。要靠黑椒汁才夠送飯。餐湯和餐飲都一般。整體而言,一般般啦………
到過現崇山幾次,看到有露天座位的餐廳,還以為是高級西餐廳。
原來,叫做「茶餐廳2.0」。

今天和Honey來食午飯。

他選擇了咖哩麵包/牛脷:
咖哩麵包好味!
麵包烘得香脆,外脆內軟。
咖哩汁惹味、香濃、微辣。
牛脷也夠稔,配合麵包一流。

我選擇了燒春雞配司華力腸:
燒春雞就一般!
太「鞋」太乾!
乾乾的雞肉,也無甚味道。
要靠黑椒汁才夠送飯。

餐湯和餐飲都一般。
整體而言,一般般啦………

2020-06-01
2020-05-08 50 浏览
因為疫情嘅關係,所以就去屋企附近隨便揀一間餐廳,但都係唔想食得太頹,又想食西餐,睇到現崇山呢一間裝飾唔錯嘅餐廳,就入去試吓佢嘅晚餐。之前試過佢嘅下午茶,同一般茶餐廳冇乜分別,但係晚餐嘅水準就拍得住其他西餐廳。我哋分別叫咗一個比目魚飯同埋一個海鮮意粉,我特別鍾意個海鮮意粉,因為真係有好多款唔同嘅海鮮,用了好多元化。餐前有個餐湯,係忌廉南瓜湯,口感滑味道香濃。最後有杯餐飲。成個晚餐嘅份量非常之合理,餐廳環境亦都唔錯,如果坐室外仲可以帶自己隻狗狗一齊食飯。
2020-05-03 72 浏览
家人今天堂食早餐然後幫我叫外賣,原來現在外賣有九折!這間餐廳都多街坊光顧,看來食物質素還不錯。沙嗲牛肉公仔麵$38- 這個早餐配香草牛油多士、義大利雞肉腸、煎蛋,多士比較薄,如果是厚多士就更加好了。沙嗲牛肉味道普普通通,是一般港式茶餐的感覺。上餐速度滿意。2.0 自選早餐$36- 麵包、配料都可以自己決定,我選擇了波蘿包、豬肉腸、炒蛋。波蘿包烤得熱烘烘,口感十分軟熟,夾上滑炒蛋,好味道!豬肉腸重香料味道,可口!可惜分量較少,下一次可能也會點這個自選早餐!
沙嗲牛肉公仔麵$38
2.0 自選早餐$36
沙嗲牛肉公仔麵
2.0 自選早餐
2020-04-21
外卖自取
$36 (早餐)
2020-04-13 129 浏览
復活節假期,專試又再去吃晚餐,上次食過這裡的豬鞍扒,無論價錢、材料、味道,都想一吃再吃的滋味⋯⋯好多餐廳食肆嘅豬🐷鞍扒,無咁大件,而且價錢亦比較貴,但呢到既豬鞍扖又大隻、又軟熟、而且價錢仲要平,抵食,只係98元既豬鞍扒,😋材料靚,味道正。價錢平西冷牛扒——5成熟,做得剛剛好的,有肉汁又軟熟,呢度既廚師👨‍🍳煮食的功架了得,做的每樣食物都有心思,煮的食物用心,每樣食物的味道也做得很好羅宋湯—-足料靚湯,味道不錯......忌廉湯—有粟米和火腿配製的忌廉湯,確實也不錯⋯⋯而且仲可以仼意選配套餐或單吃扒類焗法國田螺——金香🥔薯蓉烤焗配合田螺的味道,天依無蓬的配合,確實味道匹布😋芒果🥭特飲——上次在這𥚃飲完難忘的好味道草莓🍓特飲——新鮮水果🍓榨,有益健康好味道!

😋材料靚,味道正。價錢平

羅宋湯—-足料靚湯,味道不錯......
忌廉湯—有粟米和火腿配製的忌廉湯,確實也不錯⋯⋯
而且仲可以仼意選配套餐或單吃扒類

芒果🥭特飲——上次在這𥚃飲完難忘的好味道

草莓🍓特飲——新鮮水果🍓榨,有益健康好味道!

2020-04-01 73 浏览
今日同阿Vicky食飯,想搵個環境正整地又方便停下車我就話唔使講一定係去黃大仙豪宅現崇山隔離嗰個商場因為呢度絕對係夠靜局,門口停下車都可以。當然太串啦大家就識做啦我就鍾意門口有露天位可以食下煙當然同女仔係一齊就唔好啦呢間野我都係鍾意食扒餐唔知點解其實佢有其他都好好同女仔都係食西會比較好啲女士就叫左牛扒,我就叫雜扒唔使諗我哋轉左套餐一來係龍蝦湯,我記憶方面上次酥皮會好多,今次唔記得加錢算數餐方面好食唔講啦自己睇相我就同行友人講,呢度嘅甜品雞蛋仔先係精粹,係必定要試。淨係來食雞蛋仔甜品我都覺得係值得!100% 推介
今日同阿Vicky食飯,想搵個環境正整地又方便停下車

我就話唔使講一定係去黃大仙豪宅現崇山隔離嗰個商場

我就鍾意門口有露天位可以食下煙

當然同女仔係一齊就唔好啦

呢間野我都係鍾意食扒餐唔知點解

其實佢有其他都好好

同女仔都係食西會比較好啲

女士就叫左牛扒,我就叫雜扒唔使諗

餐方面好食唔講啦自己睇相

100% 推介
2020-03-31 72 浏览
疫情下的周六下午去黃大仙探朋友BB,因而去左現祟山商場,有間半露天的茶餐廳叫「茶餐廳2.0」,應該係高檔版茶餐廳,當天天陰陰有點潮濕,但露天茶座都座滿九成,部份食客更各帶愛犬一齊聚會,反觀餐廳內裡未座滿一半,相信晴天一定有更多人。我們被安排坐4人卡座,座位尚算闊落,餐具亦擺放得齊齊整整,簡單點了兩個是日午餐及一個特餐,便一起玩BB! 可能座位排得較逼,侍應多留在水吧不周圍走,食物很快便送上。🍴是日午餐: 香煎西冷牛排配薯菜以$5X價錢的水準,牛排份量頗大有質量,沒有太多脂肪及筋,配上微暖的配菜,薯角亦是新鮮炸成,很不錯🍴是日午餐: 焗葡汁雞排飯普通茶餐廳味道,雞排份量幾多,葡汁加芝士撈飯幾開胃,但炒飯有點硬身🍴特餐: 石窩日式雞排湯烏冬配迷你雞蛋仔及雪糕特餐都算特別,不是大多數冰室的炒蛋多士配火腿通粉,而是用真石窩湯烏冬,送餐時湯是熱沸沸的,雞排很滑,配以照燒醬汁,很超值。因雪糕很快溶掉,侍應很禮貌地吩咐很罷烏冬再通知送上,所以我們很聽話吃飽飽就命侍應端上雞蛋仔配雪糕作甜品。有點失望是,雞蛋仔可能整好一陣子,砌在雲呢拿雪糕上有點凍及淋,沒有驚喜。🍹2.0鮮果茶很足料,最特別是放左一些奇

🍴是日午餐: 香煎西冷牛排配薯菜

🍴是日午餐: 焗葡汁雞排飯

🍴特餐: 石窩日式雞排湯烏冬配迷你雞蛋仔及雪糕

🍹2.0鮮果茶
很足料,最特別是放左一些奇亞籽,十分健康,與不同生果混合,幾好飲👍

🍹凍鴛鴦及凍奶茶
茶底蠻不錯,採用環保紙飲管,抵讚!
餐湯有點稀,沒有什麼料,普通了少少啦!

🍮香蕉千層雞蛋仔
最後,我們3人決定點了餐廳推介的甜品雞蛋仔,今次口感跟特餐的很不同,是新鮮弄製的,所以熱哄哄很香口,加了點忌廉味道有點似Pancake,沒有推介錯,很好吃!
喺黃大仙食野上溫情調好, 環境好又啱一家大細嘅餐廳, 離開商場其實都有選擇。 今次就去咗位於現崇山的茶餐廳2.0, 貪佢室外嘅座位可以望到獅子山, 喺黃昏時夕陽美景襯托食晚餐, 都幾一流。 茶餐廳2.0雖然以茶餐廳為名但係食品供應十分多元化, 由西式鋸扒,馬來西亞喇沙,到中式小炒都有得供應。 最重要係餐廳面積大又寬敞,唔會怕同隔離坐得太密。 焗田螺58 係法國料理入面常見嘅前菜, 估唔到茶餐廳都有供應 。餐廳配上田螺夾子和叉以方便食用。田螺以牛油、香草來焗, 底下又配搭薯蓉 ,蝸牛大隻肉厚,嚼勁。 特級加拿大西冷牛扒跟 飯 ,配燒汁 套餐跟西湯羅宋湯, 內裡蔬菜勁多 ,帶少少辣勁惹味。 加拿大西冷味道濃厚, 好驚喜!牛肉肉味濃,肉汁滿, 外脆內嫩 。 配搭的伴菜色彩繽紛 ,燒汁 惹味,配埋白飯就perfect。 海味雜菜煲 跟白飯 88 加了海味同煮, 將青菜 即時變得豐富惹味。 呢個煲海味都幾多有青口魷魚蝦乾等等,食得出有蔬菜的鮮甜味, 亦都有海味的鹹香味。好豐富好吸引。 另外餐茶叫了凍檸茶和2. 0鮮果茶 ,叫特飲可跟餐減10蚊 鮮果茶有士多啤梨, 百香果做配料, 有

焗田螺58

特級加拿大西冷牛扒跟 飯 ,配燒汁

套餐跟西湯羅宋湯, 內裡蔬菜勁多 ,帶少少辣勁惹味。

海味雜菜煲 跟白飯 88

另外餐茶叫了凍檸茶和2. 0鮮果茶 ,叫特飲可跟餐減10蚊
鮮果茶有士多啤梨, 百香果做配料, 有鮮果的清甜, 而且不覺有人造糖漿。清新好飲。